Feb 5, 2012

Jangan Tegur?

Oleh kerana Hantu tidak wujud, nasihat aku, jika sesiapa yang terlihat benda pelik di malam hari..

"SILALAH TEGUR"

Woha!

Ps: Entry ini di tulis pada jam 1 pagi seorang diri di sebuah rumah usang, heee.., hee.. he...!

49 comments:

Wadi AR said...

ce pandang belakang sekarang bro

KAmal said...

haha... suke entry ni
tgh malam... jam 1 pagi seorang diri di depan laptop...

Encik Fikhri said...

haha..ingat entri panjang-panjang pasal nak cakap tegur menegur ke ape..pendeknye tuan hamka punye entri malam ni..haha..

Rina said...

errr...takut la..

En. Hamka, mlm2 jgn la citer camni.

Hamka said...

aku baru nak pandang belakang, tiba tiba aku rasa ada tangan menjalar, bila aku toleh, cicak tokek.., nak pergi tangkap jap, ha ha ha!

namakuamir said...

aku baca sambil kunyah kerepek sorang2 selamba jek...

reenapple said...

aku sedang makan ice cream ketika membaca entri iini.. =)

Selipar Jepun said...

huff..yg penting 1pg tuh..bunyik ap kat dapur neh...!seram jugak...hahahahar

Selipar Jepun said...

huff..yg penting 1pg tuh..bunyik ap kat dapur neh...!seram jugak...hahahahar

Hamka said...

tak jadi tangkap cicak tokek, sebab buang masa percaya pada berita mengarut kononnya boleh sembuh penaykit AIDS, siapa percaya dan bela, anda telah diperbodohkan.

ok, selamat malam, selamat bertahajud gajah.

Anonymous said...

Kalau setakat duduk kat dlm rumah, pastu nk brlagak dn tnjk berani, budak pompuan mana pon boleh...

Nape tak bwk laptop tu dan pegi la beruzlah kat tepi kubur ke, dlm hutan ke, kat rumah usang terbiar dan tulis atau cakap kuat2 apa yg ko selalu tulis (jgn lupa amek gmbr sbg bukti dan pos kat dlm nie), baru le aku percaya kat ko...

Tgk cite hantu dlm rumah pastu nk berlgk berani...pegi la bwk laptop dn tgk cite hantu kat tmpt2 yg aku ckp td...baru la ada feel...baru la blh cite kisah hantu mantu ko nih...

Hampeh!

Lady Windsor said...

Cehh aku ternampak plak entry ko neh Encik Hamka jam 1.37 pagi...dah lah aku sensorang...anjing melolong kat bawah tu..ntah apa ditegurnya...ok tak seram!

nur chahaya abadiey said...

terkezutt dgn gmbr tue jer..

bani tamim said...

Setuju dengan Hamka.. Kite kena tegur kalau nampak benda-benda pelik.

Contoh : Tengah malam nampak kelibat lembaga mundar mandir depan rumah boleh jadi lembaga tu jiran kita yang nak masuk rumah dia tapi kunci tertinggal kat surau..

mizi said...

cantiklah gambar tu bro

kak mah said...

Masalahnya takut belum kita tegur dia dah tegur kita dulu..hihiii seram. . :-)

adaberada said...

aku baca post Hamka sambil wat post pasal 5 jenis hantu yg seram habis.

http://adaberada.blogspot.com/

adaberada said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

kah kah kah..

Ko xperasan ke Hamka? ko dh mula jd cam blooger lain..wat entry yg merepek2..sgt tidak ilmiah dan bodoh..jgn lupe bai..syaitan senang2 jek nk pesongkan manusia..kembalilah kepada entry yg lebih ilmiah..

This is entry is so stupid..ko nak biarkan ank2 ko bace entry yg cmni ke bile diorg dh besar pnjang t? moron..

Sekian..

Hamka said...

cuba klik gambar tu untuk tumbesaran, ada hadith bab tegur..,

jangan takut tengok gambar tu, lebih kurang dengan Naruto jer aku tengok..

: )

Rina said...

Encik atau Cik anon yg dok kutuk En. Hamka tu, cubalah guna otak sikit.
Ni kan blog En. Hamka, so ske hati dia lah nk buat citer psal apa pun. Sebagai pembaca, awk fikirlah sendiri, kembangkan minda awk. En. Hamka ni nk sruh kita berfikir, byk yg tersirat dlm yg tersurat. Jadinya, byk2 lah berfikir ye.

Anonymous said...

kah kah kah..

aku tgk yg paling byk back up Hamka ni rata2 nye pmpn..pmpn mmg senang jatuh ati..patut ler ramai yg ikut jantan ke ladang kelapa sawit, blkg batu, hotel cap ayam, mahupun ke negara jiran..

ko patutnye tulis pasal ni Hamka
"Kenapa perempuan jadi murahan?"

p/s aku akan maki Hamka bile dia buat benda bodoh or argue bnde bodoh or bdebat menggunakan ilmu dari WIKIPEDIA yg terang lh bersuluh adalah TIDAK VALID dlm bidang sains..so, xkesah ler..pengkomen lain nk ckp ape..

