Jul 5, 2022

Filem Mat Kilau atau Nasi Dagang?

Alkisahnya, plan nak Tunggu anak anak balik asrama, ada tiga anak berjauhan, tapi anak anak Call, mereka semua dah tengok, cikgu belanja.

Terima kasih cikgu asrama, Maka saya pergi dengan wife sahaja…

Di jalanan, orang tegur cantik Tanjak? Beli kat mana? Saya cakap karang sendiri, terus orang tu paksa jual, sebab dia dah lama cari Tanjak cantik, saya pun mengalah, jual Tanjak, dan keluarkan kopiah.

Duit Tanjak lepas beli tiket wayang, Alhamdulillah..

Beberapa jam kemudian..

Habis filem Mat Kilau..,

Ulasan ringkas saya..

Filem ini ibarat Nasi dagang.., yang mana bayangkan satu hari kita teringin sangat nak makan nasi dagang original resepi, tapi takde yang jual, sebab nak buat original resepi sangat susah, tiba tiba ada kedai jual nasi dagang, orang beratur Panjang, ramai cakap sedap.

Maka saya pun beratur, dan makan.

Okey, sedap tu biasa, tapi boleh makan, dan kenyang, jika nak tambah beberapa perkara bagi sedap, memang kena tambah, tapi boleh makan, ada lah rasa nasi dagang tu walau tak sesedap yang kita impikan..

Dan saya berterima kasih kepada penjual nasi dagang sebab sudi masak, rasa okey, tengok ramai yang puji sedap sebab makan dalam keadaan lapar, memang sedap, maka boleh masak lagi tahun depan dengan kaji lebih sikit aromanya.

Maka balik makan nasi dagang, puas hati sebab perasaan tertanya tanya kenapa ramai sangat beratur makan? Terjawab sendiri bila kita dah rasa, ohh patutlah.., nasi dia ringan, kuah dia tak pekat, tak cair, ikan diapun potongan besar, tapi rempah tu ada kurang sikit, yang lain semua okey.

Begitulah ulasan ringkas saya kepada filem Mat Kilau, yang mana penonton dah lama “lapar” filem berunsur semangat silat melayu, tapi takde yang buat, tiba tiba Samsul Yusof bukak kedai, memang ramai orang beratur, dan makan sampai habis licin, makan pulak beramai ramai dengan keluarga dan kawan kawan, menambahkan lagi sedap menonton.

Rujuk gambar, keluar panggung wayang tiba tiba saya ternampak seorang penjajah berpakaian serba putih sedang bawa senapang berjalan di kedai kedai melayu, nak kutip cukai lah tu?, terus semangat Mat Kilau datang merasuk diri, saya serbu penjajah baju putih tu, terus saya rampas senjatanya, dan paksa dia belanja saya makan nasi dagang!

Woha!

LINK: https://www.facebook.com/keretamayat/posts/pfbid08RosB3Zk1bJyCfVjM8GwTZTErtKKhe8q6HRYqpot82yrNtdVVkwaSoXvxzwAWJSql

No comments: