Jan 19, 2012

Saya kena tipu dalam bisnes, jadi?

(Siapakah aku, pemandu keretamayat, atau lebih dari itu...)

Copy paste email:

Kakak Mishali:

Salam, en.Hamka...maaf kirenye email ni mengganggu... saya cuma nak minta pendapat ape yang patut saya buat...

saya ada membeli comforter set dari supplier online sebanyak 70 set untuk saya buat jualan, bernilai RM2000. Die datang hantar sendiri ke tempat saya. masa nak beli tu(sebelum saya bank in duit) ape yang dia cakap kainnye sejuk, tak gatal, tak panas. so ok la...

Sekarang dah jual 20 set.. sekarang customer datang complain sebab kainnye luntur truk walhal baru sekali basuh. (basuh guna sabun dan tak masuk mesin)... mula sy tak percaya. tapi saya bukak satu set baru, saya pun basuh, memang betul luntur..

saya dah cakap kat supplier tu (serta dah email gambar), die boleh sound saya, katanya tak boleh pakai sabun tapi kene pakai pelembut fabrik je...(siap suruh saya tengok kat youtube cara nak basuh comforter) masa hantar tu tak pulak cakap ape-apa... pastu die boleh cakap, bukannye luntur sampai hilang semua warna.. aduhhh patut ke cakap mcm tu?

bile sekarang ni saya bising, die cakap die akan uruskan courier untuk ambik 20 set sahaja (return balik kat die).. tapi die cakap lepas die dpt set tu, die akan check dulu condition, baru dia akan bank in duit kat saya... saya suruh die datang sendiri macam dia datang mula-mula dulu.. tapi dia bg alasan mahal nak sewa van... boleh ke mcm ni? benda bukan sikit... masa datang tu bukan main lagi manis je bahasa... sekarang dsh up sikit, macam ni lak jadinye... bagi saya, kalu dia datang, boleh check sendiri depan mata, dan return balik duit kat saya...

soalan saya:

1- Ape perlu sy buat?

2- biarkan courier datang ambik, dan bila dia dah terima barang tu baru dia bayar pada saya?

atau

3- dia kene bank in separuh dulu kat saya, baru courier datang ambik?

atau

4- dia kene bank in jumlah penuh dulu, baru saya bagi balik barang tu?

terima kasih...

Jawapan keretamayat.

Dalam bisnes, bab kena tipu ni memang banyak.

apa perlu buat, lupakan kerugian dan buat bisnes lain..

jika dia sanggup ganti rugi, anggap itu rezeki.

jika tak, lupakan, peniaga yang sejati, tak akan buang masa fikir kerugian, tapi lebihkan masa fikir keuntungan..

wallau'lam

Kakak Misyali:

Terima Kasih...

Boleh saya share kata-kata bro Hamka Tak?Kata-kata ni betul-betul bagi semangat pada saya dan suami..

Terima Kasih sangat sangat.

Keretamayat.

Anytime kak, no problem..

Nasihat aku, Kepada semua pembaca blog keretamayat sekalian, jika korang ada masalah tentang bisnes, aku rasa orang yang sangat sesuai untuk korang tanya atau rujuk adalah:

En. Shahabudeen Jalil.

Blognya ringkas, banyak ilmu, dan yang penting beliau ikhlas.

Aku suka baca blog beliau, dan aku jarang sangat nak puji blog orang, tapi blog beliau bagus, harap blognya tak ditutup supaya anak anak aku dapat baca bila dewasa kelak lalu memilih kerjaya makan gaji sebagai pilihan terakhir dalam hidup mereka.

Tahniah kepada semua usahawan islam!

Sekian.

Ps: Selamat belajar hingga sampai ke negeri China... : )

Post a Comment