Jan 11, 2022

Rasputin? siapa bunuh?

Malam tadi ada kawan datang rumah ajak tengok filem sejarah, kisah bagaimana pembunuhan ke atas bomoh jahat Rasputin yang campur hal politik Rusia hingga cetuskan perang.

Bomon ni berjaya yakinkan raja Rusia yang dia mampu sembuhkan sakit si anak, maka raja lantik dia jadi orang penting, dan bermulalah era huru hara di Rusia,

Maka ramai tak puas hati, maka pembunuhan pun berlaku..

Tengok Tarikh, 30 december Rasputin dibunuh, bermakna, semalam pada 105 tahun yang lalu, Agamawan sesat bernama Rasputin mati dibunuh.

Tapi, siapa yang bunuh Rasputin?

Ada sumber mengatakan Ejen British yang membunuhnya, walaubagaimanapun, para Sejarawan tidak bersetuju, mengikut  Douglas Smith, "Tade bukti ejen British bunuh mereka". Sorang lagi pakar sejarah, Keith Jeffery berkata:  “if British intelligence agents had been involved, "I would have expected to find some trace of that" in the SIS archives, but no such evidence exists.

Walau bagaimanapun, ketika sejarahwan tak setuju teori pembunuhan Rasputin oleh ejen Brtitsih macam james Bond, selamba malam tadi filem British gambarkan bagaimana ejen mereka Berjaya bunuh Rasputin.

Guna formula mudah, apa yang paling Rasputin suka?, maka itulah kelemahan Rasputin, bila dapat info Rasputin suka Homoseks, dan makan kek manis, maka ejen muda serta hensem ditugaskan untuk goda Rasputin sambil bawa kek.

Tapi lawaklah pulak, sebab Rasputin minat lelaki tua.., korang tengokla sendiri jika ada masa bagaimana ejen tua Britsih pergi bunuh Rasputin.

Alkisahnya, Jika Rujuk sejarah, pada 30 Disember 1916, Rasputin dijamukan dengan makanan & wain yang didakwa dicampur racun sianida yang mampu membunuh sepuluh orang. Apabila dia masih tidak tumbang selepas menikmati hidangan, maka Rasputin di pukul dengan tongkat tapi masih tidak mati sehinggalah 3 das tembakan dilepaskan kepada Rasputin, satu daripadanya tepat di dahi pada jarak dekat. Mayatnya di buang ke dalam sungai..

Itu sejarah, tapi dalam movie malam tadi, aduhh, nak gelak pun ada…. Ya babak makan kek, pukul dengan tongkat, tembak semua ada, tapia da babak Rasputin menari sambil berlawan hingga kelam kabut ejen British tiga orang bergabung nak bunuh tapi nyawanya sangat liat.. sebab Rasputin pandai menari balet!

Woha!

Moral of the story, apa yang kita suka, itulah kelamahan kita..

Hingga Nabi bersabda, Awas penyakit wahan, iaitu penyakit cintakan dunia!

Okey, cukup belajar sejarah dan moral dari sejarah, sekarang saya nak tanya,

Apakah judul filem Britsih ini?

1 comment: