Nov 17, 2022

Tazkirah dalam LRT?

LRT mengajar kami erti kehidupan…

Alkisahnya Perkhidmatan LRT di beberapa laluan KL telah ditutup, Semoga LRT dapat dibuka semula dengan segera…

Teringat satu video di YouTube, Seorang Atheist telah di tanya oleh orang Islam..

“Kamu tahu kenapa Tuhan hantar kita ke dunia? Kamu tahu dari mana kita datang?, dan ke mana kita selepas mati?”

Jawab si Atheist, saya tak pedulikan soalan kenapa saya di sini, atau ke mana saya selepas mati, saya hanya perlu menikmati kehidupan ini, makan sedap, bercinta, berparti, minum minum, berkawan.. enjoy tengok sini sana, itu sajer cukup lah. Tak perlu cari jawapan dari mana saya datang dan ke mana saya lepas pergi.. buang masa semua tu…

Logik juga jawapan si atheist bab jangan buang masa, maka berkatalah pendakwah Islam…

“Baiklah, bayangkan satu hari awak tertidur lama dirumah, dan apabila awak terjaga, awak berada dalam LRT yang sedang bergerak, bersama makanan yang enak, dan lokasi tepi tingkap bersama pemandangan yang tak pernah awak nampak, cantik.. soalan saya, apakah soalan pertama yang terlintas di fikiran kamu?”

“Saya akan bertanya, kenapa saya berada di sini?”

“Betul, kamu jawab dengan logic yang sangat betul, kenapa saya di sini?, saya kena culik ke? Apa akan berlaku di penghujung stesen LRT? hanya orang bodoh sahaja abaikan soalan terpenting yang makan sedap atas LRT, tengok pemandangan yang cantik tanpa bertanya soalan, kenapa saya di sini kan?

Bagus kan bila kita ada sifat ingin tahu?, Tapi malangnya untuk dunia dan hidup selepas mati, awak memilih jalan yang tidak normal, hanya nikmati hidup tanpa peduli apa berlaku selepas mati.. adakah awak tidak mahu berfikir?”

Mendengar hujah pendakwah Islam itu, terus pemuda Atheist itu berkata;

“Awak betul, awak nampaknya pandai berkata kata..”

Atheist itu pun berlalu dan semoga dia dapat hidayat menjawab dengan tepat akan tiga soalan, dari mana kita datang, kenapa saya di sini dan apakah yang berlaku pada saya selepas mati?

Korang pulak, ada jawapan tak? untuk tiga soalan ini?

Saya dah explain dalam LRT, rujuk video ini https://youtu.be/WdbwsfRl45E

Woha!

Suami dayus?

Suami dayus jika doktor lelaki yang sambut kelahiran? Alamak macam mana ni? Sekarang semua doktor lelaki, saya rasa dah nak beranak sekarang ni, malunya?

Begitulah jerit seorang wanita yang sedang kesakitan di dalam sebuah Hospital, lalu datang jururawat wanita memujuk..

“Sabar ustazah, Semuanya ini telah ditentukan oleh takdir dengan izin Allah... Sungguh Perancangan Allah itu adalah terbaik”

“Tak nak doktor lelaki… malu… dayus…”

“Sabar ustazah, saya dulu pun memang dah book siap-siap doktor wanita maklumlah saya jururawat hospital swasta ini tapi takdir menentukan saya sakit bersalin lebih awal dari yang dijangkakan.

Dalam keadaan cemas dan darurat itu, doktor bertugas yang ada ketika itu hanya doktor India lelaki saja. Doktor wanita yang saya dah booking hanya boleh sampai dalam tempoh 1 jam.

Maka demi nyawa anak, kelahiran saya disambut oleh doktor lelaki, dan sebagai jururawat, saya percaya tiada doktor yang sempat memikirkan nafsu syahwat waktu sambut mana mana kelahiran… kita merancang, Allah tentukan…

Alhamdulillah saya selamat melahirkan anak sekarang dah besar masuk Tahfiz lagi... Semuanya adalah takdir ketentuan Illahi... Kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan…”

“Tapi Nurse saya malu nak beranak depan doktor lelaki”

“Jangan malu, saya ada teman, tapi ada orang lebih teruk dari awak, tahun lepas ada sorang wanita ni terperangkap dalam lif bersama tiga doktor lelaki, dan dia beranak dalam lif, bayangkan nasib dia dan nasib awak”

“Nurse! Yang terperangkap dalam lif dan beranak depan semua doktor lelaki tahun lepas  tu saya jugak!”

Woha!

Ps; janganlah hukum dayus kepada suami yang tak mampu booking doktor wanita, kewangan setiap keluarga tak sama, tiada suami yang sengaja nak cari doktor lelaki, doakan agar semua suami diluar sana kaya dunia akhirat,dan doakan anak perempuan Islam ramai yang jadi doktor. Amin.

Tazkirah Gerhana Bulan?

Sempena Gerhana Bulan…, malam tadi surau buat solat gerhana, lepas solat semua Jemaah lepak luar surau tengok gerhana bulan..

Saya lepak dengan anak remaja lelaki, terus anak bertanya,

“Ayah ada cerita tak tentang Gerhana Bulan?”

Ada, anakku.., Pada zaman dahulu, ada dua budak lelaki di culik oleh tiga ahli sihir yang jahat, sebab kena culik? kerana budak budak tu, sorang dilahirkan waktu gerhana bulan, dan sorang lagi dilahirkan waktu gerhana matahari. Elok untuk ramuan terbaru ahli sihir..

Kemudian Ahli Sihir itu telah memasak ramuan menggunakan Serangga Belalang kunyit, lalu kedua dua budak itu membesar dengan rasukan Hantu belalang.

Tujuan Ahli Sihir itu membesarkan budak itu sebab Ahli sihir itu perlu minum darah raksasa belalang untuk kekal muda, tapi oleh sebab Rakasasa belalang dan uzur, maka Ahli sihir itu perlu mencari waris Raksasa belalang yang mana satu pertarungan perlu di aturkan antara Budak berkuasa gerhana bulan lawan budak berkuasa gerhana matahari apabila mereka cukup umur nanti..

Pendek cerita, Siapa yang Berjaya bunuh lawannya akan dilantik menjadi Raksasa Belalang juga dikenali sebagai Raja Abad.

Tapi nak jadikan cerita, budak berkuasa gerhana matahari Berjaya larikan diri, manakala budak berkuasa gerhana bulan telah dihilangkan ingatan.

Waktu lari, budak berkuasa gerhana bulan telah curi sebuah motor yang berbentuk belalang, nama motor itu adalah Belalang Tempur.

Budak itu kemudian diserang oleh tiga ahli sihir lalu kekuatan Hantu belalang muncul dan menjadilah budak itu Suria Perkasa Hitam jika di Malaysia, Kesatria Baja Hitam jika di Indonesia, dan.....?"

“Ayah, serius saya dengar cerita, sekali Kamen rider Black Sun vs Shadow Moon!”

Woha!

Ps: Bergaulah dengan anak remaja, sebab anak dahagakan perbualan yang indah dengan orang tua, terus teringat arwah Ayah saya zaman dulu cerita kisah Tentera Jepun, saya kini cerita Anime jepun dengan anak anak..., pun boleh?! he he

Nov 16, 2022

Nak mengundi parti mana?

Alkisahnya nak masuk tandas masjid, tengok selipar warna warni tak jumpa dah pasangannya?… maka pakailah mana mana yang rasa selesa…

Lepas tu keluar tandas masjid, tengok pulak warna warni bendera politik, tak tahu nak pilih yang mana….?

Jadi saya pilih untuk berfikir…..

Nampak lambang dacing biru tua teringat nanti di hari akhirat semua amalan akan di timbang…. sebesar zarah pun akan dinilai, maka angan berbohong dalam politik, sebab semua amalan akan di timbang…

Lepas tu nampak lambang bulan purnam hijau teringat hari akhirat ada wajah  yang bercahaya bagi ummat yang soleh… kesan dari air wudhu yang sempurna, jadi jika nak berpolitik seklaipun, tolong jangan sampai tinggal solat…

Kemudian Nampak lambang mata satu biru muda, terus teringat fitnah dajjal di akhir zaman, kena hati hati…

Tak lama lepas tu Nampak gambar gunung oren teringat kisah gunung pun tak mahu menerima amanah untuk menjadi  khalifah.. sebab terlalu berat hisabnya… tapi manusia berebut rebut langgar amanah, Nauzibillah...

Ada juga ternampak gambar bunga merah terus teringat pesan Nabi suruh berkawan dengan penjual bauan wangian…

Akhir sekali, Nampak gambar roket  teringat satu ceramah buznama…. Katanya, Allah tak hantar satu orang Nabi pun untuk ajar manusia naik roket ke bulan, tapi Allah telah hantar 124 ribu Nabi untuk ajar manusia tentang Iman… fikir fikirkanlah..

Semoga semua wakil rakyat yang menang bertanding nanti dapat pimpin kita selamat di akhirat, dan semua emej pada bendera politik menjadi modal untuk kita fikir tentang akhirat!

Woha!

Hadis Pilihan raya?

Bagaimana nak Memilih Pemimpin?

(bacaan yang bakal mengubah Negara)

Ok, selain pergi mengundi calon pilihan masing masing yang korang rasa paling terbaik, maka marilah kita rujuk satu kisah di zaman Nabi…

Alkisahnya, Pada suatu hari, Nabi Muhammad saw telah pulang ke rumah dengan kerut wajah yang berlainan sekali, seperti ada sesuatu yang cemas dan sangat penting untuk di beritakan, tanpa berkata sepatahpun pada isterinya, siti Aisyah r.a yang dapat merasakan sesuatu yang besar telah berlaku pada baginda, terus kelihatan Nabi Muhammad s.a.w bergegas mengambil wudhu dan segera ke masjid yang terletak bersebelahan rumah baginda.

Kemudian tanpa solat sunnat wudhu!, dan juga tanpa solat sunnat tahayatul masjid!!!, Nabi Muhammad s.a.w terus ke mimbar masjid untuk memberi khabar berita yang sangat penting kepada ummat, sangat penting sehingga baginda menangguhkan solat solat sunnat yang biasa Nabi buat!? Apa berita paling penting ini?

Aisyah pun merapatkan telinga ke dinding, sebab nak dengar suara Nabi..

Dari atas mimbar, Nabi bersabda:

“Wahai manusia, sesungguhnya Allah telah berfirman kepada kamu, agar kamu MENYURUH MANUSIA BERBUAT BAIK DAN MENCEGAH MEREKA DARI KEMUNGKARAN, jika tidak, Allah akan MELANTIK RAJA YANG ZALIM memerintah kamu, dan raja itu TIDAK AKAN MENGHORMATI ORANG tua dan juga tidak menaruh belas kasihan pada orang muda, di waktu itu, DOA ORANG ALIM PUN TIDAK AKAN DI TERIMA ALLAH, kamu meminta bantuan tapi Allah tidak membantumu, kamu meminta ampun dan Allah tidak mengampunkanmu!”

Kemudian, baginda terus turun dari mimba…

Jadi rujuk Hadis ini, selain korang mengundi untuk ubah pemimpin, maka jangan lupa, kerja dakwah, semua orang islam kena buat, dalam berkempen, jangan lupa akhlak Nabi, jangan bergaduh, jangan caci mencaci, jangan menfitnah..

JIka tinggalakn kerja Dakwah, maka pemimpin yang zalim akan datang memerintah..., perang dunia ke dua baru seratus tahun berlalu, jangan sampai perang dunia ke tuga tercetus, Nauzubillah...

Dalam Al quran, apabila ada perintah amal Maaruf (ajak kepada kebaikkan) maka di belakang ayat itu ada perkataan “Nahi mungkar” (dan mencegah mungkar), tafsir Ibnu Abbas RA akan maksud amal makruf yang Nabi Muhammad SAW buat adalah, mentauhidkan Allah dan mengajak mereka kepada Sunnah, manakala maksud Nahi mungkar adalah, mencegah manusia dari syirik,

maka dalam menyempurnakan kerja ini, Allah tulis ayat Al quran menggunakan perkataan “dan”, (wau) bukan “atau (au), yang mana maksud ayat Al quran bila ada “dan” maka semua kena buat, amal makruf dan cegah mungkar sekali..

Semua tahu sudah, mencegah mungkar dalam hati adalah selemah lemah iman, ada hadith bab ni, bermakna kita tak boleh kata orang yang kelihatan ntak mencegah mungkar itu tak mencegah, sebab mungkin mereka mencegah dalam hati, kita mana tahu hati orangkan?

Sedangkan dalam mengajak kepada kebaikkan, nabi tak cakap pulak ajak dalam hati dikira selemah-lemah iman, tapi Nabi suruh sampaikan walaupun sepotong ayat, nampak tak bezanya?

Maka dalam berkempen, marilah ajak kepada kebaikkan, dan apakah kebaikkan terbesar?

Rujuk firman Allah:

"sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya) dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan." [Al-Ankabut 29:45]

Maka dari ayat ini, fahamlah bahawa solatlah yang mencegah keji dan mungkar, maka sekiranya saya mengajak kamu bersolat, maka pada masa yang sama saya juga sedang mencegah mungkar.. ni kira dua dalam satu.., maka marilah kita ajak orang ramai kepada solat berjemaah di masjid, insyaAllah bila masjid penuh macam zaman Sahabat, kita akan mendapat pemimpin yang berkahlak Rasulullah SAW.

Maka dalam berpolitik, jangan lupa ajak manusia kepada memakmurkan masjid Allah, jadikan manifesto subuh penuh macam solat berjemaah, insyaAllah dari rakyat yang menjaga solat, akan muncul Imam terbaik! Dan pemimpin terbaik!

Sesungguhnya, Kuality Solat kitalah yang mampu mencegah maksiat kita, dan kualiti solat koranglah yang mampu mencagah maksiat korang, begitu jugak para pemimpin dan pegawai yang makan rasuah, solat merekalah yang mampu mencegah mungkar mereka..

Kerana itu Nabi sangat tekankan bab solat awal waktu, berjemaaah, tempat azan di azankan, dan saf pertama, semua itu kualiti solat yang mampu mengubah manusia, dan mengubah pemimpin!

Akhir pesan dari Nabi:

Sekiranya manusia mengetahui ganjaran berada di SAF YANG PERTAMA dan tidak ada cara lain untuk memperolehi saf pertama kecuali dengan MENGUNDI, nescaya mereka MENGUNDI. (Hadis Riwayat Bukhari)

Jadi, Jom mengundi setiap kali PRU lima tahun sekali, dan Jom “mengundi” setiap kali masuk waktu solat lima kali sehari.

Woha!

Islam Menang?

Islam menang semalam?!

Alkisahnya pagi itu saya menjerit:

“Islam menang!”

Terus jeritan saya di pagi hari membuatkan isteri bertanya:

“Abang dah kenapa?”

“Sayang…. Islam juara 10 berturut lawan Oliveira juara 11 berturut, Islam Makhachev vs Charles Oliveira! Islam menang!

Geng Oliverira jangka menang round 1 dengan KO sebab Oliveira pakar Striking dan grapling, sedangkan Islam yang konon hanya pakar Grapling, akan kalah round 1.

Geng Khabib dan Islam, ya! Khabib ni jurulatih Islam, lebih merendah diri, yang mana Round 1 nak kenal kelemahan musuh, round ke dua nak lemahkan musuh dan round ketiga baru kalahkan musuh.

Tapi ternyata round pertama Islam dah menguasai gelanggang, hingga pakar grapling dan striking Si Oliveira kelam kabut nak berdiri pun tak boleh.

Masuk round ke dua, Tumbukan Islam yang lebih berat dari Khabib, terus merebahkan Oliveira dan tanpa buang masa, terus guna arm-triangle choke, cekik leher guna lengan, maka tewaslah juara lightweight dan sejarah tercipta, legacy Khabib juara dunia masih menguasai sukan bela diri!

Baca komen ramai yang puji, walaupun penyokong kristian yang sokong Oliveira tetap respek dengan kejayaan Islam Makachev dan Khabib, hingga dalam komen ada yang sebut; hati hati jumpa orang Islam yang berjambang, tidak minum arak dan tidak bertatoo, sebab mereka sangat kuat!

Woha!

Kadang geli tengok pahlawan UFC yang tidak beragama Islam sibuk promosi arak, promosi tatoo, sombong dalam bercakap, peluk peluk perempuan.

Tapi bila lawan dengan geng Khabib, geng Islam Makachev, terbukti tanpa arak, tatoo, dan perempuan, tersungkur semua juara dunia.

Ok balik kepada sejarah Islam..

Tahukah anda Nabi Muhammad SAW adalah juara gusti yang tidak pernah dikalahkan.

Zaman itu ada juara gusti bernama Rukanah, tapi selamba Nabi datang berdakwah kepadanya sambil berkata:

“Bagaimana menurutmu,jika aku berjaya mengalahkanmu dalam gusti,apakah engkau akan beriman?”

Rukanah yang pantang dicabar terus menerkam Rasulullah lalu dijatuhkan mudah oleh Baginda siap duduk di atas dadanya.

Rukanah kebingungan lalu meminta Round ke dua, tadi mungkin dia silap sebab terburu buru.

Sekali lagi dia dijatuhkan mudah dan Nabi duduk dekat dengan bahagian hulu hatinya sehingga akhirnya dia meminta final round.

Masuk round ke tiga, Sekali lagi dia dijatuhkan dan ditumpaskan oleh Baginda dengan mudah.

Lalu Rasulullah SAW mempelawanya untuk masuk Islam,

Rukanah tak puas hati macam mana dia juara gusti tak terkalah boleh tewas dengan mudah oleh lelaki berumur 40 tahun?

“Apa bukti kau seorang Nabi?”

Tanya Rukanah lalu Nabi panggil Pokok yang tak jauh dari situ, terus pokok tu berjalan dengan akar dan mengucap dua kalimah syahadah

Aduhai, pendekar mana mampu cabut pokok tanpa guba kudrat pun? Terus Rukanah masuk Islam.

Dengar Rukanah masuk Islam, anak murid Rukanah yang paling handal datang cabar Nabi Muhammad SAW bergusti dengan menawarkan hadiah sebanyak 100 ekor kambing.

Perlawanan tiga round, dan Nabi berjaya tewaskan anak murid Rukanah dengan mudah. Nabi dapat 300 kambing hari tu dengan sukan gusti.

Maka berkatalah anak murid Rukanah,

“Wahai Muhammad, tidak ada seorangpun sebelummu yang dapat menghempaskan belakangku ke tanah,dan tidaklah aku sebelum ini merasa marah melainkan terhadapmu, tetapi ketika ini, saksikanlah, bahawa tiada Tuhan  yang layak disembah melainkan Alllah dan engkau adalah pesuruhnya!”

Rasulullah menerima pengislamannya dengan senang hati lalu memulangkan semula kambing-kambingnya.

Bertambahlah dua pendekar baru dalam Islam, alhamdulillah..

Kemudian, datang pula Abu Al-Aswad Al-Jumahiy,seorang ahli gusti Quraisy yang sangat terkenal dengan kegagahannya sehingga dikatakan apabila dia berdiri di atas sekeping kulit lembu dan kulit lembu itu ditarik oleh 10 orang, beliau tetap utuh berdiri sedangkan kulit lembu itu bahkan terkoyak!

Dia cabar Nabi jika kalah, akan masuk Islam, Lalu dia bangun dan menerpa ke arah Nabi  lalu dengan mudahnya dijatuhkan oleh Baginda.

Malu dengan kekalahannya, terus lari dan tak masuk Islam pun, aduhai..

Hidayah masih masing…

Akhir kata, balik kepada gusti hari ini..

Dengan kemenangan Khabib juara tak terkalah, 29 berturut dan kini Islam Makhacev juara 11 berturut, membuktikan bahawa dalam kalangan orang islam ada ilmu bela diri yang hebat.

Waktu sesi dialog dengan Conor pencabar terkuat Khabib, si Conor minum arak dan hina islam sebab tak minum arak, tapi Khabib bagitahu, arak tak boleh selamatkan kamu, Hanya Allah boleh selamatkan kamu. Tapi Conor berterusan menghina ayah Khabib, menghina  isteri khabib yang berpurdah disamakan dengan Tuala hotel. Menghina islam.

Maka pertarungan antara Khabib dan Conor adalah perlawanan paling besar dalam sejarah UFC, penonton teramai, dan waktu tu orang islam semua berdoa agar Conor kena belasah kau-kau dengan Khabib! Dia hina islam, ubah wajah dia!

Conor walaupun main kotor waktu bertarung, Tarik seluar, paut pagar, pukul tempat salah, dan pengadil berat sebalah, namun akhirnya tewas di tangan Khabib kena cekik round ke empat dan sejak itu kelihatan Conor telah berubah menjadi seorang yang kelihatan merendah diri dan telah meminta maaf.

Khabib terus di hormati kerana beliau teguh dengan ajaran agamanya, wartawan wanita nak bersalam, Khabib tolak lalu wartawan ini respek sebab baru tahu islam menghormati wanita.

Khabib yang dah kaya siap beli gelanggang gusti dan haramkan wanita seksi melintas bawa  kad pusingan macam dalam UFC.. kata Khabib dalam sukan ini.. tak perlu wanita seksi melintas..

Khabib juga sempat berpesan agar kita hormat ibu bapa, jaga solat, dan Khabib seorang yang selalu bersukur, meniti di bibirnya: ”Saya tak tahu kenapa Allah bagi banyak nikmat pada saya, syukur Alhamdulilah”

Tiap kali menang Khabib akan buat isyarat, bukan dari dia, tapi dari Allah! Lepas tu sujud syukur!

Bila wartawan tanya, komen permata "Allamdulillah"

Selalu baca komen di youtube, orang Kristian yang sokong Conor, tapi malu dengan akhlak Conor dan puji akhlak Islam yang di bawa Khabib!

Saya juga ada baca komen di Youtube, ada peminatnya di serata dunia, telah peluk islam kerana kagum dengan Khabib dan kagum dengan Islam.

Maka khabib dari sukan UFC ini telah sedikit sebanyak mengharumkan nama islam, atau membetulkan kembali pandangan serong orang kafir terhadap islam, bahawa islam itu menjaga maruah wanita, menghormati ibu bapa, merendah diri, membantu yang lemah, kuat waktu lawan, tapi lemah lembut bila berdamai.

Malam tadi walau Islam Makachev menang, tapi bila Khabib masuk gelanggang terus stadium bergegar suara peminat Khabib.. aduhai…

Teryanta Khabib sangat dirindui peminat, mujur ada anak didiknya si Islam Makachev, lepaslah rindu nak tengok UFC, ha-ha.

Khabib yang dah bersara, namun ada pesan pada sesiapa yang hina agama islam, pesan Khabib:

 “Alhamdulilah, I will change you face, Share me Location!”

Woha!

Nov 15, 2022

Bertemu ejen rahsia terbesar dalam dunia?

Alkisahnya, waktu balik dari Rumah mertua, tinggalkan isteri kat sana sebab dia nak ‘me time’ dengan ibunya di Pendalaman Pahang beberapa hari, waktu memandu jalan lama Maran-Jerantut, ada sorang hamba Allah berdiri tepi jalan hulurkan tangan isyarat nak tumpang.

Dari pakaian saya tengok orang beriman, sebab baju jubah putih, serban hitam, bercelak, dan bawa beg pakaian.

Saya pun berhentikan kereta, dan ajak Brother tu naik, nak tumpang ke Bandar Maran katanya, saya pun ajak dia naik kereta.

Dalam kereta mestilah borak kan? Maka bila dah lama berborak, rupanya terdedahlah akan beliau adalah ejen rahsia yang terbesar dalam dunia.

Katanya, dia ada ketua yang dia patuh setia, bukan di Malaysia, tapi sebuah Markas yang di rahsiakan di India, pengikutnya ada di seluruh dunia, pernah ketuanya buat perhimpunan di bangaladesh, jumlah yang datang lebih ramai dari Jemaah haji.

Katanya tiap kali dia pergi mana mana negara, ada ejen dah tunggu, dan bagi mereka tempat tinggal untuk jalankan misi di setiap negara.

Tak kisah negara Mana? Negara Kafir, Negara Islam, semua ejennya ada tunggu untuk bantu mereka jayakan misi yang telah di amanahkan.

Dalam carta organisasi ejen ini, ketua ada setiap peringat, dari peringkat dunia, negara, negeri, daerah, dan kampong.

“Kat kampong abang pun saya percaya ada ketua kami? Nak cari pergi surau, Kita orang panggil Amirsab”Katanya dengan penuh yakin,

Lepas tu dia cerita carta organisasi kumpulan mereka tak akan dapat cari di internet, sebab semua Jemaah dah hafal nama ketua, dan ketua ni berubah rubah ikut mesyuarat secara manual, pihak musuh jika nak cari maklumat, kena menyamar, tapi nanti kantoi dengan Lima Amal.

“Lima Amal? Apa tu?” Tanya saya buat buat tak tahu.

Katanya kumpulan mereka ada VISI, iaitu menjadikan semua masjid di seluruh dunia hidup 24 jam macam zaman Nabi Muhammad SAW.

Lepas tu mereka ada MISI, itulah lima amal yang mana orang menyamar kantoi jika tak tahu MISI lima Amal.

Dari mana dapat dana? Ada kerjaaan sponsor ke? Katanya Dana dari Allah, kumpulan mereka ada 12 NILAI TERAS, yang mana salah satunya tidak boleh minta derma, maka rezeki datang dengan cara yang tidak di sangka sangka, dia sendiri mengaku sudah pergi banyak negara berdakwah dengan rezeki yang sangat tidak di sangka sangka.

Macam mana nak jadi ahli?

Katanya terbuka pada semua orang islam asalkan ikhlas nak hidupkan Sunnah Nabi, tak perlu isi borang, tak perlu bayar yuran, hanya menyerah diri kepada Jemaah islam yang diketuai oleh seorang Amir di seluruh dunia…

Panjang cerita saya ringkaskan, Akhirnya kereta saya sampai Maran, dan dia turun nak pergi mesyuarat peringkat daerah katanya, sempat dia ajak saya jadi ejen hidupkan masjid, hidupkan Sunnah, hidupkan solat berjemaah, terbuka kepada semua manusia, katanya.

Saya kata, Azam InsyaAllah,

Semoga satu hari nanti, Bother tu jadi saksi akhirat, saya pernah bantu dia pergi Mesyurat ejen usaha atas Iman!

Woha!

Ps: Ada yang bertanya, jual tak kitab Taklim, jemaah tabligh tu? saya tak jual, tapi dekat shopee ada, tiga kitab ini saya galakkan baca seumur hidup, Link KItab Taklim, https://shp.ee/84kgvtm

Link Markas ejen itu di malaysia: https://youtu.be/Q46vnvWhlUA

Ahli Bait datang Malaysia?

"Assalamualaikum en HAMKA... cuma nak bertanya pendapat mengenai sesetengah golongan yang mengaku berjumpa dengan Ahlil Bait (keturunan Rasulullah) dan mendakwa golongan Ahli Bait ni akan membantu mereka diakhirat kelak. terima kasih"

*****

Waalaikumusalam…

Bab membantu kita di akhirat, rujuk hadis kisah Rabi'ah bin Ka’b r.a berkata:

“Aku menginap bersama Nabi SAW dan membantu beliau untuk menyiapkan air wudunya dan keperluan lainnya. Kemudian, Rasulullah bersabda,

‘Mintalah sesuatu kepadaku.’

Aku menjawab,

‘Aku mohon agar dapat menemanimu di syurga.’

Lalu, Nabi SAW bersabda,

‘Bantulah aku untuk dirimu dengan memperbanyak sujud’

(HR Ahmad, Muslim, An Nasai, dan Abu Daud).

Bermakna dari hadis ini, seorang sahabat yang menyenangkan Nabi sehingga mendapat tawaran apa sahaja, kerana doa Nabi yang makbul, telah memilih Syurga, namun Nabi tetap pesan,:

‘Bantulah aku untuk dirimu dengan memperbanyak sujud’

‘Bantulah aku untuk dirimu dengan memperbanyak sujud’

‘Bantulah aku untuk dirimu dengan memperbanyak sujud’

Bermakna diri sendiri kena ada usaha ke Syurga, kena banyak solat sunat, tambahan pada solat wajib, banyakan sujyd, maka mudahlah Nabi membantu kita ke Syurga. InsyaAllah..

Al faham ke idop?

Moral of the story: Ada kabel kuat tapi jika diri sendiri takde qualiti, tak payah lah berangan.

Woha!


Nov 14, 2022

Falsafah waktu Hujan?

“KALAU angin bertiup dengan kencangnya, Jangan larang daun-daun kering berguguran, kalau mendung hitam sudah di atas kepala, Jangan larang hujan turun ke bumi, Kalau ‘senyummu’ selalu mekar dalam hatiku, Jangan larang aku tetap setia dan rindu padamu.”

Demikian kata pujangga sewaktu berpuisi dam hujan…

Memang Orang bercinta sangat beremosi dengan hujan.

Tengok cerita Hindustan, Shahrukh Khan dah beberapa ramai awek dia ajak menari dalam hujan (Dilwale,, Dil to pagahe, Kuch Kuch Hota Hei…

Okey, hari ni mendung macam nak hujan.. angin sesekali bertiup kuat, lantas daun daun seolah menari nari dalam jatuhan guguran disapa sang kencang, awan pula bergerak laju bersatu sama lain membentuk pemandangan unik yang kelabu.

Oh jika bini ada Bersama menikmati pemandangan cuaca sebelum hujan ni, tentu bertambah dramatik tika dan saat ini.

Tapi sayangnya bini tak ada di sisi, beliau pergi pasar belum pulang.

Jika ada, tentu saya peluk dia dalam cuaca angin yang menderu sebegini sambil menikmati kesunyian bersama kekasih.

Belum lekang ingatan pada bini, terus terdengar nada dering khas dari phone yang menandakan bini telefon.

Wah, kita fikir pasal dia, dia pun fikir pasal kita.

“Abang, cuaca macam nak hujan, tolong angkat kain jemuran!”

Beginilah realiti kisah laki bini sebenarnya..,

woha!

Baca buku dapat duit?


 

Baca buku dan dapat duit?

Alkisahnya, Alhamdulillah, Syukur kerana video ulasan buku yang saya baca di Perpustakaan Pahang, menang saguhati, kebetulan Perpustakaan tu dekat dengan Mc Donald, bolehlah tapau makanan untuk anak bini, terima kasih kerajaan Pahang yang Berjaya adakan Mc Donald di Kuantan.

Saya pun cerita pada anak anak, baca buku boleh dapat duit tau?

Anak Tanya bagaimana?

Saya cakap,hidup ini selain dari BERIBADAT dan BERKASIH SAYANG, cuba luangkan masa setiap hari untuk buat TIGA PERKARA penting!

Apa tiga(3) perkara tu?

1.Investment (Pelaburan-duit keluar)

2.Money Future (Pendapatan tertangguh-duit akan masuk)

3.Money Now. (Pendapatan sekarang-duit masuk)

Jangan Pilih satu atau dua, Hanya dengan buat ketiga tiga ini, maka korang akan jadi bisnesman, insyaAllah.

Keterangan:

1.Investment: adalah pelaburan yang kita buat sehingga terpaksa keluarkan duit. Contoh: Beli Buku. Pergi Kursus Menulis, Pergi belajar kemahiran baru dan lain lain pelaburan.

2.Money Future: pula adalah wang yang akan masuk di masa hadapan, tapi kita kena buat hari ini, seperti Baca Buku, Amalkan Imu dari Ceramah, Tulis Buku, pilih kawan baru, lepak dengan orang yang hebat dan lain lain.

3.Money Now: pula adalah wang masuk, seperti Jual Buku, jual tanjak, Di jemput berceramah, dapat hadiah dan lain lain.

Nampak tak?

Jika kawan ajak mengeteh, maka itu boleh jadi “Money Future” sebab kawan mungkin ada network yang bagus. Atau baca buku, mungkin dapat idea nak kembangkan bisnes.

Atau jika kita ajak kawan yang hebat mengeteh, maka itu menjadi “Investment”. Takpe kita belanja orang hebat mengeteh sebab nanti ilmunya lagi tak ternilai kita dapat dan akan menjadi “Money Future”, sama macam beli buku, modalnya mungkin RM30, tapi kita selamat dari kena tipu skim cepat kaya RM 100 ribu, Alhamdulilllah, pelaburan yang sangat bijak!

Dan andai kata waktu mengeteh tiba tiba kawan terus offer projek bagus, dah jadi “Money Now”, atau sedang baca buku, masuk pertadingan ulasan buku, dan dapat hadiah! Money Now!

Nampak tak?

So sekarang cuba korang fikir, apa korang buat sekarang?

Investment? Money Future? Money Now? Atau buang masa duduk dalam gua ada aircond sambil bercerita hal politik sokong sebelah pihak sahaja walaupun salah?

Nak mudah faham, saya beri contoh mudah:

Jika korang baca FB saya ni, banyak tip tip saya share, maka korang sedang buat “money Future”, duit tak habis, tapi ilmu bertambah, Alhamdulullah. Atau anda selamat dari jadi mangsa MLM, Scam, semua tu money Future!

Jika korang ada beli buku saya, atau pergi kursus yang saya jadi penceramah, atau belanja saya mengeteh, maka korang sedang buat “Investment”.

Nampak tak? Takpe duit habis sikit sebab ilmu semakin bertambah dan peluang untuk “money future” semakin cerah.

Atau waktu kita berjumpa bertentangan mata, tiba tiba ada “Money now”, mana tahu ada produk korang yang saya rasa nak beli, kan? Atau kita bekerja sama buat projek win win situation.

So apa saya nak bagitahu ni?

Saya jual buku dan Tanjak, dan boleh juga di jemput berceramah, sila follow saya di Facebook, Youtube, dan Tok tok.

Jangan cakap abang keretamayat tak payung

video 1

video 2

Woha

Ps: anak lepas saya cerita bab buku, terus order Shopee, The 48 Laws of Power by Robert Greene, Alhamdulillah anak dah minat membaca)

Update, dapat berita menang pula ulasan video ulasan buku Perpustakaan UMP Gambang, Alhamdulillah,


Bebas atau Sunyi?

Ada sesetengah orang yang sengaja tak nak berkahwin…

Izinkan saya bertanya..

Jika kita pulang ke rumah, tiada yang menanti, makan tiada yang dekati.. tidur tiada yang temankan, lewat bangun tiada yang kejutkan, Pergi tidak ada yang peduli, hilang tiada yang tahu.. Susah tiada yang risaukan.. Senang tiada yang raikan…

Apakah pendapat anda tentang situasi ini?

Kebebasan atau kesunyian?

Alkisahnya, Nabi Adam telah dapat semua “kebebasan” itu di syurga, namun tetap seorang yang bebas di syurga itu merasa sunyi, seolah ada sesuatu yang tidak selesai di Syurga ini.

Maka diciptakan Hawa, peneman Adam paling setia, maka bermulalah kisah cinta pertama di syurga, tiada lagi kesunyian, namun dalam keasyikkan melayari bahang asmara, kecuaian berlaku, mereka dikeluarkan dari syurga dan terpisah.

Sekali lagi, “kebebasan” itu datang, namun kesunyian ternyata lebih gelap dari kebebasan…, dan terbukti bahawa Nabi Adam tidak pernah putus asa dengan Tuhan, lantas bersama air mata Taubat, Nabi Adam Kembali mencari Hawa, lautan api sanggup di renangi, hujan api sanggup di redah! yang mana Siti Hawa juga tidak putus asa dengan Tuhan, turut mencari Adam, melintang patah, membujur lalu..

Nabi Adam dan Siti Hawa faham: Tiada Nasib yang berubah bagi mereka yang putus asa..

Sungguh Tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, hinggalah kaum itu sendiri yang mengubahnya!

Akhirnya mereka bertemu, dan bercinta lagi…, Alhamdulillah..

Bak kata penyanyi Nasyid Inteam:

Adam Hawa bercinta di Syurga

Angkara iblis terpisah menderita

Kerana cinta mereka setia

Bertemu di dunia

Happy ending!

Woha!

(Update)

Ada sesetengah orang nak seks, nak berkahwin tapi tak nak anak..

Izinkan saya bertanya..

Jika kita berkahwin, lalu pulang ke rumah, tiada anak yang menanti, makan tiada anak yang dekati.. tidur tiada anak yang perlu di dodoikan. lewat bangun tiada anak yang kejutkan, Pergi tidak ada anak yang peduli, hilang tiada anak yang ambil tahu.. Susah tiada anak yang risaukan.. Senang tiada anak yang raikan…

Apakah pendapat anda tentang situasi ini?

Kebebasan atau kesunyian?

Alkisahnya, Dalam harapan baru Nabi Adam dan Siti Hawa yang semakin menua di dunia, mereka dikurnia anak kembar.

Episod cinta musim baru bermula, anak membesar dan lucu, keluarga sibuk dan meriah, tapi ujian datang lagi, ada anak yang baik, ada anak derhaka, ada anak cantik, ada anak hudoh, ada anak pemurah, ada anak dengki, hingga ada pertumpahan darah.

Ya, keganasan telah muncul dalam keluarga pertama Ummat manusia.

Maka perlukah anak Nabi adam, yang kecewa dengan perangai manusia lalu memilih jalan kesunyian sebagai erti“kebebasan”.

Tapi ternyata, hidup ini memang pentas ujian, anak cucu Nabi adam terus menerus mencipta bahagia sesama manusia di jalan yang penuh berliku..

Ini semua kerana ramai anak cucu Nabi adam yang faham: Tiada Nasib yang berubah bagi mereka yang putus asa..

Sungguh Tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, hinggalah kaum itu sendiri yang mengubahnya!

Akhirnya kita semua bertemu, dan bercinta lagi…, Alhamdulillah..

Bak kata penyanyi Nasyid Inteam:

Pepohon cintaku kian merimbun

Semakin dicantas makin bertunas

Tidak mampu mendustai hatiku

Rasa cinta fitrah manusia

Siapalah aku menolak cinta

Yang hadir di jiwa tanpa dipaksa

Hidup ini tidak akan sempurna

Tanpa cinta dari Tuhan Yang Esa

Adam Hawa bercinta di Syurga

Angkara iblis terpisah menderita

Kerana cinta mereka setia

Bertemu di dunia

Woha!

Ps: Jangan putus asa pada Allah, Saya doakan semua follower saya bertemu jodoh yang baik dan Woha sampai syurga, Amin.