Oct 29, 2009

Sejadah berdiri?

(Boleh tak jangan email aku tanya pasal benda benda yang 'slow'.., contohnya, apa pandangan keretamayat tentang sejadah berdiri?)

Cerita satu:SEJADAH BERDIRI?

Ok, jawab jugaklah sebab dah ada yang tanya,: apa pendapat keretamayat tentang "sejadah berdiri"? adakah ini tanda kiamat?"

Lalu berdialoglah aku dalam Loghat Terengganu kepada sejadah itu..:

"Mung ning bukang sejadah cacang, kalau mung sejadah cacang, mung kena straight ke atah, tapi mung ning, kalu kat terengganung, orang panggil: sejadah lepek!..."

Ok, aku subtitilekan loghat tadi ke dalam Bahasa Malaysia:

"Engkau ni bukan sejadah berdiri, kalau engkau sejadah berdiri, dah tentu kau kena tegak lurus ke atas, tapi engkau ni jika kat Terengganu, orang kenali engkau sebagai sejadah ‘lepek'!’"

Maaf, aku tak jumpa standard bahasa Malaysia untuk ganti loghat Terengganu bagi katanama “LEPEK”

Bunyi untul ‘LE’ adalah sama dengan bunyi LEbah..

Dan bunyi untuk ‘PEK” adalah sama dengan keMEK..

Jadi, sebut betul betul.. LE...PEK!

Dan rujuk orang Terengganu berhampiran korang untuk mengetahui maksud sebenar: Lepek!

Ingat! Sebut betul betul.. LE...PEK!

Itu sahaja komen aku tentang 'sejadah berdiri', Selamat belajar makna le..pek!... :)

****

Cerita dua: SEJADAH LEPEK BERGERAK?

Baru baru ni, ada kejadian ‘misteri’ telah berlaku kat rumah, aku.., iaitu di ruang tamu rumah aku, tiba tiba muncul 'sejadah lepek', dan yang lebih pelik.., sejadah itu bergerak gerak...

Dan oleh kerana aku seorang yang perasan penakut, maka aku telah arahkan seorang yang tiada sebarang dosa besar dan juga dosa kecil untuk siasat misteri 'sejadah lepek bergerak' ini..,
Nampaknya, 'matsom' sedang mendekati sejadah lepek ini tanpa sebarang ketakutan menyelubungi dirinya..
Tapi, sebaik sahaja matsom menyentuh sejadah lepek itu, terus sahaja sejadah lepek berhenti bergerak..
Lalu terlihatlah satu makhluk yang bersembunyi dalam sejadah lepek itu..
Menjelma!!! Woha!!!
Ha ha ha, gelak 'sejadah lepek' kepada 'matsom'..
Wahai tuan tuan, bukankah Allah telah berfirman dalam surah Al Mulk ayat 3 dan 4 yang berbunyi..
"Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Tuhan Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang. Maka lihatlah berulang-ulang, adakah kamu lihat sesuatu yang tidak seimbang? Kemudian pandanglah sekali lagi niscaya penglihatanmu akan kembali kepadamu dengan tidak menemukan sesuatu cacat dan penglihatanmu itu pun dalam keadaan payah.“
"Dengarlah adikku akan pesanan kakak, jangan mudah percaya pada semua benda, terutama benda benda tahyul.., jangan bila besar nanti, mudah sangat forward email tanpa usul periksa, kerana.., kebijaksanaan seseorang diukur melalui apa yang mereka percaya, dan apa yang mereka sebarkan..."
Terima kasih akak, nasib baik adik tak jadi mamat dan minah forward yang perasan pandai..., dan sekarang, adik dah tahu, akan perbezaan orang yang pandai dengan orang yang bodoh, iaitu...
"orang yang pandai itu bukannnya tidak bodoh, tapi, orang itu pandai kerana pandai menyembunyikan kebodohannya, manakala orang yang bodoh bukanlah tidak pandai, tapi jadi bodoh kerana sering menampakkan kebodohanya"...
Faham faham sudah...
*******
Cerita tiga: KAIN PELEKAT BERDIRI?
Ok, malam ini malam jummaat.., ada orang yang jadikan malam jumaat sebagai 'sunnat' menyetubuhi isterinya..., aku waktu mula mula kahwin juga begitu.., malam jummat 'sunnat' dan malam lain, 'wajib'.! Woha!

(Gambar kain pelekat berdiri dari pandangan belakang)

Jangan fikir bukan bukan, tak senonoh betul korang ni, cuba sangka baik sikit.., gambar kain pelekat berdiri itu terjadi mungkin kerana orang yang baru berkhatan terpaksa 'diri'kan kain pelekat untuk mengelakkan geseran.., kan?

Cerita empat: SELIMUT BERDIRI?

Ingat tak Menteri Kesihatan, Datuk Chua Soi Lek yang melakukan hubungan seks dengan seorang wanita dalam bilik sebuah hotel dan satu Malaysia 'nampak', ingat tak?

Tapi kan.., jika Datuk Chua Soi Lek ikut Sunnah Nabi dalam berjimak, iaitu tutup dengan selimut, maka dah tentu satu Malaysia hanya nampak ‘selimut berdiri’..., kan banyak hikmahnya ikut sunnah Nabi?, orang nak skodeng pun tak dapat…,

Tapi buat dengan isteri yang sah sahja, baru dapat pahala sunnah!

Cerita lima: SEMBAHYANG BERDIRI.

Solat wajib dilakukan dengan berdiri kerana ianya adalah syarat sah solat.., dan kita di perintah men'diri'kan solat, iaitu menjaga solat..

Sesungguhnya, besar perbezaannya di antara orang yang jaga solat dan orang yang solat..

Macam makan jugak, orang yang jaga makan, hidupnya akan jadi sihat.., tapi jika makan tak jaga.., maka meranalah hidup....

Begitulah orang yang jaga solat, akhiratnya akan jadi sihat.., tapi jika solat tak jaga, maka merenalah akhirat...

Dirikanlah solat di awal waktu, ditempat azan di azankan, dan di saf yang paling hadapan, insyAllah...

Cerita enam: LALANG BERDIRI...

Ingat tak sajak Usman Awang? "ke makam Bonda?"

"Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi"

Sajak tentang kisah anak yang dah lama tak ziarah kubur mak bapak mereka sehingga naik semak samun.., oh.., malas dah nak ulas...

Maka entry aku habis sampai sini, dan pergilah zirah kubur sebagai peringatan yang afdal.., sebelum 'batu berdiri' dikepala dan kaki.....

Sekian...

Ps: Jangan lepek sejadah lepas solat.., lipat elok elok..

Oct 20, 2009

Apa itu Ehsan?

(Aku adalah seorang Rakyat Terenggau yang tidak pernah mendapat wang Ehsan dari Kerajaan Terengganu, tapi kan Dato' mereka selalu cakap aku pro Umno, wang Ehsan lebih takde ke?)

Korang semua!,

Sebagai orang yang dah lama berbulu (senior) dalam ugama islam, korang patut tahu tentang “ehsan”.., jangan nanti sedang asyik korang korek hidung, tiba tiba muncul anak cina mualaf bertanya pada korang: apa itu ehsan?

Lantas korang dengan konfidentnya menjawab sambil menggetel tahik hidung..

“Ehsan tu adalah wang hadiah dari kerajaan Persekutuan kepada rakyat Negeri Terengganu kerana telaga minyak ada di sana supaya Rakyat suka pada Kerajaan dan teruskan pangkah parti pembakang kerana duit ehsan akan mudah di dapat oleh rakyat Terengganu jika pembakang yang memerintah”

Lantas anak cina mualaf itu terus berlalu jijik kerana korang selepas menjentik tahik hidung ke atmosfera bumi, terus selamba sambung korek hidung lagi sebelah..

(Harap anak cina mualaf yang baru ‘bertukar alamat’ dari bekas abu ke ‘tanah perkuburan Islam’.tu tak murtad dapat jawapan yang sehampeh tu…)

Aku malas nak membebel macam mak nenek, sekarang aku nak tulis entry khas buat semua mualaf yang baru masuk islam pagi tadi, tentang apa itu ehsan dari sudut side mirror keretamayat, insya Allah..

Apa itu Ehsan?

Tak payah susah susah aku nak susun ayat, biar Nabi Muhammad SAW sendiri yang jawab.., akan hakikat, apa itu Ehsan..

Daripada Saiyidina 'Umar juga, r.a. meriwayatkan:

Ketika kami sedang duduk di sisi Rasulullah SAW, tiba-tiba muncul di hadapan kami seorang lelaki yang memakai pakaian yang sangat putih, berambut sangat hitam, yang tidak ternampak pada dirinya kesan-kesan tanda musafir dan tidak seorangpun di kalangan kami yang mengenalinya. Lalu dia duduk menghampiri Nabi SAW lalu disandarkan kedua-dua lututnya ke lutut Baginda dan meletakkan dua tapak tangannya atas dua paha Baginda seraya berkata:

“Wahai Muhammad! Terangkan kepadaku tentang lslam”.

Lalu Rasulullah SAW bersabda:

“ lslam itu bahawa engkau naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan bahawa Muhammad itu utusan Allah, engkau mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa di bulan Ramadhan, menunaikan haji ke BaitulLah sekiranya engkau berkuasa mengerjakannya.”

Lelaki tersebut berkata:

“ Benarlah engkau.”

Maka kamipun merasa hairan kepadanya, dia yang bertanya dia pula yang membenarkannya.
Kemudian lelaki itu bertanya lagi:

“Terangkan kepadaku tentang lman”.

Baginda bersabda:

“Bahawa engkau percaya kepada Allah, para MalaikatNya, kitab-kitabNya, para RasulNya, hari kiamat dan bahawa engkau percaya kepada Qadar baik dan Qadar buruk.”

Lelaki itu berkata:

“ Benarlah engkau.”

Dia kemudian berkata lagi:

"Terangkanlah kepadaku tentang Ehsan."

Baginda bersabda:
“Ehsan itu ialah bahawa engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatnya, maka sesungguhnya Dia melihatmu."

Kemudian, Lelaki itu bertanya lagi:

“Terangkan kepadaku tentang kiamat”.

Baginda bersabda:

“Orang yang ditanya tentang Kiamat tidaklah lebih mengetahui daripada orang yang bertanya.”

Lelaki itu berkata:

“Maka terangkanlah kepadaku tentang tanda-tandanya”

Baginda bersabda:

“Apabila seorang hamba perempuan melahirkan tuannya dan apabila engkau melihat orang-orang miskin yang berkaki ayam, tidak berpakaian dan papa kedana yang hanya menjadi pengembala kambing tapi berlumba-lumba membina bangunan."

Kemudian lelaki itu berlalu, lalu aku terdiam sebentar. Kemudian Baginda bertanya:

“Wahai 'Umar! Adakah engkau tahu siapa lelaki yang bertanya itu?”
Aku berkata:

“Allah dan RasulNya lebih mengetahui.”

Baginda bersabda:

“Sesungguhnya dia adalah Malaikat Jibril yang datang kepada kamu untuk mengajar kamu tentang agama kamu.”

(Hadis riwayat Muslim)

**********

Dah habis baca hadith, dan dah dengar cerita tentang Ehsan, bolehlah kita simpulkan bahawa:

“Ehsan ialah dapat ‘melihat’ Allah, atau jika tak dapat ‘melihat’, tahu diri ‘sedang dilihat’ juga adalah salah satu darjat Ehsan..

Jadi, buat pertama kalinya dalam sejarah ugama, dan sebagai memenuhi nota ugama aku, kali ni, aku nak bagi wang ehsan kat korang RM300., eh silap.., aku nak ajar korang semua melalui blog akan ilmu Ehsan, dan InsyAllah jika korang tumpukan perhatian 100% dengan apa yang bakal aku tulis kejap lagi, dengan izin Allah, dapatlah korang asas kepada ilmu Ehsan yang bakal merubah hidup korang buat selama-lamanya,

Jeng-jeng jeng!

(masukkan bunyi yang berunsur suspend kat sini)

Tapi sebelum tu, untuk dapat hakikat Ehsan melalui blog ini, aku cadangkan korang pergi ambik wudhu sekarang, supaya ‘suasana’ bebas dari hadas akan mengundang malaikat rahmat dan insyallah mudah untuk faham..(Allah bagi faham)

Ok, aku bagi masa 5 minit untuk korang pergi ambik wudhu.. dan bagi mereka yang membaca blog ini di tengah tentang gurun sahara, bolehlah bertayamun sahaja..

(sementara tunggu kawan kawan kita ambik wudhu dan bertayamun di gurun sahara, apa kata kita kembali ke studio untuk ikuti pesanan penaja lalu tiba tiba terpacullah Iklan kemajuan Negeri Terengganu, ada gambar masjid terapung, gambar pelantar minyak, gambar perindustrian oil dan gas di Kerteh, dan gambar gambar tempat menarik di Terengganu, termasuk Pulau Wan Man dan masjid Kristal, yang di bangunkan oleh MB Idris Jusuh dan gambar penduduk miskin sedang mendapat wang Ehsan dan kalimah ‘genarasi ulul albab’ bersilih ganti dengan wajah wajah Menteri.. apa-apalah)

Satu lagi iklan, dalam bab nak belajar ugama, korang kena sentiasa cakap “tak tahu” kerana kefahaman akan mudah dapat bagi mereka yang merendah diri, tapi jika korang cakap “aku dah tahu” maka baik korang tak payah baca entry ni, pergi isi borang wang ehsan lagi baik..

Ok, sambung balik..

Semua dah ada wudhu, alhamdulillah..,

Apa yang aku nak ‘ajar’ ni adalah simple sahaja, yang mana aku akan tulis beberapa rangkap perkataan dalam bahasa malayu, tugas korang hanyalah perlu baca kalimah di bawah dengan perlahan lahan dan cuba hafal sambil memahami makna tersirat dan tersurat..

Rangkap 1:

“ALLAH MELIHAT APA YANG MANUSIA BUAT, ..DAN APA YANG MANUSIA BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

Rangkap 2

“ALLAH MELIHAT APA YANG MANUSIA BUAT, ..DAN APA YANG MANUSIA BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

“SEKIRANYA MANUSIA BUAT KEBAIKKAN WALAUPUN SEBESAR ZARAH, PASTI ALLAH AKAN NILAIKANNYA,”

Rangkap 3

“ALLAH MELIHAT APA YANG MANUSIA BUAT, ..DAN APA YANG MANUSIA BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

“SEKIRANYA MANUSIA BUAT KEJAHATAN WALAUPUN SEBESAR ZARAH, JUGA PASTI ALLAH AKAN MEMBALASNYA,”

Baik, sekarang, kita pergi pada rangkap seterusnya..., baca kalimah di bawah dengan perlahan lahan dan cuba hafal sambil memahami makna tersirat dan tersurat..

“MANUSIA MELIHAT APA YANG KITA ADA,.. RUMAH,.. KENDERAAN,.. HARTA DAN SEBAGAINYA, TAPI ALLAH TIDAK MELIHAT APA YANG MANUSIA ADA,”

“KERANA ADANYA APA YANG MANUSIA ADA ADALAH KURNIAAN ALLAH, MAKA, ALLAH TIDAK MELIHAT APA YANG MANUSIA ADA, TAPI ALLAH MELIHAT APA YANG MANUSIA BUAT,.. DAN APA YANG MANUSIA BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

Dan ini pula adalah rangkap terakhir, baca kalimah di bawah dengan perlahan lahan dan cuba hafal sambil memahami makna tersirat dan tersurat..

“ALLAH MELIHAT APA YANG MANUSIA BUAT,.. DAN APA YANG MANUSIA BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

“TAPI, SYARAT UNTUK ALLAH NILAIKAN AMAL MANUSIA, MANUSIA ITU MESTILAH MEMPUNYAI IMAN, TANPA IMAN, BUATLAH BAIK SEBANYAK MANAPUN, ALLAH TIDAK AKAN NILAIKANNYA, SEBALIKNYA DENGAN IMAN, SENYUMPUN DIKIRA SEDEKAH,”

“SESUNGGUHNYA ALLAH MELIHAT APA YANG MANUSIA BUAT,.. DAN APA YANG MANUSIA BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

Baiklah, aku harap korang dah baca, hafal dan faham..
Sekarang kemuncak dalam pelajaran Ehsan kita hari ni, aku nak korang ‘zip’kan, atau korang “compress’kan kesemua rangkap yang panjang di atas ke dalam 14 patah perkataan ini..

“ALLAH MELIHAT APA YANG MANUSIA BUAT,.. DAN APA YANG MANUSIA BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

Korang ulang lagi..

“ALLAH MELIHAT APA YANG MANUSIA BUAT,.. DAN APA YANG MANUSIA BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

Sambil korang lafaz 14 patah perkataan ini, tersingkap dalam minda korang tentang semua rangkap penuh..

“ALLAH MELIHAT APA YANG MANUSIA BUAT,.. DAN APA YANG MANUSIA BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

Ok, last..

Tukar “MANUSIA” kepada “AKU”

Maka..

“ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

Cuba ulang lagi..

“ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

Lagi lagi, sampai habis raya enam pun takpe..

“ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

Maka, tamatlah pelajaran kita hari ini bab Ehsan, sekarang tunggu nak apply sahaja, untuk amal ilmu ini, mulai hari ni, korang kena bisikkan kalimah ini pada diri korang dalam apa jua keadaan,

“ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

*****

Contoh 1:

Sebelum masuk tandas, korang bisikkan.. “ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

Terus korang akan rasa “DIPERHATIKAN” lalu korang terangsang untuk ikut sunnah Nabi, seperti langkah kaki kiri, tutup kepala dan jaga kebersihan..

Contoh 2;
Sedang korang berehat, tiba-tiba ada orang mintak tolong, korang rasa leceh, berat hati dan tak semangat, tapi cuba korang bisikkan “ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

InsyAllah, terus korang tolong dia dengan ‘girang’..

Contoh 3:

Ada perempuan cun macam Salma Hayek jadi awek kau, satu hari hujan lebat si awek ni terpaksa tumpang tidur rumah korang, lepas dah tengah malam, cuaca sejuk buat zakar korang tegang, korangpun rasa nak pancut lalu berjalan menuju ke bilik Salma Hayek untuk berlaga lubang kencing, tapi dalam perjalanan, cuba korang bisikkan: “ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

Maka, InsyAllah, korang akan dapat kekuatan untuk lari, dan mungkin Salma Hayek yang juga ghairah akan mengejar korang, lalu terkoyaklah baju korang dari belakang, kan macho tu..

Contoh 4:

Sebagai Menteri yang meluluskan projek juta juta, korang pilih kasih kepada kroni untuk luluskan projek walaupun tak ikut spec, tapi kontraktor dah siapkan amoi cun dan pakej pekej menarik pecah tanah, maka korang pun rasa best untuk terima wang ehsan, eh? Silap,.., rasuah.., korang pun rasa nak ambik, sekali keretamayat berbisik: “ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

Terus korang ingat mayat, dan serahkan maklumat pada BPR.. lantas semua kontraktor kena tangkap dan korangpun bertaubat yang buat amoi itu jugak dapat hidayat dan berkahwinlah korang menuju shurga halal..

Contoh 5:

Korang sedang solat, tapi syaitan asyikkan korang dengan bermacam macam bayangan, dah tak khusyuk.., lepas tu pulak korang terlupa kunci yang letak atas para wudhu tadi dah ambik ke belum, lalu korang meraba raba dalam julat tiga pergerakkan mencari kunci sambil jaga solat tapi hati dah tak khusyuk sebab takut kunci orang ambik dan curi kereta, dan dalam kereta pulak ada Hard Disk 200G, yang ada macam macam filem baru download, filem lucahpun ada, tapi sedang asyik korang meraba, tiba tiba korang tergiang dengan kalimah “ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

Terus korang khusyuk dan tawajjuh InsyAllah…

Contoh 6:

Dah lama depan PC, dah baca entry baru keretamayat, korang rasa nak layan web porno lah pulak, sedang korang search gambar: bogel+melayu+terlampau+bertudung+hisap+kemaluan+ tiba tiba korang terdengar kalimah “ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

Terus korang batalkan niat layan web prono, dan kemabli ke blog keretamayat dan baca entry yang lepas lepas- woha!

Contoh 7:

Korang tak puas hati kat enrty aku, lalu tulis komen yang menyerang peribadi dan caci aku, baru korang nak send, tiba tiba kalimah ini bergertar: “ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT, DINILAI OLEH ALLAH”

Terus korang tak jadi nak maki aku, sebaliknya korang berebut rebut jadi first komen dan tinggalkan komen puji aku laksana orang yang mintak duit Ehsan? Wo ho ha!

Contoh 8:

Korang rasa malas sangat, letih.., tiba tiba azan berkumandang, rasa nak baring kejap, tiba tiba korang terbisik: “ALLAH MELIHAT APA YANG AKU BUAT,.. DAN APA YANG AKU BUAT DINILAI OLEH ALLAH”

Terus korang mendapat kekuatan untuk solat jemaah bagi lelaki dan awal waktu bagi perempuan.. kan bagus tu?

Contoh,.., 9.., 10..
(korang tulis sendiri, semua tu korang yang akan alami sendiri!!)

Cukup contoh sampai situ, Alhamdulillah, apabila korang dapat automatikkan kalimah ini sebagai ‘zikir hati’ maka insyAllah, kehidupan korang akan rasa DIPERHATIKAN.., dan rasa DIPERHATIKAN ini adalah secebis dari hakikat EHSAN.. dan dengan DIPERHATIKAN, maka akan berubahlah kehidupan korang dari seorang islam yang cuai kepada seorang islam yang bertakwa, dan rasa DIPERHATIKAN ini juga adalah EHSAN Allah semata mata..

Semua dengan izin Allah..

Semoga aku sendiri dapat amal apa yang aku tulis.. (amin..)

Cukup sampai sini, jumpa lagi di lain masa, , iaitu di kerusi belakang keretamayat!

Wallahu’lam

Ps: Ada orang email aku, bagitahu ada Menteri yang baca blog aku, aku kata: Oh, ye ke? Err, Dato’, wang ehsan ada lagi ke? Woha!

(Kepada Hamka, dan Dato’.., Allah melihat apa yang kamu buat,.. dan apa yang kamu buat dinilai oleh Allah..oh.. isk..)

Oct 12, 2009

Bagaimana mintak Hutang?

(Never trust a Happy Ending story, terutama dari orang yang tak jaga sembahyang....)

Aku pernah pakai seluar askar, pakai baju T shirt jenama pagoda, dan kenakan tali leher macam Avril Lavigne kat tengkuk, lepas tu ambik gitar, dan menyanyi lagu ‘My Happy Ending’ dari awal sampai akhir..,

“So much for my happy ending. Oh oh, oh oh, oh oh...”

Kasihan Arvil Lavigne, orang kafir mana ada happy ending? sebab mereka semua mati masuk neraka… Parti DAP yang berkawan dengan Parti islam PAS juga akan masuk neraka jika mereka mati dalam keadaan kafir..,

“So much for my happy ending. Oh oh, oh oh, oh oh...”

Apa apalah..,

Ok, lupakan keretamayat, arvil lavige, DAP dan happy ending, sekarang masa untuk kita jawab soalan email (hari ini aku rajin-harap maklum)

****
Assalamuialaikum.

Bro, saya seorang yang baru menamatkan pelajaran di sebuah IPTA, dan ada satu masalah yang cukup meresahkan saya, mungkin kerana sifat saya yang mudah percaya dan mudah kasihan pada orang, yang mana kawan2 saya sering berhutang dengan saya, Dari RM10 sehingga ke RM 1000, kalau di kira kira dah dekat RM 5000 jugak kawan2 hutang saya, dulu janji nak bayar sebelum Sem. akhir, sekarang mereka semua dah grad, bila mintak macam macam alasan mereka.., pening kepala saya ni bro.., kalau saya ni jahat macam along, dah lama saya potong jari mereka.., tolong bro, pening nih..!

Bukan Along.

***********

Wailaikumusallam..

Seronok jugak baca email korang di waktu lapang.., ada macam macam hal peristiwa yang berlaku di Malaysia negara yang mana pencapaian diutamakan dan rakyat didahulukan ini.., kalau aku jadi wartawan Akhbar Metro, aku letak masalah kau ni kat muka depan, dengan tajuk : “HUTANG SISWAZAH” dan letak satu gambar pelajar sedih dalam bilik yang kelam, dan kat dalam akhbar, aku interviu penulis blog keretamayat untuk bagi ulasan.. he he.. selesai tugas wartawan akhbar yang paling laris di Malaysia negara yang mana pencapaian diutamakan dan rakyat didahulukan ini.. apa-apalah..

Adik, tak baik potong jari orang.., sebab mengikut hukum hudud, bukan potong jari, tapi potong tangan, sebab mereka ni jugak di kira ‘mencuri’…, (patutlah 'along' potong tangan orang.., dan itu cerita lain..)

Senang cerita beginilah.., untuk memudahkan kehidupan korang di dunia yang fana ini, korang kena faham satu perkara.., atau dalam bahasa sasteranya korang kena ada ‘falsafah’, atau prinsip, atau cogankata, atau falsampah, lantaklah.., iaitu :

"Never trust a Happy Ending story, terutama dari orang yang tak jaga sembahyang...."

Faham tak?

"Jangan percaya cerita yang berakhir dengan Husnul Khatimah, especially from men who always neglected about solat."

Orang tak sembahyang, atau suka solat lengah lengah bagi perempuan, atau suka tinggal solat jemaah bagi lelaki, bila mereka bercerita tentang something about Happy Ending.., please.., JANGAN PERCAYA!

Sebab?
Mereka dengan Tuhan pun sanggup menipu.., apatah lagi korang..

Contoh ringkas cerita happy ending dari mereka..

“Minggu depan, pinjaman aku RM10 ribu akan lulus, bila dah masuk nanti aku belanja kau makan besar.., tapi, boleh tak aku pinjam dulu duit kau RM500?, minggu depan bila pinjaman aku dah masuk, kaulah orang pertama yang aku cari”

Bunyi cerita macam happy ending bukan? Bagilah RM500.., minggu depan kau dah tak ‘jumpa ‘dia lagi..

Contoh lain.
“Ini produk baru, baik kau masuk jadi ahli, bayar RM500 sahaja sebagai modal, lepas tu setiap minggu kau akan dapat RM 1500, cuba kira, sebulan kau boleh dapat RM6000 lebih, kalau setahun kau dah boleh pakai toyota Estima, kau boleh pergi umrah setiap tahun.., malah.. kau boleh tambah isteri..”

Bunyi cerita macam happy ending bukan? Dapat pergi umrah setiap tahun, dapat poligami.., daftarlah RM500..,tengok.., siapa yang pergi umrah tahun ini?, dah tentu bukan kau…

Contoh lain..
“takpe kita berzina sebelum kahwin, I pun nak jadikan u sebagai isteri.., I tak kan cari yang lain.., tahun depan kita kahwin, jomlah kita beramaradana..”

Hampeh!, Ni ramai perempuan yang jadi mangsa sebab asyik tengok cerita hindustan yang happy ending.., lalu serah diri dan serah dada dan akhirnya serah dara pada lelaki yang menjanjikan bahagia konon, lepas dah kena tebuk, baru nak menangis email cik keretamayat mengadu nasib… tak ke hampeh?!

Kesimpulannya.., dari tiga masalah di atas, iaitu masalah hutang tak bayar, berniaga kena tipu dan dipecahkan dara, serta lain lain masalah adalah berpunca kerana korang tak ikut syariat ugama…(maaf, agak boring sikit bagi sesetengan orang)

Jika korang ikut apa yang dah ada dalam Al quran, takdelah korang nak pening pening kepala, bab dara, Allah suruh kahwin dulu, bab berniaga Allah suruh ‘jual- beli barang yang wujud’ dan bab hutang.., Allah suruh tulis hitam putih.. lagipun, percaya kepada makhluk yang boleh bagi korang ‘happy ending’ adalah cabang syirik.., boleh masuk neraka, dan bila korang percaya makhluk boleh bagi korang happy ending, maka tak peliklah korang yang ‘perasan baik’ pun kena tipu..

Aku malas bagi dalil panjang panjang, tapi cukuplah aku lampirkan satu ayat dari Al quran yang mana ayat ini adalah ayat yang terpanjang dalam Al quran dari surah yang terpanjang iaitu Al baqarah, ayat 282 yang berbunyi:-

“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan hutang piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu, maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu. Dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menulisnya dengan adil (benar). Dan janganlah seseorang penulis enggan menulis sebagaimana Allah telah mengajarkannya. Oleh itu, hendaklah ia menulis dan hendaklah orang yang berhutang itu merencanakan (isi surat hutang itu dengan jelas). Dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah Tuhannya, dan janganlah ia mengurangkan sesuatu pun dari hutang itu. Kemudian jika orang yang berhutang itu bodoh atau lemah atau ia sendiri tidak dapat hendak merencanakan (isi surat itu), maka hendaklah di rencanakan oleh walinya dengan adil (benar) dan hendaklah kamu mengadakan dua orang saksi lelaki dari kalangan kamu. Kemudian kalau tidak ada saksi dua orang lelaki, maka bolehlah, seorang lelaki dan dua orang perempuan dari orang-orang yang kamu setujui menjadi saksi, supaya jika yang seorang lupa dari saksi-saksi perempuan yang berdua itu maka dapat diingatkan oleh yang seorang lagi. Dan janganlah saksi-saksi itu enggan apabila mereka dipanggil menjadi saksi. Dan janganlah kamu jemu menulis perkara hutang yang bertempoh masanya itu, sama ada kecil atau besar jumlahnya. Yang demikian itu, lebih adil disisi Allah dan lebih membetulkan (menguatkan) keterangan saksi, dan juga lebih hampir kepada tidak menimbulkan keraguan kamu. Kecuali perkara itu mengenai perniagaan tunai yang kamu edarkan sesama sendiri, maka tiadalah salah jika kamu tidak menulisnya. Dan adakanlah saksi apabila kamu berjualbeli. Dan janganlah mana-mana jurutulis dan saksi itu disusahkan. Dan kalau kamu melakukan (apa yang dilarang itu), maka sesungguhnya yang demikian adalah perbuatan fasik (derhaka) yang ada pada kamu. Oleh itu hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah dan (ingatlah), Allah (dengan keterangan ini) mengajar kamu dan Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.(Al baqarah, 282)

*******

Jadi, kepada korang yang nak bagi hutang kepada kawan kawan yang susah, jangan lagi bagi pinjam ikut cara orang yang takde ugama, takde tamadun.., iaitu bila kawan datang cerita happy ending dia nak bayar hutang kelak lalu terus korang cucuk duit kat bank dan kasi, tapi last last, korang jugak yang berdosa sebab maki dia hari hari..

Maka, ikutlah Al quran dalam semua urusan korang, bak kata orang PAS, jangan ambik ugama separuh separuh.., berhukumlah ikut islam, (dan aku tambah) memberi hutang juga ikut cara islam..

Jadi senang cerita, korang copy/paste surat yang aku tulis dalam tulisan condong kat bawah, patsekan pada microsoft world, print, photostat dan simpan sebagai panduan..

SURAT MEMBERI HUTANG MENGIKUT ISLAM

Kita orang islam hendaklah beramal dengan apa yang terkandung dalam Al quran, (menolak ayat al quran akan menjadikan kita kafir..,) maka sesuai dengan firman Allah, dari surah Al baqarah ayat 282 yang memerintahkan supaya semua hutang ditulis tidak kira kecil atau besar jumlahnya, dan hendaklah ada dua orang saksi bagi pihak peminjam dan dua orang saksi dari pihak yang meminjam. Maka kerana Allah surat ini ditulis, dan kerana Allah saya memberi hutang dan kerana Allah juga kamu akan membayar hutang.

Maka dengan ini saya (Nama Pemberi Hutang:________) telah memberi kepada (Nama Penghutang:___________) dan telah di saksikan oleh:

Nama saksi sebelah pihak Pemberi hutang 1:

Nama saksi sebelah pihak Pemberi hutang 2:

Nama saksi sebelah pihak Penghutang 1:

Nama saksi sebelah pihak Penghutang 2:

dengan Jumlah pinjaman:RM_______, pada; (Tarikh Meminjam:______) dan akan di bayar selewat lewatnya pada: (Tarikh Bayar:___________)

Tandatangan semua saksi.
_________
_________
_________
_________

Sesungguhnya, orang islam yang terbaik adalah yang membaca Al quran, mengamalkan dan menyebarkanya.

Nota: Saksi sebaik baiknya adik beradik atau ibu bapa, lebih bagus orang yang berpengaruh seperti imam masjid, atau driver keretamayat, jika tiada saksi, dua orang sudah memadai..,

*******

Ok, dah habis baca?, silalah copy dan patsekan pada microsoft world, print, photostat dan bagi kepada semua saksi...

Lepas ni InsyAllah, orang yang berhutang akan bayar.., insyAllah..,

Dan jika ada yang banyak songeh (jenis munafik) cakap: alahai RM10 jer hutang, tak kan nak kena tulis..? kau jawab,: ini perintah Allah, kita tak boleh ambik ugama separuh separuh, lalu berhujah macam orang Pas berhujah tentang hukum hudud.., kalau dia nak blah.., biarkan, kita dah buat ikut cara islam, kita bukan takde ugama…, hutang kena tulis!!

Tak bayar masuk neraka!

Penutup:
Adalah menjadi nikmat Allah apabila dalam dunia yang telah ditakdirkan ada orang susah mintak tolong dan ada orang yang senang sedikit yang boleh menolong, maka tiba tiba kita ditakdirkan sebagai penolong kepada yang susah.., alhamdulillah..

Lagipun, orang yang menangguhkan hutang kepada sipenghutang, maka setiap hari dia akan dikira bersedekah sebanyak jumlah hutangnya.., (RM5000 sehari bersedekah sudah si pengirim email kat atas-banyak tu..)

Dan jika mereka mati, akhirat kelak, sebahagian pahala orang yang berhutang akan diberi pada sipemberi hutang, dan juga sebahagian dosa orang yang memberi hutang akan dapat kat sipenghutang.., Alhamdulillah..

Sebenarnya aku berdoa kepada ALLAH agar aku menjadi orang yang sentiasa dapat peluang tolong orang lain, dan aku berdoa agar aku tidak menjadi orang yang selalu meminta pertolongan,

Maka aku jeles bila lihat ada orang yang mampu tolong orang lain dan aku sedih jugak bila tak dapat tolong orang yang mintak tolong.. isk..

Memberi pertolongan kepada orang bukanlah satu beban, sebaliknya adalah antara nikmat yang besar dalam islam.., patutkah kita rasa sedih kerana terpaksa tolong orang lain?, padahal sepatutnya kita kena rasa syukur kerana mintak tolong pada orang lain adalah jauh lebih menyedihkan.. isk..

"Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima.."

Namun.., nak tolong, tetap kena ikut cara islam, maka.., mintak maaflah kepada korang orang Pas yang nak pinjam duit aku RM XXX, tapi aku tak bagi sebab korang cakap lecehlah nak cari 4 orang saksi, alahai.., ugama mana boleh ambik separuh separuh bang.., ni baru bab hutang, belum bab hudud lagi?!

Woha!

Ps: Mungkin hari ni aku tak dapat tolong korang, tapi aku harap satu hari nanti dapat jugak aku tolong korang.., yang mana mungkin satu hari nanti, tayar kereta korang tiba tiba pancit di jalanan dan insyAllah aku akan datang tolong tukar tayar kereta korang yang pecah itu dengan senang hati.. Walaupun mungkin ketika itu kereta yang korang naik adalah kereta mayat…

Selamat happy ending!

Oct 5, 2009

Salahkah lelaki menangis?

(Blog ini ditulis oleh seorang yang bukan ustaz, dan kini, seorang yang bukan ustaz itu bercerita selingan kisah seorang lelaki yang baru kematian isterinya yang tercinta..)

Aku sedang mencari dua buah hadith, tapi dah puas aku belek belek kitab ugama kat rumah aku, tapi masih tak jumpa-jumpa jugak.., (macamlah banyak sangat kitab ugama kat rumah aku) salah aku jugak, akupun dah lupa kat mana akan dua buah hadith tu yang pernah aku baca, rasa macam pernah baca kat rumah aku, tapi kat kitab mana ntah?, maka.., aku harap sangatlah jika korang yang tahu tentang hadith ini, silalah email aku, kerana aku ada ‘urusan’ dengan hadith tersebut yang boleh aku kongsi pendapat dengan semua bakal mayat sekalian...

Baik, untuk mudahkan korang menjejak hadith yang aku maksudkan, biarlah aku cerita secara ringkas isi hadith tersebut yang masih aku ingat serba sedikit, dan insyAllah.., aku cuba tulis ‘sisa baki intipati’ hadith tersebut setakat yang aku ‘ingat-ingat lupa’, ketidak tepatan amatlah di kesali, dan maksud lafaz hadith juga akan bertulis dalam ‘lebih kurang maksud’.., itu yang aku harap sangat bagi korang yang tahu akan lafaz sebenar hadith ini, silalah email aku.., tolong!

Hadith satu:-

Pada satu hari, ada sorang hamba Allah ni dah jadi mayat, akan tetapi takde orang yang sudi nak solat mayat untuk si mayat ni kerana tak tahu status sebenar si mayat ni, munafik ke islam?

Sebab waktu hayat mayat ni banyak buat dosa yang semua orang tahu, maka, apabila berita ini sampai kepada Nabi Muhammad SAW, terus Baginda ke tempat kejadian dan mengumpulkan para sahabatnya lalu bertanya:

“siapakah antara kalian, yang pernah melihat hamba Allah ni buat baik?”

Tapi takde respond, lalu Nabi ulang lagi soalan tu berkali kali sehingga bangkitlah seorang sahabat Nabi yang memberitahu bahawa beliau pernah lihat si mayat ni menjaga barang-barang orang islam di satu medan perperangan sewaktu pejuang islam yang lain sedang berehat keletihan…

Mendengar kebaikkan mayat yang berjaga di jalan Allah, Lantas terus Nabi sempurnakan mayat itu secara islam, dimandikan, dikafankan, di solatkan, dan dikuburkan.., dan sewaktu mayat itu di baringkan ke liang lahad, Nabi telah ber’talking’ padanya:-

“Sahabat sahabatku berburuk sangka padamu, tapi bersaksilah, bahawa kamu adalah ahli shurga”

Hadith dua;

Pada satu hari yang lain, ada sorang hamba Allah yang lain juga sudah menjadi mayat, berbeza dari tadi, mayat ini telah di layan dengan baik, iaitu disempurnakan mayat itu secara islam, dimandikan, dikafankan, di solatkan, dan dikuburkan..

Setelah selesai dikuburkan mayat itu, maka berceritalah para sahabat sahabat sesama mereka akan betapa beruntungnya si mayat tadi, sebab waktu hayat selalu buat baik.. dah confirm masuk shurga katanya..

Kemudian, apabila Nabi terdengar pujian pujian yang begitu tinggi pada si mayat, maka Nabi telah bertanya 3 soalan, (aduh!.., ni part yang aku lupa ni, tapi seingat ingat aku) soalan Nabi berbunyi begini,(lebih kurang maksud) “ pernah tak si mayat ni tidak mendapat apa yang dia hajatkan” jawapan yang sahabat bagi, “tidak pernah”.. lepas tu Nabi Tanya, (kalau tak silap aku), “jika Hamba Allah ni pergi meminang, ada tak orang yang akan menolak pinanganya? jawapan yang sahabat bagi, “tidak ada”.. dan satu lagi soalan, memang aku lupa gila, yang mana pendek cerita…

Setelah Nabi dengar jawapan para sahabat, maka Nabi bersabda: “anggapan kamu pada si mayat adalah tidak benar..”

Nabi tak kata mayat tu masuk neraka, tapi Nabi kata sangkaan mereka terhadap kebaikkan yang di terima mayat itu seperti masuk shurga adalah tidak benar..

Ok, habis, aku kena baca lagi sekali hadith ni untuk tambah faham apa yang belum faham, itu yang aku harap korang tolong carikan hadith tu untuk aku dan bolehlah kita kongsi pada semua bakal-bakal mayat sekalian, insyAllah,

Dan walaupun kita masih belum jupa matan sebenar hadith tersebut, tapi tak salah kita belajar moral dari dua hadith di atas, iaitu:-

Kita tak ada hak untuk tentukan mayat sipulan bin sipulan adalah ahli neraka hanya kerana kita melihat si mayat itu buat jahat sekian sekian atau atau ahli parti sekian sekian,

Juga,

Kita tak ada hak untuk tentukan mayat sipulan bin sipulan adalah ahli shurga hanya kerana kita melihat si mayat itu buat baik sekian sekian, atau ahli parti sekian sekian,

Kerana hakikat sebenar tentang nasib kepada roh adalah urusan Allah, jadi.. jangan pandai pandai nak jadi ahli nujum Pak Belalang.., sangkabaik takpe, tapi jangan letak HUKUM! Faham?

Aku tengok ada orang bila lihat mayat buruk sikit terus cari aib mayat dan padankan kesalahan mayat dengan rupa buruk mayat, sedangkan kita tak boleh meramal nasib mayat kerana ada hadith cerita tentang orang beriman bila nak mati, kadang kadang Allah susahkan waktu nazak sebab nak ampun dosa.., Nabi sendiri sakit kepala dan tak boleh nak berdiri waktu sakit.., belum lagi cerita kisah sahabat yang mati kena bunuh sesama islam, atau kisah mayat sahabat yang mati di lapah, atau kisah sahabat yang mati bercerai badan, ada jugak kisah mayat sahabat di kerumi lebah.., tapi takde pulak orang yang sanggup meramal nasib mayat berpandukan rupa mayat atau tempat mati si mayat..

Dan sama jugak jika mayat tu rupa bersih, kitapun terus yakin mayat tu masuk shurga, walaupun mayat tu tak solat waktu hidupnya, atau mayat tu pengebom berani mati misalnya, lalu shaitan cakap, tengok, orang tak solatpun muka bersih waktu mati, tengok, orang yang bom orangpun bersih mukanya waktu mati.., jadi tak payah kita nak sebarkan berita yang kitapun jahil, iaitu urusan roh adalah kerja Allah, kerja kita semua adalah sempurnakan mayatnya, tutup aibnya, dan sebarkan kebaikkan tentang mayat agar semua orang dapat belajar sangka baik..,

Aku juga suatu hari nanti pasti jadi mayat, dan bagaimanapun rupa mayat aku, buruk atau bersih, bersangka baiklah pada Allah, sempurnakanlah mayatku secara islam, mandikan aku, kafan kan aku, dan kebumikanlah aku.. lupakanlah aku…

Ps: Kalau nak kenangkan aku jugak, kenanglah aku dalam doamu.., chewahh..

HABIS.

**********

Tambahan:-
Cerita ayah aku yang baru mati bininya..

Korang ingat tak entry tercekik tulang yang menceritakan kisah seorang makcik yang tercekik tulang lalu di nasihat oleh aku supaya di angkat tangan tinggi tinggi, lurus macam superman.., lalu makcik tu tergelak yang menyelamatkan nyawanya dengan izin Allah, korang ingat tak? takpelah jika korang tak ingat, apa yang aku nak bagitahu.., makcik tu adalah ibu aku, dan beliau telah meninggal dunia pada 8 Syawal 2009 yang lalu..

(Dari Allah kita datang, dan kepada Allah kita kembali)

Imbas kembali:-

SEBELUM JADI MAYAT
Sempena hari raya 2009 baru baru ni, kami semua adik beradik telah pulang ke kampung menziarahi orang tua kami, dengan niat menunaikan perintah Allah yang memerintahkan agar kita sentiasa buat orang tua kita rasa bahagia dan dihargai serta dimuliakan selagi hayat di kandung badan.., maka menjelanglah hari raya, suasana riang ria, bersalam salaman, bermaaf maafan, berpakaian serba baru, duduk keliling meja, makan ketupat dan lemang, nasi minyak dan nasi dagang..,

Seminggu kemudian, setelah semua adik beradik pulang dari menziarahi mak aku sempena hari raya, tiba tiba rumah mak aku di ziarahi tetamu terakhir dalam hidupnya, iaitu Malaikat Maut yang datang ziarah pada waktu sahur, yang mana selepas mak aku bersahur untuk puasa enam, setelah ambil wudhu, dan sebelum sempat kering wudhu di wajahnya, terus mak aku di jemput Malaikat Maut untuk mengadap Allah…, masanya dah sampai, selamat tinggal dunia, selamat tinggal anak anak, selamat tinggal keretamayat…

Dan pada pagi subuh yang hening itu, ketika aku sedang bersiap nak solat subuh.., aku dapat panggilan telefon dan dengar suara adik perempuan aku menangis..

Pendek cerita..,

Aku juga menangis dalam subuh yang hening itu..

Ps: Mak…, “Aku bukanlah superman, Aku juga bisa nangis
jika kekasih hatiku.., pergi meninggalkan aku..”

MENJELANG JADI MAYAT
Baru seminggu beraya, dan tanpa tanda tanda sakit, Mak aku kini dah jadi mayat, sedih juga hati lelaki ini sewaktu melihat mak yang selalu ketawa dengan lawak aku, kini dah jadi mayat sejuk di pembaringan.., meleleh jugaklah air hidung aku.., nasib baik bini aku lekas lekas datang peluk aku, boleh lah aku lap lender hingus aku kat bahu dia..,

Mak,

Aku telah lama kelakar, dah kini, mak dan tak boleh gelakkan aku, kelak, siapa lagi nak gelakkan aku bila semua orang tak nak gelak kat aku mak?..

“Ayahku selalu memarahi aku, jika jatuh air mataku..
kata ayah slalu, Air mata itu adalah tanda kelemahan..
Tapi ternyata air mataku, Ternyata jatuh juga..
Aku bukanlah superman, Aku juga bisa nangis
Jika kekasih hatiku, Pergi meninggalkan aku”


Ps: Mak, Ayah jugak menangis…

SETELAH JADI MAYAT
Muka mayat mak aku cerah putih dan kelihatan macam orang tidur, tak henti henti anak anak mak datang mencium dahi mak yang sejuk.., (cium dahi mayat adalah Sunnah Nabi..,) dan bibir aku ini dah banyak jugak mayat yang aku cium, err, maksud aku cium dahi, satu hari nanti, dahi aku pulak akan jadi dahi mayat.., sementara aku hidup, biar bini aku sorang jer lah yang cium dahi aku, sabor jelah..

Ps: Mak, itu adalah ciuman yang terakhir..

TENTATIF MAYAT
Meninggal sebelum subuh, mandi selepas zohor, dan dikebumikan selepas asar, begitulah tentatif hari isnin itu, maka berduyun duyunlah adik beradik aku pulang ke kampung bersama linangan air mata..

Ada anak saudara aku berumur 4 tahun, yang baru kematian nenek sebelah ipar aku, bila datang melihat nenek sebelah sini pulak meninggal, maka bertanya soalan yang buat aku nak gelak..

“nenek ni dengan nenek sana, kembar ke?”

Dan sorang lagi anak saudara aku yang duduk kat sepang, bila melihat suasana kematian yang memilukan pula berkata:

nasib baik nenek kat Sepang tak mati..”

Ps: Apa-apalah..

MEMANDIKAN MAYAT
Mayat mak aku di mandikan oleh kami adik beradik, alhamdulillah, dah banyak kali mak aku mandikan aku, nilah baru sekali aku mandikan mak aku.., tapi tak acilah, kitaorang mandi beramai ramai, tapi mak sorang jer yang basah kuyup…,

Ps: ok, bukan mak sahaja yang basah, pipi kami juga turut basah..

SOLAT MAYAT
Imam solat mayat adalah abang sulung aku, dan beliau menangis waktu solat, dan waktu berdoa, hingus meleleh dari hidungnya.., buruk betul..

Solat mayat di buat tiga kali sebab orang yang ramai dan ruang rumah yang sempit, walaupun pada mulanya AJK masjid dah suruh solat kat Masjid sebab kawasan lebih besar, tapi ayah aku nak jugak kitaorang solat mayat kat rumah, ayah aku cakap, masa bina rumah ni dah niat nak mati kat sini dan solat mayat kat sini… lantaklah..

Dan aku pulak selamba pergi ke surau pinjam sejadah tapi tersenyum kambing bila AJK cakap, solat mayat mana pakai sejadah?…, ye tak ye jugak.., errr, kalau begitu pinjam sejadah untuk tutup keranda sahajalah bang..

Ps: Orang lelaki jika nak menangis, menangislah di atas sejadah..

USUNG MAYAT
Rumah aku dekat jer dengan kubur, jalan kaki jerr, jadi tak perlu naik keretamayat..,

Ps; Setiap pengusung mayat mendapat hadiah kain tuala saiz baby..

TANAM MAYAT
Lubang kubur mengalami tanah runtuh sebaik mayat mak aku tiba di halaman kubur, ini kerana orang ramai yang jarang datang ke kubur, lalu bila sekali datang ke kubur di bantainya berdiri betul betul di pinggir kubur yang mana sekali gus tanah tebing kubur akibat mengalami beban lampau yang memaksa paksi gravity bertindah menarik tanah pinggir itu ke ruang kosong di liang lahad bumi, apa hikmah di sebalik runtuhan kubur ini?

Mungkin Allah nak bagi pahala kat kami anak beranak untuk ‘gali’ kubur sendiri kat mak aku.., dan aku masa tu telah bukak selipar dan gali kubur.., sebab mana ada orang gali kubur pakai selipar?, dan mana boleh gali kubur pakai selipar?, perbuatan tu salah! Dan haram dalam dunia menggali kubur, sebab semua orang gali kubur tak pakai selipar, mereka pangai cangkul..

Ps; Penggali kubur pula mendapat hadiah kain pelekat.

TAHLIL MAYAT
Tahlil malam pertama di kepalai oleh adik lelaki aku, ikut jadual, malam esok abang aku dan malam ketiga mereka nak suruh aku, tapi aku tolak, sebab aku tak pandai.., tapi aku cakap jika mereka semua dah mati, baru aku yang tahlilkan korang.., woha!

Ps; semua ahli tahlil yang berdoa kesejahteraan untuk mak aku mendapat hadiah makan malam percuma..

YANG DI TINGGAL MAYAT

Mak aku adalah seorang guru Al quran di kampung, mengajar secara ‘percuma’, (Cuma perlu ‘bayar’ sekilo beras atau sekilo gula sahaja untuk setahun) anak muridnya dah beratus orang dan ada yang dah beranak pinak, itu yang ramai orang datang ziarah mayatnya..,

Mak aku jugak meninggalkan 9 anak, walaupun berbeza fahaman politik, tapi semua di kira berjaya, kira ibu mithali lah ni.., dan jugak 7 anak tiri..

Tentang harta, mak aku hanya ada sebijik rumah, harta yang lain semua dah di sedekahkan..

Ps; Rasulullah s.a.w bersabda, “Apabila telah mati anak Adam itu maka terputuslah semua amal ibadatnya kecuali 3 perkara iaitu:1.Sedekah jariah.2.Ilmu yang berguna dan dimanfaatkan oleh pengamalnya.3.Anak yang soleh yang tidak melupakan mendoakan ibu bapanya.

SUAMI MAYAT
Ayah aku minta tolong salah sorang adik beradik untuk temankan beliau tidur malam itu,.., adik lelaki aku yang bongsu sudi temankan, aku nasihatkan adik aku, tidur jangan selimut seluruh badan, bagi nampak kepala…

Malam besok ayah aku pelik sedikit, dia telah kemas katil dan berkata, malam ni mak kau akan pulang untuk teman ayah tidur, lalu lagi sekali adik lelaki aku temankan ayah aku tidur malam itu, dan aku sempat berpesan pada adik aku, kenapa tak pakai baju mak, dan cakap kat ayah waktu nak tidur, “malam ni saya uzur..”

Woha!

IRAMA DAN MAYAT
Waktu kemas rumah dan harta arwah mak aku, ada adik beradik dan anak saudara yang menyanyi lagu lagu bertema keibuan seperti:-

Ibuuu... ibuuu... Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka ..Engkau hiburkan selalu


Juga ada lagu Exist Untukmu Ibu

Tuhan Yang Esa
ampuni dosa ibu
tempatkan mereka
diantara kekasih kekasihMu


Juga ada lagu nasyid dari NowSeeHeart

Duhai ibunda kaulah anugerah istimewa
Berkorban jiwa raga redahi hidup nan mencabar
Berusaha dan sabar dalam mengharungi derita
Hidupmu penuh ranjau meniti kepayahan yang tiada kesudahan

Juga lagu ini, siapa nyanyi ntah?

Ibu bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian..


Aku tanya abang aku, semua orang asyik nyanyi lagu ibu sahaja, siapa nak nyanyi lagu untuk ayah? Kenapa kompeser lagu lebih suka mencipta berpuluh-puluh lagu untuk ibu. Tapi lagu untuk Ayah takde ke?

Tiba tiba jer abang aku menyanyi:-

" Ayahku kahwin lagi, Dengan si dara jelita.. la la la”

Woha!

MENANTU BARU MAYAT

Yang mati teruskan kematian, yang hidup teruskan kehidupan

Menjelang hari ketujuh arwah mak aku meninggal, Mak akhirnya dapat menantu baru..
Kerana abang aku tetap meneruskan hajat arwah mak yang nak kahwinkan abang aku buat kali kedua tanpa menceraikan isteri pertama, maka berpoligamilah abang aku.. (cerita detail lain kali-kalau aku rajin)

Ada orang usik aku, :"Abang kau dah kahwin dua, kau bila lagi?"

Aku kata, aku tak boleh langkah bendul.., lalu menjeling ke arah ayah aku, dan lagu ‘ayahku kahwin lagi’ pun terngiang..

Woha!

KEPADA MEREKA YANG IBUNYA BELUM JADI MAYAT
Baliklah kampong, ziarah mereka, bawak mereka jalan jalan, dan sedekahkan mereka wang dengan jumlah yang banyak.., takpe.., sebab mereka dah tua, dah tak lama hidup..,

Jika tidak.., korang hanya sempat ziarah kubur mereka dan sempat sedekah Al fatihah sahaja.., isk..

Oklah.., Dah panjang aku tulis, rasa macam mak aku ada jer kat dapur.., rasa nak pergi jamah jap masakan mak kat dapur, oh.., semoga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya, terima kasih mak, kerana besarkan aku dari kecik, sehingga lebih besar dari mak.., halalkan segala yang terjadi sejak dari kecik tapak tangan sehinga jadi besar sebesar manusia..

Aku nak pergi peluk bini aku jap, nak lap hingus kat bahu dia, wasalam

SEKIAN

Ps: Malaikat Maut dah datang rumah mak aku, lain kali beliau akan datang lagi rumah aku dan rumah korang atau rumah mak korang… baik korang call mak korang dan cakap "i love u"

(“Aku bukanlah superman, Aku juga bisa nangis
jika kekasih hatiku.., pergi meninggalkan aku..”)