Apr 20, 2022

B40 dan Professor?

Viral apa hari ini?

Ada orang share, katanya ada sorang cikgu B40 bengang sebab jirannya duduk rumah flat tingkat atas tapi pergi bantai extend dapur, pasang pagar dekat koridor, cop parking pakai pasu bunga. Bila cikgu tu sound, dia melenting rasa darjat dia lagi tinggi dari cikgu tu sebab dia ada Estima second hand berbanding cikgu tu yang pakai Alza je duduk situ. Bukan semua B40 macam tu, tapi cikgu tu lah yang penat alihkan pasu bunga sebab semua parking dah penuh.

Malas nak bergaduh, Cikgu tu pun, sambung belajar, dari ijazah kepada master, dan dapat jadi pensyarah, gaji dah T40, terus pindah duduk rumah teres atas tanah dan kebetulan berjiran dengan B40 yang jenis pentingkan diri, extand pagar tutup longkang, kereta exora parking depan rumah orang, suruh alih gaduh dulu bagitahu dia pun bayar cukai pintu. Bela ayam belakang rumah busuk sampai ke pagar depan, lepas tu rumput depan rumah naik Lalang siap masuk hujung daunnya ke rumah pensyatrah tu, ditegur suruh potong katanya takde duit, tapi anak jirannya semua pakai Iphone harga 2-3 ribu, Rela berlapar asalkan boleh bergaya. Kebencian pensyarah itu kepada B40 semakin membuak buak.

Pensyarah tu kemudianya sambung PHd, dapat doctor, lepas tu ada student PHD, dapat jadi Prof, dah naik taraf T20, lalu pindah rumah banglo.. waktu ajar kelas online, ada student mengaku takde laptop walau sudah sem 5, Prof tu rasa simpati, dah sanggup gadaikan gelang emasnya untuk belikan student itu laptop agar dapat belajar.

Pelajar itu terharu dan belajar bersungguh sungguh untuk ubah nasib dari B40 kepada T20.

Di luar rumah professor itu, kelihatan sepohon pokok yang baru nak membesar, tak lama kemudian, pohon itu mulai membesar, daunnya mulai lebat, lepas tu berbuah, kemudian, buah di petik orang, lepas tu berbuah lagi, di petik lagi, juga sesekali bergoyang dipukul ribut, kadang kadang buahnya buruk lalu jatuh, juga di timpa hujan, dan angin kencang, kini, tak lama kemudian, daun daunpun mulai berguguran, dan lepas tu, tiada daun lagi, hanya ranting ranting yang tinggal, akhirnya di tebang JKR menggunakan robot Drone..

Ops!, prosa di atas adalah kesan khas cinematography bagi menggambarkan masa yang telah berlalu selama 30 tahun.

Ok, 30  tahun kemudian..

Pelajar itu telah menjadi jutawan, dan sedang buat sidang media ala ala Stave Jobs bagi produk terbarunya yang bakal mengubah dunia, sebelum ucapan utama, Jutawan itu telah menjemput Proffesor yang telah mengubah hidupnya, yang telah sanggup gadaikan gelang emas demi membeli laptop untuknya di Sem 5, maka dengan berkerusi roda dan sudah tua, profesor itu ditolak naik ke pentas, dan diberikan microfon…

Kata Profesor itu..

“Kepada semua B40… jika ada gelang emas…”

Saya tak jelas apa kah kata kata Prof itu, sebab saya sekarang sedang berimiginasi sambil memandu Axia kompang cari parking area rumah flat yang dah banyak orang cop.. oh adohai..,, inipun tulis guna Voice Text dari Iphone. Sekadar memberi alternate ending dari delete scene.

Woha!

Apr 19, 2022

Membaca Jambatan ilmu?

“Abang keretamayat, saya dengar ceramah ustaz cakap saintis ni penipu, sebab dalam Al quran bagitahu matahari berputar, dan bumi tak berputar, sebab jika betul Bumi berputar kenapa jarak masa penerbangan antara Malaysia dan mekah tetap 9 jam pergi dan balik. Kalau bumi berputar sepatutnya jarak balik lebih cepat  sebab perjalanan ikut arah putaran bumi, manakala balik ikut arah melawan jam, jadi patut lebih cepat sampai, kenapa?”

 “Adik, Pergi belajar sains, Newton's first law of motion, rujuk bab momen inersia”

“Ha ha, tentu abang dah pening kan, betul apa soalan saya, sebab jika betul bumi ni berpusing, kenapa kita perlu hantar barang guna kapal laut  ke luar negara? Kenapa kita tak ikat jer barang tu guna belon udara dan tunggu bumi berputar lepas tu turunkan barang tu, lagi cepat sampai sebab bumi berputar laju. Kan?”

“Adik, jom naik keretamayat, boleh tengok nyamuk terbang dalam kereta laju. Nyamuk tu tak hempap dinding pun? Elok jer nyamuk tu terbang walau kereta mayat dah drive laju, Kenapa? Kerana inilah hukum newton pertama, duduk dalam kapal terbang, badan kita pun sama laju dengan kapal terbang, jadi jika kita lompat dalam kapal terbang, kita tak jatuh ke kerusi belakang sebab inersia. Jika kapal terbang tiba tiba brek, barulah kita tercampak ke depan macam bulu ayam di tiup angin, itu yang dalam Al quran cerita bila kiamat, bumi ni akan brek, dan gunung akan terbang macam bulu bantal, itu cerita bab moment inersia, jangan ponteng kelas sains”

“habis tu dalam Al quran cakap matahari berputar? Macam mana tu?”

“Ayat al quran tu selari dengan sains sebab saintis percaya matahari berputar keliling bima sakti”

“Satelit macam mana boleh terapung tak jatuh?”

“Ni mesti tengok filem Wall E babak angkasa penuh dengan sampah terapung termasuk satelit kan?”

“Ye, saya tengok filem tu, Satelit terapung tak jatuh”

“Aduh, nak berhujah jangan guna filem kartun, sebenarnya, di angkasa masih ada graviti, satelit tak jatuh sebab dia bergerak dengan laju yang konsisten mengelilingi bumi, macam bulan yang bergerak laju, jadi yang buat filem Wall E tu bukan saintis, penghibur jer, sebab tu dalam filem mereka ada istilah “Factual errors in Film” yang mana dalam filem Wall E tu digambar kan dunia ni penuh sampah sampai melimpah di angkasa, satelit berterabur tak jatuh-jatuh di angkasa, padahal, angkasa tetap ada graviti mengikut planet terhampir, jadi babak dalam filem tu tak betul”

“Tapi Abang keretamayat, jika benar orang pergi ke bulan, kenapa sakali jer orang pergi?”

“Membaca jambatan ilmu…, Tahukah korang, jumlah manusia ke angkasa adalah seramai 536 orang dari 38 negara. Dari jumlah itu, 533 orang telah sampai ke Earth orbit, 24 orang telah sampai lebih dari Earth orbit dan 12 orang sudah berjalan di Bulan. Antara mereka masih ramai yang hidup. Dan sekarang manusia merancang untuk menjadi manusia pertama ke marikh, tapi kita di sini, kapal terbang tak mampu nak cipta, roket jauh sekali, tapi sibuk bergaduh bab matahari keliling bumi dengan hujah tak masuk akal,

Oh ye, bukan semua angkasawan kafir, ada 10 orang Islam telah pergi ke angkasa termasuk dari Malaysia siap solat dengan fatwa ijma ulamak lagi dan siap tunjuk cara nak mengadap kiblat pada bumi yang bergerak. Tapi korang, hmmmmmmmm

Akhir kata,membaca jambatan pulau pinang, tak membaca, terowong pulau pinang. Fikir fikirkan lah..

Woha!

Apr 18, 2022

Jaga barang jaga Iman?

Ilmu sains adalah anugerah dari Allah untuk manusia selesaikan pebagai cabang masalah hidup.

Dan InsyaAllah ilmu sains, fizik, logik semua ni turut membantu meningkatkan Iman.

Teringat pesan ustaz waktu belajar agama muda-muda dahulu. “Jaga barang jaga Iman.”

Contoh pergi iktikaf masjid telefon jangan letak merata rata kalau hilang telefon nanti Iman Rosak kata ustaz… bila hilang terus buruk sangka pada geng masjid, maka ustaz suruh simpan telefon elok elok sebab jaga barang jaga Iman.

Nabi sendiri ajar ikat unta dan bertawakal… itulah maksud “jaga barang jaga Iman” sebab ikat unta itulah sains dan tawakal itu untuk jaga Iman.

Al faham ke idop?

Korang tahu tak bahawa si penipu berjaya tipu orang adalah sebab si tertipu tidak celik sains?

Ramai orang kena tipu beli produk mengarut dan mahal seperti filter water alkali konon boleh sembuh penyakit canser, gelang magnet konon boleh tolak aura jahat, ubat kuat konon boleh besarkan zakar, tali tangkal konon boleh bagi ilmu kebal , pil tajam minda konon boleh lulus UPSR, cicak tokek konon boleh ubat HIV, air jampi konon boleh jadi kaya, dan sebagainya yang mana, orang yang jual ambik kesempatan atas kebodohan pembeli dengan mereka-reka cerita karut yang tiada asas sains.

Ada pakar motivasi yang mengatakan kita belum guna otak 100%, kita hanya guna 10% kononnya, jadi untuk ‘cerdik’ kena datang ceramah motivasi saya yang mahal atau produk kismis saya yang juga mahal untuk menjadikan otak kembali berfungsi 100 %, padahal ini adalah tipu, Allah buat otak kita berfungsi 100%, cedera sikit otak, boleh lumpuh satu badan, sila belajar bahasa English dan google benda ni jika mahu pandai..

Ada yang jahil sains kata manusia ke bulan tu tipu siap berhujah, kenapa sekali jer pergi ke bulan? Padahal dah enam kali orang ke bulan, korang jer tak tahu dan sekarang orang dah nak ke marikh, tapi korang masih percaya bumi ni rata dan satelit tu CGI, adohai…

Bab perubatan pun sama, tak nak guna sains, vaksin ada babi lah, hospital ajen dajjal lah, Who tuhan doctor, SOP tu ilmuniti, dan macam macam, sedangkan pakar perubatan A quran arwah Datok Harun Din pun tak tolak untuk pergi IJN rawat jantung.

Bila jahil sains, senanglah kena tipu dengan scammers, sebab orang tamak dan jahil sains, jenis tolak logic matematik, akan mudah masuk skim cepat kaya, percaya cari downline pyramid boleh jadi kaya, percaya goyang kaki boleh dapat duit? dan tak pernah serik kena tipu jer memanjang. Adohai..

Punca jadi begini sebab salah merujuk, ada ke bab bumi rata nak rujuk pada bomoh? bab vaksin nak rujuk Ustaz tak bertauliah? Atau selamba Rujuk laman web sampah atau web teori konspirasi atau video arrivals yang boleh dibuat oleh semua orang?!. Adohai..

Untuk atasi masalah ini, kita kena sedar diri bahawa kita tak tahu semua benda, dan perlu ada penasihat sains yang pakar dalam bidang masing masing. Rujuk ahli-nya: itu Allah firman dalam Al quran, kan?

Jadi.. Pemimpin mana mana Negara islam, selain perlu ada penasihat ugama, perlu juga ada penasihat sains, (jika pemimpin tu jahil bab sains), sama juga ustaz yang mengajar bab ugama, perlu ada penasihat sains supaya ustaz tak ceramah dengan hujah yang mengarut dan tidak masuk akal. Contoh: ustaz cakap segitiga bermuda tu tempat jin, atau yahudi guna holly water dan tuang dalam sungai untuk buat lidah ummat islam tidak boleh mengucap, atau ustaz cakap dalam vaksin ada robot nak control manusia? dan lain lain fakta yang tak masuk akal. Boleh pulak ada yang percaya, adohai..

Sains ni jangan anggap tabung uji dan kemia sahaja, atau anggap sains tu sihir apake jadah?

Belajar kejuruteraan, matematik, menilai fakta, dan macam macam lagi ilmu dunia adalah sains, sebab itu ada istilah sains computer, sains memasak, sains rumah tangga dan lain lain.

Masyarakat kita memang ramai anti sains, terbukti apabila mereka suka baca berita sampah, tengok cerita tahyul dan sembang kosong, lalu percaya bumi ini rata, dalam vaksin ada robot, dan SOP itu adalah dajjal,

Maka selain kita mencegah mereka dari buat maksiat dan menyeru kepada amal ibadat, kita mesti mencegah kawan kawan kita agar tidak bodoh sains dengan berkongsi ilmu yang bermanfaat, seperti scientific thinking.

