May 21, 2021

Terima kasih Barisan Hadapan?

Dulu saya kerja kilang, rezeki masing masing, ada sorang sahabat ni kerja sendiri, dan selalu perli, sampai bila nak jadi hamba orang? Bestnya pagi ni berselimut tapi korang yang makan gaji rempuh jalan jam, bestnya cuti lulus sebab saya bos sendiri. Kerja sendiri pendapatan tiada limit, makan gaji pendapatan terhad. Jangan buang masa jadi hamba orang, Macam macam hinaan.

 Kemudian datang Covid 19, Kilang saya kerja dulu pun dah tutup, dan orang kerja sendiri paling ramai terjejas, kawan tu siap call saya pinjam duit. Begitulah hidup, kita jangan sombong. rezeki masing masing, jangan kita hina sumber rezeki orang.

 Rujuk barisan depan, tengok Nurse, doktor semua yang kerja makan gaji sekarang ni lah yang jadi asbab bertungkus lama selamatkan nyawa pesakit Covid semua..

 Tapi sedih jugak, sebab saya tengok orang kecam KKM Sampai admin tutup komen. Ada yang tuduh KKM menipu data, Covid ni sandiwara, Vaksin ni palsu, Jururawat bantu doktor tipu rakyat, dan macam macam,

 Semalam saya tengok Majalah 3, menitik air mata tengok geng Jururawat, doktor, petugas hospital, driver ambulances, pembantu perubatan dan pak guard hospital yang dah macam orang super saiya tahap tiga dia punya berjuang dibarisan depan melawan covid ni.

 Ada jujurawat india menangis cerita mangsa Covid stage lima bertarung nyawa tanpa ahli keluarga, yang islam mati dia tak pandai nak ajar mengucap, bayangkan kita kat tempat pesakit tu.

Kubur yang tak boleh di ziarah.., mayat yang tak boleh dipeluk, atau di cium, insaflah.

 Semantara sihat dan kena PKP kat rumah ni, sabarlah, tak boleh cakap benda baik, berhenti kecam pun okey, diam lebih baik. Sebab ada orang jauh menderita di luar sana, kita bantu dengan jaga SOP dah jangan kecam, cuba tengok barisan depan pakai set full SOP, berat mata memandang, berat bahu memikul..

 Barisan depan negara ni, bila mereka cakap “penat”.., mereka memang penat, bantulah dengan jaga SOP, dan janganlah kecam mereka.. Nanti Allah Tarik nikmat, sekejap jer habis.

 Covid ni sekarang makin bertambah. Alat bantuan pernafasan semakin terhad. Katil dah penuh, ada pesakit Covid yang duduk atas kerusi, lepas ni kerusi dan penuh?, baring atas lantailah nampaknya..

 Kita bila kerja penat, tapi tengok baki kerja makin sikit, hilang rasa penat, tapi Doktor dan jururawat semakin sibuk, dan hari hari kes makin naik, penat nak piker satu hal, penat kena kecam lagi, adohai

 Apa kata kita belajar akhlak dengan barisan depan ni, sebab mereka dalam kesibukkan dan kepenatan, semua pesakit Covid perlu dilayan sama rata. Dalam borang masuk pesakit, tak ditanya apa dosa korang,

 Tak kira sama ada ibu tunggal, penzina, mat rempit, ibu kandung anak luar nikah, anti vaksin, pendosa atau siapa sahaja, Si doctor, nurse, dan lain lain kakitangan hospital di ajar untuk buat kerja mereka, di ajar untuk menunaikan hak pesakit, tanpa peduli apa dosa pesakit, malahan jika Firaun masuk hospitalpun mereka akan layan seperti mana pesakit berhak di layan.., biasa ada penjenayah yang cedara di tembak polis, pihak hospital tetap guna kaedah yang terbaik dalam menyembuhkan para pesakit..

 Doctor, nurse, dan lain-lain kakitangan hospital bukannya wakil tuhan untuk menghukum pendosa, nak kena marah ke, nak kena kecam ke, nak kena bedah tanpa bius ke, nak kena Jahit guna benang kasar atau jarum tumpul, pisau bedah berkarat, tidak!-tidak sama sekali…

 Mereka di Hospital niat hanya satu, nak tolong SEMUA rakyat Malaysia, tak kira apa agama, bangsa, dan dosa!

Tapi kita di luar Hospital, semua orang kita nak kecam! Hingga doctor dan jururawat pun kita nak kecam, adohai..

Saya teringat kisah Nabi Muhammad SAW dan isterinya Aisyah RA, yang mana apabila datang seorang yang jahat ke rumah baginda, dan Nabi suruh Aisyah berlindung dalam rumah sebaik sahaja ketibaan tetamu ini. Di sebalik dinding Aisyah dapati nabi melayan tetamu yang di katakan buruk perangai ini dengan baik sekali…

Apabila tetamu pulang, Aisyah RA tanya Nabi Muhammad SAW kenapa layan orang yang ‘jahat’ itu begitu baik? Lantas nabi bersabda lebih kurang maksud:

“Tak kan kerana kejahatannya, saya nak kena buang akhlak baik kita?”

Begitu lebih kurang, Nampak semua?! Nabi tidak menghukum pendosa sebelum tiba masanya..

Firaun yang buat salah banyak, mengaku tuhan dan telah bunuh beribu ribu bayi, tetapi apabila Allah hantar Nabi Musa berdakwah padanya, maka Allah perintahkan Nabi Musa bercakap dengan lemah lembut- sila rujuk Al quran. 

Tapi nitezen hari ini, suka benar menghukum, tanpa usul periksa, di hukum dengan cara menyebarkan aib pendosa kepada orang ramai, mencela mereka, viral bila ditiduh rogol sedang belum terbukti bersalah dan macam macam lagi. Masyarakat memang suka menghukum, seolah olah kita adalah wakil tuhan untuk menghukum manusia..,

Sesungguhnya Malaikat Mungkar hanya akan hukum manusia apabila manusia tu masuk dalam kubur dan Malaikat Malik Penjaga Neraka akan azab manusia hanya dalam neraka, pendek kata, selagi pintu taubat belum tertutup.., janganlah hukum manusia dengan kecam panjang berjela..

Ketahuilah, Allah Yang Maha Berkuasa, masih memberi makan kepada pendosa, dan masih buka pintu Taubat seluas luasnya kepada semua pendosa, kita hidup jangan sombong, Allah nak Tarik sekejap sahaja.

Insaflah, pesan kepada diri sendiri juga.Semoga kita semua selamat dari segala fitnah.

Kepada barisan hadapan, stay strong!

Ya Allah Bantulah kami semua, masukkan lah kami dikalangan orang yang terselamat dari azab api neraka. Amin

No comments: