Oct 6, 2021

Game sotong Korea?

Sekarang viral drama korea berjudul Squid Game. Melintas di Tiktok budak budak remaja buat ulasan cakap drama ni best giler.

Jika ada nak tonton Bersama keluarga, filem ini tak sesuai untuk remaja dan anak kecil sebab ada babak lucah dan ganas.

Ni abang petik laporan dari imdb Parent Guid, Sex & Nudity: Moderate.

https://www.imdb.com/title/tt10919420/parentalguide?ref_=tt_stry_pg

Katanya, episode awal ada babak lelaki dan Wanita berpakaian dalam sahaja sewaktu dihumbang dari van. Bukan babak seks cuma berpakaian dalam.

Pada episod empat, ada watak berzina dalam tandas, kedua mereka bertelanjang, dan dada Wanita itu kelihatan tapi Gerakan kamera adalah pantas.

Dua episode akhir, ada babak Wanita bertelanjang menjadi patung yang diwarnakan.

Hujung episod juga babak lelaki kaya bertelanjang bulat suruh sesorang buat oral sex. Lelaki itu dari arah belakang maka paparan jelas bertelanjang.

Okey, itu sahajalah laporan yang ada babak lucah dalam drama itu, saya hanya translate ke Bahasa melayu nak bagitahu, risiko jika menonton Bersama anak bini.

Oleh sebab filem ini ada babak VIP bertopeng haiwan.. dan pemain game adalah kaki hutang tak bayar.. maka pemain telah dijadikan binatang ternak kerana dunia hanyalah taman permainan bagi yang mahu sia siakan hidup...

Petik sikit ayat al Quran dari surah Al An'am (Binatang ternakan) berbunyi..

"Dan kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau. Sedangkan negeri akhirat itu, sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Tidakkah kamu mengerti?"

Maka janganlah jadikan dunia tempat bermian sahaja, jadikan dunia ladang akhirat.

Sekian ulasan saya yang berunsur Parents Guide.

Woha!

2 comments:

Anonymous said...

Dipaksa melakukan tugasan yg merbahaya dan menyiksakan. Demikian juga bayangan siksaan siksaan dlm Neraka, moga kita dijauhkan. Antaranya bgmn ahli Neraka dipaksa mendaki gunung Raqaba.

hamka said...

Allahu