Sep 21, 2014

Hukum Beli Patung Permainan?

(Pengajaran dari kisah Ustaz belang dan ikan berbelang)

Korang pernah dengar kisah Ikan Belang? Kisah ni popular masa aku kecik dulu dalam ceramah ustaz dalam memberi contoh bahaya ulamak akhir zaman.

Kata ustaz masa ceramah, yang aku dengar masa aku masih kecik (sila kagum dari jauh sebab kecik kecik dah dengar ceramah-Woha!), akhir zaman nanti ada ulamak dunia yang bagi fatwa ikut nafsu, bahaya kita ikut mereka. Contoh jika kita berjaya tangkap ikan yang pelik, yang ada belang macam Harimau, lalu Tanya ustaz:

“Apa hokum makan ikan yang ada belang belang macam Hariamau, mukapun macam harimau, taring pun macam Hariamau, wahai ustaz?.”

Lantas jawab ustaz akhir zaman yang cinta dunia tu:

“Haram makan, sebab Nabi tak pernah makan ikan belang macam tu”

Kitapun jawab:

“Tapi ustaz, saya ingat nak hadiah keuntungan jual ikan belang ni separuh kat ustaz?!”

Terus ustaz tu ubah fatwa, “saya semak jap, sebenarnya tak haram, saya dah kaji detail, harus hukumnya”

Nampak? Faham tak? Akhir zaman nanti ramai ustaz yang macam ni! Faham tak? Tanya ustaz pada aku yang masih kecik. Aku angguk setuju sebab masa aku kecik dah ada ustaz yang bagi fatwa ikut nafsu.

Imbas kembali, masa aku kecik,Aku pernah dengar ceramah ustaz lain yang cakap, Haram bergabung dengan parti kafir, haram lantik calon perempuan sebagai wakil rakyat, haram kerja kerajaan sebab cukai bercampur dengan judi, haram solat di masjid kerajaan, haram makan sembelihan orang sokong kerajaan, kahwin tak sah jika tak sokong kami, macam macam lagilah, tak ingat pulak sebab masa tu kecik lagi.

Tapi sekarang, ustaz yang sama cakap haram bergabung dengan parti kafir pulak cakap, harus bergabung guna konspet Tahalul siyasi, boleh lantik wakil rakyat perempuan,  dan macam macam lagi,Nampak?

Nampak? Faham tak? Akhir zaman nanti ramai ustaz yang macam ni! Faham tak? Tanya aku pada korang yang dah besar panjang, jika tak faham jugak, sila angguk setuju sebab semua dah berbulu kemaluan, patut lagi faham.

So, lupakan intro kisah ikan belang di atas, sekarang balik kepada soalan:

“Apa Hukum Beli Patung Permainan?”

Sebab, dalam riwayat Muslim dan Ahmad, kata Ibnu ‘Abbas:

“Aku dengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Setiap pembuat patung akan diseksa dalam neraka, dijadikan setiap patung itu roh sebagai alat penyeksa terhadapnya di dalam neraka jahanam”

Dalam hadis lain pulak menyebut, Malaikat Rahmat tak masuk rumah yang ada patung dan gambar, dan macam macam lagi dalil Haram yang dikeluarkan oleh ustaz terntentu.

So, korang tanya aku hari ni, rasanya aku tak pernah tulis entry berkenaan patung mainan dalam blog ini, so ini adalah jawapan pertama aku.

Jika aku jawab HARAM kali ni, dan lepas tu korang cakap nak hadiahkan patung yang mahal kat aku, lalu aku ubah jawapan kepada “harus”, maka aku dah jadi bangang 2x5 dengan ustaz belang di atas.

Moral dari kisah ustaz belang, jangan cepat keluarkan hokum haram sebelum korang siasat sebab nanti tiba tiba korang cakap harus pulak, maka jadilah korang orang islam yang mempermain mainkan hokum agama, kalau salah mengaku, tak payah nak cover dengan istilah Tahalus siyasi bagai, adohai..

So,bila aku tanya pada ustaz yang belajar dengan ulamak bekas anak murid Maulana Zakariyya yang belajar agama dengan sanad sampai Rasullulah, jawabnya:

“Gambar dan patung yang tiada fungsinya haram disimpan dan digantung atau dipamer dalam rumah. tapi kalau ada fungsi, misalnya alat mainan, lampu berbentuk binatang, poster gambar makhluk bernyawa sedang solat untuk mengajar kanak-kanak, ia diharuskan (rujukan, kitab fathul mu'in, imam syaikh zainuddin malibari, dan kitab rujukan fiqh mazhab syafie yang lain.

So, hukumnya ” Harus”.

Kepada ibu bapa, bolehlah beli mainan anak tanpa rasa was-was.

Habis cerita. Lain kali jangan cepat haramkan hokum macam geng politik jika tak nak jadi macai.

Ini agak deep, sila take note.

Sekian.

Ditulis oleh penjual Lampu Projektor warna warni berbentuk penyu. Woha!

Ps: Lampu Penyu semua warna dah habis, tinggal hijau sahaja, untuk order, sila klik sini, Woha!

Sep 15, 2014

Teka Teki dan Bantal Penyu?

(Asyik entry serius sahaja, sesekali berteka teki, apa salahnya, sama jugak, sesekali entry berniaga apa salahnya, he he)

TEKA TEKI: Dalam dunia ni ada 4 ekor sahaja binatang itu, siapa yang dah baca kisah laki bini (Hamka Kereta Mayat) tentu tahu jawapannya.

Ok, sebelum aku jawab teki itu, kita bagi laluan kepada penaja sebab sekarang aku ada jual Lampu tidur yang best, Orang putih bagi nama: Turtle Twilight Night Constellation Lamp.

Lampu tidur ni comel, berbentuk penyu yang tengah tidur dan lembut macam bantal.

Pada cengkerang penyu ni ada lampu projector yang bertukar-tukar warna (boleh pakai bateri atau elektrik) dan ia berwarna suram ala ala romantik, siap memancarkan rajah bulan dan bintang ke dinding yang memberikan kesan dramatik dan nostagialik pada bilik korang atau bilik anak korang.

Harga di pasaran (retail price) dalam linkungan RM55-RM68 tidak termasuk pos.

Tapi aku jual RM50 SAHAJA Termasuk pos ke seluruh Semenanjung Malaysia dan tambah RM5 untuk Sabah Sarawak.

Sesiapa yang berminat, sila Bayar kepada Muhammad Hamka (Maybank 163028553448)
dan Hantarkan bukti pembayaran ke keretamayat@gmail.com, seterusnya bagi alamat dan no phone.

Jangan lupa untuk bagitahu warna bantal (rujuk gambar)Ps: Jawapan untuk teka teki di atas, adalah Ninja Turtles! Tapi penyu yang aku jual ni pulak, ada 5 warna, la la la…

Ps2: Klik sini untuk tonton video tentang lampu tidur penyu yang cute miut ni.

Ps3: Jika barang sampai tiba tiba dah rosak ke, lampu tak keluar ke, atau apa sahaja kerosakan DARI PIHAK KAMI... anda berhak untuk tukar kepada barang baru sebelum tempoh 7 HARI.

Terima kasih kerana membeli belah di halaman keretamayat.

Sep 8, 2014

ISA itu bagus?

(Sambungan entry sebelum, klik sini jika belum baca)

Ramai yang mesej tanya, apa sambungan kisah entry lepas, kisah Pengerusi surau bergaduh dengan imam masjid yang juga selaku tok khatib, lalu memecatnya dan melantik dirinya sebagai imam, tapi tak layak sebab beliau ada kes polis (liwat budak), lalu beliaupun melantik isterinya sebagai imam baru dan akan baca khutbah jumaat tapi Ketua kampong tidak setuju dan mahu AJK masjid yang terdiri dari bilal dan tok siak untuk memilih beberapa calon lain.

Sambungannya yang aku dengar, tok siak berbeza pendapat dengan bilal, walaupun mereka menyokong pasukan bola sepak kegemaran pengerusi namun hari ini, tok siak berkata, beliau tolak bini pengerusi jadi imam sebab tak ada kebolehan katanya. Adohai..

So, aku harap sambungan ini memuaskan hati semua pihak,

Macam biasa, kepada korang yang terasa pedas dengan cerita ini dan mula serius nak melenting, pesan aku:

“Ini bukan tempat sini, tempat lain-Woha!”

Baik, kita tinggalkan masalah imam perempuan di masjid kampong itu, sekarang nak cerita masalah di masjid yang berada dekat Bandar pula,

Dengar cerita, pengerusi lama yang dah bersara tak sebulu betul dengan pengurusi masjid baru, siap kena kutuk lagi.

Rupanya pengerusi masjid baru telah hapuskan Akta Keselamatan Dalam Masjid sehingga banyak masalah berlaku seperti orang lintas depan solat dengan selamba, makmum tegur imam dalam solat tanpa adab, orang bukan islam ceramah dalam masjid hina orang islam kampong sebelah, dan macam macam masalah lagi yang tak pernah berlaku waktu pengurusi lama memerintah.

Ceramah berunsur Syiah dan Wahabipun selamba berlaku dalam masjid itu.

Sekarang AJK masjid agak kucar kacir, ada yang menyokong cadangan pegerusi lama agar Akta Keselamatan Dalam Masjid dikembalikan, ada jugak cadangan dari pihak makmum agar pengurusi baru letak jawatan, kerana kadang kadang bini pengerusi baru banyak campur urusan masjid. Tak selesa dibuatnya orang ramai yang datang bersolat.

Tak tahulah apa nak jadi dengan masjid dekat situ, dengar cerita, Ketua KRT sangat menyokong cadangan agar Akta Keselamatan Dalam Masjid dikembalikan.


Ps: Oh ye, Jangan lupa: “Ini bukan tempat sini, tempat lain-Adohai..