Sesungguhnya, Benda sains, jika di layan dengan kejahilan akan jadi tahyul dan sihir.., tapi benda merepek dan tahyul jika di layan dengan sains, akan jadi common sense.

Akhir kata, ingat pesan paling common sense:

jaga barang jaga Iman.

Woha!

Apr 17, 2022

Bohong Sunat?

Kisah Laki Bini yang buat Nabi terseyum

Pada suatu malam, ketika sedang tidur bersama bininya, Abdullah Rawahah telah bangkit perlahan-lahan dan menyelinap ke bilik ‘madu’ nya, seorang hamba.

Bila bininya terjaga, terus si bini cemburu dan pergi ambik pisau dan pergi ke bilik hamba.

Elok Abdullah Rawahah Keluar dari bilik di hamba dan terus isterinya hunus Pisau dengan soalan:

“Abang bersetubuh dengan madu yer?”

Bayangkan Abdullah Rawahah berdepan dengan isteri yang sedang cemburu bersama pisau ditangan. Jika korang di tempat beliau, Apa patut suami buat?

A) Mengaku dan kena tikam lalu isterinya masuk neraka?

B. explain pada isteri hukum berdosa hunuskan pisau pada suami?

C) Ceraikan bini sebab kurang ajar pada suami?

D) Bagitahu hukum hakam Hal poligami dan madu dikalangan hamba?

E) Mengaku bersetubuh lalu merampas pisau dan viral perbuatan isteri pada golongan wanita ansar?

Agak agak… Jika korang ditempat kejadian, apa korang nak buat bila berdepan dengan isteri yang sedang cemburu bersama pisau terhunus?

Sebenarnya… Dalam Islam ada kaedah bohong sunat yang dibenarkan demi selamatkan Nyawa serta maruah..

Maka Abdullah sahabat Nabi ini cool, tak perlulah bergaduh bab hokum hakam dengan bini yang sedang pegang pisau tengah tengah malam, lalu beliau tipu sunat katanya tak buat apa apa.

Isterinya tak percaya dan suruh Abdullah Rawahah mengaji, sebab orang berhadas besar tak boleh baca Al Quran.

Alamak?! Abdullah Rawahah berdepan dengan isteri yang sedang cemburu bersama pisau ditangan. Jika korang di tempat beliau, Apa patut suami buat?

A) Membaca Al quran lalu berdosa sebab sedang hadas besar?

B. explain pada isteri hukum berdosa hunuskan pisau pada suami?

C) Ceraikan bini sebab kurang ajar pada suami?

D) Bagitahu  secara detail hukum hakam Hal poligami dan madu dikalangan hamba?

E) Mengaku bersetubuh lalu merampas pisau dan viral perbuatan isteri pada golongan wanita ansar?

Jika korang lah kan? apa nak buat berdepan dengan isteri yang sedang cemburu bersama pisau terhunus suruh baca al quran untuk buktikan korang tidak berhadas besar?

Sekali lagi.. Islam ada kaedah bohong sunat yang dibenarkan demi selamatkan Nyawa serta maruah..

Maka Abdullah sahabat Nabi ini cool, tak perlulah bergaduh bab hokum hakam baca Al Quran dengan bini yang sedang pegang pisau ditengah malam, lalu beliau tipu sunat dengan bersyair yang ada  ala ala bunyi macam Al quran…

“””””Seisi alam menagih kasihnya Laila””””

Dibalik selendang sembunyi nur kasihmu””””””

Begitulah agak nya bunyi syair dalam bahasa melayu jika di bacakan…

Oleh sebab bininya bukan hafizah, maka bininya pun percaya itu adalah ayat Al quran dan yakin suaminya belum berhadas besar. Maka malam yang tegang itu kembali aman damai.

Besoknya, Abdullah Rawahah cerita kisah Laki bini beliau kepada Nabi Muhammad SAW, dan Nabi tersenyum lebar.

Woha!

Moral: jika korang tak buat dosa, boleh bohong sunat demi elakkan pergaduhan apatah lagi pembunuhan. tapi tak semua sewanangnya dibenar kan menipu, tertakluk pada terma Al quran dan syarat hadis. Wallahulam.


KIsah Nabi kena PKP?

Penat solat tarawih sebab Imam baca surah panjang?

Lalu pergi berehat sambil fikir bila bulan puasa nak habis?

Nak tak dengar kisah Nabi Muhammad SAW di awal Islam, usahkan nak solat 20 rakaat, sedang sujud satu rakaat terus orang kafir dah baling najis dan perut unta atas belakang Nabi yang sedang sujud…

Al kisahnya 5 tahun lepas Nabi berdakwah di Mekah, sikit demi sedikit ada hamba abdi yang masuk Islam, tapi tiada yang berani ibadat secara terang terang, jika tertangkap pasti ada yang diseksa atau dibunuh.

Tiba tiba orang kafir dengar ura ura Nabi nak Hijrah ke tempat lain, sebab masa tu Nabi dah hantar 83 orang ke Habsyah, terus orang kafir jumpa Raja Habshah minta jangan terima orang islam.

Orang kafir juga ugut nak bunuh Nabi, tapi keluarga Bani Hasyim dan Bani Abdul Mutalib tak bagi, maka Abu Lahab ketua orang kafir telah buat SOP yang mana, Baikot semua keluarga Bani Hasyim dan Bani Abdul Mutalib, lepas ni tidak boleh kahwin dengan Bani Hasyim dan Bani Abdul Mutalib, tak boleh beli barang mereka, dan tak boleh jual barang mereka, tak boleh ziarah, tak boleh buat hubungan social, sekat semua sumber rezeki mereka dan orang Islam tak dibenarkan rentas daerah.

Alangkah azlimnya SOP ini padahal Nabi pun saudara mara Abu Lahab jugak.

PKP pun bermula, Nabi dan penyokongnya di pulau dan dikepung di lembah Abu Mutalib, selama tiga tahun.

Tiga tahun yang penuh seksa…

SOP perjanjian Boikot ini digantung di Ka’bah. Dan semua orang wajib taat, siapa langgar SOP seperti pergi hantar makanan, atau pergi jual barang, akan dipukul dan diseksa.

PKP kita makanan masih ada atas meja, InsyaAllah ada bantuan dari jiran, tapi PKP Nabi Diceritakan terpaksa memakan daun-daun dan pucuk kayu serta rumput kering. Ada anak sahabat yang mati atas ribaan kerana ibunya tiada susu.

Al-Suhaili menceritakan jika terdapat unta-unta perniagaan tiba di Mekah, Orang Kafir sanggup beli dengan harga dua kali ganda membuatkan tiada peniaga yang mahu curi masuk jual makanan sedang di rumah kami, dari jauh mereka mampu mendengar tangisan anak menjerit kelaparan setiap hari.

Tekanan kelaparan sangat dahsyat sehingga Saad bin Abi Waqqas cerita beliau makan kulit unta yang dijumpai di tengah jalan, dan makan sikit sikit untuk bertahan hidup.

Jadi bagaimana Nabi dan penyokongnya mampu bertahan menghadapi PKP zalim itu selama tiga tahun?

Di riwayatkan ada anak saudara Siti Khadijah dan rakan-rakannya yang sentiasa berusaha 'menyeludup' masuk bekalan makanan ke perkampungan Abu Talib itu dengan cara melepas unta di tengah malam bersama makanan berisi gandum dan kurma, yang ajaibnya, unta itu dapat lepas sekatan SJR orang kafir, dan dapatlah orang islam sedikit makanan, itupun dengan catuan, sebiji kurma sehari, dan ada setengah biji dan banyak hari berlapar.

Namun ada riwayat cerita, bukan semua unta lepas SJR, ada yang hilang dicuri puak lain di tengah jalan, semua ini adalah ujian Allah.

Maka banyaklah kisah sedih orang islam yang tak boleh ke mana mana, tak boleh kerja, tak boleh ke ladang, ada duit tapi tak boleh beli makanan, ada jodoh tapi tak boleh kahwin, dan masalah utama adalah kebuluran.

Maka kita waktu lapar puasa ingatlah kisah Nabi dan sahabat diuji dengan sahur dan berbuka tanpa ada apa apa makanan…

Begitulah Allah uji generasi pertama umat islam dengan kesusahan demi kesusahan dalam memperkuatkan keimanan mereka.

Tiga tahun kemudian, Nabi bagitahu pada Abu Talib, yang SOP tergantung dekat Kaabah tu dah musnah di makan anai anai kecuali nama Allah, dan orang yang tulis SOP itu telah lumpuh kedua tangannya.

Abu Talib pun bawa berita ini, dan bila orang kafir periksa memang betul SOP dah musnah di makan anak anai kecuali nama Allah, dan penulis SOP sudah lumpuh tangannya, maka timbul kegerunan dengan “sihir” nabi Muhammad, padahal itu semua adalah Mukjizat, lalu mereka membatalkan PKP maka bolehlah Nabi dan sahabat kembali bekerja, beli makanan, kahwin, ziarah, rentas daerah, dan berdakwah!

Namun ujian Allah datang lagi, tahun itu juga Abu Talib yang selalu menjaga keselamatan Nabi Muhammad SAW meninggal dunia, lebih sedih Abu Talib mati tanpa islam, bercucuran air mata Nabi sedih tengok jenazah Abi Talib yang susah payah kena PKP bersamanya, namun mati dalam keadaan bukan islam. Nabi sedih kerana sedar tanpa Iman bapa saudaranya akan kekal selamanya dalam neraka.

Bila ketiadaan Abu Talib, PKP dah habis tempoh jadi lebih teruk sebab bila-bila masa orang kafir boleh bunuh Nabi, sebelum ni Abu Talib gadai nyawa back up Nabi. Sekarang Nabi dah terdedah pada semua ancaman.

Bertambah sedih, tahun itu jugak, sebulan selepas kematian Abu Talib, Khatijah isteri tersayang meninggal di ribaan Rasulullah SAW, dan dikatanya punca kematian adalah akibat kekurangan makanan waktu PKP.

Bercucuran lagi air mata Nabi, sedih sungguh, dua orang tersayang meninggal dunia berturut turut,

Dulu waktu PKP duduk rumah dilayan bini dengan mesra, hilang penat, tapi sekarang.., Balik rumah dah tak de bini, bangun tidur dah takde bini, makan sorang sorang, tidur sorang sorang, basuh baju sorang sorang, jemur baju sorang-sorang, lipat kain sorang sorang, kemas rumah sorang sorang.., siapa tak sayang bini ooii?

Jika kita tentu terfikir, Agaknya isteri ada di dapur? tapi pergi dapur tiada orang, hmm, isteri ada kat bilik belakang kot? Tapi bila pergi tiada orang jugak, dada bedebar debar, masuk bilik, katil kosong, baru sedar, isteri dan seminggu meninggal, sedih woiiii, sampai terfikir isteri macam masih hidup, sob sob sob…

Jadi tuan tuan Bayangkan kita jika PKP macam zaman Nabi, dengan makanan takde, dengan ancaman bunuh, lepas tu orang tersayang satu demi satu meninggal. Allahu.

Tapi Nabi tak putus asa, sempena dah boleh rentas dareah, Nabi cuba berhjrah ke Taif sebab dah tiada orang nak lindungi dia di Mekah, sampai di Taif kisah sedih berulang lagi, Nabi kena pukul, Nabi kena baling batu hingga berdarah darah, sepanjang jalan orang tua, orang muda, dan kanak kanak baling batu pada Nabi yang umurnya 50 tahun!

Bayangkan jika ayah kita umur 50 tahun kena baling sebijik batu? Tapi Nabi Muhammad SAW umur 50 tahun kena baling beratus ratus bijik batu sampai orang baling tu penat.

Nabi kemudian pulang terhencot hencot dari Taif dengan bercucuran air mata dan bercuruan darah dipakaian hingga mengalir ke kaki, ada riwayat kata capal nabi dibasahi darah hari itu.

Nabi akhirnya duduk rehat bawah pokok menangis pada Allah, ujian apa pun saya sanggup hadapi Ya Allah asal engkau Redha. ujian apa pun saya sanggup hadapi Ya Allah asal engkau Redha.

Malaikat pun datang nak buat serangan pada penduduk Taif, Tapi Nabi tak benarkan, Nabi bagitahu jika bereka tak nak beriman, aku doakan anak cucu mereka yang beriman.

Biar habis lencun baju Nabi dengan darah, pemaaf tetap sifat Nabi, maka tahun habis PKP itulah merupakan tahun kesedihan dalam kelendar Islam.

