May 9, 2015

Cara Nak Beli Buku?

(Ulasan Buku secara ringkas, dan Borang beli Buku menyusul di bawah)

Salam, mungkin ada antara pembaca yang bertanya, berapa banyak buku yang Hamka Keretamayat telah tulis?

Ada Empat, iaitu:
  1. Permata Yang Hilang Kini DiJumpai (kisah mencari cinta dalam dunia rumah tangga) cover buku berunsur TANAH.
  2. Kamar Sutera (kisah laki bini baru kahwin), cover buku berunsur AIR
  3. Semusim di Syurga (kisah jaga tepi kain orang versi sopan) cover buku berunsur ANGIN
  4. Semusim di Neraka (Kisah jaga tepi kain orang versi agak ganas) cover buku berunsur API.
Cover cetakan pertama, sudah sold Out

Diberi nafas baru oleh Terfaktab Media

Cover terkini, Berunsur TANAH.

Ulasan Buku PERMATA YANG HILANG KINI DIJUMPAI.

Buku ini di pecahkan kepada 4 bahagian:
  • bahagian pertama adalah isu sebelum kahwin yang sesuai untuk orang bujang,
  • bahagian kedua adalah berkenaan menjelang perkahwinan yang sesuai untuk rujukan orang yang bertunang,
  • bahagian ketiga pula berkenaan rumah tangga yang sesuai dirujuk oleh suami isteri, dan
  • bahagian keempat lebih kepada asam garam rumah tangga seperti, bercerai, poligami, bergaduh adik beradik, mencari menantu, perpisahan dan kematian...

Antara topik yang di sentuh dalam buku ini adalah:


  • Bagaimana atasi masalah onani.
  • Bagaimana memikat hati mertua dan bagaimana memujuk mertua yang tidak mahu anaknya berkahwin awal.
  • Bagaimana menghadapi isteri atau suami yang dingin terhadap seks.
  • Masalah suami pendiam dan isteri merajuk.
  • Kenapa pasangan bercerai dan bagaimana mengelakkkannya.
  • Bagaimana mendapatkan anak bagi pasangan yang tiada anak.
  • Dan lain lain..
Buku ini bukanlah sekuel kepada buku Permata yang Hilang (1992) kerana ‘permata yang hilang’ dalam buku tersebut tidaklah sama dengan ‘permata yang hilang’ dalam buku ini kerana Permata yang Hilang Kini Dijumpai.

Permata yang Hilang (1992) mungkin merujuk kepada adat resam memecahkan dara isteri atau menguatkan zakar suami. Sedangkan 'Permata yang Hilang Kini Dijumpai' pula lebih merujuk kepada makna cinta dan erti kasih sayang. Bak kata penyanyi Madonna ketika orang ramai tersilap dalam menafsir maksud lagu Like a Virgin yang kononnya adalah berkenaan seks dan zakar, maka jawabnya, “Like a Virgin – It’s not about dick, it’s about love.”

So do I.

Woha!

Cover Asal-Sudah habis di Pasaran.
Cover baru berunsur AIR
ULASAN BUKU KAMAR SUTERA

Kisah laki bini dalam Kamar Sutera tidak di susun sebagai sequel kepada “Permata Yang Hilang Kini Dijumpai” sebaliknya lebih kepada mengisi ‘plot hole’ dari buku pertama yang mana setelah pembaca gigih mengikuti kisah pahit manis si penulis bercinta dan bertunang, tiba tiba kisah laki bini dalam PYHKDJ terus bersambung pada babak penulis sudah beranak tiga, Eh? ke mana perginya babak malam pertama? Ke mana perginya babak di awal perkahwinan dalam menyesuaikan antara dua jiwa?.Apa tiadakah asam-garam atau suka-duka rumah tangga di awal perkahwinan wahai En Hamka Keretamayat?

Di atas kesedaran: ‘Peminat selalu betul’maka tertulislah ‘kisah laki bini’ dalam kamar sutera yang merakam peristiwa bermula dari pintu gerbang perkahwinan yang dipenuhi suka duka, senda gurau, pahit manis, dan hitam putih kehidupan.

Secara ringkasnya, Kisah dalam buku ini bermula dengan cerita pengalaman Laki belajar tentang masalah haid, seterusnya menyingkap tabir bulan madu yang indah, kemudian suka duka laki bini dalam bergaul dengan mertua, juga pengalaman membuat kerja rumah yang kronik, ada juga cerita hantu, tak lupa nasihat tentang ekonomi rumah tangga, selain ayat power memikat bini, seni syair dan muzik serta filem, kisah bini mengandung dan pengalaman beranak pertama kali juga ada di muatkan.., di hujung cerita, ada bab tazkirah islamik mengenai kehidupan berlaki bini,

Aku memilih “Kamar Sutera” sebagai tajuk buku adalah simbolik kepada gerbang perkahwinann yang selalu dirujuk kepada kesucian ‘Kamar tidur pengantin’ yang mana di awal perkahwinan semuanya kelihatan indah belaka bagaikan ‘tenunan kain sutera’, namun terselit pahit maung suka duka kehidupan rumah tangga kerana hakikatnya sutera yang menyelubungi kamar itu sendiri datangnya dari najis ulat. Adohai..

Akhir kata,korang tidak wajib membaca “Permata Yang Hilang Kini Dijumpai” untuk memahami Kisah Laki Bini di dalam buku ini kerana Kamar Sutera di tulis dengan tempo ‘berdikari’setelah adaptasi berhikmah di lakukan dari kisah benar yang telah di ubah suai untuk menyedapkan jalan cerita.

