Oct 5, 2022

Apakah antara kesalahan terbesar manusia..?

Al kisahnya, sorang lelaki bernama Rasyid nak pergi belajar agama dengan ustaz Alias, dah janji nak belajar hari sabtu, tapi sampai masjid, dia tengok ramai sangat orang ziarah ustaz, maka dia kata minggu depan lah, tak selesa ramai sangat orang…

Habis orang ziarah, ustaz Alias tanya, mana Rasyid? kata pembantu Ustaz, Rasyid nak datang minggu depan, maka berkatalah Ustaz Alias..

“Kesilapan terbesar manusia adalah sangka mereka ada banyak masa”

Tiga hari kemudian, dapat berita, Rasyid meninggal dunia…, Innalilah..

Maka moral dari kisah ini….

Sesungguhnya anatara KESILAPAN TERBESAR manusia adalah sangka mereka ada banyak masa..

Padahal masa akan habis dengan mengejut..

Semua tahu bahawa…

Masa ini percuma tapi harganya tak ternilai.

Masa tak boleh dipegang tapi boleh di gunakan

Masa tak boleh simpan, tapi boleh dimanfaatkan

Maka berubahlah…

Sesungguhnya….

Lima helai buku yang dibaca setiap hari, akan mengubah 24 jam kehidupan ke arah lebih baik. (masukkan Helaian Alquran Bersama dalam helaian itu yer)

Lima orang kawan rapat kita pula, akan mengubah perjalanan hidup kita sepanjang lima tahun ke depan.(Kawan positif akan berbau wangi, kawan toxid, akan berbau arang)

Lima hidangan makanan setiap hari akan mengubah takdir kesihatan kita hingga mampu mencecah lima puluh-an yang sihat. (Termasuk lima jenis senaman berbeza setiap minggu)

Lima waktu solat berjemaah tempat azan di azankan bagi lelaki atau awal waktu bagi perempuan akan mengubah nasib di akhirat,

Lima buku yang kita baca setiap tahun, akan mengubah hidup kita dalam lima tahun mendatang… (Nak baca buku abang keretamayat pun aci jugak-Woha!)

Renung renungkan.

No comments: