Aug 31, 2021

Tikus Makmal?

Saya cucuk Vaksin, ada orang perli…

“Tahniah tikus makmal”

Eh? Siapa yang jadi tikus ni? Tahu tak tikus makmal takut jarum. Jika tak kurung lari mencicit. Tikus makmal penakut. Orang yang Menyerah diri cucuk vaksin adalah berani dan mulia demi menjaga hak umat. Tak takut pada vaksin dan jarum. Takut hanya pada Allah. Usaha perintah Allah. Tawakal selepas usaha adalah sunnah. Nak menyorok sampai bila? Menikus?

Laju dia jawab:

“Tunggang la ... Ikhtiar pada sesuatu yang tak pasti... Yang berunsurkan shubhah... Takziah”

Saya cakap elok elok..

“Shubhah ialah perasaan was was sama ada ia halal atau haram, bila Ulamak dah keluar fatwa hukumnya HARUS tapi kita masih rasa was was anggap ia haram, maka ada hadis sebut was was itu adalah bisikan dari syaitan.. takziah”

Begitulah perbualan lemah lembut saya dengan anti vaksin, biasa bila mereka  berhujah, vaksin bukan sunnah, dalam vaksin ada benda haram, ulamak sokong vaksin adalah ejen dajjal..,

Tapi yang pelik, bersunat dan cabut gigi nak pulak cucuk bius? Sedangkan zaman nabi bersunat atau cabut gigi mana cucuk bius? Adohai.

Terus teringat kata kata Maddox pada antivaksin di USA:

"They don't trust the government so they’re not taking the vaccine because it's not FDA approved yet!, But wait, Who runs the FDA?

Woha!

Pandangan Bendera Terbalik?

Ada penyokong politik parti tertentu bagitahu rasa tak bersemangat nak sambut bulan kemederkaan sebab PM baru bukan daripada yang mereka harapkan.

Malah ada yang mungkin akan gantung bendera terbalik.

Apa pandangan tuan kereta mayat?

"Errr.. Biarlah sesiapun memerintah negara. Parti datang dan pergi tapi Malaysia tetap di hati. Chewahhhh..

Jadi pandangan abang...

Sebenarnya pandangan abang sedang mengadap pagar rumah sendiri.

Sila kagum dari jauh!"

Woha!

#kibarkanjalurgemilang

Link pandagan depan rumah: https://www.facebook.com/keretamayat/posts/394463752035703

Aug 30, 2021

Istiqarah tolak vaksin?

“Tuan nak tanya, macam mana kalau ada orang yang dah buat solat istikarah kemudian dapat petunjuk jangan ambik vaksin, perlu ikut petunjuk Allah atau saranan kerajaan?”

Okey, Bagi yang tidak tahu, solat istikarah di buat bila kita ada dua pilihan yang sama sama best, contoh ada dua calon nak kahwin, maka kita buntu, elok buat solat istiqarah dan dapat petunjuk dari mimpi.

Tapi kejap, mimpi kita dapat tu mungkin dari syaitan? Macam mana nak tahu mimpi kita itu benar?

Jangan lupa semua, selain istiqarah, jangan lupa perintah Allah suruh mesyuarat, dan sebaik baiknya hasil mimpi tu kita rujuk pada mesyuarat, sungguh tanda mimpi kita itu betul, bila keputusan mesyuarat menyokong mimpi kita.

Rujuk kisah asal usul azan, sahabat mimpi, dan Nabi mensyuaratkan, dan banyak masalah umat, Nabi selesaikan dengan mesyuarat Bersama yang pakar. Baik waktu perang atau aman, Nabi selesaikan masalah umat dengan mesyuarat.

Jadi hari ni bab vaksin, telah bermesyuarat semua doctor pakar, semua ustaz, mufti, dan ulamak, dan semua yang pakar pakar ni bersepakat agar semua orang vaksin sebagai perisai dalaman melawan Covid, sebagaimana zaman Nabi pakai baju besi sebagai perisai luar melawan anak panah, maka zaman ini tidak salah pakai perisai dalaman (vaksin) dalam melawan Covid.

Jadi tak perlulah nak istikarah lagi perkara yang mesyuarat dah putuskan, taat pemimpin adalah taat Nabi, dan Taat Nabi adalah Taat Allah.

Jika Di Takdirkan mati juga lepas vaksin, (macam sahabat yang terkorban walau dah pakai baju besi) maka itulah kuasa Allah, sungguh Baju besi, atau Vaksin, semua itu tiada kuasa, yang berkuasa hanyalah Allah, kita usaha dan tawakal sahaja, InsyaAllah mati syahid siapa yang mati selepas berusaha dan bertawakal.

Tapi jika korang buat solat istikarah, dan dapat petunjuk tak payah vaksin, katakanlah, korang ikut mimpi tu, dan tiba tiba korang kena Covid 19, dan mati. Maka korang akan dapat Pahala!

Sebab ada ceramah saya dengar ustaz cerita:

“Tidak akan rugi sesiapa yang melakukan istikharah, tidak akan menyesal orang yang bermesyuarat, dan tidak akan miskin orang yang bersederhana”

Jadi walaupun mati akibat tidak vaksin, tetap dapat pahala solat istikarah.., sungguh tidaklah rugi orang istikarah, sebab dapat pahala solat sunat.

Namun akan sangat-sangat menyesal orang yang tidak ikut mesyuarat. Menyesal di dunia satu hal, menyesal di Akhirat gigi jari sampai ke siku tiada gunanya.

Now you know.

Woha!

Cara elak anak dari Gajet?

Anak syurga suka main gajet, lepas tu speaker bukan main kuat, rodblok game apa ntah namanya?

Tapi ubat paling menjadi suruh anak berhenti main rodblok ni adalah kolam mandi.

Berlari mereka tukar baju bila lessen mandi kolam renang dikeluarkan.

Terus aman damai dalam rumah sekejap,

Boleh saya menulis dengan dengan aman.

Tapi macam best dengar anak anak menjerit sambil mandi.

Tak boleh jadi, pepatah kerajaan dulu, “No one will be left behind”  bergabung dengan pepatah kerajaan baru “Keluarga Malaysia”

Maka jom mandi satu kelarga!

Woha!

Kolam ni senang nak simpan, saya buat video cara lipat siap siap: https://youtu.be/7TE53ih5myQ

Jika nak beli Shoppe jual murah jer, https://invol.co/cl5d3zt

Jika nak lasak sikit, malas lipat beli yang ini: https://invol.co/cl5pagh

Tazkirah pendek.., hari ni kita mampu mandikan anak-anak walaupun mereka sangat bebas bergerak, tiba satu masa, bukan semua anak boleh mandikan si ayah, padahal ayah sudah tidak bergerak akibat lumpuh, atau ayah dah jadi jenazah, pun anak upah orang lain mandikan, renung renungkan pesanan ini waktu mandi esok pagi.

Aug 29, 2021

Tafsir Sifat Nabi?

Kisah Saya di Gigit beruk, sambil terbayang Sifat Nabi.

Al kisahnya, suatu hari kat kampong saya, ketika saya balik sekolah, saya cuba ikut jalan pintas untuk pulang ke rumah.., sebelum itu saya ada lalu ikut belakang surau dan mendekati sebuah tadika.

Tiba tiba saya ternampak bendara putih bertulis TABLIGH.

“Kumpulan Tabligh ada Bendera macam Al Arqam ke sekarang ini?”

Belum sempat saya menfitnah Kumpulan Tabligh, tiba tiba ternampak tiga lagi bendera berkibar, tiap bendela terlulis perkataan ini, SIDIK, AMANAH, dan FATONAH.

Ohhh, rupanya Bendera itu mewakili empat Sifat Nabi, pasti tadika ini ada buat acara sukan, maka rumah sukan di namakan sempena Sifat Wajib Bagi Nabi iaitu: SIDIK (BENAR), AMANAH (JUJUR), FATONAH (BIJAKSANA) dan TABLIGH (MENYAMPAIKAN)

Kemudian,  saya lalu ikut belakang rumah Pakde.., inilah first time saya lalu ikut situ..

Sedang asyik saya berjalan, ketika saya melintas sebatang pokok, tiba tiba seekor BEROK muncul dan gigit lutut saya, saya tersungkur dan mulai bergelut dengan BEROK itu, terkejut BEROK saya di buatnya, kecut perot saya, BErok betul!!,

Kami berguling-guling di bawah pokok sehinggalah saya bergolek golek menjahuhi pokok tersebut.. , tiba tiba berok itu berhenti menyerang, rupa rupanya, ada rantai besi di lehernya dan rantai itu telah mencapai had maksima kebangsaan sempadan berok itu, barulah saya tahu, rupanya berok itu di pelihara oleh Pak De dan berok itu di ikat pada pokok tersebut,… saya yang mengalami pendarahan lutut, berfikir, jika kita tiba tiba lalu jalan pintas tanpa kaji selidik, maka terkejut beroklah kita di gigit berok…

Hari ini ramai ummat islam cuba cari jalan pintas menuju syurga…

Kita semua tahu, Tersilap jalan di dunia kena gigit berok, tersilap jalan di akhirat kena gigit Uar raksasa lebih besar dari Berok King Kong!

Jadi sekarang ini, adakah korang dan saya sedang berada pada jalan yag betul? Adakah perjuangan korang adalah betul?, perasan tak ada makhluk ‘berok’ sedang gigit korang, perasan tak??

Dalam pendarahan lutut yang agak serius, teringin saya gunakan bendera yang betulis sifat Nabi dekat tadika sana sebagai pembalut luka di gigit berok.

Ingat Empat tiang bendera yang bertulis Sifat wajib bagi Nabi tadi?:

1. Sidik (Benar),

2.Amanah (Jujur),

3.Fatonah (Bijaksana)

4. Tabligh (Menyampaikan)

Sementara luka di gigit berok pulih, izinkan saya lupakan kesakitan ini dengan tazkirah tentang Sifat Nabi sebagai Kompas dalam mencari kebenaran..

Bismillahirahmanirahhim…

Alkisahnya, Setiap hari dalam solat fardu lima waktu, kita telah di wajibkan oleh Allah dalam surah al fatihah supaya mintak “JALAN YANG LURUS” sebanyak 17 kali…,

Apabila mintak “JALAN YANG LURUS” di wajibkan sebanyak 17 kali setiap hari, maka usaha untuk dapatkan “JALAN YANG LURUS” itu lagi lagilah kena wajib di usahakan lebih 17 kali sehari!

Semua tahu, “JALAN YANG LURUS” yang kita mintak pada Allah dalam al fatihah itu di rujuk kepada jalan “orang yang Allah cintai”..

Siapakah orang yang Allah cintai?

Sudah tentu jawapanya adalah kekasih Allah iaitu Nabi Muhammad SAW dan sahabat sahabat baginda yang Allah telah redha kepada mereka dan mereka redha kepada Allah…

Mereka semua berada di Jalan yang Lurus. Jadi untuk Berjaya kita kena ikut Nabi dan sahabat kerana  mereka semua berada di Jalan yang Lurus.

Dan tahukah korang? Empat sifat wajib bagi Nabi, (1) Sidik, (2) Amanah, (3) Fatonah) Dan (4) Tabligh (Menyampaikan) adalah panduan kita untuk mengetahui sejauh mana kita berada di jalan yang lurus?

Tahu tak?

Jadi tolong beri tumpuan kepada 4 perkara yang mana ianya adalah sifat wajib bagi Nabi Muhammad SAW yang mana apabila mana mana fahaman, parti, kumpulan, pertubuhan, sindiket dan gerakan so call Islamic yang mengabaikan 4 perkara ini, dan kata mereka berada di jalan yang lurus, maka saya bilang pada mereka boleh blahhhh dan tolong kembalilah ke pangkal jalan dengan amalkan empat sifat wajib bagi Nabi.

Apa empat sifat wajib bagi Nabi?

(1) Sidik, (2) Amanah, (3) Fatonah) Dan (4) Tabligh

Mari kita tafsirkan empat sifat ini.

(1) Sidik

Sidik bermaksud kebenaran, dan Hati merupakan Raja kebenaran, kata Nabi, jika hati baik, maka akan benarlah semua perbuatan,dan jika hati jahat, maka jahatlah akan semua perbuatan. Hati Nabi di cuci waktu kecil untuk disediakan dengan kebenaran, dan apabila Nabi berhijrah, perkara pertama Nabi buat adalah Masjid yang di bina atas sifat Takwa, yang mana Takwa tempatnya hati, maka fahamlah kita, Masjid adalah jantung hati umat Islam. Sekaligus menjadi pusat kehidupan umat Islam. Jadi tanda pertama kita berada di jalan yang benar, adalah hati iita terpaut pada Masjid! Kerana masjid merupakan HATI AGAMA.

(2) Amanah

Amanah bermaksud bertanggungjawab, dan dalam sejarah Islam, Amanah paling besar adalah solat lima waktu yang Nabi dapat terus dari Allah dalam peristiwa Israk Mikraj, perintah lain Nabi dapat melalui wahyu malaikat Jibril, namun Amanah Solat, Nabi sendiri naik ke langit untuk dapatkan, maka solat menjadi ibadat utama dalam hidup orang islam, ibadat pertama akan di hisan di akhirat, maka tanda kedua kita berada di jalan yang benar, adalah kita menjaga Solat setipa hari kerana Solat adalah TIANG AGAMA.

(3) Fatonah

Fatonah bermaksud bijaksana, dan Nabi bersabda orang bijak sentiasa ingat mati, maka perkataan bijak sana jika ditafsir maksudnya, adalah perbuatan kita di dunia yang akan untungkan akhirat di sana, maka BIJAK SANA adalah bila setiap amalan tidak harap upah dunia, hanya harap ganjaran di Akhirat, banyak ayat Al quran cerita kisah Nabi tolak upah dalam berdakwah, harap hanya pada Allah, maka tanda ketiga kita berada di jalan yang benar, adalah kita tidak mahu ganjaran dunia dan harap hanya pada Janji Allah di akhirat dalam GANJARAN AGAMA.

(4) Tabligh

Tablih bermaksud menyampaikan, Semua Nabi berdakwah, keluar cari umat, maka tanda ke empat kita berada di jalan yang benar adalah bila kita sama sama buat kerja dakwah kerana dakwah tabligh adalah TULANG BELAKANG UGAMA

Jadi tuan tuan puan puan sekalian, jika kita nak cari jalan yang benar, pastikan tok guru kita, ustaz pilihan kita, ualamak kegemaran kita, ada empat sifat wajib bagi Nabi, iatu.

1. HATI AGAMA

2. TIANG AGAMA

3. GANJARAN AGAMA

4. TULANG BELAKANG AGAMA.

*****

Empat sifat wajib Bagi Nabi...

(1)HATI AGAMA

Pastikan pusat Gerakan mereka di masjid, bukan dalam gua, bukan dalam hutan, bukan tengah laut, bukan! Firman Allah: Sesungguhnya yang memakmurkan masjid Allah ialah orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat (at taubah:18)

Jadi jika tok guru kita tak ada di masjid, tak suka ke masjid, lebih suka duduk dalam gua atau rumah lama bagi ajaran bersila atas kain kuning cahaya pelita, maka berpalinglah, mereka bukan di jalan yang benar, sebab usaha yang benar, tempatnya adalah masjid kerana masjid adalah HATI AGAMA

(2)TIANG AGAMA

PAstikan tok guru kita itu jaga solat lima waktu, jika solat pakai niat, solat kat rumah, solat lengah lengah, berpalinglah, ingat hadis ini:

Di riwayatkan daripada Hazrat Abdullah bin Mas’ud r.a katanya, Sesiapa yang berhasrat menemui Allah pada hari esok sebagai seorang islam maka hendaklah dia memelihara solah solah fardu dengan mengerjakan solat di tempat azan di azankan(yakni di masjid). Allah telah mengsyariatkan untuk Nabi kamu jalan petunjuk, dan solat berjemaah adalah salah satu daripada jalan jalan petunjuk. Jika kamu bersolat di rumah sebagaimana yang di lsayakan oleh mereka yang meninggalkan solat berjemaah maka sebenarnya kamu telah meninggalkan sunnah Nabi kamu Dan apabila kamu meninggalkan sunnah Nabi kamu maka sesatlah kamu…(hadith riwayat imam muslim, abu daud, Nasai dan Ibnu Majah)

(3) GANJARAN UGAMA

Pastikan Tok guru kamu Tidak meminta upah, Dalam surah Yassin ada bagitahu, ikutlah orang yang tak minta upah.., dan banyak lagi ayat Al-quran yang bagitahu Nabi tak mintak upah.., (rujuk Al quran). Jadi.., jika tok guru ajar agama tanpa minta upah, ikutlah mereka, InyaAllah mereka berada di jalan yang benar. Korang nak bagi hadiah itu tak apa, yang penting Tok guru tak mintak upah, ikhlas hanya pada Allah.

(4)TULANG BELAKANG UGAMA

Pastikan tok guru korang berdakwah macam Nabi, kalau boleh berdakwah dari pintu ke pintu macam zaman nabi, Jika tok guru korang macam tu, ikutlah mereka, sesunguhnya mereka berada di jalan yang benar.

Akhir kata,  berbalik kepada isu mana-mana fahaman, parti, kumpulan, pertubuhan, sindiket dan gerakan so call Islamic, akan siapakah yang paling TERBENAR?

Bagi saya, jika korang rasa korang di pihak yang BENAR, maka korang kena bergerak menyampaikan kebenaran korang dari rumah ke rumah untuk bagitahu pada setiap orang bahawa korang adalah benar! Inilah yang di buat oleh semua Nabi dan Rasul! Bagitahu kebenaran mereka di setiap pintu rumah manusia! Bagitahu dengan lemah lembut dan rendah diri..

Kalau korang just duduk bercakap berapi api kat majid ,balai raya, dalam hutan ke, dalam zoo, dalam gua, korang adalah tidak benar kerana bukan semua orang datang masjid, zoo, dan gua! Al faham ke idop?

Maka nasihat saya kepada korang semua yang masih keliru atau sedang keliru dengan berbagai bagai fahaman, parti, kumpulan, pertubuhan, sindiket dan gerakan so call Islamic supaya guna otak dan akal yang di kurnia Allah untuk menilai siapakah yang benar?

Yang mana bagi saya jika ada fahaman, parti, kumpulan, pertubuhan, sindiket dan gerakan so call Islamic yang :

AKTIVITI MEREKA BUKAN DI MASJID (Tidak SIdik)

MENGABAIKAN SOLAT JEMAAH (Tidak Amanah)

MINTAK UPAH (Tidak Fatonah)

BERDAKWAH SHOK SENDIRI (Tidak Tabligh)

Maka mereka adalah sesat dan menyesatkan!

Namun ini hanyalah pendapat peribadi saya semata mata, kerana saya percaya:

Dakwah adalah tulang belakang Ugama, tanpa dakwah agama akan lumpuh, dan agama memang akan lumpuh sekarang ini kerana saya dan korang sedang sibuk mematahkan tulang belakang ugama secara tidak sedar dengan mengabaikan dakwah cara nabi,

Kta juga sedang mematahkan tiang agama secara tidak sedar dengan cuai dalam solat,

Kita juga sedang merosakkan hati agama dengan tidak hidupkan masjid,

Dan kita sedang merugikan ganjaran agama di akhirat dengan berkira-kira dan minta upah jika terlibat bab agama.. oh..

Penyelesaian:

Sungguh jika kita sedang lepak di rumah, tiba tiba datang orang berdakwah (Tulang belakang agama), ajak ke masjid (Hati agama), ajak solat berjemaah (Tiang agama), dan tak mintak upah (ganjaran Agama) maka ikutlah mereka, semua Sifat wajib bagi Nabi telah ada pada diri mereka. Mereka adalah benar! InsyaAllah.

Demikian kisah saya salah jalan dan di gigit berok, itu adalah kisah benar, kisah waktu sekolah rendah...

Akhir kata.. Tersilap jalan di dunia kita boleh kena gigit berok, tapi jangan sampai tersilap jalan di akhirat, mungkin kena gigit Uar raksasa yang lebih besar dari Berok!

Woha!

Tiga Hijrah Tiga Abu?

 Ulangkaji

Sempena Maal Hijrah, Mari ulang kaji bagaimana nak jadikan suasana HIJRAH dalam rumah di musim PKP ini.

Alkisahnya, Awal Islam, Nabi tak boleh duduk dirumah sendiri, kena kepung, kena maki, kena halau, kena baling najis, kena boikot, malahan sampat tahap nak kena bunuh pun ada.

Maka Nabi Move on, Nabi Hijrah, lalu Nabi cari tempat baru untuk tinggal, tapi nak pergi mana?

Ringkas cerita, berlaku tiga hijrah di zaman Rasulullah saw iaitu:-

1.HIJRAH KE TAIF.

2.HIJRAH KE HABSYAH.

3. HIJRAH KE MADINAH.

Mari kita kaji kesan kesemua Hijrah ini mengikut sejarah.

(1) Apa yang berlaku di TAIF bila Nabi berhijrah di sana?

Di Taif rupa rupanya tinggal ramai orang yang zalim, sangat suka mengkritik, MERUNGUT, mencaci, membatah, dan semua perangai tak elok dari rakyat sampai ke Pembesar sama sahaja. Mereka kritik Nabi, Mereka bantah, mereka caci, mereka ejek, malahan mereka halau Nabi dengan cara membaling batu sehingga Nabi luka dan berdarah..

Di hujung cerita, Malaikat Bala datang untuk hancurkan bumi Taif, nasib baik Nabi sempat halang niat malaikat azab menurunkan bala, kalau tak dah tentu bumi taif menjadi padang jarak padang terkukur..

(2) Habis bab hijrah di TAIF. Kita pegi pada Hijrah di HABSYAH.

Di Habsyah, Raja mereka sangat penyabar, rakyat negara itu juga ramai yang SABAR, mereka bagi perlindungan, serta makanan pada orang islam, tapi tidak membantu dalam kerja dakwah agama islam.., walaupun bagus cara layanan Raja Hasyah, tapi tempat tu agama tidak dapat dimajukan.., Nabi Muhammad SAW pun tak berhijrah ke sana walaupun tawaran Raja Habsyah menarik. Tiada apa apa bencana menimpa Habsyah, Alhamdulillah.

(3) Okey, last, kisah Nabi berhijrah ke MADINAH,

Semua tahu bahawa hijrah ini telah mendapat bantuan serentak dari majoroti penduduk madinah, mereka bukan setakat bagi perlindungan dan makanan, tapi Mereka sangat berSYUKUR terima Nabi, dan layan Nabi dengan sangat baik. Nabi tinggal di sana sampai hujung nyawa. Madinah telah dimuliakan, Ibadat di sana dilipat ganda, kurma di sana sangat subur, ekonomi di sana maju sampai sekarang,

Dari Ketiga tiga lokasi ini, apa yang boleh kita belajar?

(1) RUMAHKU  NERAKAKU, bila kita dan ahli keluarga kita selalu mengkritik, MENGELUH macam penduduk TAIF.

(2)RUMAHKU BIASA BIASA, bila kita dan ahli keluarga kita selalu berSABAR macam penduduk Habsyah.

(3)RUMAHKU SYURGAKU, bila kita dan ahli keluarga kita selalu berSYUKUR macam penduduk Madinah.

Alhamdulillah.

Maka kesimpulannya,

(1) Marilah kita hijrah dari perbuatan penduduk Taif yang selalu mengeluh atau mengkritik, kerana suasana itu terdedah pada azab Allah, (kemudian kita hairan kenapa hidup saya susah? Nikmat yang ada makin hilang, bala bertambah tambah?! Rupanya hari hari kita amal amalan Penduduk Taif-Adohai)

(2) Ajarlah ahli keluarga untuk Hijrah ala la Habsyah, dengan bersabar akan semua ujian, Alhamdulillah.

(3) Lebih tinggi, Hijrah kepada amalan penduduk Madinah, yang ujian bukan setakat mereka hadapi dengan sabar, tapi berterusan bersyukur walau di uji kerana setiap ujian akan menaikkan darjat kita di syurga kelak, Sungguh penduduk Madinah adalah masyarat yang sangat berSYUKUR hingga Allah tambah nikmat demi nikmat.

Bayangkan?

Bangun pagi, asyik dengar orang merungut-merungut-merungut macam penduduk Taif, kita pun jadi stress.

Atau..

Bangun pagi, terus dengar orang bersabar ke sini, bersabar ke sana, Alhamdulillah, aman damai macam habsyah.

Atau..

Bangun pagi, semua bersyukur tak henti henti, alangkah nikmatnya hidup macam suasana Madinah!

Kesimpulannya, Dari Tiga Hijarh tadi, akan muncul tiga Abu pula..

Abu mana pulak?

Alkisahnya..

Dari Rumah suasana Taif, akan muncul anak-anak berperangai macam Abu Lahab yang ahli neraka yang suka Mengkritik!

Dari Rumah suasana Habsyah, akan muncul anak-anak berperangai macam Abu Talib yang penyabar.

Dari Rumah suasana Madinah, akan muncul anak anak berperangai macam Abu Bakar Ahli Syurga yang selalu bersyukur!!

Last sekali..

Beruntunglah Bapak mertua yang dapat menantu Madinah!

Woha!

Ps: Proses menjadikan anak menantu korang sebagai Modal Insan Masrakat Madani sedang berjalan, sila beri kerja sama. Kipas KDK tiada dalam gambar, sebab nanti ada yang PM minta link shopee, tapi meja Jepun tu jika korang nak beli, link shopee: https://invol.co/cl5i5gb

Link Shopee Kitab Taklim: https://invol.co/cl5mi9t

Aug 28, 2021

Dari Umno kepada Umno?

Sejarah berulang…

Zaman dulu, British cukup lama memerintah Tanah Melayu. Ramai orang melayu tak suka, maka bila datang Jepun, ada melayu sokong, perang berlaku, British kalah.

Jepun memerintah tanah melayu selama tiga tahun, dan Jepun jauh lebih kejam dari British, orang melayu bergabung dengan British lawan Jepun, macam dalam filem Sarjan Hassan.

Kemudian datang pula Komunis memerintah tahan Melayu selama dua minggu, dan rakyat mendapati Komunis jauh lebih kejam dari jepun, sekali lagi British dan orang melayu, dan bangsa lain bergabung, akhirnya menang.

Beritish memerintah sampai habis sumber bumi kita, lombong semua di jarah, penyakit wabak merebak, vaksin tak ada, melayu pun ramai tak suka British, komunis masih ada sebagai pembakang.

Akhirnya Umno Minta merdeka dari British lalu…

Akhirnya Malaysia merdeka, semua bangsa Bersatu bangunkan Malaysia.

Umno bergabung dengan MCA ,MIC, dan beberapa parti kecil lalu membentuk Barisan Nasional dan memerintah Malaysia dari awal Merdeka 1957  hingga 2018.

Waktu itu Negara berada di kemuncak ekonomi, perubatan tip top, rakyat ramai yang senang, pelancon berbondong bonding, warga asing datang sebagai tenaga buruh, rakyat jual apapun laku. Penulis buku pun hidup mewah zaman Vaucer buku. Penjawat awam mewah dengan pelbagai kemudahan.

Tapi Umno tak perfect, ada orang melayu tak suka, orang PAS tak suka sebab Umno tak islamik, lalu bergabung dengan DAP, PKR juga tak suka UMNO sebab benci Tun Mahadir, dan bila Tun keluar UMNO bergabung dengan PKR dan DAP membentuk parti baru Bersatu, maka akhirnya Umno kalah.

Bersatu, DAP, PKR dan lain parti akhirnya memerintah Malaysia tapi tak lama, rakyat tiba tiba ramai mengaku menderita, ekonomi jatuh, orang hilang kerja, mahkamah yang tak adil, kes pukul ahli bomba tak selesai, dan lain lain, maka tak sampai sepenggal, hanya dua tahun, Pakatah Harapan tumbang bila Muhyidin dari Bersatu buat Pakatan Nasional, gabungan dengan UMNO, PAS, MCA, MIC, dan lain lain parti.

Pakatan National takbir Malaysia waktu Pandemik Covid, awalnya cemerlang, kes turun, negara jadi contoh, namun bila UMNO kerusi terbanyak bagi cadangan yang baik untuk negara tak diendahkan oleh Bersatu, maka Umno marah, rakyat pun marah, hari hari hari orang kutuk pemerintah dengan hashtag Kerajaan gagal.

Akhirnya, Pakatan hilang Majority bila UMNO walk the talk, Tarik diri, dan kini Malaysia Kembali ke tangan UMNO.

Namun kita rakyat terus berjuang hari hari demi sesuap nasi.. sampai masa kita mati, maka dalam kubur akan ditanya lima soalan, (1) Siapa Tuhan Kamu? (2) Siapa Nabi Kamu? (3) Dimana Kiblat kamu? (4) Apa Petunjuk kamu? (5) Siapa saudara kamu?”

Bagaimana nak jawab ini?

Hakikat La Illa Ha IlAllah!, Yakin Allah berkuasa, pasti dapat jawab soalan pertama,

Hakikat Muhamadu Rasullullah, Hanya Cara Nabi beri kejayaan! Pasti dapat jawab soalan kedua!”

Hakikat Solat yang Khusyuk, yang mana bila masuk waktu terus dada mengadap Kaabah, itulah tanda KAABAH sebagai kiblat utama sebaik masuk waktu, alhamdulillah.

Hakikat Ilmu dan Zikir adalah hakikat keseluruhan Alquran, itulah Petunjuk kita!

Hakikat Ikram Muslimin, serta Hakikat Dakwah dan Tabligh, Pasti akan dapat jawab berkenaan siapa saudara kita. Walk the Talk.

Kesimpulanya, Satu masa dulu, dari British kita dijajah, akhirnya kepada Britih Kembali di Jajah dan bila Merdeka, dari Umno kita diperintah, kepada Umno akhirnya Kembali memerintah, (tak tahu bertahan sampai bila?masa menentukan)

Moral of the story, sesiapapun kerajaan kita yang dulu, hari ini, dan esok, Apa yang Kekal dan Pasti  adalah kita semua berada di bawah Kerajaan Allah dulu, kini, dan selamanya:

Dari Allah kita datang, kepada Allah kita pulang.

Innalillahiwainailahirajiun. Pastikan dapat jawab soalan kubur kerana Sejarah "berulang"

Woha!

Bubur asyura Bidaah?

Terima kasih pihak surau hantar Bubur Asyura hari ni.

Anak tanya, dari mana asal usul Bubur Asyura?

Alkisahnya, Pada zaman dahulu kala, ada seorang anak raja mendapati akan semua anak perempuan Menteri ramainya ‘betina’, tak nak jodohnya dengan betina, maka anak raja menyamar menjadi rakyat dah telah berkelana mencari jodoh merangkap bakal permaisuri Negara Pura Cendana,

Sebagai ujian untuk bezakan antara betina dan perempuan, anak raja yang Bernama Tun Nila Utama putera mahkota telah bawa satu bungkusan makanan yang di campur gaur di dalam satu bekas, maka jika ada wanita itu yang sudi masak, akan di jadikan permaisuri Negara Pura Cendana kerana perempuan itu sifatnya bijak dan rajin. Jika bodoh dan malas: Sah betina!

Arakia, kebanyakkan anak dara telah menolak tawaran untuk memasak barang yang bercampur gaur antara beras, garam, kunyit, lada hitam, tepung penaik, bijih kas kas, tongkat ali, kacip fatimah, serbuk peledak, daun ketum, ketumbar, halba, halwa, lengkuas, bijih jagung, kacang, biji jambu, rempah ratus, serta banyak lagi, malahan menuduh anak raja itu walaupun hensem, tapi otak mereng!

Anak Raja sabar kena reject, higgalah pada 10 Muharam, seorang anak dara cantik jelita bernama Dang Wangi, yang sudi memasak karung yang macam 'plastik sampah' itu.., alah senang sajer, dah berkumpul dalam satu bekas?, maka kita masak bubur asyura sahaja lah. Woha!

Demikianlah asal usul Bubur Asyura!

“Ayah, betul ke cerita ni?”

Isteri gelak berdekah, anak anak kerut kening sebab ayah dia biasanya bercakap fakta sahaja, tapii tulah budak budak zaman sekarang, lawak P Ramlee dah tak sampai punch line sebab mereka tak menonton pun, adohai..

Apa pun terima kasih pihak surau bagi hadiah Bubur Asyura.. Sebenarnya takde kisah yang dapat kita sandarkan pada Nabi secara direct, namun bagi makan percuma adalah Sunnah tak kisah apa makananpun asalkan halal…

Jika ada yang tanya, biadaah ke sunnah amalan ini?

InsyaAllah, sunnah bagi makan pada jiran tentangga.

Jika ada pihak masih tak puas hati, untuk periksa sesuatu amalan itu di terima atau tidak oleh Allah, ada empat syarat asas kita boleh semak

(1) Adakah ini perintah Allah?

(2) Jika ini Perintah Allah bagaimana Nabi buat? Atau Jika Nabi tidak buat, dan amalan ini Bidaah Hasanah, bagaimana Ulamak buat?

(3) Adakah kamu buat kerana Allah?

(4) Oleh kerana amalan ini baik, bagaimana kamu istiqamahkan?

Okey, begitulah 4 soalan asas untuk cross check amalan kita ini bakal diterima oleh Allah atau di reject.

Dalil..

(1) Adakah ini perintah Allah?

(Sudah semestinya perintah Allah akan mendapat pahala)

(2) Jika ini Perintah Allah bagaimana Nabi buat? Atau Jika Nabi tidak buat, dan amalan ini Bidaah Hasanah, bagaimana Ulamak buat?

(Sunnah Nabi jika buat, pasti Allah terima, dan jika Bidaah Hasanah dari ulamak, juga Allah terima kerana Ulamak adalah pewaris Nabi)

(3) Adakah kamu buat kerana Allah?

(kena ikhlas, jangan riak-InsyaAllah)

(4) Oleh kerana amalan ini baik, bagaimana kamu istiqamahkan?

(Allah suka amalan yang walaupun sikit asalkan istiqamah, kami cuba!)

Okey, dah faham bab dalil, sempurna 4 soalan ini, insyaAllah ada kebaikkan, maka mari kita uji amalan memasak bubur Asyura dengan empat soalan ini.

(1) Adakah ini perintah Allah?

(Ya, derma bagi makan apa apa makanan halal, adalah perintah Allah)

(2) Jika ini Perintah Allah bagaimana Nabi buat? Atau Jika Nabi tidak buat, dan amalan ini Bidaah Hasanah, bagaimana Ulamak buat?

(Nabi pernah buat jamuan bagi makan, waktu perang, atau waktu berdakwah, niat tiru amalan bagi makan macam zaman Nabi)

(3) Adakah kamu buat kerana Allah?

(Tiada riak, susah nak masak bubur ni, dan tak minta derma, hanya kerana Allah, Alhamdulillah)

(4) Oleh kerana amalan ini baik, bagaimana kamu istiqamahkan?

(okey, tiap tahun bulan Muharam, kami cuba istiqamah, sambil bercerita tentang kisah Nabi Nuh, juga kisah Nabi Muhammad, sambil derma makanan, sambal berdakwah, alhamdulillah)

Okey, habis pencerahan bab Bubur Asyura, kena stop sebab anak bini dah meleleh air liur nak makan, setahun kali jumpa ni.

Alhamdulillah.

Selamat manjamah Bubur Asyura.

Woha!

Aug 19, 2021

Anak OKU selamatkan saya?

Alkisahnya, saya ada anak OKU Autisme, salah satu masalah, suka tengok Youtube tak berhenti henti, jika tutup internet, dia akan mengamok, menjerit, dan menggigit.

Bila jumpa Pakar Terapi, nasihat doctor, anak kena banyak buat senaman, kurangkan screentime mereka.

Pendek cerita, satu hari saya bawa anak ziarah rumah kawan saya yang kaya, dan anak teruja dengan Treadmill, dia berlari setempat sambil tonton TV.

Wah, ini sudah bagus, senaman dan screentime Youtube jarak jauh, tapi bila borak dengan kawan saya yang kaya dia bagitahu..

Treadmill ni ada 2 model. (1) Home use - yang jual kat Mall, (2) Commercial use - yang pakai kat Gym

Home Use ni harga dia mahal sebab orang tak tahu kualiti dia dan brand dia. Orang tau nak lari kat rumah je. Tapi kalau orang tau, orang akan sedar bahawa mereka beli Kancil dengan harga Mercedes untuk bawak gi racing.

Kalau beli Commercial Use, harga Mercedes, dapat Mercedes. Malangnya.. commercial use yang dibeli dengan harga Mercedes tadi sebenarnya harga Merc Recond.. Kalau harga baru, dia harga Ferarri

Treadmil yang bagus dan tahan dan boleh jual balik ialah yang commercial macam kat Gym. Besar gedabak, takleh lipat, tapi boleh tahan 180kg naik dan boleh melompat lompat atas tu tak ada masalah. Tapi harga Threadmill tahan lasak tu, antara RM15 ribu ke RM35 Ribu sebijik.

Kalau harga Recond Commercial Treadmill.. Rm5 ribu ke RM7 ribu sebijik.. Mahal tapi hargahnya hampir sama harga dengan Treadmil baru home use di Mall yang tidak tahan lasak!

Berpeluh saya dengar penerangan dari sahabat saya yang kaya itu, kemudian dia bagi saya amaran.

Awas Hamka! Masalah treadmill ini bila kita dah mula start jadikan Treadmill tu penyidai baju.. maka akan tiba hari rasa nak jual balik, sesungguhnya takde orang akan beli Home Use Treadmill Second Hand (melainkan orang baru yang tak tau juga la).

Tapi jika kau amabil Commercial Treadmill, sama ada baru atau rekond, bila nak jual balik, maka owner-owner Gym akan tak henti-henti call umpama dapat lembu nak jual rm1000 sekor sebelum raya Haji.

Dan demi sesungguhnya.. Treadmill dan penyidai baju itu akan sentiasanya bertemu nasib (Woha!)

Jadi kau pilihlah Hamka, beli Treamill recond memang power, tahan lasak, sparepart banyak sebab Commercially used kan.. tapi takleh lipat.. dan memang besar. Makan ruang panjang 8' x 4',

Jadi biasanya orang kalah dengan point ni dan decide pergi Mall beli Treadmill murah boleh lipat dengan harga RM 8 ribu bayar ansur-ansur lepas tu datang makcik gemuk mari nak try, Roller Patah,Getah kendur, terus Treadmill simpan lipat atau kekal Penyidai baju walau hutang ansuran belum habis bayar.

Saya Tarik nafas, dan akhirnya, demi anak syurga, saya keluarkan simpanan bertahun tahun sebanyak RM2000, lalu pergi cari di Mall dan jumpa sebuah Treadmill paling basic.

Boleh mendaki sikit, boleh guna dua jam tanpa henti, boleh laju gila, boleh lipat, saya terus beli demi merawat anak syurga OKU Autisme.

Maka bermulalah kisah anak OKU saya berlari sambil tengok Youtube.

Tiba tiba masuk PKP, kejadian tak di ingini berlaku pada diri saya iaitu makan banyak tak henti henti, umur dah dekat 50 tahun, Tapi TehTarik sampai lima gelas setiap hari, Makan Nasik tiga kali, minum pagi, ,minum petang, dan makan lewat malam juga makan, lima kali makan! memang gemok gila.

Tapi mujurlah, dalam stress berkurung dan makan, takdir Allah, rumah saya ada Treadmill alat terapi anak syurga ini, maka saya guna sambal menonton yang mana layan movie 1 jam setengah sambil berlari jer, perghhhhh.

Habis semua movie Panjang saya layan selamba sebab sambil layan sambil jalan kaki, Harry Porter?, LOTR? Vincenzo? The Kingdom Zombie? Strangers Things? Semua saya layan sambil berjalan kaki berpuluh puluh kilmoter, satu movie dua ke tiga kilomter.

Ceramah agama?, Motivasi? Dokumentari? Semua saya layan sambil jalan kaki berjam jam. Satu ceramah agama, dua kilometer saya jalan kaki.

Jadi sekarang PKP3.0. Nak jogging kat luar katanya covid merebak ikut udara, Takpelah duduk rumah lama mana pun, sementara saya masihh selera makan, Alhamdulillah, dan hari hari masih berpeluh asbab alat senaman ini. Alhamdulillah.

Terima kasih Treadmill, terima kasih anak syurga saya yang menakdirkan saya beli alat ini.

Woha!

Jika korang nak beli, Shopee buat diskaun, sangat rekemen, sebijik macam saya punya, senang lipat, dan boleh masuk bilik sebab muat pintu, nak beli klik sini, jom dengar kuliah sambil jalan kaki:

https://invol.co/cl5gbmt

https://invol.co/cl5gbmt

https://invol.co/cl5gbmt

(Cerita bersama bukti bergambar-Woha!)


"Cantik Rak Buku abang, beli kat mana?"

Saya beli di shopee lama dah tapi dah habis, tapi saya jumpa yang seakan akan. Ini linknya https://invol.co/cl5gkz8


Bapa Borek Anak Rintik?


Jika Ayah kita seorang yang ada kerjaya hebat, maka anak anak telah ada mentor percuma paling berpengalaman depan mata.

Tengok Mukhriz anak Tun Mahadir, pandai jadi Menteri berkat ajaran ayah dia. Kedah jadi maju!

Tengok Nurul Izzah anak Anwar Ibrahim, pandai jadi wakil Rakyat dan pandai berceramah ikut ilmu dari Ayah seorang Menteri!

Tengok Lim Guan Eng anak Lim Kit Siang, pandai bercakap macam ayah dia.

Tengok Nik abduh pandai berceramah macam ayah dia Datok Nik Aziz.

Tengok Datok Najib anak Perdana Menteri, ekonomi negara melonjak tinggi sampai tahap "The greatest bull run in history"

Tengok Samsul Yusof anak Datok Yusof Haslam, Dari Bapanya dia belajar buat filem yang jauh lebih hebat. Kutipan berjuta juta!

Tengok Khabib anak jurulatih gusti, dari ayahnya dia belajar jadi juara UFC paling hebat.

Jadi ayah kita bukan sahaja teman hidup, tapi mentor paling berpengalaman depan mata!

Namun ada orang, dia tak jadi macam ayah dia, sebab masing masing ada impaian tersendiri.

Macam saya, arwah ayah adalah nelayan, saya pernah ke laut jadi nelayan, dan saya tak minat kerja tu, ayah saya pun tak nak saya jadi nelayan, tapi ayah saya suka borak bab agama, maka saya banyak dapat idea dalam menulis bab agama sebab.. asal borak dengan ayah, pasti cerita bab agama dari kitab jawi yang saya tak lancar, maka banyak cerita yang luar dari RUMI menjengah dunia saya yang lama kelamaaan menjadikan saya penulis Blog tazkirah santai KERETA MAYAT.

Jadi siapapun anda, apapun kerjaya anda, anda adalah mentor paling berpengalaman dalam mendidik anak-anak.

Maka tanya pada anak, bila besar nak jadi apa? Dna bantu mereka.

Ada orang dia cuba jadi orang pertama pakai kereta BMW dalam keluarga, ada orang dia nak jadi orang pertama ada kereta Ferarri dalam keluarga.

Alkisahnya, pernah saya baca kisah orang kaya yang ada kereta mewah, waktu sakit nak mati, harapan dia agar dapat tulis satu buku tentang kisah hidup dia.

Maka saya terfikir, antara menjadi orang pertama ada kereta mewah dalam keluarga, lebih baik saya jadi orang pertama ada BUKU dalam keluarga.

Maka terlihatlah sebuah kereta Axia, paling murah di Malaysia, menjadi milik saya Bersama Buku tulisan saya yang dah masuk 12 bijik!

Sesungguhnya, Kereta ‘mewah’ saya ini akan sampai setakat pagar kubur, tapi buku saya harapannya, insyaAllah menjadi bekalan kebaikkan Bersama doa anak yang soleh serta sedekah jariah.

Woha!

Ps: Hidup ini tak perlu cari kereta mawah semata mata. Sungguh Kejayaan hidup tak di ukur melalui berapa mahalnya kereta kita, tapi diukur melalui kemampuan untuk pergi ke mana-mana distinasi yang terindah bersama orang yang kita sayang lalu mencipta kenangan yang hangat, dan dibukukan pengalaman itu, tak percaya? baca buku KISAH LAKI BINI! (Woha sampai syurga!)

Aug 18, 2021

Jangan cakap Sia Sia?

“Dalam pesanan 4 perkara perlu di kurangkan, salah satunya adalah, kurangkan bercakap sia sia, boleh encik Hamka terangkan apa maksud ini?”

*****

Alkisahnya, pernah tak korang lepak kedai kopi naik kereta kancil, tiba tiba ada sorang pakcik ni cerita keburukkan kerajaan berjam jam, dari korang masuk kedia dia dah start bercerita salah dan silap menteri sekian-sekian, sampai korang habis makanpun dia masih bercerita semua keburkan Menteri itu.

Lima tahun kemudian, korang pergi kedai kopi yang sama, naik kereta Sedan, pakcik tu masih ada bercerita tentang menteri yang dia tak suka, tapi menteri yang dia kutuk dulu dah tak di kutuk, kerana menteri tu dah masuk parti yang dia sokong.

Dua puluh dua bulan kemudian, korang naik kereta jenama MPV, dan korang masih mengeteh di situ, tapi pakcik tu masih ada bercerita keburukkan kerajaan berjam jam dan kutuk balik menteri yang lompat parti sana sini.

Setahun kemudian, masuk PKP korang Nampak akaun FB pakcik tu melintas, korang baca status pakcik tu tengok pakcik masih gigih bercerita kerajaan tak betul, kerajaan tak guna, dan kutuk semua Menteri yang pernah di puji dulu sebab menjadi Menteri katak.

Dua tiga minggu kemudian, Pakcik tu telah masuk wad akibat Covid, korang pun scroll tengok status terakhir pakcik tu sebelum masuk wad, masih kutuk Menteri siap fitnah lagi. korang pun scroll dua tiga bulan punya status pakcik tu dan dapati semua statusnya tak layak untuk share sebab berita fitnah.

Korang pun share beberapa status ilmu dan keagamaan pada pakcik tu, sambil korang berfikir?

Dalam dunia ini, ada orang yang akan bercerita berjam jam perkara yang tak boleh di ubah, ianya diluar kawalan pakcik tu, sungguh pakcik tu tak akan mampu tahan menteri lompat parti walaupun hujahnya betul dan kukuh.

Maka itulah contoh PERCAKAPAN YANG SIA SIA.

Bila Kita habiskan masa untuk focus pada perkara tak boleh ubah dengan sangat lama,

Sepatutnya, kita jika nak Berjaya dunia-akhirat, kita kena focus dengan apa yang boleh diubah, kurangkan bercakap sia sia, belajar ilmu baru, dan cuba bantu orang dengan ilmu dan bakat serta harta yang kita ada.

Nasihat ini ada dalam bab pertama dari buku 7 Habits of Highly Effective People karya Steven Covey. Bab pertama adalah BE PROACTIVE, buat tabiat fokus pada apa yang boleh kita ubah, sungguh Tabiat suka bercakap perkara yang kita tak boleh ubah akan merugikan kita, maka betul sangat pesan maulana Tabligh dalam adab masjid, kurangkan bercakap sia sia, hendaklah kita sentiasa amalkan.

Apa yang dah lama saya perasan, Lepas saya baca buku ini, dan baca buku buku dari Barat yang lain, banyak pesanan dan nasihat mereka dah di sampaikan oleh Nabi Muhammad SAW. Bab bercakap benda benar dan diam jika tak nak berdosa dah lama Nabi pesan.

Jadi Langkah pertama untuk jadi orang berjaya, jangan bercakap benda yang kita tak boleh kawal, tapi focus pada perkara yang kita boleh ubah, sungguh Allah tak akan ubah nasib kita jika kita tak nak ubah nasib kita sendiri.

“JANGAN BERCAKAP PERKARA SIA SIA”

Al faham ke idop?

Woha!

.

.

.

.

.Ps: Bagi yang suruh saya PM sebab nak beli kitab taklim, saya tak jual, tapi anda boleh beli di Shopee 3 buku satu harga di link ini: https://invol.co/cl5d1wf

Apa itu kitab taklim? baca sini: https://www.facebook.com/keretamayat/posts/380371910111554

Terima kasih

Kenapa nama pena Kereta Mayat?

Ok, saya jawab..

Bayangkan jika korang mati hari ini, kawan kau pun update Facebook:

“Al fatihah untuk (isikan nama Facebook anda)”

Maka semua kawan kawan korang dalam Facebook yang sebelum ini tak pernah like atau share status korang, klik link FB korang buat kali terkahir untuk like, atau letak emoji love, emoji sedih,. emoji menangis..

Sambil sambil tu kawan kawan FB korang akan scroll korang punya status sebelum mati.

Jadi bayangkan jika status dua tiga hari sebelum mati adalah status kutuk orang, hina orang, jual barang takde kualiti, atau tipu produk, kutuk menteri, kutuk ustaz, kritik sana kriktik sini.., mengeloh, dan banyak yang negative, jika perempuan dengan gambar selfie penuh muka, aurat tak tutup, lelaki dengan seluar pendek, nampak pusat, tapi masa tu korang dah arwah.

Nak tak orang ramai tengok status FB yang memalukan anak cucu?

Maka Tabiat orang Berjaya adalah, Bermula Dengan Matlamat terbesar! (Begin With The End In Mind) yang mana matlamat kita adalah lepas mati, orang tak mengumpat kita, kita masih dapat pahala dari ilmu yang kita kongsikan, anak cucu tak malu nak share status FB nenek moyang mereka.

Itu yang Nabi pesan, orang paling bijak adalah orang yang ingat mati!

Sebab tu saya nak jadi bijak dengan letak nama pena saya yang boleh ingat mati, maka Hamka dalam bahasa Rom zaman dulu bermaksud HARM CAR, iaitu kereta mayat! 

Dan saya nak ingat mati bila sebut nama, maka jadilah Hamka (Kereta Mayat) sebagai nama pena, sebab saya nak belajr ingat mati! Dan oleh sebab mati itu tiba tiba….

Maka untuk itu mari penuhkan media social, Youtube, Instagram dengan benda benda berfaedah dan ada unsur ingat mati, saya dah lama zaman blog dulu buat blog keretamayat sebagai nota agama kepada diri.

Sampai masa saya jadikan buku, dan jual, (ada 12 tajuk) maka bila saya mati anak masih dapat royalty, anak gembira, dan doakan saya, Alhamdulillah, jika anak cucu bukak FB saya tak malu sangat kot, ha ha, sebab status saya ada yang share sampai beribu ribu, like beribu ribu, dan dengan ilmu yang saya selalu share insyaAllah akan memberi manfaat walaupun mayat telah lama berulat di dalam kubur.

Tak hensem tak apa, janji patuh Syariah!

Woha!

Ps: Bagi yang suruh saya PM sebab nak beli kitab taklim, saya tak jual, tapi anda boleh beli di Shopee 3 buku satu harga di link ini: https://invol.co/cl5d1wf

Aug 17, 2021

Malam pertama kahwin, korang borak apa?

Alkisahnya, dari link ini https://www.facebook.com/keretamayat/posts/379051256910286

Ada soalan pembaca:

“Seronok baca kisah keluarga encik Hamka dan jadual seharian, muzakarah, berceramah, taklim, mesyuarat semua, boleh tahu bagaimana mulakan semua itu?”

Okey, nak jawab soalan ni, saya kena Kembali kepada Malam pertama kahwin, yang mana saya bagitahu isteri, kita akan bacakan hadis Nabi setiap malam.

“Jika habis, baca kitab mana pula?”

“Kita ulang balik, sebab hadis no 1 pun kita belum dapat amal sempurna”

“Satu kitab ini sahaja?”

“Ada tiga kitab, Mutakhab Hadis karangan Maulana Yusuf, Fadail Amal karangan Maulana Zakaria, dan Fadhilat Sedekah”

“Kenapa kena baca kitab ini sahaja?”

“Sebenarnya lepas perang dunia kedua, Maulana Tabligh mendapati punca orang islam bergaduh adalah kerana tafsir berbeza bab hukum hakam, dan untuk satukan ummat Islam, kita kena baca satu kitab yang bebas unsur tafsir berbeza tapi zaman itu kitab ini belum wujud”

“Kira kitab ni baru wujud lepas perang dunia ke dua?”

“Ya betul, sebelum ini kitab ulamak terdahulu bercampur ilmu hukum hakam dan fadail, maka Maulana Aliyas, ketua Jemaah Tabligh arahkan anak saudaranya, Maulana Zakaria, seorang pakar hadis untuk buat kitab kompilasi Fadail Amal”

“Saya baru tahu ni”

“Maka munculah kitab Fadhilat solat, Fadhilat zikir, Fadilat puasa, Haji, sedekah, dan banyak lagi”

“Jadi kitab Fadail Amal ni adalah koleksi semua kitab itu dalam satu buku?”

“Ya betul, kemudian bila Jemaah dakwah banyak belajar sifat sahabat  melalui enam perkara asas agama, maka anak Maulana Yusof karang kitab Mutakhab hadis tentang enam sifat sahabat dan Hadis Fadail”

“Okey, benda ni baru bagi saya, sila beri tunjuk ajar”

“Bukan hadis sahaja dalam kitab ini, ada juga ayat Al quran, yang mana Ayat Allah dan Hadith bila dibacakan, akan mengeluarkan satu cahaya yang boleh menerangi hati si pembaca dengan syarat pembaca faham apa yang di baca dan sanggup mendengar dengan penuh rendah diri”

“Jadi kitab ini baca versi Bahasa melayu lah kan?”

“betul, kita kena faham apa kita baca, cuba Kita rujuk kepada masyarakat Jahiliah di zaman nabi dulu, sebuah masyarakat yang terkenal dengan kejahatan seperti bunuh anak perempuan hidup-hidup, minum arak dalam tengkorak berdarah, dan berjudi dengan membunuh wanita mengandung untuk teka jantina bayi.. serta lain lain maksiat..”

“saya kena catat nasihat abang ni..:

“Takpe, malam ni dengar dulu, sambung kisah sahabat, bila mereka mendengar suara Nabi yang membaca Al quran dan hadith, maka satu cahaya nurani yang terang telah datang dan menerangi hati si pendengar sehingga meleleh air mata mereka keinsafan sehingga akhirnya mereka memeluk agama islam dan bersolat tak jemu-jemu”

“oh, inilah yang abang cakap majlis suara Nabi tu, kan?”

“Ya betul, Maka kerana itulah para ulamak telah menggalakkan kita agar menghidupkan bacaan Hadith Nabi dirumah kerana apabila ‘Suara Nabi’ di dengarkan, maka ianya akan mengeluarkan satu cahaya yang boleh menerangi hati si pendengar dengan syarat si pendengar faham apa yang di dengar dan sanggup mendengar dengan penuh rendah diri...”

“Saya setuju”

“Terima kasih sayang sebab setuju, kita semua tahu Ilmu penting, kena belajar, tapi jika hati gelap.., maka takde kekuatan untuk amal ilmu kerana hati menjadi buta sehingga tidak nampak kelebihan dari perintah Allah...”

“Benar..”

“Untuk itu, mulai mala mini jom kita belajar-belajarlah menghidupkan ‘Suara Nabi’ (bacaan ta’alim) dirumah pada setiap malam selepas isyak dan bila ada anak kelak, atas riba lagi kita dah baca pada mereka”

“Abang nak anak berapa orang?”

“Target Muat satu kereta sekurang kurangnya, kalau boleh nak ramai lelaki agar dapat sambung kerja dakwah”

“Amin, bagaimana kaedah bacanya?”

“ Baca hadith Nabi jika boleh ulang tiga kali.., maka insyAllah.., ianya akan mengeluarkan satu cahaya yang boleh menerangi hati si pendengar dengan syarat si pendengar faham apa yang di dengar dan sanggup mendengar dengan penuh rendah diri...”

“Kena tafsir ke?”

“Tak perlu tafsir sebab dah ada tafsir kat bawah.., baca jer.., Zaman sahabat, mereka boleh dengar hari hari suara nabi lalu merekapun improvekan diri masing masing, sekarang, Al quran dan hadith telah menjadi warisan Nabi, tinggal kita nak kena hidupkan kembali 'suara Nabi' agar anak isteri dapat mengambil manfaat seperti mana anak isteri sahabat yang mendengar 'suara Nabi' dari suami mereka yang bercerita akan sabdaan Nabi setelah bergaul dengan Nabi sehari hari..”

“Kalau kita gaduh, camne Bang?”

“Baca jer sorang sorang, awak jika baca, saya yang marah terus tak jadi merajuk tau!”

“eh? Ni ada Kitab English?”

“Sama sahaja, ini versi BI, nanti waktu awak baca BM, saya semak dalam BI, nak tambah penguasaan Bahasa English, senang nak takluk dunia”

“Wow, lain macam laki saya ni”

“Kita baca Taklim ni tak lamapun, sampai mati jer.., tapi bila kita mati? Mungkin esok? Maka sampai esok sahaja..., kan?

*****

20 tahun kemudian, anak lima orang, empat lelaki, sorang perempuan, satu OKU autisme, dan Alhamdulillah tiap malam masih baca Taklim, Tiap pagi lepas subuh semua akan berceramah, lepas tu mesyuarat, lepas zohor muzakarah adab, lepas asar habiskan Zikir, lepas Magrib, mengaji, lepas Isyak, sambung Taklim dan muzakarah enam sifat sahabat.

“Dunia mereka macam mana?”

Anak sama jer macam anak orang, ada yang minat korea, ada minta Hindustan, ada minta tamil, suka jugak main game, macam anak orang lain juga.

“Sekolah macam mana?”

Anak sulong baru masuk UIA, anak No 2 MRSM, anak no tiga, sekolah agama, anak no empat, PdPR sekolah dekat jer, dan anak OKU, sekolah PPKI.

“Nak beli tiga kitab tu kat mana?”

Saya tak jual, tapi saya rekemen beli di Shopee link ini, 3 kitab dalam satu harga.

https://invol.co/cl5d1wf

Ps: Demikian kisah borak saya dan isteri di malam pertama, korang malam pertama kahwin?, borak apa? Sebelum korang kongsi jawapan, saya jerit WOHA siap siap.

Woha!

Me Too?

“Abang mayat, apa hukum kita tahu orang buat salah, tapi sebab tak nak Malukan dia, kita sebarkan dosa dia, tapi kita tak bagitahu siapa? Kita suruh orang teka? Boleh ke macam tu?”

Alamak, Dah jadi kerja pulak nak kena teka siapa yang salah? Adohai..

Teringat cerita orang kampung zaman saya kecik dulu, ada jiran jumpa bomoh, sebab dia rasa macam kena buatan orang, bomoh tu cakap ada orang sohir dia, dan bomoh  tak nak bagitahu siapa sebab tak nak aibkan, Cuma bomoh bagi hint: Orang dekat dekat jer.

Korang bayangkanlah jiran dekat rumah kita ada berapa ramai? Habis bergaduh jiran tu tuduh orang yang dia tak suka, telah sihirkan dia, adohai, lepastu bila dah kena tuduh, sebab bengang, jiran tu pergi jumpa bomoh lain, maka perang santaupun bermula.

Maka masuklah mereka ke lembah dosa besar, sebab guna sihir, yang bermula dari hint: “orang dekat dekat yang buat ni”

Maka sepatutnya, jika kita tahu siapa yang bersalah, ada bukti, terus bagitahu agar orang selamat dari kejahatan mereka, jangan suruh orang ramai teka sebab akan membuak pintu fitnah, dan fitnah termasuk dosa besar!

“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan berprasangka, kerana sesungguhnya sebahagian tindakan berprasangka adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain”

[Al-Hujurat : 12]

Maka pada pendapat saya yang hina, jika korang ada bukti, dan yakin dosanya adalah bahaya kepada masyarakat umum, yang mana jika tak dedahkan, maka lebih banyak kejahatan tersebar, elok bawa kepada pihak berkuasa, sebarkan bukti anda pada pihak berwajib, jangan tiru perangai bomoh konon nak tutup aib, dan bagi drop hint: orang dekat dekat jer.

Jika setakat bagi hint, nanti akan terbuka pintu fitnah! Akan buatkan orang mencari aib sesama islam, yang mana orang taksub akan back up sebab bukti tak cukup, orang benci akan tuduh walau bukti tak cukup, lepas tu gaduh, hingga semua dosa terbang bertaraburan bagai abu di petik Thanos berbatukan infinity stone.

Sungguh aktivti dedah aib secara, 'teaser' dan 'bayangan' yang berpanjangan serta meleret-leret, membuat ramai orang berburuk sangka, berspekulasi yang akhirnya membuka medan kehakiman berdasarkan like yang tinggi, lebih teruk jika anda tunggang isu untuk kejar like sedangkan korang sendiri pun tidak 100% pasti akan kejadian sebenar, Cuma share sebab ramai share. Adohai.

Mungkin korang cakap tujuan bagi hint agar ramai mangsa berani hubungi anda, dan anda akan bawa ke peguam bila banyak bukti. Tapi bila ada video tersebar, bermakna ada yang dapat bukti, jadikan content pulak sebarkan sikit sikit, suruh like dulu, nanti nak bagi sikit, dah kenapa? Nak tiru long Burma suruh like banyak baru nak cerita ke?, adohai..

Bab nak cegah serangan seks, di dunia sekarang ni ada  Gerakan hashtag mee too, #MeToo yang mana semua mangsa seks jahat di gesa untuk berani mengaku pernah di media sosial jika korang pernah di cabul ke,pernah dirgol ke, amang seksual ke, oleh orang di sekeliling, sila dedahkan aib orang cabul kita sebab kita mangsa, cerita modus operandi mereka, dan letak hashtag “MeToo”.

Itu yang tahun lepas keluar berita dari The Academy Sains Filem yang telah membuang lagenda komedi Bill Cosby dan pengarah filem Roman Polanski kerana tuduhan melakukan serangan seksual.

Pengusiran ini terjadi apabila tuduhan yang melibatkan ahli politik, ahli perniagaan dan penghibur yang dilucutkan dari pelbagai projek kerana gerakan #MeToo di media sosial yang memperkasakan hak wanita yang menjadi mangsa pencabulan serangan seksual.

Hasil Gerakan ini, tampil Angelina Jolie cerita bagaimana dia dapat gangguan seksual dari penerbit filem, ada jenis ajak mandi Bersama, jika tak nak, maka tak akan dapat tawaran filem, baca kes Harvey Weinstein Founder Miramax Film, ada 100 artis Wanita jadi mangsa serangan seks dari beliau.

Dan isu ni bukan dekat Holywood sahaja, berapa ramai perempuan jadi mangsa bila nak dapat kerja, atau mengadu masalah pada orang agama yang gila seks. Rujuk filem Spotlight kisah sukarnya wartawan nak minta mangsa tampil ke depan lepas di cabul oleh Paderi.

Hasil kempen #MeTOO juga dedahkan Tariq Ramadan, seorang profesor dari universiti, yang juga cucu pengasas Ikhwanul Muslimin iaitu Hasan Al Banna terpalit dengan kes rogol apabila #metoo meletup yang telah berlarutan melibatkan ramai wanita tampil mengaku jadi mangsa termasuk seorang wanita kurang upaya Mualaf.

Panjang nak cerita, Korang google lah #MeToo dan bacalah bagaimana kempen ni buatkan ramai penjenayah seksual tersungkur.

Tapi waktu nak tulis #MeToo nanti, jangan bagi hint pulak, orang dekatlah, ada tahi lalatlah, pakai kopiahlah, jadi dosa orang ramai pulak terpaksa cari buruk orang dengan meneka neka, bagitahu terus, sebab korang mangsa, siapa yang rogol? Ayah sendiri? Abang? Ustaz? Cikgu? Menteri? Jangan takut bercakap benar, fakta tetap fakta. Tiada Deepfake boleh rogol orang depan depan.

Tapi jika setakat bagi hint, nanti ramai orang boleh gunakan #Metoo untuk tuduh orang berzina, dosa besar pulak fitnah orang baik berzina, makan tak habis dosa bawak mati.

Kita semua pulak kena faham, menuduh orang berzina belum bermakna sifulan adalah penzina? Tak perlu terus percayapun, Islam dah ajar dalam surah Al hujarat, dapat berita, Kena siasat dulu, walaupun tuduhan tu dah letak nama, zaman nabi waktu Aisyah di tuduh berzina, Nabi tak bela terus, Nabi juga tak hukum terus, Nabi siasat, doa dan tawajuh pada Allah, waktu itu berapa ramai makan dosa tak habis sebab percaya Aisyah berzina, dan betapa ramai musuh Nabi yang seronok dengan fitnah ini? Dan akhirnya terbukti itu semua fitnah, dan penfitnah telah dikenakan hukuman,

Jadi bab menuduh orang buat dosa, sebelum#metoo, kena ada bukti, sangat berdosa besar tuduh dan sebarkan aib orang tanpa bukti sebab pesan Nabi jelas, jika terbukti Fatimah mencuri, aku akan potong tangannya, maka pandangan saya, tiada orang terlepas dari dosa, jika terbukti bersalah, hukumlah, tak kita orang tabligh ke, lebai ke, ustaz ke, artis ke, salah memang kena hukum, jangan taasub membela atau menuuh hingga kita tak sedar  dah sampai ke tujuh pintu Dosa besar, sekali kena Virus stage 5 waktu buat dosa besar? Bagaimana?

Keretamayat tak pilih kasih, semua pendosa boleh naik, tapi ingatlah, hala tuju kerata mayat adalah tanah perkuburan islam, dan keretamayat sehala jalannya, sekali masuk terus jalan, sekali turun tak naik dah.

Woha!

#MeToo akan naik keretamayat kerusi belakang, sob sob..

Aug 16, 2021

Family Rules?


 Di dinding rumah saya ada Poster FAMILY RULES. Tempatnya di area meja makan, kadang akan jadi modal untuk tazkirah..

 

Duhai Anak anak, dunia ini syurga orang kafir kerana mereka bebas buat apa sahaja berbanding neraka yang bakal mereka masuk nanti, manakala dunia ini adalah penjara orang islam, berbanding dengan syurga yang kita bakal masuk.

Maka dalam penjara ada undang undang! Jadi dalam Family pun ada undang undang!

SAY PLEASE AND THANK YOU

Pertama, bersopanlah walau di mana anda berada, contoh nak buat apa-apa, sila minta izin dengan sopan, atau nak minta tolong orang buat sesuatu berkatalah dengan sopan, rujuk kisah wanita pertama masuk syurga, bila Fatimah r.aha pergi siasat, rahsianya dia seorang yang sangat bersopan pada suaminya

Kemudian duhai anak, bila dah dapat izin, atau orang sudi tolong kita, berterima kasihlah serta mereta kerana dalam hadis bagitahu, orang yang suka berterima kasih kepada manusia, adalah tanda orang yang suka bersyukur kepada Allah, dan siapa yang bersyukur, Allah pasti akan menambah nikmat.

PLAY NICE, WORK HARD

Waktu main, sila main betul betul, tolong jangan main-main waktu main, manakala waktu kerja, sila kerja betul betul, tolong jangan main main waktu kerja, dan tiada istilah Study Smart atau Work Smart, yang ada adalah Study Hard serta Work Hard sahaja, kejadian Study Smart atau work Smart ni bila orang tak nampak kita penat, yang mana bila orang nampak kita sedang passion, atau gharah, atau sangat bersemangat, masa tu kelihatan macam STUDY SMART, padahal bagi orang yang mampu melihat yang tersirat, itulah WORK HARD.

DREAM BIG

Jika orang Tanya: lima tahun akan datang apa nak capai? Lima bulan akan datang, apa nak capai? Lima hari akan datang, apa nak capai? Lima jam lagi? Ada nak capai sesuatu tak? Pastikan ada jawapan!

Bila ada impian, maka senang kita susun langkah kerja, contoh jika saya nak capai lima buku lagi lima tahun, maka lima jam dari sekarang saya dah baca satu bab, serta dah tulis tiga muka surat, begitu contoh lebih kurang.

Luaskan kubur dan Syurga dengan Impian yang memberi manfaat dunia dan akhirat.

KNOWLEDGE IS BETTER WITH WISDOM

Ilmu itu teori, kena banyak belajar dan membaca, sementara “Bijak Sana” itu adalah kemampuan memilih cara terbaik bila berdepan dengan pelbagai masalah hingga keputusan kita membuatkan kita BIjak di sana (Akhirat)

Okey, dah separuh papan poster saya tafsir, sambung lain kali. Kita makan dulu!

Note:

Siapa nak beli poster, saya tak jual, tapi boleh klik sini: https://invol.co/cl5dj54

Jap lagi ada Tanya, bar besi bergayut tu jual tak? Klik sini: https://invol.co/cl5d43m

 

Jika nak saya? Err, maksud saya ILMU dari saya, boleh beli buku Hamka keretamayat, ada tujuh tajuk pelbagai topik tazkirah santai tapi sampai.

 

Woha!

Masalah anak remaja?

Masalah anak remaja.

Alkisahnya,  Tiga anak saya dah jadi remaja. Lalu berkatalah salah seorang anak remaja saya:

"Ayah beli lah alat senaman untuk bergayut"

Saya tidak berkata apa apa, Si anak bertanya lagi soalan yang sama lalu saya menjawab:

"Tengoklah jika ada duit lebih ayah beli"

Tiba tiba dua anak remaja memanjat Tirai besi lalu berkata:

"Takpelah ayah, kami gayut kat sini sahajalah."

Terus saya terkejut di tempat kejadian, saraya berkata:

"Oh anak, tercabut grill pintu rumah anak oiiii"

Maka isteri datang membawa sebuah telefon, dan berikan saya Link order alat bergayut untuk anak remaja, sudah add to cart katanya.

https://invol.co/cl5d43m

Saya terus order dan sementara barang Shopee itu sampai, saya teringat Hadis tentang sesuatu yang bergayut.

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya aku telah melihat seorang lelaki berguling-guling(bergembira) di dalam syurga hanya kerana dia memotong dahan pokok di bahu jalan yang bergayut mengganggu manusia". (Riwayat Muslim)

Alkisahnya, seorang lelaki yang sedang melalui jalan yang biasa digunakan oleh kaum Muslimin. Ketika melewatinya, dia melihat sebatang dahan yang berduri dan bergayut seakan-akan hampir jatuh. Bimbang apabila memikirkan dahan itu akan menimpa orang ramai, lelaki itu berusaha memotong dahan tersebut dan menjauhkan dari jalan. Oleh kerana tindakannya itu, Allah s.w.t. mengampuninya dan memasukkannya ke dalam syurga. Dia menikmati kemewahan dan kesenangan yang tiada bandingannya.

Akhirnya barang Shopee itu sampai, anak terus bergayut, semoga ada kebaikkan buat kami semua.

Woha!

Jika nak beli jugak alat bergayut, klik sini: https://invol.co/cl5d43m

Jika nak beli Taklim untuk anak remaja, boleh klik sini: https://invol.co/cl5d1wf 

Aug 15, 2021

PKP.., jadual untuk anak?Ada yang Tanya, pakcik keretamayat susun jadual harian untuk anak-anak bagaimana?

Jadi saya share jadual yang saya buat untuk anak sendiri.

Kita mulakan pagi lah yer...

Alkisahnya, Lepas solat subuh berjemaah, semua orang kena ceramah, dalam lima minit seorang, apa apa tajuk, tapi lebih kepada syukur dengan nikmat beragama dan nikmat hidup. Semua orang kena bercakap.

Kemudian kami akan mensyuarat tentang lima perkara,

1.Agama, (siapa azan, siapa Imam, siapa muzakarah, dan lain lain)

2.Keluarga, (apa aktiviti nak buat bersama sama hari ni, siapa buang sampah?, siapa siram pokok, siapa basuh singki? Dan lain lain)

3.kesihatan, (apa nak main petang nanti?)

4.rezeki, (nak makan apa?)

5.Masa lapang. (Setiap orang kena laporkan perkataan baru jumpa atau ilmu baru, dan kami akan bincang bersama setiap perkataan atau ilmu baru itu.)

Dalam mesyuarat, Semua orang kena bagi peluang untuk buat cadangan.

Lepas semua dah dapat tugas, dah bagi laporan semalam, maka sarapan sama sama, lepas tu bermulalah aktiviti bebas, nak belajar ke, main game ke, on line ke. Jika waktu PdPR kena ikut jadual kelas masing masing.

Kemudian Solat zohor berjemaah, dan buat muzakarah agama, semua orang kena cakap. Lepas tu Lunch, dan kemudian aktiviti bebas. Saya dan wife biasanya tidur petang, orang tua biasalah, cepat penat.

Masuk Asar, buat Muzakarah lagi, semua orang kena kongsi ilmu masing masing. Habis muzakarah saya tutup internet, anak semua kena keluar bermain aktiviti fizikal sampai magrib, minum petang di sediakan.

Lepas magrib, mengaji sampai isyak.

Lepas Isyak, baca Taklim, baca kitab, dan muzakarah enam sifat sahabat. Anak anak juga di minta hafal hadis agar berdakwah nanti lancar.

Kemudian makan malam sambil menonton sesuatu di TV secara berjemaah.

11 malam, tutup lampu, tutup internet, rampas handset. Selamat malam dunia.

Begitulah kami sehari hari sepanjang PKP.

InsyaAllah dengan jadual begini, Tiada anak yang menyendiri, tiada anak anak yang tak bersuara, tiada anak anak yang di abaikan, masing masing ada peluang untuk belajar memberi dan menerima. Belajar bersyukur dan bersabar.

Semoga membantu, jika ada cadangan tambahan, mohon tunjuk ajar.

Woha!

Hamka keretamayat pkp3.0

Penulis buku Kerana Dia Anak Syurga

note: Orang selalu tanya, nak beli kitab taklim ada jual tak? maaf, saya jual buku saya sahaja, tapi jika nak beli kitab taklim, saya cadang beli dishopee link ini https://invol.co/cl5d1wf

Tujuh Sekatan?

“Ayah, dari mana kita datang dan ke mana kita pergi?”

“Kita datang dari belakang dan pergi ke depan”

“Jawab betul betul lah ayah, nak catat ni”

“ok.. dengar…”

“Kita datang dari Kehendak Allah, dan kepada Kehendak Allah kita pergi.”

“Jelaskan lagi?”

“Allah Maha Berkehendak, dia yang Berkehendak kita menjadi manusia, lalu disempurnakan nikmat iaitu kuasa berkehendak juga ada pada kita.”

“ok, lagi!”

“Kita di beri dua jalan, yang baik untuk didekati, dan yang buruk untuk dijauhi. Baik dan Jahat, Allah yang tentukan, bukan kehendak kita, kita ikut kehendak Allah maka ada kejayaan, lalu akhirnya kehendak Allah yang menentukan Syurga nereka berdasarkan Kehendak kita di dunia”

“boleh cerita Panjang sikit tak ayah ke mana kita selepas mati?”

"Kita akan ke tujuh Hentian"

"Cer citer cer citer"

1.Hentian Kubur:

Kata Saidina Osman menantu Nabi, Kubur ni sama ada lembah Neraka atau Taman syurga.. orang baik lepak Taman Syurga, orang tak bernasib baik, lepak lembah neraka.

2.Hentian Telaga:

Kemudian kita akan bangkit dari Kubur dan Rentas Telaga Nabi, waktu merentas, jika Nabi ajak minum air telaga Nabi, hilanglah dahaga buat selama-lamanya.

Tapi jika ada Malaikat buat road Block, di halaunya kita kerana atas dunia kita tak termasuk orang yang hidupkan Sunnah Nabi.., maka menjadilah kita golongan yang Nabi tak mengaku Ummat. Nauzubillah.

3.Hentian Bawah Arash

Dah kena halau kat Telaga Nabi, automatic kena kena pergi hentian ketiga iaitu padang masyar tempat yang penuh azab, ada kawan kita yang berenang dalam peluh, ada kawan kita kemaluannya besar dari badan sebab suka berzina, ada kawan kita yang perut besar dari badan sebab makan benda haram.

Kita pulak, tak tahu apa akan jadi? Tengok dosa masing masing lah.

Masa tu dah tentu kita akan cemburu gila babi tengok Hentian mereka yang dah kenyang minum air telaga Nabi, relex duduk lepak bawah arash, pakai baju kemuliaan sedang kita bertelanjang, mereka duduk atas mimbar bercahaya sedang kita kepanasan dalam kegelapan, mereka lepak atas timbunan kasturi sedang kita sedang berenang dalam lautan nanah!

Siapa mereka tu?, apa amal mereka hingga boleh duduk lokasi istimewa? Mereka antaranya adalah pemuda yang hatinya terpaut pada masjid, orang yang tidak berzina, orang yang selalu menangis takutkan Allah, orang yang iklas dalam menderma, orang yang selalu bangun malam solat tahjjud, pemimpin yang adil, dan lain lain, ada tujuh golongan semuanya.

Aduh,, kita yang sedang kepanasan bawah terik dua belas matahari mula menyesal dulu tak nak kawan dengan geng surau.., selalu kutuk geng surau ni riak lah, apa lah, oh kembalilah kami ke dunia, sebab kami nak belajar cintakan masjid jugak…

4.Hentian Mahkamah Allah

Lepas tu hentian seterusnya adalah Mahkamah akhirat untuk ambik buku laporan kehidupan dan dibincang dosa pahala.

Mereka yang ambik dengan tangan kanan senyum gembira sebab confirm masuk syurga

Kita pulak, aduh.., tangan kiri korek perut pergi ambik walau kita dah sorok tangan tu belakang badan.

Bagi yang belum tahu, hentian ke empat ini ada tiga mahkamah, pertama untuk orang kafir lalu di bicarakan azab apa patut dapat, orang kafir yang baik akan dapat azab yang ringan, yang jahat akan dapat azab yang berat.

Mahkamah kedua pulak, untuk azab orang yang berdosa dengan Tuhan sahaja, kat sini Rahmat Allah terbuka luas, mereka yang duduk bawah Arash masuk sini.

Kita pulak, akan masuk mahkamah ke tiga, iaitu dosa dengan manusia, kat sini jika kita buat jahat kat orang, orang tu akan dapat pahala kita dan bila pahala kita dah habis tapi bilangan orang yang kita kutuk, hina, sakitkan hati masih ramai, maka kita pulak yang ambik dosa mereka, aduh…

Si mati Syahid yang patut terus masuk syurga juga sangkut kat mahkamah ni sebab dosa hutang tak bayar kerana hutang wajib bayar, dan di akhirat bayar dengan pahala jika ada baki, atau bila stok pahala dah habis, kena ambik dosa orang yang kita hutang tak bayar. Aduh..

5.Hentian Mizan

Dah dapat dosa dan pahala masing masing maka kita semua akan ke hentian ke enam.

Iaitu Neraca Mizan untuk ditimbang dosa dan pahala, sebab ada dosa yang ringan , dan ada jugak pahala yang berat, mana tahu pahala kita yang sikit tapi berat kualitinya boleh cover dosa kita yang besar tapi ringan? Mana tahu?

6.Hentian Sirat

Dah nampak hasil timbangan, pergilah kita kehentian ke enam, rentas titian Sirat.

Siapa berjaya lepas akan masuk hentian terakhir iaitu syurga.

Siapa jatuh itulah hentian iaitu Neraka.

Namun Pintu Syurga dan Neraka sentiasa terbuka, dari masa ke semasa akan ada pengumuman ahli neraka yang berjaya keluar dari Neraka dan masuk Syurga.

Semoga perjalanan kita, bermula dengan taman syurga di kubur, lepas tu minum air kat telaga Nabi, lepas tu lepak bawah arash kejap, lepas tu pergi mahkamah ambik buku catatan tangan kanan, lepas tu pergi timbang pahala, kemudian pergi titi sirat pantas macam kilat, dan akhirnya masuk syurga tanpa hisab.

Alhamdulillah, jauh lagi kan perjalanan kita?

Tak jauh pun. Mati esok.. maka esok juga dah terjaga dalam kubur.

Semoga Woha sampai syurga!

Ps: Video detail tentang gambar klik sini: https://youtu.be/Ay4pcSKrmqQ

 

Aug 14, 2021

Bunuh Diri di kalangan orang Islam?

“Ada orang bukan islam tanya, kenapa zaman Covid ni kes bunuh diri di kalangan orang islam tinggi? Bukan kah Islam haramkan bunuh diri?”

*****

Bagi saya soalan ni sama dengan soalan: kenapa ramai orang melayu islam hisap dadah di Malaysia?, sebab majoroti orang Malaysia adalah melayu islam, maka ramailah. Jika kita pergi KL tengok ramai melayu lepak, cuba pergi Singapore, ramai jer cina lepak.

Jadi Data yang adil kena ambil melalui peratus. Macam kes Covid juga jika bilangan di ambil banding dengan negara Amarica, atau india dah tentu tak adil, sebab negara mereka besar, negara kita kecik, jadi nak adil kena ambil melalui peratus.

Jadi Bab Covid, ikut peratus, negara kita memang tinggi kes aktif.

Jadi bab bunuh diri, mohon jika siapa siapa ada data dalam peratus bagi tahun 2020, atau 2021, kita kongsi, dan melalui data yang betul, Langkah penceggahan dapat di ambil.

Contoh saya Google tadi, saya dapat dari Public Health Malaysia bagi tahun 2018, Kaum india paling ramai bunuh diri berbanding bangsa lain di Malaysia sekitar 3.6 peratus.

Saya juga baca sedikit kajian bertajuk Suicide and Ethnicity in Malaysia oleh Dr Om P Murty dengan data dari 251 cases mendapati, Muslims showed the lowest cases of suicide.

Tapi itu data sebelum Covid.

Dan terkini semenjak Pendemik Covid 19, memang menyedihkan bila dengar banyak berita orang melayu islam ramai bunuh diri kerana pelbagai masalah.

Saya tidak dapat menjawab kenapa orang bunuh diri? Kerana itu di luar kepakaran saya, lebih baik soalan ini di jawab oleh pakar kesihatan mental, kerana kemurungan, stress, anxiety dan lain lain masalah kejiwaan adalah termasuk dalam bidang perubatan yang ada pakar dapat mencegah, merawat dan mengubat.

Cuma dari segi pandangan saya sebagai seorang beragama Islam, saya rasa SOP kerajaan yang tidak benarkan orang islam solat berjemaah, solat Jumaat, hadir majlis agama, dan lain lain amalan masjid, sikit sebanyak memberi kesan kejiwaan kepada ramai orang Islam.

Selalu saya baca dalam group orang islam, luahan sedih dan stress sebab tak dapat pergi solat macam dulu, hingga ada yang engkar arahan tetap ke masjid dan kena saman, bertambah stress.

Lebih stress, bila duduk rumah terkurung lama-lama, Covid makin meningkat, walau dan berbulan bulan tak solat Jumaat, rupanya datang dari Kluster Kilang,

Bila cerita tentang kilang, teringat saya satu anologi tersangat logic dalam ceramah agama berkeaan kilang buka 24 jam.

Tulisan ini ditulis sebelum Covid 19, di tuju kepada orang islam yang tak pernah ke masjid.

Katanya,

Tahu tak kenapa semua rumah ada TV, ada, lampu dan ada Kipas?

Tahu tak Kenapa seluruh dunia di setiap rumah ada TV, ada kipas, dan ada lampu?

Jika TV rosak, atau kipas rosak, atau lampu rosak, kitab buang dan bila pergi kedai, kita dapati berderet orang jual TV baru, kipas baru, lampu baru?

Tahu tak kenapa barang letrik ni ada bersepah-sepah di kedai?

Betul! Sebab kilang buat barang letrik hidup 24 jam,  kilang TV, Kilang kipas, dan lain-lain kilang sedang hidup 24 jam, pekerjanya keluar masuk mengikut shift, maka kita dapati dalam semua rumah telah masuk TV, lampu dan kipas…

Tapi hari ini, masjid tidak hidup 24 jam, sekejap bukak sekejap kunci… sebelum Covid, ada masjid buka sebelum magrib dan jam 9 malam dah tutup, jadi bayangkan? macamana amalan agama nak masuk dalam rumah jika kilang “rohani” bukak sebelum magrib dan tutup selepas isyak?

Saya rasa jika kilang TV bukak sebelum magrib dan tutup selepas isyak, maka takdelah TV kat mana mana rumah, baru nak pasang skrin dah tutup kilang, camne..?, kipas dan lampu pun tiada, sebab berapa bijik kipas siap di pasang jika kilang kipas buka magrib dan tutup isyak?

Begitulah masjid zaman sekarang, (sebelum covid) orang pergi sekejap sekejap sahaja antara magrib dan isyak.., kerana itulah tak pelik jika banyak maksiat sini sana, sebab masjid tempat membina rohani tak hidup 24 jam.., mana pergi AJK masjid?, adakah nak tunggu peruntukkan dari kerajaan baru nak fikir hidupkan masjid 24 jam?

Jika kita rujuk masjid Nabawi zaman Nabi dahulu, masjid hidup 24 jam, jemaah keluar masuk, azan dua kali, tanda tukar shift bergilir imarahkan masjid.

Kemudian Ada golongan suffah lagi yang tinggal di masjid, malahan tawanan perangpun di ikat pada tiang tiang masjid, dan akhirnya mereka tawanan perang masuk islam secara sukarela kerana terkesan dengan amalan sahabat yang memakmurkan masjid Allah…

Atas kesedaran ini, sebelum covid, jemaah Tabligh cuba hidupkan masjid 24 jam, iktikaf di masjid, makan di masjid, dengan program agama 72 jam (3 hari), ada program 40 hari hidupkan masjid, ada 4 bulan hidupkan masjid dengan amalan Dakwah, Taklim, Ibadat, khidmat.

Biasa Jemaah tabligh pagi lepas solat subuh, mereka buat ceramah, zikir pagi, lepas tu mesyuarat bagi kerja, lepas tu pecah dia Jemaah, dalam masjid, baca hadis, dan majlis Al quran, dan muzakarah sampai zohor, satu Jemaah lagi keluar berdakwah cari orang kampung ajak datang ke masjid,  lepas zohor makan dan muzakarah lagi, lepas asar mereka berdakwah rumah ke rumah, Lorong ke Korong, lepas magrib ceramah, lepas isyak baca taklim dan program tahajjud serta solat taubat.

Kira masjid hidup 24 jam, maka kesan amalan ini, anak isteri di rumah terdedah dengan amalan rumah sahabat seperti baca Al quran, mensyuarat, taklim, muzakarah, zikir, tahajjud dan perlbagai amalan rohani.

Almaklumlah, bila kilang hidup 24 jam,maka semua rumah ada barang kilang, dan bila masjid hidup 24 jam, maka rumah rumah sekitar masjid akan terkesan dan hidup juga dengan amalan masjid. Lepas tu kita dengar ada orang tak pernah solat tiba tiba dah rajin ke masjid, orang isap dadah dah insaf, artis bertaubat, samseng bertatoo ikut tabligh, al quran yang berabuk, di bacakan semula, hadis di hafa dan meniti di bibir, semua kesan dari masjid yang hidup 24 jam. Alhamdulillah!

Namun! Sekejap, maaf! saya mohon amalan hidupkan masjid 24 jam ini jangan biarkan orang tabligh sahaja buat, sebab masjid ni milik semua orang islam, jadi mohon orang PAS, UMNO, BERSATU, PKR, NGO, Artis, dan lain lain sama sama korbankan masa dengan hidupkan masjid 24 melalui amalan yang sesuai dengan Al quran dan sunnah.

Bayangkan jika kampung kita ada amalan memakmurkan masjid Allah 24 jam.., siap buat shift,bergilir gilir masjid ada orang, lepas tu ustaz dan ulamak pun sama sama iktikaf, siap duduk tunggu ummat kat masjid, senang orang ramai jika ada masalah agama boleh pergi kemasjid untuk rujuk ustaz dan ulamak, boleh rujuk ustaz walaupun jam 3 pagi, takdelah jadi macam sekarang, ummat tak tahu nak rujuk kat mana, last last just baca blog, baca FB, baca web syiah, baca web wahabi, lepas tu sesat, tafsir al-quran sendiri, lepas tu gaduh.. adohai..

Rujuk balik, perasan tak doctor ada kat klinik 24 jam, polis ada kat balai polis 24 jam dan bomba ada kat balai bomba 24 jam..

Bila doctor duduk kat klinik 24 jam, maka kita dapati kat malaysia ni takdelah ramai yang berpenyakit serius, sebab klinik bukak 24 jam..

Bila bomba duduk kat balai bomba 24 jam, maka kita dapati kat malaysia ni takdelah banyak rumah yang terbakar.., sebab balai bomba bukak 24 jam..

Bila polis duduk kat balai polis 24 jam, maka kita dapati kat malaysia ni takdelah ramai sangat orang jahat, sebab balai polis bukak 24 jam..

Tapi hari ini, masjid tempat membaiki rohani manusia tidak beroperasi 24 jam…, TUTUP!

Dan fahamlah, apabila ummat islam ramai tak boleh pergi ke masjid Allah, maka mereka tak dapat penuhi keperluan hati mereka.., orang yang sakit rohani apabila tak dapat pergi rumah Allah, sakit rohani mereka tak sembuh sepenuhnya, mereka cepat stress, cepat marah, sebab masjid hati bagi kampung telah lama mati.

Yang kuat keimaman, mampu jadikan rumah macam masjid, hidup amalam dakwah, taklim, ibadat dan khidmat, alhamdulillah ketenangan hati dapat dicapai melalui amalan masjid walau tidak di masjid, maka mereka masih mampu bertahan walau tiba Hari Jumaat rasa begertar juga hati tak dapat solat di masjid, tapi bagaimana dengan Ummat yang sakit jiwa? Yang stress? Yang perlukan suasana damai di masjid untuk ketenagan hati?

Nak salahkan Ummat?

Memang benar orang sakit itu salah kerana tak pandai jaga kesihatan, tapi apa kata kita jika hospital gagal beroperasi 24 jam kerana doctor tak bersedia nak berkerja lebih masa?

Memang benar orang jahat itu salah kerana buat jenayah, tapi apa kata kita jika pihak polis gagal beroperasi 24 jam kerana polis tak bersedia nak berkerja lebih masa?

Memang benar rumah terbakar itu salah penghuni rumah yang tak jaga safety, tapi apa kata kita jika bomba gagal beroperasi 24 jam kerana bomba tak bersedia nak berkerja lebih masa?

Dan..Memang benar orang murtad / ahli maksiat / pendosa / penzina / orang bunuh diri itu salah kerana tak pandai jaga iman, tapi apa kita nak jawab dekat Allah jika masjid yang kita ada kuasa membuka, tapi kita tutup terus!

Nabi sampai Madinah, terus bina Masjid, maka kita ke mana manapun pergi mesti nak cari masjid, tapi sekarang.. Masjid tutup terus! Kilang buka, dan bila ramai orang islam bunuh diri, kita semua tak tahu punca…

Saya pun tak tahu, dan anologi masjid 24 jam dibandingkan kilang 24 jam ini hanyalah analogi sahaja, kebenaran sebenar hanya Allah yang tahu.

Akhir kata saya doakan mereka yang murung dan stress, agar bersabar, marilah kita sama sama cuba hidupkan rumah dengan amalan masjid, insyaAllah. Hanya dengan ingat Allah hati akan menjadi tenang.

Saya doakan juga, Vaksin lebih baik dapat dicipta sebagai asbab, dan dapat diberikan kepada semua rakyat dengan cepat (saya pun belum dapat janji temu, daftar awal tahun hari tu, sob sob)

Akhir kata, Semoga SOP masjid dikemas kini dengan lebih baik, agar jika masjid tak dapat hidup 24 jam, dapat hidup sikit-sikit, Alhamdulillah.

Saya doakan juga Covid 19 ni cepat berlalu agar kita dapat kembalikan zaman masjid hidup 24 jam.

Amin.

Semua ujian dari Allah, sungguh kita kini di akhir zaman, dan sudah lama kita biarkan masjid sepi sebelum Covid, dan sekarang masjid telah benar benar sepi, maka semua orang sedang di uji.

Semoga semua terus kuat, sabar, dan tabah!

Woha sampai syurga!