(juga agar penulis tidak kelihatan terlalu losser. Woha!)

Semoga kisah laki bini dalam buku ini dapat menjadi panduan kepada semua laki bini dan semua bakal laki bini diluar sana (jika tidak banyak, satu muka surat pun jadilah, isk)

SDS-Cover berunsur ANGIN
Ulasan Buku SEMUSIM DI SYURGA

Buku ini merupakan catatan diari pahit manis liku-liku kehidupan seorang pemandu kereta mayat yang ada unsur ala-ala politik tanah air. Melibatkan lokasi parking kereta mayat di sebuah surau yang penuh dengan suka-duka bersama ahli jemaah bermula dari Awal Muharam sehinggalah ke penghujung musim Haji.

Dengan catatan diari bermula diari 1 Muharam sehinggalah ke 30 Zulhijah mengikut kalendar Islam, maka lengkaplah buku ini dengan tema 'semusim' di syurga. Tapi macam tak logik, seorang pemandu kereta mayat mempunyai diari?

Namun pada zaman semua orang boleh ada blog atau Facebook, maka tidaklah pelik jika pemandu kereta mayat pun mempunyai akau Goodreads.

Woha! 

SDN-Cover Berunsur API
Ulasan Buku SEMUSIM DI NERAKA

Pembaca yang membaca buku ini, dipercayai, walau sejahil mana pun anda, sedikit sebanyak akan ada modal untuk bercakap bab agama terutama apabila diajak bersembang bersama bapa mertua atau rakan niaga.

Penting untuk kita mempunyai sedikit kebolehan menyampuk sepatah dua kata dalam bab agama sewaktu berborak kerana bila kita dah jadi mayat kelak, malaikat kubur akan ajak kita ‘berborak’ bab agama, yang mana jika kita diam tak reti nak bercakap bab agama, maka malaikat kubur akan hantukkan kepala kita ke tanah!

Woha!

Ps: Semoga semua buku di atas terselit di antara buku buku berilmiah di almari korang yang berada di ruang tamu semestinya. Terima kasih.

Cara Nak beli: Isi Borang Di bawah.




Ps: Tengok atas lepas klik Submit. Jika ada masalah barang tak sampai, boleh isi ruang komen, pastikan ada email untuk saya hubungi, selepas 14 hari tiada komplen dari anda, maka urusniaga selesai, saya jual buku dengan harga yang tersebut itu.

20 comments:

Anonymous said...

Nak guna voucer buku leh tak? ;)

Anonymous said...

Jual online ja ka?

Anonymous said...

Dah order, chechk email, Serawak.

William John said...

Thanks for writing in such an encouraging post. I had a glimpse of it and couldn’t stop reading till I finished. I have already bookmarked you.
Website development company in uk

Kereta Sewa Di Shah Alam said...

Jual online sahaja ke? Kalau nak cari kat kedai boleh rekomen kedai mana?

Celana Hernia said...

trimakasih tips informasinya

surpluss said...

surpluss provides Sony Xperia phones, Nokia Mobile With Price and Samsung Tab Price in India are best online shopping for the accessories in India. Visit shopping different accessories today and get more benefits.

Ira Hatam said...

saya dah bank-in 14 March hari tu sampai skg tgh tggu respon dri penulis. Dh emel payment proof n isi borang, hrp dpt respon secepatnya. Trime kaseh.

Hamka Kereta Mayat said...

Ira Hatam, dah email kepada saya, saya respon dekat email

Ira Hatam said...

trimas sbb bg respon hihi 1st experience kot beli through on9, demi kawan, terima kasih once again :)

Hamka Kereta Mayat said...

jika barang tak sampai dalam 7 hari, follow up dekat email, :)

Ira Hatam said...

salam,blh x bg no track pos kat cni, cuz sy xdpt emel dr hamka,takut emel sy ade probs trime emel, trme kaseh :)

Hamka Kereta Mayat said...

ok, apa nama dalam borang?

Ira Hatam said...
This comment has been removed by the author.
Hamka Kereta Mayat said...

Ok, ke sabah kan? saya luar kasawan, masuk opis nanti sama semak no pos, sudah pos jumaat khamis lepas

Hamka Kereta Mayat said...

ep210761568my

Hamka Kereta Mayat said...

21 Mar 2016, 07:25 AM Item arrived at destination Kota Marudu PO
18 Mar 2016, 06:59 PM Item arrived at destination Pos Laju Kota Kinabalu
18 Mar 2016, 06:57 PM Item arrived at destination Pos Laju Kota Kinabalu
18 Mar 2016, 09:43 AM Item arrived at destination Pos Laju Kota Kinabalu
18 Mar 2016, 02:23 AM Consignment dispatch out from Transit Office Pos Laju Transit Office
17 Mar 2016, 07:44 PM Item dispatched out Pos Laju Kuantan
17 Mar 2016, 12:58 PM Item posted over the counter Pos Laju Kuantan

Ira Hatam said...

thanks...insyaallah sampai sy inform kongsi ^___^

Ira Hatam said...

salam...alhamdulillah 2buku PYHKDJ & KS selamat sampai,kawan penerima pun happy, terima kasih ats ucapan untk bkl pngntin ^___^

maimon ^^, said...

GUNA BAUCER BUKU BOLEH TAK ? WOHAHAHAHA