Aug 30, 2006

Siapa pencuri terhandal?

(Ceramah oleh aku, “peristiwa israk dan mikraj”)

Cerita ini adalah cerita benar, tapi telah di tokok tambah dan di kurangkan beberapa perkara demi memenuhi hati (nafsu kot) sang penulis- harap maklum.

(bayangkan suasana dalam masjid)

Selepas selesai solat magrib, seorang pengerusi masjid bangun dan membuat pengumuman:

“InsyhaAllah tuan tuan, hadirin sekalian, selepas solat sunnat bar’diah maghrib, kita akan adakan ceramah sempena israk dan mikraj yang akan di sampaikan oleh ustaz Hamka, insyaAllah!”

Hadirin mulai bersolat sunnat.. ada jugak yang beredar ke luar masjid, pergi berak agaknya-aku bersangka baik…

(bayangkan sebahagian hadirin sedang sembahyang solat dua rakkat selepas magrib)

Beberapa minit kemudian, bangkitlah seorang lelaki yang berbulu jarang pada kakinya menuju ke kerusi yang telah di tempatkan di hadapan hadirin bersebelahan tempat imam yang membelakangi kiblat dan mengarah kepada kamera, eh, silap, penonton atau sidang hadirin masjid.

Kata lelaki yang duduk di kerusi sambil melabuhkan perutnya..:
“Asalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh”

(hadirin mulai menjawab salam, secara berbisik..)

“Saya bukan ustaz, saya baru ‘Nak Start’

(ada hadirin yang tertawa-aku tak buat lawakpun-ikhlas, aku mengaku bukan ustaz)

“Saya sebenarnya hanya di minta oleh pengerusi masjid ini iaitu encik ‘S’ kerana ustaz yang sebenar tidak dapat datang, saya tak pandai sangat sebenarnya, jadi dalam masa yang terluang ini, elok rasanya kita penuhkan sedikit dengan pengkosian ilmu..

(wah, skemanya aku)

"Bismillahirahmanirahim, Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih pergantian malam dan siang, terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, yaitu orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri dan duduk, dan dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi lalu berkata :
'Ya Tuhan kami, tiadakah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia?. Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa api neraka'"

(Aku sengaja membaca ayat di atas dalam surah Ali Imran: ayat 190-191dengan harapan dapatlah aku menumpang Nur Al- Quran ke dalam majlis ini kerana Nur Al-Quran, adalah bersifat mudah melembutkan hati manusia dan Jin.. insyaAllah!)

Aku mula berceramah…

“ Pertama-tama sekali, syukur pada Allah s.b.w kerana telah pilih kita semua, sedangkan ada ramai lagi yang duduk di luar sana, tapi kerana kasih dan sayang Allah, dapat kita duduk di tempat yang patut kita duduk pada waktu dan tika ini…
Sedangkan Allah berkuasa untuk letak kita depan TV sekarang ini atau di mana sahaja,

Tuan tuan yang di muliakan Allah,

Sekiranya kita duduk di tempat yang tidak PATUT kita duduk yakni bukan di masjid… maka kita akan duduk di tempat yang tidak PATUT kita duduk,
seperti panggung wayang, padang bola dan sebagainya,

Apabila kita duduk di tempat yang tidak PATUT kita duduk,maka kita akan buat perkara yang tidak PATUT kita buat…

Dan apabila kita buat perkara yang tidak PATUT kita buat, maka kita telah korban pada perkara yang tidak PATUT kita korbankan!

Demikian! Bila kita telah korban pada perkara yang tidak PATUT kita korbankan, maka takut-takut kita akan jadi mayat di tempat yang tidak PATUT kita jadi mayat!

Dan apabila kita menjadi mayat di tempat yang tidak PATUT kita jadi mayat, maka kita akan bangkit bersama dengan orang yang tidak PATUT kita bangkit!!!!

Lalu kita akan duduk ke tempat yang tidak PATUT kita duduk iaitu Neraka jahanam!!!
Naduzubillah,

Maka tuan tuan hadirin sekalian, marilah kita pasang niat untuk duduk dalam majlis ini sampai habis, boleh insyaAllah?!

(hadirin menjawab dengan kuat: insyaAllah!!!)

Satu hari seorang puteri telah keluar ke taman bunga dan memilih beberapa kuntum bunga untuk di letakkan ke dalam pasu di kamarnya bagi mengindahkan pandangan kamarnya,
Maka tuan tuan sekalian, adalah seperti bunga bunga yang telah di pilih oleh Allah s.b.w lalu di letakkan tuan tuan hadirin sekalian ke dalam tempat yang paling baik, iaitu rumah Allah bagi menghiasi 'taman-taman shurga' ini…

Dan sekuntum bunga telah di pilih oleh sang puteri di antara beberapa kuntum bunga dari dalam pasu bunga lalu di sematkan ke telinga, bagi menambah seri sang puteri, dan ‘bunga’ itu adalah saya, he he he, yang duduk di hadapan tuan tuan!

(hadirin tertawa-aku tak sengaja buat lawak..oh)

Bercerita mengenai israk dan mikraj, saya ingin menyentuh satu bab sahaja, iaitu takkala Nabi s.aw dan malaikat jibrail a.s berhenti di masjid.., Nabi telah mengikat buraq di tiang berhampiran masjid sebagai mana binatang lain seperti unta, kuda dan sebagainya.

Maka sidang hadirin yang saya muliakan sekalian, di sini timbul soalan lebih kurang maksud yang di tanya oleh malaikat jibaril a.s, kenapa ikat tali buraq itu pada tiang? Bukankah buraq tidak akan lari? Dan tiada siapa yang mampu mencuri buraq… kerana ia adalah makluk shurga,

(Nota untuk mualaf: buraq adalah..argh rujuk ustaz.)

Maka Nabi Muhammad s.a.w bersabda lebih kurang maksud, Aku takut ummat ku juga tidak mengikat binatang ternakan mereka dan mengaggap ini adalah sunnah, padahal jaga(pelihara) dahulu harta kamu, dengan ikhtiar seperti kunci, ikat dan sebagainya barulah bertawakkal pada Allah….

Tuan tuan hadirin sekalian, di sini jelas menunjukkan bahawa setiap dari orang islam di tuntut untuk menjaga harta dengan ikhtiar, dan barulah bertawakkal kepada Allah.
Saya nak tanya.. apakah harta yang paling berharga?

(hadirin cuba menjawab, tapi aku terus memintas….)

Tuan tuan yang saya muliakan, hari ini Allah dah bagi banyaaaaaaak nikmat kat kita semua, ada kereta, rumah, anak, kerja dan sebagainya,

W.A.L.A.U.B.A.G.A.I..M.A.N.A.P.U.N.!!!!

Nikmat-nimat ni Allah bagi belaka (semua). Allah ‘am’ kan..macam handphone, dulu org kaya jer boleh pakai, tapi la ni budak tadika pun boleh pakai, begitulah jugak nikmat dunia ni yg mana Allah bagi belaka walaupun org tu pijak Al-quran, hina NAbi, tak nak solat., minum arak dan mereka2 yg kapir serta murtad..

Kenapa Allah bagi nikmat sebegitu banyak kepada mereka?

Sebab dunia ini hanyalah sementara..dunia ini hanyalah bangkai, sampah dan najis. kalaulah dunia ini ada nilai setaraf dengan sebelah kepak nyamuk sajapun..maka pasti Allah tak akan bagi walaupun setuguk air kepada org kapir….

Tuan tuan yang saya muliakan…
Nikmat yg sebenar-benar nikmat adalah IMAN!!!..

Org kapir yg kaya raya, ayam itik penuh reban, lembu kambing penuh kandang tapi apabila mereka mati tanpa iman maka mereka akan kekal dalam api neraka selama-lamanya..

Donald Trump atau Bill gates sekalipun jika mati tanpa iman mereka akan kekal selama-lamanya dalam neraka…tapi org islam walaupun ada iman sebesar zarah pasti masuk shurga akhirnya… di beritakan shurga yang paling kecil, tapi shurga yg paling kecilpun adalah 10 kali ganda lebih besar dari dunia ini..malahan menjadi pemerintah yg lebih hebat berkali ganda dari kerajaan Nabi sulaiman manakala rakyat pula terdiri daripada malaikat dan bidadari..nikmat mana lagi yg kita dustakan?

Tuan tuan yang saya muliakan…

Akan tetapi oleh kerana iman adalah benda yg berharga maka dah tentu ada pencuri, kereta kita kunci, rumah kita kunci sebab benda itu berharga dan bimbang takut ada org curi.. dah kunci baru bertawakkal, macam Nabi ikat buraq

Oleh yang dmikian, tentang iman,yang paling paling berharga- lagilah pencuri suka..

Siapa pencuri iman?

Setanlah pencuri iman yg paling handal…
Dia dah bersumpah untuk matikan anak adam tanpa iman!!!
kalau pencuri masuk kat rumah kita curi peti ais, talivision dll, tapi saya rasa pencuri tu tak curi lampu , nasib baiklah engkau panas wahai lampu..
(ha ha ha)
Pencuri tu tak ambil duit satu sen yg kita punya baki bayar bil api/air.., pencuri tu tak ambik gambar aweks kita yang tersangkut kat dinding, tapi setan bila dia masuk dalam hati kita, dia akan curi iman kita walaupun sebesar zarahpun dia ambik!!!
Oh..setan dah bersumpah untuk maksukkan anak cucu Adam a.s sedaya-upayanya ke dalam neraka!!!

Tuan tuan hadirin sekalian,

Setan sangat faham nilai iman,
Setan faham bahawa org yg ada iman sebesar zarahpun akan masuk shurga akhirnya..
Iman adalah paling berharga sekali dalam dunia ini sebab jika kita beli kayu api, kita tahu bukan,
berapa nilai kayu api?,
selonggok berapa ringgit?,

kita juga tahu nilai gula,
sekilo berapa ringgit?,

dan kita juga tahu nilai emas,
1 gram berapa ringgit?,

tapi iman, dia punya measurement dia bukan takat kilo, gram, miligram, tapi zarah!!!!, menunjukkan betapa berharganya iman sehingga satu zarahpun di kira…!!! subhanAllah!!!

Dengan nilai satu zarah inilah, maka kita boleh dapat Syurga yg paling kecil..tapi luasnya adalah 10x ganda dunia.Menjadi raja yg Lebih Hebat dari kerajaan Nabi sulaiman a.sYg mana rakyatnya adalah malaikat dan bidadari..Dan kekallah mereka di dalam shurga selama-lamanya..

Tuan tuan hadirin sekalian,

Maka kerana itulah setan akan usaha seratus-peratus untuk curi semua iman kita walaupun sebesar zarah…

Bagaimana setan curi iman kita?

Huh! Dengan masukkan dunia yg busuk macam bangkai, sampah dan najis ke dalam hati kita melalui..mata tengok dunia, mulut cakap hal2 dunia, telinga dengar kebesaran dunia dan otak hari2 duk fikir pasal dunia- dunia- dunia!!!!..Allah cukup marah org yg cakap urusan dunia kat masjid!!! Tertolak amalan kebaikkan..oh..

Tuan tuan hadirin sekalian,

Iman ni macam darah, dalam badan, jika kita tiru aksi mat remp-it, lalu kita tersalah ambik koner, lalu lutut tersangkut kat jalan dan bergeser seperti kelapa di parut, maka tergolek berok lah kita dan darah mula mencurah curah keluar dari lutut, siku dan bahu seperti pili bomba bocor, seperti kicap pecah, seperti tembikai terhempas,

Maka begitulah di ibaratkan dengan iman, bila kita buat dosa tersalah jalan hidup, dan tersangkutlah ke lembah maksiat, terjerumus ke lereng dosa dan noda, maka iman dalam diri mula mencurah curah keluar dari mata yang lihat maksiat, telinga yang dengar maksiat, mulut yang cakap maksiat, dan otak yang selalu khayal akan perkara maksiat, , iman keluar seperti pili bomba bocor, atau dalam hadith bagitahu seperti anak panah yang di lepaskan…!!!
Naduzubillah!!!!

Akrian, jika mat remp-it tadi yang dah cedera parah di bawa masuk ke hospital, maka si mat rempit ini perlu di masukkan kembali darah ke dalam badannya, akan tetapi… darah yang nak di masukkan tak boleh masuk sekaligus, tapi kena masuk dengan kadar setitik setitik, bergantung kepada jumlah darah yang hilang, maka dah tentu ambik masa, so, kena duduk lama lama sikit kat hospital.. dah tu pulak, si pesakit ni tak boleh ‘buas’, err maksud saya, kena duduk diam2, kalau tak nanti darah yang masuk itu tersumbat, so, si pesakit tadi kena duduk diam – diam sampai darah dah habis darah masuk, kalau nak sembuh,..

(kalau nak mampos, lantaklah koranglah…, -marah aku pada mat remp-it dalam hati)

Akrian, begitulah jugak kita semua termasuk saya sendiri terutamanya, yang mana jika dah banyak buat maksiat, iman dah banyak kurang, maka kenalah karap masuk masjid, lebih 5 kali sehari,
Duduk dalam suasana iman lama lama,
telinga kena dengar banyak kebesaran Allah,
mata kena lihat banyak kebesaran Allah,
hati kena fikir banyak kebesaran Allah,
dan mulut kena selalu banyak cakap akan kehebatan dan kebesaran Allah,
dan iman yang masuk adalah melalui mujahadah, sedikit-sedikit macam darah setitik setitik, so, kena duduk lama lama sikit dalam masjid, lepas salam, jangan terus lompat keluar masjid, sebab itu adalah ciri ciri orang munafik, tak boleh lama dalam masjid, macam burung dalam sangkar,.. tapi kalau ada orang yang terus keluar, kena bersangka baik.. kalau tak kita pulak yang jadi munafik....,oh,

Dah tu pulak, bila duduk dalam masjid tak boleh ‘buas’, err maksud saya kena duduk diam-diam, kena jaga, mata, telinga, mulut, fikiran dan yang paling penting: jaga hati!!!, kalau tak nanti iman terhalang dari masuk kedalam hati…

Tuan tuan hadirin sekalian,

Hati ni macam tasik yang mana ada 4 sungai mengalir ke hati, iaitu sungai mata, telinga, mulut dan fikir,, sekiranya salah satu anak sungai ini kotor, maka kotorlah seluruh hati, sebagai contoh, mata suka melihat maksiat, sedangakn 3 lagi-Ok, maka hati tetap akan kotor walaupun anak sungai yang lain baik, walaupun telinga, mulut dan fikir baik, kerana kesemuanya mengalir ke temapt yang sama…
Maka keempat empat sumber ini sangat perlu di jaga!!!, jika hati baik, bermakna akan baiklah tangan, kaki, kuku dan lutut dan lain lain… insyaAllah

Tuan tuan hadirin sekalian,

Setan buat usaha atas hati, ini soal hati , setan tak menjelma ganggu kita punya solat, tapi setan faham, dengan membisikkan pada hati perkara yakin pada selain Allah juga ada kuasa maka sudah berlaku syirik.. dosa syirik tidak terampun masa jadi mayat kelak, masa hidup boleh lagi…

Saya takut bila yakin selain dari Allah ada dalam hati, maka jadilah syirik, ini soal hati yang paling besar, sebab tu ada syikrik kecil, iaitu yakin jugak dengan makluk lain.. nauzubillah, ini org munafik biasa buat..oh..
Sebenarnya antara sebab musabab manusia masuk neraka ni bila manusia itu syirik dengan Allah…

Apa itu syirik?
Syirik adalah apabilakita yakin selain Allahpun ada kuasa…macam kita yakin :
-ubat boleh bagi sembuh

-kunci boleh jaga barang

-Makan boleh kenyang

-Tidur boleh hilangkan ngantuk

-Garu boleh hilangkan gatal

-insurance boleh menjamin masa depan

-tongkat ali boleh pagi ‘power’

-dan seribu sebelas ratus lagilah!

Maka bila kita yakin pada makhluk :maka syiriklah kita!
Macam org kapir yg sembah berhala, mereka yakin makhluk berhala tu boleh bagi manfaat pada mereka atau majusi sembah api, pendek kata selain dari Allah adalah makhluk, dan makhluk langsung tak boleh bagi manfaat atau mudarat..bila kita yakin pada makluk2 nih..maka syiriklah kita, dan Allah telah berjanji akan mencampakan org yg syirik walaupun syirik kecil ke dalam neraka, maka kerana itulah Allah campakkan orang dalam NERAKA kerana Allah dah janji,:
Sesiapa yg buat jahat sebesar zarah pun! Allah akan kira dan Allah-lah tuhan yang MAHA MENUNAIKAN JANJI!(subhanaAllah)
Yang tak de iman..isk…
MEREKA KEKAL DALAM NERAKA SELAMANYA
Never ending story ..isk….

Tuan tuan yang mulia,
Bila usha atas hati berjaya, maka hati akan jadi baik, dan baiklah seluruh anggota badan yang lain! dan insyaAllah, takkala malaikat maut ambil nyawa kita kelak, maka dari hati yang penuh dengan kebesaran Allah, dapatlah mengucapkan kalimah "La ila hail lallah!!!"(kalimah tauhid)

Dan sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah tauhid di akhir kalam: maka wajiblah shurga untuknya!!!

Oleh yang demikian, marilah kita berazam… untuk taat segala perintah Allah, ikut cara RAsulullah s.a.w.

Untuk perkara ini, saya minta sidang hadirin sekalian, agar angkat tangan untuk mengzahirkan niat kita semua, boleh insyaAllah?

(hadirn teragak-agak nak angkat tangan, mana ada ustaz pernah suruh jemaah angkat tangan, aku ni gila kot)

Aku teruskan berceramah…Satu cerita…
Satu cerita benar yang di ambil dari kitab, kejadian ini pernah berlaku pada zaman dahulu… , satu org jahat telah bunuh 99 org dan nak bertaubat, berjumpa dengan satu org alim…org alim kata, kamu ni ahli neraka, maka si jahat ini bunuh lagi dan dah jadi seratus…
Hinggalah berjumpa dengan org alim yg ke 101, dan org alim itu kata , kamu masih boleh bertaubat dengan syarat kamu kena keluar dari kampong kamu yg ramai org jahat tu ke kampong sebelah yg ramai org baik, maka si jahat ni pun balik rumah dan telah mebuat PILIHAN untuk menjadi baik, maka dia BUAT PERSIAPAN dan terus MELANGKAH KE KAMPUNG BAIK..
Dalam perjalanan, dengan izin Allah dia menjadi mayat…mati tanpa sempat bertaubat..Malaikat punya faham si pembunuh 100 org ni adalah ahli Neraka..tapi Allah buat keputusan bahawa dia adalah ahli SHURGA..
KENAPA?
Kerana dia mati dalam keadaan mengzahirkan niatnya,

Ada riwayat tentang seseorang yang mendapat ganjaran yang sungguh banyak di akhirat, dia menafikan , tapi di beritahu kepadanya dulu waktu di dunia dia telah mengzahirkan niatnya iaitu ketika berjalan dengan sahabatnya maka dia berkata, kalaulah aku ada emas sebesar gunung ini, maka akan aku korbankan pada jalan Allah!!! Lihat, kerana sudah mengzahirkan niat..maka ianya di kira oleh ALLAH!!!

MAKA marilah kita buat niat sekarang..bukan saja niat nak jadi baik, tapi kita kena ZAHIRKAN NIAT ITU!!Pembunuh di atas masuk shurga kerana dia mati dalam keadaan mengzahirkan niat!!!
Dan marilah kita mengzahirkan Niat dengan meberitahu orang di sekeliling tentang SOAL HATI KITA.. silalah angkat tangan siapa yang nak amal apa yang saya sampaikan ini...

Kalau tuan tuan jadi mayat ini malam…, tapi sebab dah zahirkan niat, maka Allah akan kira kebaikan tuan tuan!!!
Maka, perkara yang boleh kita belajar di sini adalah siapa-siapa yang mengzahirkan niat untuk jadi baik, maka sekiranya dia mati lepas mengzahirkan niatnya itu walaupun tidak berjaya menjadi baik lagi, lalu mati, insyaallah dia di kira ahli shurga!!!
Untuk perkara ini, saya minta sidang hadirin sekalian, agar angkat tangan untuk mengzahirkan niat kita, boleh insyaAllah?

(hadirin mulai mengangkat tangan untuk jadi baik.., ramai juga yang nak jadi baik-siap yang tak nak jadi baik?

Argh, dah nak isyak ni, sebelum habis, sedikit peringatan… biasanya ustaz yang mengajar akan habiskan lafaz dangan ‘wallahu’alam’… tok guru makin timbul, dan anak murid makin tenggelam, bertahun mengajar, masjid masih kosong… tak salah nak ucapkan kalimah itu pun, apa yang saya nak sama sama kongsi,
Sebenarnya di dalam diri setiap kita telah ada sebatang ‘besi’ yang panjangnya lebih kurang sedepa, bila tuan tuan dengar mana mana ceramah, maka 'besi' ini akan jadi panas, kerana 'semangat' untuk amal ugama telah datang,
Tapi bila sebaik sahaja tok guru cakap ‘wallahua’lam’,
Maka semangat itu terus padam, dan seolah olah besi itu terus di rendam ke dalam air, maka besi itu tetap menjadi besi, dan iman kita tetap maintain bayak tu walaupun bertahun menadah kitab, solat berjemaah rasa malas, baca al-quran naik jemu dan lain lain lagi, kenapa?
Kerana tok guru atau ustaz tu tak ajak kita untuk buat apa yang mereka buat..!

Jadi hari ni bila tuan tuan hadirin sekalian telah bersemangat dengar ceramah saya, saya tak nak tuan tuan rendam 'besi' itu dalam air, saya nak tuan tuan sekarang juga pergi ketuk besi itu menjadi sesuatu, tak kisahlah jadi apa-apapun, nak bentuk jadi parang boleh, cangkul boleh, yang mana bila dah rendan dalam air kelak 'besi' itu dah tak menjadi 'besi' lagi tapi telah menjadi benda yang berguna, 'cangkul' misalnya, boleh buat gali kubur tanam mayat… maka pada mereka yang dah angkat tangan tadi lepas isyak sila jumpa saya, untuk ‘ketuk’ besi.. boleh insyaAllah?!

Sifat orang beriman adalah menyerah diri, jadi pada mereka yang dah angkat tangan tadi lepas isyak silalah jumpa saya menyerah diri, untuk kita buat kerja Nabi, lepas isyak, ..boleh insyaAllah?!

(insyaAllah.. mereka mengucapkan dengan tegas!!!)

Akhir kata: Yang baik semuanya datang dari Allah, asbab kelemahan diri saya yang hina dina ini, saya mintak maaf pada tuan-tuan dan mintak ampun pada Allah, kita tutup majilis ini dengan tasbih kifarah..

(maka tamatlah majlis dan kitaorang semua solat isyak berjemaah…)

SEKIAN…

Nota: lepas isyak jumlah yang datang jumpa aku untuk ketuk 'besi' sangat sedikit, aku berbaik sangka, mungkin mereka nak pergi tengok abang Mawi World dan Kak Ina ‘ye bang’ berbaik semula atau nak tengok abang K, eh, silap, datok K dan datin N bersanding!, aku nak pergi tengok jugalah, dengar kata ada lagu 'dialova'…oh!

Ps: Masih ada waktu dan ruang serta masa lagi untuk ketuk ‘besi’ buat ‘cangkul’, ketika semangat masih membara, selagi nafas terlekat di rongga, selagi langkah terus di perjalanan, … ketuklah 'besi' itu dengan semangat perjuangan harmoni, dah jadi mayat kelak… ‘cangkul’ itu juga yang berjasa… insyaAllah...

Aug 28, 2006

Kenapa MARAH dong?

(Bagaimana hilangkan marah versi indonesia)

Reaksi pembaca dari Seberang….

Dwiva's Family
kisah-kisah engkau sangatlah menarik perhatianku.. beruntunglah aku karena Allah menunjukkan site ini. Aku mintak izin untuk menempatkannya dalam blogku di multiply. biar lebih banyak lagi umat yang faham dengan ugama nih.
Namun pulak kerana aku berbahasa Indonesia kiranya aku sesuaikan sikit dengan bahasa Indonesia. Jazakallah khairan katsiira. silahkan dilihat di sambaljeroek.multiply.com (aku kuatir engkau tak berkenan, kalu pun demikian tolong bagi tahu)

hayad
wahhh...setiap kali posting mst byk gile yg mengomen. Kalo msk carta, mst blog ni yg plg ngetop mcm malin kundang yg ngetop di indon :ptp heran le mn org tau blog kereta mayat si bro hamka ni ek? saya sendiri pun mmg menjadi peminat setia blog ni sm lah seperti minat sy pd citer malin kundang :Ptapi saya sendiri pun tak tahu permulaan mcm mn saya leh ketemu sama ini blog yg ngetop..isk isk

Aku kata:
terima kasih orang seberang, Kerana menerima kewujudan aku…bak kata pepatah jepun:

“mereka mengakui kewujudan aku”-Naroto dari kampong kanoha.

Bercerita mengenai Indonesia, aku ada sedikit kenangan dengan aweks sebarang yang aku ingin ceritakan, walaubagaimanapun telah banyak adegan adegan yang telah di potong oleh isteriku, maka segala kekurangan amat di kesali…
(eh kenapa semut yang aku pijak ni tak mati mati?..oh!)

Cerita ini bermula dengan rentetan takdir ilahi, satu hari seorang sahabat baik, mendapat peluang untuk menghadiri temuduga di kuala Lumpur… tika itu kami baru lepas SPM.

Aku: bonda, nak pergi KL, hantar anak pak taib temuduga, bla bla bla !
Mak aku: Ok, jaga diri ye!

Selepas mintak izin dengan mak (anak yang soleh selalu begitu..huh!) aku dan anak pak taib itu pun pergilah ke kuala Lumpur…

Nota: aku orang terengganu, kuala lumpur dalam umur 18 tahun begitu mengujakan aku!

Setelah lepak beberapa hari di KL, dan setelah kawan aku gagal dalam temuduganya, aku rasa macam best pulak duduk kat KL ni,.. aku nak cari kerja kat sinilah..!

Aku telefon mak aku…

Aku: Bonda, anakanda tak nak balik terengganu lagi, nak kerja kat sinilah, nanti anakanda kirim duit ye!

Mak aku: Ok, tapi mak nak kirim tolong beli Al- quran kat KL tu, tapi jangan bawak pulang, dah habis merantau nanti, bari bawa balik, ok!

Aku paham sangat maksud mak aku tu..oh!

Di pendekkan cerita..

Aku bekerja di sebuah kilang elektronik di Shah Alam.., maka di sini bermulalah cerita cinta antara benua…

“Aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu,
aku ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu,
karena langkah merapuh tanpa dirimu, oh...
karena hati telah letih,”

Dalam kilang elektronik yang aku kerja tu, begitu punya banyak sekali bilangan pekerja perempuan.. terutamanya dari seberang,
Walaubagaimanapun saudari YENI FITRA dari Sumetera Barat telah mencuit hatiku…

"Aku tak mengerti..
Apa yang ku rasa...
Rindu yang tak pernah...
Begitu hebatnya...
Aku mencintaimu lebih dari yang kau tahu...
Meski kau tak'kan pernah tahu"

Kenapa aku suka dia?
Dia berbeza dengan aweks2 indon yang lain, dia nampak begitu alimah(beriman).. atau mungkin juga pengalaman di kecewakan oleh gadis gadis kota yang gila, kerana siapakah yang nak pandang aku seorang jejaka miskin dari terengganu. Dan lah miskin, hodoh pulak tu..oh!

Maka aku mencuba nasib mengorat wanita yang nampak beriman ini, yang begitu sopan dalam pemakaian, yang belum ada pakwe (katanya), yang telah mengahafal 1/ 3 al quran..

Aku juga membayangkan alangkah bestnya kahwin dengan awek dari seberang ini, wajah secantik Dian sastro, potongan badan Sonali Bandre, bijak menyusun tutur kata sebijak Julia Robert.. dan kelak bila kahwin, akan mempunyai alasan yang kukuh untuk tidak pulang beraya ke rumah mertua kerana kos yang tinggi dan jarak yang jauh.. oh!

Tapi, aku di kecewakan juga.. kerana (mungkin) aku bukan seorang ustaz..oh!, dia menolak cintaku, dengan hujjah ugamanya, perkataan halal-haram juga di tekankan, aku tahu siapa aku?,
Aku adalah bukan ustaz, ulama, sufi, kiai, bilal, imam, mufti, atau ahli fatwa kebangsaan … aku juga bukan seperti Bapak Hamka Indonesia itu..

"Baru ku sadari...
Cintaku bertepuk sebelah tangan...
Kau buat remuk seluruh hatiku..."

Perlukah aku marah?
Tak perlu, tak perlu sedikitpun, sebaliknya aku akan menulis bagaiman hilangkan marah-versi Indonesia, ha ha ha!

Bukan aku yang tulis dalam versi indonesia ini sebenarnya, tapi mr. Dwiva's Family (Sambal jerok) dari Palembang, Pagaralam, Amsterdam, Amstelveen, Indonesia…

Ha ha! Jadi mat copy/paste aku hari ini….

Terima kasih Dwiva dan Anni!!!

(Nampak sangat aku takde idea dan malas..oh)

Rujuk: http://sambaljeroek.multiply.com/journal/item/20

----------------
Diambil dari tulisan sdr Hamka dalam blognya - dirubah ke bahasa Indonesia dengan tanpa mengubah isi maupun materi - dihilangkan bagian pribadi khusus pada cerita no. 5

Mudah2an membawa hikmah (dirubah sedikit demi khalayak dan saya yang berbahasa Indonesia, namun tanpa mengurangi makna sebenarnya)

Bagaimana menghilangkan MARAH- versi Indonesia.

(sebagai bagian dari Introspeksi diri kita umat Islam)

Kasihan umat islam sekarang..berdoa ntah apa apa! (termasuk aku kadang2)
Ada yg minta panjang umur…Aku sarankan lebih baik kau minta jadi kura2 bisa hidup sampai 200 tahun!
Ada yg minta ingin bisa makan banyak….aku kata, engkau minta saja dari Allah jadi gajah, Gajah makan 1 ton seharí kau tahu?
Ada pula yg minta rumah besar…he he hekau duduklah dalam kebun binatang, rumah besar, makan free, tiap hari org datang ‘ziarah’.

Nampaknya manusia tak sadar yg mereka ini ingin jadi binatang..maaf, kalau ada yg tersinggung, kalau tak suka tak usahlah berpayah membaca tulisan ini…aku bukan ustaz, memang engkau boleh debat apa yg aku omongkan ini..

Ada pula yg inginkan poligami, tak salah..dalam islam paling banyakpun 4 saja…kalau mau betul2 poligami minta saja dengan Allah jadi ayam, sebab ayam punya bini unlimited !

Yang ini lain cerita pula, belajar agama supaya bisa terbang macam guru dia, aku sarankan minta saja dengan Allah jadi burung …ada pula yg ingin jalan atas air, memang Hebat dapat jalan atas air seperti laba2!...ada pula yg doa supaya bisa menyelam lama2, aku berkata: lebih baik….argh tak usahlah disebut engkau semua sudah tahu binatang apa yang hidup dalam air…

Tapi semua yg di atas itu masih boleh di maafkan,,yang paling dahsyat, aku ingin cerita hari ini…org yg doa supaya Allah turunkan Bala dekat org kafir, doa LAKNATkan org kafir..mereka sudah lah mati masuk neraka, engkau pula doa seperti itu…kasihan..kasihan…

Kalau engkau ingin tahu kapan Nabi Nuh a.s minta Allah turunkan bala?Setelah 950 tahun berda'wah…,engkau yang doa bala2 nih sudah berapa lama da'wah terhadap org kafir tu?Lepas Nabi Nuh doa, Allah makbulkan dengan janji akan datangkan banjir besar, jadi Allah perintahkan Nabi Nuh buat kapal besar..Nabi Nuh a.s tanya bagaimana bisa buat kapal, pohon kayu tak ada? Allah suruh tanam dulu..berapa lama pula Allah beri peluang kepada org kafir ini untuk taubat...engkau pikir2kanlah…

Nabi Yunus a.s pula,bila dia doa bala?Allah perintahkan buat da'wah lagi 40 hari , baru setelah hari yg ke 40 Allah turunkan bala…pendek cerita hari ke 39 nabi Yunus sudah lari naik kapal takut kena bala…akhirnya Allah murka lalu Nabi Yunus dapat 4 kegelapan,dilemparkan ke laut yg hitam pada malam yg gelap dan ditelan oleh dua ekor ikan (ikan makan ikan)…

pendek cerita lagi…sesudah ikan itu muntahkan Nabi Yunus selepas 40 hari, Allah perintahkan pula Nabi Yunus a.s buat tempayan yg besar dan cantik..beberapa hari Nabi Yunus mempersiapkan tempayan itu , maklumlah Allah perintahkan..saat sudah siap, bukan main cantik dan besar tempayan itu…

Setelah itu tu Allah perintahkan Nabi Yunus pecahkan tempayan itu!
Terkejut Nabi Yunus as…Allah buat perumpamaan lebih kurang..adakah aku ciptakan org kafir itu untuk dibinasakan?…
Jadi semua…
Adakah engkau ingat Allah ciptakan org kafir tu hanya untuk menjadi BAHAN BAKAR Api Neraka?
Org kafir duduk neraka tingkat ke-3, org yg berpura2 islam duduk neraka bawah sekali! (naudzubillah)

Ingatlah wahai kawan-kawan, satu org kafir mati semua org islam berdosa tau! Nabi bila ada mayat yahudi ‘lewat’ depan baginda, Nabi menangis…sahabat heran..Nabi jawab, tahukah kamu mereka akan kekal selamanya dalam neraka...

INGATLAH doa org yang teraniaya adalah sangat makbul..walaupun seorang kafir….
sekarang siapa yg teraniaya:kita org islam kah atau mereka org kafir?
mereka org bukan islam telah di zalimi oleh org islam karena tak menyampaikan da'wah kepada mereka…sebab tu bila org islam perang dengan org kafir-org kafir menang-sebab mereka telah di zalimi-org islam tak da'wah mereka…

Zaman ini amat banyak org pergi hají dan jumlah org islam lebih berlipat ganda dari jumlah org islam zaman Nabi, dan ada yg doa, “Ya Allah Laknatlah denmark, America, dll. Tapi bila perang Amerika-iraq, Amerika-afghanistan, Israel palestin, Serbia-bosnia,..kemana pergi 1000 malaikat yg menolong sahabat dalam perang badar?

Mengapa Allah tak menolong org islam? Ingat dalam sejarah islam kemenangan hanya apabila Allah membantu kita…ahli badar 313 org adalah mereka2 yg telah menunaikan hak da'wah pada org kafir selama 13 tahun di mekah…so logic Allah bantu mereka…tapi hari nih kita ingin berperang dengan orang kafir, sudah berapa lama berda'wah kepada mereka..satu jam? Semenit?menangislah kawan..

Nabi s.a.w pesan dengan Khalid r.a selaku ‘pedang Allah’ agar sebelum berperang buat da'wah 3 hari dulu, kalau mereka tak mau, suruh mereka bayar “jizyah”..kalau tak mau juga ,HA! Baru serang!!!

Wahai sahabatku..ingat, kita tidaklah sebaik Nabi Musa a.s dan mereka tidaklah sejahat firaun (mengaku tuhan)…tapi, Allah tetap perintahkan Nabi Musa berda'wah dengan lemah lembut (hikmah) pada firaun…

Aku tahu engkau tengah marah, aku pun marah juga…
Tapi kalau ingin marah, marahlah karena Allah, bukan nafsu..Marahlah cara Nabi kita marah…

Bagaimana?
Seorang sahabat bertanya pada Nabi, amalan apa yg paling baik?(lebih kurang maksud)

Jawaban dari Rasul s.a.w:
JANGAN MARAH
JANGAN MARAH
JANGAN MARAH….(Nabi ulang 3 kali)

“ORANG BERIMAN ADALAH BERSIFAT MENAHAN AMARAH”(hadith)

Sebabnya marah memang sudah ada. Cuma engkau musti tahan amarah…!

TAPI bila engkau tahan marah saja engkau akan dapat penyakit2 lain..(pula…)

Org melayu banyak kasusnya seperti ini, bila marah, dia tahan, lalu senyum, tapi lama kelamaan datang penyakit baru yaitu AMUK!
Kasus Hang Jebat!Bla la bla!

Jadi bila engkau sudah tahan amarah engkau mustilah buat dua perkara lagi yaitu:Maafkan dan bagi hadiah, amacam boleh?

Aku ulangi:

3 CARA MENCEGAH MARAH:

1.Tahan Marah

2.Maafkan.

3.Beri Hadiah.

Apa! engkau sangka aku mereka-reka saja semua ini, ada dalam hadith tau!

Cerita 1:
Sewaktu Nabi lihat mayat Saidina Hamzah pamannya di cincang2, anggota badan di potong2, jantung dikeluarkan, apa yang Nabi lakukan?Nabi berencana ingin mencincang 70 mayat org kafir macam itu juga….
Tapi Allah tegur… “maafkan lebih baik”.

(((Ha! Untuk org yg berkelahi selalu berkata: apa??aku minta maaf, tak ada maaf, bila aku katakan:“sedangkan Nabi saja maafkan umat”,
engkau siap jawab;”
“Itu Nabi, nabi lain, taraf dia tinggi”
Woi manusia!, (ai? Marah tampaknya) Nabi yang tak ada dosapun ingin lebih baik, mau memaafkan, apatah lagi engkau yang bergelimang dengan dosa!(termasuk aku),

jadi:maafkanlah aku wahai kawan,maafkan aku wahai mahluk tuhan…
Arghh! Kalau semua kesalahan boleh di maafkan hanya dengan ucapan maaf,APA GUNANYA KANTOR POLISI?

Nah....Sambung lagi, Apa yang Nabi lakukan?
1. Nabi Tahan marah….(semua dari Allah)

2. Nabi maafkan Hindun?

3. Nabi beri hadiah kepada Hindun berupa doa hidayat…
Akhirnya Hindun masuk islam dan pembunuh Hamzah r.a. juga masuh islam.
Hindun yg pernah bersumpah tak akan masuk islam berkata: Bukan aku yg masuk islam tapi islam yg telah masuk ke dalam aku…(SubhanaAllah)

Cerita 2.
Nabi di lempar batu di Thaif
Apa Nabi lakukan?

1. Nabi tahan marah (nabi menangis mengadu pada Allah, Nabi tdk marah2)

2. Nabi maafkan org Thaif (Malaikat menawarkan datangkan bala-akan tetapi Nabi tolak)

3. Nabi hadiahkan berupa doa hidayat…dan akhirnya anak org2 thaif telah masuk islam dan memimpin jemaah da'wah ke Asia..(satu org alim berkata sekiranya Nabi benarkan Malaikat hancurkan Thaif, kita hari ini mungkin masih menyembah pohon dan batu..)

Cerita 3.
Seorang sahabat kematian anaknya akibat budak sahayanya dengan tidak sengaja telah tertumpah air panas.
Lihat apa sahabat buat:

1. Sahabat tahan marah (pada mulanya dia memang akan marah, tapi bila dia lihat hamba dia menangis dan berkata”maafkan hamba, tidak sengaja” maka dia tahu semua ini adalah dari Allah.

2. Sahabat maafkan budaknya.

3. Sahabat hadiahkan kebebasan…Di beritakan Sejak sahabat2 Nabi amalkan hadith ini, bilangan budak2 semakin berkurang dan akhirnya habislah perbudakan dalam islam….

Cerita 4.
Seorang hamba Allah telah lakukan banyak kesalahan dan Hamba Allah ini hanya ada iman sebesar dzarah.

1. Allah hilang murka bila hamba ini bertaubat (walaupun dalam neraka)

2. Allah ampunkan dosa dia

3. Allah bagi hadiah yaitu shurga….(yg luasnya 10 X dunia! betapa luasnya! )

Banyak lagilah cerita2 yg engkau dan aku boleh ambil iktibar, kalau engkau ingat masa Nabi dan para sahabat ingin pergi Haji tapi org kafir menghalangi dan tak memberi izin masuk dan buat perjanjian ‘hudaibiah’….setelah itu bila tanda tangan mereka org kafir tak mau menulis perkataan Pesuruh Allah yg membuatkan sahabat meradang,
tapi Nabi ‘cool’…Nabi lalu suruh sahabat pulang balik, engkau bayangkanlah jalan kaki dari jakarta ke surabaya lalu pulang balik, tapi nabi ‘cool’…
saat Nabi botakkan kepala, barulah sahabat2 faham kesungguhan Nabi dan mereka2 yakni para sahabat telah mencukur rambut mereka sampai berdarah2 karena menahan marah….telan marah…maafkan….dan perjanjian itu telah di anggap ‘hadiah’ oleh org kafir..
seperti berat sebelah, tapi Allah Maha Mengetahui…

Antara perjanjian itu adalah: Gencatan senjata.
Tidak boleh berperang, maka barulah org islam dapat bergaul bebas dengan org kafir,Kalau kita tengok 13 tahun Nabi berda'wah di mekah 313 org saja yg ikut pergi perang badar, lebih kurang 10 tahun kemudian Nabi bersama 10 ribu sahabat ingin pergi haji…tapi setelah perjanjian itu beberapa tahun kemudian bilangan sahabat telah mencapai 124 ribu org…kenapa?

Karena akhlak orang islam bagus-bagus, org kafir datang ke madinah terus terkesan…tapi hari ini, akhlak org islam berada pada paras yg membimbangkan…Org kafir bukan saja tak mau masuk islam malah TAKUT jadi macam org islam…salah sedikit..bakar! salah sedikit…kerusuhan! Doa laknat merata2…

Org kafir takut org islam mendekat mereka, takut pada badan org islam ada BOM!

BOMMM!!!!

Ps: Bertaubatlah sebelum menjadi mayat…kalau engkau marah dengan aku pasal dalam blog ini, engkau musti tahan marah, setelah itu maafkan aku dan yg paling best:engkau MUSTILAH KASIH HADIAH :)

jangan Marah dong!!!

Aug 24, 2006

Apakah FUNGSI manusia?

(menjawab persoalan tentang: Apakah fungsi manusia hidup atau apakah tujuan manusia hidup, atau apakah maksud manusia di cipta…)

Sesuai untuk golongan kapir, tidak bertuhan, murtad, bakal mualaf, dan semua ummat islam yang baca blog aku..

Bermulalah cerita…
Seorang saintis agung (kononnya) yang tahu segala galanya tentang dunia ini, tentang cakrawala, tentang sains, formula, fizik, kemia, lukimea dan segala-galanya…
Di bawa mengadap aku secara ‘maya’, dan di tanya aku…

Tentang alam…
“apakah fungsi matahari kepada manusia?”

“apakah fungsi bulan kepada manusia?”

“apakah fungsi bima sakti kepada manusia?”

Maka si ahli sains yang bukan islam dan tidak bertuhan ini akan menjawab dengan penuh berilmiah, dan segala jawapanya serta teorinya adalah sangat logic dan begitu mengimbangi akal manusia..

Tanya aku lagi,

Tentang tumbuh-tumbuhan…

“apakah fungsi bunga matahari kepada manusia?”

“apakah fungsi tongkat ali kepada manusia?”

“apakah fungsi kacip fatimah kepada manusia?”

Lalu si ahli sains yang kapir ini akan menjawab dengan penuh berilmiah, dan segala jawapannya amat tepat dan begitu mengimbangi akal manusia serta di susuli dengan bukti nyata..

Tanya aku lagi,

Tentang binatang…
“apakah fungsi lalat kepada manusia?”

“apakah fungsi anjing kepada manusia?”

“apakah fungsi babi kepada manusia?”

Lantas, si ahli sains yang tidak percaya kewujudan tuhan ini akan menjawab dengan penuh berilmiah, malahan turut membawa anjing peliharaannya dalam presentation.,

OK, aku tahu kau prefeser serba tahu, sekarang aku nak tanya..

“apakah fungsi manusia hidup di dunia ini?”

Dan… si ahli sains yang percaya kewujudan alam dan manusia adalah secara semulajadi tidak dapat menjawab dengan penuh berilmiah, dan segala jawapanya serta teorinya adalah sangat bodoh dan begitu kureeeeng sekali.. He he he ( aku perasan pandai)

Baiklah, jika engkau wahai ahli sains tak tahu fungsi manusia, biar aku tanya apa pulak fungsi organ manusia..

“apakah fungsi tahi lalat kepada manusia?”

“apakah fungsi madula obloggata kepada manusia?”

“apakah fungsi air tulang belakang kepada manusia?”

Ok, aku tahu engkau akan dapat jawab punya, sekarang aku nak tanya fungsi kaki, engkau tahu wahai ah-li sains akan fungsi kaki, kuku dan kiki?, memang kau tahu bukan?, tapi yang kau tak tahu adalah fungsi manusia bukan? Huh! Kesian kat engkau…(aku sendiripun kasihan gak..)

Baiklah, aku tanya last ni, apa fungsi kasut?

Maka si ahli sains fikir itu soalan bodoh…oh!
Tapi dia tetap jawab kerana beliau adalah seorang yang professional..

Walaubagaimanapun…
Nampak sangat akan kehinaan seorang manusia dan kemulian sepasang kasut kerana semua ahli sains tahu fungsi kasut, tapi tak tahu fungsi manusia..oh kasihan..

Nota: sebenarnya ada jugak soalan yang ahli sains ‘maya’ ini tak dapat jawab, tapi arwah nenek aku dapat jawab. Seperti:
“Gunung apakah yang bercabang tiga?”
“Buah apakah yang masak di atas peti dan hanya sebijik yang masak?”
“Buah apakah yang berada di luar pagar?”
“Buah apakah yang berada dalam perahu?”

(he he he)

Baiklah, sekarang aku yang bukan ah-li sains, ah-li nujum, ah-li café, atau ah-li sihir akan menjawab soalan…

APAKAH FUNGSI MANUSIA!

Perhatian kepada korang semua sebelum korang teruskan membaca:
"Aku bukan ustaz, segala kesulitan amat di kesali."

Ok, sambung balik, akan apakah fungsi manusia hidup atau apakah tujuan manusia hidup, atau apakah maksud manusia di cipta…

Fungsi manusia hidup bukan hanya beranak, berak, makan, minum, kencing, merangkak, berjalan, berlari, bercakap, buat lawak, belajar, lulus peksa, masuk U, dapt kerja, jadi bos, kahwin, bersetubuh, inzal, beli kereta, rumah, baju, seluar bla bla bla dan jadi mayat!!!

BUKAN!!!!

Sebenarnya Allah jadikan seluruh alam ini, baik di angkasa mahupun di bumi, di darat atau di lautan mahupun alam ghaib adalah untuk BERKHIDMAT pada manusia…

Tentang alam…jika korang perhatikan…

Allah tidak ciptakan langit untuk matahari..
Dan Allah tidak ciptakan matahari untuk langit..

Tapi Allah ciptakan langit untuk berkhidmat pada manusia
Dan Allah ciptakan matahari juga untuk berkhidmat pada manusia!!!

Tentang tumbuh-tumbuhan…
Allah tidak ciptakan pokok untuk berbuah..
Dan Allah tidak ciptakan buah untuk pokok…

Tapi Allah ciptakan pokok untuk berkhidmat pada manusia
Dan Allah ciptakan buah-buahan juga untuk berkhidmat pada manusia!!!


Tentang binatang dan unsur…
Allah tidak ciptakan air untuk ikan hidup..
Dan Allah tidak ciptakan ikan untuk beranang dalam air…

Tapi Allah ciptakan air untuk berkhidmat pada manusia
Dan Allah ciptakan ikan juga untuk berkhidmat pada manusia!!!

Tentang organ manusia..
Allah tidak ciptakan kepala untuk letak otak
Dan Allah tidak ciptakan otak untuk penuhkan kepala

Tapi Allah ciptakan kepala untuk berkhidmat pada manusia
Dan Allah ciptakan otak juga untuk berkhidmat pada manusia!!!

Akai ada ka?
Otak letak kat kepala lutut ke?
(tak payah jawab)

Bukan itu sahaja,
Malahan semua Nabi di utus untuk MANUSIA!

Malahan Neraka di cipta untuk azab MANUSIA!

Malahan Shurga di cipta untuk beri nikmat pada MANUSIA!

Malahan Semua Malaikat di cipta untuk berkhidmat pada MANUSIA!

Ada malaikat yang cabut nyawa MANUSIA..

Ada malaikat yang jaga rezeki MANUSIA..

Ada malaikat yang catat amal MANUSIA..

Ada malaikat yang azab MANUSIA..

Ada malaikat yang berdoa untuk MANUSIA..

Malahan setan juga di cipta untuk uji iman MANUSIA!

MANUSIA! MANUSIA! MANUSIA!

Jadi, apabila seluruh tujuh petala langit dan bumi berkhidmat pada manusia… Apakah pula tujuan manusia hidup?
Tahi lalat di cipta untuk memudahkan cam identity korang bila jadi mayat kelak, dan lalat sendiri di cipta untuk memberitahu kepada polis atau ahli forensic tentang umur mayat, sebab lalat untuk mayat 3 hari berbeza dengan lalat untuk mayat seminggu.. argh, jadi mayat nanti baru tahu agaknya..tak percaya, 'tanya sama itu lat-lat '
(lagu terbaru aku edit dari 'Tanya sama itu hud hud')

Sambung balik, Adakah hidup korang hanya cari pasangan, kahwin, bersetubuh, beranak dan sebelum jadi mayat bercita cita nak tengok cucu kahwin? Itu sahaja?

Adakah hidup korang hanya cari duit, beli kereta, langsaikan hutang kereta, renovate kereta? Itu sahaja?

Adakah hidup korang hanya buat loan beli rumah, lansaikan hutang rumah, dah habis bayar, beberapa tahun kemudian jadi mayat.. Itu sahaja?

Alangkah pergi mamposnya diri aku sendiri kerana lupa akan tujuan hidup di dunia ini …oh

Sebenarnya, apabila tujuh petala langit dan bumi berkhidmat hatta malaikat dan setanpun berkhidmat pada manusia… maka tujuan manusia di cipta hanya untuk berkhidmat pada ALLAH… atau dalam bahasa yang biasa korang dengar, beribadat kepada Allah…

Nampak simple, tapi aku akan ‘pecah kecilkan’ akn perkara ‘khidmat’ ini kepada tiga bahagian (suka hati aku sahaja..), bukan khidmat Negara, nusa, bangsa bla bla bla…

Fungi sebenar manusia...

1.KHIDMAT KEPADA ALLAH.
(ibadat)


Tugas pertama untuk setiap manusia di dunia ini adalah ‘mencari’ Tuhan dengan menggunakan akal dan fikiran yang telah di berikan oleh Allah kepada setiap manusia yang mana ‘klu’ atau petunjuk kewujudan Allah ada pada setiap ciptaanNya bagi mereka yang mahu berfikir…

Dan Allah telah cipta hati yang mana jika manusia benarkan kehadiran Allah, maka Allah yang Maha Besar akan ‘bertandang’ ke dalam hati manusia lalu di angkat ke darjat kekasihNYA!

Dan, Allah tidak perlu tunjuk ‘rupa’ Dia, atau ‘Zat’Nya untuk buktikan kewujudannya, kerana akal dan hati mampu menerima kehadiran dan kewujudan Allah…

Sekiranya korang ternampak seorang budak yang mati kelaparan lalu datang burung ereng pemakan mayat lalu meratah tubuh budak itu, dan korang bertanya, di manakah Tuhan?

Maka jawapannya, Allah tak perlu selamatkan budak itu dan bagi makanan atau pupuskan burung ereng untuk buktikan kewujudanNYA…tidak perlu..!!!
Allah tidak perlu bertindak mengikut prasangka manusia yang bodoh bangang untuk buktikan kewudanNYA…

Para Nabi kerap di cabar oleh musuh, mereka buat syarat supaya Allah tunjukkan DIRI terlebih dahulu, barulah mereka akan ikut nabi-nabi.. namun Allah tidak perlu peduli dengan syarat syarat ciptaan manusia yang bodoh bangang untuk buktikan kewujudanNYA…tidak perlu..!!!

Hari ini, berjuta manusia yakin 100 % akan kewujudan Allah tanpa melihat Allah.. inilah IMAN.. dan inilah kehebatan Allah mencipta hati dan akal yang mampu merasai kewujudan Allah tanpa perlu melihat Allah!!

Hari ini ada kawan kawan aku (mari mengumpat..) yang buat syarat dengan Allah..oh
“kalau Allah bagi aku kaya, aku sedekahlah”

“kalau Allah bagi aku kereta, aku akan kerap ke masjid”

“kalau Allah jodohkan aku dengan bini yang solehah, aku akan jadi lelaki beriman”

“kalau Allah menangkan aku dalam peraduan tu, aku akan pergi haji”

“kalau Allah bagi menang dalam pilihan raya dan Negara ini di perintah oleh parti aku, aku akan
memakmurkan masjid”
“kalau Allah tunjuk diri Dia, baru aku masuk islam”

Oh.. pergi mampos dengan syarat syarat korang wahai manusia, Allah tak perlu di ‘ugut’ oleh korang… sebaliknya korang yang selalu di ‘ugut’ oleh Allah, Cuma korang( termasuk aku)jer yang tak perasan..oh..nauzubillah…

Jadi kepada member member aku yang masih belum dapat ‘mencari’ Tuhan(macamlah aku pernah ‘jumpa’..oh)

Aku nasihatkan, malam ini jam 3 pagi atau 4 pagi lebih kurang, bangun dari tidur, basuh muka, tangan dan kaki, lepas tu berdiri dan tutup mata, bayangkan diri berada di padang pasir yang luas, lalu mengjerit sekuat kuat hati di dalam hati, secara khayalan.. jerit.:

“Tuhan ! di manakah engkau?”

“Tuhan ! di manakah engkau?”

“Tuhan ! di manakah engkau?”

Kemudian korang tutup telinga, dan berhenti menjerit..sambil mata masih terpejam…
Maka korang akan dapat dengar bunyi api yang sedang membakar dan meratah kayu api hangus… bunyi dahan patah dan batu gugur…

Maka insyaAllah, satu suara secara khayalan juga akan memberitahu ke dalam hatimu.. bahawa, DiaLah Allah, Tuhan yang Maha Mengasihani lagi MAha Penyayang, yang memerhatikanmu siang dan malam, yang menjaga kamu ketika sedang tidur, yang mendengar kamu menangis,yang mendengar setiap rintihan hati kamu, yang memberi peluang untuk kamu pulang ke pangkal jalan, Biralah dosa semalam sebesar gunung menembus awan, yang penting, pulanglah ke pangkuan Allah… Allah tidak letih menantimu..
Allah sayang pada kamu..

Pulanglah….

PERHATIAN…

Kepada korang yang belum ‘jumpa’ tuhan, dan bila korang buat dosa serta maksiat, tidak ada apa apapun yang berlaku, korang pijak al-quran, kaki tak lumpuh… korang hina NAbi, korang tetap kaya, di naikkan pangkat lagi… nampak macam tuhan tidak wujud…

Jawapannya:
Allah tak perlu lumpuhkan kaki korang atau buat korang miskin untuk buktikan kewujudanNYA…tidak perlu..!!!

Allah tidak perlu bertindak mengikut prasangka manusia yang bodoh bangang untuk buktikan kewudanNYA…

Malahan adalah silap seekor tikus yang selalu mencuri makanan di sebuah rumah, tiba tiba perasan tuan rumah sayang dia bila nampak makanan mewah depan mata, mungkin ini adalah ganjaran mencuri, maka makan kek sampai habis, begitulah beberapa malam sehingga lupa sebenarnya itu adalah peranngkap tuan rumah yang mana pada satu malam ketika tikus ini sedang sedap makan kek,

gedegang!

Bunyi perangkap tikus membunuh mampos tikus tu …isk..

Kerana itu hari ini bila lihat member 2 aku yang tak solat (mari mengumpat lagi, kerana saya perasan baik..oh) tapi hidup mewah… aku takut itu satu perangkap, maka aku ajak korang solat, korang marah aku sebab aku miskin, isk iskk.., tiba tiba aku dengar member aku tu menjadi mayat! Betul ni!

Muda muda lagi dah jadi mayat, mayat orang muda dan mayat orang kaya pulak tu..oh.. Allah lebih sayangkan pada engkau sebenarnya lau korang jadi mayat.. oleh sebab engkau adalah mayat orang kaya, maka dapatlah engkau kubur koner lot..oh.

Next,
Bila korang orang islam dah ‘jumpa’ Allah, dah tahu siapa Tuhan, dah tahu bahawa manusia adalah hamba Allah , maka: Korang dan aku kenalah berbadat pada Allah..solat, zikir, mengaji bla bla bla bla …-dan banyak lagi amalan sunat2/wajib yg Allah bagi kat kita..kena pandai cari, belajar, dan bagi masa, kerana tu turun surah ‘demi masa’..

Kena Taat semua perintah Allah dan tinggal segala larangan Allah!!!

Satu amaran:
Sesiapa juga manusia yang gagal dalam tugasan yang pertama ini, iaitu berkhidmat pada Allah, maka ada azab menanti.. dan siapa yang gagal mencari ‘Allah”( kes murtad dan kapir) maka akan kekalah mereka dalam neraka walaupun buat baik atau orang baik baik..

(semoga aku dan korang semua kekal dalam iman dan islam)

2. KHIDMAT KEPADA MASYARAKAT
(Akhlak)


Alhamdulillah, Bila korang dah buat tugas yang pertama dengan jayanya..
(bestlah korang nie, he he he)
Maka ada satu lagi perkara yang korang kena buat sebab korang bukan binatang, hidup nafsu nafsi, pentingkan diri, korang juga bukan malaikat, nak ibadat 24 jam.. korang manusia, ada jiran, masyarakat, rakan sekerja, bini, nenek, makcik pakcik, semuanya manusia,!!!

So korang kena berlaku adil pada semua makhluk..tak kira islam atau kapir, tua atau muda, hensen atau burok…ini kerja semua manusia…org kapir memperkenalkan system pendidikkan moral dengan berpandukan tokoh2 hebat dalam sejarah, untuk apa? Tak lain tak bukan untuk mewujudkan suasana hidup yg aman dan harmoni..(wah..wah..harmoninya aku)..

Jadi aku dan korang semua org islam kena bekerja macam khalifah2 islam yang agung buat macam:..
-Meletakkan sesuatu pada tempat yg sepatutnya(adil)

-Tidak pilih kasih(walau anak sendiri buat salah-tetap dihukum)

-Merendah diri(pemimpin berjiwa macam rakyat/mengarah filem dan menjadi pelakon he he)

-Sentiasa senyum(Senyum..senyum..senyummmm..wah comelnya)

-Murah hati tapi tidak boros(sedekah)

-Kuat tapi lembut(org rasa senang)

-Lembut tapi tidak lemah(org tak ambil kesempatan)-

Dan seribu sebelas ratus lagi!(rujuk ustaz)

Satu amaran:
Sesiapa juga manusia yang gagal dalam tugasan yang kedua ini pula, iaitu berkhidmat pada masyarakat, maka akan masuk mahkamah no 2 di padang masyar kelak… bahaya masuk mahkamah no 2 ini.. sebab peluang untuk korang (semoga kita selamat) mendapat keampunan di mahkamah ini adalah tipis..oh..

Nota untuk mualaf:

Di akhirat ada tiga makhamah,

Mahkamah pertama untuk org kapir
Disini di bicarakan jenis azab yang patut di terima oleh orag kapir berdasarkan dosa mereka, orang yg paling ringan sekali mendaptat seksaan adalah Abu Talib, Allah telah bagi seksaan paling kurang..pakai terompah(kasut) neraka..mendidih otak..oh…semua ahli neraka lain nak pakai terompah tu sebab diorang punya seksaan lebih dahsyat, sedangkan Abu Talib fikir semasa memakai terompah tu bahawa dialah paling azab di seksa..hakikatnya:dialah yg paling ringan sekali..oh..! menangis Nabi kita..oh..

-
Mahkamah yang kedua di sediakan untuk org islam yang berdosa dengan manusia.
Di sini jika amal kita buruk.. hanya orang yang kita khianati/sakiti sajer boleh maafkan kita, maka sangat bahaya, atau mereka ambik pahala korang dan bagi dosa mereka.. bahaya..bahaya…
Maafkanlah aku andai ada salah dengan korang… uhuk!

Mahkamah ketiga pula adalah untuk orang yang hanya ada dosa dengan Allah..
Di sini pintu keampunan terbuka luas..

“Tuhan, dosaku mengunung tinggi.. tapi RahmatMu, melangit luas..
Harga selautan syukurku, hanyalah setitis nikmatMu di bumi…”
(lagu nashid kupulan mana ntah? Tak ingat..oh)

3. KHIDMAT PADA UGAMA
(dakwah)

Ok, perkara seterusnya yang korang kena buat untuk menjadikan hakikat fungsi seorang manusia, adalah dengan tidak mebiarkan manusia lain terdedah pada azab Allah, kerana kita adalah ummat terbaik,
Sebagai atau selaku pemegang title the best ummat nie… aku dan korang menjadi umat yg terbaik bukanlah sebab kita ni umat nabi Muhammad (sajer).. tapi sebab khidmat kita pada ugama, iaitu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah(dakwah) …

Para Nabi a.s terdahulu hanya ajar ummatnya khidmat yang pertama dan kedua di atas, tapi Nabi Muhammad SAW ajar ketiga tiganya sekali, so korang kena beribadat, beraklak mulia dan berdakwah!!!

Dakwah adalah mengajaK, bukan mengajaR… , (berbeza R dan K)mengajar biar ustaz dan ulamak buat, mereka lebih berpatutan buat hal yang demikian…

so, Sapa2 pun boleh ajak walaupun bukan ustaz
Cth: bila seorang sakit dan perlu pada doctor, maka sapa2 pun boleh jadi pemandu ambulance untuk bawa ke hospital, tak semestinya doctor…sapa2pun boleh…begitulah jugak, ummat ni sedang ‘sakit’ kena bawa ke masjid…so semua org boleh ajak ummat nih…

Moralnya, jika korang punya amal ugama yang baguspun, tapi hakikatnya tidak sempurna iman kalau tak kasih sayang pada makluk Allah, jangan rasa selesa mentang mentang hari2 korang pergi masjid.. jangan rasa selamat..

Sebab org yg rasa selesa dengan amalannya adalah tanda ahli neraka…

Org yg rasa dirinya masuk shurga dan org lain masuk neraka adalah ciri2 org munafik…

Kerana itu ada org soleh yg dah hampir masuk shurga, tetapi tiba2 datang hambaAllah lain mengadu..
-Ya Allah, org ni sembahyang tapi tak ajak saya solat…

-Ya Allah, org ni berkuasa cegah mungkar saya tapi dia biarkan sahaja…

Siapa mereka2 ni..?

Mereka adalah: mereka dan keluarga mereka, iaitu: Jiran2 islam korang, yg mana korang ‘best’ gi solat jemaah, tapi tak ajak mereka..

Ingat, kat akhirat adalah tempat manusia tuntut menuntut…

Orang kapir pun akan tuntut dengan semua orang islam yang tak pernah ajak dia masuk islam..oh!

Maka bila korang dan aku org islam tak buat dakwah, sebagai satu ancaman dari Allah, Allah akan perintahkan korang bagi pahala kat org yg korang tak daqwah..sampai habis pahala korang, dah habis pahala jiran2 korang masih datang berduyun2(maklumlah jiran adalah 40 kiri kanan, 40 atas bawah jika rumah flat..oh..bahayanya..)

Bagi Org lelaki yg soleh pula, tak dapt masuk shurga kerana di halang oleh 4 wanita yg dia tak daqwah…

-Isterinya..

-Ibunya…

-Anaknya

-Adik beradik perempuannya….

Bila pahala dah habis, korang kena ambil pula dosa diorang..dan akhirnya..Org yg beiman dan beramal soleh , tapi tidak berpesan2 dengan kebanaran..maka RUGI kerana kena masuk dalam NERAKA dan di istiharkan MUFLIS!

(Semoga Allah selamat kan aku dan korang semua dari bencana ini)

TAMBAHAN
(KHIDMAT KEPADA DIRI SENDIRI)

Ok. Last! Oleh sebab korang semua adalah manusia, maka Allah uji korang semua dengan berasa lapar nak makan keropok, dahaga nak minum the’ tarik, sejuk malam nak rumah, stim nak bersetubuh, panas nak pakai baju, penat nak naik kereta, letih nak tidur dan lain lain…,

Maka perkara ke empat (tadi cakap tiga) kena buat adalah memenuhi keperluan nafsu syahwat…
Maka korang boleh bekerja cari duit beli kereta, beli rumah… tapi jangan sampai lupa pada tiga perkara di atas yang membuatkan korang lupa fungsi sebanar manusia…

Rumah, kereta, pakaian, makanan dan lain lain adalah ‘KEPERLUAN’sahaja, sedangakn 3 perkara di atas iaitu iman, akhlak, dakwah adalah ‘MAKSUD’ manusia di hantar KE DUNIA INI!!!

Untuk bagi faham apa itu :
KEPERLUAN dan MAKSUD…

Aku bagi contoh di antara kambing dan anak korang, yang mana, jika anak korang sakit dan lapar, maka korang sanggup sembelih kambing untuk bagi makan kat anak korang sebab anak adalah MAKSUD, manakala kambing adalah KEPERLUAN.

Tapi alangkah bodoh bangangnya korang jika kambing korang sakit dan lapar, maka korang sanggup sembelih anak korang untuk bagi makan kat kambing ..oh

Dan hari ini berapa ramai yang dah jadi bodoh bangang (aku le ni) kerana sembelih ‘anak’ korang untuk bagi makan kat ‘kambing’

atau berapa ramai yang dah jadi bodoh bangang (aku dan korang pun) kerana korbankan ugama untuk dapatkan dunia..oh!

Tak pergi masjid solat jemaah kerana sibuk urusan dunia…
Melengah-lengahkan solat kerana urusan dunia…
Meninggalkan solat kerana urusan dunia…

Dunia! Dunia! Dunia!

Wahai sahabat, isteri, anak, keluarga, dan jiran serta korang semua! Jangalah Kerana kemewahan dunia, sanggup lupa Allah, lupa nak beraklak baik, lupa nak berdakwah, dan last sekali LUPA FUNGI MANUSIA DAN LUPA MAKSUD HIDUP SEORANG MANUSIA!!!!

(aku bukan seorang yang baik, jika aku orang yang baik, aku sudah berada dalam ‘taman shurga’ sekarang ini, aku masih di dunia yang penuh dugaan dan pancaroba, masa depan ku belum pasti, ajarlah aku agar tidak menangis di akhirat kelak, masukkan nama aku ‘Muhammad Hamka’ ke dalam doa tahajjud ke dan apa apalah doa hidayat korang…isk)

Ps: khidmat kepada mayat adalah tanam mayat cepat cepat…. Kalau tak nanti, datang lalat mayat serta datang juga ulat mayat berkhidmat kepada mayat…OH!

Aug 21, 2006

Kenapa masih bujang?

(Sebuah rahsia di sebalik perkahwinan)

Entry ini adalah khas untuk member member sekepala dan awek aweks lama yang selamat mendirikan rumah tangga pada hari jummaat, sabtu, ahad dan isnin tadi!
Kepada yang belum kahwin, ada beberapa adegan yang akan menyinggung perasaan, penulis tidak bertanggung jawab sekiranya korang naik ‘sheikh’..oh!


Imbas kembali…
Satu hari isteriku menangis-(menangis yang amat.)
Ku hampiri dia, ku gosok belakangnya, ku genggam tangannya. ku renung matanya, ku lihat pada matanya penuh dengan air mata kesedihan..., kataku…

"sayang, sekiranya inilah caranya Allah nak ampunkan dosa kita, alangkah ringannya penderitaan ini..."

Dia merenungku, memikirkan kata kataku.
Aku menyambung...

"sayang, apabila beginilah caranya Allah nak selamatkan kita dari azab api nereka dan masukkan kita ke dalam shurga yang kekal abadi, alangkah 'indahnya' penderitaan ini..."

Dia terus memelukku dan menangis.
Kami saling berpelukkan, Aku juga menangis....

Tamat.
(amacam? romantik tak aku? sayangilah bini korang sebelum dia bertukar menjadi mayat...)

Ha ha ha!
Itulah asam garam rumah tangga, korang yang tak kahwin lagi, tak dapek lah nak merasa semua itu, sempena musim kahwin ni, aku ucapkan selamat pengantin baru kepada member member sekepala dan awek aweks lama yang selamat mendirikan rumah tangga pada hari jummaat, sabtu, ahad dan isnin tadi!

Satu tazkirah ulangan:
Tazkirah yang aku tujukan buat isteriku dan semua member member sekepala dan awek aweks lama yang selamat mendirikan rumah tangga pada hari jummaat, sabtu, ahad dan isnin tadi!

Pada awal perkahwinan, aku telah bertazkirah pada isteriku supaya aku nampak berilmiah kerana perempuan memang suka kat lelaki yang berilmiah lagi beriman…
Kataku:

"wahai sayang, awak tahu tak apakah rahsia di sebalik jari jemari abang ni?
(Tentulah isteri aku nak tahu, dan isteri mana yang tak suka kat suami yg bijak dalm tutur kata… he he he.saje jer aku nak tunjuk terer…)

Aku kata: wahai isteriku, lihatlah jari jemari abang ini,(kasar, keras dan berkematu)
Jari ibu ni melambangkan ugama islam tau iman!, merupakan jari yg terpenting sekali dlm ke semua jari-jemari, tanpa jari ini(insyaAllah) tak boleh nak suap nasi kemulut, nak pegang pisau, nak hantar SMS, nak picit jerawat, nak tekan spacebar, nak itu-ini, begitu begini bla bla.bla

Sebegitulah pentingnya iman pada hidup ini.. dan bila jadi mayat kelak... sangat penting!!!
(sambil aku membuatkan isyarat 'good' dengan ibu jari..)

Jari telunjuk pulak mewakili ilmu, cth bila org tanya mana masjid?,aku kata:tu, !Aku tunjuk ngan jari telunjuk(tak tau lah kalau korang tunjuk ngan ibu jari he he)

Mana binatang jahat tu?Aku kata: Tuuuuuuu…tunjuk ngan jari telunjuk menunjukkan ilmu yg ada dan bukan nak menunjuk-nunjuk… (lantak koranglah kalau korang nak tunjuk ngan ibu jari atu dengan mulut yang memuncung )

Isteri tanya: jari tengah ni mewakili apa pulak bang?

Aku kata: Jari ni mewakili: (FU*K) jari nafsu, di gunakan untuk memuaskan nafsu(aku dah kabor dah, aku tujukan tazkirah ini hanya pada org yg dah kahwin atau nak kahwin untuk waktu terdekat… yang tak ada niat nak kahwin, main jauh-jauh..)

Sambung balik pasal jari nafsu atau jari F*CK ini…, biasanya jari ini bagi orang yang dah kahwin digunakan untuk membanghkitkan ghairah sang isteri..(arghh, aku dah naik sheih!), Sekarang cuba awak bandingkan, kelihatan jari ‘nafsu’ ni lebih tinggi dari jari ilmu, (jari tengah lebih tinggi dari jari telunjuk)

Ini bermakana walau camne terer pun ilmu ugama , nafsu tetap mendahului, sebab tu nabi suruh kahwin cepat cepat!!!, (tak tahulah kalau jari korang sama panjang-alien ke apa?) banyak cerita ahli abib yang tak kahwin dan ibadat pulak tahap wali, tapi bila datang perempuan, di pendekkan cerita di zinanya perempuan tu… nafsu mana boleh tahan beb!!! (Na’uzubillah)

OK, sekarang kita pergi pada jari manis, jari ini di ibaratkan sebagai seorang isteri yang manis.. isteri yang dapat meredakan nafsu shahwat lelaki..oh!

Bila kita renung akan jari manis ini, (eh,? dah ada cincin.. he he he), maka, kita dapati, jari manis dan jari ilmu akn mengapit jari nafsu…(jari manis dan jari telunjuk akan mengapit jari FUC*!!! ), maka nafsu akan terkawal… begitulah pentingnya iman, ilmu amalan dan isteri solehah!! (amin.. Ya rabbil a’lamin)

Dan jari anak mewakili isteri kedua, eh?! Silap, errr, ,mewakikli jari anak2 kita(dah namapun anak),
Nah!, maka sekarang kita lihat, inilah satu kehidupan yg sempurna, Sabda Nabi lebih kurang maksud: org yg berkahwin telah meyempurnakan separuh dr ugama…ustaz pulak kata;yg separuh lagi(5 jari) adalah rukun islam!

Wah wah wah, isteriku begitu mengagumiku, he he…bertambah respect dia pada aku…betapa berilmiahnya aku ha ha ha..(cubalah korang buat kat pasangan korang, jgn buat kat awek pulak!, jangan menghampiri zina!)

Ok, cerita lain pulak untuk member member sekepala dan awek aweks lama yang selamat mendirikan rumah tangga pada hari jummaat, sabtu, ahad dan isnin tadi! yang sedang sedap sedap menikmati perkahwinan..

Cerita ulangan.. (huh! Aku takde idea sebanarnya)
Pada satu hari, Aku dan isteriku dan anakku menonton VCD berjemaah..
VCD doa-doa umum yg dinyanyikan oleh sekempulan budak-budak..
Dalam video klip ada 2 kanak-kanak wanita dan 2 kanak-kanak lelaki, mereka menyanyi sambil menari…juga sekali sekala mak bapak mereka(agaknya) akan muncul untuk memeriahkan video klip tersebut..ustazah yg akan muncul membaca doa dengan gaya yg betul sebelum dinyanyikan oleh kanak2 di setiap lagu juga sungguh cantik dan comel juga he he heh..

Bagus pulak ada lagu2 dlm bentuk VCD seperti:Doa sebelum makan,Doa selepas makan Doa sebelum masuk tandas bla bla bla…Anak aku paling suka sangat nyayi lagu ni:

Lagu doa makan:
"Allahumma barik lana, fima razaqtana, wa qina adzdzabbannar.

Dan juga Lagu doa naik kenderaan
"SUBHNALLAZI SARKHA RO LANA HAZA WA MA KUNNA LAHU MUKRINNIN…(hingga habis)

Tiba-tiba aku tersenyum..

Isteri aku bertanya: kenapa?

Bila aku pandang wajah isteri ku..aku ketawa pulak..terbahak2Air mata mula bergenang kerana banyaknya ketawa..

Kenapa Bang?

Tak..abang tengah piker… kenapa syarikat VCD ni tak buat lagu doa sebelum dan selepas bersetubuh…oh...
Lalu aku menyanyi ikut rentak suka aku..sambil membayangkan video klipnya..

"Allahumma jannibnasy syaithaana wa jannibisy syaithaana maarazaqtanaa "

Aku dan isteriku sama2 ketawa ..anak2 kami pelik melihat mak bapak dia yg macam kerasukkan..padahal mereka tak sedar yg kami sudah berjumpa ‘kod’ baru untuk berasmaradana ..he he he

"ASMARADANA…AAAA..AAAA..KE PUNCAK CINTA…AAA…."

Nota: kepada member member sekepala dan awek aweks lama yang selamat mendirikan rumah tangga pada hari jummaat, sabtu, ahad dan isnin tadi!..selamat berasmaradana!!
Enjoy!!!

Seorang sahabat yang tak kahwin cakap kat aku..
Eh, ko tau tak kat syurga nanti ada macam2 termasuk lah ganjaran 83 tahun utk. bersetubuh..... tapi. kat dunia ni kita dapat 3 saat je utk bende itu.

Aku kata : 3 saat?, aku tak pernah set jam pun..ish.. ish..

Jadi kepada member member sekepala dan awek aweks lama yang selamat mendirikan rumah tangga pada hari jummaat, sabtu, ahad dan isnin tadi!..selamat mencari rahsia 3 saat!!!

Ok, aku bagi Lawak 3 saat. Khas buat member member sekepala dan awek aweks lama yang selamat mendirikan rumah tangga pada hari jummaat, sabtu, ahad dan isnin tadi!(baiklah, aku mengaku-aku agak naik sheikh sekarang nie.. isk!)

Lawak 3 saat;
Isteri aku baru beli baju tidur...

Dia pun ‘acu’, ‘cuba’ , ‘trial’, ‘test’ pakai depan anak-anak..
katanya..pakai baju tidur sangat senang nak bukak,
sebab ada org tolong bukakan..sambil menjeling ke arah aku...

HA HA HA! (pandai pulak dia buat lawak tragis, time mengandung sarat 9 bulan pulak tuh, huh!)

Ok, Uhuk..uhuk..(batuk) aku cuba serius sikit…

Aku nak tanya korang, Apa maksudnya KAHWIN?

Atau apa yang korang faham apabila tok kadi lafaz SAH!

Lalu member member sekepala jawab "SAH" dan awek aweks lama yang berpasangan dengan member member sekepala itu menangis gembira … yang bermakna sempurnalah perkahwinan korang, tapi apa yang korang faham di sebalik makna tersurat dari perkahwinan yang sempurna itu?

Sebenarnya, maksud yang tersirat di sebalik perkahwinan yang telah tersurat selamat di ijab kabulkan adalah bermakna, (saya perasan pandai) segala dosa sang isteri yang sebelum ini di tanggung oleh ayah dia, abang dia,bapak dia, kini korang sang suami yang kena tanggung segala dosa isteri korang tuh, ayah dia dah boleh cuci tangan… sebab tu ada ganjaran yang besar untuk ibu bapa yang ajar anak perempuan dia dengan ilmu ugama dan kahwinkan cepat cepat…

Sabda Nabi Muhammad s.a.w (lebih kurang) "kemulian wanita terletak dalam tiga perkara:

1.Cepat kahwin

2.Murah maskahwin

3.Cepat beranak."

Dalam Hadith riwayat Saidina Ali Karamallahuwajjah, 3 perkara kena cepat2,:

1. tanam mayat

2.Solat bila masuk waktu.

3. kahwinkan anak perempuan bila ada org berhajat padanya.

"Kain buruk lebih mulia dari wanita yang tak nak beranak (lebih kurang hadith)"

SATU PERINGATAN DI SEBALIK TABIR PERKAHWINAN…
…Jadi di sebalik perkahwinan yang sempurna adalah satu beban atau tanggungjawab yang berat yang mana segala kesalahan sang isteri akan di tanggung oleh korang seorang!!!

Maka kerana itulah juga apabila ugama telah sempurna, Abu Bakar ra, yang faham dengan hakikat ugama yang sempurna telah menangis kerana segala beban dan tanggungjawab yang selama ini di tanggung oleh para Nabi dan Rasul kini terpaksa di tanggung oleh ummat akhir zaman dan tiada Nabi lagi bersama..isk. isk…

DAN..Maka kerana itulah juga apabila perkahwinan telah sempurna, suami yang faham dengan hakikat perkahwinan yang sempurna telah menangis kerana segala beban dan tanggungjawab yang selama ini di tanggung oleh Ayah perempuan dan wali perempuan, kini terpaksa di tanggung oleh sang suami seorang dan apatah lagi jika isteri korang tak bertudung, warna rambut macam bonggol unta, tak solat awal waktu, memakai wangi-wangian dan seribu sebelas ratus lagi dosa dosa yang aku takut isteriku terlibat sama..oh!

Huh, aku kena menangis sepatutnya bila kahwin dengan wanita akhir zaman, tapi aku tak, sebaik sahaja majlis perkahwinan aku sempurna di ijab kabulkan, aku terus tersenyum gembira terkenangkan katil..oh!

Maka, menangislah kamu wahai member member sekepala dan awek aweks lama yang selamat mendirikan rumah tangga pada hari jummaat, sabtu, ahad dan isnin tadi!

Ok, untuk yang belum kahwin, ada sedikit muzakarah (perbincangan) yang aku ambil dari kotak komen blog keretamayat ini yang boleh di ambil iktibar dan renungan… kerana aku tahu bahawa bukan semua pembaca blog ini yang akan baca komen...oh!

Soalan dari salah seorang pembaca keretamayat yang menggelarkan dirinya sebagai :
"innocent girl"

Nota: aku copy/paste sahaja maka aku tak edit akan short word yang mereka gunakan, aku minta maaf jika kelihatan so stupid about short word in malay..oh!

innocent girl - said...
salam...
yup! rase insaf gak coz telah dan sedang berada dlm golongan org yg rugi...
yup but bace post2 kt cni mmg x rugi...
thnx cz bg bnde2 yg benefit..

ps:baru nk b'jinak2 ngan real islamic world...

innocent girl - said...
salam...hehehe..yg real islamic world tuh..
i mean afta skool la..dlu time skolah(asrm pnuh) mmg la ade jd naqibah tp i rase plg hampehla...x spenuh hati..
skang ni klu ade wat come back 2 skool pon jgn hrp la mau dtg...ntah..hidayah x t'bukak sgt lg kot...ssh juga ye..

doakan i..

-innocent girl- said...
salam...once again...
nk tnyer sket.bleh ke klu kte sentuh or salam ngan bf/gf?coz ade kwn i ni dier kt xpe asalkn x diiringi nafsu..
n dier pon slalu salam wit her bf....plz gimme sum xplanation...

opps..mayb da slp tajuk eh?

Aku kata:
GIRL..Aku tak pandai lansung pasal hokum-hakam..kerana aku bukan ahlinya(ahli fatwa kebangsaan)
Aku ingat supaya next time korang semua jgn tanya pasal hokum-hakam,
sebab benda tu dah jelas..korang boleh tanya aku soklan2 yg berbentuk pendapat atau mendapat pendapatan lumayan(tak lawak)..

tapi kalau korang tanya gak..aku still akn jawab…
dan jangan telan 100% apa yg aku tulis…rujuk ustaz lain..rujuk dengan ikhlas..Apa2pun aku takkan merendahkan sape2 punya soalan…

Org yg bodoh dan sombong sajer yg menghina org yg tak tahu..

Jangan bisik.."ihsh..itu pun tak tahu ke?"

Korang ingat korang lahir terus ketawa ke?

Berbalik kepada yg bertanya…

Aku yg buta arab ni berkata…
Bila ayah kita sebut: jangan menghampiri babiBermakna hampir pun tak leh..apatah lagi sentuh/jilat/buat ‘love bite’ etc…
Zina ada banyak
Zina mata
Zina telinga
Zina fikir/khayal

Moral: jangan hampiri zina..Jangan buat ‘love bite’ walaupun tanpa nafsu!

Ps: tengahari ni pergi tengah padang di bawah panas matahari..fikir balik apa yg aku kata..ok!

Satu lagi: Kalau bimbang di lambung ombak tsunami..Jangan berzina di tepi pantai!!!

kakashi_sensei said...
salam~uhuh...

nk tolong jwb gak uh-innocent girl-..

sbnanye ak pun x paham napebbdk zaman skang ne ske uat bnde bukan2..kalo yg jahil tu satu hal r nk pegi buat bnde bkn2 ngan bf..
yang cukup ilmu agame plak g cari dalil yg kate nabi x larang..hadei..seram ak ngan org2 zmn skang ne..smue pun tau bnde tu salah..

hukumnye ape..sudah tntu bukannye wajib,sunat maupun harus..
so yg tggl hanyelah HARAM..huhu..

Wallahu a'lam..

sbg peringtn pd diri sniri jgak je...

p/s:kalo korang bosan2..pegila bukak buku2 hadith:
1-matan arbain- [Imam Nawawi]

2-bulughul maram- [al-asqalani]

3-riyadhusalihin- [Imam Nawawi]

4-ar-ruh - [ibn qayyim]

5-tafsir mimpi [ibn sirrin]

6-talbis iblis- [ibn qayyim](sesuai utuk org yg ske buat bid'ah)

++++dan byk lagi....uhuh..byk bnde x buat lagi..adakah ak tmasuk org2 yg rugi sbb melilau lam ni x tnt pasal.

na'uzubillah

-innocent girl- said...
salam...

thanx a lot...~an intelligent enemy is worth more than a stupid friend...~

Anonymous said...
hmmm..terbaca komen dari -innocent girl- yang bertanya soal bab sentuh2 ni...
saya ader terdengar satu hadis..maksudnya,

"Sesungguhnya kepala yang ditusukdengan besi itu lebih baik daripada menyentuhkaum yang bukan sejenis yang tidak halalbaginya. (Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)

errmm..pandai2 pk

mat said...
kepada Anonymous ada mazhab yg benarkan sentuh lalaki perempuan, tak batal air wudhu pula tu!tak percaya , tanya ustaz:mazhab mana yg org ikut semasa haji.

harap maklum!

AKU KATA!
(aku ingat mat adalah mamat, tapi bukan.. mat adalah mat, dan mamat adalah mamat)

kepada mat aku bukan ustaz tapi nak jawab he he tak semestinya benda yg tak membatalkan wudhu tu elok…
cth:-
-mencarut tak batal wudhu

-berjalan bogel tak batal wudhu

-menonton video lucah tak batal wudhu

-meraba buah dada wanita dengan berlapik tak batal wudhu

-mengumpat tak batal wudhu

-memakai coli(lelaki lah ni) tak batal wudhu

fikir-fikirkan lah…-

Tambahan satu lagi!:Perkara 2 yg tak batal wudhu tapi tak elok..Berjalan berpimpingan tangan dengan anjing..!!!!

-innocent girl- said...
~hEpI lAbOuR dAy~---->

but tugas kepada Allah,diri sndiri n agama x pernahnye selesai n ade rehat...
jihad fisabilillah...
ukhwah fillah lestari selamanyer...

Anonymous
hmm..kepada mat, saya pun bukanlah seorang yang terlibat dalam bidang agama ni..tapi alhamdulillah, Allah mengurniakan saya kefahaman untuk memahami soal sentuh2 lelaki dan perempuan ni..
mengikut mazhab tu mmg la tak batal wudhu kalau bersentuh lelaki dan perempuan..tapi kan tu ikut jugak keadaan..contohnya waktu haji..sebab orang ramai sangat, nanti kalau tersentuh mase tawaf ke..jenuh la nak gi amik wudhu balik..pastu tersentuh lagi patah balik amik wudhu' balik..kan cam menyusahkan je..

tapi setahu saya mazhab yang sama tak pernah menghalalkan bersentuhan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim secara sengaja..lagipun ulama'2 mazhab ni mmg berpandukan hadis biler nak tetapkan sesuatu hukum..takkan la ulama'2 ni nak lawan hadis atau kata2 rasulullah SAW yang dijanjikan oleh Allah setiap perkataan dan perbuatannya itu sebagai wahyu dari Allah..kan..kan..kan.??

tapi suke lagi bile saudara hamka bagi perumpamaan..tak semestinya bende yang tak membatalkan wudhu tu elok atau halal..

wallahua'lam

Hafizbar said...
``ukhwah fillah lestari selamanyer"?
aku kenal ayat ni hehehe

ahli kubur wannabe
assalamualaikum semua...buat innocent girl...
Alhamdulillah teruskan utk mendalami nyer...
"Belajarlah ilmu, kerana mempelajari ilmu kerana ALLAH adalah kebaikan dan menuntut ilmu adalah ibadah, kajian nya adalah tasbih, penyelidikannya seperti jihad, pengarannya adalah sedekah dan pemberiannya kepada ahliyah adalah pendekatan diri kepada ALLAH. ilmu adalah penghibur di kala kesepian, teman di waktu menyendiri dan petunjuk di kala senang dan susah. ia adalah pembantu dan teman yang baik dan penerang jalan ke syurga:
kata-kata Mu'adz bin Jabal (sahabat Rasulullah saw) yang dipetik Ihya'Ulumuddin oleh Iman Al Ghazali...cewah jadi saudara Hamka lak reply her comment...

TAMMAT..
Sampai di sini sahaja, Oleh yang demikan kepada boyfriend/girlfriend.. tak payah nak pening pening fikir boleh ke salam lelaki perempuan, kahwinlah cepat cepat!!!
Dah kahwin walaupun tak haram bersentuh tapi masih boleh membatalkan air sembahyang..OH!

Esok jumpa aweks korang dan tanya : bagaimakah caranya saya dpt bersalaman dengan tangan ibu anda tanpa membatalkan air sembahyang saya?

(jawapan,: fikir sendiri, aku bagi masa 3 saat)

Ok., terima kasih semua, dah larut malam, aku ada bini,

Chow!

Ps: aku ucapkan selamat pengantin baru kepada member member sekepala dan awek aweks lama yang selamat mendirikan rumah tangga pada hari jummaat, sabtu, ahad dan isnin tadi! Sayangilah pasangan korang sebelum mereka menjadi mayat!!!

(kepada yang belum kahwin, baik kahwin cepat cepat sebab korang boleh jadi mayat dalam masa 3 saat maka tak sempat rasa nikmat selepas kahwin 3 saat..OH..)

1…
2..
3…

(bye!)

Aug 15, 2006

Kenapa mereka Murtad?

(Siapa Patut di salahkan dalam gejala Murtad?)

Nota: mengandungi unsur berlagak bagus yang melampau dan mungkin akan menyinggung perasaan pembaca, namun amat sesuai untuk mereka yang mengenali Lina Joy atau pun tak kenal langsung Lina Joy..

Enjoy!
--------------------------------
Pada suatu hari di sebuah opis… Kelihatan, ada beberapa orang sedang berdebat, berbincang, bermuzakarah, berkenaan isu-isu semasa.. kelihatan juga ada seorang lelaki sedang membelakangi mereka sambil mengadap computer, (baca blog lah tu!!!)

Perbincangan menjadi hangat, dari isu artis nak kahwin kepada isu politik dan ugama, aku rasa tentu batuk batuk (kononnya) nama orang yang begitu kerap mereka lafazkan seperti Siti Nurhaliza, datok K, Pak Lah, Dr M, dan Lina JOY!!!

Setelah puas berdebat isu syarikat tak nak bagi bonus, (nak bagi camne, asyik berdebat je kat opis..) tajuk tak rasmi mereka yang seterusnya adalah isu murtad, tentang siapa yang bersalah?, ada yang salahkan kerajaan, ada yang salahkan ibu bapa, ada yang salahkan sekolah, ada yang salahkan Menteri kerja raya, ada yang salahkan Polis, ada yang salahkan kebebasan internet, ada yang salahkan Parti tu, ada yang salahkan Parti ni, ada yang salahkan ibu mengandung, bla bla bla bla..(lantak korangler)

Walaubagaimanapun, akhirnya, mereka masih tidak dapat menjawab secara tepat akan siapakah yang patut di salahkan dalam isu permutadan ini.. lalu mereka menganggu aku yang sedang mengadap computer..

Oi, Hamka! Kau tau tak? Sekarang ni dah ada borang untuk murtad di jabatan ugama setinggi ni!!! (sambil membuat isyarat dengan mengangkat tangan setinggi paras lutut…),

Sambung nya lagi,: Siapakah yang patut di salahkan dalam isu murtad ini?

Rujukan: Soalan ini di tanya oleh Mr. S(S-adalah nama sebenarnya di permulaan huruf)

Aku berhenti menaip, (membalas komen korang dalam blog sebenarnya..oh)…
Darahku mula berkejolah.. aku mula nak marah!!!
Aku bangkit dari kerusiku lalu berdiri di hadapan mereka..(sambil bercekak pinggang)

Aku berkata sambil marah-marah: “Siapa cakap borang Murtad setinggi ni ?, siapa ?
(sambil mebuat isyarat dengan mengangkat tangan setinggi paras lutut…),

Mereka semua senyap…

Engkau dah tengok ke borang murtad setinggi tu?, ni aku nak marah ni.!!!, bercakap tanpa fakta yang tepat!!! Ikut sedap mulut sajer..!!! sebenarnya borang murtad tu setinggi INI!!!
(sambil mebuat isyarat dengan mengangkat tangan setinggi paras DADA!!!…),

Wah!!!…mereka mula kagum dengan info ria aku..he he he..

Aku menyambung lagi…
“ORANG PERTAMA YANG PATUT DISALAHKAN KERANA RAMAINYA ORANG ISLAM YANG MURTAD ADALAH…..”

Mereka saspen

Aku kata:
“ORANG PERTAMA YANG PATUT DISALAHKAN KERANA RAMAINYA ORANG ISLAM YANG MURTAD ADALAH…..”

Aku diam sejenak..menelan air liurku..

Mereka kesaspenan…

Lalu ujarku…
“ORANG PERTAMA YANG PATUT DISALAHKAN KERANA RAMAINYA ORANG ISLAM YANG MURTAD ADALAH…..”
.......
….

AKU!!!!..(di ucapkan dengan nada sedih, tapi jelas)

Mereka semua senyap! Kelu mulut, kuku, dan kaki…!
Diam seribu bahasa.
Mereka diam tak terkata apa-apa, nafsu berhujjah di matikan oleh aku yang bersalah, mereka mencari siapa yang bersalah, sedangkan hakikatnya orang yang bersalah sudah ada di depan mata.., akulah yang bersalah..
Mungkin patut aku tulis tajuk post ini “Aku yang bersalah..”

Aku menyambung lagi:
“Salah aku orang islam kerana tidak melapangkan masa untuk berjumpa dengan orang yang jauh dari Allah, sebaliknya aku sibuk dengan kerja dunia (tulis blog, baca blog), dan buat macam macam hal lagi sehingga orang yang jauh dari Allah semakin jauh dan jauh… akhirnya mereka murtad…

Dan aku mengaku, aku tak pernah pujuk orang yang murtad masuk islam balik, mungkin sebab bukan orang yang aku kenal, (aku tak kenal Lina joy) , tapi adakah ini cukup untuk aku bagi alasan pada Allah di hari pengadilan kelak, atau sebab mereka bukan dari kalangan keluarga aku atau sahabat aku, maka aku dah ‘cuci tangan’ lalu menyalahkan kerajaan atau undang undang yang benarkan mereka murtad.. sudah selamatkah aku dari Azab Allah?

Adakah aku menangis mengenangkan nasib mereka yang murtad ?

Adakah aku ada buat solat hajat supaya mereka kembali kepada Islam ?

Adakah aku ambil tahu akan apakah sebab musababnya mereka murtad?

Adakah mereka murtad kerana masalah jodoh? Akidah? Inginkan kebebasan, Atau tekanan perasaan ?

Apabila seseorang itu tak nak buat sesuatu perkara, pasti ada alasannya

Sebagai contoh, dalam bab solat, aku ‘pecah-kecil’kan ummat islam dewasa ini kepada 5 golongan.

1.Golongan solat berjemaah

2.Golongan Solat awal waktu kat rumah

3.Golongan Solat lengah-lengah

4.Golongan Solat jarang jarang

5.Golongan tak Solat

Dan aku nak tanya kepada 5 golongan ini:

1. Korang yang dah biasa solat jemaah, pernah tak berfikir kenapa ada orang islam yang tak nak solat berjemaah? Dan apakah usaha korang untuk membuatkan mereka kembali solat jemaah 5 waktu kat masjid…

2. Kemudian, korang yang dah biasa solat beberapa waktu kat masjid, pernah tak berfikir kenapa ada orang islam yang solat lengah-lengah, …Dan apakah usaha korang untuk membuatkan mereka yang solat lengah-lengah supaya kembali solat di awal waktu macam korang, walaupun tidak di masjid..

3. Ok, korang pulak yang dah biasa solat 5 waktu lengah-lengah, pernah tak berfikir kenapa ada orang islam yang tak nak solat 5 waktu, just solat jummat…Dan apakah usaha korang untuk membuatkan mereka kembali solat jemaah 5 waktu ..walaupun lengah-lengah..oh..

4. Dan.. korang yang dah biasa solat jumaat sajer, pernah tak berfikir kenapa ada orang islam yang tak nak solat walaupun solat jumaat? Dan apakah usaha korang untuk membuatkan mereka sekurang2nya kembali solat jummat sajer macam korang?

5. Last, korang yang tak solat langsung, pernah tak berfikir kenapa ada orang islam yang nak keluar islam(murtad)? Dan apakah usaha korang untuk membuatkan mereka kembali kepada islam walaupun menjadi sekurang-kurangnya orang islam yang tak solat langsungpun macam korang ..pernah tak?

Aku pernah buat dan berikut adalah hasil keputusan rambang apabila aku jumpa 5 golongan di atas... (baik kan aku ni?-huh!! pergi mampos)

Antara jawapan mereka:

“Wajib ke solat jemaah?”

“Aku solat awal waktu ok, apa,! Lebih baik dari orang yang solat lengah lengah..!”

“Walaupun aku solat lengah lengah, yang penting aku dah solat…”

“Nasib baik aku solat jummat(sahaja), kalau aku tak solat langsung? Huh!”

“Walaupun aku tak solat, tapi aku tak de lah nak murtad macam Lina Joy”…

Aku menangis.. mereka beramai-ramai memelukku-ops!! ok, aku mengaku adegan menangis berpelukkan itu aku tambah supaya nampak lebih drama dan tragis

Sambung balik,
Sekarang, betapa bahayanya ummat ini dan betapa pentingnya satu usaha perlu di buat untuk jumpa mereka dan pujuk mereka kepada mengamalkan islam yang benar… …sebab mereka mereka ini, jika di biarkan takut takut mereka juga akan murtad..Oh, … dan seperti biasa bila mereka murtad korang mulalah nak salahkan kerajaan, ibu bapa, sekolah, Menteri kerja raya, Polis, kebebasan internet, Parti tu, Parti ni, salahkan ibu mengandung, bla bla blab blahh!!

SEDANGKAN!!!
ORANG YANG PATUT DI SALAHKAN DALAM SEMUA ISU DI ATAS ADALAH SAYA!!! SAYA, SAYA DAN SAYA!!
SAYA YANG TIDAK JUMPA MEREKA YANG TAK SOLAT JEMAAH,
SAYA YANG TIDAK JUMPA MEREKA TAK SOLAT AWAL WAKTU,
SAYA YANG TIDAK JUMPA MEREKA YANG LENGAH LENGAHKAN SOLAT,
SAYA YANG TIDAK JUMPA MEREKA YANG TAK SOLAT DAN SAYA YANG TIDAK JUMPA MEREKA YANG MURTAD!!!!

(Saya yang sibuk menulis blog dan membaca blog ini yang tidak melapangkan masa lapang saya untuk jumpa mereka dan pujuk rayu mereka kepada mengamalkan islam yang sebenar..)

Ketahuilah…sebuah info duka…

1. Golongan yang tak Solat akan menerima azab seperti orang kapir…

2. Golongan yang Solat jarang jarang akan diseksa dalam neraka selama 60 tahun bagi setiap solat yang di tinggalkan

3. Golongan yang Solat lengah-lengah pula, akan di azab dalam Neraka khas untuknya…

4. Dan golongan yang tak pergi solat jemaah menurut seorang sahabat Nabi SAW, wajar dituang timah yg mendidih ke telinga org yg dengar azan tapi tak nak datang solat jemaah.!!! Dan Nabi SAW sendiri nak bakar rumah mereka..oh..

5. Dan Golongan yg paling rugi adalah golongan MURTAD! Kerana mereka telah terlepas satu-satunya peluang untuk selamat dari azab api neraka dan peluang untuk pulang kembali ke shurga!..oh!

..........

Baru baru ni ada berlaku rebut kecil kat terengganu, bila aku balik kampong aku tengok ada yang atap rumah tercabut dan kereta kemik kerana di timpa kayu/kelapa, dan orang kampong sibuk repair kereta dan rumah masing-masing…
Aku tanya:
tak kerja ke hari ni?

Jawab orang kampong:
kerja, tapi ambik cuti sebab nak kena baiki atap dan kereta, siapa lagi nak baiki kalau bukan aku, sebab rumah aku yang tercabut atap, dan kereta aku yang kemik di timpa kelapa..

Aku berfikir.. Hari ini amalan ugama pada diri ummat islam dah banyak yang rosak di timpa ‘ribut’ besar! Kenapa takde orang yang nak ambik cuti untuk baiki diri supaya dapat amal ugama yang sempurna? Kalau kereta aku rosak,dah tentu aku yang baiki, tapi kenapa amalan ugama aku rosak, just buat tak tahu!!! Oh!!!, atau kerana aku tak rasa ugama ni aku yang punya, adakah islam ini ugama ustaz dan ulamak sahaja? ..oh! Kerana itu ramai yang murtad agaknya..isk..isk..

Sebenarnya jika korang faham tentang hakikat taubat, (macam lah aku faham..) Allah HANYA akan ampunkan segala dosa korang dan tolong korang HANYA apabila korang mengaku akan segala kesalahan korang…
Masalah ummat hari ini dan juga masaalah aku (sebenarnya)adalah tak mengaku salah, atau munkin tak tahu akan diri ini bersalah atau tidak, tak tahu bahawa diri berada dalam keadaan berdosa kerana hanya nampak salah orang lain, rasa diri betul, orang lain semua salah!!
Rasa dapat masuk shurga, dapat layanan first class dalam kubur, dapat minum air dari tapak tangan NAbi di padang mahsyar kelak…padalah, inilah sifat ajub sebenarnya..sifat ajub yang boleh membawa ke neraka..oh..

Perkara ini terjadi kerana tidak belajar ugama dengan betul, tidak rujuk ustaz yang betul, dan otak pulak tak nak berfikir dengan betul!!! berfikir ikut nafsu…!! (aku ler nie..isk), jika kita rujuk sejarah akan cerita para Nabi Nabi alaihisalam, apabila berlaku satu satu peristiwa, dirinya lah yang pertama sekali akan di salahkan…

Di padang mahsyar kelak, semua Nabi takut jumpa Allah, kerana masing masing mengaku berdosa dengan Allah SWT. (rujuk ustaz)

-Nabi Adam a.s takut dengan dosanya makan buah khuldi..

-Nabi Nuh a.s takut dengan dosanya kerana gagal dakwah anak dan isteri

-Nabi Musa a.s takut dengan dosanya bercakap besar -Nabi Yunus a.s takut dengan dosanya yang lari dari azab Allah -Nabi Ibrahim a.s takut dengan dosanya menipu kaumnya..

-Nabi Isa a.s takut dengan dosanya lantaran ummatnya menentang Nabi Muhammad saw..

Dan, Nabi Muhammad SAW sendiri, dalam riwayat menyatakan baginda bertaubat/beristigfar kurang lebih 70 kali setiap hari walaupun baginda tiada dosa…

Maka aku yang jika di andaikanlah atau di ibaratkanlah malaikat ada sifat boring, maka dah tentu malaikat yang menulis kebaikan aku akan rasa boring sebab takde kerja..oh..isk..isk..

Cerita popular Nabi SAW ke Taif. Tapi kat sini cerita sedihlah..Nabi kena baling batu sampai berdarah2. Darah mengalir masuk ke dalam kasut Nabi hingga bila Nabi berjalan bunyi macam org berjalan kat tempat basah…isk..isk…lalu Malaikat datang offer untuk datangkan bala kat sana, tak kiralah taufan ke, gempa ke, tsunami ke, tapi Nabi tolak..Nabi SAW rasa itu adalah salah dia yang tak pandai berdakwah..oh.., dan Nabi doa agar cucu cicit org taif dapat hidayat pulak..

Maka aku hari ini, ada mintak supaya orang yang murtad kembali islam? Sebaliknya aku benci mereka, aku hina mereka, aku pulaukan mereka…

Kepada Allah aku meminta ampun dan kasih saying, ajarlah aku berkasih sayang..isk..isk..

So, jom kita jumpa mereka ini,

Tapi Hamka… kat sini mana ada orang murtad?

Ok, apa kata kita jumpa orang islam yang tak solat atau solat jarang jarang atau yang solat lengah lengah atau yang tak pergi solat kat masjid, aku rasa banyak kat opis kita ni.. yang dah murtad tu nak buat macam mana, yang ada depan mata takut pulak murtad.. jom!

Tambahan:
Walaupun begitu dalam mendakwah golongan di atas perlu ada hikmah, sebab, jika tak kena gaya(tak ikut sunnah) boleh murtad, korang nak ke borang murtad setinggi ni? (sambil membuat isyarat dengan tangan di angkat lebih tinggi dari kepala)

Satu cerita benar, di ceritakan oleh ustaz M, seorang alim telah menegur seorang remaja yg berseluar pendek dalam keretapi.. dengan berkata tegas bahawa haram berseluar pendek dalam islam…pemuda itu berkata, oh.! islam begitu payah dan cerewet sekali..dan pemuda itu terus murtad di situ juga!org alim ini sangat menyesal, dan bertaubat bahawa mulai hari tak akan menegur hal yg remeh sebegitu dan akan menggunakan pendekatan secara hikmah..

apa itu hikmah?
Hikmah adalah seperti memukul ular dengan tongkat, yg mana…ular mampus, tongkat tak patah..so bolehlah korang guna tongkat tu lagi untuk ketuk ular lain pulak.. Apa guna jika ular mampos dan tongkat pulak dah patah sebab pukul terlalu kuat, mamposlah korang di gigit ular lain pulak!!!

Kalau org tak solat kita marah2, pukul mereka…mereka rasa tertekan, silap silap menjadi murtad, Boss mana yang tak marah kat pekerjanya yang menyebabkan pelanggan tetap lari?..oh..

Nota untuk mua’alaf: pukul anak yang berumur 10 tahun tapi tak nak solat adalah di galakkan dalam islam, namun anak yang umur 20 tahun korang baru nak pukul.. jadilah begini: “kalaulah 10 tahun dulu bapak pukul sazali, (kerena tak solat)…sazali tak jadi begini bapak..arghh aku dah melalut.(rujuk filem anakku sazali)

Sambung balik,
Cerita lain pulak, kisah aku dan Mamat..
Mamat tak nak pergi solat jemaah kat masjid kerana katanya: bahawa dia telah melihat banyak keburukkan “ahli surau”Jarang bersama anak bini…Cakap benda sama.Abaikan dunia…Pakaian macam org arabRasa diri bagus…Suka bersembang…Tak ada masa depan…Membazir harta org ramai(masjid)…Buat bising…

Aku kata:Aku dah 29 tahun memeluk ugama islam dan dalam ugama ini aku jumpa banyak keburukkan orang islam…Merompak…Berzina…Rasuah…Membunuh…Sumbang Mahram…Mengedar dadah…Mengfitnah…Jerangkong dalam almari, Haruan makan anak, Anjing tersepit yang dilepaskan…Rogol-bunuh-bakar!
Tapi aku tak tinggalkan ugama islam…
Aku harap kau tidak murtad Mamat…
Kerana ramai yg murtad bila tengok keburukkanJuga ramai yang tinggalkan surau bila lihat keburukkan ‘ahli surau’…
Bukankan Allah bagi dua mata?
Satu lihat baik orang
Satu lihat buruk sendiri..
Barulah mata hati akan faham kebenaran….

Alhamdulillah, Mamat sampai sekarang tak delah murtad, aku jer yang merepek bukan bukan..oh!

Cerita lain pulak

“kenapa kau masih kapir?”

Tanya aku kepada seorang sahabat non muslim sebab dulu dia ada azam nak masuk islam, pandai baca bismillah, alhamdulillah, selalu mengucap kalimah tauhid , bagi salam, membaca buku-buku islam dan lain-lain.kemudian, si engineer itu,(non muslim).. telah bagi hujah dan alasan kenapa dia masih kapir (sepatutnya aku tulis: dia masih tidak memeluk ugama islam-lebih harmony dan rasional rasanya-oh)..

Aku ingat nak tulis alasannya dengan penuh ilmiah kat sini..tapi panjang sangat, antara sebab dia tak masuk islam walaupun dari segi teori islam itu indah adalah kerana dari segi amali(practical) org islam mempunyai rekod yg buruk seperti pengganas, penzalim, perompak, pembunuh, perogol, penagih dan lain-lain…

Aku kata: memang tak di nafikan bahawa akhlak kebanyakkan (ramai-termasuk aku) orang islam ini buruk ! menyebabkan orang kafir benci islam dan ada yang murtad kerana malu.. akan tetapi mereka orang islam yang buruk-burghok ini walaupun di azab oleh Allah kerana melakukan banyak dosa (semoga aku tidak di azab Allah-amin!!) namun akhirnya mereka tetap masuk shurga kerana ada iman hatta sebesar zarahpun, akan tetapi orang kapir yang hanya melakukan satu dosa yakni tak nak masuk islam, mereka akan kekal dalam neraka selama-lamanya…

Hamka, buat apa kau bagi peringatan kepada mereka yang tak percaya kepada tuhan dan hari kemudian?

Baiklah, betul jugak kata korang… ok, aku tujukan nasihat ini kepada orang islam pulak..

Wahai orang islam yang tak solat atau solat jarang jarang atau yang solat lengah lengah atau yang tak pergi solat kat masjid, memang tak di nafikan bahawa akhlak kebanyakkan (ramai-termasuk aku) ahli surau ini buruk ! menyebabkan orang yang tak pergi surau benci dan malu serta malas nak solat kat surau.. akan tetapi mereka ahli surau yang buruk-burghok ini walaupun di azab oleh Allah kerana melakukan banyak perkara yang korang anggap dosa dan memang berdosa (semoga aku tidak di azab Allah-amin!!) namun akhirnya mereka tetap masuk shurga kerana Allah berfirman dalam al –Quran (aku tak suka quote al quran, tapi aku terpaksa, namun aku sedia di tegur jika salah),
Firman Allah: Sesungguhnya yang memakmurkan masjid Allah ialah orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat (at taubah:18) Bermakna Allah iktiraf iman mereka, akan tetapi orang yang tak nak solat kat surau atau masjid… maafkan aku kerana tak jumpa dan pujuk korang isk..isk… salah aku pasal sibuk tulis blog..oh..!!! hingga korang benci pada aku dan murtad kerana amal buruk ku..oh…!

Nota: aku pun banyak gak tinggal solat jemaah,..oh.., aku berdosa kepada Allah dan ummat manusia, dah jadi mayat kelak baru pergi masjid, duduk depan sekali, kaki imam dekat kepala.. baru aku tahu SIAPA SALAH dan SIAPA AKU dan SIAPA ALLAH!!!!

NEXT
Dan satu perkara yang paling menakutkan bila bercakap tentang murtad adalah bila terkenangkan hasrat setan yang akan memurtadkan kita masa nak jadi mayat kelak.. Kalau korang tahu, la ni setan baru buat usaha 10% dan korang dah percaya dengan semua berita yang karut marut 100%..masa nak mati kelak, setan akan buat usaha 90% untuk murtadkan korang, setan akan menjelma jadi arwah nenek korang atau mak bapak korang atau siapa sajer yg korang akan percaya..dan cakap..matilah dalam ugama yahudi, itulah ugama yg membawa kau masuk shurga!!!
Atau setan bagitahu mayat Nabi reput dalam kubur yang menyebabakan korang was was dengan islam sedangakan itu hanya ilusi.. huh, time tu, kalau iman korang kuat jer yg boleh menafikan tipu daya setan tu!!! So, kita yang tak murtad lagi ni jangan rasa selamat sebab hidayat di tangan Allah, Allah boleh bolak balikkan hati manusia.. ini yang taaakuutt nie..isk..isk..

Berbalik kepada yang murtad..
Adakah korang ingat Allah cipta org kapir dan orang murtad tu hanya untuk menjadi BAHAN BAKAR Api Neraka? Ingatlah wahai kawan-kawan, satu org kapir yang mati tanpa di dakwah oleh orang islam, dan satu orang murtad mati tanpa dipujuk masuk islam kembali,.. maka semua org islam berdosa tau!
Nabi bila ada mayat yahudi ‘lalu’ depan baginda, Nabi menangis…sahabat hairan..Nabi Muhammad SAW jawab, tahukah kamu? bahawa mereka akan kekal selama lamanya dalam neraka... dan kalaulah aku jumpa dia sekali lagi, mungkin dia akan dapt hidayat Allah (lebih kurang)

Kepada Lina Joy…
Aku adalah salah seorang orang islam yang bersalah terhadap anda, maafkan aku, jika di takdirkan tuhan, kita berjumpa, boleh cerita panjang, sambil minum teh’tarik.. insyaAllah..

Maafkan aku seorang islam yang beraklak buruk ini… jika aku pernah jumpa kau sekali dulu, mungkin kau akan dapat hidayat Allah (atau aku yang turut murtad-naduzubillah)

Keputusan Allah adalah yang terbaik!!!! Ya Allah jangan lah Kau ambil nikmat iman dan islam pada diri yang hina ini…Janganlah Ya Allah..Oh! Aku tahu aku bersalah Ya Allah, janganlah azab aku!!! Jangan matikan aku dalam ugama yang lain selain islam!! Isk..isk..

(hingus mulai berleluasa di hidungku, sedang air liur meleleh-aku memang burghok)

Penutup
Jadi marilah kita jumpa mereka dan penting supaya jangan mengkritik mereka kerana mereka mungkin jahil dan tidak berpeluang untuk belajar ugama yang betul, maka di sini penting aku dan korang jumpa mereka dan pujuk rayu mereka…Jangan mendesak mereka …

Ps: Tiada paksaan dalam ugama yang korang telah tinggalkan ini… Selamat tinggal saudara seugama, kita sudah tidak bersaudara lagi, tapi aku dan engkau tetap bersaudara dengan mayat…

(Dari aku yang bersalah…)