May 23, 2021

Gencatan Senjata ada Hikmah?

Tak sampai 24 jam persetujuan gencatan senjata, tentera Israel telah menyerang penduduk Palestine yang meraikan kemenangan di Masjidil Al-Aqsa, begitu berita melaporkan.

Jika rujuk sejarah, Gencatan Senjata ni akan untungkan Islam, begini kisahnya..

Rujuk rekod perang di Zaman Nabi dan kita akan mendapati Nabi Muhammad SAW menjadi ketua perang dengan jumlah tentera yang sedikit dan kelengkapan perang yang minimum tapi mampu tewaskan jumlah tentera yang besar lengkap bersenjata.

Untuk rekod, Nabi sertai 28 Perang.

1. Perang Waddan, Sebaik Hijrah Ke madinah, Nabi pergi bersama 70 sahabat ke Waddan untuk berdakwah dan berperang jika di serang, perjanjian damai berlaku antara Banu Damrah. Status perang: NC: No Combat.

2. Perang Buwat, Nabi dan 200 sahabat tunggu di Buwat untuk serang Umayyah bin Khalaf yang akan lalu di jalan itu, Umayyah ni terkenal kerana menyeksa Bilal, tapi Umayyah takut, dan ambik jalan lain maka perang tidak berlaku. Status perang: NC: No Combat.

3. Perang Safawan, orang kafir datang ke sempadan dan mencuri unta, Nabi ambik masa tiga hari bersama 70 sahabat untuk berperang, tapi orang kafir telah melarikan diri. Status perang: NC: No Combat.

4. Perang Zul Al-Ushairah, berlaku bila Nabi dengar orang kafir telah ambik harta orang islam di Mekkah yang hijrah ke Madinah,lalu nak jual ke Syam, Nabi pun tunggu di Zul Al-Ushairah bersama 200 sahabat. Bendera di pegang Hamzah R.A. Maka Rombongan dari Mekkah itu patah balik dan perang tidak berlaku, pada malam itu di riwayatkan Nabi memberitahu nasib Saidina Ali akan dibunuh pada masa hadapan. Status perang: NC: No Combat.

5. Perang Badar berlaku bila rombongan dari Mekkah yang nak jual harta orang islam ke Sham patah balik dan bawa 1200 tentera lengkap bersenjata naik unta, dan 100 tentera berkuda, semuanya bersedia untuk serang Madinah. Nabi Muhammad SAW pula tunggu di Badar bersama 313 sahabat, dua ekor kuda, dan 70 ekor unta yang kena naik bertiga, Nabi sendiri berkongsi naik unta bersama Ali. Tentera Islam pula ada yang tiada pedang bawa pelepah tamar, dan ada yang berkaki ayam .Dua bendera dibawa ke medan perang, satu di pegang Ali sebagai wakil Muhajirin, dan satu di pegang Saad mewakili ansar. 70 kafir mati, 70 di tangkap, baki larikan diri, pihak islam kematian 14 orang sahaja, Status perang: Win!

6. Perang lawan Yahudi Qainuqak dekat Madinah berlaku bila seorang perempuan islam yang sedang berjalan di hina oleh Yahudi hingga mengoyakkan bajunya, terus orang islam bunuh Yahudi tadi, perang pun berlaku, 700 Yahudi dengan 400 lengkap bersenjata telah di kalahkan, oleh tentera Nabi Muhammad SAW, asalnya Nabi nak bunuh mereka semua, tapi dengan pujukan Abdullah bin Ubay, semua Yahudi itu di halau. Status perang: Win!

7. Perang Tepung, Abu Sufyan lepas kalah perang Badar, bersumpah tak nak mandi selagi tak bunuh Nabi Muhammad SAW, dan telah datang serang hendap Madinah waktu malam bersama 200 orang pasukan berkuda yang bawa berguni guni tepung sebagai bahan makanan. Beberapa orang Ansar dibunuh, dan rumah orang islam di bakar, Nabi Muhamamd SAW kumpulkan 200 orang islam dan gempur mereka, Abu Sufyan lari mencicit dan di kejar orang islam sejauh lima hari lima malam. Sebab mereka banyak bawa Tepung sebagai makanan, maka mereka telah tinggalkan berguni guni Tepung untuk lajukan kuda mereka, sampai lah mereka Berjaya masuk ke Mekah, orang Islam bawa balik semua Tepung. Status perang: Win!

