Jun 11, 2022

Bukan Jenayah tapi masuk neraka?

Apakah dia, bukan jenayah tapi dosa besar? Kita buat polis tak tangkap, Mangsa perbuatan kita pergi report polis, tapi polis tak boleh tangkap sebab bukan jenayah, tapi kesan pada mangsa ada yang stress hingga bunuh diri, apakah perbuatan itu?, dan bahayanya, kita mungkin tak buat perbuatan itu, tapi kita kenal dengan orang yang buat perbuatan itu, agak agak? Apakah dia? Lebih bahaya, kesan perbutan itu, bila mati masuk neraka, walaupun dahi lebab kuat sembahyang, agak agak? apakah perbuatan itu?

 (Jawapan)

Alkisahnya, Mangsa seks gunakan media sosial untuk dedahkan nama orang yang mencabulnya agar pihak berwajib bertindak menghukum orang yang buat jenayah seks.

Tujuan mangsa seks dedahkan agar orang ramai terselamat dari kejahatan orang itu.

Semoga mangsa seks mendapat keadilan, dan sipenjenayah dihukum dengan hukuman yang setimpal.

Dengan tertangkapnya penjenayah seks, maka kuranglah stress mangsa seks itu…

Alkisahnya balik kepada tajuk utama yang mana, ada satu lagi kejahatan dalam hidup yang buatkan ramai orang stress.

Nampaknya kena dedahkan macam mangsa seks juga demi keselamatan orang lain.

Kejahatan ini walaupun tidak di kira jenayah tapi mangsa ramai yang murung dan stress!

Dan di sisi islam, perkara ini termasuk dosa besar!

Apa kah perkara itu?

Hutang tak bayar! Masuk neraka walaupun mati syahid.

Rujuk kitab Mutakhab hadis,, bab ikram muslimin, hadis no 200 hingga 210.

Saya buat ringkasan.

Dosa paling besar selain syirik adalah mati dalam keadaan berhutang tanpa ada apa apa rancangan membayar hutang.., Roh orang berhutang yang baik akantergantung (tertangguh) untuk sampai ke syurga disebabkan hutang tidak bayar.

Pernah Nabi bersabda alangkah kerasnya amaran ini, iaitu barang siapa mati syahid hidup semula dan mati syahid, tidak masuk syurga selagi hutang tidak di bayar.

Ada juga kisah Nabi tidak solat jenazah bagi mayat yang berhutang.

Dalam hadis lain bercerita, siapa berhutang tanpa niat membayar, Allah akan binasakan mereka.

Dan Orang islam yang terbaik adalah yang membayar hutang dengan baik. Iaitu memBayar hutang bersama ucapan terima kasih dan pujian. Siapa yang tidak berterima kasih kepada manusia, maka dia tidak bersyukur kepada Allah.

Jadi dari hadis di atas, mendapati bahawa dosa besar tak bayar hutang, dan mangsa yang bagi pinjam pula murung dan stress, lagi lagi tengok orang berhutang beli kereta baru, pergi melancong, makan durian sedangkan sipemberi hutang, telan air liur nak makan durian.. sob sob..

Maka saya rasa adalah perlu mangsa hutang tak bayar ni, kena dedahkan nama orang yang hutang tak bayar ini di media sosial agar orang lain terselamat dari kejahatan mereka.

Bagus jika dapat khidmat peguam terlebih dahulu dalam membuat pendedahan ini, juga report polis untuk mencegah kekerasan yang mungkin timbul, dan surat doctor tentang stress di jiwa sebagai bukti kita adalah mangsa.

Kita usaha minta hutang sampai tahap ini, selebihnya kita tawakal, jika dia bayar Alhamdulillah, Jika tak bayar, Alhamdulillah juga sebab ramai orang akan terselamat dari menjadi mangsanya, dan Alhamdulillah juga sebab pasti dan pasti akhirat kelak, semua amalan kebaikkan dia akan dapat pada anda, dan jika dia tiada amalan kebaikkan, maka dosa anda akan ditransfer kepada dia, begitulah Adilnya mahkamah Allah di akhirat kelak.

Kemudian, dah buat semua ini, move on, Masa dan tenaga jangan dihabiskan fikir bila orang nak bayar hutang semata mata, tapi gunakan masa dan tenaga untuk tambah rezeki baru dan tambah pahala berganda dengan peluang lain yang terbentang depan mata. InsyaAllah rezeki tidak pernah salah alamat.

Akhir kata, dua (2) pesanan saya kepeda yang belum menjadi mangsa kes sebegini:

(1) Jangan beri pinjam jika kita tak mampu halalkan, JANGAN!

(2) Dan bila beri pinjam, buat cara islam, tulis, datangkan saksi, dokumentasikan, agar bila dia tak nak bayar, maka bukti semua ada, boleh dedahkan di Telegram ke, FB ke, agar orang lain tak jadi mangsa.

Nampak macam kita kejam buat pendedahan, tapi siapa yang lebih kejam hutang tak bayar? Padahal Tindakan kita adalah untuk selamatkan dia dari api neraka, maka ini bukan kejam, tapi Ehsan.

Woha!

No comments: