Aug 15, 2021

Tujuh Sekatan?

“Ayah, dari mana kita datang dan ke mana kita pergi?”

“Kita datang dari belakang dan pergi ke depan”

“Jawab betul betul lah ayah, nak catat ni”

“ok.. dengar…”

“Kita datang dari Kehendak Allah, dan kepada Kehendak Allah kita pergi.”

“Jelaskan lagi?”

“Allah Maha Berkehendak, dia yang Berkehendak kita menjadi manusia, lalu disempurnakan nikmat iaitu kuasa berkehendak juga ada pada kita.”

“ok, lagi!”

“Kita di beri dua jalan, yang baik untuk didekati, dan yang buruk untuk dijauhi. Baik dan Jahat, Allah yang tentukan, bukan kehendak kita, kita ikut kehendak Allah maka ada kejayaan, lalu akhirnya kehendak Allah yang menentukan Syurga nereka berdasarkan Kehendak kita di dunia”

“boleh cerita Panjang sikit tak ayah ke mana kita selepas mati?”

"Kita akan ke tujuh Hentian"

"Cer citer cer citer"

1.Hentian Kubur:

Kata Saidina Osman menantu Nabi, Kubur ni sama ada lembah Neraka atau Taman syurga.. orang baik lepak Taman Syurga, orang tak bernasib baik, lepak lembah neraka.

2.Hentian Telaga:

Kemudian kita akan bangkit dari Kubur dan Rentas Telaga Nabi, waktu merentas, jika Nabi ajak minum air telaga Nabi, hilanglah dahaga buat selama-lamanya.

Tapi jika ada Malaikat buat road Block, di halaunya kita kerana atas dunia kita tak termasuk orang yang hidupkan Sunnah Nabi.., maka menjadilah kita golongan yang Nabi tak mengaku Ummat. Nauzubillah.

3.Hentian Bawah Arash

Dah kena halau kat Telaga Nabi, automatic kena kena pergi hentian ketiga iaitu padang masyar tempat yang penuh azab, ada kawan kita yang berenang dalam peluh, ada kawan kita kemaluannya besar dari badan sebab suka berzina, ada kawan kita yang perut besar dari badan sebab makan benda haram.

Kita pulak, tak tahu apa akan jadi? Tengok dosa masing masing lah.

Masa tu dah tentu kita akan cemburu gila babi tengok Hentian mereka yang dah kenyang minum air telaga Nabi, relex duduk lepak bawah arash, pakai baju kemuliaan sedang kita bertelanjang, mereka duduk atas mimbar bercahaya sedang kita kepanasan dalam kegelapan, mereka lepak atas timbunan kasturi sedang kita sedang berenang dalam lautan nanah!

Siapa mereka tu?, apa amal mereka hingga boleh duduk lokasi istimewa? Mereka antaranya adalah pemuda yang hatinya terpaut pada masjid, orang yang tidak berzina, orang yang selalu menangis takutkan Allah, orang yang iklas dalam menderma, orang yang selalu bangun malam solat tahjjud, pemimpin yang adil, dan lain lain, ada tujuh golongan semuanya.

Aduh,, kita yang sedang kepanasan bawah terik dua belas matahari mula menyesal dulu tak nak kawan dengan geng surau.., selalu kutuk geng surau ni riak lah, apa lah, oh kembalilah kami ke dunia, sebab kami nak belajar cintakan masjid jugak…

4.Hentian Mahkamah Allah

Lepas tu hentian seterusnya adalah Mahkamah akhirat untuk ambik buku laporan kehidupan dan dibincang dosa pahala.

Mereka yang ambik dengan tangan kanan senyum gembira sebab confirm masuk syurga

Kita pulak, aduh.., tangan kiri korek perut pergi ambik walau kita dah sorok tangan tu belakang badan.

Bagi yang belum tahu, hentian ke empat ini ada tiga mahkamah, pertama untuk orang kafir lalu di bicarakan azab apa patut dapat, orang kafir yang baik akan dapat azab yang ringan, yang jahat akan dapat azab yang berat.

Mahkamah kedua pulak, untuk azab orang yang berdosa dengan Tuhan sahaja, kat sini Rahmat Allah terbuka luas, mereka yang duduk bawah Arash masuk sini.

