Nov 10, 2017

Komen Anti Hadis? Satu penilaian...

(Bedah Komen dari Anti Hadis vs Penyokong Hadis)

Dah lama aku tulis blog, macam macam isu, dan dari ruang komen, ada yang setuju dan ada yang tak setuju. Lalu ramai yang datang berhujah, dan ada yang aku jawab, dan ada yang aku senyap sebab perasan sibuk. Maafkan aku.

Aku pernah berdebat dengan ramai golongan manusia, seperti:

  • Geng taksub politik, Siapa tak sokong parti saya dia jadi kafir, parti saya sahaja boleh bawa masuk syurga dan macam macam fatwa merepek, tapi sejak parti mereka berpecah, dah kurang Nampak komen ganas dari mereka,
  • Geng Anti al quran ataupun melayu Atheits, sibuk nak nafikan kewujudan Tuhan sebab bila  sensara wujud, maka Tuhan tak wujud katanya, apa dia ingat jika ramai orang berambut panjang maka kedai gunting tak wujud? Adohai..
  • Geng Anti hadis tertentu  dan pilih Hadis tertentu sahaja  ataupun wahabi, suka bidaahkan orang dan tuduh masuk neraka jika tambah tambah amal selepas solat, padahal dah lepas solat ikut koranglah nak buat apa apapun, adohai..
  • Geng anti vaksin, yang ni memang panas! Ha ha.
  • Geng Konspirasi, ni pun boleh tahan panas dia, memang tak habis semua benda nak dikonspirasikan.

Lepas tu banyak lagi lah Geng perasan betul , tak sempat nak tulis semua, cumja yang terkini,  Geng anti semua hadis, sampai hari ni masih banyak komen dari mereka, sebab bulan lepas aku up tajuk solat tiga atau lima? Terus mereka komen panjang panjang suruh aku jawab betapa betulnya mereka..

Bila aku baca komen mereka yang panjang maka aku sedar bahawa dalam dunia ni ada dua golongan manusia iaitu:

  1. Orang yang sedar dia bodoh dan sedia untuk belajar, orang sebegini pandai sebenarnya.
  2. Orang yang tidak sedar dia bodoh dan tidak mahu belajar, orang sebegini memang bodoh sombong.


Contoh bila cerita bab solat, Anti hadis berhujah:

"Tidakkah kamu tahu bahwasanya Allah: kepada-Nya bertasbih apa yang di langit dan di bumi dan burung dengan mengembangkan sayapnya. Masing-masing telah mengetahui akan cara solat dan tasbihnya, dan Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan." AQ 24:41: Soalan utama - bagaimanakah monyet, burung, kera, cacing, bulan, bintang, matahari, air, angin, cahaya dan semua makhluk-makhluk ciptaan Tuhan mendirikan sollat? Bolehkah burung duduk bersimpuh semasa tahiyat akhir sambil menegakkan telapak kaki seperti manusia islam yang bermazhab shafie?”

Ok, Nampak tak hujah mereka, sebab nak solat guna akal sendiri, tak nak ikut hadis, maka dalil burung bersolat pulak nak dipertikaikan duduk bersimpuh, padahal ayat tu terang terang tulis MASING MASING tahu cara solat MASING MASING! Jadi monyet, burung, kera, cacing, bulan, bintang, matahari, air, angin, cahaya, tak payahlah nak ikut solat cara mereka, Rujuklah Ayat Alquran yang lain bab cara solat iaitu surah Al Maidah ayat 6: ALLAH SURUH DIRIKAN SOLAT, DAN RUKUK BERSAMA ORANG YANG RUKUK, 

Jadi ikut hadis rukuk bersama orang yang rukuk, adalah solat berjemaah, jika terlewat solat, dan sempat rukuk bersama imam masih di kira rakaat, rukuk pulak Nabi dah ajar, tunduk lurus belakang, jari pegang lutut, tengok tempat sujud dan lain-lain.

Tapi bila aku tanya apa Tafsir Rukuk bersama orang yang rukuk, korang tahu anti hadis jawab apa?

“Bahasa biasa al quran suruh rukuk, Rukuk lah ikut kemampuan, alquran tidak mngajarkan kesulitan, Korang saja suka cari susah nak lebih semua nak tambah”

Tengok jawapan konon macam guna akal, tapi hilang akal, RUKUK IKUT KEMAMPUAN tu bagaimana? Susah ke Rukuk yang Nabi ajar? masuk hospital ke jika Rukuk hari hari? Mana hujjah RUKUK bersama orang yang RUKUK?

Krik krik krik..

Lepas tu aku ada tanya bab urus mayat, dalam Al quran tak cerita detail,korang nak taman macam mana? Jika ikut Al Quran tanam macam burung gagaklah? Kambus begitu sahaja?

Pandai pulak mereka jawab kena guna common sense, ikut masyarakat setempat, jangan aibkan mayat.

Hah! Itu dia! Jika ikut masyarakat setempat, kena ikutlah ajaran Nabi Muhammad sebab masyarakat setempat ikut Nabi Muhammad SAW yang explain detail apa yang ada dalam Al quran.Tak gitu?

(((Note: Jenazah Kasim ahamad yang dikatakan anti hadis, tapi mayat beliau telah di mandikan, dikapan, di solat, dan ditanam guna dalil dari hadis hasil usaha pemuda PAS, tahniah  kepada  ahli sunnah kerana tidak membaikot mayat kasim ahmad, malahan telah layan mayat dengan penuh hormat dan sopan dengan cara merujuk kepada Al Quran dan hadis Nabi.)))

Cerita bab tanam mayat, ada pulak  hujah mereka: Azab kubur tak ada sebab kiamat sahaja tempat hukuman, dalam Al quran tak cerita azab kubur.

Aik? Kiamat sahaja tempat hukuman? tak baca Al quran kisah kaum yang kena azab atas dunia lagi? ke korang baca kitab lain? Tak baca hukuman didunia untuk penzina dan lain lain?

Krik krik krik....

Datang pulak anti hadis lain: “Nabi ajar ummat sembah nabi dengan selawat, cukup sembah allah, jangan sembah Nabi”

Pulak dah? Sembah Allah dan sembah Nabi pun tak boleh nak beza?, Nabi Muhammad SAW ajar solat, yang mana dalam solat dari takbir sampai salam, penuh pujian dan sembah Allah, doa doa nabi ajar, sebut nama Allah, masa lapang, berzikir, sebut nama Allah, baca Al quran dalam solat, puji Allah, dalam rukuk dan sujud, bertasbih nama Allah, maka apa salahnya, tanda terima kasih kepada Nabi yang ajar kami, maka kami selawat ke atas Nabi itupun bila dengar nama nabi di sebut. Tak kan berterima kasih pun salah, kan ada ayat Al quran suruh berterima kasih?

Krik krik krik..

Datang pulak anti hadis lain: “al quran sempurna, tak perlu tafsir dari Nabi Muhammad untuk jelaskan, cuba korang baca buku Kasih Ahmad, satu penilaian semula, maka korang akan faham maksud Al quran”

Eh Eh?, Kenapa ikut tafsir Kasih Ahmad pula?, Al quran kan sempurna, guna akal kami, ikut Nabi Muhammad punya tafsir jauh lebih baik dari ikut tafsir kasim ahmad, Nabi Muhammad di iktiraf dunia manusia paling hebat dalam sejarah dunia, kasim ahmad siapa?

krik krik krik...

Lepas tu baca komen lagi, ada pengkomen kongsi kisah Pengalaman ustaz berdebat dengan Kasim ahmad.

Ustaz Fakhrurazzi: Boleh terangkan cara solat?

Kassim ahmad: Rujul Al quran ayat 14:40. Wahai Pemeliharaku, buatlah aku seorang yang melakukan solat, dan daripada keturunanku. Wahai Pemelihara kami, dan terimalah seruanku (doaku).

Ustaz Fakhrurazzi:Itu ayat saya tahu, tapi dari ayat ini sahaja, bagaimana kita nak solat?bagimana cara nabi Ibrahim solat? tanpa merujuk hadis?

Kassim ahmad: Balik! Balik!

Ustaz Fakhrurazzi: Adohai, ingat hebat sangat, bab solat pun tak boleh nak jawab, macam mana nak jawab bab lain. Ok kami balik.

Kesimpulan: Kassim ahmad ni takde hebat sangat pun, pengikut dia sahaja yang buat hujahnya nampak hebat.

Jadi begitulah serba sedikit hujah anti hadis yang konon Nampak bijak tapi sebenarnya mereka tak sedar mereka bodoh dan tidak mahu belajar.

Kita semua faham, Kerja Nabi bagi penjelesan, ada yang faham dan ada yang tak nak faham.
Sebab tu debat dalam bab agama akhirnya tak selesai hingga Allah turun ayat.
"lakum di nukum wali yadin"

Jadi yang solat 5 waktu teruskan, yang tak nak solat 5 waktu kita boleh cerita itu ini, tapi jika mereka tak nak, kita doa kan mereka dan kita terus buat baik. semoga Allah bagi hidayah kepada mereka dan kita semua.

Oh ye, ada komen best aku copy balik:

Kalau kita belajar engineering, kita mesti refer buku teks engineering. Macam mana nak belajar cara refer yang betul masa baca buku teks engineering? Mesti lah belajar dengan pensyarah engineering, yang dilantik oleh pihak universiti.

Kalau kita belajar medic, kita mesti refer buku teks medic. Macam mana nak belajar cara refer yang betul masa baca buku teks medic? Mesti lah belajar dengan pensyarah medic, yang dilantik oleh pihak universiti.

Kalau kita belajar Islam, kita mesti refer buku teks Islam, yakni Al-Qur'an, sumber wahyu dari Allah SWT. Macam mana nak belajar cara refer yang betul masa baca Al-Qur'an? Mesti lah belajar dengan tok guru Al-Quran, yang dilantik oleh Allah sendiri, yakni Nabi Muhammad SAW. Cara refer atau memahami Al-Quran, cara tafsir dan beramal itulah namanya Hadis.

(terbaik!)

Kesimpulannya:

Jika anti Hadis seorang Hospital Director, wajarkah Anti Hadis melantik seorang “doctor” yang datang interview jika dia mengaku belajar medic, hanya melalui bacaan buku teks dan terjemahan sahaja? Setelah ditanya universiti mana dia attend, dengan pensyarah mana dia belajar, dia jawab tak perlu attend universiti tak perlu belajar dengan pensyarah, cukup belajar dengan buku teks dan terjemahan dari KAJIAN SAYA SENDIRI sahaja. Wajarkah Anti Hadis  ambil dia bekerja?

Gunakan akal di tempat yang betul,  kerana guna akal di tempat yang betulah maka aku ambik hadis mutawatir, hadis hasssan dan hadis daif sebagai hujah, hadis palsu akupun anti.

Jadi kerja kerja tafsir hadis ada ilmu yang korang tak nak guna otak langsung, korang nak reject terus.

Ayat yang korang selalu ulang: Al quran sempurna, jika rujuk hadis konon menafikan Al quran sempurna. Adohai..

Jika nak guna otak, mari kita guna simple contoh:

Setuju tak jika aku cakap manusia adalah ciptaan Allah yang sempurna? semua akan setuju, sebab dalam Al quran pun bagitahu manusia ciptaan sempurna.

Tapi dalam penciptaan sempurna, Allah masih buat manusia perlukan air, angin, api dan tanah untuk hidup, dan jika nak membiak manusia perlu berkahwin.

Maka sempurna manusia tu masih perlukan pada ciptaan Allah yang lain untuk menyempurnakannya, manusia tak boleh lahirkan anak sendiri.

Jadi dalam bab Al quran yang sempurna, untuk fahamkan perintah Allah masih perlu kepada penerangan daripada NAbi yang namanya tercatat dalam Al quran.

Gunalah otak, kenapa Allah redha pada sahabat yang tercatat dalam Al quran, dan kenapa sahabat sampaikan hadis bila nak terangkan Al quran?

Jadi ni memang hujah untuk budak budak jer, sedangkan di luar sana dah ramai ulamak termasuk Zakir Naik bahas bab ni,

Aku guna otak, kenapa Zakir naik datang malaysia korang tak pergi berhujah direct? kenapa korang tak berhujah direct dengan orang yang suka berdebat seperti Ustaz Rora, Mufti perlis dan lain lain.

Jawapannya sebab korang bacul intelek, korang tahu akan kalah depan khalayak dan tak sanggup malu, dalam tempat tertutup macam ni korang menyalak hebat berhujah, di pentas nyata korang tak berani, sekarang di masjid masjid ada ceramah UAI dan sebagainya, korang kena berani, pergi berhujah dengan ustaz ulamak, atau berhujah dengan pakar hadis di Masjid seri ptaling malaysia, jangan takut kerana jika korang benar, Allah akan bersama kalian, berani kerana benar, takut kerana ragu ragu dengan kefahaman diri sendiri.

Lalu bila korang bising di sini sahaja, aku memang tak sempat nak jawab semua soalan korang, tapi rajinkalh diri baca explain dari ustaz dalam dan luar negara, mereka guna otak, sebab itulah mereka boleh tapis hadis, macam duit palsu bila masuk pasaran, guna otak untuk tapis duit, guna alat dna sebagainya, bukan reject semua duit.

hadis ni sama macam bidang lain, ada kepakaran yang perlu dilatih, bukan google terus percaya.
Maaf sebab guna hujah biasa sahaja, hujah hebat hebat dan banyak ustaz ustaz guna tapi korang tetap berkeras, so aku doakan korang dan kita semua di beri hidayat sentiasa dari Allah yang MAha Pengasih dan penyanyang.

Jangan lupa Rujuk Surah An-Nahl ayat 43 yang bermaksud “Maka bertanyalah kepada ahlinya jika kamu tidak mengetahui” bukan pandai pandai suruh fikir sendiri, itu yang bila tanya rukuk bersama mereka yang rukuk, jawapan ke laut, adohai..

Moralnya, sedarlah diri bahawa kita manusia ni jahil, kena belajar untuk jadi pandai. Jika pandai buat buat bodoh, boleh orang ajar lagi, tapi jika bodoh dan buat buat bodoh memang kesianlah.

Contohnya masa korang naik lif, tiba tiba ada orang yang masuk last dan lift berbunyi alarm tapi dia buat buat bodoh sedangkan dia memang bodoh, orang lain yang pandai malas nak tegur lalu buat buat bodoh jugak sehingga dia yang buat buat bodoh tadi perasan dia betul betul bodoh lalu keluar tak tengok kiri kanan.

Woha!

Eh? Apa melalut cerita orang bodoh dalam lif, Maaf sebab guna hujah biasa-biasa sahaja, hujah hebat hebat dan banyak ustaz ustaz guna tapi korang tetap berkeras, so aku doakan korang dan kita semua di beri hidayat sentiasa dari Allah yang MAha Pengasih dan penyanyang.

Amin.

I love u kerana Allah,

Oh Allah, berikan hidayat kepada anti hadis, kepada saya, dan kepada semua ummat islam dan seluruh mansuia, agar kami semua SELAMAT Dari azab api neraka.

sekian.

(ditulis tanpa membacanya semulal- maaf sebab perasan sibuk)
Post a Comment