Mar 25, 2011

Hukum tengok wayang?

(Dari dinding Facebook Keretamayat, Aku telah copy satu page lalu paste dalam blog dengan arahan ‘ keep text only’, maka: Cer Citer Cer Citer..)

Soalan dari Athirah Addin:

Salam saudara hamka..

erm..boleh tak cakap sikit pasal wayang..?
Menurut islam..dan opinion saudara sendiri..


*********

Jawapan dari Hamka bukan ustaz

Salam.

jika seekor nyamuk masuk ke dalam panggung wayang lalu terbang masuk ke dalam kain orang perempuan tapi terhisap darah tangan lelaki yang bukan suaminya, maka hukumnya haram.

(Woha!)

Ps: Tengok wayang ke, tengok bola ke, tengok konsert Maher zain ke, jika korang tengok sambil buat maksiat, dan sengaja melengahkan-lengahkan solat bagi perempuan dan meninggalkan jemaah bagi lelaki maka hukumnya berdosa dan boleh masuk neraka jika tidak bertaubat, harap maklum.

124 comments:

diarykami said...

mendalam la bro hamka,perumpamaan nyamuk tu.smart.:D

Anonymous said...

1 st benar....... hafiz az

Datin Lulu said...

Memang betul pun.
Contoh lain: kalau naik komuter berpeluk cium sana sini, sama la macam berpeluk cium masa tengok wayang.
Berdosa!

B i N i M a M a K said...

Tepuk dada, tanya IMAN. Nak SYURGA ke neraka, nak nafsu ke IMAN. Yang penting LILLAHITA'ALA.

nulat said...

nice one. jangan sampai melalaikan.

+qAsiH naDiRa+ said...

Allah ampunkan dosa bagi umat yang bertaubat~

Akmalhazwan said...

jawapan yang wat orang bace 3x br phm..slow sket..hehe

Mimie Cikonett :) said...

Ohh itu jawapannya. ada orang pernah cakap, kalau masuk wayang, 40hari ibadat kita tak diterima -.-'

kadori-san said...

baca 3 kali la perumpamaan nyamuk Hamka, baru pahe
sama juga pergi masjid, berkhalwat dgn kekasih yg x sah..apakehey!

Atiqah Alluru said...

betul jugak.tapi klw di fikir dari segi pembaziran mcmne pulak ye. i mean, we wasted our money about rm10 on d ticket whereas we can benefit it on something else. tp i pon slalu je tgk wayang..cume tula.mcm rase membazir pulak.what say u mr hamka?

LadyRye said...

aku baru plan nak pi tengok hikayat merong mahawangsa tapi memandangkan stephen rahman yang jadi hero itu sangat sexy dan bisa buat iman aku bergoyah, so aku kensel!


tengok, alimkan aku???

cikpia said...

mendalam contohnya...... tapi memang sangat2 la betoi.....

budak awam said...

patutlah bapak aku x kasi aku tengok wayang
maaf ya pak :)

Gummy Bear said...

tak penah masuk panggung wayang seumur hidup....orang kata aku tak up to date...

MyHeart said...

4 5 kali aku baca perumpamaan tu baru aku faham!...siyes aku slow sgt n bukan buat2 xpaham. ngeee :p

ManJa_ReBeL_HoO said...

ouh......

boleh story kat ayah nih...

kdg2 nak jugak bawak adik tengok katun kat wyg..

c:

mariah said...

senang cerita, jgn masuk langsung, buat tak tahu je.. "wujud ke wayang??".

cekelat pekat said...

perumpamaan nyamuk tu menarik..haha

Frodo Baggins said...

wohaaa harus suami sang nyamuk itu kacak ...

azharjaafar said...

aku agak tangan tu adalah tangan kiri.. sebab tangan kanan untuk makan..

BaiTiL a'tiQa said...

Dalam maksud.

Latifah said...

wayang??? apa tu? hahahah...
~makan dalam~

Khairi said...

tapi hamka, wayang mesti ada aurat. wajib.

bila filem ada aurat, aurat itu haram, filem itu haram juga.

kan?

PK said...

itu nyamuk bingung seketika. apahal ini tangan dalam kain!! kahkahkah.

Frodo Baggins said...

nampaknya nyamuk terserempak dengan ular yang menyususr akar ... x hilang bisanya wooohaaaa! oh

ima said...

gler kreatif perumpamaan dia. haha.

Wafi said...

sebagai ahli bukan fatwa kebangsaan, aku setuju dengan ko hamka! tapi sekarang ni ada ka wayang yang tunjuk movie yang tutup aurat sepanjang movie tu?

Frodo Baggins said...

▂ ▃ ▄ ▅ ▆ █ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

Anem arnamee said...

Haha. betul2. saya setuju sama itu ayat :)

gadiskampung said...

THUMB UP en. hamka

jawapan yang simple, but awesome meaning..!!!!!

so penonton wayang jangan wat maksiat.nnt kena demam denggi..

Tok Esah said...

woohaaa!!!

Jari Berbicara said...

Woha!

Suka-suka. Ringkas tapi padat maksimum.

Mummy said...

Assalam...Pada sy takder salahnya nak tengok wayang tapi jgn abaikan solat dan jgn buat maksiat...nak tgk wayang tgk lar waktunya bila..kalo masuk kul 7.00pm kuar kul 9.00pm..hmmm..faham2 sendiri ler..kalo org pompuan mungkin lar kiter nak bersangka baik..cuti kot..kalo org lelaki..???

tapi kan ada alternatif lain skang...amik astro first atau beli DVD..tengok kat rumah dgn keluarga...tapi kalo tgk ngan bf @ gf walau dlm rumah tetap sama gak...haram...

Anonymous said...

mendalam betul perumpamaan tu....

Hamka said...

Hari rajin jawab soalan:

-----
diarykami

kisah nyamuk tu ada dalam joke aku baca masa kecik, aku adaptasi sahaja, tak tahu nak kredit pada siapa..

------------
Datin Lulu

(((Contoh lain: kalau naik komuter berpeluk cium sana sini, sama la macam berpeluk cium masa tengok wayang.Berdosa!))

Tak pulak haram naik komuter, kan?

----------
B i N i M a M a K

Tepuk lutut Tanya nafsu, tepuk paha ada nyamuk! Woha!

-----------
nulat

(((jangan sampai melalaikan.)))

Payah tu..

--------
+qAsiH naDiRa+

(((Allah ampunkan dosa bagi umat yang bertaubat~)))

Amin

----------
Akmalhazwan

(((jawapan yang wat orang bace 3x br phm..slow sket..hehe)))

Kalau aku buang perkataan suami, dan tangan lelaki ganti darah lelaki, lagi tak paham, aduh..

----------
Mimie Cikonett :)

(((kalau masuk wayang, 40hari ibadat kita tak diterima -.-')))

Siapa letak hokum ni? Percaya memang bodoh..

-----------
kadori-san

(((sama juga pergi masjid, berkhalwat dgn kekasih yg x sah..apakehey!)))

Kita bakor bakor! (err, bakar kelambu, bukan masjid)

----------
Atiqah Alluru

Membazir saudara setan, lepas membazir akan jadi harap pada makluk, lepas tu mintak pada makhluk, lepas tu mencuri..,
(sebab mintak tak dapat) lepas tu masuk neraka.

-----------
LadyRye

aku kensel sebab herion seksi, Embok (ummie nazeera)! Woha!
Filem tu berlakon tepi pantai kampong aku, pernah ambik gambar di set lokasi Merong dan riak pada orang kampong, ha ha ha..

marina anakcikbob said...

salute!

Hamka said...

Rajin rajin rajin!


---------
budak awam

ok

---------
Gummy Bear

tak up to date jika tak pernah pakai spek 3D, he he...

-----------
MyHeart

:p

--------
ManJa_ReBeL_HoO

c:

----------
mariah

ye, spek 3D, buat tak tahu je..,

--------
cekelat pekat

haha

---------
Frodo Baggins

wohaaa

----------
azharjaafar

(((aku agak tangan tu adalah tangan kiri.. sebab tangan kanan untuk makan..))

ni cakap atas dasar pengalaman ke, atau orang kampong lain, bukan kampong sini? Woha!

----------
BaiTiL a'tiQa

: )

---------
Latifah

makan dalam wayang?

---------
Khairi

(((aurat itu haram, filem itu haram juga.)))

Itu soalan lain, “haram tak tengok filem XYZ?.

----------
ima

kredit untuk original joke

----------
Wafi

((( sekarang ni ada ka wayang yang tunjuk movie yang tutup aurat sepanjang movie tu?)))

Cerita Saving Private Ryan, semua orang lelaki, perempuan pulak, makcik makcik jer.., woha!

---------
gadiskampung

diorang takut ke demam denggi?..

----------
Tok Esah / Jari Berbicara/marina anakcikbob/ Anem arnamee/PK

woohaaa!!!

----------
Mummy

Buatlah pilihan yang bijak..

Hamka said...

jika ada yang tertinggal tu mintak maaf, aku manusia biasa.

ok.., (malas balik)

Aku Perempuan said...

Smart komen ni.mendalam maksudnye dan memberi kesan yang dalam

Anonymous said...

bro hamka..ko mst try tgk wayang 4D Shrek kt universal Studios Sgpore..

syok abes...kuda bersin pn aku bleh terkena air bersin nye..woohaa..!!


-KukuBima

MATAHARI said...

▂ ▃ ▄ ▅ ▆ █ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄


woha!


faham.
perumpamaan tu memang manthab.

Hamka said...

ada panggung 4D? tak tahu pulak aku, kono sungguh.

Anonymous said...

salam..

Kalau aku buang perkataan suami, dan tangan lelaki ganti darah lelaki, lagi tak paham, aduh..

"jika seekor nyamuk masuk ke dalam panggung wayang lalu terbang masuk ke dalam kain orang perempuan tapi terhisap darah lelaki yang bukan .....nya, maka hukumnya haram.. "

Jawapannya ialah:
1. Seorang nyah tgk wayang cerita ..dalam botol!!

-awww

Hamka said...

sebelum korang puji aku lebih lebih, aku tak tahu nak bagi kredit kat sape.

ni idea asal:

Q: Girl friend & boy friend go for a movie. In the
dark, a mosquito enters the girl's skirt.Guess where it would have bitten?










A. The boy's hand

(woha! tak tahu siapa punya idea, so aku adaptasi jadi entry bab hukum hakam, harap maklum)

Frodo Baggins said...

wow ye ker ...
wooohaaaa OH


▂ ▃ ▄ ▅ ▆ █ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

Abu Abdurrahman said...

Q:Tapi nape nape kita duk buat walaupun dah tau benda tu HARAM=KEMURKAAN ALLAH SWT=BALA/MUSIBAH=DUNIA SUSAH;AKHIRAT PUN SUSAH?

A:Iman Lemah + x Tau + Lalai

cik chinta said...

salam, lembab nye nk paham perumpamaan nyamuk tu, terpaksa scroll baca komen2, baru paham.anyway, thx. ayat ringkas dan berkesan

LadyRye said...

pada aku senang saja

manusia pun perlukan hiburan

kalau hang boleh berhibur bawa anak2 pi tengok cerita hantu kak limah, pastu balik dari situ, gelak ketawa cerita balik, pastu gelak ketawa lagi, mood baik, pastu pandang2 suami tetiba rasa teringin!

pergh malam tu kita bunuh setannnnn!!!!

dapat pahala! yeay!

norazziah said...

terbaekkk la. like like like

IrfanzBlog said...

kalau nk berhibur tak ada salahnya.tapi biarlah berpada-pada dan tidak sampai meninggalkan perkara wajib.Apa yang paling penting dalam berhibur kena hindarkan dari perkara2 maksiat.

