May 29, 2019

Autisme di zaman Nabi?

(Benarkah Sahabat Nabi ada juga dari kalangan Autisme?-Sila baca sampai habis sebelum membantah)


Satu hari entah bagaimana di wall FB melintas status dari seorang penulis autisme yang bernama Uğur Dinç, student M.A. History, Sabanci University, katanya dia sebagai seorang autism yakin bahawa dari kajiannya, Abu Zar R.A adalah seorang Mild Autisme.

“I have spotted among the close friends of the Prophet Muhammad, whose life story I have read a few times as an academically talented Muslim boy. That the Prophet’s friend Abu Dharr, the lone relentless fighter for social equality, had mild autism is as obvious to me as sunlight on a cloudless summer day in a temperate climate -- makes me proud as a mildly autistic Muslim and gives me hope about the future”

Baik, sebagai seorang bapa yang ada anak OKU autisme, terus saya baca balik kisah Abu Zar dan perasan ada beberapa kelakuan beliau yang boleh dikaitkan dengan autism.

(note: autism bukanlah kehinaan, ianya hanyalah kelainan upaya yang di anugerah Allah kepada insan terpilih)

Bagi yang belum tahu, Autisme adalah kelainan cara berfikir sehingga mereka terasing dari masyarakat, selalu kelihatan stress, anti social, dan berkelakuan pelik.

Autisme boleh dikesan dari kanak kanak yang tidak menoleh apabila dipanggil namanya, mudah mengamuk, selalu bersikap kurang ajar dan tidak bermain dengan rakan sebaya. Autisme tidak berjangkit, tidak boleh disembuhkan tapi boleh di kawal melalui pengalaman yang berkesan.

Autisme juga adalah pengetahuan baru ummat manusia kerana lelaki pertama yang dikesan autisme adalah Donald Gray Triplett yang lahir pada tahun 1933 dan sekarang berumur 86 tahun (masih hidup), Doktor yang kaji kepelikan beliau adalah Dr Leo Kanner, dan waktu itu belum dilebel autism tetapi "Case 1".

Sebelum tahun 1933, kanak kanak yang ada masalah autism dituduh telah dirasuk oleh roh jahat, (rujuk Victor of Aveyron, 1798) hinggalah kajian menyeluruh dikeluarkan pada tahun 1943 terhadap nasib kanak-kanak yang mempunyai masalah sama seperti Donald Triplett maka sedarlah kita bahawa telah wujud ‘Case 1’ ini sekian lama dan mula dilebel sebagai Autisme. (diambil dari Bahasa Latin dan Greek yang bermaksud “Menyendiri”

Maka apabila ciri ciri Autisme telah dikenal pasti, maka mari kita kaji kisah Sahabat Nabi yang bernama Abu Zar dan kepelikkan beliau. Adakah sifat suka menyendiri beliau selari dengan Autisme?

Al kisahnya, Abu Zar bukan berasal dari Mekah, beliau datang dari jauh (Ghifar) untuk mencari orang mengaku Nabi, dan cara beliau mencari Nabi adalah dengan tidak bertanya, cukup hanya dengan meninjau keadaan sekeliling, dengar-dengar cakap orang lalu cuba mencari sendiri.

Baik, salah satu cari Autisme, iaitu bila ada apa-apa masalah, sukar nak bertanya dan suka selesaikan cara sendiri.

Kemudian beliau didatangi Saidina Ali yang nampak Abu Zar ni macam pelik lalu ajak bermalam di rumahnya, Abu Zar setuju menumpang di rumah Ali R.A dan membisu di sana, Pagi keluar cari Nabi melalui pusing pusing sekitar Mekah, pulang terus tidur rumah Saidina Ali, sampai hari ke tiga, bila Ali R.A bertanya, barulah beliau bercerita nak cari Nabi.

(tak pelik ke?, ada tetamu menumpang tidur di rumah kita dan tidak bercerita apa tujuan datang hinggalah ditanya pada hari ketiga)

Maka pendek cerita, Saidina Ali bawa beliau jumpa Nabi dan terus beliau masuk Islam, dan Nabi mungkin dah perasan sifat pelik pada Abu zar dan larang Abu Zar istiharkan Islamnya secara terang terang, kerana zaman itu orang masuk islam akan diseksa, tapi Abu Zar selamba pergi depan Kaabah dan menjerit bagitahu dia sudah masuk islam.

Terus beliau kena pukul sampai pengsan hinggalah di selamatkan oleh Ibnu Abbas R.A, tapi adakah beliau serik?

Esok beliau pergi lagi depan kaabah dan jerit lagi bahawa dia dah masuk Islam, kena pukul lagi, dan hari ketiga beliau buat lagi dan hampir mati dibunuh hinggalah Ibnu Abbas bagitahu kepada orang yang nak bunuh Abu Zar bahawa kaum Abu Zar duduk di jalan kita berniaga, tak selamat nanti kita nak melintas di sana.

Dari kisah ini, Maka terjawablah soalan dari sorang pembaca sebelum ini bertanya: “kenapa Abu Zar engkar arahan Nabi lalu pergi menjerit depan Kaabah, dan sanggup dipukul berkali kali hampir mati?”

Ada yang jawab Itulah Iman Mualaf, sanggup mati demi kebenaran, tapi yang pelik, engkar arahan Nabi pun tak betul juga, maka bila di kaji sifat Autisme, maka memang mereka ada sifat agak sukar memahami arahan atau mematuhi arahan, pengalaman anak saya sendiri, ada benda yang merbahaya dan kita sudah larang, tapi tetap di buatnya, maka untuk itu saya boleh faham kenapa Abu Zar sanggup berkelakuan aneh yang membahayakan nyawanya sebab cara mereka berfikir tak sama.

Kerana kepelikkan ini, pernah Nabi bertanya kepada Abu Zar, apa nak buat jika kamu nampak orang kaya mengambil harta orang miskin?, jawab Abu Zar R.A akan di pancung dengan pedang serta merta, maka Nabi menasihatinya agar jangan guna pedang, bersabarlah (serahkan kepada pemerintah untuk menjatuhkan hokum)

Lalu Abu Zar meminta jawatan menjadi Pemerintah. Jawab Nabi:

”Ya Abu Zar, aku lihat engkau seorang yang lemah dan aku suka engkau mendapatkan sesuatu yang aku sendiri menyukainya. Janganlah engkau memimpin dua orang dan janganlah engkau mengurus harta anak yatim.” (Riwayat Muslim)

Dari hadis ini, walaupun Abu Zar seorang yang warak dan zuhud, tapi Nabi tidak memberikan jawatan dalam kerajaan kepada beliau kerana ada kelemahan dalam bab menguruskan tanggung jawab.

Namun zuhud beliau sangat dipuji Nabi Muhammad SAW, sabda Nabi: Siapa nak lihat bagaimana zuhudnya Nabi Isa, lihatlah Abu Zar!

Abu Zar juga terkenal dengan mulutnya yang lancang dalam berkata kata, (jika autism mereka akan dituduh kurang ajar) tapi itulah yang selalu terjadi, beliau selalu berdebat dengan sahabat lain terutama isu hidup secara zuhud, pernah beliau berdebat dengan Bilal, dan bila pendapat bilal tidak selari dengan dirinya, beliau berkata kepada bilal: “mak kau hitam!”

Bilal r.a sangat sedih dengan hinaan melibatkan warna kulit dan terus mengadu pada Nabi Muhammad SAW,dan Nabi bersabda, “Wahai, Abu Zar. Engkau telah menghinakannya dengan merendahkan ibunya. Di dalam dirimu terdapat sifat jahiliyah.” (HR. Bukhari).

Kalimat tersebut terdengar bagaikan petir di telinga Abu Zar. Lantas dia menangis, dan menghampiri Rasulullah, lalu berkata, “Wahai, Rasulullah. Beristigfarlah untukku. Mintakanlah ampunan dari Allah untukku.”

Kemudian dia keluar dari masjid sambil menangis dan terus meletakkan kepalanya di atas tanah yang dilalui Bilal dan berkata, “Demi Allah, wahai Bilal. Aku tidak akan mengangkat pipiku, kecuali engkau memijaknya dengan kakimu. Engkaulah orang yang mulia dan akulah yang hina.”

Lantas Bilal pun menangis dan terus mencium pipi Abu Zar dan mereka berpelukan sambil menangis.

Namun, walaupun dalam keadaan sedemikian, Rasulullah sangat sayang pada Abu Zar, dan banyak hadis tentang tauhid diajar Nabi kepada Abu Zar.

Ada satu lagi sifat pelik Abu Zar, ada satu waktu dalam perang, Nabi wajibkan mereka yang hanya ada binatang tunggangan sahaja ikut berperang, Abu Zar nak ikut tapi untanya sakit tidak mampu berjalan, dan beliau sudah jauh tertinggal di belakang, lalu Abu Zar tetap datang ke medan perang dengan mendukung Unta di atas belakangnya, melihat kejadian ini Nabi Muhammad SAW bersabda: “Semoga Allah mengampuni Abu Zar, dia datang bersendirian, akan hidup bersendirian, dan mati bersendirian.

Maka selepas kewafatan Rasulllah, Sabdaan Nabi adalah benar yang mana Abu Zar telah diasingkan oleh orang ramai kerana sifatnya yang sangat tegas berkenaan harta, katanya Nabi hidup miskin sahaja, tapi kenapa zaman sekarang ramai orang islam hidup mewah?

Maka dari tindakkanya itu membuatkan orang kaya Islam berasa tidak selesa dan mengadu pada pemerintah, tapi Abu zar selamba berdebat dengan Muawiyyah, dan berdebat dengan Usman Khalifah islam waktu itu, akhirnya beliau di arah berpindah ke Damascus.

Namun selepas di ketahui kehidupannya di sana tidak gembira sebab terpaksa hidup dikalangan orang islam yang mulai hidup bermewah-mewah, lalu Usman benarkan Abu Zar pindah ke Madinah, pun Abu Zar tak seronok sebab orang Islam di Madinah juga sedang hidup mewah tak macam zaman Nabi lalu beliau minta izin untuk tinggal jauh di padang pasir.

Note: Inipun ciri autisme, tidak boleh terima perubahan, dan lebih suka menyendiri dari hidup bermasyarakat, Khalifah Usman faham tentang pendirian Abu Zar dan benarkan beliau tinggal di padang pasir bernama Rubza jauh dari kehidupan bermasyarakat.

Walaupun beliau hidup bersama isteri dan anak perempuan dipadang pasir jauh dari masyarakat, tapi dari masa ke semasa, ramai Tabien datang belajar hadis daripada beliau.

Mendengar Abu zar mengasingkan diri, Raya Syrira pernah kirim 300 dinar emas tapi abu Zar tolak kerana tidak mahu hidup mewah, beliau nak hidup zuhud macam Nabi, dan bila ada sahabat lain melawat beliau dan melihat rumahnya sangat uzur lalu bertanya, mana pergi semua perabot dalam rumah ini?, jawab Abu Zar perabot semua sudah di hantar ke syurga.

Zuhud abu Zar bukan di buat-buat, malahan sewaktu Nabi Muhammad SAW hidup lagi, Kerana hidup terlalu zuhud, Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, Abu Zar berjalan di atas bumi sezuhud Nabi Isa anak Maryam.

Akhirnya Abu Zar meninggal di padang pasir hanya ditemani isterinya, menangis isterinya kerana nak tutup dengan kain kafan pun tiada kain yang sebesar jasar Abu Zar R.A, tapi sebelum meninggal Abu Zar bagitahu kepada isterinya, jangan bersedih, walaupun saya akan mati bersendirian di sini, tapi Nabi Muhammad SAW memberitahu, akan ada Satu Kabilah orang beriman akan sempat melihat jenazahnya.

Maka selepas kematiannya tiba tiba muncul rombongan kaum Muslimin yang dipimpin oleh Abdullah bin Mas'ud.

Ketika pandangan Ibnu Mas'ud jatuh ke mayat Abu Dzar Al-Ghifari. Air matanya tumpah membasahi janggut lalu berkata, "Benarlah ucapan Rasulullah, kamu berjalan sendirian, mati sendirian, dan dibangkitkan juga sendirian"

Abu Zar telah pergi meninggalkan kita semua, tapi hadisnya bersama Nabi kekal hingga akhir zaman, pesan Nabi Muhammad SAW kepada Abu Zar:

"Hai Abu Zar, sesungguhnya kau dari keluargaku, dan aku akan berwasiat kepadamu, maka ingat-ingatlah, kerana wasiat ini menghimpun segala kebaikan dan pelaksanaannya.

Hai Abu Zar, sembahlah Allah seolah-olah engkau melihat kepada-Nya. Maka bila nyata engkau tidak melihat Allah, maka yakinlah bahawa Allah melihat engkau.

Hai Abu Zar, dua macam nikmat, kebanyakan manusia rugi, kerana tidak mempergunakan dengan sebaik-baiknya, iaitu sihat dan waktu lapang.

Hai Abu Zar, gunakan lima sebelum tibanya yang lima, gunakanlah masa mudamu sebelum tuamu, dan masa sihatmu sebelum sakitmu, dan kekayaanmu sebelum miskinmu, dan kesempatanmu sebelum sibukmu, dan hidupmu sebelum matimu.

Hai Abu Zar, awaslah jangan menangguh-nangguh sangat perbuatanmu, kerana engkau tergantung pada hari ini, dan bukan pada hari yang sesudahnya, maka apabila esok hari itu juga hakmu, maka lakukan sebagaimana hari ini, dan bila esok itu bukan hakmu, maka engkau tidak menyesal kerana tidak memperlambat apa yang harus kau perbuat hari ini.

Hai Abu Zar, sayanglah pada umurmu, lebih daripada kesayanganmu terhadap wang emas dan perakmu.

Hai Abu Zar, Sesungguhnya sejahat-jahat manusia di sisi Allah pada hari kiamat, ialah seorang alim yang tidak berguna dengan ilmunya dan siapa yang menuntut ilmu sekadar untuk menarik perhatian orang-orang kepadanya, maka ia tidak akan mendapat bau syurga.

Hai Abu Zar, jika kau ditanya sesuatu yang tidak kau ketahui, maka jawablah, saya tidak mengetahui supaya selamat dari tanggungjawabnya, dan jangan memberi fatwa terhadap apa yang tidak kau ketahui, supaya selamat dari siksa Allah pada hari kiamat.

Hai Abu Zar, maut akan datang secara tiba-tiba, dan siapa menanam kebaikan pasti akan menuai kebaikan. Dan siapa yang menanam kejahatan pasti akan menuai kemenyesalan, dan bagi tiap-tiap penanam hasil apa yang ditanamnya,

Hai Abu Zar, Sesungguhnya seorang mukmin melihat dosanya itu bagaikan bukit besar yan dikhuatiri akan jatuh padanya, sedang orang kafir memandang dosanya itu bagaikan lalat yang hingap di atas hidungnya.

Hai Abu Zar, Allah telah menjadikan kesenanganku dalam sembahyang dan aku puas dengan sembahyang itu sebagaimana puas orang lapar dengan makanan dan orang haus dengan air, sedang orang lapar jika makan kenyang dan orang haus jika minum puas, dan aku tidak merasa kenyang dari sembahyang ( Yakni tidak jemu-jemu sembahyang).

Hai Abu Zar, sesungguhnya selama kau bersembahyang, maka bererti kau sedang mengetuk pintu rahmat Tuhan dan siapa yang selalu mengetuk pintu raja pasti akan dibukakan baginya.

Hai Abu Zar, tiada seorang mukmin yang berdiri sembahyang melainkan bertaburan di atasnya rahmat antara kepalanya sampai arasy dan malaikat berkata: Hai anak Adam, andaikan kau mengetahui kedudukanmu ketika sembahyang dan siapa yang kau ajak bicara, nescaya kau tidak akan berhenti.

Hai Abu Zar, dunia sebagai penjara bagi orang mukmin dan syurga bagi orang kafir.

Hai Abu Zar,Allah telah berfirman dan bermaksud: "Aku tidak akan menghimpun dua kali takut dan dua kali aman, pada hambaKu, jika ia merasa aman daripadaku di dunia maka akan Aku takutkan ia di hari kiamat, dan bila ia merasa takut kepadaKu di dunia Aku amankan ia di hari kiamat."

Okey, banyak lagi pesanan dari Rasulullah kepada Abu Zar R.a, cukup ini yang sempat saya sampaikan, balik kepada topik asal, adakah Abu Zar seorang mild autism?

Dari sejarah yang kita baca, Nampak macam ada ciri seperti itu bermakna kepada ibu bapa yang ada anak Autisme, jangan putus asa, sebab ada Autisme yang sudah menjadi Hafiz, ahli perniagaan, doktor, guru dan insyaAllah jika kena dengan perjalanan hidupnya, mampu menjadi seorang Dae yang berjuang untuk agama Allah.

Wallahu’alam.

Ps: Walaubagaimanapun, ini hanyalah pendapat penulis semata mata. Jika ada fakta yang lebih tepat dari pandangan penulis, maka pendapat penulis tertolak serta merta. Semua yang baik dari Allah dan semua yang tidak baik adalah dari kelemahan saya sendiri.

May 24, 2019

Mari Mengumpat Perempuan di Bulan Puasa?

Part1: (Perempuan bodoh di larang baca)

Rapat rapat, aku nak cerita sikit, sejak akhir akhir ni, ramai perempuan komplen dekat wall FB, dekat IG atau tweet tentang hak mereka yang tak perlu buat kerja rumah, katanya masak ni kerja laki, kemas rumah kerja laki, jaga anak kerja laki. Cari duit kerja laki, basuh pingang kerja laki, basuh baju kerja laki, jemur baju kerja laki, lalu buka hadis, konon tak ada dalam hadis suruh bini masak, takde dalam hadis suruh bini kemas rumah, suruh jemur baju dan sebagainyalah.

eh! Si Laki pun apa kurangnya, bukak jugak hadis Masail (hukum hakam), Bini nak buat apa apa, kena mintak izin, nak keluar rumah, kena mintak izin, nak alihkan muka kat tempat tidur, kena mintak izin, bini tak boleh tolak hubungan seks walau atas punggung unta, lepas tu gaduh, sebab Laki marahkan bini tak amalkan hadis taat laki, dan bini marah laki sebab tak amalkan hadis layan bini. Pung pang pung pang gaduh, macam parti politik daa…

Kan elok jika korang ikut berdakwah macam Nabi, dakwah lemah lembut, dakwah dengan hikmah, jangan lupa dalam Al quran ada cerita kisah Nabi Musa yang disuruh berdakwah lemah lembut dengan Firaun yang mengaku Tuhan. Laki korang bukan jahat macam Firaun, bini korang bukan jahat macam Bini Abu Lahab, jadi tak perlu nak berdakwah dengan keras siap guna hadis Masail (hukum hakam) dan tulis dalam FB hak korang berdasarkan hadis tu. Lebih baik guna hadis Fadhail amal (kelebihan amalan),

Contoh: Bini yang buat air dapat pahala sekian sekian, laki yang beli hadiah dapat pahala sekian sekian, bini yang senyum pada laki dapat pahala sekian sekian, laki yang mencumbui bini dengan kasih sayang dapat pahala sekian sekian, Bini bila solat , puasa dan taat, akan masuk syurga melalui mana mana pintu, bini sakit beranak dan sabar, dapat pahala jihad, laki beri nafkah, diberikan pahala atas setiap suapan makan bini, orang islam sempurna bila berakhlak mulia dengan pasangannya, dan lain lain.

Hah! Baru aman damai, baru korang akan saling cinta mencintai dalam urusan mentaati perintah Allah, insyaAllah.

Bab hadis Masail (hukum hakam), korang baca untuk diri sendiri amalkan, bukan baca untuk paksa orang lain amal, pelan pelan kayuh, dakwah dengan hikmah ini ibarat pukul ular dengan tongkat, yang mana ular mati tapi tongkat tak patah. Lain kali jika ular lain datang, masih ada tongkat untuk pukul lagi. Nampak?

Tapi bayangkan jika korang dakwah dengan keras, pukul ular sampai tongkat patah, datang ular lain, dah takde tongkat lagi untuk selamatkan diri, itu yang laki bini saling gaduh bila masing masing keras kepala sebab berdalil guna hadis Masail (hukum hakam). Adohai.

Cerita bab pukul ular, kami orang laki selalu dengar bini jerit mintak tolong bunuh bintanang masuk rumah, “abang, lipas!, abang, ada lebah terbang masuk rumah! Abang ada lipan dalam bilik air! Abang kucing kurap masuk dapur! Abang! Cicak dekat cermin kereta! Abang, labah labah dekat ampaian tu!”

Hmmm, kami tahu orang perempuan lemah jiwanya bila berdepan dengan binatang kecil, kami pun pergi tolong mereka, bunuh lipan, penyet lipas, jauhkan labah-labah, sergah cicak! Halau lebah, dan pujuk kucing kurap keluar rumah, tapi kami takdepun nak update dalam FB bagitahu hak laki di zalimi sebab bunuh biantang ni takde dalam hadis ke apa ke bagai macam korang merungut penat masak dan kemas rumah! Apa ke jadah?

Kenapa kami tak komplen? Sebab kami tahu kelemahan dan kelebihan perempuan. Kami accept, redho dan pasrah, syukur dan sabar, iklas dan istiqamah (wah dah keluar sound arab)

Jadi kepada orang perempuan, ambik tahulah kelebihan dan kekurangan laki korang, jangan komplen, dan berdakwahlah guna hadis Fadhail amal (kelebihan amalan), InsyaAllah hidup korang berumatangga akan lebih tenang dan bermakna.

Tambah sikit bab binatang tadi, sesungguhnya, dalam kubur dan dalam Neraka, dah takde lipas atau labah labah merayap, yang ada ular bisa dan serangga berbisa, menyeksa perempuan yang tak solat dan taat suaminya. Hah! Dah terguna hadis Masail (hukum hakam). Tengok nak marah lah tu!

Ok, hadis kena seksa dengan ular dalam kubur tu, saya baca untuk pesanan kepada diri saya, semoga saya dan korang semua selamat dari azab binatang bisa dalam kubur. Amin…

Okey, dah penat membebel, bini mintak tolong beli gas sebab dah habis, nak pergi pikul tong gas kejap. Walaupun tukar dan pikul tong gas 14 kg ni takde dalam hadis, tapi kami orang laki tak komplen di FB macam korang kompen penat masak dan kemas rumah sebab kami orang laki lebih faham hal ehwal rumah tangga.

Buktinya, dunia ni ada Menteri Hal ehwal wanita, tapi takde Menteri Hal ehwal lelaki!

Woha!

Ps: Bagi Laki yang slow, entry ni bukan suruh korang bantu bini buat kerja rumah, tapi suruh bini yang bantu korang buat kerja rumah. Faham tak? korang tu yang kena buat juga kerja rumah, cuma bila keadaan tak berlaku, tegurlah pasangan masing masing dengan lemah lembut, guna hadis Fadhail amal (kelebihan amalan) dalam majlis Ijtamae, dan hadis Masail (hukum hakam) dalam majlis Infradi, InsyaAllah hidup korang berumatangga akan lebih tenang dan bermakna.


Part 2: Wanita tidak bodoh sahaja boleh baca

Ada perempuan tu kan, kat pejabat bertudung bukan main, tapi bila kita pergi beraya rumah dia, boleh pulak keluar hidang air tak pakai tudung, lebih dahsyat, pakai baju terbelah sana sini, ada yang pakai baju kebaya sehingga nampak lurah buah dada siap dengan tahi lalat yang di gelapkan dengan Eyeliner glides with waterproof formula berjenama Revlion.
Kemudian, ada pula mewarna rambut pulak macam buah Naga cicah Coklat siap dengan pekej rambut mengerbang macam hatu kak limah balik rumah.

Solat pula lengah lengah dan bersalaman jantan betina sambil menhampuskan dosa serta merta laksana Father di gereja dengan ungkapan, “kosong-kosong.”

Wah wah wah, meriahnya raya..

Bila bersembang pasti bercerita tentang harta, politik dan hiburan...

“Eh Cah, Kerja kat mana sekarang? Bonus raya dapat berapa?”

"kerja biasa biasa jer, bonus pun RM450 jer"

“anak kau sudah berapa orang Cah, masuk U berapa orang?”

"anak dua orang, gila masuk U, matrix pun tak lepas, eh? cantik baju kau Esah, beli kat mana?"

“Baju I ni sama butik dengan penari latar Aida Jebat you.. beli online jer”

“Cantik nya, eh Esah, Balik kampung berapa hari?, jalan jem tak? Tapi I tak penat sangat sebab naik kereta MPV baru”

“Wah, kereta baru ke Cah? ingat ke kereta sewa, hihihihi, Eh Aiyah mana sekarang lama tak nampak?"

"Kesian Aisyah sekarang ni Esah oiii, Kau tau tak? laki si Aisyah tu perangai sebijik macam Ustaz Madi, hidupnya kini terubang ambing, kadang di atas kadang di bawah"

"macam malam jumaat!”

"kikikikikikiiiki"

Amboi sedapnya mengumpat nasib orang macam malam jumaat kadang di atas kadang di bawah, dah takde modal lain nak cerita?

Langsung tiada ciri islamik, itu belum cerita bab makan sehingga terbaring kekenyangan mengalahkan orang somolia yang terbaring kelaparan.., malas sudah nak mengumpat lebih-lebih sambil beriktikaf sebegini, apa yang saya nak fokus adalah bila tiba ziarah hari raya, patut bersembang bab agama, macam ahli shurga, jaga akhlak macam ahli shurga!

Maklumlah sudah sebulan berpuasa, sudah sebulan dengar tazkirah, tak kan tidak boleh borak bab agama kot..

Okey, nasihat ni bukan untuk perempuan sahaja, lelaki pun sama dua kali lima, borak pasal politik sokong DAP, pasal hobi yang membazir wang, pasal harta yang dapat melalui hutang, paling teruk boleh pulak bercerita tentang saiz budah dada bini orang apa ke jadah?

Cuba korang rajinkan diri baca kisah sahabat dan Nabi Muhammad SAW, anda akan dapati banyak perbualan antara Nabi dan sahabat yang mana perbualan mereka pada mulanya hanyalah dalam urusan dunia, tapi bila bersembang dengan Nabi, topik perbualan itu akan bertukar menjurus kepada cerita tentang akhirat,

Seperti kisah sahabat bercerita betapa untung beliau berniaga hari itu, lalu Nabi cerita tentang untung lagi orang yang solat sunnat selepas solat fardu, kemudian, anak Nabi sendiri, Fatimah r.aha, cerita kisah sedih akibat penat dan perlukan hamba untuk menolong kerja rumah, Nabi cerita pula kelebihan membaca tasbih sebelum tidur..,

Ada sahabat lain cerita tentang unta betina bunting yang mahal, Nabi cerita pula kisah kelebihan membaca Al quran, ada sahabat cerita tentang tanam pokok, Nabi cerita tentang pokok di syurga, ada cerita tentang air di kebun, Nabi cerita tentang tujuh sungai di syurga.. dan lain-lain.., (rujuk sendiri)

Jadi, anda boleh semak balik, bila anda berborak dengan kawan di waktu ziarah hari raya, ke mana topik perbualan akan menjurus?.., adakah akan menjurus kepada akhirat? atau menjurus kepada harta dunia, politik , hiburan atau mengumpat tepi kain orang? (yang menambahkan dosa)
Ada antara anda bercerita tentang akhirat? Cerita tentang pokok di syurga? Cerita tentang api neraka?

Ada?

Jom Ubah topik berborak hari raya..

Contohnya:

“Eh, kau tahu tak khutbah hari raya tadi cerita pasal apa?”

Apa sahaja jawapan kawan anda, dengar atau tertidur, maka anda sudah ada modal untuk bercerita bab agama, maka terus masukkkan hadih Nabi atau ilmu ilmu yang anda sudah belajar sepanjang tazkirah antara tarawikh 8 rakkaat yang lalu, bila lagi nak belajar, AMAL dan SAMPAIKAN.. kan?
Atau jika korang sendiri tertidur waktu khutbah raya, boleh juga mulakan perbualan begini:.

“Pernah baca Buku yang di tulis oleh Hamka Keretamayat?’
Woha!

Arghh, malas nak mengumpat sambil berpuasa, maka saya nak pesan, sesiapa yang order buku minggu lepas dan belum sampai, boleh follow up di email keretamayat atau mesej di FB, dan raya lagi seminggu dua ni masih sempat jika nak order buku, maklumlah hari raya nanti sewaktu nafsu nak borak isu dunia membuak buak, lalu kawan korang ternampak buku keretamayat. Ada lah modal sikit nak berdakwah.

So buku dah tak banyak, permata yang hilang, kamar sutera, semusim di neraka dan Menangkap Dajjal dah habis stok dan belum ada niat nak cetak lagi, semuanya dah jadi kenangan.
Maka buku yang tinggal, Kisah Laki Bini, Hantu Terakhir, Semusim di Syurga, Anak bini dan paling latest: Mengeteh di Kubur Ayah-masih ada. (siap tanda tangan jika mahu)

Semoga yang baik mendatangkan kebaikkan, yang buruk jadikan sempadan.

Nasihat saya itu benar, iklan buku juga benar, Selamat mencari Lailatul Qadar.

Woha!

May 20, 2019

Apa Tujuan Hidup?

(Perenggang 17 sangat mengejutkan)
Baru-baru ni saya ada menonton interview pendaki gunung tertinggi di dunia, Everest (1996 Mount Everest disaster 12 killed)

Tanya wartawan, Jon Krakauer kepada para pendaki: kenapa bersusah payah mendaki gunung ini? Sebab dah ramai yang mati, dan kejayaan mendaki sudah tidak dipedulikan sebab dah ramai yang mampu ke puncak.

Maka jawab pendaki dari jepun, dia target nak daki tujuh gunung tertinggi di dunia, dan sekarang sudah berjaya mendaki enam gunung, tingal satu sahaja lagi, sebab itu dia nak daki gunung ini.

Bagi Wartawan itu, bukan jawapan itu yang dia cari, sebab tak berbaloi nak menggadai nyawa hanya untuk penuhi cita cita tujuh gunung, dan tidak berbaloi itu berlaku apabila pendaki dari jepun itu mati kerana ribut cuaca sejuk sebelum sampai ke puncak.

Pendaki lain, Seorang yang sudah tua menjawab, dia ada gaduh dengan bini sebab terlalu suka mendaki, dan bini suruh pilih antara gunung dan isteri pilih siapa? 

Maka dia pilih gunung Everest, lalu mereka bercerai, beliau ada anak perempuan dan niat mendaki ke puncak sebab nak tunjuk kepada anak perempuannya walaupun ayah sudah tua tapi mampu berjaya mendaki gunung yang paling tinggi di dunia. 

Bagi wartawan, itu bukan jawapan untuk menggadai nyawa, dan pendek cerita, pakcik ini berjaya sampai ke puncak, namun mati kerena tergelincir selepas kekurangan oksigen dan hilang imbangan badan.

Peserta lain pulak mengelak memberi jawapan yang deep dengan menjawab: "because it's there,"

Akhirnya, Beck Weathers, salah sorang yang terselamat dari ribut sejuk di puncak Everest memberitahu jawapan yang memuaskan hati wartawan iaitu, Mendaki gunung adalah terapi untuk dirinya, jika dia duduk di rumah, dia rasa stress, murung, dan seolah olah tiada tujuan hidup, tapi bila mendaki, ketenangan dalam diri datang dan kerana itulah dia mahu mendaki gunung tertinggi dunia.

Beliau terselamat, tapi hilang kedua dua tangan dan hidung akibat reput dilanda ribuk sejuk.

Wartawan itu juga selamat namun mengatakan betapa menyesal mengikuti ekspidisi itu dan pendek cerita, rujuk pada yang mati dan yang hidup, mari kita bincang, Apa tujuan hidup kita di dunia ini?

Adakah setakat nak daki gunung dan mati? Atau apa sahaja alasan korang yang bermakna atau ‘sangat bermakna’ untuk mati?

Straight to the point, Untuk jawab soalan ini, kena jawab dua seolah paling asas dahulu iaitu: Dari mana kita datang sebelum lahir?, dan kemana kita pergi selepas mati?

JIka kita tiada jawapan untuk dua soalan ini, maka tujuan hidup tidak akan dapat di capai maka isilah korang dengan apa-apa yang korang rasa seronok, atau betul, tapi akhirnya, berbaloi tak jika korang sanggup mati dengan daki gunung misalnya? Berbaloi tak?

Berbaloi tak kita bermati-matian mengejar tujuan hidup, namun akhirnya, mati dijalanan dan rupa-rupanya korang baru sedar sudah habiskan hidup dengan tujuan yang salah.

Rujuk Mat rempit yang mati ketika merempit, berbaloi tak?

Rujuk Perompak yang mati ditembak, berbaloi tak?

Rujuk orang yang mati ketika menyendiri dalam hutan berbaloi tak?

Rujuk orang yang mati ketika habiskan masa dengan hobi apa apa sahaja berbaloi tak?

Mudahkan cerita…

Kita sebenarnya terlalu kerdil dan kecil untuk abaikan dua soalan besar itu, iaitu Dari mana kita datang sebelum lahir?, dan kemana kita pergi selepas mati? Jika kita pilih saya datang dari big bang, dan tiada kehidupan selepas mati, maka apa ada pada tujuan hidup? Hanya pura pura bermakna dalam senyuman palsu sebab hidup ini penuh dengan ujian dan semakin lama ujian semakin berat.

Dari muda dan sihat kita akan tua dan lemah, jadi adakah hidup setakat hidup? Dari tua dan lemah kepada sakit dan nazak, apa lagi tujuan hidup waktu itu?

Sebab itu orang yang tak ada jawapan untuk soalan: Dari mana kita datang sebelum lahir?, dan kemana kita pergi selepas mati? Maka mudah untuk stress, mabuk, sesat, dan bunuh diri lalu terpaksa pergi terapi atau cipta kaedah meditasi hanya untuk tenangkan diri yang tak mampu jawab dua soalan tadi.

Jadi akuilah, kita terlalu kerdil dan kecil untuk berhadapan dengan alam semesta yang sudah sediakan jawapan untuk soalan Dari mana kita datang sebelum lahir, dan kemana kita pergi selepas mati? Cuma ego kita nak isi jawapan ikut nafsu dengan kemampuan berfikir yang terhad hingga akhirya maut menjengah dan tertanya tanya: berbaloikah semua ini?

Kita manusia ni memang lemah, mudah lupa, mudah buat silap, mudah stress, maka layakkah kita abaikan soalan tersangat penting ini: Dari mana kita datang sebelum lahir?, dan kemana kita pergi selepas mati?

Untuk itu, pendekkan cerita, dah nama blog ini keretamayat, maka jawapannya:

Kita datang dari Allah (alam roh) , dan kepada Allah kita pulang (alam akhirat), 

Bila dah ada dua jawapan ini maka tujuan hidup adalah sangat jelas, iaitu untuk BERIBADAT kepada NYA.

Firman Allah: Tidak aku jadikan Jin dan Manusia itu melainkan untuk beribadat…

Tapi bukan setakat ibadat macam malaikat di langit, tapi kita melalui ibadat juga dalam bentuk ujian hidup, Allah sendiri bagitahu dalam Al quran, hidup ini adalah siri ujian, sebab itu design manusia ini adalah: Dari muda dan sihat kita akan tua dan lemah, Dari tua dan lemah kepada sakit dan nazak, dan selang waktu dari masa yang semakin sikit kita akan diuji dengan kelaparan, kesejukkkan, kepanasan, ketidak sihatan, masalah masyarakat, masalah cuaca, masalah itu ini begitu begini.

Maka ringkas cerita ibadat kita ada empat penjuru asas sahaja, iaitu untuk (1) Bersyukur dengan semua nikmat, (2) Bersabar dengan semua Ujian, (3) Ikhlas dalam setiap amalan , dan (4) Bertaubat dari segala dosa sebelum maut menjemput kita kerana yang pasti semua orang akan mati.

Simple sahaja tujuan hidup ini, (1) Bersyukur dengan semua nikmat, (2) Bersabar dengan semua Ujian, (3) Ikhlas dalam setiap amalan , dan (4) Bertaubat dari segala dosa sebelum maut menjemput kita.

Saya ulang: (1) Bersyukur (2) Bersabar, (3) Ikhlas dan (4) Bertaubat!

Dan bila bercerita bab ibadat, bukan setakat solat dan puasa sahaja, Ibadat terbagi kepada (4) empat juga, iaitu ibadat (1) tahap haiwan seperti bekerja dan berumah tangga, (2) ibadat tahap malaikat seperti solat, dan berzikir, (3) Ibadat tahap khalifah seperti sedekah, mengajar ilmu dan bantu orang susah, dan akhir sekali (4) ibadat tahap Nabi iaitu ajak orang bukan islam masuk agama islam dengan akhlak dan hikmah. Simple!

Pendek certa: tujuan hidup kita adalah ibadat, maka buat baiklah kepada anak bini dan keluarga juga ibadat, pergi solat berjemaah juga ibadat, tolong orang susah juga ibadat, dan berdakwah juga ibadat.

Jadi bila dah faham tujuan hidup adalah ibadat, maka celakalah orang yang abaikan anak bini, abaikan solat, abaikan orang susah dan abaikan dakwah.

So marilah kita menjadi orang yang paling baik pada keluarga, paling baik pada masyarakat, jaga solat dan rukun Islam yang lain dan tak lupa, jangan abaikan kerja dakwah kita sebab itulah tujuan hidup kita.

Sesunguhnya, mati itu tiba tiba, tapi mati tiada masalah bagi mereka yang faham tujuan hidup sebab tujuan hidup yang betul akan buatkan hari akhirat kita menjadi indah. Amin...

Akhir kata: Nak daki gunung tak salah, saya sendiri pernah daki gunung Kinabalu dan hampir tergelincir, tapi daki gunung orang islam itu lebih bermakna bila di isi dengan (1) Bersyukur (2) Bersabar, (3) Ikhlas dan (4) Bertaubat! Nampak tak?

Dan Daki gunung ini boleh jadi ibadat tahap haiwan jika just nak jalan jalan, tapi ibadat tahap malaikat bila atas puncak gunung pun solat subuh, dan ibadat tahap khalifah bila tolong orang susah (saya sempat sambut tangan pendaki dari cina yang tergelincir) dan Ibadat tahap Nabi bila kita berdakwah (saya sempat ajar sorang pendaki yang tinggal solat subuh dengan cara solat hormat waktu sebab waktu hujan dan kejar masa) 

So tujuan hidup kita adalah ibadah, tapi jangan setakat tahap haiwan dan Malaikat sahaja, biar sampai tahap Khalifah dan Nabuwwah!

Woha!


May 12, 2019

Apa Bukti simple Al Quran itu benar?


(Dua Bukti Simple AL quran itu benar)

“Ayah jika kawan bukan islam mahukan bukti paling kukuh Islam adalah agama yang benar, bagaimana?”
.
Hmmm, baik, bagitahu mereka, dalam Al quran Allah menyebut sebanyak empat kali bahawa Al Quran mudah di hafal, dan kamu sendiri dah hafal hampir separuh Al quran dan bagitahu mereka, pergilah mana mana negara dalam dunia ini, maka akan mudah untuk berjumpa dengan orang yang hafal seluruh Al quran.
.
Malahan ada orang buta yang menghafal Al Quran! Bukti ini adalah mukjizat dari Tuhan.
.
Atau cuba kumpulkan pengikut ajaran agama lain disebelah kiri, dan pengikut ajaran agama islam di sebelah kanan, lepas tu cuba tanya apakah huruf pertama kitab mereka?, maka pengikut ajaran agama lain akan memberi jawapan berbeza-beza sebab kitab mereka sudah diubah, tapi semua orang islam tahu dengan serentak dan mereka semua akan jawab huruf “ba” yakni Huruf asal Al quran dalam bahasa arab. Orang kristian pun belum tentu tahu apa bahasa asal kitab injil, sudah tentu bukan English!
.
Lepas tu cuba buka kitab mereka secara random, baca dan suruh sambung, maka pengikut ajaran agama lain terkial kial nak menyambung, tapi hampir semua orang islam akan boleh sambung, buka muka surat belakang, baca: Kul hu wallah hu ahad.., akan ada yang boleh sambung, adik iman autism 6 tahun pun boleh sambung surah tu, bukak muka surat tengah, Yassin,.., lepas tu akan ada budak sekolah rendah yang boleh sambung.
.
Itu baru tanya budak sekolah, belum Tanya pada ustaz, keluar taranum lagi, tapi bila di tanya pada pengikut ajaran agama lain yang bertaraf otai dalam agama mereka, baca ayat kitab mereka suruh sambung, pun belum tentu mereka boleh jawab sebab tak hafalpun.
.
Tanya lagi, siapa yang kenal sebanyak DUA orang kawan yang hafal seluruh kitab agama mereka kulit ke kulit?, maka pengikut ajaran agama lain terkial kial nak sebut nama, tapi hampir semua orang islam boleh sebut dua orang nama yang mereka kenal telah menghafal semua ayat Al quran, malahan yang mengaku sudah hafalpun ada disekeliling kita.
.
Jadi ini adalah keajaiban, Sungguh orang Islam ada sistem yang boleh menjaga keaslian kitab agama mereka walaupun sudah 1400 tahun, malahan setiap panjang pendek ayat mereka juga di hafal. Inilah teknologi wahyu dari Tuhan!
.
Dalam dunia ini, hanya kitab Al Quran yang ada 6000 ayat yang mampu di hafal dengan dengan mudah sebagaimana Hafiz Al quran menghafal dalam Islam.
.
Jadi rujuk ayat Al quran Surah Al qamar, empat kali ditulis Alquran itu mudah di hafal bagi yang mahu menghafal, maka bayangkan jika Nabi seorang penipu, bagaimana Nabi boleh ramal dengan tepat dakwaan Al quran mudah di hafal melainkan inilah buktinya bahawa al Quran bukan rekaan Nabi tapi wahyu dari Allah.
.
Itu baru cerita kisah hafal Al quran, dah meremang bulu roma, belum cerita kisah isi Al quran yang dah buat ramai orang bukan islam masuk islam, bagi mereka yang mahu mencari kebenaran.

“lagi ayah, best dah dalil tu, nak satu lagi!”.

Okey, ada satu lagi hujah simple yang Ayah pernah dengar dari ceramah akan bukti bahawa Al quran itu bukan direka-reka Nabi Muhammad, iaitu rujuk surah Al Insyirah, Allah berfirman kepada Nabi: Kami melapangkan dadamu, meringakan bebanmu, dan meninggikan namamu.

Jadi, janji dari Allah akan meninggikan nama Nabi Muhammad SAW ini benar benar berlaku sebab hari ni jika korang google, nama "Muhammad" adalah nama paling teratas dalam catatan daftar nama di seluruh dunia. Maka bila ibu bapa seluruh dunia paling ramai memilih nama Muhammad, maka nama ini diangkat 'tinggi'(dimuliakan) sesuai dengan firman Allah dalam Al quran yang akan meninggikan nama Nabi Muhammad SAW.

Jadi terbukti, Nabi Muhammad tidak mereka-reka Al quran sebab ramalan tentang Namanya menjadi tinggi juga berlaku.

Now you know

Ps:  Nama saya Muhammad Hamka, dan saya ada empat anak lelaki, semuanya bernama Muhammad. Woha!

May 3, 2019

Terganggu kerana Azan?


(Pengalaman rohani setiap insan itu berbeda beda)

Semalam malam Jumaat, lepas Maghrib ada majlis bacaan Yassin di surau dan selepas habis doa berjemaah, ada sedikit waktu lapang sebelum Solat Isyak, terus saya tegur seorang hamba Allah yang kebetulan duduk di sebelah saya.

Borak punya borak, rupanya beliau adalah saudara baru, dari Sabah, dan masuk Islam di Semenanjung.

Jadi saya tanya tentang pengalaman rohani beliau dalam perjalanan menuju Islam.

Katanya, waktu mula-mula tinggal di Semenanjung, beliau cukup terganggu mendengar Suara Azan sebab bising! Dan kenapa nak Solat kena bising?

Jadi beliau tinggal di Kawasan bukan orang Islam sehinggalah satu malam, jam satu pagi, terjaga dari tidur dan terdengar suara Azan halus di telinga, tidak tahu dari mana sebab mustahil ada orang azan pada waktu begitu, lagipun kejiranan semua bukan islam tapi suara azan ini datang dari mana? Bunyi pula begitu indah dan mendayu buat beliau minat mengkaji Islam.

Beliaupun belajar dengan cara tengok orang islam solat, ambil wudhu, dan satu hari waktu magrib, beliau yang belum peluk islam, tapi ada niat nak solat, dan sudah hafal Al fatihah, waktu itu hanya beliau seorang di rumah, masuk bilik air, ambil wudhu, dan keluar ke ruang tamu, tiba tiba ada sejadah terhampar menunggu beliau untuk berdiri atas sejadah itu.

Siapa yang hampar?, dan bila dikaji arah sajadah itu memang menunjuk ke arah kiblat. Sebelum Ambil wudhu tadi, sejadah itu tiada di situ dan tiba tiba ada?

Maka pendek cerita, beliau masuk Islam, walaupun keluarga menentang, dan tak lama kemudian abangnya juga masuk islam, dan malam tadi beliau ke surau membaca Yassin dan akhirnya beliau ditakdirkan bertemu dengan pemandu keretamayat.

Woha!