CopyPaste-TembakJerr!!! said...

Tuan Hamka .... apa maksudnya setiap malam aku baca surah yaasin sebelum tidur aku rasa macam ada benda di belakang sebelah kiri aku dok peghati dan telinga belah kiri aku kepanasan ..... tolong jawab Tuan Hamka

Rina said...

En. anon ni sorang yg berfikiran sempit, memandang hina dan rendah pd kaum pompuan. Malang la sape2 yg jdi gf atau isteri awak nnti.

lieynanilaz said...

ok...lepas ni aku tegur yerr...hehe.

Red said...

"Orang yang lebih dekat dengan Allah SWT adalah mereka yang mendahuli memberi salam" Itulah hadis yang En. Hamka nak sampaikan sebenarnya wahai anon :)

Jangan meluru tembak tanpa nama. Kalau betul En. Hamka salah, show your self and tegur kat mana yang salah ;)

Hamka said...

asyik kena puji memanjang, kena kutuk pun aku ok, jugak.., tak lah aku riak, he he.

so haters, bring it on, no problem.

ps: Everybody know Wikipedia is not an authoritative source, it’s can edit by anyone, etc., but you can easily look up other references to support the article. The source of link is already there, make sure you're good in English, common sense and the important one, good Bullshit detector.

Atif said...

emm,yg komen mcm bagus tu..cuba tgk dulu ape yg cik hamka nih nk sampaikan..nih sy rasa tgk je sepintas lalu pic tu then terus kutuk..ish..smga Allah ampunkan kita.amin.

Hamka said...

Aku rasa si anon tu takut tengok gambar tu, sebab tu tak klik baca hadith..

dan terbukti penakut, bila komen guna nama anonymous.

komen pun waktu siang.

ha ha ha!

Anonymous said...

Hmm...dakwah cara baru yek dr hamka...bimbang jgk aku, nti di letaknya gmbr org nmpk susu pastu letak hadis kat tepi...pastu soh org klik gmbr tu dn baca hadis psl kelebihan wanita...yg sipenyokong yg buta tuli, beria2 dok cover..abg hamka geliga...abg hamka cerdik..lol!!tolol..

Anonymous said...

Wikipedia...ikut tulisan hamka, kita kena good in english, baru blh rujuk sumber tu...tp tgk dr cara hamka tulis kat komen dia tu, nmpk mcm dia tak bape pandai brbhs omputeh...lintang pukang sket englishnya...mungkin sbb tu kdg2 dia tersilap paham..

dRopPuc!noo™ said...

mesej yang sungguh ringkas! XD
kalo jumpa tego je~
dah makan?? XD

faxists said...

Aku baru keluar dari bilik air kat stesen minyak.tetiba masa kluar dari jamban dlm bilik air tu.ada bunyi haaaaa dgn nada perlahan.lalu aku teringat entry hamka sblum ni.lalu dgn bulu tengkuk yg meremang.aku buat2 berani.aku tegur SIAPA TU?berani intai aku kencing(ni aku tambah2 ja.muahahahaha.)

Hamka said...

Dialog menegur benda pelik di malam hari:

““Kalau kamu manusia lebih baik kau pergi main jauh jauh dari aku, aku tak nak berkawan dengan kamu!, pergi! Kalau kamu iblis setan, ingat, aku ada silat gayung...”

“tak tengok akdemi fantasia ke? Tak kan tak minat tengok ac mizal kot?”

"ada orag nak bergurau"

“hok ni.. ambo nak oyat so bendo niy..sapo-sapo ada kencing manis,darah tinggi,gaut,lenah jantung…dok blake sikit, blake sikit,kalo aso nak kelik, kelik,kelik..”

Woha!

Ps; aku copy kat internet skrip hantu kak limah.

Anonymous said...

aduyai..ada plak anon lain yg ngutuk..

aku igt aku jek sorg nk jadi tukang kutuk..aisshhh..lol

Hamka..ko kan berani lagi hebat..nape xjoin jek pakcik2 yg tolong ubatkan org sakit yg xleh di ubat guna dadah tu? ke cakap jek lebih?

DALAM BLOG BERANILAH!! PEGI DEPAN MATA TENGOK!!

kah kah kah..

Anonymous said...

Aku guna nama anonymous sebab aku takde telur, takut orang tahu siapa aku,

aku bengang dengan hamka ni sebab aku dah penat layan web porno, bila pergi blog beliau, ada gambar perempuan, macam mana aku nak insaf?!

kah kah kah

Anonymous said...

hamka ni bodoh.

tapi aku lagi bodoh sebab hamka tulis entry pendek sahaja, tapi komen aku panjang, hamka tak layan pula.

pengkomen lain, tolonglah layan komen aku, aku kesepian.

aku benci perempuan sebab mereka semua murahan.

sekarang pasangan hidup aku adalah tangan kiri.

Hamka, tolonglah layan komen aku ni.

Anonymous said...

mana Hamka?, tolong jawab komen aku!

hari hari refresh lepas komen tunggu kau punya reaksi.

aku benci blog ni, tapi akan komen setiap hari sebab aku dengki dengan hamka yang buat blog simple tapi ramai perempuan minat.

Blog aku bukan main berilmiah, tapi tiada yang komen,

aku benci Hamka.

Anonymous said...

hamka, kau cakap aku penakut, sekarang sudah malam, aku berani komen.

aku beranilah! siapa cakap aku takut.

Anonymous said...

Pehal plak mamat sekor nie...merapu x tentu hala...@-@

Anonymous said...

Assalam

((aku benci perempuan sebab mereka semua murahan.))

Perempuan semua murahan??
Bukankah kau diberanakkan oleh perempuan??....Istighfar bro.

Khalid

Anonymous said...

Salam hamka,
Aku ni suka berburu. Antara berburu yg paling aku suka ialah menembak ayam hutan sbb ianya agk mudah dan tempat pun hanya dlm ladang kelapa sawit. Biasanya aku pergi dgn partner tp bila dah masuk dlm kwsn perburuan, kami berpecah. Kdg2 kalau x ada partner, aku masuk sorang2. So, mcm2 perkara yg aku dah jumpa dan rasai. Masa yg paling sesuai ialah antara 12mlm smpi 3/4 pagi.
Aku memang x percaya hantu walau aku percaya bhw ada makhluk ghaib yg lain spt jin dan setan.
Ada masa, aku blh rasa kewujudan mrk2 ni. Biasanya kalau mcm tu aku ambil keputusan beredar dan pergi tempat lain. Kalau perasaan tu masih ada, aku akan terus balik. Aku tak tegur mcm yg kau cadangkan.
Bila baca post kau ni, aku rasa kau nak supaya org jgn percaya pada hantu tapi bila dijolok oleh pengomen2 yg x setuju dgn kau, kau mula guna hujah yg x logik, cetek ilmu/penglmn dan cakap besar.
Jd, aku nk ajak kau ikut aku pergi berburu dan rasai sendiri suasana tu. Klu nasib kau baik, insya Allah kau blh jmpa dgn keadaan yg mcm aku cakap tadi. Mungkin masa tu kau bolehlah bersembang dan bertegur sape.
Supaya kau tak rasa terganggu, aku blh biarkn kau bersendirian dlm 'suasana' tsb.
Dgn cara tu baru ada kemungkinan kau akan jumpa dgn bukti. Kalau nk bukti dgn cara suruh org htr link, duduk dpn komputer dan guna google, pastu main2 anggota antara pusat lutut dgn bini, hehehe...aku hnya blh gelak.
So bro, klu lu ready lu bg respon kat sini. Nti wa kontek lu pnya email. O ya, wa dok kat jb. Lu bole
la turun ke jb.

Hamka said...

Aku berminat untuk memiliki senapang.

soalan aku:

bagaimana cara dapat lesen.

berapa harga senapang dan peluru.

lesen berapa lama bertahan.

kursus menembak di mana dan berapa cas.

sila email aku.

injured said...

Ok bagi salam maksud sbnr die....

detective nie said...

assalamualaikum.....



nama naya nizam dan saya lelaki
saya menghormati hamka kerana entry2 yang bersahaja nya
(hamka jangan kembang hidung)
saya juga suka berdakwah dengan cara ini kerana ia sinis dan dapat memberi tamparan hebat kepada orang yang selama ini berlagak pandai tetapi sebemnarnya mereka dalam golongan yang mempercayai perkara khurafat
kenapa Nabi x pernah jumpa hantu....
kenapa khalifah x pernah jumpa hantu sedangkan mereka selalu jer jumpa orang mati...
kenapa ulama terdahulu x pernah membuat buku pasal hantu?...
kerana hantu hanya wujud di nusantara sahaja....
kalau jumpa hantu...jangan lupa tegur...
bagi salam kerana mungkin mereka bukan hantu seperti yang dikhabarkan oleh orang yang jahil sebelum ini...
dulu saya pernah percaya pada hantu kerana saya jahil tentang ilmu agama....
tapi sebenarnya manusia sendiri yang mencipta hantu...bukannya Allahswt.....
kalau betul hantu wujud...
kenapa albert einstein x pernah buat kajian tentang hantu....
belajarlah dari Alquran dan Assunnah...
bukan dari manusia yang tidak mengamalkan dua perkara tersebut...
kenapa kita nak percaya kepada orang yang x pernah sembahyang sedangkan ulama kita tolak...
kembalilah kepada Alquran dan Assunnah....
semoga kita dapat jumpa jalan ke syurga....
kalau x....
banyak jer cabang untuk ke neraka....
wallahu alam...

Hamka said...

perkara tahyul jika kita layan dengan sains, dia akan jadi sains, dan perkara sains jika kita layan dengan tahyul maka ia jadi tahyul

melmello said...

k jp lg sye tegur....woha!!

Hamka said...

woha!

Anonymous said...

Tergelak aku bace komen komen korang. . .adus, kesian kt cik anom tu ak tngok. . .biar dia rasak.. .hahaha