Apr 2, 2012

SMS yang kejam?


(Aku yang perasan sibuk, tapi masih sempat update blog, FB dan bini)

Bini aku SMS:

"Hai"

Aku jawab secara SMS juga.

"hmmmm"

Bini aku SMS balik:

"kenapa?"

Aku jawab secara SMS.

"Orang berak mana boleh bercakap"

Woha!

Ps: Menurur Buznama, Sunnah Nabi adalah tidak bercakap-cakap ketika kerja kerja pemberakkan di jalankan. Wallahu’lam.

30 comments:

Nerzhul said...

masuk jamban pun bawak henpon ke.

Hamka said...

masuk jamban, bawak, masuk masjid bawak, masuk keretamayat pun bawak, masuk kubur jer yang tak bawak...oh!

keri ikhwan said...

SMS pun dikira bercakap? klu dikira, ayat " orang berak mana boleh bercakap" itu juga satu percakapan.. haha

Hamka said...

alkisahnya, aku ada gadoh gadoh sikit dengan bini pagi tadi,

(biasalah laki bini)

lepas masuk pejabat, bini call nak berbaik semula,

tak sangka, 'berak' menceriakan dan menjernihkan perhubungan kami yang retak semenjak pagi tadi-woha!

O CIKTEDDY said...

saat berak ialah terapi utk berfikir kesilapan yg lepas..erk =,=

Hamka said...

kalau macam tu, aku pergi berak semulalah!

Anonymous said...

dalam tandas mne bley cr ilham la,apatah lg nk wat terapi tuk b'fikir..huhu

Hamka said...

baik.

Hasyash said...

huhu.. masuk tandas pon dan lagi bawa phone.. jgn sampai masuk lubang tandas udah ler...

~MuMu~ said...

setiap kali masuk toilet atau bilik mandi, mesti tetibe2 je idea nak tulis blog datang.. huhu

Shaoran Hani said...

saya sedang rasa kesal dgn pemahaman seorg pemimpin kita tentang ilmu agama. tapi tiba-tiba terbaca pulak entry nie. ketawa sendiri ha. kekeke~

# encik hamka serupa seseorang yang amat penting untuk saya. pegi toilet pun bawak handset. gelong. hihihi.

Mama Rocks said...

tengah berak sempat reply sms tu hahaha

Anonymous said...

untuk renungan.

Sebelim masuk tandas bacalah doa.
Tutup kepala . Masuk kaki kiri, pakai selipa kaki kanan,
jangan mengadap kiblat,
jangan buka mulut nanti syitan berderu masuk.
basuh berak niat dalam hati kerana Allah.
Jangan guna ilham yang datang ketika dalam tandas kerana itu idea syitan.
Jangan bawa barang-barang sunah nabi seperti kayu sugi ke dalam tandas.
Keluar tandas kaki kanan.
Baca doa keluar tandas.
Baca doa istinjak.

Sama-sama belajar.

Aku dari selatan

Lady Windsor said...

bhahahaha buang karan je entry ni..

Anonymous said...

xkelakar..cm haroom

Anonymous said...

Assalam

Kalau ibu panggil boleh berdehem tak?
Aku sayang ibu aku...he..he..

Sunnah Nabi saw adalah cara hidup kekasih Tuhan. Apabila satu sunnah disampaikan, jangan sekali-kali fikir ia kecil.....

Satu sunnah akhir zaman diamal dengan istiqamah, 100 pahala mati syahid!!!
Masyallah...tak cakap waktu berak boleh hasilkan ganjaran banyak tu...bukankah Tuhan tu Maha Pemurah? Dan..saya ini pendosa dan pemalas.

Aku sayang kamu semua....
Aku sayang kamu semua......
Aku sayang kamu semua.......

Khalid
P/s: Congratulations Hamka. You walk the talk about the book. God willing I want 4 copies of it.Me myself, my father, my uncle (Gila-Gila) and my son in Kubang Bujuk.Will bank in asap. Perasan busy Woha!

Hamka said...

Hasyash , setakat ni I tak pernah jatuhkan apa apa selain tahik dalam tandas, okey.

---------
~MuMu. Kira Okey dari setiap kali solat U tetibe2 je idea nak tulis blog datang.. huhu

---------
Shaoran Hani, encik hamka serupa seseorang yang amat penting untuk saya. pegi toilet pun bawak handset? Tentu orang tu kacak, woha!

----------
Mama Rocks , biarlah aku sorang jer demikan..

----------
Aku dari selatan? Terima kasih, adab tandas yang kena tambah: check dulu kepala paip, lepas berak jika air takde, naye..

-------
Lady Windsor bhahahaha

---------
Khalid, terima kasih atas komen membina dan sokongan berterusan...

Sis AI said...

Hehe, eh apa daa!
Spoiler hbis, haha!
Wrong place wrong time.

Anonymous said...

sjak akhir2 ni, entry krg mnarik.. dulu dlm serius2 lawak, skrg tak nmpk tarikannya..mmaf..aku je kot rs x mnarik..huh..

Anonymous said...

uiks...
=_+

Hamka said...

maaf, perasan sibuk, sehingga takde entry baru macam dulu.

entry ni pun aku tulis kat FB dulu, bila ramai dah like, aku post kat blog,

oleh sebab entry berbentuk ugama tidak basi dan sesuai sepanjang zaman, maka pergilah baca entry lama, lagi bagus, pergi baca Al quran.

woha!

(pesan kepada diri sendiri)

Anonymous said...

salam hamka..

bpe buah bku yg da tjual skrg?hehehe

Anonymous said...

Assalamualaiku encik HAMKA!
Sya dh abis menelaah post ni
Benda kecil tapi dipandang remeh tulah tak sangka boleh menular menjadi bahaya yg besar....
doakan sya yg masih single mingle jingle ni menjadi wanita yg muslimah mujahidah dan solehah..dpt layan laki dgn baik....hehehehe... sya yg bernama IHN =p

Hamka said...

eh, salah entry kau ni, he he

Anonymous said...

"Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya,cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin)..."

Assalamualaikum,Ustaz mohon bertanya ttg hadith itu...apakah wanita yang lambat berkahwin itu tiada keberkatan dalam hidupnya sedangkan dia cuba sedaya upaya menjalani kehidupan ini dengan berpandukan Al-Quran dan As-sunnah...kerana itu yg utama...walaupun jauh disudut hati dia hanya mengharapkan sebuah ikatan cinta yang halal demi mharap redho Illahi kerana cinta pada Allah dan Rasulullah S.A.W diutamakan...Mungkin kerana jodohnya belum tiada lagi sedangkan itu adalah rahsia Allah S.W.T dan mungkin Allah merancang yang terbaik untuk dirinya....Bagaimana Ustaz boleh tolong bagi penjelasan tentang keseluruhannya hadith itu dengan izin Allah...InsyaAllah...Terima kasih...Wassalam...


...Izu_M...

cantekk said...

ye betul tu, sy pon sll buat 'hmmm hmm' tu bile mjawap, tp kolo kawan tu tak paham bhs tpaksa la jgk ckp 'oi dlm toilet mane bole ckp la' =D

Hamka said...

...Izu_M...

hadith tu untuk orang yang menolak jodoh, maka jadilah ia hina, jika dah berusha, tetap ada pahala..

Wallahu'lam

Anonymous said...

Terima kasih Ustaz...

...Izu_M...

Anonymous said...

assalam..ni agaknya dalam tandas markas..woohaa!
dulu saya pernah kerja dalam bahasa baiknya khidmat untuk membersihkan tandas yg tersumbat dimarkas,apa yg saya temukan adalah hp2 yang disalut dengan pelaburan2 berwarna coklat....

mael lambong

Hamka said...

: )