May 22, 2021

Bagaimana Ganti Solat?

Assalamualaikum tuan hamka (kereta mayat) dirahmati Allah,

Saya ingin tumpang bertanya tuan. Maaf kerana mengambil masa dlm kesibukan tuan seharian..

Tuan hamka.. Sebelum ini, saya tidak mengerjakan solat bertahun2 lamanya.

Sekarang saya sudah sedar dan melakukan solat fardhu dan qada stp hari..

Setiap kali masuk waktu solat, saya mengqada sebanyak 4 kali, iaitu 2 sebelum dan 2 selepas solat fardhu..

Contohnya apabila masuk waktu asar, saya akan qada solat asar 2 kali dahulu, diikuti solat asar yg fardhu 1 kali, dan seterusnya disambung 2 kali lagi qada solat asar.

Jadi saya melakukan 25 kali solat stp hari dan 2 lagi solat adalah tahajud dan dhuha (dhuha dan tahajjud dilakukan kerana terpaksa membahagi2kan solat qada kerana ada yg tak larat nak buat terus seperti yg dinyatakan di atas).

Pengiraan di atas adalah selepas membuat kira2 jumlah solat yg telah ditinggalkan.

Dan saya perlu mengekalkannya selama 4-5 thn jika menurut pengiraan di atas tuan.. Barulah saya tak perlu menggada lagi solat2 yg tertinggal..

Buat pengetahuan tuan hamka, masuk bulan ke 3 saya sudah merasa tidak larat utk melakukan semua itu.

Dan terbaca yg Allah akan mengampunkan dosa2 hambaNya walaupun seperti buih di lautan jika melakukan solat dhuha.

Soalan saya.. bolehkah saya melakukan solat fardhu sahaja stp hari.. dan solat dhuha serta tahajjud tanpa mengqada solat2 yg lepas kerana Allah berkata tahajjud dan dhuha itu kelebihannya Allah akan mengampunkan dosa hambaNya..

Atau bagaimana pendapat tuan hamka? adakah sebarang jalan keluar utk saya kerana meniggalkan solat bertahun2 lamanya? 😢

Itu sahaja soalan saya tuan. Terima kasih. Moga Allah jua yg memberkati dan melindungi tuan dan keluarga dgn rahmatNya. Amin..

JAWAPAN HAMKA KERETA MAYAT

Soalan anda.. bolehkah saya melakukan solat fardhu sahaja setiap hari.. dan solat dhuha serta tahajjud tanpa mengqada solat-solat yang lepas kerana Allah berkata tahajjud dan dhuha itu kelebihannya Allah akan mengampunkan dosa hambaNya.. boleh ke?

Jawapan yang ulamak majoriti sepakati, tak boleh ganti dengan solat sunat Dhuha dan Tahajud sebab janji itu untuk orang yang solat lima waktu tak tinggal tapi masih buat dosa. Maka Solat Dhuha dan Tajajjud akan membantunya.

Maka untuk kes anda, solat Qadha tetap kena buat, tapi cara anda buat tu sampai tak mampu dan rasa penat, kira menyeksa diri, sebab solat hanya lima kali, tapi anda dah jadi 25 kali. Maka itu sikit tak betul sebab dalam islam ni pentingkan Qualiti bukan Quantiti.

Allah lebih suka amalan sikit tapi istiqamah dari banyak tapi tak istiqamah.

Maka cadangan saya, buat sahaja 10 kali sahaja sehari, lima kali solat fardu, dan lima kali solat qadha.

Lepas solat Fardu, ganti satu, simple macam tu jer yang penting istiqamah.

“Habis jika saya mati awal tak sempat qadha semua macam mana?”

Ok, mari belajar bab ZAHIRKAN NIAT kerana NIAT orang islam lebih baik dari AMALnya.

Jom rujuk satu kisah yang di ambil dari kitab, kejadian ini pernah berlaku pada zaman dahulu… , satu orang jahat telah bunuh 99 orang dan nak bertaubat, lalu berjumpa dengan satu orang abib tapi abib itu kata, kamu ni ahli neraka, maka si jahat ini bunuh lagi dan sudah jadi seratus orang dia bunuh.

Kemudian dia berjumpa dengan orang alim yang ke 101, dan orang alim itu kata , kamu masih boleh bertaubat dengan syarat kamu kena keluar dari kampong kamu yang ramai orang jahat tu ke kampong sebelah yang ramai orang baik, pergi belajar dengan ulamak di kampung itu cara menjadi orang baik yang bertaubat, maka si jahat ni ZAHIRKAN NIAT dengan MELANGKAH KE KAMPUNG BAIK.. dalam perjalanan, dengan izin Allah dia tiba-tiba mati.

