Apr 25, 2017

Ada pahala di dinding rumah?

(Al kisah Senapang Chekhov, Garfu Ramli, dan Rotan Lokman)Sebelum itu nak kabor, maaf sangat sebab silap fakta dalam gambar ini, bukan senapang German, tapi senapang Russia, atau lebih dikenali “Chekhov's gun”.

Kata Anton Chekhov dalam seni penulisan cerita: Jika di awal penceritaan ada babak selaras senapang yang terhias pada dinding, pastikan senapang itu digunakan sebelum tamat cerita.
Sebab tu dalam filem ibu mertuaku. P Ramlee hias dinding bilik guna sudu garfu, sebab nak guna hujung cerita.

Jadi rumah aku dulu, memang hias dinding dengan “Rotan Lokman”, selain mencantikkan dinding, rotan tu akan diguna bila masuk waktunya, lagipun memang ada hadis yang suruh gantung cambuk atau rotan ni di rumah untuk didik anak anak, terutama bab solat. Jadi kira dapat pahala jugaklah gantung rotan di rumah walau sebagai hiasan.

So nasihat kami laki bini, jika nak hias rumah, tolong jangan gantung dengan objek sampah yang tak berfaedah, yang korang tak gunapun sampai mati, adohai..

Cuma itulah, anak anak dah pandai, mereka sorok rotan tu, jadi untuk atasi masalah ni, Puan bini letak rotan buluh penuh satu pasu, ambik kau!

Sekian kisah Garfu Ramli, Senapang Chekhov, Rotan Lokman dan Pasu Hamka Kereta mayat.


Woha!
Post a Comment