May 8, 2021

JIran anda ahli Syurga?

Sempena malam ni 27 Ramadan, abang mayat nak Tanya, ada tak Jiran korang pergi surau atau masjid untuk solat berjemaah hari hari? Belah kiri ke? Belah kanan ke? Depan ke? Belakang ke? Ada tak?

Jika ada untunglah, sebab korang dah dapat berjiran dengan ahli syurga.

Sebagai ahli syurga, mereka telah di beri dengan lima nikmat yang besar!

Cuba check, mereka pasti ada lima nikmat yang besr ini.

Pertama, mereka ada masa lapang.

Memiliki masa lapang adalah nikmat hidup yang besar, demi masa semua manusia dalam kerugian, kecuali orang yang gunakan masa lapang dengan betul, maka ahli syurga ni, yang ulang alik ke masjid, mereka telah dikurniakan masa lapang, dan telah gunakan dengan cara yang betul, akhirat ada soalan di padang mahsyar, dimanakah masa lapangmu di habiskan? Senang senang jer ahli surau ni jawab: saya gunakan masa lapang dengan menjaga solat berjemaah lima waktu, alhamdulillah.

Habis bab masa lapang..

Kedua, mereka ada rezeki yang berkat.

Apa itu rezeki berkat? Rezeki berkat adalah:- Korang Dapat Taat Perintah Allah Dalam Apa Jua Keadaan.. yang mana Waktu korang kayapun dapat taat perintah Allah, waktu korang miskinpun dapat taat perintah Allah, itulah rezeki berkat yang mana rezeki tidak menghalang korang dari taat perintah Allah.., baru berkat! Jadi ahli masjid tu rezekinya sangat berkat sebab dapat jaga solat Jemaah walau ada yang naik basikal, nak motor, jalan kaki, semua itu rezeki berkat. Alhamdulillah.

Korang pulak yang kaya raya, kereta besar lagi baru tapi gagal tunai perintah Allah, itu bukan berkat namanya, itu BALA, macam seekor tikus asyik makan keju perasan tuan rumah sayang, sekali perangkap tikus aktif, terus Ngap korang mampus tersepit dalam keadaan perasan rezeki berkat tapi bala kerana rezeki korang gagal buatkan korang jaga solat berjemah, Nauzubillah!

Ok, tadi kita cerita ahli surau yang telah di beri dengan lima (5) nikmat yang besar! Dah cerita tentang (1) nikmat masa lapang, (2) nikmat rezeki berkat, sekarang cerita tentang nikmat ketiga iaitu:-

Nikmat kesihatan.

Alhamdulliah, waktu orang lain sakit terlantar di ICU atau wad, atau menderita di rumah, ahli surau yang sihat dipilih oleh Allah untuk imarahkan masjid, nikmat sihat digunakan pada jalan yang betul, malahan ada yang uzur sikit-sikit, solat duduk atas kerusi, pun masih mampu ke masjid, berkerusi rodapun ada yang mampu datang, memang ahli syurga betul jiran korang ni, Alhamdulillah.

Habis nikmat nombor tiga sekarang Nikmat ke empat yang mereka dapat adalah nikmat berkasih sayang kerana ALLAH.

Ini nikmat sangat besar kerana Nikmat ni kekal sampai bawah arash dan sampai ke syurga, sebab ada kasih sayang lah mereka seronok ke masjid jumpa imam, bilal, tok siak, abang Jaga, ahli baru, orang kampung, orang setaman, geng tabligh, dan lain lain Jemaah, langsung takde rasa iri hati dan dengki, semua disapa dengan kasih sayang, alhamdulillah.

Abang mayat banyak jugak jumpa ada Orang takde sifat kasing sayang, dari jenis yang tak suka ke masjid ni awal awal dah ada sifat sangka buruk, benci, menyampah dengan orang, tuduh orang riak, padagal dia yang sombong tu yang malas tunjuk muka, lepas tu perasan bagus solat di rumah dengan sangka orang riak padahal dia tak faham apa itu syiar islam. Hampeh!

Syiar islam ni adalah ibadat yang sunnahnya kena buat secara terang terangan, bab Solat berjemaah, ada Nabi suruh solat dirumah sebab takut riyak? Nabi suruh solat berjemaah dimasjid agar semua orang kafir nampak, dan agar semua orang munafik Nampak! Bahawa orang Islam sedang memakmurkan Masjid kerana Allah.

Sebelum solat, Nabi suruh azan kuat-kuat! Siap Nabi sewa bangunan yahudi yang tinggi dan Bilal azan dari atas bangunan agar semua orang dengar, zaman sekarang siap pakai Speaker, alat pembesar suara, orang jahil anggap azan kuat ni riyak, tapi orang berilmu faham, azam kuat ini adalah Syiar Islam-iaitu ibadat yang dibuat dengan rasa bersyukur dan bangga kerana Allah pilih kita!

Dan mudah mudahan orang lain juga dipilih oleh Allah bila Nampak kita yang terpilih!

Lepas tu nak pergi solat berjemaah, Nabi suruh pakai pakaian solat dari rumah lagi, biar orang nampak, ambil wudhu dari rumah lagi biar nampak kesan wudhu, dan galakkan berjalan kaki ke masjid, dan Nabi galakkan pergi masjid dan balik masjid ikut jalan berbeza biar semua orang nampak.

Orang jahil anggap pergi solat berjemaah ni riyak, tapi orang berilmu faham, pergi solat berjemaah ini adalah Syiar Islam-iaitu ibadat yang dibuat dengan rasa bersyukur dan bangga kerana Allah pilih kita! Dan mudah mudahan orang lain juga dipilih oleh Allah bila Nampak kita yang terpilih!

Rujuk rukun Islam ke tiga, Nabi suruh kita berpuasa secara terang terangan, malahan ada hadis, bila Puasa, kita kena bagitahu depan orang buat maksiat supaya berhenti buat maksiat kerana saya sedang berpuasa!.

Rukun Islam ke empat? Zakat bayar depan kaunter di masjid. Bukan sorok sorok bayar dalam tabung derma, biar Amil Zakat tahu siapa yang dan bayar dan siapa yang belum. Amil Zakat ni wujud zaman Nabi lagi tau tak?

Bila nak Kahwin kena bagitahu. Majlis kecil tak apa tapi kena war warkan. Jika kahwin empat secara senyap senyap takut orang cakap kita riyak sebab ada empat bini, padahal dah jadi fitnah bila keluar masuk rumah isteri kita, orang ingat sugar daddy, adohai..

Jika pergi majlis dakwah, bab menzahirkan azam dan niat ni mereka mintak korang berdiri dan tulis nama, biar malaikat dan orang soleh menjadi saksi niat baik korang, dan teringat nama korang dalam doa mereka yang mana jika ditakdirkan korang mati malam tu insyaAllah korang akan dikira sudah amal sebab mati dalam keadaan menzahirkan azam.

Namun ada ada benda yang tak elok untuk dikongsi iaitu ibadat infradi seperti tahajjud, zikir, khidmat, sedekah, kekayaan, kepuasan seks, kemawahan hidup, dan lain lain yang boleh mengundang riak.

Al faham ke idop?

Jadi balik kepada lima Nikmat tadi.

Semua abang mayat dah cover iaitu:

1. Masa lapang- digunakan ke masjid

2. Harta- Tak mengalang ke Masjid malah ada yang pandu kereta mewah ke Masjid.

3. Kesihatan-Mampu ke Masjid itu tanda sihat jasmani dan rohani

4. Kasih sayang- takde gaduh dengan orang, bertemu dan berpisah kerana Allah, berkasih sayang kerana Allah

5. Nikmat Syiarkan Islam- Dalam hadis akhir zaman, nabi cakap Masjid tak ramai datang, Alhamdulillah Allah pilih jiran korang dapat memakmurkan masjid.

Lepas tu Nabi pesan kepada jiran jiran yang,ternampak orang surau pergi balik ke masjid dengan pesanan ini:

“Apabila kalian melihat seseorang yang selalu ke masjid, maka saksikanlah bahwa ia orang yang benar beriman kerana Allah Ta’ala berfirman, Sungguh Orang yang memakmurkan masjid-masjid Allah adalah orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat”

Nampak tak pesanan  Nabi kepada korang? Iaitu korang yang Nampak ahli surau supaya menjadi saksi di akhirat kelak, bahawa ahli surau tu adalah benar benar beriman. Bukan jadi saksi mereka ahli riak yer?

Tahu tak istiqamah (berterusan) itu adalah tanda ikhlas?, sebab tu lah Nabi suruh korang jadi saksi keimanan orang yang selalu ke masjid, tapi jika korang pergi jarang jarang, atau solat jumaat jer, atau awal ramadan jer, itulah riak, sebab tak istiqamah, jadi siapa yang riak sekarang? Adohai..

Baik, Alang alang dah jadi saksi, selain tahu lima nikmat ahli masjid di dunia, kenalah tahu janji Allah kepada mereka yang selalu ke masjid dengan (5)lima nikmat akhirat pula iaitu, (1)azab sakaratul maut di angkat, (2)azab kubur di tolak, (3)tangan kanan terima kitab, (4)titi sirat sepantas kilat, dan (5)masuk syurga tanpa hisab.

Wah, sempurna semua nikmat, dunia akhirat, terima kasih korang semua yang jadi saksi!

Tapi kan.., tak kan nak jadi saksi sahaja kot? Kenapa tak korang sendiri rebut peluang jadi ahli masjid?

Woha!

Ps: Artikel ini untuk lelaki sahaja. Bagi wanita digalakkan solat dirumah. Jadi kepada wanita. Sila Galakkan suami dan anak lelaki anda menjadi Ahli Syurga! Jom kejar Lallatu Qadar sampai Lailatul Jaezah!

Promosi:

Sempena ramadan dah nak pergi, Jom Belajar Mudahnya Hafal Yasin, Semoga Ramadan yang dah nak pergi, tinggalkan yasin di dada kita, Klik sini:

http://bit.ly/HafalYasin

Okey, Saya nak buat kebajikan sikit, siapa yang beli dari Link ini, http://bit.ly/HafalYasin

Akan mendapat Ebook FREE secara PERCUMA KISAH LAKI BINI DAN PUASA karangan Hamka Keretamayat. (sah sehingga 1 Syawal sahaja)

Semoga Woha sampai Syurga!

No comments: