Jul 27, 2021

Moratorium ni kena ambik ke tak?

Nasihat abang mayat, jika korang tak terjejas, tak perlu ambik, jika terjejas, ambiklah.

Bila ambik, jangan pandai pandai nak melabur, akan muncul macam macam sifu nak ajar korang melabur, simpan sahaja wang itu dan guna waktu kecemasan.

Bagi yang tak terjejas, jika ada hutang dengan kawan, ambik jugak, pergi bayar hutang kawan kau itu..

Sebab ? Nabi bagitahu sebaik baik amalan adalah mati syahid, semua dosa orang mati syahid di ampunkan kecuali dosa hutang! HUTANG!

Bayangkan PKP ni korang sangat patuh dengan tak keluar rumah berbulan bulan, tak pergi masjid, jika pergi solat pun jaga jarak dengan menjarangkan saf, balik pasaraya terus mandi, basuh tangan tiap setangah jam,barag online smapai jemur dulu 4 jam, patuh SOP sangat hebat, bagus!

 Tapi bila mati masuk neraka sebab hutang tak bayar.

Adohai.

Jadi kepada yang ada hutang, Ambiklah moratorium, bayar hutang kawan, dan mulakan kehidupan dengan bayar hutang pada Allah jika ada..

rujuk rukun islam..

Dulu mampu pergi haji tapi sibuk melancong, segera daftar haji. Sekali seumur hidup sahaja ni, InsyaAllah

Dulu tak bayar zakat, ganti zakat dan banyakkan sedekah. Sesungguhnya sedekah akan membuka pintu rezeki.

Dulu tak puasa, ganti puasa, zaman PKP mudah ganti puasa  InsyaAllah..

Dulu tak solat, ganti lah solat, satu waktu satu solat, lama lama habislah..

Dulu Tak tunaikan Hak Kalimah, tak berdakwah, maka penuhkan media sosial, wasap, dan apa apa peluang berdakwah dengan ilmu agama dan perkara positif..

Yang pernah solat tak khusyuk, gantikan dengan solat sunat, InsyaAllah, pelan pelan kayuh..

Itu hutang dengan Allah,

jangan lupa, antara Paling penting, hutang adik beradik, kawan kawan, saudara mara, jika ada, segerakan bayar, tahu.., dulu niat asal korang pinjam sebab nak lari dari pinjaman riba, tapi dah pinjam, wajiblah membayar, guna moratorium pun takpe, sebab mati itu datangnya tiba tiba.

Niat asal nak elak riba sekali jadi bahan bakar api neraka!

Usahakan, agar sempat mati dalam keadaan semua hutang dah bayar, sebab dosa berhutang, mati syahidpun tak dapat selamatkan kita dari azab api neraka!”

Kepada kawan kawan saya jika terbaca ini, atau pembeli order barang tak sampai, sila maklumkan, mana tahu saya sendiri masih ada hutang tak bayar sebab saya lupa sebab dah lama, sila maklumkan. InsyaAllah jika ada bukti saya berhutang, saya akan bayarkan.

Akhir kata, Semoga kita semua mati tanpa hutang dan Woha sampi syurga. Amin.

1 comment:

Suria Amanda said...

For SA kalau tak perlu x yah la amik Moratorium, tahun lepas SA amik...tahun ni tak amik sebab takde keperluan..depends pada orang...