Mar 8, 2012

Bagaimana menjadi isteri yang solehah? part 2

(Dulu aku tulis part 1, ramai yang tak puas hati sebab pendek sangat, jadi aku sambung part 2)


Ada orang tanya aku, bagaimana nak jadi isteri solehah? bagi aku, Senang sahaja nak jadi isteri solehah, korang kena menjadi seorang isteri yang mudah di ajak berbincang dan juga mudah di ajak bersetubuh.

Woha!

Itu bila ajak, jika tak di ajak, tapi korang yang ajak suami berbincang atau bersetubuh, lagi lagilah solehah!

Woha sekali lagi!

Ps: 'Solehah' di sini adalah merujuk pada pandangan cermin keretamayat sahaja, harap maklum.

58 comments:

Zouldabear said...

1st

nana said...

pendeknya ade part 3 ke?
isteri yg solehah adelah
isteri yg patuh kepade suami
yg soleh.. :)

Hamka said...

Tambah sikit bagi panjang:

apa yang lelaki redha, yang buat wanita masuk shurga.

1) senang berbincang, jika mereka cakap nak rantai mas, bincang, lepas tu suami cakap, tak perlu, merekapun setuju, suami sukalh-contoh!

2)bab setubuh-, suami pantang sebenarnya bila ajak setubuh isteri tolak, ni aku nak bagi nasihat jika nak jadi solehah di mata suami, andai kata korang menolak ajakan suami bersetubuh dengan alasan yang munasabah, seperti demam, sakit kepala atau haid, JANGAN LUPA, qadha ajakan itu secepat mungkin, kalau boleh sebut perkataan ini:

'BANG, SEMALAM MAAF TAK DAPAT SETUBUH SEBAB PENING KEPALA SANGAT. SEKARANG DAH BAIK, WALAUPUN ADA PENING SIKIT, TAPI DAH OK DAH, JOM QADHA SETUBUH!

Woha!

Anonymous said...

laa part 2 pun pendek jugak...

GreenAppleKu.com said...

Bagaimana pula untuk menjadi suami yang soleh? : )

Hamka said...

aku tambah lagi sikit:

soalan lain, bagaimana nak mencari suami soleh?

jawapan.

jika kau jumpa ustaz atau ulamak yang soleh, yang mana bini mereka nampak bahagia, maka yakinlah kau bahawa ustaz atau ulamak itu adalah suami soleh.

jadi,tak perlu cari lagi, terus bermadulah!

Woha!

Hamka said...

green Apple, aku jawab dalam masa sesaat, tak percaya cehck masa, woha!

Husna said...

mcm malu je nk ajak suami camtu eheh..w/pon dah nk msk 6 thn kawen..tp malu tu masih ada..

nana said...

kalu ko kate qadho tut
cepat jer..
lain2 hal pun kene qadho
gak..
contoh qadho rantai mas..
bole cenggitu ek.. :)

Bakal Mayat Seri Kembangan said...

Apa hubung kait gambar mop2 tu dengan entry ni Hamka??

Hamka said...

satu baldi, satu mop

tapi kadang kadang, satu baldi, empat mop.

Woha!

Anonymous said...

saya tahu...ringan-ringan tanganlah bantu isteri dalam urus rumahtangga

macam Rasulullah...

kesian, mak kite...mop lantai sorang-sorang

Hamka said...

kadang kadang, 1 mop, empat baldi.

ok, gambar tu aku ambik dua tahun lepas waktu nak pergi surau, nampak harmoni, aku guna HP jer ambik.

SangGupal said...

Salam. Err...bukan 1 mop, 4 baldi ke En Hamka. Apa-apalah,asalkan mop dengan cara yang betul dan mematuhi prosedur yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia....:D

SangGupal said...
This comment has been removed by the author.
Hamka said...

sang gupal. aku dah betulkan anologi tu.., : )

anakjaiman said...

salam encik hamka, macam seronok je kahwin kalau baca dari pendapat encik hamka ni.

zamie a.k.a az said...

best...tak salah pun perigi cari timba zaman ni...ala..suami isteri

Terbelog said...

hoho

Bakal Mayat Seri Kembangan said...

Sang Gupal,

Kami di Kementerian Kesihatan Malaysia tidak mengeluarkan garis panduan tentang prosedur "penge'mop'an"

Harap maklum...
:)

Hamka said...

salam encik hamka, macam seronok je kahwin kalau baca dari pendapat encik hamka ni.

(Aku dah 10 tahun kahwin, apa yang aku rasa, adalah sangat menyesal, jika aku tahu seronok kahwin, umur 21 tahun aku dah kahwin-woha!)

best...tak salah pun perigi cari timba zaman ni...ala..suami isteri

(memang best dapat bini yang suka ajak bersetubuh, pastikan suami pandai layan sampai bini yang tak sabar, masalah sekarang, laki hambar, macam mana isteri nak ajak, nak ngelak jer lah)

Kami di Kementerian Kesihatan Malaysia tidak mengeluarkan garis panduan tentang prosedur "penge'mop'an"

(Baldi monogamy, satu baldi, satu mop- apa celop?!)

SangGupal said...

Bakal Mayat Seri Kembangan

Eh, ada apa prosedur tu? Rujuk 'Project Operation Guidelines for Cleansing Services, Document No. POG/CLS/C-01,Index #7.0. Dikeluarkan Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan KKM, May 2008.

Ko KKM ke? kalau ya, sila email aku di gatihsikal@gmail.com. ada benda siket nak tanya ni...:)

cik L.A.L.A said...

senangnyer..!
mane laki aku ni..ha3

**nk tgu part3 lah..ade x..?? singkat giler entrynya

Anonymous said...

"Ramai orang sanggup habis RM1000 untuk beli gajet seperti
Iphone, Ipad tapi tak ramai yang sanggup melabur RM290 hanya untuk Quran Digital ini.
Anda berkira untuk akhirat?"

KLIK >> http://bit.ly/AL-Quran

Bakal Mayat Seri Kembangan said...

Sang Gupal,

silap saya sebab x think out of the box..

ye, saya warga kerja KKM tp bukan Bahagian Kejuruteraan..

Kami sedia membantu.. :)

Mama Rocks said...

entry malam jumaat nih

Skymatrix said...

Assalamualaikum,

hari ni kat paper metro muka depan tengok tajuk "Dedah Rahsia Lahir 18 Anak" MEK POWER"...

bila baca antara isi kandungannya...suami pantang 'tersentuh'...'isteri tak pernah menolak'...

hebat...speechless...

Wassalam.

Hamka said...

Kami orang lelaki, yang tiada menteri Hal ehwal lelaki dan tiada di khas kan hari lelaki, mengucapkan selamat hari wanita kepada semua orang wanita di seluruh dunia dan kepada menteri hal ehwal wanita amnya.

Selamat hari Wanita dari keretamayat!

Ps: walaupun anda orang wanita ada yang hidup dengan tidak menutup aurat, jadi mayat kelak, kami pihak keretamayat akan tutup aurat anda. Tiada wanita seksi dalam perkhidmatan kami-Woha!

Anak Muda said...

GreenAppleKu.com said...
Bagaimana pula untuk menjadi suami yang soleh? : )
9:41 AM, March 08, 2012
Hamka said...
aku tambah lagi sikit:

soalan lain, bagaimana nak mencari suami soleh?


jawapan.

jika kau jumpa ustaz atau ulamak yang soleh, yang mana bini mereka nampak bahagia, maka yakinlah kau bahawa ustaz atau ulamak itu adalah suami soleh.

jadi,tak perlu cari lagi, terus bermadulah!

Woha!
9:41 AM, March 08, 2012
Hamka said...
green Apple, aku jawab dalam masa sesaat, tak percaya cehck masa, woha!
9:42 AM, March 08, 2012

wah ! ! !

soalan kami berdua “ Bagaimana hendak menjadi suami yang soleh “

haha ?

Anonymous said...

Assalam,

Siapakah yang lebih solehah dari Ummul Mukminin2 rhuma.?

Khatijah raha. sabar dapat suami saw yang gunakan harta kekayaannya untuk agama.

Beliau tenangkan hati baginda saw bila baginda rasa dia sudah gila.

Beliau yang mula sekali beriman dalam keadaan hampir semua orang kata baginda saw gila!

Beliau wafat diatas ribaan baginda saw dan tuhan semesta alam swt, kirim salam pada beliau!

Siapa boleh lawan Khatijah raha.?

Aisyah raha. umur 18 tahun ketika kewafatan baginda dan tak boleh bernikah lagi sehingga mati kerana isteri Nabi!

Aisyah raha. tersangat rinduuuuu...pada baginda saw. Beliau munajat dengan tuhan minta agar dijumpakan dlm mimpi, Allah swt kabulkan doa beliau dan 2 mlm sekali Aisyah raha. akan jumpa baginda saw dalam mimpi.

Tak tahan juga.....rindu tak jumpa dalam mimpi setiap sehari...munajat lagi....

Allah swt yang Maha Pengasih & Maha Penyayang, kabulkan doa beliau...hari-hari mimpi jumpa Nabi saw.

Siapa boleh lawan Aisyah raha.?

Pengorbanan diri, masa dan harta untuk agama....if you realize...

Wallahu'alam.

2 thumbs up bro! Brilliant.

PemilikMataCoklat said...

apa kaitan isteri solehah dgn mop ni??

Wani said...

Err, ok..
Agk pelik disitu, tapi betullah.
Kalau dh jdi isteri tu ikut jela ckp suami..

Anonymous said...

GreenAppleKu.com said...

Bagaimana pula untuk menjadi suami yang soleh? : )
9:41 AM, March 08, 2012
Hamka said...
aku tambah lagi sikit:

soalan lain, bagaimana nak mencari suami soleh?


jawapan.

jika kau jumpa ustaz atau ulamak yang soleh, yang mana bini mereka nampak bahagia, maka yakinlah kau bahawa ustaz atau ulamak itu adalah suami soleh.

jadi,tak perlu cari lagi, terus bermadulah!

Woha!

9:41 AM, March 08, 2012
Hamka said...
green Apple, aku jawab dalam masa sesaat, tak percaya cehck masa, woha!
9:42 AM, March 08, 2012

wah ! ! !

soalan kami berdua “ Bagaimana hendak menjadi suami yang soleh “

haha ?

WanComel said...

apa makna tersirat gambar diatas

Nerzhul said...

setubuh pun boleh qadha. hohoho

Hamka said...

cik L.A.L.A

mungkin ada part 3, kita namakan trilogy isteri solehah!

-----------
Mama Rocks

Ha ha

------
Skymatrix

suami pantang 'tersentuh'...'isteri tak pernah menolak'...
wah wah wah! Aku pun kagum.

---------
PemilikMataCoklat dan WanComel

Itu gambar seni yang tinggi. Kaitan terpulang pada yang memandang, chewah

----------
Wani

Apa nak di pelik, kahwin nanti tahulah kau.

--------
GreenAppleKu.com

Eh, salah jawab rupanya, tapi nak jadi suami yang beriman, dah jawab dalam entry yang lepas bab telefon tu.

Hamka said...

nerzhul, aku post kauppun post, ok qadha! woha!

Mummy Dot said...

lol

elmyra said...

power gak tips ni..mudah dan padat, senang nak paham

Hamka said...

benda mudah, tak payah tulis panjang panjang, pening kepala nanti

MUJAHID295 said...

bengong

MUJAHID295 said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

ptot la laki ak slalu ajak qadha. Ak lak kate die zalim sbb bab bstubuh pun nak bkira. Yg da lepas da la. Hu3. Lom solehah lg rupenye ak. Sbaik mane jage makan mnum suami pun, lom dikira baik klu lyanan ats katil x 1st class. Adakah???

Anonymous said...

ptot la laki ak slalu ajak qadha. Ak lak kate die zalim sbb bab bstubuh pun nak bkira. Yg da lepas da la. Hu3. Lom solehah lg rupenye ak. Sbaik mane jage makan mnum suami pun, lom dikira baik klu lyanan ats katil x 1st class. Adakah???

Hafizah Zainal Abidin said...

Nice blog..btw saye da follow awak..

BOLEH MINTAK TOLONG X ? NAK TENGOK IKLAN YG AWESOME X ? TOLONG BUKA N LIKE SEMUA LINK NI PLEZZ ? :)

http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/SamsungLMFAO
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/SunwayMar
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/Celcom77
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/HotlinkBagus
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/GEPhoto
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/GEPhoto
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/LoraxMY
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/HiShopJH
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/UDevonScreenProtector
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/churpchurp-invite
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/B52SaltLamp
http://my.churpchurp.com/hafizahzap/share/OrangeHairArtStudio

Lensa Cahaya said...

Hamka!
Aku dah 21tahun. Nak kawen!! Hahaha...

Anonymous said...

Sepertinya saya , atau sesuatu yang perlu kembali penulis

Hamka said...

senyum

Anonymous said...

oh tidak!!!tahun nie 19 tahun sudah..2 tahun lagi genap 21..wakakaka~

Anonymous said...

klo isteri yg mintak di madukan camana tue hamka?

::Faizah Ghazali:: said...

Senang je tu. HAHA.

::Faizah Ghazali:: said...

Senang je tu. HAHA.

noOR8388 said...

Pendeknye......lg tmbh tak puas ati....hehe

obladi obalda said...

Zaman dulu boleh lah. Baldi tinggal kat rumah , pergi mop di pejabat.

Sekang baldi dah melambak di pejabat tak cukup mop nak celup.

Baldi pun dah pandai. Lain mop lain celupnya.

Mimpi je la ko ham sap..hehe.

Hamka said...

Ha ha ha

Anonymous said...

salam..

Seni Gambar Baldi dan Mop.

Baldi, tempat simpan air
Mop, tempat meratakan dan simpan air.

Kalu air tiada, tiadalah aktiviti mengemop..

Lagi lama dan kotor sesuatu tempat, lagi banyak air diperlukan dan lagi banyak aktivit mop dibuatkan.

Meski pun ada baldi biru dan baldi merah, bersama-sama baldi adalah fitrah.

Meskipun kerja mengemop telah usai, sesekali berehat bersama bersantai mengeratkan hubungan.

Pernah baldi pecah, kerana air banyak yang tumpah.

Pernah baldi pecah, kerana kosong dijadikan tong sampah.

Pernah mop patah, kerana banyak sangat mengemop tak sudah-sudah

Pernah mop patah, kerana kayu diguna untuk bakar sampah.

-Terluka kerana paip pecah.. Woha!!

SHAHZEE said...

assalamualaikum hamka:)
enjoy follow blog en.hamka..

setubuh pun boleh qada ek hahaha boleh praktikkan:)

Hamka said...

apa salahnya...