Mar 27, 2012

Bagaimana mahu beli buku Hamka?

(Aku kumpul soalan berbangkit semenjak post semalam, semoga memberi panduan kepada mereka yang ada beberapa masalah dalam urusan pembelian buku pertama Hamka)

Buku ini bukanlah sekuel kepada buku Permata yang Hilang (1992) kerana ‘permata yang hilang’ dalam buku tersebut tidaklah sama dengan ‘permata yang hilang’ dalam buku ini kerana  Permata yang Hilang Kini Dijumpai.

Permata yang Hilang  (1992) mungkin merujuk kepada adat resam memecahkan dara isteri atau menguatkan zakar suami. Sedangkan Permata yang Hilang Kini Dijumpai pula lebih merujuk kepada makna cinta dan erti kasih sayang. Bak kata penyanyi Madonna ketika orang ramai tersilap dalam menafsir maksud lagu Like a Virgin yang kononnya adalah berkenaan seks dan zakar, maka jawabnya, “Like a Virgin – It’s not about dick, it’s about love.”

So do I.

Woha!

********

Soalan berbangkit sejak post semalam:

Korang: saya nak beli, tapi bagaimana?
Hamka: Klik sini, isi form.

Korang: bila nak buat email notification through online, dia tulis email invalid..tapi kalau email biasa, boleh pula
Hamka: Mohon maaf. Untuk urusan online banking, boleh guna email:CIMB: afdal.pub@gmail.com, untuk Maybank: keretamayat@gmail.com

Korang: saya tak kisah kalau bayar lebih skit, cuma nak tahu boleh ke transfer duit through atm kalau guna bank yang berbeza. ok tq.
Hamka: Jawapan telah di siapakan oleh penerbit bab transfer di sini, sila klik.

Korang: panghantaran ke luar malaysia boleh?
Hamka: Oleh sebab berat sebenar buku belum di confirmkan, maka penghantaran ke luar Malaysia akan di buat selepas berat di jelaskan, kerana mereka cas ikut berat dan tempat, sabar ye

Korang: saya nak beli secara terus dgn en.hamka...lagi senang kot...bole jimat wang penghantaran...bole dok nie?
Hamka: Boleh jika aku kenal kau, atau kau datang perkenalkan diri, dan tiada penginiayaan atau unsur fitnah dari kedua dua belah pihak, he he

Korang:-Buku ni bakal dijual dekat mane2 bookstore tak nanti ?
Hamka: Jual di kedai adalah dalam perangcangan, buat masa ini, jual on line dahulu

Korang: access denied..takleh tengok borang..
Hamka: di luar kemampuanku, isk.

(1) Bayar RM25+6 = RM31/satu buku [langkah-langkah]
(2) Emailkan maklumat anda ke afdal.pub+pyh@gmail.com / keretamayat+pyh@gmail.com
i. Nama Pembeli*
ii. No. Tel / Handphone*
iii. Bilangan Buku (Jika beli lebih daripada 1 unit, nyatakan kuantiti.)
iv. Nama Penerima (Jika ingin menghadiahkan buku kepada orang lain.)
v. Bayar ke akaun mana?*
»» Afdal Publications (CIMB 1432 0000 338 109)? atau
»» Muhammad Hamka (Maybank 1630 2855 3448)?
vi. Maklumat Pembayaran*
(Jumlah, tarikh, waktu pembayaran. E.g: RM62, 23/3/2012, 15:33 @ 3.33pm)
vii. Alamat Penghantaran*
viii. Soalan / Cadangan / Permintaan
Nota: Wajib beritahu maklumat yang bertanda *

Korang: Ada beberapa kekonfiusan di sini. Di dalam instructions ada 2 email berbeza utk tuan Hamka & Afdal, CIMB, Mmg intended atau tersilap? Mohon pencerahan.
Hamka:  Kedua-dua email tersebut adalah email yang sama. Jika kita hantar email ke keretamayat+pyh@gmail.com, email tersebut akan masuk juga ke keretamayat@gmail.com. Tujuan ada penambahan "+pyh" adalah untuk label/filter.

Become a Gmail Ninja
Filter your email with personalized email addresses.
You actually get more address variations than just "yourusername@gmail.com," all of which get delivered to you. You can put a plus ("+") sign and any combination of words or numbers after your name, like changing hikingfan@gmail.com tohikingfan+mailinglists@gmail.com or hikingfan+junk@gmail.com. Then you can easily add a filter to label and/or archive messages sent to the variations. [Gmail Tips]

Korang: sekiranya dah buat payment via online, perlu ke mms detail pembayaran online? sbb pembayaran dah dibuat, cuma tak hantar lagi melalui mms..
Hamka: bayar satu hal, isi form satu hal, dan bukti pembayaran, penting, takut tertindih atau tertindan.., tapi jika dah isi borang, insyAllah takde masalah.

Korang: Ini versi buku kan?? kalau softcopy x best la.., tak nak E book.
Hamka: ya betul, Buku dik, bukan E book. : )

Korang: boleh guna voucher buku tak?
Hamka: Tak boleh dik.

ok, sampai sini dulu, Next!

Ps: Sebarang pertanyaan mungkin boleh terus tanya kepada penerbit, klik di sini.

36 comments:

skar said...

Wokeh.. Sudah setel

GOKU said...

buku ni banyak 18sx ke? takutnya nak beli...

Anonymous said...

sy syor tuan promosi di lmn uvinersiti yg tuan hamka mngjr skrg..mdh skt..hehehe

I wong (依之汉) said...

tak jual kat Pesta Buku kat KLCC ke nanti?

Abu Nawast said...

TeRRrrrBaaeEEeekkKKkk....

Sudin Ajaib said...

Hebat Mung Nih...

Anonymous said...

Aikk..nota utk diri sendiri dah tukar jadi utk org lain ker? Uik, banyak komisyen nih... Hahaa...

Egg Head said...

bole tak saya jadi pengedar sambilan untuk buku nie??

saya bole tolong jualkan kat U saya!!!

Hamka said...

buku ni banyak 18sx ke? takutnya nak beli...

Km: buku ni memang untuk 18 tahun ke atas.

----------
tak jual kat Pesta Buku kat KLCC ke
nanti?

Km: itu kena tanya penerbit dulu.

---------
nota utk diri sendiri dah tukar jadi utk org lain ker?

Km: dulu aku conteng conteng jer nota ni, bila orang nak beli, aku tulis balik cantik cantik, insyAllah..

-----
bole tak saya jadi pengedar sambilan untuk buku nie??

Km: aku dah bincang dengan penerbit, akan di umumkan kemudian, draf perbincangan adalah, pengedar wajib beli minimum 10 bijik, baru dapat harga RM 20, cara jual terpulang pada korang sama ada nak jual harga promosi RM25, atau harga asal RM29, dan jika tak laku, boleh pulang kepada kami dengan harga RM20.

Cik Norfa said...

saya sudah bayar smlm.dah isi form dan details...tpi bukti pembayaran tu,cane ar..smlm lupa nak snapshot..yg ada pun maybe reference number la dr mebeng.

acan said...

ni tuk org da kawen jak ka..kalau masih bujang seswai x baca??

acan said...

ni kalau blum kawen lagi seswai x beli??

Hamka said...

buku ini di bahagi kepada 4 bab, satu khas untuk orang bujang, dua untuk orang baru nak kahwin, tiga untuk orang berkahwin, 4 untuk orang beranak pinak.

Harap maklum.

Alisha Residenc said...

Hello,
Anda boleh menukar pautan blog saya?
http://alisharesidence.blogspot.com/ Saya harap anda boleh menghubungkan dan saya akan melakukan perkara yang sama,
Berterima kasih banyak

Alisha

PemilikMataCoklat said...

nanti dapat gaji saya nak order jugak, tapi nak request bungkus cantik2 jangan bagi nampak saya order buku apa, nak mintak anta kat opis. Takut kantoii, hehehe

Tq

Hamka said...

Tolong tulis dekat komen dalam borang, takut terlupa, hihihi

Hamka said...

Soalan: Access denied, saya tidak boleh tengok borang. Apa yang harus saya lakukan?

Jawapan: Bayar [langkah-langkah] dan emailkan maklumat anda ke afdal.pub+pyh@gmail.com / keretamayat+pyh@gmail.com
• Nama Pembeli
• No. Tel / Handphone
• Bilangan Buku (Jika beli lebih daripada 1 unit, nyatakan kuantiti.)
• Nama Penerima (Jika ingin menghadiahkan buku kepada orang lain.)
• Bayar ke akaun?
»» Afdal Publications (CIMB 1432 0000 338 109), atau
»» Muhammad Hamka (Maybank 1630 2855 3448)
• Maklumat Pembayaran (Jumlah, tarikh, waktu pembayaran. E.g: RM62, 23/3/2012, 15:33 @ 3.33pm)
• Alamat Penghantaran
• Soalan / Cadangan / Permintaan

Hamka said...

Soalan: Jika sudah buat payment via online, perlu ke MMS detail?

Jawapan: Tidak perlu jika anda telah mengisi ruangan:
• Email (WAJIB ISI): afdal.pub@gmail.com (CIMB) / keretamayat@gmail.com (Maybank)
• SMS (HARUS ISI): 019-334 1912 (CIMB -- Cas RM0.20)

Sis AI said...

Cis! Takpe la, smentara jualan online, sy tnggu dulu.. Thanks Mr. Hamka!

Hamka said...

Jualan di kedai, mungkin itu harga asal, RM29, terpulang kepada pengendar, harap maklum.

PemilikMataCoklat said...

done payment..

menunggu buku tiba dipangkuan:-)

Hamka said...

Terima kasih : )

Ismi Ijmi said...

wah best3

Hamka said...

: )

PemilikMataCoklat said...

agak2 bila buku saya sampai?? rasa mcm teruja lah pulak, hahaha

Hamka said...

salam, seperti yang di maklumkan, pre-order adalah order yang di buat ketika buku sedang di catak yang mana, disign, ukuran, ketebalan, semuanya telah di jelaskan,

kau tak sabor, akupun tak sabor jugak, maka, sama samalah kita sabor.

Anonymous said...

salam hamka...

agak2 boleh beli buku tu dari publisher terus?alamat Afdal Publications tu dkat sgt ngan umah aku, dan ari2 lalu situ nak gi keje...kalu bole, dapat la aku save rm6 ;p

Wan

Hamka said...

Boleh, Insyallah, no phone pejabat ada, call sahaja.

TashA said...

en.hamka.bila pengedaran akan di hantar?

TashA said...

en.hamka.bila pengedaran akan di hantar?

Hamka said...

salam, buku akan di hantar seperti yang di janjikan dalam entry lepas, pre order di buat ketika buku masuk kilang cetak, kira macam tempah, maaf sebab tidak dapat tarikh tepat, maklumat akan menyusul kemudian.

Afdal Publications said...

Jangkaan terkini seperti yang dimaklumkan oleh kilang cetak:

Buku akan siap dicetak...
Seawal-awalnya ~ 13 April.
Selewat-lewatnya ~ 20 April.

Anonymous said...

salam.
sy dah bayar, tp x letak email kt ruangan email sbb direject, so sy letak la email sy.. tp sy dah printsreen slip transaction dan email pada 'keretamayat@gmail.com'. so, bila nk dpt buku ni?
~siti~

Hamka said...

siti, buku dah dapat belum..

err, siti mana ye? ramai pembeli bernama siti. : )

zul_n said...

Alhamdulillah, buku da sampai... thanks!!!

Hamka said...

tumpang gembira. : )