- - said...

gilak ah.
lampi gila aku.
sampai tanya rumet. dia yang dengar sekali je dah paham.
aku dekat 5nam kali baca -____-

nway. nice post.

asy_syakirin said...

baca sekali tak paham...baca dua kali mata membulat dan tergelak..hoho

maksud sampai~

Suhaibah said...

Yg nak tergelak tu pd jawapan hamka la.. nk kata berkias pn ye, nk menyindir pn ye jgk.. nyamuk pulak jd watak utama kt panggung wayang tu...

kelly kellison said...

hohoho. .
that's the only reason why i don't go to the cinema. .
too much censored drama by unknown local porn star make me want to puke. .
kudos to hamka bro. .

Ibnu Mutalib said...

syadid habis bro!

tapi mmg betulla,takleh nafikan.. semua org kene taskil keluar baru faham InsyaAllah

ehem-ehem said...

mantop..patot la blogkeretamayat ni penah disebut-sebut dalam kuliah maghrib sorang ustaz kat kolej aku..dia cakap en hamka ni kawan dye..siap promote lagi..

BudakBaik said...

P/S : tgok wayang takpe jangan buat wayang dalam wayang sudey..

Mohd Hazrin Seman said...

nasib ada tangan. kalau ada muka?? lagi wohaa!!

Mohd Hazrin Seman said...

alamak. terpakai id suami. hee-Cik Nad noharanutdya.blogspot.com

MERAH said...

salam,
analogi seekor nyamuk tu sangat mendalam maksudnya (baca 3 kali baru paham, ingat nak tanya dah ape bnd maksudnya ni haha)

mana2 pun kalau tmpat xmningkatkan IMAN tapi merosakkan IMAN baik dielakkan :)

ika said...

makan dalam tuh . nice one !

Wan said...

aku x pernah tgk wayang

Anonymous said...

mcm mne plak kte tgk time night movie...then crte yg kte tgk bcorak ismic or de pgjrn kpde pnonton..g ngn niat bkn tuk mnmbh mksiat tp nmbh ilmu??

athirah addin said...

baru lah sy pham ble bce 2 3 kali perumpamaan tuh..haha..sory..slow sebentar..;)

yan nyer said...

kena sentiasa bawak ridsect baru nyamuk x sempat hinggap da mati..
"Wink*

Abdullah Aziz said...

aku ketawa dalam iman...
H..h...h.....

Yg baik datang dari ALLAH, Yg buruk datang dari kelemahan Ka sendiri.
Terbaik....

aina mardiah said...

Dulu, rajin tengok wayang. Zezaman study kan. Kononnya baru ikut trend, jiwa muda.

HAHA.

Then, ada satu incident happened. Maka, konon kononnya seperti BERTAUBAT. Damn!

Tapi, biasalah kalau kita buat baek. ORang tak terima. Kawan cakap aku ni POYO. Dulu kaki wayang, tapi skang berlagak alim.

Keji betul statement tu.

Pergi dengan kawan kawan je pun, tu yg they can't accept. after dat,aku dah malas nak dengar orang cakap aku budget ALIM, maka dengan itu, bila orang ajak mentonton wayang aku okeeeeeeeeee kan je.

Pathetic kan citer aku? Lols.

Anonymous said...

deep meaning

kedaijamu said...

what if the mosquito masuk panggung nak isap darah sorang laki kat tutttt last2 isap darah tangan laki lain lak kat tuttttt .... wheiiiiii ... haramnye takowtnye

sunsea'r said...
This comment has been removed by the author.
sunsea'r said...

Maaf, saya slow sikit..apa maksud jawapan tu? mendalam sangat ayat dia..boleh sapa2 tolong explain sikit..harap maaf jika saya lembap...

Insan Biasa said...

o... baru sya faham kenapa .. makasih hamka

Fawwaz said...

Nyamuk Gatal!...hehe..

Sempoi bro..Teruskan berkarya..

si para para said...

padu jawapan tu..

menusuk hati said...

(",)b like?

betul tu..buat apa2 yg asalnya harus tapi kalau selit benda2 yg haram,yg menang mesti haram..dakwah pintu ke pintu,bagi salam lebih 3 kali tambah suara terpekik2 sambil2 mata melilau mencari2 kot2 ada pakaian dalam tuan rumah yg tersidai pun tentu haram tak gitu pakcik hamka?

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

lorrr...rugi x tgok wayang.. nikmat dunia tuh..

dilla said...

pengomen ke-77 yay!! huhu

seumur idup baru skali msk panggung, bosan giler dh tnggu smo hbs movie 2jam lbh...

Puteri Bonda said...

oh!! tersilap post komen pakai ID org laen, mtk maap ye cik dila,woha!!

mimimemo said...

x paham part yang kena gigit tangan lelaki?maksud die? nape nyamuk masuklam kain tapi gigit tangan lelaki? ???? lampi sungguh da nie...
:(

misz ziah she said...

*like..sy sokong apa yg en. hamka tulis...klu nk tgk wayang baik pg dgn family..slamat..apa yg pntg dahulukan solat..

Anonymous said...

tpi klu da berkapel kat mane2 pon dok skali jgn kate dlm pawagam kat kwsn masjid pon garpu bole merayap

aku lanang

arsalan said...

mesti terkejot berok laki tu kan>>>>>>>>>>>>

arsalan said...

mesti terkejot berok laki tu kan>>>>>>>>>>>>

arsalan said...

mesti terkejot berok laki tu kan>>>>>>>>>>>>

Acik fosilmitra said...

Nengkali buat wayang dgn orang rumah jer... syok dpt, pahala pun dpt... hehehe...

Orang rumah = isteri yg sah.

Anonymous said...

aku baca 2 3 kali baru paham..lambat pick up sikit..haha

roses said...

LIKE.<3

Fyqa said...

setuju sgt dengan p'umpaan yg mdalam nih.

uhuhuhu

Anonymous said...

best siott tgk wayang!! nk2 cerita science fiction cam Avatar. perghh!! layan gila..
Lu orang x nk tgk wayang?! hak ala.. lu punya pasalllll la

Hamka said...

Bagi mereka yang rasa tak salah tengok Tv, maka sama jugak: tak salah tengok wayang.

Yang jadi haram, jenis cerita. Atau korang yang lengahkan solat atau buat maksiat, jika korang beromen sambil buat maksiat, tengok bulan mengambang tepi pantai tengah malam pun jadi haram, paham?

Bab orang lain buat maksiat, dan korang duduk sekali, di kira bersubahat tu bagi aku tak patut letak hukum haram, sama macam naik bas tengah malam dalam gelap, kerusi berlakang ada orang beromen, dalm bas pulak sedang pasang DVD cerita Hantu kak Limah, tak kan nak letak hukum haram naik bas..

Dulu masa aku bujang, suka jugak tengok wayang, tapi dengan geng lelaki, dengan awek tak pernah, (sumpah yang- kata aku pada isteri) aku tengok waktu yang tak kena waktu solat, 10 malam biasanya, lalu ada geng usrah tuduh aku sesat dan haram hukumnya aku tengok wayang sebab bersubahat dengan orang yang buat mkasiat dalm panggung.

Aku cakap sambil perli, aku beli teket tu sebab tak nak orang buat maksiat atas kerusi tu, jihad apa!

Woha!

Ok, itu ada sikit sound like fatwa kaum beruk, moralnya, kita jangan cepat letak hukum, bab tnegok wayang, soalanya akan pergi kepada jenis cerita.., tengok dengan sape, dan waktu solat ke tak.

Sila guna common sense.

Ps: dari segi moral, tak tengok wayang itu jauh lebih baik dari tengok wayang

cape said...

Salam Hamka, maaf ye out of topic sikit. (sekang tgh layan gila cerita hikayat merong mahawangsa)

Adakah apa yg hamka maksudkan dalam entry tajuk Apa itu Takdir, (cerita mengenai burung garuda yang tidak percaya dengan takdir cuba memisahkan jodoh seorang puteri dengan anak raja, maka si garuda ini telah mengculik sang puteri. Berlaku pada zaman berlaku di zaman Nabi Sulaiman a.s) adalah cerita yg berkaitan dan sezaman dgn hikayat merong mahawangsa?

Kerana didalam naskah epic lama hikayat merongmahawangsa diceritakan mengenai Kisah hikayat ini yang bermula dengan Nabi Sulaiman yang menjadi raja di dunia. Kemudian burung garuda mendengar perkabaran Raja Rom yang ingin mengahwinkan anaknya dengan Puteri Raja Cina. Akhirnya Burung Garuda menangkap Puteri Cina tersebut dan membawanya ke negeri Langkapuri. Raja Rom mengarahkan Raja Merong Mahawangsa mengiringi puteranya untuk ke negeri Langkapuri menyelamatkan Puteri Cina. Burung Garuda menunaikan janji dan sumpahnya seperti yang telah dipersetujui oleh Nabi Sulaiman iaitu balik ke tempat asal sekiranya ia tidak dapat menghalang jodoh antara anak Raja Rom dengan anak Raja Cina. Anak Raja Cina dan anak Raja Rom diterbangkan balik ke negeri cina setelah jin diarahkan oleh Nabi Sulaiman.

Cuma terkonfius adakah itu hanya mitos hikayat2 lama cerita2 melayu atau ianya benar berlaku ketika di zaman Nabi sulaiman?

fareed said...

iman fatwa or iman taqwa anda pilih =P

faizal moin said...

layan dvd kat umah ngan wife jer la,, hehheeh,,

Hashira Yusoff said...

ringkas dan padat! thubs up. :D

faruki said...

name saya faruqi. sy x la josh sgt, tp sy xsuke tgk wayang or tgk tv... but dazen mean sy x suka kt pompn :P.... hahhaha xda kaitan. sy sedgn mencari istri solehah yg beriman.. duk umah layan suami, full tym house wife,,,, sy nk kawin 4, cantik dan seksi..

kyo_9 said...

si faruki nih sakit ape?

Frodo Baggins said...

alfarooki berpandangan jaooo

Anonymous said...

awt pendek sgt???x syok r bca..

Anonymous said...

ya Allah. aku btol2 ingat dosa tu positif bile nyamuk tu btol2 dtg gigit.

mcm kene alert gile adekah wujud nyamok dlm panggung wayang ni?

aku siap ingt nk bawak ridsect lg masok wayang gare2 post ni.

apela lembab sgt otak aku.

Anonymous said...

Salam,

100! yes akhirnya!!
tak dapat nombor satu pun jadila.. hehe

Hamka said...

siapa tanya pasal garuda tu?

jawapannya, aku tak tahu.

ps: best ke cerita Merong Mahawangsa, ada meter 'Rotten Tomatoes' tak? lepas tak 50%?

AkuMuzikFilem said...

kat rotten takde. kat imdb ada la. 6.5/10, ok la kan

ryina ikhwan said...

lama tak tengok wayang.. last, masa filem Upim dan Ipin, tgk bersama suami n anak2... like!

Zurina J. said...

subhanaAllah...
hmmmps...:|

hafidz said...

tau takper.
yang penting jangan leka sudah.

Zulkifli. Cheras said...

Dalam banyak2 nyamuk, nyamuk yang paling kuat ialah nyamuk yang masuk dalam hidung raja Namruz. Hingga membawa kepada maut. Raja yang zalim dan mempunyai kerajaan yang besar, tentera yang ramai, akhirnya mati di sebabkan oleh seekor nyamuk! Subhanallah!!

sesegar said...

ooo,kiranya boleh tapi jangan melakukan maksiat2 la ae,kiranya kalau pergi sesama family ke macamtuuuu.kan? :)

Anonymous said...

mnurut alqardhawi.... ianya harus klu memenuhi 3 syrt...
1. tempat pompuan n laki d asing kn
2. pemakaian y mnutup aurat laki n pompuan
3. cerita yg dtonton mnepati piawaian y dttpkn dlm islam

uMMUhabibahMohdH!Lm! said...

salam. izin share. Saye backlink ke cini ok?

Kaki Lebar said...

jadi, tgk wayang sorg2..masuk lepas zohor,kuar sebelum asar..

malaymind said...

Aku dulu tgk wayang dgn awek, skrg tgk wayang dgn istri... hua hua hua

Anonymous said...

x pegi tgk wayang xpe kot..penah dgr ustaz ckp pggung wayang tu slh 1 tempat mksiat..mmg la kite x g wt maksiat n niat kite nk g tgk cite je..tp nak x nak..mst ternampak gak apew2 y x syara'..wallaua'alam...

hadiee said...

nak mintak kopipes sikit entri ini, tima kasih saya tau hamka bagi. :D

blog saya : hadiee07.blogspot.com

Anonymous said...

asal susah sngat nk masuk blog keretamayat skng ye, secure mcm nk view website lucah yang lucah tahap 99x 18sgxx je nih,huhuhu
ke kt laptop aku je yg kena verified dulu nk masuk ni,kuikuikui

Zulkifli. Cheras said...

Semua orang kenal nyamuk. Allah guna perumpamaan sayap nyamuk untuk bagi mudah kita kenal nilai dunia di sisiNya. Dunia ini di sisi Allah, tak lebih dari nilai sebelah sayap nyamuk. Sekiranya dunia ini bernilai di sisi Allah, maka Allah tak akan beri minum kepada orang kafir walau seteguk air pun!

aku.keliru91 said...

salam,

tipulah sape yang tengok wayang dengan BF tak pegang2/raba2..

komen, cadangan atau pandangan mail ke

aku.keliru91@yahoo.com

Anonymous said...

Assalam,
bang bile mau bukak wayang baru...dah 5april ni...tak pun kisah aprilfool pun ok! woha!!

buoh sebih

Anonymous said...

setuju dengan Encik Khairi, tengok filem itu sendiri pun dah haram, zaman sekarang ni citer berlatar belakangkan islamik pun tunjuk aurat, bertudung tapi bertelanjang.. inikan pula filem2 yg bukan islamik..

so buat apa masuk panggung? tapi kita2 ni pandang remeh dengan dosa melihat aurat bukan mahram, lama-lama hati jadi kelam sebab dah terbiasa dengan dosa kecik, buat dosa kecik tak rasa pape,

tak ingat balasan mengingkari pesan Allah supaya tundukkan pandangan.. bolayan jer... yg penting nafsu aku puas.. boleh tengok citer itu, citer ini... best3... semua nafsu layan... iyyazubiLlah...

nur lia said...

yes,x pernah tgk wayang lagi:)

Hamka said...

aku masih mencari gambar yang aku ambik di lokasi merong mahawangsa, sebab mereka berlakon di kampung aku, tapi tak jumpa lagi, tak bolehlah nak berlagak, he he

Pemikir Sunnah said...

Kepada sesiapa yang belum pernah tengok wayang sebab takut terpandang aurat pelakon2nya, saya ucapkan syabas!

Kepada sesiapa yang tak mau menonton televisyen kerana tak mahu terpandang aurat2 seseorang, saya ucapkan syabas!

Kepada sesiapa yang tak mahu pergi ke pasar kerana tak mahu terpandang aurat seseorang, saya ucapkan jagalah mata dan jaga niat! Nabi kita bertemu manusia di pasar untuk berdakwah! Sahabat2 nabi berniaga di pasar untuk mencari rezeki yang halal...

Semoga Allah ampunkan dosa kita semua...

Anonymous said...

hukum nya apa kalo tengok wayang bersama rakan2 sejenis atau beramai2 atau dengan suami... haram?

Hamka said...

x

Sollehudin Sapari said...

Bagi saya tengok wayang ni membazir dan buang masa. Tapi apa plak hukumnya kalau kita tengok movie yang didonlod secara haram dari internet? Ntah, saya tngok je..