Apr 20, 2018

Solat korang Best Tak?


(Di tulis sebelum Tayangan perdana Avangers Infiniti War)

Cerita bab bola dulu, kita boleh tengok macam-macam stail penonton, ada yang lebih suka tengok kat rumah dalam tv, ada yang lebih suka tengok dekat kedai makan screen besar sambil menjerit sama kawan-kawan, ada yang just nak tahu keputusan, cukup tengok berita babak gol, atau ada yang just baca surat kabar, youtube dan macam-macam lagilah!

Tapi yang paling best, adalah mereka yang tengok bola dekat stadium sambil jerit-jerit, siap pakai jersi warna sama dengan pemain bola, dan ada yang siap conteng muka lagi lengkap dengan kain rentang, mercun dan leser, ha ha ha..

Bila di tanya, kenapa korang sanggup conteng muka, pakai jersi warna warni dan duduk kerusi hadapan sambil menjerit-jerit macam jurulatih?

Jawab mereka, tengok bola, kena ada ‘feel’, dan bila dapat ‘feel’, nikmatnya tak dapat di gambarkan dengan kata-kata.

Ok, itu tengok bola kat stadium, ada kawan aku yang main bola secara seronok-seronok dekat padang kampong, tapi datang siap dengan jersi lengkap, bila lawan pertama sumbat gol, yang kalah kena bukak baju, jadi mamat yang dah tahu kalah, dan kena bukak baju tapi masih datang main dengan pakai lengkap jersi walaupun hanya dia sorang jer pakai, dan bila ditanya, kenapa sanggup susah susah pakai baju bola sedangkan kita main suka-suka jer?.

Jawab mereka, main bola, kena ada ‘feel’, dan bila dapat ‘feel’, nikmatnya tak dapat di gambarkan dengan kata-kata.

Itu cerita bab bola, aku ada jugak kawan kaki filem, dia tahu filem lambat laung akan keluar dekat TV, tapi tak nak, katanya tengok dekat wayang baru feel, sebelum spoiler dibocorkan di mana mana media, dia nak jadi orang pertama yang menonton dan tahu spoiler, malahan ada yang pakai kostum sewaktu menonton filem, sanggup bayar tiket mahal pada tayangan perdana, mereka tak kisah, sebab tengok movie kena ada ‘feel’, dan bila dapat ‘feel’, nikmatnya tak dapat di gambarkan dengan kata-kata.

Straight to the point, dah nama blog pun keretamayat, tak kan nak cerita pasal bola dan filem?, maka aku nak bagitahu, jika kita sungguh sungguh dalam ibadat, kitapun akan dapat ‘feel’, dan bila dapat ‘feel’, nikmatnya tak dapat di gambarkan dengan kata-kata.

Bab solat misalnya, (ehem, ehem)

Kita boleh tengok macam-macam stail pesolat, ada yang solat kat rumah lengah-lengah, ada yang solat berjemaah dengan bini, ada yang solat hanya pakai kain pelikat, ada yang solat sekadar melepas kentut di tangga, dan macam-macam lagilah!

Tapi yang paling best, adalah mereka yang solat berjemaah di masjid, saf depan, datang awal, siap buat solat sunnat tahiyatul masjid dan pakai lengkap sunnah Nabi dengan siap bercelak, berserban dan berjubah putih!

Bila di tanya, kenapa korang sanggup bercelak, berserban dan berjubah putih, datang awal, duduk saf depan, lalu bertasbih dan beriktikaf di masjid macam ustaz ulamak?

Jawab mereka, solat, kena ada ‘feel’, dan bila dapat ‘feel’, nikmatnya tak dapat di gambarkan dengan kata-kata.

Aku ulang: solat, kena ada ‘feel’, dan bila dapat ‘feel’, nikmatnya tak dapat di gambarkan dengan kata-kata.

Jadi ‘moral of the story is:’ Solat kita tak best sebab tak ada feel, Feel tak datang sebab kita tak bersungguh!

Tak bersungguh untuk solat!.

Cuba kita buat macam peminat bola atau penpnton wayang hari pertama buat, eh silap?, cuba kita buat macam ustaz ulamak selalu buat, datang awal ke masjid, duduk saf depan, solat sunnat tahiyatul masjid, dan pakai pakaian sunnah siap berserban, bila solat rasa satu feel yang.., nikmatnya tak dapat di gambarkan dengan kata-kata.

Aku sendiri dapat rasakan perbezaan kalau hari jummaat, bila aku pergi awal, pakai baju sunnah, pakai serban, duduk saf depan, lepas solat sunnat duduk zikir, dengan niat iktiqaf sambil tunggu azan, bila time solat rasa sungguh best! dapat ‘feel’ yang feelnya tak dapat di gambarkan dengan kata-kata.

Tapi kalau datang orang dah nak habis khutbah, duduk pulak saf belakang. Pakai pulak baju T shirt dan seluar jeans, kopiah pun tak pakai, lepas solat aku rasa macam gitu-gitu jer, kurang feelnya, (ni aku lah nih..korang tak, korang semua beriman dan bertakwa, tak dengar khutbah dan solat masbukpun tapi masih kusyuk solat sehingga lupa alih kereta yang parking di tengah jalan block kereta orang-memang bangang!..)

Maka nasihat aku, sama samalah kita bersungguh dalam ibadat, orang pergi himpunan kuning pun sanggup bersungguh-sungguh pakai baju kuning nak gulingkan mahadir dulu-dulu, atau orang pergi tengok bola di stadium pun sanggup bersungguh-sungguh pakai baju jersi melambakan semangat gila bola siap conteng muka? atau ada orang sanggup pakai kostum avangers waktu menonton filem Avangers, maka apatah lagi untuk perkara yang lebih utama ngan solat nih,

Kalau boleh bawak uniform khas dalam beg siap dengan serban dan jubah warna putih (macam superhero dengan kostumnya: superman/spiderman/cicakman), yang mana bila dah nak azan terus tukar baju, zassss.., dan dengar azan dalam masjid, memang bestlah…

Orang perempuan pulak, lagi sepuluh minit nak azan pergi siap-siap, pakai kain sembahyang dan tunggu azan, lepas tu senyum-senyum kat suami sambil angkat-angkat kening, sebab jika isteri solat awal waktu, dan suami solat berjemaah di masjid, lalu, bila suami pulang karang, korang akan ada banyak masa untuk buat banyak benda, nak berjimak sampai solat seterusnya pun boleh.

Woha!

Ps: Aku sendiri belum mampu amal apa yang aku tulis, dan memang aku menulis untuk tegur diri sendiri, semoga aku diberi kekuatan untuk amal apa yang aku tulis, hu hu hu.

Apr 9, 2018

Manifesto Laki Bini?


(Baca dengan tenang dan bersetujulah di hujungnya)

Sempena pelancaran Manifesto olah BN dan PH, Encik Laki juga nak buat Manifesto. Kita pecah kecilkan Manifesto ini pada beberapa bahagian:

1. AGAMA:

  • Akan menambah bajet membeli beberapa buah kitab baru untuk seisi taklim, kerana kitab lama sudah koyak covernya.
  • Jika sebelum ini Puan Bini yang kejut suami tidur dengan pakaian solat, Sekarang azam untuk Laki kejut Bini dengan pakaian siap sedia solat subuh berjemaah di masjid.
  • Mencari bajet tambahan agar dapat pergi haji atau umrah dalam tempoh 5 tahun mendatang, juga bajet untuk keluar berdakwah.
  • Kaunter “Tanya Ayah Apa Sahaja Bab Agama” akan dibuka setiap hari. Jika suami tiada di rumah, boleh tanya dalam whatsappa group “Tanya Ayah Apa Sahaja Bab Agama”
  • Masa tambahan untuk Muzakarah akan mengikut pilihan majoroti
  • Mengadakan ceramah khas seminggu sekali dengan penglibatan semua ahli keluarga.
  • Selepas Mesyuarat Mingguan, semua ahli keluarga dibelanja makan luar.
  • Menambah bajet untuk melayan tetamu agar makan mereka sedap, tidur mereka lena, dan kesalamatan mereka terjamin.


2.SUAMI:

  • Menambah bajet untuk hadiah hari jadi isteri
  • Menambah destinasi melancong berdasarkan pilihan isteri
  • Memasak untuk seisi keluarga sekurang kurang sekali sebulan oleh encik Suami
  • Tanya nak makan kat luar di mana?, lalu isteri jawab “saya tak kisah” tapi dah tahu siap siap kedai makan kegemaran isteri.
  • Akan selalu ada hadiah kecil secara mengejut seperti: Air minuman Kacip Fatimah
  • Memberi masa tambahan untuk isteri peluk lama lama bagi melepaskan penat.
  • Menambah bajet untuk ubah suai rumah mengikut citarasa isteri.


3.ANAK-ANAK

  • Menambah bajet untuk hadiah hari jadi anak-anak.
  • Menambah destinasi melancong berdasarkan pilihan anak-anak.
  • Keluar berpoya-poya berdua dengan anak sahaja sewaktu mendapat result periksa yang cemerlang
  • Menambah bajet duit saku sebanyak RM 1.
  • Menambah bajet untuk pembelian alat sekolah, baju harian, dan baju raya.


4.KESIHATAN:

  • Menambah bajet untuk hiking, menyelam, jungle tracking, dan lain lain aktiviti
  • Menggantikan makanan berkhasiat, beras perang, lebihkan beli sayur. Kurangkan makanan bergoreng
  • Meluangkan masa beriadah Bersama seluruh keluarga
  • Mengadakan ceramah kesihatan berdasarkan keperluan.


Wah, macam best jer manifesto aku tulis ni, Cukuplah 4 manifesto tu sebagai contoh korang nak bincang bersama laki bini. Ada banyak lagi terpulanglah pada diri masing-masing.

Apa-apapun, Kita hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan segalanya.

Bertawakal setelah merancang adalah lebih baik dari hanya serahkan kepada takdir tunggu nasib baik sebab Allah tak akan ubah nasib kita jika kita tak plan nak ubah.

Jadi dengan ada manifesto keluarga, maka adalah Visi dan Misi yang kita nak tempuh bersama, dan andaikata manifesto kita tu gagal dicapai dan anak bini kita macam nak marah-marah.

Ingat Pesan Menteri:

Manifesto bukan janji!

Woha!

Apr 6, 2018

Apa hukum belek Al quran guna air liur?


(Akupun tanya Ustaz Googgle juga kadang-kadang, huhuhu)

Bayangkan pasangan korang sedang mengaji dengan penuh merdu, tiba tiba di jelir lidah, lalu disapu hujung jari dan diguna untuk membelek Al quran.  Alamak?

Eh? Cik Hamka keretamayat! Apa hukum belek Al quran guna air liur?

Korang tanya aku yang tak pernah belek buku guna air liur, akupun tak tahu, aku tanya ustaz google, katanya haram sebab air liur ni biasanya diguna untuk menghina, seperti aku ludah kamu, dan air liur bila terpecik pun orang marah, jadi belajarlah selak al quran guna jari kering, dah 40 tahun aku hidup, belek Al quran tak guna air liur pun. Elok jer guna jari kering.

Cuma adalah sekali sekala, aku terselak Al quran guna air mata…

Bayangkan pasangan korang sedang mengaji dengan penuh merdu, air matanya pun bergenang kerana insaf dengan makna ayat, lalu disapu air matanya dengan hujung jari, dan dibelek Al quran dengan jari yang masih basah..

Nikmat mana lagi yang aku dustakan?

Apr 3, 2018

Anak Autisme, apa yang korang tahu?


(Allah Menduga Kita)

Semalam, 2 April adalah Hari Kesadaran Autisme Sedunia. Bagi mereka yang belum tahu, Autisme ni adalah sejenis kecacatan neurologi, iaitu pada luaran si anak nampak sihat, tapi cara mereka berfikir dan berkomunikasi atau memahami dunia adalah sangat berbeza.

Sebab tu waktu korang jalan-jalan dan tiba tiba ada nampak budak mengamok dengan sangat kuat walaupun ibu bapa dah pujuk tapi masih mengamok, jangan cepat korang viral di facebook konon si ibu bapa tak reti jaga anak, lepas tu tulis jika anak aku, sekali jeling dah senyap. Perghhh, bongkaknya.

Jangan berlagak dengan kejahilan diri, sebab Allah belum uji korang dapat anak Autisme lagi.
Si anak Autisme ni selain suka mengamok, mereka juga suka menggigit, sangat aktif, tidak kenal takut atau bahaya dan suka bermain hingga ke subuh. Memang penat sangat ibu bapa bila ditakdirkan mendapat anak Autisme ini. Mereka juga tak bercakap, tak suka dipeluk, dan tak mampu menjawab soalan dengan betul.

Jika rujuk filem Jibam, begitulah susahnya ibu bapa nak jaga anak yang unik ini. Juga filem Redha, yang mana perasaan sayang Razlan terhadap anaknya semakin lama bertukar benci apabila mendapat tahu anaknya menghidap penyakit autisme. Juga filem Jet Li tak berkungfu, Ocean Heaven yang ada penyakit kanser dan cuba ajar anak autism berdikari sebelum beliau mati.

Begitulah sedikit gambaran suka duka kehidupan ibu bapa sewaktu dapat anak Autisme. Selalu jika bersembang dengan ibu bapa yang ada anak autisme, mereka sedang menunggu nunggu si anak dapat memanggil mereka “ibu” buat pertama kali sebab anak autism lambat mengenal ibu bapa sendiri. Sedih kan?

Ada baca kisah bapa yang tak faham anak ada autism lalu hilang sabar dan pukul si anak, anak tak faham kenapa dia dipukul, si anak menangis dengan matanya bersinar tidak mengerti, kenapa saya dipukul dan dimarah?, melihat mata ini, sibapa insaf, lalu bila berjumpa doctor dan disahkan anak ada autisme, sibapa rasa sangat bersalah memukul si anak lalu berhenti kerja dan bagi masa pada anak sepenuhnya untuk memahami dunia si anak.

Selang beberapa tahun, anak yang tak tahu bercakap, sewaktu masuk tidur, dalam kepenatan si bapa berkata; “Nanti jumpa Tuhan, bawalah ayah masuk syurga” tiba tiba anak menjawab: “Boleh ayah” terus si ayah menangis.

Alamak, kenapa mata masuk habuk pulak ni.

Pada masa kini, autisme boleh dirawat tetapi tidak dapat dipulihkan. Diagnosis dan latihan awal amat penting bagi perkembangan masa hadapan kanak-kanak autism agar mereka boleh hidup berdikari, maka bantulah bagi sokongan moral dan lain lain bantuan kepada ibu bapa yang ditakdirkan Allah mendapat anak autisme ini. Jangan caci dan hina mereka.

Sungguh, Tuhan menduga mereka, dan Tuhan juga akan menduga kita, hidup ini adalah pentas ujian. Dan Syurga dihias indah berdasarkan keimanan dan kesabaran kita.

Nikmat terbesar adalah dapat masuk syurga bersama satu keluarga. Semoga kita semua mendapat nikmat ini.

Apr 2, 2018

Nabi Solat ikut Mazhab Mana?


(Hari bercakap dengan Wahabi)

Pada suatu hari, ada orang wahabi tanya:

“Nabi solat ikut mazhab mana?”

Aku diam tak sempat nak jawab dia dah jawab dah.

“Nabi solat mana ikut mazhab mana-mana, sebab mazhab belum ada!”

Dia tambah lagi.

“Kita solat jangan ikut mazhab, kita ikut Nabi”

Aku pulak tanya:

“Kau nampak Nabi solat?”

“Tak, tapi kita ikut hadis soheh!”

“siapa yang sohehkan hadis tu?”

“Ustaz sayalah, beliau pakar hadis”

“Jika ustaz wahabi yang sohehkan hadis tu, bermakna korang ikut mazhab wahabi, sebab korang pun tak nampak Nabi, aku ikut Mazhab Shafee sebab Imam Shafee yang sohehkan hadis tu, lagipun Raja kita dan wartakan ikut mazhab Shafee, senang semua selari, tak payahlah kau nak peningkan orang islam di Malaysia dengan Mazhab wahabi kau”

Ok dialog dibawah ni aku tambah jawapan dari dia:

“Ohh, saya Mazhab wahabi rupanya. Maafkan saya kerana mengkritik Mazhab Shafee, terima kasih Hamka keretamayat atas pencerahan yang sangat bermakna ini, saya sungguh terharu.

Lalu kamipun meneruskan hidup masing masing.

Ps: Muhadisin terkenal Maulana Zakariyya Penulis Kitab Fadhail Amal yang mengajar hadis dari umur 20 tahun hingga 80 tahun berkata: Semakin lama saya mengaji hadis dan mengajar hadis, semakin saya nampak kebenaran imam 4 mazhab yang bertepatan dengan Al-Quran dan Sunnah. Tapi orang kita baru tujuh kali pergi usrah sudah pandai tepis fatwa 4 mazhab, amboi amboi amboi amboi amboi amboi. Woha!