8. Penyerangan Al Kudr, berlaku bila Nabi dapat tahu Banu Salim berencana menyerang Madinah. Nabi gempur mereka dan Islam menang. 500 unta milik Banu Salim dirampas dan mereka ditakluk bawah pemerintah Nabi Muhammad SAW.

9. Perang Dhu Amarr berlaku bila Nabi Muhammad dapat informasi bahawa suku Banu Muharib dan Banu Thalabah berpakat nak serang Madinah, Nabi datang bersama 450 orang Islam, terus mereka menyerah dan masuk islam. Di sini juga berlaku peristiwa Nabi dihunus pedang oleh Ghwarath ibn al-Harith, dia Tanya Nabi siapa boleh selamatkan kamu? Nabi jawab: Allah terus pedangnya jatuh, dan Nabi pulak Tanya, Siapa boleh selamatkan kamu? Dia kata takde sesiapa, dan dia akhirnya masuk islam.

10. Perang Buhran berlaku kerana Banu Sulaym dari Buhran nak serang Madinah, Nabi tunggu mereka di sempadan Buhran bersama 300 orang tentera islam. Mereka semua nampak Nabi lari takut nak berperang.

11. Perang Uhud, inilah satu satunya perang yang di ketuai Nabi Muhammad SAW tidak mencapai kemenangan, status seri, masing masing berundur tiada yang bertahan di Uhud Bilangan asal  adalah1,000 orang tentera Islam tetapi hanya tinggal 700 orang sahaja kerana di pertengahan jalan seramai 300 orang telah berpatah balik ke Madinah setelah dihasut oleh Abdullah bin Ubai ketua orang munafiq. Tentera kafir Quraisy pula seramai 3,000 orang yang diketuai oleh Abu Sufyan.

Awal perang Islam menang, sebab 50 pemanah atas bukit cemerlang, orang kafir 3000 lari tak cukup tanah sebab tak mampu lawan 650 orang islam bersama hujahan panah tapi, bila pemanah turun, ambik harta rampasan perang, orang kafir serang mendadak bersama 200 tentra berkuda, 70 orang islam syahid, Nabi sendiri parah gigi, Ubay bin Khalaf hampir dapat bunuh Nabi, tapi mati dilembing Nabi, Tentra islam naik bukit Uhud, dan tentera Kafir tidak kejar, Juga tekorban dalam perang adalah Hamzah singa Allah, dan Nabi tanam jenazah mereka bersama baju tanpa dimandikan. Balik Madinah orang munafik yang berundur awal gembira sebab tak sertai perang. Nabi hanya mampu berSabar.

12. Perang Hamra pula berlaku. Baru balik dari medan Uhud, terus Nabi Taskil pergi Gunung Hamra  sebab 3000 orang kafir sedang berkemah dan bersiap nak serang balik Madinah. Berat hati umat islam nak pergi sebab luka Uhud belum sembuh, tapi turun Ayat, Allah nak bantu orang islam, terus bersemangat tentra islam seramai 700 orang yang buatkan Abu Sufian gentar, dan berundur bersama 3000 tentera!, tiga orang kafir Berjaya dibunuh, tiga ditangkap, Status perang: Islam menang mudah! Tentera kafir cabut lari!

*****

Aduh, rasa penat pulak nak cerita semua perang Nabi, banyak lagi perang menarik, macam perang Parit, dan lain lain insyaAllah saya sambung lain kali, secara ringkas saya boleh bagitahu, status perang Nabi adalah, 13 win dengan berperang, 14 Win tanpa berperang kerana musuh menyerah, atau ajak berdamai, atau musuh undur tanpa perang, dan satu Seri(Perang Uhud)

Maka status perang Nabi Muhammad SAW adalah 27 Win dan Satu Seri. Wow!

Dari semua perang saya nak langkau ke perang yang berakhir dengan GENCATAN SENJATA, ianya berlaku pada perang Nabi yang ke 20. Nabi nak pergi Haji bersama 1400 orang Islam Madinah menuju ke Mekah tapi orang kafit tak benarkan, Rasulullah menghantar Uthman bin Affan ke Mekah untuk menjelaskan tujuan tersebut kepada wakil pihak Musyrikin itu tiba tiba dapat berita Usman dah kena bunuh, Terus Nabi dan 1400 Jemaah Haji bersiap untuk berperang, orang kafir walaupun kawasan Mekah tu mereka ramai, rasa gerun dan ajak Nabi berdamai, maka berlakulah perjanjian Hubadiyyah, Gencatan Senjata,. Orang islam tak boleh serang mereka, dan di benarkan bergaul dengan aman damai.

,

Kalau kita tengok 13 tahun Nabi berdaqwah di mekah 313 orang sahaja ikut pergi perang badar, 700 perang Uhud dan lebih kurang 10 tahun kemudian Nabi bersama 1400 orang sahabat nak pergi haji, tapi lepas gencatan senjata, dua tahun kemudian bilangan sahabat telah mencecah 10 ribu orang? Wow! Maka berlakulah penaklukan Mekah! Wow!

Gencatan senjata telah buatkan kerja dakwah jadi mudah, maka berbondong bondong orang masuk islam kerana terkesan dengan akhlak orang islam bila tidak bersama senjata. Dua tahun kemudian, waktu Nabi bagi khutbah terkahir, di anggarkan jumlah sahabat Nabi adalah 124 ribu, wow!

Dari 313 perang Badar, 700 perang Uhud, 1400 jemamh haji waktu  Perjanjian Hudabiyyah,temph tu dah dekat 20 tahun Nabi berdakwah, kemudian berlaku gencatan senjata, 4 tahun kemudian, bilangan Sahabat mencecah 124 ribu! Peghhhhhh.,

Dakwah lepas gencatan senjata sangai main peranan!

Sebab tu saya cakap awal artikel, Gencatan Senjata ni untungkan Islam jika orang islam ambik peluang ni untuk berdakwah dengan akhlak!

Tapi bila gencatan senjata, kita masih maki dan bergaduh, jauh lagilah perjalanan hidup.

Malu sikit kat Nabi kita, Bayangkan umur Nabi 53 tahun waktu perang Badar, hingga ke Perang Tabuk, umur Nabi 61 tahun, umur senja, umur pencen, umur KWSP dah boleh keluar semua caruman, tapi Nabi di zaman itu sedang sibuk berdakwah dengan akhlak yang terpuji.

Sedangkan kita umur 40 tahun usahkan nak ajak pergi berperang? Pergi berdakwah pun ramai yang menyorok. Adohai..

Malulah kita, Nabi start berdakwah umur 40 tahun, dan start berperang umur 53 tahun, dan buat perjanjian damai umur 58 tahun, bermakna: semakin tua umur Nabi, makin bersungguh nabi dalam mengembangkan agama. 4 tahun terkahir baki hayat berdakwah sepenuhnya!

Tapi di mana kita diumur pencen? Sibuk kembangkan agama? Atau hanyut dalam dunia sepi orang tua tua?, menangis bila anak anak tak balik ziarah sebab PKP?, bimbang harta berkurang atau terlantar sakit jiwa yang merebak kepada jasad?, waktu tu nak pergi masjid pun tak larat.

Maka pesan saya pada diri sendiri, sekarang, waktu sihat dan masih bekerja, janganlah lupa tanggung jawab pada agama, jangan tunggu waktu pencen untuk ubah dunia, jangan bertangguh tunggu pencen, sebab Hidup terlalu singkat untuk bertangguh. Gunakan peluang Gencatan senjata di Malysia untuk berdakwah pada cina dan india juga sesama islam yang dah jauh dari majsid!

Maka wahai Kerajaan, umumkan bantuan PKP3.0, hapuskan hutang kami, termasuk benarkan kami keluarkan semua KWSP, sebab kami nak pergi berdakwah sempena Gencatan senjata ini!

Woha!

No comments: