Mar 8, 2021

Link untuk autisme?

Pada satu hari, seorang bapa kelihatan sedang marah pada anaknya yang berumur lapan tahun kerana tidak cemerlang dalam exam, anak di jerit, dipukul, dan akhirnya si anak di paksa tinggal di asrama, anak menangis sedih sebab terpaksa berpisah dengan ibu.

Dalam kelas semua pelajar ceria tapi si anak ini terus sedih dan murung, hinggalah seorang guru mendekati dan sedar bahawa budak itu OKU walaupun fizikalnya nampak normal, lalu cikgu ni pergi bertemu ibu bapa dan diceritakan bahawa anak tuan adalah OKU.

OKU budak tu bukan Autisme, budak tu adalah Disleksia, lepas dah tahu si anak OKU Disleksia, guru dan perent membantu si anak dengan cara yang baru mereka faham, dan anak akhirnya berjaya.. dan kisah ini berlaku di India, dan dilakonkan semula dalam filem Taare Zameen Par,(2007) lakonan Aamir Khan sebagai guru yang masa kecil juga hadapi masalah disleksia.

Dari filem ini kita faham masalah sama juga berlaku di seluruh dunia, parent tidak tahu si anak OKU sebab nampak normal tapi di sekolah si anak ada masalah pembelajaran, senang di buli, terasing, dan suka menyendiri, lalu cikgu perasan dan bagitahu parent, ada parent yang boleh terima dan terus bawa anak jumpa doctor untuk di sahkan OKU, tapi ada juga parent yang tuduh cikgu malas ajar anak dia dan paksa anak jadi OKU, adohai..

Maaf, saya tak ada link untuk filem itu, namun..

Bagi parent yang ada anak kecil, saya ada share video tanda-tanda anak autism.

https://youtu.be/0Y_ys3984CU

Kemudian saya juga kongsi video kelebihan si anak jika memiliki kad OKU

https://youtu.be/qvosxeB24Yc

Saya juga share kaedah nak buat pertuturuan asas sebelum anak masuk ke sekolah

https://youtu.be/p5cgkTR1anY

Saya juga share kisah sedih anak OKU Autisme di tadika

https://youtu.be/Fsy2xfxlThw

Bagi mereka yang ada anak umur dua ke tiga tahun, tapi risau anak normal ke tak? maka itu mungkin peTanda awal. Boleh rujuk sini

Rujuk sini: https://youtu.be/JZ3k-_jz6FU

Dan jika ada antivaksin yang cakap "padan muka dapat anak autisme" itulah akibat cucuk vaksin, maka Alhamdulillah, syukur atas ujian yang kecil ini, saya tidak salahkan vakisn sebab saya ada bukti kawan saya tidak cucuk vaksin dan anaknya masih autisme. Semua ujian dari Allah, boleh rujuk sini:

https://youtu.be/EAZPmgmVRHM

Terkini, anak Syurga saya dah pandai bercakap, dan sudah pandai naik basikal besar! Alhamdulillah.

https://youtu.be/147EVnQMQIc

Dan ada banyak lagi video tentang anak syurga dan info berkaitan yang saya share di Channel Yotutube saya,

https://www.youtube.com/user/HamkaMayat

Selamat menonton. Terima kasih sudi like dan Subscribe.

Akhir kata:

Sebarkan mesej ini, masih ramai parent yang tidak tahu apa itu Autisme, dan turut berharap si anak yang pelik dapat sembuh bila dewasa padahal Autisme bukan penyakit, ianya tidak boleh disembuhkan, tapi boleh di rawat untuk mengurangkan tingkah laku yang tak elok melalui terapi awal.

InsyaAllah

Ps: Saya juga ada menulis buku berjudul "Kerana Dia Anak Syurga" terbitan Puteh Press, kisah fasa saya berdamai dengan takdir lalu menerima bahawa anak saya OKU dan saya Okey.

Woha!

 

No comments: