Sep 19, 2021

Upin Ipin Agenda propaganda?

Terkejut Kak Ros mendengar berita itu, lalu masuk ke bilik membuka album gambar melihat wajah arwah ibu dan ayahnya. Air mata bergenang di pipi.

Kemudian Upin dan Ipin masuk menangis merindui arwah ayah dah ibu mereka.

Apa agenda utama dari kisah Upin dan Ipin?

Mereka berdua adalah anak yatim piatu yang sangat kuat dan tabah, selalu ketawa dan ceria walau dalam hati, kerinduan pada arwah ibu dan ayah sangat kuat, tapi hidup mesti diteruskan.

Opah jahit baju, Kak Ros jual kuih, Upin Ipin kadang bantu Tok dalang berniaga, rezeki di cari bersama, waktu main mereka main betul betul, waktu solat mereka solat betul betul, waktu belajar mereka belajar betul betul. Itulah agenda utama kisah Upin dan Ipin.

Semalam saya dan anak isteri baca taklim, baca hadis bab Ikram Muslimin, Pesan Nabi, Sesiapa yang mengusap kepala anak yatim kerana rasa kasih sayang semata mata kerana Allah, maka Allah akan memberinya pada tiap rambut yang diusap oleh tangannya akan pahala. (Riwayat Imam Ahmad),

Anak tiba tiba bertanya, jika Ayah jumpa Upin Ipin anak yatim, sorang botak, sorang ada satu rambut, kira dapat pahala sikit ke ayah?

Anakku, Jika ikut sains, kanak kanak normal ada rambut lebat, jika botak, maka ada sejenis penyakit, tak silap ayah nama penyakit botak di kalangan kanak kanak ni adalah Kebotakkan Alopecia, yang mana semua rambut di kulit kepala gugur dan kekal botak sampai bila bila. Dalam 0.1% penduduk bumi hadapi masalah kebotakkan Alopecia termasuk Upin dan Ipin.

Jadi, Anakku, Allah Maha Kaya, perumpaan pahala sebanyak rambut tu adalah galakkan mengusap kepala anak yatim dengan mesra, ada rambut ke, tiada rambut ke,botak Alopecia ke, pahala tak pernah habis kerana Allah Maha Kaya.

Alhamdulillah, jawab anak kerana saya terus usap rambut mereka.

Maka bersyukurlah kita rakyat Malaysia, kerana masih ada kanak kanak hebat dan kuat macam Upin Ipin, yang tabah dan ceria teruskan hidup, walapun ada penyakit botak Alopecia, walaupun Opah kerja kais pagi makan pagi, walaupun Kak Ros masih belajar tapi sanggup tolong Opah jual kuih, walaupun anak yatim piatu, dan terkini Upin IPin di tuduh Agenda Propaganda Malaysia pula, namun Upin Ipin, anak yatim yang tabah, sampaikan pesanan:

“Hai kawan kawan, Waktu main, kita main betul betul, waktu belajar, kita belajar betul betul. Waktu cari duit, kita cari duit betu betul, waktu solat, kita solat betul betul,”

“Betul Betul Betul”

Woha!

Ps: rupa rupanya, Propaganda baik- tahniah Upin Ipin!


No comments: