Mar 15, 2011

SMS Berantai?

(Satu hari di dinding Facebook keretamayat)


Dulu ada surat berantai, kena edar 20 keping, jika tak edar, korang akan mati masuk neraka, maka pak pandir sekalianpun mulalah fotostat dan edar lalu merasa diri masuk shurga. wah wah wah, meriahnya ibadat (sambil geleng kepala)

(Nota kepada mereka yang slow: surat berantai takde kuasa untuk beri manfaat dan mudarat kepada manusia, siapa yang percaya maka mereka telah syirik dengan Allah, dan orang syirik boleh masuk neraka.)

Baik, surat berantai dan lama dilupakan, tapi pada tahun 90 an dulu, muncul pula email berantai, ramai pulak yang forward sebab takut masuk neraka dan jika forward kepada 50 email akan dapat masuk shurga, apa punya bodong bangang tahap siput sulaiman jahil akupun tak tahulah..,

Ok, email mungkin tak habis duit, tapi yang lebing bangang gila babi jahil adalah bila muncul pulak SMS berantai dari puak puak bengong tak boleh di tegur perasan unik yang sanggup habiskan kredit untuk SMS kepada 10 kawan yang sama bengong perasan unik macam dia jika forward pada 100 orang lagi, dah jadi bengong sesat macam MLM.

Nampaknya, taknologi jer yang berubah, (surat, email, sms,) tapi kebodohan serta kejahilan manusia tak pernah berubah, sama macam mayat yang tak berubah walaupun keretamayat sentiasa berubah ke arah kebaikkan ehem, ehem....

Ini adalah kerana sikap malas belajar ugama bertanya, dan jika ada yang sudi tegur, terus korang emosi dan kutuk balik si penegur dengan cara serang peribadi, apa punya bengong jahil tak tahulah aku nak cakap..

Duit 10 sen, dari korang forwad SMS bodoh tu, lebih baik derma kat aku, boleh aku buat isi minyak keretamayat. woha!

Ps: Kepada mereka yang perasan tidak slow: Jika nak relpy SMS guna perkataan 'bodoh', pastikan si penerima bukan orang slow, dan sila guna common sense.

155 comments:

cik ungu said...

sokong gila. dah tahap spam dah emel tu. skrg sms pun ade spam.

kejadah ntahh.

nak maki pun yang fwd2 tu kadang2 ahli2 usrah jgk.

kejadah ntahhh.

cik anon said...

hobi dorang kot...

Hasrol Nizam said...

"Nampaknya, taknologi jer yang berubah, (surat, email, sms,) tapi kebodohan serta kejahilan manusia tak pernah berubah"-agreed

tak pernah nak ambil pengajaran dari perkara yang dah lepas. sebab tu asyik ulang benda yang sama.

matbong said...

Aku dah pernah sound kt member aku pasal SMS berantai ni..perempuan..senyap sekejap dia..
tahun lepas xsilap aku..
HEHE

MATAHARI said...

susah2. teknologi advance, patut tahu cari dah, tapi yang diadvance kan, cara nak deliver surat berantai.

Nabiel said...

huhuhu~
mmg bodoh la org cmtuh!
ade sms smpi klu bg ke 10 orng..akn dpermudahkan rezki la bagai~
ish..pasni agak2 akn ade tk entry berantai plak?hehehe

joegrimjow said...

7th!!!

si para para said...

hahaha ok dah berhenti gelak..
aku nak komen pun tak ada idea..
dah dah stop buat kerja sia sia..

CikBulat said...

Haisyy.. tahu takpe.. sape yang hantar kat aku, semua aku bidas. HAHA. tension aku. yela. kawan2 percaya benda karut marut ni, padahal belajar agama. Astagfirullahalazim, bila aku tegur pung pang pung pang.. baru lah mereka sedar .

theblabber. said...

haha.
golongan self-professed unik mmg selalunya annoying.

Mummy said...

salam hamka...setuju sangat2...boleh mendatangkan syirik..sama jugak macam makan ubat..ubat hanyalah ikhtiar kiter utk merawat penyakit..kuasa yg menyembuhkan hanyalah Allah...niat kena betul...tp kalo tawakal jer usaha nak berubat takder tak boleh gak...jadi pandai2 seimbangkan..yg penting masih di landasan yg betul

FAHMI said...

buat semak perut je!!! baik sedeqah kan??haha

Republic Aku said...

macam2 cara nak bagi orang2 kita yang buta ..untuk terus buta.

afuan shah said...

aku pelik..mcm la kalu forward msg tu kita dpt royalti...sengal ubi kayu!!

g0m0k9enDek said...

hurm~..

Ewan Marcuz said...

aku ada jugak buat entry pasal surat berantai ni.. mmg aku sound baik punye kat manusia2 yang rajin dok hantar surat berantai. bukan setakat surat berantai, email berantai, sms berantai pon ada. grrr.. geram btul aku. xboleh blah skali part ending dia tu, "kita akan dapat bala bertimpa-timpa sekiranya tak forward surat ini ke orang lain" -bullshit btul

shada wentz said...

trimas sgt. soalan saya terjawab :)

kelly kellison said...

harharhar...
i wished all the contents of those sms forward things are true...
i still wonder why they 'did' that at the 1st place...
for the sake of entertainment...
or perhaps
seeking for attention...
Allah only know why...

Bungakopi said...

saya pon ada buat gak entri pasal surat berantai ni..huhuhu. tapi xde ramai org komen mcm dlm blog ni. xpe yg penting niat tu eklas. heehhehe.

asipo said...

laa Encik KM, takde posting yang menjela2 ke? neh isu dulu...

LadyRye said...

laaa..aku plak tak penah buat entry pasai surat, email, sms berantai ni...



tengok! aku dah ertbagitau! heh!

Nina Maryam said...

Dulu selalu dapat emel berantai. Pastu disebbkan kakak saya y memfowardkan benda tu , saya pun slow talk ler kat die elok2 . Rupanya dia x tahu. Tapi last year ada la bangang mana hantar sms berantai y kata , kalau tak foward , jatuh hukum murtad. Ape lagi mendidih leh sayer, sesedap hati nak menjatuhkan hukum. weh , kita manusia kalau dah sesat jangan sesatkaan orang lain. Huhuhuhu

Anonymous said...

salam...aku yg slow ingin btanya kpd hamka..nape ada pkataan yg bgaris dtgh2...memeng la ayat mcarut, tapi sebelum2 nie takde pon. agaknya mesti kes yg pasal ustazah anom tu.-perantau-

Ibn HAJARS said...

Belum dapat email dan SMS hujan radioactive di Malaysia...

Boleh jadi mutant and dapat super power kita Hamka....ahhaahha...

Ko nak power apa Hamka?

Faudzan said...

hahaha..gua sokong
mcm MLM kena cari downline

aku-alam said...

hari tu dapat sms Surah Yasin ayat 1-6.. sama jugak suruh forward kat 10 orang Islam utk dptkan khabar baik dan rezeki.... Saya reply kat tukang hantar tu :-
"kan lebih baik solat, puasa, sedekah, mengaji dan sebagainya daripada berharap pada sms"
Dia pun reply balik..:-
"betul.. tapi tak salahkan ?? mungkin ni salah satu cabang usaha kita mencari keredhaan dan jika diamati betul2 dr awal ayat yg dituliskan td, maknanya tak lari dr syiar islamkan ?? jadi salah ke ??"
saya tak tau nak cakap macam mana lagi.. malas dah nak reply sms dia..

Mommy Fara said...

setuju! (setuju memanjang)

Nerzhul said...

biasa dapat terus delete je. tapi kalau reply macam hamka tu kelakor jgua..hehehe

Hafzan Sarah said...

penah dapat gak mesej berantai gitu..kalo tak forward, anda bukan Islam.
skali aku balas,
KO INGAT KO TUHAN? PANDAI2 NAK JATUH HUKUM PD MANUSIA.
muahaha

Anonymous said...

Salam saudara.

Saya tidak kenal saudara siapa. Tapi bersetuju dengan entry ini. Memang benar, surat berantai itu tidak menjamin masuk syurga.

Cuma yang saya harap agar saudara dapat mendidik pembaca yang tahap beribu ini untuk tidak menggunakan bahasa kesat. Mentaliti masyarakat kita, they hardly listen to advices. but they never fail to imitate what is being shown.

Same goes to this blog. Blog ini sangat bagus. Malah saya antara pembaca setia. Mabruk akhi, memang saya sokong usaha memberi peringatan kepada masyarakat.

Mudah-mudahan saudara tidak difitnah di akhirat kelak kerana mereka yang tidak benar-benar menghayati pesanan, dan mahu ikut sedap mulut sahaja bila bertaklid tentang Islam. Jangan sampai mereka kata 'Haa, Hamka Kereta Mayat kata itu dan ini', sedangkan saudara tak pernah berniat sebegitu.

Apa pun, saya sangat suka blog ini. Teruskan menulis! =)

Perempuan Lanjut Usia said...

saya tak penah layan pon benda-benda macam tu,tengok ayat pertama dah tau,terus delete.wakakakka.

diarykami said...

dulu pernah dpat ntah dari nombor mana, aku jawab kesat juga mcm yg encik hamka bagi tu.hehe

lepas tu org tu tak jawab. entah apa persepsi dia.

Wafi said...

aku emo! aku emo! tq keretamayat.. memang sampai msg mu.. aku xtahu bagaimana orangnya keretamayat ini didunia realiti.. tapi setiap kali post yang guna kata2 kasar pasti ada orang yang tegur... jadi nasihat untuk diri aku sendiri dan semua orang.. apa msg baik yang disampaikan keretamayat kita ambil.. yang kurang baik kita tinggalkan.. mungkin penulis kadang2 marah di dunia realiti tapi x memarahi orang.. lalu dilepaskan bila tulis blog..

lilacfla said...

haha teringat zaman form 1, aku dapat surat berantai,kalau x forward 20 org malapetaka turun, ada menteri mana ntah muflis blablabla... aku bawak gi kat ustazah aku. (kami panggil ustazah rock sebab dia sempoi, btw dia adik harun din)
dia kata apa

"apala bodo kamu ni... takkan surat ni nak bawak mudarat dekat kamu. surat ni dah ada sejak zaman saya anak dara lagi"

wohaa!

p/s- saya sayang ustazah saya ^_^

Norsha said...

sms berantai?
kalau dapat rantai emas best jugak

Anonymous said...

entri kali ne kureng menarik r...

diela said...

xska sgguh bnda ni..dlu tme skola slalu dpt surat berantai..pas2 gtau ustazah..ustzah tlg trgkan..skang ni email n sms lak..hadoii

http://dielasunan.blogspot.com/2010/12/letter-of-death.html

Puteri Bonda said...

salam..

yang percaya gn musibah dr sms or email forward tu memang slow tahp siput......


Mengomen hanya tuk meninggalan jejak,hehe

zey said...

tak kesah la kalau kita tak forward kan surat berabtai tuh.
tapi nak tanya, kebanyakan 'isi kandungan' surat berantai tu betul ke?

Wahida Nasution Thakhrim said...

dah banyak kali perkara ni berlaku tapi masih ada yang tak ambil iktibar atau peringatan..
nak kata bodoh majoriti belajar tinggi2.. tapi kenapa masih terjebak juga..

wannurfazrini said...

sokong gila . aku kalau dapat mesej berantai mcm ni , otomatik tekan menu then deleted . pelik gak org yg percaya natang mcm ni .


bila aku deleted dan x send kat lain2 , aku tgk aku oke je . tade kena musibah sprt dikatakan dlm sms berantai tu . hahaha

gampang !

Hamka said...

kita boleh cakap 'bodoh' sebab hamka tulis 'bodoh'?

siapa Hamka?

ustaz? ulamak? tah sapa-sape?

..yuni.. said...

taksuka dapat mesej yang macam ni
"forwardkan kepada 10 orang..insyaAllah 10 minit kemudian anda akan mendapat keajaiban"


arghhhh tensen

Hamka said...

teringat zaman kecik..

masa surat berantai tiba kat rumah aku, arwah mak yang tak pandai membaca rumi, suruh salah sorang anak dia bacakan..

bila dah baca, dan terdengar akan dapat bala jika tak sebarkan, terus si pembaca tadi jadi cuak, dan mintak seringgit kat arwah mak untuk pergi fotostat.

Aku yang sedang tengok TV, terus cakap kat Mak aku, jangan bagi duit tu, tapi si pembaca tadi berhujjah akan dapat bala jika tak sebarkan, aku terus ambik kertas tu, dan koyak sambil gelak macam orang jahat..

Mak aku senyum tengok aku.

tiba tiba dari bilik sembahyang abang aku keluar sambil gelak, sampai keluar air mata,

Hamka, jangan gelak kat sini, abang nak solat, dah batal solat abang tadi..

lalu aku pun sambung tengok TV.

sekian.

Ps: Maafkan aku abang, aku tak tahu kau sedang solat, dah nak asar baru solat zohor ke?

cikpia said...

kalau aku delete jer...... aku tak sakit ati, dia tak sakit ati.

Tok Esah said...

haha, jgn layan jer..

Ismail said...

SIAPA HAMKA!!??
hahaha.. korang rilek la..
yg pnting korang tau Allah yg bg mudharat dan manfaat..
Allah xpernah berhajat langsung terhadap makhluk Dia..
makhluk berhajat 100% kt Allah..
even daun nk jatuh pn dgn kuasa Allah :)

azharjaafar said...

bukan aje surat/email/sms yang berantai.. kat masjid.. salam pun berantai..

Fawwaz said...

Tak dapat nak beli rantai punya pasal, sume di'rantai'...Hehe, aku rasa Kaum Melayu je yang suke mende2 macam gini...Mat saleh ada ke?..

Cik Muda Nurul:) said...

bagus kereta mayat buat pasal ni! dah ramai sebenarnya nak suruh kereta mayat buat post ni! eee! geram! degil sgt la saper buat surat@ emel berantai tu

couver said...

bukan semua manusia , tahu perbutan mereka itu salah.

couver said...

kadang 2kita rasa seronok menghentam manusia yg bodoh, yg tidak tahu, sesuatu itu benar atau salah.

couver said...

kita rasa diri benar, jalan yg lurus , bila mencaci org yg bodoh. Kesian, manusia yg bijak nampak org yg kurg, hulurkan tangan.

keningparut said...

tu la..gua pun heran ada ke patot percaya.ni mesti dulu ponteng sekolah agama rakyat ni.Ooo!

couver said...

-_-" x semua manusia pintar , berpandangan jauh macam PM ke 4, masih ada yg caci, namun beliau masih cuba untuk membetulkan masyarakat yg berpandangan serong kpd beliau. usaha utk melihat bangsa berdiri sama tinggi, duduk sama rendah, walaupun masyarakat main surat berantai , MLM , etc.

couver said...

jngn la dihina org yg x sk agama rakyat, mungkin mereka tidak mampu, mungkin mereka miskin, hanya ibu bapa menjadi panduan, pengajaran, ikhtiar hidup

couver said...

bukan semua manusia bodoh hina , yg bijak menafsir surat berantai 'mulia !!'

couver said...

juga org yg sesat, x kan la asyik nak sumbat dalam penjara, betulkan akidah mereka dahulu, niat org buat surat berantai ni baik , cuma kurang betul.

couver said...

walaupun ah !! senang cakap x baik hina org yg sebar surat berantai nih,mereka bukan bodoh, bukan sial, cuma mereka tidak tahu akan perbuatan mereka itu salah, itu jer . kita yg menuntut guru la apa la betulkan, jngn biar mereka semakin lari dari diri kita . kita akan mudah sombong bila berasa benar. salah !yg benar menolong yg salah !

couver said...

sorry la, idea ada datang tapi putus 2, perut x isi lagi. kalau yg reka fakta bodoh2 aku pun marah ! tapi kalau ke arah kebaikan pertimbangkanlah , x rugi tapi yg 'bijak ' dan 'tahu' padamkanlah ayat ugutan tersebut.

couver said...

bila aku tngk majoriti pengkomen kata org yg sebar2 ni BODOH, BANGANG, Aand etc, pandai sangatkah kita. sk MRSM ?, SBP ?OXFORD?, MIT ? sekolah menjahit ?

couver said...

x der manusia yg terlalu bijak ! x pernah salah buat pertimbangan !, budak yg hantar kata kalau x pass kat org lain murtad, syirik, gigi kuning, muka berjerawat ,and etc yg spesis 'pintar',dah tau salah reply la balik, nasihat la balik ,cakap elok2, kalau nabi cakap kasaq, jerkah2 , ugut neraka,mau org ikut ? lembut hati macam maggi terlebih masak ?x ader,makin keras macam batu lesung ada la.

couver said...

hari nih bila tngk FB ,ada org tag rahsia tarikh lahir ikut bulan Islam ?ini masalah negara !!, sapa punya dalang nih ?ini baru sial etc. Yg percaya x bodoh cuma kurang ilmu & dia x der 'guru' macam Hamka. Aku punya guru sk men dulu + pengalaman hidup jer

couver said...
This comment has been removed by the author.
couver said...

aku takkan gelakkan orang yg 'bodoh' ( tidak mengetahui ) kerana agama ,bangsa dan negara ! kecuali yg bodoh sombong . Tapi yg kebanyakan tu x tahu.dah end, no offense.

Ibnu Mutalib said...

tp kalau ada yg best,aku mintak org tlg 4wadkan..

couver said...

aku bukan nak lawan kau ke apa Hamka, aku x der 'guru',kitab tebal2 bahasa arab, tegur salah x tegur salah so JANGAN TEGUR.dame o
"

Orang mukmin bukan seorang pencela, bukan seorang pengutuk, bukan seorang yang keji dan bukan seorang yang berkata kotor." (Riwayat Ibnu Mas’ud RA)

ko cari la dalam kitab 2 yg tebal2 dan tanya 'guru' kau.Bila kita rasa bijak, sebenarnya ramai lagi bijak ! lebih ramai yg berpandangan jauh ! masyarakat !! hentikan penghinaan anda pada yg tidak mengetahui.Berebut komen macam nak naik bas jer.Apara.. -_-"

buah kedondong said...

salam..

napa la diorang ni tak penah nak sedar..

cetek ilmu dunia dan akhirat gamaknya yer

couver said...

aku pun x pernah dapat surat rantai, gelang,subang2 etc. x boleh ada handphone, baca pun surat khabar inggeris , mana ada cerita tabloid2 ni. Saper banyak surat rantai,gelang harap boleh kongsi ingin dinilai kaca atau batu sungai.

couver said...

buah kedondong, bukan semua orang belajar dekat Mesir, Libya and Jordan. x semua org tahu ianya salah .hishhh.

couver said...

x semua masyarakat 'dalam' ilmu macam ko, kapal titanic pun boleh berlabuh dekat ilmu ko !

couver said...

ada ko bagi sedar, caci maki guna kaki ada la !! -_-"

si kacak said...

to couver : relax la, jgn la emosi. aku yg kacak ni xde de nk emosi cam kau. ala, ni kn pendapat peribadi yg d lontarkn dlm bentuk blog. awat nk serius sgt. .. asal org dah start pk agm ok la tu, byk lagi org jauh dr agm kne duk pk. kn?? or bleh la lontarkan komen dlm blog seniri ttg surat berantai ni. tu pun klo ade org nk bc la...hahhahah...

hamka, aku pun penah kne gak...tym tu xtw.. skrg dh tw... xnk jd pak pandir. woha

zool said...

tu le.. nak berpesan tu ok tapi tak boleh la nak paksa2 fwd tu

couver said...

sory la si handsome ,bukan emosi ke apa , borg la ni minggu aktiviti, FREE !! x payah study teruk 2 , ha ha .SO jngn hisap rokok !!

couver said...

aku bagi movie yg patut korg tngk pasal surat berantai .Chibi Maruko chan Part 1 yg org betul punya. sinopsis: mula dia geram gila pasal kawan dia past surat berantai, bapak dia koyak surat tu dia nangis giler, budak tu pun 'KAWAII !!, last2 dia maafkan kawan dia , satu kelas maafkan budak yg bagi surat berantai hantu tu. end .

GreenAppleKu.com said...

Tuan Blog, saya nak copy masuk blog saya sebab apa yg nak saya tulis, tuan telah tulis dengan baik.

Lepas nih, minta tulis tentang isu
PERCAYA PADA ILMU BINTANG MERANGKAP TARIKH LAHIR. Kononnya nasib seseorang itu , kaya miskin seseorang itu boleh di ketahui melalui ilmu ini.

Cuba letak tarikh lahir anak kucing korang dan tengok apa kata bintang tuh..hehe..

si kacak said...

bc talim lagi bagus

couver said...

Dey macha ! copy paste ? kalau salah kita tanggung, bila makin ramai yg jumud berfikiran hina org yg x betul , ah sukati koranglah !

Namaku Asumira said...

hahahah
kebetulan
sedang ku baca post ni
pastu xsampai 5saat
dapat sms berantai..
nak pulak bestfriend sdri
adoi la

Encik Psychopath said...

bek tak payah balas. rugi2.

izuan said...

encik hamka,

orang sekarang semua nak senang.. termasuk la gua sendiri.

trend melayu muslim sekarang:

nak masuk syurga cara mudah?
nak dapat pahala jihad?

tekan je button 'report this' di mana2 grup anti-islam di laman fesbuk anda.

sambil tengok porn pun boleh masuk pahala 'jihad' kononya..

pun begitu, sempat promote jualan besarkan alat kelamin sambil ajak orang ramai2 'report this' di laman2 forum dan e-mel2 sampah.

kecewa...

tapi kelakarr pun ada jua...

Nani Aling said...

Orang "slow" tolong jangan baca blog ini kerana ianya memerlukan penghayatan tahap tinggi. Kan blog ini mangundungi unsur 18sx dan 18sg so berhati-hati.

Kura said...

Syabas Hamka, macam ada perubahan je kali ni.. hehe

Harap2 post seterusnya pun lebih kurang macam ni, jangan ko garis2 tu untuk perli orang pulak... :)

Satu cerita benar: Ada satu kumpulan tabligh datang ke rumah seorg ustaz untuk mengajak keluar ke jalan Allah. Selepas beberapa siri ceramah pendek, akhirnya ustaz itu bersuara.
"Saudara, apa yang saudara buat ni merupakan sunnah Rasul yang tidak ramai nak buat pada zaman ini, alhamdulillah. Tetapi oleh kerana saudara tidak menjaga kebersihan diri ketika menjalankan sunnah ini, bukan sahaja saudara, malah Rasullullah yang saudara kasihi itu akan difitnah oleh org."

Teruskan menulis Hamka, tulis kerana Allah bukan kerana marahkan manusia...

azharjaafar said...

perghhh.. yang terbaru.. komen berantai.. nak glamerkan blog sendiri ke?

*sori hamka.. terkomen 2 kali kat sini..

newbie said...

bro couver,
sabaq naa.apa yang hang kata tuh ada betulnyaa.ayoyoyo.comment berantai nampak?kihkih.
entry hang yang da latest mmg best.
bro,awat ceq tak dapat nak post comment kat blog hang?
papapon,ceq suka gaya pnulisan hang.
teluih ada jitu.
but bro hamka,hangpa yang paling baguih.

asrif said...

Mungkin kereta mayat boleh bukak post baru cara2 untuk sedarkan mereka ni.. termasuk la org2 MLM ni.. sebab saya pun pernah mengalami situasi dimana bila kita tegur mereka.. diorang mesti nak attack peribadi.. pegi balik belajar la.. minum susu..la.. kadang saya pun pelik kenapa diorang buat macam ni.. saya tegur elok2 jek... so.. harap ada maklum balas kereta mayat....

RayyanZilfi said...

selalu dpt sms berantai ni..abaikan!

Abu Ryan said...

"Nani Aling said...
Orang "slow" tolong jangan baca blog ini kerana ianya memerlukan penghayatan tahap tinggi. Kan blog ini mangundungi unsur 18sx dan 18sg so berhati-hati."


yup!agreed with you! actually bukan setakat "slow", malahan tanak guna otak...

ismail said...

aku pun menghentikan sms berantai tersebut di hp aku sendiri.

tapi tak larat jugak nak ignore.

dan aku pun reply balik kenapa sms ni salah, tak bagus, bla bla bla ...

sampai sekarang aku tak dapat langsung sms (dari dia lah...)

tak apa lah ... sekurang - kurangnya dia dah jimat 10 sen (atau 1 sen - kalau masih di dalam friend list) kerna tak sms aku....

Anonymous-X said...

Hei Kote (Abu Ryan's new name)...

What happen nigga? This ain't you nigga.. what's buggin' you mannn... where's your 'suck my dick if you don't like my shit!' shitss... ?

This ain't 18sx nor 18sg mannn.. this is 45sxg shit! You know what am sayin?! Shit man... let's talk shit here..

Puan Sinis said...

setuju..ibadah bkn semudah itu..
hantar 20 msg masuk syurga pe jadah sume 2...
yg heran masing2 rasa "cuak" la,"insaf" la...
tp yg hakiki,yg terang2 dlm surah tuhan suh buat,xnk buat...
adoiii

Abu Ryan said...

kalau dah "slow" tu memang slow gak..hehehehe...

couver said...

tengok HAMKA, semua org dah guna ayat 'SLOW', seolah-olah orang yg bodoh, lambat pick up tidak layak untuk memahami agama, tidak layak baca blog kau ? itu maksud kau ? -_-"
tolong terang dekat aku !harap maklum.

.:rizaL:. said...

pernah percaya surat berantai n i got my lesson from my teachers n parents.

cek chun said...

aku ingat sms, emel berangkai jer ada.
rupanya komen berangkai pun..
hehehehe

aku tak penah nyer reply balik. buat mengabih kredit saja.
kawan aku pun ada mcam ni.siap potostet sampai 25 keping bagi kat kawan-kawan. di era emel dan sms, dia masih potostet..hehehe
bila slow talk ngan dia, baru dia realise dia tersilap..

slow tu memang perlu.
dan slow itu banyak maknanya.

zaizo said...

entahlah apa punyala bangang ops bodoh..kalau mcm tu punya senang xpyhla nak buat amal ibadat baik buat kerja tu je rantai semua org ajak masuk syurga sama2 kononya owh hahahah

Abu Ryan said...

Suck my dick if you don't like my shit!! Slowwwwww!!

Abu Ryan said...

Yes! Kepada sesiapa yang ada otak tapi tanak guna, jangan baca blog ini kerana blog ini hanya boleh dibaca oleh mereka yang mempunyai daya pemikiran yang tinggi! Pendek kata, yang bodoh dan bebal sila keluar!! Berambus korang semua sebab bodoh bangang tak reti apa yang Hamka nak sampaikan!!! Sapa suruh tak sekolah dan jadi bodoh sangat? Bodoh!! Bodoh!! Bangang!!

Seperti biasa... suck my dick if you don't like my shit!!

Anonymous said...

salam..

ke 100! yeye!

Abu Ryan said...

hehehe....ada troll nak femes guna gua nyer id?

ni sah2 lembs yang dah buthurt..

waakakakakaka...

memang loser siot....cuba2 la carik identity sendiri..anyway, tak sangka ada orang nak menyamar guna my id..great!

ni mesti lembs yang buat mlm yang dah kena maki ngan aku, pastu tak pueh ati ni..wakakaka...

so, terbukti ko dah takde mende untuk pertahankan..so start la spin and spin and spin around..

keep it up you dumd ass..

athirah addin said...

urm..setuju2..sy dulu pun ttbe jd 'bodoh' n 'slow' g caye bnde karut marut uh..ble bce balik ase mcm tak logik sgt..haha..thanx 4 remind..!

Ashiekien said...

memg ade manusia yg bodoh......tp lagi bodoh klau kita ikot ape yg dia buat........

Abu Ryan Kote said...

Yeah bebeh that's the spirit! I ain't no MLM shit! They all can burn in Hell! You are my idol! Together with Eminem shit, we rock bro! I like your comment previously :

"yang ni lagi satu....mender yang mencarutnye? perkataan kasar ader la..kat keta mayat ni, lagi la sopan ayatnye berbanding si aidid..tapi tu pun bukan dia mencarut..

asal nampak huruf f. u . c . k . je, terus korang anggap mencarut..

tu satu term dalam bahasa pasar untuk menunjukkan marah..bukan merujuk kepada perbuatan..

yang bro hamka keta mayat ni tulis lak, lagi la sopan dari tu..

cam aku bagitau earlier, kalau rasa tak leh tahan, rasa korang pandai sangat, takyah masuk sini..sini tempat kitorang nak tumpang belajar dari orang yang sudi kongsi maklumat walaupun cara kasar..

korang tu semua yang sentiasa sopan..skang aku tanya korang, ni dari lirik lagu eminem (penyanyi orang puteh tu kalau korang tak kenal)...

'so you can suck my dick if you don't like my shit'

ape yang korang paham?

ngong!"


You're the best...!!! Fuck you!!

Abu Ryan Kote said...

I like the cara kasar bro!!

" To all the motherfuckers, let's stop the SMS berantai! All of them are full of shits!! You think you can go to heaven just by sending some fucktup crap SMS to 20 different motherfucker? You will burn in hell instead! Hahahha... Loser piece of shit! Bodoh macam anjing! Simple thing also cannot think. So, to sum this khutbah, to all the motherfuckers that can't accept our words, fuck you! Get the fuck out from Kereta Mayat's blog! You're too slow and too dumb to understand us. Only the chosen one that can understand the true meaning of our words! We got all this double, triple meaning shits that your slow, weakass dumbshit can't understand even a single word like FUCK !

Anak Wak Mail said...

sebab nak masuk syurga dan dapat pahala dengan cara yang mudahlah,,sebab tu diorang forward mesej nih..

samalah macam org yang nak kaya cepat kan..hihi

Halim said...

Aduh... apa dah jadik la komen2 ni... Abu Ryan ni sapa ni? Ayat2 dick la, fuck la... bole berenti tak? Cemar la...

Maria Ozawa said...

Ini ke cara umat Islam sekarang berdakwah.. Bodoh, slow, bangang, shit... Ilmu baru sejengkal dua, sudah nak kata orang lain bodoh, ini lah islam moden, bercakap, berfikir, berdakwah takde ciri2 islamic langsung...

Anyway... Bagus teruskan macam ni supaya lagi ramai orang islam "moden" yang makin konpius... 

Nanti dah habis konpius jangan lupa saksikan movie lakonan saya. Kalau nak saya datang Malaysia just give me a call okay.

Love u,
- maria ozawa

Abdullah Aziz said...

Salam...
Ramai nya ummat..
Ade yg marah, ada yg suka, ada yg x faham, ada yg buat2 faham, ada yg menceritt, ada yg kutuk, ada yg puji, ada yg suka, ada yg sayang, ada yg berantai, ada yg bergelang, ada yg pakai helmet baca blog ko nie bro. Ialah diaorang percaya kalau diaorang pakai helmet otak diaorang x dapat dibaca oleh alien yg nakkan maklumat dari blog lu nie bro..
Takut x korang, jadi pakai lah helmet untuk kesenangan dunia dan akhirat.. Nie lagi 1 kalau korang nak helmet free kena la keja sikit, senang je, cari 10 orang yg nak helmet nie korang dapat percuma 1, kalau korang dapat cari 100 orang korang dapat 10 helmet free, percutian dalam tanah sampai kiamat, 100 ela kain putih dan sebuah kereta mayat tajaan Tan chong motor.

Nie la Mlm + surat berantai kah kah kah

Hamka said...

apa apapun komen korang, aku nak ucap tahniah kepada cik ungu kerana menjadi pengkomen pertama

woha!

Anonymous said...

Tahniah abah kau! Nak berdakwah ikut cara yang betul, kau publish sini kena pikir berapa ramai orang Islam moden yang amek dan percaya bulat2 cara kau nih... Baik la kau promosi video dvd aku... Boleh gak aku bagi sales komisen....

Love u,
- Maria Ozawa.

Anonymous said...

Assalam
Maria oh maria.....
Piraaaahhhh.....!!
Dok di jepung sibuk hal malaysia!
Pilah tengok sedara mara hang yang dah kena bala dari Tuhan.
Sibuk!

Khalid
P/s: Agak-agak ABAH KAU suke tengok lakonan kau yea....

couver said...

Hadoiiii !!, syukur la tulis panjang lebar ada gak yg setuju walaupun bernama maria ozawa !! ? -_-"
semoga sihat, bebas dari radiasi yg melanda.

couver said...

Dosa pahala Allah yg tentukan. kadang2 bila manusia berbuat kebaikan, ia menjadi dosa kepadanya. Namun apabila ada manusia cuba untuk melakukan dosa, atas rahmat Allah, dia memegang hati manusia itu untuk membuat kebaikan, pahala menjadi miliknya. Mudah mudahan Allah rahmati kita.

couver said...

Kita tidak taahu nasib kita, mungkin kita turut akan menjadi pemain MLM kerana kesusahan hidup atas sebab kita selalu mencaci dan menghina Org yg main MLM.Camtu jugakla surat berantai bla bla etc.

couver said...

pengalaman hidup mematangkan kita , bukan hanya membaca. Lihat kebanyakan org yg berjaya, kalau kita tanya , apa yg buat anda berjaya ? pangalaman !! confirm !! degree second position factor. Baca tu pun perlu la,wajib.

couver said...

so jngn hina pendosa , mlm, penyebar surat gelaang anting. so ...!!! jngn hisap rokok -_-"

Anonymous said...

cik hamka, sy nie sbnarnya dah lama baca artikel2 encik, baru hrni nak komen..

cik hamka ni tabligh eh?
banyak sy dgr yg tabligh ni kelompok sesat, sy confuse.. boleh x cik hamka kasi kat sy dalil yg kukuh yg menunjukkan kebenaran tabligh ini.. tolong lah ye,
ty!

Maria Ozawa said...

Woi khalid, nak berdakwah bukan ikut tempat, kat mana saja wajib buat. Tuhan turun bala kat Jepun kau suka, kau tunggulah balasan Tuhan turun kat tempat kau!

Anonymous nama pun xde, bodoh pulak tu, shit! Suka2 kau kata tabligh sesat, kau ni Tuhan ke tau sape sesat, Tanya Hamka sebab dia Tuhan jugak ke? Cuba tengok diri kau sendiri dulu, solat cukup? kalau cukup pun semua solat kau tu diterima ke? Kalau diterima bgtau sebab kau pun dah level Tuhan, aku nak ajal ramai2 kawan2 kat Jepun ni sembah kau pulak... Bodoh dan bangang..

Anonymous said...

Assalam Maria,

Moga Tuhan ampunkan aku dan kau dan seluruh mak bapak aku dan kau dan adik beradik aku dan kau dan semua ummat hingga bayi yang terakhir dilahirkan diatas muka bumi ni. Betul...dakwah itu penting!

Khalid
P/s: Abah aku ajar jangan gaduh-gaduh dengan orang pasal Tuhan sayang setiap manusia lebih 70 kali dari sayangnya seorang ibu kepada anaknya.

Ya Rabb...tenangkanlah hati semua hambamu yang terkena musibah disemesta alam ini. Sesungguhnya aku sayang mereka semua..Ya Rabb..mereka pun hamba sahaya macam aku....lemah,longlai dan leka..have mercy on us!

Jom belajar berdakwah di markas-markas seluruh negara!

Abu Ryan said...

abu ryan fake tu just nak perhatian..biasa arr..spinner...keep it up..keep on spinning..wakakaka..

tak cukup kasih sayang la katakan..hahahaha

abaikan je mangkuk tu..

Abu Ryan KOTE said...

Yeah bro, keep it spin keep it tight! We are new generation bro! Kasar is our new way of life! Hamka tulis tak cukup kasar, tak best. Apa da asik guna bodoh dgn bangang?! Kita belajaq dari Eminem, budak2 lain ni tak cukup sekolah! Bodoh anjeng! Kita guna fuck, shit, babi... baru gempak! Sirius ko la idola aku bro, kata2 ko tu menusuk masuk straight dlm jiwa aku! Bila ko tulis suck my dick if you don't like my shit, mengalir air mata aku bro! Siap taik palat terkeluar sekali! Hahahaha! Orang lain tak berani tulis mcm ko, Hamka pun hampeh! Bukak la blog baru bro, kita dakwah cara baru! Pastu kita carik anjeng2 MLM semua, kita sula semua! Yang tak paham pegi mampos la kan, sapa suruh tak sekolah?! Diorang tu tak patut jadi manusia! Masuk neraka semua! Jom la bro... Please..

Aby said...

Woi maria ozawa! Meh kangkang depan aku bg aku ajar sikit! Pendosa! Ko tak paham apa yg nak diorg sampaikan! Ko blah je lah! Belagak pandai... Lain kali pegi belajar dari Abu Ryan! Dia memiliki tahap pemikiran para wali! Wali Kengkeringkongkeng dari kepulaun borneo! Ko apa tau? Tok guru kitorang Eminem! Tok guru ko sapa? Belagak pandai..!

Abu Ryan Kote said...

Maaf semua, memperkenalkan ahli kumpulan baru Jaringan Abu Ryan, Aby.

zuraida said...

salam hamka yg hensem..
apa khabar? harap sihat..aku ok je nih...malas layan komen2 tu..yg pasti i love u hamka...udah le..terus menulis utk insan seperti aku nih...jumpa lg..

maris said...

muehehehheheheh sape sampaikan pd org lain memang bodoh.kahkahakah

Suhaibah said...

Emm.. saya pn byk dpt surat dan sms berantai ni.. Tp biasanya saya baca ayat pertama dan ayat terakhir je.. lepas tu tak tau dh hilang ke mana. Kalau sms boleh delete, kalau surat biasanya jadi kertas contengan senarai barang nak beli barang kt Giant la.. hehee..

AntibudakSLOW said...

SLOW..SLOW...SLOW...

P/s : SLOW n SENGAL

Hamka said...

satu lagi sms dapat hadiah ke apa, Tajamkanlah BS detector masing masing

IrfanzBlog said...

selalu gak dpt SMS cm nie..tp buat tak tahu je walaupun suruh forward ke beberapa orang. kalo tak forward ke bala la dan macam2 lg. yg pelikya kau sampai skrng ok je lg..ini sume perbuatan org yg takbertanggungjawab.

iniialahaku said...

simpan buat perkasam je dlam inbox tu...

Abu Ryan said...

Sokong Antibudak slow! Yang tak paham tu berambus je la! Pegi mati terus! Suck my dick if you don't like Hamka's shit! Bodoh!!!

penyelam_tempur said...

bagus2...

AkuMuzikFilem said...

Salam bro hamka. ada masa tolong baca entri saya. link kat nama saya ni je

Diba Chan said...

aku dapat mesej camtu. Dlete dan buat tak tahu. gasak pi la!

aku mls nak layan.

Lebai Muda said...

WEH... Apahal comment2 kali ni EMO gile neey.... Macam bebudak kecik le korang...

:couver: aku syorkan ko jumpa je cik hamka face 2 face... tak faham agama, tanya ahli agama yang beramal dengan Al-Quran...apa nak gadoh2..

Oh mungkin yang emo2 tu terasa hati kot, sebab diorang selalu forwardkan email...Hmm,maybe...

AkuMuzikFilem said...
This comment has been removed by the author.
Aby said...

Bang Abu Ryan... saya baca abang pandai mentafsir perkataan FUCK, jadi apa maksud tersirat (double meaning) dari lirik di bawah ni>

FUCK IT ALL! FUCK THIS WORLD!
FUCK EVERYTHING THAT YOU STAND FOR!
DON'T BELONG! DON'T EXIST!
DON'T GIVE A SHIT!
DON'T EVER judge ME!

Dinyanyikan oleh Slipknot, Surfacing, harap abang Aby Ryan dapat tafsirkan untuk saya yang slowww ni.

Abu Ryan said...

Hmmm.. Slipknot ya... abang kenal diorang ni, sama la mcm abang kenal Eminem.. sama2 main guli dulu la katakan...

Slipknot ni nampak je macam kumpulan setan, tapi hati mulia. Ingat ya, yang penting niat!

Jadi tafsiran FUCK pada lagu ini menjurus kepada meniggalkan dunia; iaitu marah dan benci kepada dunia. Dalam erti kata lain, zuhud. Bagus ko jumpa lagu ni, hafal dan nanyi lagu ni setiap pagi.

Hamka said...

pakcik ni dah tua, tak pandai mencarut bahasa moden..

pesan pakcik, jaga lidah, jaga diri..

pesan kat diri sendiri jugak..

Abu Ryan said...

patut la troll ni excited bebenor baca statement aku secara 'lucah' dan intetrprate secara lucah...

gay ghopenye..

otak kuning...anyway, ko punya pasal la 'abu ryan' yang palsu...ko dengan dunia ko.. takde kaitan pun ngan aku..kekeke...

to Bro HAMKA, aku pun tak paham ngan bebudak slow cam ni..aku kasik contoh..dia excited terlebih...maybe dia ni betol2 retard kot..kekeke..and maybe too slow..

ayuhidayu said...

ayu bru dapt sms berantai tu dr member opis..trus ayu bagi die bace

ayuhidayu said...

ayu bru dapt sms berantai tu dr member opis..trus ayu bagi die bace entri ni

Anonymous-X said...

Aik Hamka... FUCK tu mencarut ke? Aiseh, sorry la sangat2... sebab kawan ko (Abu Ryan) cakap bukan mencarut, cuma double meaning jee.... meh sini aku ingatkan balik.

Riwayat Anonymous-X berkata, beliau pernah melihat Abu RYan (ori) menulis...

""yang ni lagi satu....mender yang mencarutnye? perkataan kasar ader la..kat keta mayat ni, lagi la sopan ayatnye berbanding si aidid..tapi tu pun bukan dia mencarut..

asal nampak huruf f. u . c . k . je, terus korang anggap mencarut..

tu satu term dalam bahasa pasar untuk menunjukkan marah..bukan merujuk kepada perbuatan.."

Jadi dirungkaikan di sini, dengan melihat kepada contoh, FUCK boleh digunakan... betul tak? Hahahaha

Anonymous-X said...

Eh, terlupa... lastly, "Suck my dick if you don't like my shit!! "

Cik Nad said...

selalu dpt. tapi tak penah ikut.

Anonymous said...

mungkin en hamka perlu tukar perkataan bodohtu pada tak berapa pandaiker, tak pon 'terlalu pandai' ker. hm. may be bahasanya lebih elok sikit. Bukan apa, may be ramai yang terasa nanti, kadang2 kitapon tak perasan kita salah cakap. Nak berdakwah kena jugak kena caranya. Saya sokong en hamka. Cuma bahasanya, perlu diubah. Sebab agama kita mementingkan kesopanantu and rendah hati. And matlamat tak menghalalkan cara. No offense ya.

Hamka said...

ye

Anonymous said...

=)

Eri-chan said...

sampai skrg masih ada dpt. tensen..

alamak...zaman2 blaja pergi fotostat..terikut2..sangat bodoh bila rasa lepas dah post.

Ya Allah, tiada perantara untuk meminta dariMu.

Hamka said...

: )

Potassium Hexacyano Ferrate said...

tah pape agak ea,,,, siap kte klau x anta kpde 10 owg ,,, akan kiamat lah,,, syirikk,,, jauh mereke2 yg mncipta bnde nie,,, sye klau ade owg anta cm tu sye wat x tau jew,,,, ngan alasannn ,,,, lupe nak read that msg,,,,hahhaha nmpak nyer persoalan yg selame nie bemaen d fikiran adlah,,, btolll,,, sye ske lah hujah yg d beri oleh encik hamka,,,, makn dlm,,, keep it,, up,,,

Hamka said...

: )

mad zin said...

bidaah dolala tu surat berantai

Hamka said...

kat bawah surat berantai tu adalah fatwa kaum kera..