Jul 26, 2021

Syarat Bertaubat paling asas?

“Bang…pakai mask ni salah. Dah ada kajian di Denmark, siapa pakai mask ni kena bacterial numonia tau bang.

“Ko pi duduk Denmark la”

“abang kena buat kajian Vaksin ni bahaya, tipu, saya bagi abang link google, vaksin ni saya tak nak ambik, abang kena kaji bang”

“Saya dah cucuk dua vaksin, kenapa nak kaji pulak?”

Begitulah perbualan Rakyat ada Ijazah dengan Polis, Sedih tau tengok berita, bila ada orang muda belajar ijazah di Universiti tapi anti vaksin, percaya berita palsu, maki polis, sengaja langar SOP.

Lepas tu mencarut lama lama tanpa was was dengan kadar carutan yang lebih Panjang dari doa Qunut Nazilah kira dah macam dah ternormalisasi diri dengan tabiat buruk ke apa?,

Mujurlah abang polis sabar berdepan karenah Rakyat yang percaya karut marut ni, sabar yer abang polis  bila berdepan dengan orang buat salah tak mengaku salah ni.

Pernah baca Buku Motivasi Barat Dale Carnigie cerita kisah dia kena tahan polis, lepas tu dia cakap elok elok, minta maaf, mengaku bersalah, beri kerja sama waktu polis buat kerja, minda ID tunjuk dengan senyuman manis, akhirnya polis itu lepaskan dia sebab jarang jumpa orang yang jujur bantu polis untuk saman diri sendiri.

Lepas baca buku itu, saya pun amal waktu kena tahan dengan polis, cakap elok elok, minta maaf abang polis, saya mengaku bersalah,saya beri kerja sama agar polis mudah buat kerja, akhirnya polis itu lepaskan saya sebab katanya hiang stress jumpa orang yang jujur macam saya.

Woha!

Bila saya belajar agama balik, rupanya ajaran Barat tu dah ada dalam islam, iaitu bila kita buat dosa, kita MENGAKU BERSALAH, doa lembut lembut, Minta Ampun, dan pasti Allah akan Ampunkan semua dosa.

Jadi Syarat Taubat di terima, MENGAKU BERSALAH, Minta Ampun elok elok dengan Allah, Janji tak buat lagi, pasti Allah akan ampunkan semua dosa Biarpun dosa semalam Sebesar gunung menembus awan..

Yang penting hatiku dapat kau tawan.. eh? Menyanyi lagu pulak.

Woha!

2 comments:

Anonymous said...

Vaksin hukumnya harus..

Berubat dan mencegah itu perlu@ sunnah.. Jalannya pula berbagai cara asalkan x menyalahi syarak..vaksin tu salah 1 alat@jalan usaha la.. Kalo yg x nak amek nak cuba alat@jalan usaha lain.. Terpulang la.

Yg jadi masalahnya ialah
Sampai berbalah menyerang dsbgnya sesama sedara, menimbulkan perpecahan@akibatnya merumitkan usaha sesama sedara yg lain..

Yg penting ialah IKTIQAD@AKIDAH yg benar didalam hati.. Ambil vaksin xda masalah Asalkan IKTIQAD@AKIDAH yg benar didalam hati..x nak ambik nak cuba alat@jalan lain pun terpulang xda masalah asalkan IKTIQAD@AKIDAH yg benar didalam hati..

Seorang pelacur yg dah tentu2 buat salah terlanjur dalam feqah@syarak pun jika IKTIQAD@AKIDAHnya benar pun Allah boleh bg pengampunan@ke syurga insyaAllah..walhal melacur itu dah tentu2 salah tu dalam feqah@syarak.. Vaksin kan harus dalam feqah@syarak.. Nak amek boleh x nak amek terpulang, x payah berbalah la..alat2@jalan2 usaha ni kita guna tiap masa.. Contoh camne cara kita semua nak ke tempat keje hari2, ada mcm2 alat@jalan usaha utk ke tempat kerja yg x menyalahi syarak... ok Kita pilih x nak naik kereta pegi keje, kita pilih nak naik motor.. Abis x kan kita nak serang orang yg naik kereta suruh naik motor juga..

Alat2@jalan2 usaha(yg x menyalahi syarak@feqah)digunakan setiap masa..
Yg penting IKTIQAD@AKIDAH didalam hati kena benar insyaAllah.

-Belajar IKTIQAD@AKIDAH yg benar@akidah ahlusunnahwaljamaah itu hukumnya wajib@fardhu ain..

Semoga Allah lindungi kita semua insyaAllah..

Anonymous said...

Hamka tau tak vaksin-vaksin covid-19 yang dibenarkan oleh WHO untuk dicucuk kepada populasi dunia tidak ada FDA approval?