Malaikat azab faham si pembunuh 100 orang ni adalah ahli Neraka.. tapi Allah buat keputusan bahawa dia adalah ahli SHURGA..

KENAPA?

Kerana dia mati dalam keadaan mengzahirkan niatnya, rujuk hadis, siapa yang mati waktu pergi menuntut ilmu maka di kira mati syahid! SubhanAllah!

Maka, perkara yang boleh kita belajar di sini adalah siapa-siapa yang menzahirkan niat untuk jadi baik, lalu menuju majlis ilmu untuk belajar jadi baik, maka sekiranya dia mati lepas mengzahirkan niatnya itu, dia di kira mati syahid dan jadi ahli shurga! Kenapa?

Kerana Allah MAha mengatahui hatinya dan tahu jika si dia hiduppun 1000 tahun lagi, si dia memang akan jadi baik dengan niatnya yang ikhlas!

Pembunuh di atas masuk shurga kerana dia mati dalam keadan mengzahirkan niat yang ikhlas!

Ada riwayat lain tentang seseorang yang mendapat ganjaran yang sungguh banyak di akhirat, dia menafikan, tapi di beritahu kepadanya dulu waktu di dunia dia telah menzahirkan niatnya iaitu ketika berjalan dengan sahabatnya maka dia berkata, kalaulah aku ada emas sebesar gunung ini, maka akan aku korbankan pada jalan Allah!

Lihat, dia hanya menzahirkan niat sahaja dan sudah takdir dia tak dapat harta yang sebanyak itu.. tapi kerana sudah mengzahirkan niat.. maka ianya di kira oleh ALLAH sebab ALLAH maha kaya!

Lihat beberapa contoh penzahiran niat oleh sahabat R.A:

Seorang sahabat ketika hendak di bunuh oleh seorang kapir telah menangis sambil menzahirkan niatnya: aku menangis bukan kerana takut mati, aku menangis kerana aku hanya ada satu nyawa, seandainya aku mempunyai nyawa sebanyak bulu roma di badanku…maka, satu demi satu akan ku korbankan untuk agama!

Terkejut Raja Kafir lalu membebaskan sahabat tadi.

Ada kisah seorang ibu kepada beberapa anak lelaki yang di beritahu tentang kematian suami di medan perang, anak sulung, anak nombor dua dan seterusnya anaknya yang bongsu.. bila terdengar semua ahli keluarganya mati di jalan Allah si ibu masih bertenang, tapi bila mendapat tahu anak yang bongsu juga mati , si ibu ini menangis…,

Dia dipujuk orang, tapi dia berkata sambil menzahirkan niatnya: jangan ucap takziah pada aku.., tapi ucapkanlah tahniah…, aku menangis bukan kerana semua ahli keluarga ku mati..., aku menangis kerana aku sudah tiada anak lelaki lagi untuk di korbankan di jalan Allah..!

Sebab itulah orang Tabligh hujung ceramah Taskil minta pendengar ceramah bangun bagi nama untuk tulis azam keluar ke jalan Allah, nak riak ke? Tidak! Inilah Sunnah yang Nabi ajar pada Sahabat, bangun bagi nama sebagai menzahirkan niat! Andai kata malam tu mati tanpa sempat keluar berdakwah, Yakinlah korang akan dibangkitkan Bersama Da'e Allah kerana Niat korang telah Allah terima.

Jadi kamu yang dah bertaubat sebab tinggal solat, zahirkan lah niat dengan qadha solat, cukup satu waktu tiap lepas solat fardu yang penting istiqamah (berterusan)

“Okey, berapa lama saya nak buat ni, seumur hidup?”

Ikhlaskan diri, jika mati esok, maka sampai esok sahaja kamu kena buat, tak lama pun, tapi ada kawan saya yang buat, satu hari dia berhenti qadha, saya tanya kenapa?

Katanya, malam tadi dia mimpi jumpa Nabi Muhammad SAW, dan Nabi bagitahu dah cukup ganti solat, Subhanallah!

Maka teruskan Puan, ganti satu waktu sahaja tiap kali lepas solat fardu, InsyaALlah satu hari Ilham dari Allah akan sampai.., dan andai kata satu hari Puan mimpi jumpa Nabi Muhammad SAW, bagitahu Hamka keretamayat kirim salam.

Woha!

Ps: Syukur Allah panjangkan umur kita hingga sampai PKP3.0, maka banyaklah masa kita duduk rumah, jadi.. kepada semua yang pernah tinggalkan solat, selamat qadha solat dan selamat bertaubat.

No comments: