Sep 8, 2014

ISA itu bagus?

(Sambungan entry sebelum, klik sini jika belum baca)

Ramai yang mesej tanya, apa sambungan kisah entry lepas, kisah Pengerusi surau bergaduh dengan imam masjid yang juga selaku tok khatib, lalu memecatnya dan melantik dirinya sebagai imam, tapi tak layak sebab beliau ada kes polis (liwat budak), lalu beliaupun melantik isterinya sebagai imam baru dan akan baca khutbah jumaat tapi Ketua kampong tidak setuju dan mahu AJK masjid yang terdiri dari bilal dan tok siak untuk memilih beberapa calon lain.

Sambungannya yang aku dengar, tok siak berbeza pendapat dengan bilal, walaupun mereka menyokong pasukan bola sepak kegemaran pengerusi namun hari ini, tok siak berkata, beliau tolak bini pengerusi jadi imam sebab tak ada kebolehan katanya. Adohai..

So, aku harap sambungan ini memuaskan hati semua pihak,

Macam biasa, kepada korang yang terasa pedas dengan cerita ini dan mula serius nak melenting, pesan aku:

“Ini bukan tempat sini, tempat lain-Woha!”

Baik, kita tinggalkan masalah imam perempuan di masjid kampong itu, sekarang nak cerita masalah di masjid yang berada dekat Bandar pula,

Dengar cerita, pengerusi lama yang dah bersara tak sebulu betul dengan pengurusi masjid baru, siap kena kutuk lagi.

Rupanya pengerusi masjid baru telah hapuskan Akta Keselamatan Dalam Masjid sehingga banyak masalah berlaku seperti orang lintas depan solat dengan selamba, makmum tegur imam dalam solat tanpa adab, orang bukan islam ceramah dalam masjid hina orang islam kampong sebelah, dan macam macam masalah lagi yang tak pernah berlaku waktu pengurusi lama memerintah.

Ceramah berunsur Syiah dan Wahabipun selamba berlaku dalam masjid itu.

Sekarang AJK masjid agak kucar kacir, ada yang menyokong cadangan pegerusi lama agar Akta Keselamatan Dalam Masjid dikembalikan, ada jugak cadangan dari pihak makmum agar pengurusi baru letak jawatan, kerana kadang kadang bini pengerusi baru banyak campur urusan masjid. Tak selesa dibuatnya orang ramai yang datang bersolat.

Tak tahulah apa nak jadi dengan masjid dekat situ, dengar cerita, Ketua KRT sangat menyokong cadangan agar Akta Keselamatan Dalam Masjid dikembalikan.


Ps: Oh ye, Jangan lupa: “Ini bukan tempat sini, tempat lain-Adohai..
Post a Comment