Kesedihan Nabi tidak lama, Dan Allah hiburkan Nabi dengan bawa Nabi rentas daerah sampai ke Palestin, naik kenderaan paling canggih pernah wujud, lepas tu Nabi Rentas bumi, naik langit pertama, sampai langit ke tujuh, dan di jalanan Nabi bertemu dengan Rakan seperjuangan, seronok Nabi dapat borak dengan Nabi Nabi terdahulu, dan kemuncak bahagia, Nabi bertemu Allah berkali kali, dan dihadiahkan solat lima waktu.

Capal yang pernah berdarah dibenarkan pijak Langit tertinggi sewaktu Nabi bertemu Allah berbeza dengan Nabi Musa yang kena buka capalnya sewaktu jumpa Allah.

Sewaktu Nabi berundur bertemu Allah kekasihnya, Nabi Muhammad SAW telah berdialog dengan Nabi musa a.s tentang kurniaan Tuhan kepada ummat akhir zaman, lalu dinasihat oleh Nabi Musa agar Nabi bertemu Allah semula untuk dikurangkan perintah solat kerana 50 itu terlalu banyak,

Menurut tafsir Buznama, Allah Maha tahu kemampuan ummat akhir zaman yakni solat 5 waktu sahaja, namun pertemuan Nabi kekasih Allah digembirakan dengan peluang bertemu dengan Allah banyak kali dalam isu penawaran waktu sembahyang yang telah ditakdirkan yang mana setelah beberapa kali Nabi digembirakan bertemu dengan Allah, akhirnya solat dikurangkan kepada 5 waktu dan sekali lagi Nabi digembirakan dengan diberitahu walaupun ummat Muhammad solat hanya 5 waktu tapi pahala masih sama dengan 50 waktu. Subhanallah.

Apabila Nabi pulang ke dunia, Semua sahabat Nabi telah menerima perintah solat dengan gembira, malahan ada yang memberitahu, jika Nabi Muhammad SAW terima 50 waktu sehari semalampun mereka sanggup. Ini adalah kerana yakin dan iman dalam diri sahabat sangat tinggi setelah bermujahadah PKP selama tiga tahun.

Tapi korang yang membaca cerita ini, ada yang berfikir, kenapa Nabi Muhammad SAW tak naik sekali lagi jumpa Allah untuk kurangkan solat hanya sekali seminggu ke?, sekali setahun ke?,

Ini adalah kerana yakin dan iman dalam diri korang sangat rendah kerana tidak pernah bermujahadah dalam berdakwah sebab sibuk layan FB dan blog perasan bagus ‘berjihad’ cukup hanya bersandar pada kerusi dan gerak-gerakan mouse, adohai.. PKP pun makanan masih penuh peti ais, internet laju, mana nak mujahadahnya? Adohai..

Habis israk Mikraj, sangka orang kafir orang Islam akan lari sebab terdengar macam mengarut, tapi sahabat makin bertambah Iman dan makin ramai yang peluk Islam.

Orang kafir meyuarat nak bunuh Nabi. namun Nabi dengan semangat baru secara senyap senyap Nabi rentas daerah dan Hijrah ke Madinah.

Orang kafir bengang dan hantar 1000 tentera lengkap bersenjata untuk bunuh Nabi dan orang Islam di Madinah.

Waktu tu bulan puasa dan Nabi bersama 313 sahabat sedia gadai nyawa… perang berlaku dan  Nabi menang. Abu Jahal mati…

10 tahun kemudian, Nabi kembali ke Mekah bersama ratusan ribu sahabat lalu menawan Mekah dari orang kafir, seluruh berhala di sekeliling kaabah telah dimusnahkan, dan Mekah telah menjadi tanah haram untuk orang kafir selamanya sehingga ke hari ini.

1400 tahun kemudian, Islam telah tersebar, tarawih dilakukan secara terang terangan, tapi kita mengeluh kepenatan…

Dengar nama Nabi nak selawat pun malas, adohai..

Jom sempurnakan tarawih.

“SallalahuwasalamuAlahi”

Semoga kita dapat jumpa Nabi, peluk Nabi dan di ajak minum air telaga Nabi.

Woha sampai syurga!

Beg paling mahal ke sekolah?

Alkisahnya hari ini saya lambat ambil anak balik dari sekolah. Saya sepatunya ambil lepas Zohor tapi kerana urusan kerja saya terpaksa ambil lepas asar dan terlajak dekat nak maghrib.

Waktu saya ambil anak saya. Kat sekolah takde seorangpun, dan saya lihat anak saya tunggu  bersama beg Smiggle dan bersama anak ada sepinggan mi goreng berserta wang kertas RM 10 sebanyak tujuh keping.

Saya pelik dari mana anak saya dapat beg smiggle? Mee goreng dan duit RM10?

katanya ada kawan beri…

Kawan mana baik hati sangat nak bagi beg smiggle secara percuma siap dengan mee goreng?

Anak saya tunjuk arah hutan dan saya dah tak sedap hati sebab tiba tiba tercium bau Kemenyang

Saya pun baca ayat kursi tiba-tiba duit RM

10 tadi bertukar menjadi daun-daun kering dan mi goreng tadi bertukar menjadi cacing dan lebih mengejutkan beg smiggle itu bertukar secara tiba tiba…

Sambung karangan ini tidak lebih dari 350 patah perkataan.

(Ini adalah contoh soalan sambung cerita untuk SPM 2022)

Woha!

Link beg sekolah

Apr 16, 2022

Bilal anak Neelofa?

Kasihan Neelofa tertekan sebab ramai nak tengok bilal…

Maka saya nak mengumpat sikit sebab ada orang yang saya tak puas hati ni, tolong share biar sampai pada orang tu.

Kisahnya:

Saya ajak kau jumpa di pagi hari, ada benda penting nak ajak bincang, tapi kau sedap jer tidur tak peduli saya terpekik kat sini.

Ok, saya bagi can, kau bangun pagi macam biasa, kau sarapan, kau buatlah apa kau nak buat, nanti tengah hari sikit saya nak ajak kau jumpa tempat biasa.

Eh? Tengah hari kau sibuk nak lunch, tak sempat jumpa? Habis tu bila kau free?

Baik, petang sikit, cuaca dah tak panas dah, boleh kita jumpa?

Alamak, kau nak pergi bersukan pulak. sabar jer lah.

Baiklah, magrib kita jumpa sekejap jer, boleh?

Sibuk nak tengok drama pulak?, ok, last, saya tak nak kacau kau tengah malam, kita jumpa jam 8.30 malam gitu boleh?

Tak boleh jugak?

Sibuk nak ke mana tu?

Bukankan kita semua menuju mati?, sibuk macam mana pun korang semua akan menuju kubur, langkahan korang menuju maut.

Sebab tu saya ajak jumpa, nak sedarkan diri kau tu siapa? Dari mana kau datang, ke mana kau nak pergi..

Tak kenal siapa saya?

Sayalah yang setiap hari ajak kau menuju kejayaan tapi kau perasan sibuk.

Jumpa lagi subuh esok jika umur mu masih Panjang.

Dan jika kau masih malas nak jumpa saya, jaga kau, saya suruh orang tabligh datang rumah kau nanti.

Lepas tu jika kau cakap saya tak panggil, orang tabligh tak pesan, siap kau akhirat nanti, saya dah malas nak tolong!

Kau tanya siapa saya? Saya bukan kereta mayat.

Saya Suara Bilal, si Azan solat!

Bilal di kampung sendiri tak kenal sibuk nak tengok anak neelopa apa hal?!

Silap haribulan saya juga yang mandikan mayat korang nanti, berjumpa juga kita akhirnya…

Woha!

Superhero Islamik?

Dua tiga hari lepas keluar trailer superhero baru dalam dunia Avengers, Superhero Wanita muslim pertama katanya, tapi bila tengok Trailer, superhero muslim itu tidak bertudung, maka ramailah yag kecam.

Saya google, rupanya dah ramai yang tanya pencipta watak ini, kenapa Superhero Wanita muslim pertama dalam Avangers Universe tidak bertudung? Jawabnya..

Kostum Ms Marvel itu di olah dari pakaian “Shalwar kameez” iaitu baju sekolah  kurta untuk gadis Paksitan, baju jubah bersama skaf tanpa tudung, pencipta watak itu juga nak tonjolkan pakaian majority gadis islam Pakistan di Amerika. Bukan gadis islam seluruh dunia.

Sebelum ini, Zoha Rahman muncul sebagai watak wanita berhijab pertama Muncul Dalam dunia Avangers, Spiderman: Far From Home. Maka ada desas desus mengatakan Zoha akan bawa watak ms Marvel, tapi bila Trailer dah keluar, Iman Vellani gadis Pakistan Kanada akan lakonkan watak superhero muslim pertama dalam dunia Avangers.

Balik di Malaysia, kita sebenarnya ada superhero Wanita bertudung dan hebat menggunakan senjata gasing, iaitu Puan Ejen Alia yang pernah muncul di layer perak membantu ejen Ali, dalam boboboy pula ada superhero gadis bertudung Cik Yaya yang mampu memanipulasi gravity…

Okey tutup TV jap, dah nak azan zohor, sebab superhero sebenar adalah mereka yang mampu selamatkan manusia dari api neraka, err, bagaimana nak selamat dari azab api nereka?

Jom jaga aurat, akhlak, dan solat.

Woha!

Asabun NUzul Al Puasa?

Malam ini pergi awal solat tarawih naik kereta bersama anak-anak lelaki. Kena pergi awal sebab anak bertugas menjadi Bilal.

Sementara tunggu masuk waktu isyak, saya tanya anak-anak lelaki, tahu tak Asbabun Nuzul 10 surah terakhir dalam Al-Quran?

“Tahu ayah”

“wah ini sangat bagus! Cer citer surah Al fil cerita pasal apa?”

“Surah Al fil cerita tentang tentera Abrahah nak Runtuhkan Kaabah di hari kelahiran Nabi dan telah datang burung ababil melepaskan batu dari neraka maka tentera bergajah itu berlubang lubang macam daun dimakan ulat”

“okey surah Al-Quraisy cerita pasal apa?”

“Cerita banyaknya nikmat yang diberikan Allah kepada bangsa Quraisy yang mana mereka pergi berniaga pada musim panas dan sejuk tidak ada gangguan kerana Mekah tidak pernah ditawan oleh mana-mana kerajaan, rujuk kisah Abrahah tadi, dan Allah juga bagi rezeki pada orang quraish yang lapar dan beri keamanan pada orang quraish yang takut maka Allah suruh sembah tuhan Kaabah”

“Wah, bagus! seterusnya surah Al Maun pulak?”

“Cerita tentang orang munafik yang kasar pada anak yatim dan tak bagi makan pada orang miskin, juga kisah Allah melaknat orang munafik yang  solat berjemaah hanya datang pada waktu Zohor, Asar dan Maghrib.. waktu lain tak datang kerana cuaca gelap mereka sangka Nabi tak nampak lalu turun ayat ni bagitahu celakalah orang yang lalai dalam solat iaitu orang yang riak”

“okey next surah paling pendek dalam Al Quran cerita pasal apa?”

“Surah Al kausar cerita pasal orang kafir hina nabi kerana anak lelaki Nabi semua mati kecil maka kata mereka Nabi tidak ada nikmat hidup.. lalu turun ayat ini bagi tahu Nabi akan mendapat nikmat yang banyak dan orang yang tak dapat nikmat dunia serta akhirat adalah orang kafir.”

“Good, Next seterusnya surah Al-Kafirun?”

“kisah orang kafir suruh Nabi berhenti berdakwah lalu tawarkan harta, tahta dan wanita.. Serta mahu Nabi sembah tuhan mereka setahun dan mereka akan sembah tuhan Allah setahun bergilir-gilir, terus Nabi tolak semua tawaran mereka harta tahta wanita dengan lafaz: “untuk kamu agama kamu untuk kami agama kami”

“Okey seterusnya surah An Nasr?

“Surah ni turun selepas pembukaan Kota Mekah yang mana orang kafir masuk Islam berbondong-bondong maka tibalah hari kemenangan kepada orang Islam, datang perintah banyakkan bertasbih dan beristighfar, alhamdulillah”

“Next? Al Lahab?”

“Alamak ayah, dan masuk waktu, saya kena azan dan jadi bilal tarawih!”

1 jam 15 minit kemudian…

Anak masuk kereta, dia bawak, saya di sebelah minta dia sambung tafsir asbabnun Nuzul 10 surah terakhir, dan kita dah tiba di surah Al lahab”

“Ayah lah cerita pulak”

“Baiklah, turunnya Surah yang memberitahu di masa hadapan Abu Lahab akan masuk neraka bersama isterinya.

Surah ini turun waktu Abu Lahab masih hidup, dan beliau sangat marah dan terus menentang Nabi, padahal, jika kita fikir logic, sepatutnya inilah peluang Abu Lahab untuk cipta Parallel Universe iaitu ambik peluang ini untuk taubat, masuk islam dan ubah masa depan! Tapi Abu Lahab tak ambik peluang ini kerana masa itu di tangan Allah.

Di sisi Allah, tiada orang dibenarkan untuk undur ke masa lalu untuk bertaubat, sebab itu dalam Al quran turun ayat: Demi masa semua manusia dalam kerugian, bermakna masa tidak dapat diundur untuk manusia, dalam hadis pula, selalu dipesan, guna lima perkara sebelum lima perkara, sihat sebelum sakit, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sibuk, muda sebelum tua dan hidup sebelum mati. Jadi secara kesimpulanya, masa di cipta kearah hadapan dan akan habis untuk manusia ambil peluang mengabdi diri kepada Allah.

Hadis lain pula tentang kisah Allah menulis takdir, pena (takdir) telah terangkat dan dakwat (timeline) telah kering, maka focus kita didunia ini, bukan nak ubah takdir semalam, tapi nak ubah takdir masa hadapan kerana kita belumpun tahu masa hadapan lalu Allah berfirmah:

“Aku tidak akan mengubah nasib kaum yang tidak mahu berubah”

Nampak tak? So dalam Islam, masih common sense dulu dan sekarang iaitu masa bergerak ke hadapan dan akan habis, gunakan masa sebaiknya sementara nyawa belum habis. Simple!”

“Tinggi sangat ni tafsir ayah”

Woha!

“Lagi tiga surah?”

“surah Al ikhlas bila orang kafir tanya tentang siapa Allah? di mana Allah?bagaimana Allah? asal usul Allah? maka turun lah surah Al ikhlas bagitahu Allah itu satu tempat bergantung semua makhluk, Tidak berawal dan tidak berakhir dan tidak ada satu pun yang setara dengan nya. Kemudian dua surah terakhir Al-Falaq dan An Nas turun waktu Nabi kena sihir maka sebelas ayat ini telah membuatkan Nabi terselamat daripada sihir dengan izin Allah”

Ok dah sampai rumah,

Sekian laporan teraweh untuk malam ini dengan hashtag done tarawih beserta Tazkirah.

Woha!

Apr 15, 2022

Lempang Oscar biadab?

Abang mayat sokong siapa? Will Smith atau Chris Rock?

Alkisahnya, Will Smith telah menampar Chris Rock secara live di pentas Oscar 2022 apabila isterinya yang botak “dipuji” secara lawak, akan menjadi hero dalam GI Jane part 2, dan dia tak sabar menontonnya.

Penonton gelak berdekah, sebab zaman sekarang, usaha menghitamkan superhero sedang tranding, ada spiderman berkulit hitam, supermanpun dengar cerita akan berkulit hitam, maka mungkin akan datang, G.I Jane juga berkulit hitam? Hero Wanita yang kuat dalam tentera Amarica? Will Smith juga gelak berdekah dengan lawak ini, sehinggalah isterinya bermuka duka, terus Smith emo, naik pentas, terbayang wajah isterinya yang sedih, dan terbayang kisah hubungan sulit isterinya yang ramai ornag buat lawak sebab Smith maafkan demi anak anak, dan sekarang, isteri sedang sakit rambut gugur, maka demi cinta gila, seorang lelaki itu akan sanggup buat apa sahaja walaupun akan menyesal nanti,

Maka secarah tercipta, depan anak anak, depan orang ramai, dan live secara langsung, seorang lelaki menyelesaikan masalah dengan membuat jenayah, terus menampar orang yang buat lawak pada isterinya.

Ya, menampar orang adalah jenayah, anda boleh ditangkap dan dipenjarakan. Malahan acu penumbuk, acah tampar hinga timbulkan ketakutan juga adalah jenayah, ada akta hukuman untuk pelakuan itu, jadi janganlah kita menyokong mana mana jenayah…

Pelik pulak baca komen nitezen Malaysia yang sokong Tindakan Will Smith, sebab Bila saya baca komen di internet, ramai warga Amarika mengecam Will Smith kerana emo, dan bertindak melampaui undang undang…

Lelaki sejati tak mudah emo, dan terus naik tangan, kemudian menangis anggap diri adalah mangsa, sebab tu Denzel Washington berpesan lepas kejadian kepada Will Smith:

‘At your highest moment, be careful, that’s when the devil comes for you’

Will Smith siap ungkap perkataan ini waktu minta maaf, semua orang bertepuk tangan, tapi Denzel Washington tidak tepuk, wajahnya sedih, dia tak suka melihat kawan berkulit hitamnya yang berkata mahu lindungi my people, tapi bertindak cara tidak bertemadun dengan menyerang my people, atas alasan cinta.

Oleh yang demikian, Pujian harus di beri pada Chris Rock yang sangat professional, the show must go on, he stayed composed dengan tidak membalas serangan, tidak teruskan lawak yang orang tak suka, padahal boleh jer dia cakap..

"Wow, Will Smith can't take a joke, but Chris Rock can take a punch cause Christ took the punch more maturely than Smith took the punchline so Wills relationship is open to everything but jokes”

"And this March, so when August, that was the real meaning of entanglement, "

Bayangkanlah jika Crish Rock jawab macam tu, mahu menggelumpur abang Smith kita….

Tapi begitulah, sejarah tercipta, Christ sangat profesianal, tak membalas dan teruskan acara walaupun dia sedang dimalukan depan seluruh dunia, Chris ada pengurusan stress yang sangat bagus manakala Smiith kena hadirkan diri buat terapi uruskan stress, bimbang beliau bunuh diri jer nanti…

Baca komen citizen sana, ramai kecam Smith, sebab lawak itu jika DI Malaysia memang sensitive, tapi di Amarica yang ada budaya roast battle personal insult, lagi hina lagi lawak, dan kebebasan bersuara siap mereka sendakan Trump dan Paderi, maka Smith tak patut sentap dengan emo terus bangun menampar orang, boleh jer jerit saya tak suka, tolong berhenti, maka Rock pasti akan stop sebab dia professional..

Saya tulis ni sebab saya pelik ada orang sokong keganasan, sebab Islam tidak menyokong keganasan atau kebebasan suara yang melampau, ada hukum dalam islam bahawa lawak menghina adalah salah, menampar orang juga adalah salah, jadi budaya barat ni janganlah di tiru, maka saya tak sokong dua dua.. sebab dua dua adalah salah, Cuma sorang emo dan sorang profesional…

Cuba fikir balik, suka ke jika Nabil buat lawak kepada isteri M Nasir dalam Gegar Vaganza, terus M Nasir naik tampar Nabil? Lepas tu Nabil saman M Nasir? Suka ke?

Tapi kejadian tu tak berlaku sebab Datok M Nasir lelaki melayu sejati yang profesional, dia cakap tak suka, dan Nabi stop buat lawak pasal isteri dia, akhirnya Nabil insaf dan mendapat hidayah keluar tabligh, Alhamdulillah…

Kesimpulannya, Abang keretamayat tak sokong Will Smith atau Chris Rock, tapi abang sokong Denzel Washington yang berpesan:

‘At your highest moment, be careful, that’s when the devil comes for you’

Woha!

Apr 14, 2022

Tik tok di Masjid?

Zaman dah berubah, saf hadapan saya tengok ramai orang muda, saf belakang pulak ramai orang tua, mungkin senang nak ke tandas, maklumlah solat tarawih ni panjang, mungkin ada yang tak tahan nak terkencing ke apa.

Alkisahnya, Saya solat di saf ketiga, sebab saya separuh muda, ehem ehem.

Saf depan semua dah di sapu oleh anak muda, dan tiba tiba Imam berhenti solat sebab batal, saya perasan sebab Imam keluar saf dan lalu sebelah saya.

Eh? Siapa nak naik jadi Imam? Karang anak muda saf depan bantai mufarakah semua?, habis pahala berjamah? saya harap makmum belakang Iman tu segera naik ganti Imam yang batal tu, sebab saya jika nak naik, jauh sangat, dan tekaan saya benar, makmum muda belakang Imam tu naik, dan sambung jadi Imam, Alhamdulillah Jemaah semua tak batal dan solat diteruskan seperti biasa. Dua puluh tujuh ganjaran pahala darab tujuh puluh dalam tangan insyaAllah.

Eh? Bila dengar bacaan Iman baru yang merdu, macam kenal? Baguslah muda muda mampu jadi Imam.

Moral of the story, jika nak duduk belakang imam, pastikan ilmu penuh di dada. Jika tiada ilmu, mampu main tik tok buat content nak kahwin dengan Imam jer lah.

Oh yer, Imam yang naik tadi anak lelaki pakcik, tak sia sia pakcik buat tik tok teka teki islamik dengan anak anak waktu PKP, jemput follow tik tok keretamayat semua.

tiktok.com/@hamkakeretamayat

Woha!


Apr 13, 2022

Suami kantoi? terima kasih Maybank?

 Suami kantoi ada simpanan wang untuk majlis kahwin, pengguna Maybank MAE sila hati hati.

Al kisahnya, Tanda ekonomi kita baik, kita tak ada hutang peribadi dengan orang, jika ada masalah kewangan, kita ada tabung simpanan untuk di gunakan.

Maka ujian telah datang dalam hidup saya, isteri perlu guna duit lebih, nak segera RM600. Tapi tengok akaun saya, hanya ada baki RM300, alamak? Nak korek tabung Haji ke?

Saya kata, Takpe sayang, abang ada tabung simpanan untuk kecemasan, terus saya buka App Maybank, terbeliak mata bini, tengok saya ada tabung simpanan bertajuk “MAJLIS KAHWIN”

“Abang nak kahwin lagi ke?”

“Alamak, kantoi tajuk ‘goal’…”

“Abang nak kahwin lagi ke?”

Sayang, tak tahu ke?, abang ada main kutu versi halal yang di buat oleh Maybank… sayang tahu tak? Jika tak kena korum, main kutu boleh jadi haram, sebab berlaku penindasan, dan peluang ketidak jujuran yang luas, malahan di sisi undang undang mengambil deposit dari orang tanpa perniagaan adalah kesalahan, maka si Bank Harimau ni buat app Kutu versi halal siap siap dalam Maybank2u dan MAE iaitu MY GOALS.

Cara nak main kutu versi halal, download App MAE Maybank, buat set goal, tulis tajuk tabung, dan Maybank tolong potongkan siap siap, jika nak berhenti, bila bila masa jer, ni jika jualan buku berkurang terdesak nak duit, bolehlah ambik duit “kutu” tanpa perlu bergaduh dengan Jemaah “kutu”.

“Tapi kenapa abang tulis goal Tabung Majlis kahwin? RM200 sebulan abang potong masuk tabung, sejak Jan 2022, apa hujung tahun ni abang plan nak kahwin lagi lah yer?”

Kejap, biar abang habis cerita dulu,

Kepada Sesiapa yang belum ada akaun Maybank, Tahukah anda, Maybank mempunyai e-wallet MAE yang lebih best daripada aplikasi asal mereka, M2U? Yang paling best, guna aplikasi ini boleh dapat duit dengan beberapa cara.

Antaranya  CASHBACK. Setiap kali pembayaran di merchant yang terima MAE, akan dapat cashback.

Main game di MAE. Kalau menang, dapat duit.

Paling mudah, DOWNLOAD aplikasi MAE pun dapat! Lepas install, masukkan code di bawah utk dptkan R.M5 kredit

MHB080961

MHB080961

MHB080961

Lepas download, boleh ajak kawan-kawan download dan gunakan kod anda, masing-masing akan dapat kredit R.M5. Lagi ramai kawan download guna kod anda, lagi banyak duit anda dapat. Best tak?

Jika Phone Android, klik

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.maybank2u.life&fbclid=IwAR3cQRUHo4tXOwW8CbSx6NXc7shr_0cCzZkKiMrp781z965x8cwogm0DZ0w

Jika iPhone, klik

https://apps.apple.com/us/app/mae-by-maybank2u/id1481028763

Lepas install, masukkan code di bawah utk dptkan R.M5 kredit

MHB080961

MHB080961

MHB080961

“Abang cerita Panjang, tapi mana alasan sebenar abang? kenapa abang tulis goal Tabung Majlis kahwin? RM200 sebulan abang potong masuk tabung, sejak Jan 2022, sekarang dan March, RM600, bermakna hujung tahun ni abang plan nak kahwin lah yer?”

“Awak ni pun, tak ingat ke awal tahun hari tu kita mesyuarat nak buat majlis bersanding depan anak anak?, awak nak pakai baju pengantin, awak nak upah jurusolek sebab masa awal kahwin dulu kita buat majlis kecik, tak bersanding dan tak jemput anak anak, sekarang dah 20 tahun kahwin, anak dah besar, kita bercadang nak buat majlis kahwin bersanding peribadi depan anak anak, awak tak ingat?”

“Woha! Saya lupa! Adohai..”

Ringkas cerita, Tabung Majlis kahwin kami ‘pecahkan’ dan Majlis bersanding secara peribadi depan anak anak terpaksa kami tangguhkan, mana tahu akan datang ada penaja nak sponsor? Amin.

Selamat main kutu di MAE maybank, sila guna kod ini agar abang keretamayat dapat segara buat majlis kahwin peribadi sempena 20 tahun hidup laki bini-Woha!

MHB080961

MHB080961

MHB080961


Terima kasih sudi referel guna kod saya, segala referel guna kod MHB080961

Saya dahulukan jutaan terima kasih. Doakan saya dapat "bersanding" segera.

Woha!

Apr 12, 2022

Hutang tak bayar masuk neraka?

Tanda kewangan kita baik, kita tak pernah pinjam duit orang hujung bulan sebab jika berlaku kecemasan, kita ada wang simpanan. Alhamdulillah.

Pinjam duit orang ni bahaya, sebab Hutang jika sampai mati masih tak bayar!? Alamak Masuk neraka walaupun mati syahid.

Rujuk kitab Mutakhab hadis,, bab ikram muslimin, hadis no 200 hingga 210.

Saya buat ringkasan dari hadis tersebut..

Dosa paling besar selain syirik adalah mati dalam keadaan berhutang tanpa ada apa apa rancangan membayar hutang.., Roh orang berhutang yang baik akan tergantung (tertangguh) untuk sampai ke syurga disebabkan hutang tidak bayar.

Pernah Nabi bersabda alangkah kerasnya amaran ini, iaitu barang siapa mati syahid hidup semula dan mati syahid, tidak masuk syurga selagi hutang tidak di bayar.

Ada juga kisah Nabi tidak solat jenazah bagi mayat yang berhutang.

Dalam hadis lain bercerita, siapa berhutang tanpa niat membayar, Allah akan binasakan mereka.

Dan Orang islam yang terbaik adalah yang membayar hutang dengan baik. Iaitu memBayar hutang bersama ucapan terima kasih dan pujian. Siapa yang tidak berterima kasih kepada manusia, maka dia tidak bersyukur kepada Allah.

Maka untuk atasi masalah ni, kita kena ada kebolehan menyimpang wang, dan dari simpanan terkumpul itu, maka kita boleh guna bayar hutang, InsyaAllah.

Rujuk kisah Nabi Yusof dalam Al quran, yang beliau ada ilmu tafsir mimpi setelah raja bermimpi melihat tujuh ekor lembu gemuk dimakan oleh tujuh ekor lembu yang kurus. Apa maksudnya?

Maka jawab Nabi Yusuf, negara akan di landa kemarau tujuh tahun, selepas tujuh tahun negara subur, jadi waktu negara subur, simpanlan makanan separuh agar musim kemarau rakyat tak susah.

Dari kisah ini fahamlah kita bahawa ekonomi dunia akan selalu naik turun, ekonomi kitapun sama, maka menyimpanlah separuh harta kita agar dapat digunakan waktu susah tanpa perlu kita berhutang dan menyusahkan orang.

Tapi nak simpan separuh gaji tak mampu sebab kita banyak hutang Bank nak kena bayar, seperti hutang rumah, kereta, penapis air, dan macam macam.

Maka nasihat pakar kewangan, simpanlah 6 bulan jumlah wang yang mampu kita hidup tanpa bekerja jika kita bisnes sendiri, dan 3 bulan jumlah wang yang mampu kita hidup tanpa bekerja jika kita kerja makan gaji macam penjawat awam.

Jadi nak simpan banyak mana? Ikut kisah Nabi yusof tu tiap kali gaji simpan separuh tapi itulah, hutang dan keperluan kita banyak, maka nasihat pakar kewangan, simpanlah 30% dari gaji atau sekurang kurangnya 10%.

Nasihat simpan duit ni selalu pakar mat saleh suruh buat, rupanya dalam Al quran dah cerita lama bab persiapan musim ‘kemarau’ yang dalam kes kita ni kemarau wang akibat masalah ekonomi.

“Tapi cik Hamka, nak simpan tu kadang lupa? Terbelanja, macam mana nak buat?”

Zaman dah Maju, kau download MAE Maybank, boleh buat Tabung potong Auto tanpa korang sedar, boleh terus lebelkan Tabung 1 untuk insuran kereta, Tabung 2 untuk melancong, Tabung Tiga untuk majlis kahwin, zaman dah maju, Kita cari duit, Sistem tolong tabungkan, sampai masa duit penuh, tak perlu nak pinjam duit kawan kawan.

Rujuk gambar, siap boleh Booster simpanan agar cepat penuh, dan boleh cancel anytime, (pinjam dengan diri sendiri), kira macam main kutu tapi kita bos, ha ha.

Saya pernah buat Tabung Majlis Kahwin dah simpanan dah dekat RM2000, saya ambik duit sebab ada kes kecemasan, maka Majlis kahwin kali ke dua saya Tangguh ke simpanan akan datang.

Kejap, sebelum isteri mengamuk tengok Tabung Majlis kahwin, saya buat pendedahan siap siap, plan nak sambut ulang tahun ke 20 kami dengan bersanding depan anak anak, dulu kahwin tak bersanding dan majlis tak besar sebab duit tak banyak, ni jika ada rezeki lebih, sajer nak pakai baju lawa dan bersanding depan anak anak, tapi itulah, sikit lagi tabung nak penuh, kereta rosak, huhuhuhu. Tiada kawan kawan yang saya pinjam duit, saya guna duit dari tabung kahwin, kes selesai-Alhamdulillah, tapi jika ada kawan bisnes pengantin nak sponsor takde masalah, ha ha.

Atau lebih mudah, korang Download App MAE Maybank, buat tabung masing masing, MAE ini siap ada  e-wallet MAE yang lebih best daripada aplikasi asal mereka, M2U? Yang paling best, guna aplikasi ini boleh dapat duit dengan beberapa cara.

Antaranya  CASHBACK. Setiap kali pembayaran di merchant yang terima MAE, akan dapat cashback.

Main game di MAE. Kalau menang, dapat duit.

Paling mudah, DOWNLOAD aplikasi MAE pun dapat! Lepas install, masukkan code di bawah utk dptkan RM5 kredit

MHB080961

MHB080961

MHB080961

Lepas download, boleh ajak kawan-kawan download dan gunakan kod anda, masing-masing akan dapat kredit RM5. Lagi ramai kawan download guna kod anda, lagi banyak duit anda dapat. Best tak?

Jika Phone Android, klik

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.maybank2u.life&fbclid=IwAR3cQRUHo4tXOwW8CbSx6NXc7shr_0cCzZkKiMrp781z965x8cwogm0DZ0w

Jika iPhone, klik

https://apps.apple.com/us/app/mae-by-maybank2u/id1481028763

Lepas install, masukkan code di bawah utk dptkan R.M5 kredit

MHB080961

MHB080961

MHB080961

Terima kasih sudi referel guna kod saya, segala referel guna kod MHB080961

Saya dahulukan jutaan terima kasih. Doakan saya dapat "bersanding" segera.

Woha!

Mar 22, 2022

KKM Kena Kecam Macam?

Dari post semalam kisah KKM kena kecam, dan bila baca komen bab ramai suruh KKM undur, masalahnya nak ganti dengan siapa?

Alkisahnya, Cerita bab perubatan, tahu kah korang Dalam dunia ini, ada ramai pihak yang dakwa boleh rawat pesakit yang sakit, ada sembilan cabang lebih kurang.

1. Kita ada doctor hospital guna kaedah allopathy berdasarkan bukti sains yang di kawal oleh KKM, guna kajian yang di uji pada tikus, monyet dan akhirnya manusia, bila dah terbukti baru dipasarkan.

2. kita juga ada geng Homeopathy yang guna kaedah berbeza daripada Allopathy, guna ubat serasi dengan tengok jenis rambut dan lain lain kaedah.

3. Kita juga ada Ustaz ustaz yang rawat penyakit guna perubatan islam seperti doa, solat hajat, serta madu campur habatu sauda.

4. Kita juga ada bomoh, dukun, pawang,  yang guna jampi, seru jin dan syaitan untuk sembuhkan pelbagai penyakit,

5. kita juga ada pengamal perubatan traditional seperti guna herba cina, rempah india, dan resepi nenek moyang melayu dalam perubatan.

6. Kita juga ada penjual ubat ajaib yang guna testimony dalam meyakinkan pengguna.

7. Kita juga ada ejen MLM yang jual produk mengarut konon boleh sembuh pelbagai penyakit dengan air alkali lah, gelang magnet lah, selimut aura lah, macam macam!

8. Ada yang tolak cara moden dan nak guna system alami seperti beranak dirumah, tolak vaksin dan nak guna antibody semula jadi, jika ada apa apa masalah serahkan pada alam.

9. Ada juga geng anti vaksin cukup makan vitamin atau ubat cacing untuk binatang, atau apa apa sahaja alternatif yang bukan dari KKM, mereka ambik dengan slogan kami bukan anti vaksin tapi prochoice.

.

.

.

.

Dalam Sembilan mazhab perubatan ini, ada yang taksub, dengan mengaku mereka paling handal dalam menyembuh pelbagai penyakit, masing masing mengaku mereka paling pakar berubat, dalam KKM ada Dr pakar, dalam homeopathy pun ada jugak pakar, dalam perubatan islam pun ada ustaz pakar, dalam jampi jampi ada bomoh pakar, dalam perubatan tradional pun ada pakar petua nenek moyang, dalam MLM ada ejen tahap berlian, dalam gaya alami ada penasihat dan dalam group antivaksin testimoni adalah pakar rujukan mereka, macam macam lah.

Semua mengaku betul dan pandai rawat pelbagai jenis penyakit. Tapi korang rasa dalam semua cabang ilmu perubatan ini, perubatan mana yang korang akan pilih?

Bagi yang taksub, mereka akan pilih satu perubatan sahaja, contoh mereka yang anti dengan KKM, anggap KKM adalah senjata sulit yahudi lemahkan umat islam, terus setia kepada homeopathy dan burukkan alloypathy, ada orang pulak lebih suka homeopathy sebab kos murah dan tak ada kemia katanya tapi burukan pilihan perubatan orang lain, ada orang memang cukup pergi jumpa ustaz, dan upah ustaz solat hajat..

Ada orang yang terus jumpa bomoh walaupun demam, dan terus percaya kata bomoh, bahawa ada orang dengki dan santau dia, ada orang terus rujuk petua nenek moyang seperti makan ketam bila demam denggi, ada jugak yang beli produk MLM pakai gelang magnet untuk elak penyakit, ada yang makan ubat cacing, ada yang minum air kencing ganti vaksin, dan yang paling meriah pakat ambik semua kaedah perubatan, ada yang mula merawat dengan ustaz dan berakhir dengan allopathy di hospital KKM (sakit jantung misalnya) dan ada yang mula dengan hospital dan berakhir dengan ustaz(penyakit dah confirm mati misalnya)

Paling pelik, ada yang cuba produk baru, (biasanya di jual secara MLM) lalu sanggup tinggal nasihat doctor pakar dan cukup dengar nasihat dari penjual penapis air, penjual gelang magnet, penjual tilam kain kaabah, penjual bantal garam gunung yang mana kos beribu ribu tapi panyakit semakin parah bila kita nasihat, kita di marah, adohai..

Jadi dalam bab perubatan ini, bagi saya masing masing ada hujah, masing masing boleh bagi testimony, masing masing boleh emosi, tapi bagi saya, dengan guna akal dan fikiran kurniaan Tuhan, saya lebih cenderung kepada allopathy di bawah KKM, sebab mereka gunakan kaedah sains dan bukti secara statistic data (bukan testimony) apatah lagi, bidang ini sudah banyak di ceburi oleh orang islam yang ikhlas dalam merawat pesakit.

Di samping itu saya tak tolak cara islam, saya makan madu dan kurma, amal kayu sugi dan lain lain namun ada kaedah yang tak wujud zaman nabi macam bius anak sebelum berkhatan, atau tampal gigi, atau jahit perut ibu yang anak songsang, saya setuju jer sebab terbukti ada penyakit yang tak wujud zaman Nabi maka tak salah guna kaedah yang terbukti berkesan dari pihak KKM.

Tapi memang saya tolak produk MLM mengarut, bomoh dan lain lain, bagi saya KKM dan perubatan islam sudah okey, sebab dalam KKM pun ramai juga pakar islam.

Jadi balik kepada mereka yang tolak KKM, saya nak Tanya?

Hari ini, jika ada orang yang cedera akibat kemalangan jalan raya, siapa yang akan kutip mereka untuk di rawat? Tok bomoh? Pakar perubatan tradional? Pusat perubatan islam? Ambulance Homeotahy? Geng anti vaksin? Geng bumi rata? Ejen MLM? Siapa?

Perubatan mana yang pergi kutip?

Semua tak mampu nak ambik orang cedera di jalan raya, sebab tak ada system yang bagus macam KKM, hanya KKM yang datang kutip orang cedera dengan ambulance dan bawa ke hospital KKM dan di rawat oleh doctor KKM.

Ketahuilah, hanya KKM yang mana seluruh Malaysia, akan ada Ambulance stand by untuk selamatkan orang yang cedera di mana-mana, tak kira hospital kerajaan atau swasta, mereka mampu kutip pesakit dan rawat sebab kaedah perubatan mereka maju dan bersistem.

Perubatan lain, setelah beratus ratus tahun wujud di dunia, tak mampu semaju dan secanggih KKM, masing masing tak bersatu dan tak ada ambulance! Mereka tak bersidang macam geng KKM buat. Mereka tak bermesyuarat macam KKM buat, mereka tak berada di bawah satu amir, sedang Mereka boleh sembang konon boleh rawat semua penyakit, tapi cuba bawa orang baru lepas eksiden pada mereka, tangan putus, mata tersembul, ada mampu mereka rawat? Tak mampu sebab mereka tak ada sistem yang baik.

Padahal apa KKM buat, bermesyuarat, rujuk pakar, kemas kini kaedah terkini, semua tu asal dari cara islam, kalau korang mahu mengerti, sebab tu mereka berjaya.

Rujuk Geng anti KKM beranak di rumah bila berlaku kompilasi, KKM jugak datang dengan ambulance KKM ambik dan rawat di hospital KKM bersama doctor KKM. Geng anti vaksin jatuh motor tangan patah, bukannya ada tok mudim atau tukang urut naik ambulance peribadi pergi ambik, pemandu KKM bersama ambulan KKM jugak yang ambik dan rawat di hospital KKM bersama doctor KKM. Malahan ada ustaz perubatan islam bila sakit jantung, selamba sahaja pergi Hospital KKM sebab KKM ni sains, sakit jantung ni sains, pergi Hospital KKM tak menjadikan kita kafir, faham ke tidak?

Jika ada ubat yang haram, dalam KKM ada pulak pakar islam yang akan cari jalan untuk guna kaedah yang halal, sebab tu vaksin halal pun dah ada, buat apa susah susah nak lawan KKM bila mana waktu eksiden Ambulance KKM jugaklah korang tunggu sambil berdoa insyaAllah.

Jadi guna akal kurniaan Allah dengan sebaik baiknya, tak salah sesiapapun nak pilih KKM sebagai cara ikhtiar merawat penyakit sebab mereka ada ambulance dan guna logic sains, mereka juga ada Bank darah untuk bantu semua orang, perubatan lain ada ke Tabung darah?

Lagi satu.. oleh sebab Allah buat dunia ini darul asbab, dan sudah ramai dr pakar di kalangan orang islam yang menceburi bidang ini dengan ikhlas. Jadi langsung tak ada masalah  dengan perubatan cara KKM macam di hospital kerajaan, swasta dan seluruh dunia.

Namun jika melibatkan gangguan jin, saya tak tolak merawat cara islam, Macam arwah Dr Harun Din, pakar perubatan islam, tapi bila sakit jantung, pergi berubat di hospital Sains luar negara dan balik ke  IJN juga hospital KKM, sebab arwah Dr Harun Din tahu, allopathy KKM adalah ikhtiar yang paling common sense bila sakit jantung.

Jadi balik kepada debat anti vaksin, walau masing masing dakwa merekalah paling faham agama, paling handal agama, paling hebat berhujah. tolong jangan sembang kencang macam Tok Bomoh atau penjual ubat di pasar malam, yang mana Nampak cara perubatan mereka hebat? tapi bila orang eksiden, buat tak tahu..

Jadi mari kita buat kesimpulan mudah.

Perubatan yang tak ada Ambulance jangan sembang!

Woha!

Sama bab agama, Masing masing boleh sembang akulah paling faham agama, akulah wahabi paling Sunnah, akulah asyaari paling Sunnah, akulah parti islam politik paling sunnah, akulah penyanyi nasyid paling sunnah, akulah penulis media sosial paling sunnah, tapi bila mat rempit merempit tengah malam, bila umat tak solat di Lorong maksiat, bila umat buat maksiat di rumah sewa, siapa yang nak jumpa mereka? Siapa nak dakwah mereka? Siapa yang mampu jadi ambulance pergi jumpa mereka rumah ke rumah macam Nabi buat? Sembang boleh lah bang..

Saya tengok yang mampu jadi ambulance dalam bab agama adalah orang tabligh atau pendakwah yang sanggup bergerak rumah ke mrumah, mereka bermesyuarat, ada amir, kemas kini kaedah dakwah, sebijik macam KKM buat dan semua itu adalah amalan islam.

Maka bab agama tolong Jangan jadi macam pakar perubatan lain yang hanya rawat pesakit yang simple, sakit pelik korang serah pada KKM, sakit simple korang berebut nak rawat siap kena cas yang tinggi.

Ini berlaku dalam bab kafahaman agama hari ni, ada orang dia pilih orang kaya sahaja sebagai ahli, ada yang sasarkan orang akedemik sahaja, ada yang untuk puak dia sahaja, habis tu, si pemabuk, sipeminum arak, mamat bertatoo, siapa nak dakwah? Tak kan semua nak bagi kat orang Tabligh? Mereka kecil jumlahnya sebab dah akhir zaman..

Jom Sama sama kita jadi ‘ambulance’ kutip orang yang ‘sakit iman’ kepada hospital iman(masjid). Boleh insyaAllah?.

Akhir kata: Ummat ini akan terpecah kepada 73 golongan, hanya satu golongan sahaja yang masuk syurga, siapakah mereka? Kata ustaz, golongan yang masuk syurga, bukanlah golongan yang sibuk kafirkan 72 golongan lain dan perasan betul, tapi yang masuk syurga adalah golongan yang fikir risau terhadap 72 golongan lain lantas berusaha dakwah mereka semua taat perintah Allah, ikut cara Rasulullah. Wallhu’lam

I rest my case, woha!

Mar 21, 2022

Anak autisme cucuk Vaksin?

Ayah mana tak sayangkan anak?, maka demi kesihatan masa depan, saya bawa anak syurga Autisme saya, pergi cucuk Vaksin.

Alhamdulillah, semuanya lancar.

Lebih meriah, PPV di buat dalam Mall, anak terus teruja. Sampai sana tunggu tak lama terus dapat giliran.

Lepas cucuk, ruang memantau kesihatan ada permainan, seronoklah si anak bermain sambil di pantau selama 15 minit, kemudian dapat pula naik keretapi elektrik percuma, tunjuk kad vaksin, terus pihak PPV belanja, anak seronok beronok ronok.

Penat main keretapi, anak dibelanja pula KFC, Alhamdulillah, sihat dan berselera makan Ayam goreng peha.

Sebagai bapa anak lima orang, semua dah cucuk vaksin, anak sulung di Universiti bagitahu dah lengkap dos vaksinya semalam. Alhamdulillah.

Ada yang bertanya, kenapa pilih vaksin dalam ikhtiar?

Jawapannya, sebab ikut peredaran zaman, kerana Saidina Umar sahabat Nabi ada pesan, supaya didik anak sesuai dengan zaman, jika zaman dahulu Abu Hurairah cerita ubati sawan dengan pijak kaki di leher, maka zaman sekarang, ubati sawan dengan ubat-ubatan anti-epilepsi, begitulah.

Zaman dulu bersunat caranya rendam sungai jam enam pagi nak bagi sejuk agar tak sakit waktu gunting hujung, zaman sekarang sunat pakai bius jer.

Zaman dulu cabut gigi dengan ikat pada tali dan rentap!, zaman sekarang guna alatan canggih tak terasapun.

Bab wabak pula, zaman dulu pakai baju besi atau baju kulit binatang seluruh tubuh, zaman sekarang, guna vaksin jer insyaAllah.

Apapun cara ikhtiar, selagi halal teruskan, sambil dalam hati tetap mahu yakin, bahawa manfaat dan mudarat semuanya datang dari allah, kita hanya ikhtiar dan bertawakal.

Semoga semuanya Woha sampai syurga.

Video anak vaksin sambil di tazkirah oleh ayahnya:

https://youtu.be/heo8JEjzaK4

Perasan Tabligh?

Sejuk mata tengok gambar rombongan jemaah Tabligh datang ziarah bekas PM semalam, ada Dato' Dr. Hasan Mohamed Ali, Maulana Abd Razak, Imam Besar Masjid Sri Petaling dan lain- lain.

Terus teringat zaman lepas PKP, Jemaah tabligh terdiri daripada faisala, Buzroku, purana sakti, karkun Josh, dan budak hafiz kerap datang cerita takazar suluruh alam, terima kasih sudi meriahkan halaman rumah saya dengan cerita cerita agama.

Alkisah hari ni, saya pergi ambik anak di Asrama Universiti Islam, saya pakai baju jubah labuh, kopiah, dan janggut sejemput.

Sampai sana, terus Sekuriti tanya:

“Abang Marhalah mana?”

Marhalah? Ini kod soalan Jemaah tabligh ni.. jika pergi markas tabligh takde orang boleh menyamar jadi orang tabligh sebab soalan; “awak markas mana?” adalah kod kita aktif atau tak aktif, sebab jika kita jawab marhalah yang betul, soalan next adalah, siapa Amirsab sekarang? Hidup lima amal tak? Berapa ramai rakan seusaha? Takazar terdekat bagaimana, cillah? Karkun baru berapa? Arghhh,  Memang tak boleh nak tipu, sebab semua tu ada link yang berjaring dalam Gerakan Wallahu Khairul Makirin.

Ok, saya pun jawab dengan jujur, Marhalah Pinggiran Putra!

Terus abang security tu bulat mata? Tanya kawan dia, kawan dia geleng, tanya kawan dia lagi sorang, kawan dia geleng, alamak, kod tabligh saya tak betul ke? Mereka tak tahu ke kewujudan Marhalah Pinggiran Putra?, Amirsab Doktor pakar bedah, masjid hidup lima amal, tak tahu ke?

Tiba tiba anak call tanya ayah kat mana?

“Ayah kat pagar ni, Jaga ni orang tabligh kot, dia tanya ayah marhalah mana..”

“Ayah! Sini blok asrama di panggil Mahalah, ada Al Birruni, Al aisyah, Al Umammah, bagitahu dia saya mahallah al Azahwari”

Aduhhhhh, Terus jaga tu bagi masuk bila bagi kod asrama yang betul.

Perasan tabligh pun ada.

Woha!

Mar 20, 2022

Faraid Harta itu indah?

Islam ni agama sempurna, hingga bab harta pun Dah jelas setiap bahagian akan siapa dan berapa yang dapat.

Tapi itulah, kereta yang sempurna jika dipandu oleh orang mabuk akan nampak sangat teruk maka begitulah bab Faraid yang sempurna ini tapi jika diurus oleh orang Islam yang mabuk harta maka terlihat buruk jua...

Selalu baca kisah bila ibu ayah dah mati, maka muncul begitu banyak kisah berlaku perebutan harta, padahal semua tahu Allah Dah masukkan dosa makan harta anak yatim adalah dosa besar

Selalu juga saya dengar orang mengeluh bab pembahagian harta dalam Islam, sebab ada kes, waktu arwah hidup, pakcik makcik tak pernah tolong, bila arwah mati, muncul pakcik makcuk tuntut harta sampai bergaduh gaduh!

Ingatlah pesanan setiap khutbah Jumaat, jadilah orang bertakwa, siapa orang yang bertakwa? Orang yang menunaikan hak anak yatim.

Maka saya percaya hikmah dalam pembahagian harta arwah, adalah menguji sifat takwa umat islam, yang mana bila berlaku kematian, maka muncullah semua pakcik makcik nak ambil harta sebab ada hak mereka dalam harta arwah, namun saya percaya, orang bertakwa hanya ingin tahu berapa hartanya, lalu semua dihadiahkan Kembali kepada anak yatim secara terang terangan.

Dan andai kata dikalangan pakcik makcik tiba tiba ada sorang tak nak hadiahkan, maka pakcik dan makcik yang lain tahu bahawa ada saudara dekat yang sedang susah di kalangan mereka hingga sanggup ambil peluang ini untuk urus hidup mereka guna bahagian harta arwah, maka pakcik makcik bertakwa yang lain, pergilah bantu pakcik yang tak nak hadiahkan itu, dan di situ tahulah nanti sifulan benar benar susah atau tamak?

Jika sifulan benar benar susah, maka terbuka jalan untuk tunaikan hak, jika sifulan betul betul tamak, terbuka pula jalan untuk berdakwah.

Walau bagaimanapun, ini hanyalah pandangan peribadi saya yang terfikir kematian tiba tiba, sedang harta yang ada tak banyak mana pun, maka tolong pakcik makcik kepada anak saya, iaitu abang dan kakak serta adik beradik saya, tolong tengok tengoklah anak saudaramu nanti bila saya dah pergi mengadap Ilahi.

Tolong munculkan diri dengan bertakwa di majlis kematian saya, dan bersaksilah, Saya telah halalkan semua hutang jika ada pada waktu itu, dan jika saya ada hutang dengan kamu, ambillah dari harta saya agar dapat saya berehat dengan aman di kubur. Hutang wajb bayar walau sudah menjadi mayat, pesanan kepada diri sendiri,

Akhir kata, salam takziah buat semua yang telah pergi menghadap Ilahi, esok esok giliran kami pasti tiba. Semoga harta yang tinggal tidak menjadi asbab sengketa dan semoga Amal yang dibawa tidak hilang dimamah dosa.

Dari Allah kita datang, kepada Allah kita pulang, maka dalam banyak banyak harta kita, cukuplah pulang bersama sekeping hati yang bertakwa.

Woha!

Tazkirah hari lahir

Bayangkan hari ni hari lahir korang.

18 tahun kemudian…  tibalah hari ulang tahun. Ehem Ehem!

Biasa Hari lahir, ada mak ayah ucap selamat, masak sedap, dan bagi hadiah.

Si anak pun buka hadiah, tiba tiba hadiah tu tak best bagi anak, lepas tu masakan mak macam tak sedap jer, si anakpun merajuk masuk bilik kunci pintu sambil update tik tok, atau IG, akan  kisah betapa sedihnya korang dapat mak ayah yang bosan, bagi hadiah bosan, dan masak benda bosan.

Lepas tu iri hati tengok Instafamous, IG Fames, Tik Tok Femes meriah di media Sosial.

Andai kata dalam kesedihan korang rasa Birthday tak best, sedang scroll telefon, tiba tiba Nampak status saya, jangan skip, sebab saya ada kisah best tentang SELAMAT HARI JADI.

Tahukah korang, hari jadi ini, bukan Hari kita meraikan Panjang umur kita sahaja, tapi Tarikh itu adalah kisah air mata dan darah.

Alkisahnya, mari kita renungkan apa yang berlaku pada Hari  pada hari jadi kita

Ya, Pada hari jadi kita, ada seorang ibu yang dah berbulan bulan sarat mengandung, telah bertarung nyawa lahirkan kita

Tumpah darah berlaku, air ketuban pecah, ada kawasan yang koyak dan luka, air mata ibu mengalir, gigi ibu di kacip erat, Tarik nafas rasa berat dalam dada macam paru paru dah penuh, tapi kena trail juga jika tidak anak akan hilang nyawa.

Kemudan nak hebus nafas tak boleh laju, hebus nafas waktu melahirkan bayi sangat sakit pada seluruh badan macam semua saraf bersambung pada paru paru.

Rambut mengerbang macam singa sudah tidak dipedulkan, mata terjenggil bulat melawan kesakitan, tangan capai apa sahaja untuk di gengam, tulang belakang walau sakit, ditahan agar kita selamat keluar, dahi dah basah dengan peluh masuk mata mengalir Bersama air mata, proses ini bukan dua minit macam masak mi segera, tapi berjam jam sakitnya, sesekali nyamuk datang serang, dibiarkan sahaja, api pelita kadang padam akibat angin sejuk berhembus, pelita dinyalakan semula, di dekatkan pada wajah ibu, Bidan kampung lihat mata ibu masih berkelip, mulut terbuka dan gigi rapat, Bidan suruh Teran, Push!  Teran! Push!

Asap ubat nyamuk?, asap pelita?, kain berlumuran darah,  tilam berlumuran lendir? Luka koyak makin besar, tumpah darah sini sana, sesekali Nyamuk besar datang gigit? Semua tak hairan, semua tak di peduli, asal anak dapat dilahirkan.

Akhirnya, kita yang tak tahu apa apa, menangis! Ibu menangis, Ayah datang azan di telinga, kit diam sekejap sebab  pertama kali guna paru paru ini tak selesa sangat rasanya, telinga berfungsi baik, mata melihat cahaya pelita buat pertama kali.

Tiba tiba rasa takut, dan Ibu datang peluk berikan susu, kita Bahagia, tenang, selesa, dan tertidur.

Kita baru datang dari Alam langit, baru bersaksi Allah Tuhan kita, dan kita sendiri mahu menjadi manusia dengan persetujuan dari Tuhan, kita akan dilupakan ingatan , dan akan gunakan kesemua panca indera untuk Kembali mencari Allah.

Namun Allah tak akan biarkan manusia mencari sendiri jawapan dari mana aku datang?, kenapa aku di sini?, dan kemana aku selepas mati?, Allah akan hantar sesorang untuk ingatkan tentang pertemuan di alam roh.

Sebagai ujian, orang itu mungkin kita tak setuju, tak suka, tak minat, tapi inilah dunia, selamat datang ke Pentas terbesar Ujian Allah.

Ujian pertama, Mak dan ayah kamu, terimalah mereka seadanya.

Dari kecik, kamu akan nampak baik dan buruk mereka silih berganti, bila besar, kamu akan banyak melihat buruk mereka.

Namun ingatlah hari ini, di hari jadimu ini, adalah hari kamu dilahirkan, tiada kebaikkan seumur hidup dapat menebus segala kesusahan ibu bapa di hari melahirkan kamu, Si ibu bertarung nyawa untuk lahirkan kamu, si ayah bertarung emosi menunggu kelahiran kamu.

Nanti kamu ada anak, rasailah sendiri pengalaman menjaga bayi dari kecil hinga pandai melawan. Sungguh ramai anak di dunia ini, tiap kali tiba hari lahir mereka, hari itu mereka paling sedih konon, mak tak bagi Hadiah best, ayah tak ingat Tarikh lahir, lalu menangis konon sedih sangat.

Padahal, hari lahir kamu bukan untuk kamu nikmati seorang , tapi hari lahir kamu adalah hari ibu menggadaikan nyawa, hari ayah susah hati, ingat tu wahai anak.

Hari jadi kita adalah ulang tahun: Hari Ibu Menggadaikan Nyawa, Hari Ayah Susah Hati, Ingat Tu Wahai Semua Anak Anak.

Hari lahir kita adalah Hari kejayaan Ibu kita menempuh ujian paling besar, patut mereka yang dapat hadiah!

“Mak, selamat hari lahirkan saya, hari ini mak tak payah masak, mak rehat, kita belanja, dan ini hadiah untuk mak sempena kejayaan menggadaikan nyawa waktu lahirkan saya, sayang mak tiga ribu!”

Maaf, Saya terpaksa berhenti menulis sekarang, air mata jatuh atas tangan, kerana saya dah tiada mak dan ayah. Al fatihah..

Biasanya pada Hari lahir saya akan telefon mak dan ucapkan terima kasih lahirkan saya, saya telefon ayah, dan ucap terima kasih risaukan saya. Saya belanja mak makan sedap samsul suruh mak bercerita apa kejadian yang mak ingat hari itu Sebab Hari jadi kita adalah ulang tahun, Hari Ibu Menggadaikan Nyawa dan Hari Ayah Susah Hati.

Tapi Mak dan ayah saya kini terbaring dalam kubur, mereka dah Kembali kepada Allah.

Maka wahai korang semua yang masih ada mak dan ayah, jika tiba hari lahir korang, telefonlah mereka, suruh mereka cerita apa kejadian sebenar pada hari lahir korang, korang semua mereka dapat BUKAN dengan download dari Internet, semua korang datang ke dunia sama macam semua manusia, dengan darah dan air mata.

Biasa mak dan ayah cerita yang baik baik sahaja, hinggalah kita tengok hari isteri lahirkan anak kita, hinggalah kita tengok Syuib dan Siti Sarah, sungguh zaman ini, masih ada kisah ibu yang bertarung nyawa waktu lahirkan manusia

Al fatihah buat ibu dan ayah saya, juga buat semua yang telah pergi buat selamanya…

Selamat Hari ulang tahun Kejayaan Lahirkan saya, Mak.

Al Fatihah.

Link Video tazkirah di hari lahir: https://youtu.be/jeKuTBZw91w

Mar 19, 2022

Teknik minta hutang?

Salam abang keretamayat, ada orang hutang saya tak nak bayar, dah lima tahun saya minta, dia buat bodoh jer. Boleh tak tulis nasihat untuk orang macam ni? Sakit hati tengok status dia pergi jalan jalan, beli gejet, sedangkan hutang kita dia tak bayar..

******

(Jawapan)

Salam, baik.., InsyaAllah Kepada siapa siapa yang Stress sebab orang tak bayar hutang? Baca ni..

Alkisahnya, Mangsa seks gunakan media sosial untuk dedahkan nama orang yang mencabulnya agar pihak berwajib bertindak menghukum orang yang buat jenayah seks.

Tujuan mangsa seks dedahkan agar orang ramai terselamat dari kejahatan orang itu.

Semoga mangsa seks mendapat keadilan, dan sipenjenayah dihukum dengan hukuman yang setimpal.

Dengan tertangkapnya penjenayah seks, maka kuranglah stress  mangsa seks itu…

Alkisahnya balik kepada tajuk utama yang mana, ada satu lagi kejahatan dalam hidup yang buatkan ramai orang stress.

Nampaknya kena dedahkan macam mangsa seks juga demi keselamatan orang lain.

Kejahatan ini walaupun tidak di kira jenayah tapi mangsa ramai yang murung dan stress!

Dan di sisi islam, perkara ini termasuk dosa besar!

Apa kah perkara itu?

Hutang tak bayar! Masuk neraka walaupun mati syahid.

Rujuk kitab Mutakhab hadis,, bab ikram muslimin, hadis no 200 hingga 210.

Saya buat ringkasan.

Dosa paling besar selain syirik adalah mati dalam keadaan berhutang tanpa ada apa apa rancangan membayar hutang.., Roh orang berhutang yang baik akantergantung (tertangguh) untuk sampai ke syurga disebabkan hutang tidak bayar.

Pernah Nabi bersabda alangkah kerasnya amaran ini, iaitu barang siapa mati syahid hidup semula dan mati syahid, tidak masuk syurga selagi hutang tidak di bayar.

Ada juga kisah Nabi tidak solat jenazah bagi mayat yang berhutang.

Dalam hadis lain bercerita, siapa berhutang tanpa niat membayar, Allah akan binasakan mereka.

Dan Orang islam yang terbaik adalah yang membayar hutang dengan baik. Iaitu memBayar hutang bersama ucapan terima kasih dan pujian. Siapa yang tidak berterima kasih kepada manusia, maka dia tidak bersyukur kepada Allah.

Jadi dari hadis di atas, mendapati bahawa dosa besar tak bayar hutang, dan mangsa yang bagi pinjam pula murung dan stress, lagi lagi tengok orang berhutang beli kereta baru, pergi melancong, makan durian sedangkan sipemberi hutang, telan air liur nak makan durian.. sob sob..

Maka saya rasa adalah perlu mangsa hutang tak bayar ni, kena dedahkan nama orang yang hutang tak bayar ini di media sosial agar orang lain terselamat dari kejahatan mereka.

Bagus jika dapat khidmat peguam terlebih dahulu dalam membuat pendedahan ini, juga report polis untuk mencegah kekerasan yang mungkin timbul, dan surat doctor tentang stress di jiwa sebagai bukti kita adalah mangsa.

Kita usaha minta hutang sampai tahap ini, selebihnya kita tawakal, jika dia bayar Alhamdulillah, Jika tak bayar, Alhamdulillah juga sebab ramai orang akan terselamat dari menjadi mangsanya, dan Alhamdulillah juga sebab pasti dan pasti akhirat kelak, semua amalan kebaikkan dia akan dapat pada anda, dan jika dia tiada amalan kebaikkan, maka dosa anda akan ditransfer kepada dia, begitulah Adilnya mahkamah Allah di akhirat kelak.

Kemudian, dah buat semua ini, move on,  Masa dan tenaga jangan dihabiskan fikir bila orang nak bayar hutang semata mata, tapi gunakan masa dan tenaga untuk tambah rezeki baru dan tambah pahala berganda dengan peluang lain yang terbentang depan mata. InsyaAllah rezeki tidak pernah salah alamat.

Akhir kata, dua (2) pesanan saya kepeda yang belum menjadi mangsa kes sebegini:

(1) Jangan beri pinjam jika kita tak mampu halalkan, JANGAN!

(2) Dan bila beri pinjam, buat cara islam, tulis, datangkan saksi, dokumentasikan, agar bila dia tak nak bayar, maka bukti semua ada, boleh dedahkan di Telegram ke, FB ke, agar orang lain tak jadi mangsa.

Nampak macam kita kejam buat pendedahan, tapi siapa yang lebih kejam hutang tak bayar? Padahal Tindakan kita adalah untuk selamatkan dia dari api neraka, maka ini bukan kejam, tapi Ehsan.

Woha!

Atheist dan makanan sedap?

Seorang Atheist telah di tanya oleh orang Islam..

“Kamu tahu kenapa Tuhan hantar kita ke dunia? Kamu tahu dari mana kita datang?, dan ke mana kita selepas mati?”

Jawab si Atheist, saya tak pedulikan soalan kenapa saya di sini, atau ke mana saya selepas mati, saya hanya perlu menikmati kehidupan ini, makan sedap, bercinta, minum minum, berkawan.. enjoy tengok sini sana, itu sajer cukup lah.

“Baiklah, bayangkan satu hari awak tertidur lama, dan apabila awak terjaga, awak berada dalam keretamayat, bersama makanan yang enak, dan lokasi tepi tingkap bersama pemandangan yang tak pernah awak nampak, cantik.. soalan saya, apakah soalan pertama yang terlintas di fikiran kamu?”

“Saya akan bertanya, kenapa saya berada di sini?”

“Betul, kamu jawab dengan logic yang sangat betul, kenapa saya di sini, hanya orang bodoh yang makan sedap atas keretamayat, tengok pemandangan yang cantik tanpa bertanya soalan, kenapa saya di sini kan? Tapi untuk dunia dan hidup selepas mati, awak memilih jalan yang tidak normal”

“Awak betul, awak nampaknya pandai berkata kata..”

Atheist itu pun berlalu dan semoga dia dapat hidayat menjawab dengan tepat akan tiga soalan, dari mana kita datang, kenapa saya di sini dan apakah yang berlaku pada saya selepas mati?

Korang pulak, ada jawapan tak? untuk tiga soalan ini?

Keretamayat ini sehala jalannya. Buat sehabi baik sebelum tumpang.

Woha!

Jawapan : https://www.facebook.com/photo/?fbid=378124117003000&set=a.247853046696775

Mar 18, 2022

Rahsia wanita bertanya?

“Abang keretamayat, tadi waktu memandu, isteri saya Tanya, pasar buka tak? Saya jawab tak tahu, lepas tu terus dia muncung tak bercakap sampai sekarang, masak untuk makan malam pun tidak, apa salah saya jika jujur jawab tak tahu? Saya bukan Majlis Perbandaran nak tahu jadual pasar buka ke tidak?”

Adohai, perempuan tak pernah salah, ketahuilah, bila isteri kita Tanya soalan, maka apapun jawapan kita, sebenarnya soalan itu adalah dalam bentuk arahan.

Bila dia Tanya, Pasar buka tak? Arahan sebenarnya adalah:

“Abang, barang dapur dah nak habis, lauk basah pun dah habis, jom pergi pasar sebab takde lauk nak masak, dan on the way ke pasar nanti, kita singgah makan dulu restoran viral, baru sedap membeli di pasar”

Itu arahanya, tapi mereka perempuan tak nak berlagak macam pemimpin, sebab nanti jatuh ego suami, maka mereka sembunyikan arahan mereka dalam bentuk soalan, pemimpin kena bijak nak jawab soalan yang tersembunyi arahan.

Contoh lain, jika isteri Tanya, kenapa ramai orang beratur kat kedai tu? Jangan jawab, abang tak tahu, jangan! Jawablah, esok kita pergi sana, jika barang murah kita beli, jika makanan sedap, kita makan kat situ jugak, selesai. Tahniah, jadi suami bijak.

Ulangkaji, malam nanti, jika sedang tengok bola larut malam, lalu isteri Tanya, Nak makan mi segera tak? Jangan jawab tak nak, abang dah kenyang, jangan!

Soalan tu ada arahan tersembunyi:

“Abang, saya yang nak makan sebenarnya, tapi tak nak makan banyak sangat, biar saya masak, dan nak makan bersama abang, tak kan saya nak masak untuk diri sendiri tengah tengah malam?, gemok nanti abang salahkan saya, maka abang yang nak mi segera itu, saya hanya tolong masak sedap sedap, abang makan bersama saya, portion abang makan 60%, portion saya Cuma 40%, kenapa susah sangat nak faham orang perempuan ni?”

Al faham ke idop?

Jika isteri cakap, “ada tak mak ayah di kampong call saya?” Itu bermakna, dia nak balik kampong, dah lama tak balik, dia rindu.

Jika dia Tanya, jadual pasar malam pun sama, jangan cakap, “hari rabu” lepas tu tak berlaku apa apa, arahan tersembunyi adalah, dia tak nak masak hari rabu, nak rehat dan nak makan tapau di pasar malam.

Jika dia tanya, cantik tak dia pakai baju macam ni? Terus korang petik mana mana artis wanita popular dan samakan kecantikan baju tu dengan fesyen artist tu dan masukkan lirik lagu puitis dalam mencantikkan baju tu seperti, awak terlihat bagai kejora di malam syawal, jangan cakap tak tahu!

Second last, jika dia tanya, “saya cantik tak?” bermakna dia nak beli make up baru, atau bajunya dah lusuh, atau apa apa produk kecantikkan, selagi mampu korang beli jer.

Dan last, ini paling ramai suami tak faham, bila isteri Tanya: Saya gemok tak?”

Korang terus share link shopee ni kat dia, https://shp.ee/yy8ywwm

Beli treadmill terus.

Woha!

Jangan kata abang keretamayat tak payung, Kepada semua ibu ibu, You can thank Me later, Just kagum dari jauh, woha sekali lagi!

Ps: link shopee barang hiasan ruang tamu rumah abang akan di share di ruang komen, bagi yang berminatlah, pastikan ruang tamu ada rak buku, sebab membaca jambatan pulau pinang, tak membaca terowong pulau pinang-Now you Know!

rampas telefon anak di meja makan?

Alhamdulillah, saya masih mampu “rampas” telefon dari anak anak sewaktu di meja makan.

Doakan saya mampu “rampas” telefon mereka tanpa “merampas kasih sayang” dari mereka…

Alkisahnya, Jika kita lihat satu keluarga, sedang makan di restoran, semua tutup aurat elok elok, dan mendapati di meja itu ada suasana kasih sayang, yang mana tiada kelihatan anak anak main telefon sewatu bersama, dan si ayah kelihatan menguasai meja, dibantu isteri tercinta, maka yakinlah kita bahawa keluarga itu sedang mendapat lima nikmat hidup yang besar.

Fahami lima nikmat hidup maka mudah kita utamakan ikut keutamaan, dan boleh kita lihat nikmat ini pada sebuah keluarga di meja makan restoran

Saya hintung dari tahap ke lima dahulu..

Nikmat hidup terbesar tahap Kelima, adalah nikmat masa lapang, mereka ada masa lapang, kerana itu lah mereka boleh makan Bersama di restoran.

Keempat, nikmat hidup terbesar adalah mempunyai sumber rezeki, mereka ada duit, kerana itu lah mereka boleh makan Bersama di restoran.

Ketiga, nikmat hidup terbesar adalah kesihatan, mereka semua nampak berselera, sebab tu tengok air semua manis manis, makanan semua lazat lazat, alhamdulillah nikmat dapat makan sedap.

Kedua, nikmat hidup terbesar adalah berkasing sayang, mereka semua tak bertengkar atau bergaduh, sebab jika ada masalah tentang kasih sayang, mereka tak akan dapat makan Bersama dengan ceria.

Dan last! NIkmat Pertama, nikmat hidup terbesar adalah agama, ayah kelihatan menguasai meja, isteri bantu suami, dan anak anak respek pada ibu bapa, bila ayah berkata kata, semua anak mendengar, dan jika dipasang telinga, ayah rupanya sedang bagi tazkirah santai di meja makan.

Tahniah kepada keluarga itu, anda semua sedang mendapat lima nikmat hidup terbesar iaitu, MASA LAPANG, SUMBER PENDAPATAN, KESIHATAN, KASIH SAYANG EKELUARGAAN, DAN KEAGAMAAN.

Bab masa lapang, Bayangkan jika kita hidup tanpa masa lapang, maka takdelah ruang untuk bekarya, untuk hoby yang manfaat, untuk tambah pendapatan, untuk tambah nilai cinta, untuk tambah keluasan syurga, hargailah masa lapang kerana masa itu akan berlalu dan tidak akan kembali lagi.

Bab sumber pendapatan, Bayangkan jika kita hidup miskin, hidup susah, hutang keliling pinggan, aduh… menjadi miskin tidak haram tapi menyusahkan orang itu haram, berhutang tidak haram, tapi jika tak bayar mati syahid pun tak dapat selamatkan diri dari dosa hutang, dan menjadi kaya juga tidak haram maka usahakanlah jadi kaya dan bantu orang susah.

Sungguh Rukun Islam ada dua tempat perlu pada harta iaitu zakat dan haji, maka jangan takut menjadi kaya, sebab takut Dengan wang kita mungkin tak boleh beli kebahagiaan, tapi ingatlah dengan miskin kita boleh memdapat penderitaan secara percuma. Take noted.

Bab Kesihatan pula, Bayangkan jika kita hidup tanpa kesihatan? Terlantar sakit lumpuh, tak boleh makan macam biasa kena makan bubur, atau bayangkan setiap hari kena ke hospital tukar darah, atau apa apa sahaja penyakit, jika boleh di elak, elakkanlah, jika dah takdir kita kena penyakit, kasih sayang dan agama akan bantu kurangkan beban penderitaan. Insya-Allah

Jadi mari usahakan Kasih sayang dalam keluarga, pernah bayangkan jika kita hidup tanpa kasih sayang?

Bangun pagi takde orang kejut, balik rumah takde orang tunggu, makan takde orang layan, dan tidur malam takde orang teman, adakah itu kebebasan atau kesunyian? Berapa lama manusia mampu hidup tanpa kasih sayang?

Check balik, rupa-rupanya Tak ada orang sayang kita sebab kita pilih untuk bergaduh dengan ibu bapa sejak remaja, bergaduh dengan pasangan waktu bercinta beum kahwin lagi, bergaduh dengan anak anak hal remeh, bergaduh dengan kawan hal politik, bergaduh dengan jiran hal sempadan, lepas tu kita sangka kita akan bahagia?

Nabi Adam dalam syurga pun merasai sepi tanpa cinta lalu minta Allah teman hidup, maka apatah lagi kita yang hidup dalam penjara dunia, amat sangat memerlukan cinta. Terima kasih kepada semua yang sudi mencintai diri ini, sungguh cinta sesama manusia akan menutup aib kita selepas mati.

Lats paling penting, bab agama, bayangkan jika kita hidup tanpa Agama? Maka kita tak dapat jawab soalan dari mana kita datang dan kemana kita pergi? Dan apa tujuan hidup kita? Sebab alam ini terlalu besar untuk kita mencari jawapan dengan kaki sendiri, Lalu kita isi jawapan tu dengan falsafah hambar dan sampai satu masa, bila berdepan dengan maut, falsafah kita takde jawapan langsung nak menghadapinya, aduhhh.

Sungguh agama itu adalah nikmat hidup diwaktu senang, di waktu susah, di waktu sakit, di waktu mati dan di waktu hidup selepas mati, terima kasih Allah sebab pilih saya jadi orang Islam, pilih saya solat, puasa, bayar zakat dan pergi haji, terima kasih, hidup ini sungguh indah bila dapat MenyembahMU dengan cara yang paling layak Engkau di Sembah. Alhamdulillah!

Eh? Tadi waktu nak bayar, dah ada orang bayarkan?, Ohh.. Ok, anak anak, makan cepat cepat, jap lagi nak azan, kita solat berjemaah, awal waktu tempat azan di azankan.

Ps: Semoga saya sendiri dapat amal apa yang saya tulis, korang dapat amal apa yang di baca, dan kita semua woha sampai syurga!