Kita pulak, akan masuk mahkamah ke tiga, iaitu dosa dengan manusia, kat sini jika kita buat jahat kat orang, orang tu akan dapat pahala kita dan bila pahala kita dah habis tapi bilangan orang yang kita kutuk, hina, sakitkan hati masih ramai, maka kita pulak yang ambik dosa mereka, aduh…

Si mati Syahid yang patut terus masuk syurga juga sangkut kat mahkamah ni sebab dosa hutang tak bayar kerana hutang wajib bayar, dan di akhirat bayar dengan pahala jika ada baki, atau bila stok pahala dah habis, kena ambik dosa orang yang kita hutang tak bayar. Aduh..

5.Hentian Mizan

Dah dapat dosa dan pahala masing masing maka kita semua akan ke hentian ke enam.

Iaitu Neraca Mizan untuk ditimbang dosa dan pahala, sebab ada dosa yang ringan , dan ada jugak pahala yang berat, mana tahu pahala kita yang sikit tapi berat kualitinya boleh cover dosa kita yang besar tapi ringan? Mana tahu?

6.Hentian Sirat

Dah nampak hasil timbangan, pergilah kita kehentian ke enam, rentas titian Sirat.

Siapa berjaya lepas akan masuk hentian terakhir iaitu syurga.

Siapa jatuh itulah hentian iaitu Neraka.

Namun Pintu Syurga dan Neraka sentiasa terbuka, dari masa ke semasa akan ada pengumuman ahli neraka yang berjaya keluar dari Neraka dan masuk Syurga.

Semoga perjalanan kita, bermula dengan taman syurga di kubur, lepas tu minum air kat telaga Nabi, lepas tu lepak bawah arash kejap, lepas tu pergi mahkamah ambik buku catatan tangan kanan, lepas tu pergi timbang pahala, kemudian pergi titi sirat pantas macam kilat, dan akhirnya masuk syurga tanpa hisab.

Alhamdulillah, jauh lagi kan perjalanan kita?

Tak jauh pun. Mati esok.. maka esok juga dah terjaga dalam kubur.

Semoga Woha sampai syurga!

Ps: Video detail tentang gambar klik sini: https://youtu.be/Ay4pcSKrmqQ

 

1 comment:

Anonymous said...

Ringkasan perjlnn Mahsyar.

Kita bangkit dr atas kubur kita masing masing, bercampur baur. Kemudian ditiup sekali lg Sangkala, mk kita diasing asingkan mengikut jamaah jamaah tertentu. Seterusnya bergeraklah kita ke Mahsyar yg letaknya di Syam dan sekitarnya, termasuk tanah Arab. Sesetghnya berkenderaan, sestghnya berjalan, yg lainnya merangkak, mengesot, bahkan ada pula yg meniarap, bergerak dgn muka mukanya.

Sesampai di Mahsyar, kita umat Islam berhimpun di Haudh Nabi kita saw, letaknya di Madinah skrg, bertptn dgn Mimbar Nabi saw. Bg yg tak dihalang merapati dan meminum airnya, mk selamat dan mudahlah urusan urusan seterusnya. Bg yg dihalang, dihalau dan dilarang dr meminum airnya, mk sukarlah urusan urusan selepasnya.

Setelah sekian lamanya di Mahsyar mk didirikanlah Mizan, dan bermulalah urusan selanjutnya, tuntut menuntut, Hisab dan Timbangan amal. Selesai Timbangan amal, seterusnya adalah Shirath, mudahlah perjlnn bg yg berat amal solehnya, dan sukarlah perjlnn yg berat amal buruknya, bahkan bnyk yg terhumban ke dlm Neraka.

Dihujung Shirath, bg yg selamat melaluinya, terdpt satu kedudukan yg disebut Qantarah, di mana diselesaikan perkara perkara yg sedikit sebnyk terbuku, terasa hati sesama mukmin, walau sebelumnya telah dimaafkan. Sifatnya para mukmin sentiasa memaafkan, tidak sesekali menuntut nuntut di hdpn Allah swt di Mahsyar. Namun sifatnya manusia ada juga yg tersimpan di hati walaupun sudah memaafkan, mk di Qantarahlah tmptnya ianya diselesaikan, hingga bila sampai di pintu Syurga, tiada lg rasa yg tak sedap di hati sesama mukmin.