Apr 20, 2009

Wake me up when election ends?

(Writer’s Block??? Part 3, read here for writer's block part1 and part2)

This is my first entry in English, and for your information before we get serious about this, I actually got BM July exam because I got 7 in BM, and I wish to take BI ‘August’ paper since my BI was 8 for SPMV even I get A1 for PENDIDIKAN ISLAM and SAINS… woha!, Whatever..

So today, to test my English skill, I would like to write about ‘music video’ where you can’t watch it but you can read it, freak? Never mind because I as a ‘music video director’ think that I am ‘Perasan Busy’ so to make it as simple as possible I just write and you can pretend like reading a video clip and watching inside your brain, so we call this ‘read’ a Youtube, he he..

So before you ‘watch’ this video clip, the first term you must fulfill is, all of you should watch the Greenday(or Blueday?) video clip entitle “Wake Me Up When September Ends" the fourth single from Green Day's seventh studio album, American Idiot. Released on June 13, 2005.

Ok, now we’ll go straight to the point. This video clip is about a teenage couple, played by Jamie Bell and Evan Rachel Wood.

The video focuses on the teenage couple as the boyfriend promises that he never want to leave his girlfriend, scene in the grass field. Later in a lengthy sequence, the girlfriend confronts him about something he did, repeatedly yelling, "How could you do this to me?" Although the audience's initial assumption may be that he was unfaithful, subsequent scenes reveal that he is in fact enlisted in the United States Marine Corps without her knowledge, and he said, :”I do this for us.” And she started to cry badly..

The video then shows the boyfriend in battle in Iraq being ambushed by insurgents. The war scene cuts out with the boyfriend taking cover after being separated from his squad in the ambush. It cuts back to the girlfriend again, where she is crying. Since the war scene suddenly cuts out, the viewer is left to think about what might have happened. Err, just wake me up when September ends..

Ok, done, all of us already know about “wake me up when September ends”. Base on the storyline of the video, it was about the event of 9/11.., Now I’ll rewrite the new lyric and 'redirect' new video clip for this song, so I ‘change’ the title of the song :-

"WAKE ME UP WHEN ELECTION ENDS"

Ops, I’m sorry because last week, Malaysia already passed small election in 3 places, and all end by the results “win-win situations”

Forget about that, this song and video clip appear perhaps to enlighten your mood, whatever…

So, let’s read and watch inside your head.. (please refer Harakah Tabloid for clear visualizing about this video clip)

"WAKE ME UP WHEN ELECTION ENDS"

This video focuses on the teenage couple as the boyfriend promises that he never want to leave his girlfriend. Don’t forget the boy wear a Kopiah and the lady wear Jilbab, Later in a lengthy sequence, the girlfriend confronts him about something he did and repeatedly yelled, "How could you do this to me?, tell me this is just “hot-hot-chicken –shit” Although the audience's initial assumption may be that he was unfaithful, subsequent scenes reveal that he was in fact enlisted in the PAKATAN RAKYAT team without her knowledge, and he said, :”I do this for us.” and she started to cry badly just crazy like a pig(menangis gila babi)...

The video then shows he joined a riot somewhere in Malaysia and suddenly being ambushed by FRU. The 'war' scene cuts out with the boyfriend being detained in ISA . It cuts back to his girlfriend again, where she was crying with poster, FREE ISA. Since the scene suddenly cuts out, the viewers have to think about what might have happened. Err, just wake me up when Election ends lah!..

So take your guitar, and enjoy this song:-

(GREEN OR BLUE DAY LYRICS)

*****

"Wake Me Up When Election Ends"

Khaliff has come and passed
The Slanderer can never last
Wake me up when Election ends

like my Khaliff come to pass
As four years has gone so fast
wake me up when Election ends

Here comes the war again
Between same religion
Renew your sin again
And don’t know who you are

As my memory rests
But never forgets what they lost
Wake me up when election ends

Throw out your Deen again
Like you did when fight began
Wake me up when election ends..


(Repeat chorus until SPR make new announcement about new date of new elections)

Ps: Writing by somebody who never learning of Mathematics and Science in English.. sorry for any type of mistake, TQ

126 comments:

mat_pitamd said...

so..what is the you?
we are the same2, i olso got 7 in my BI, but never feel failed...

nice try brader...dont drink and drive...

p/s: sebenarnye hamka, aku ade kat india nih, terkesan dgn jemaah2 dekat masjid kat sini, komuniti tak ramai yang muslim tapi masjid penuh, hidup 24 jam walaupun masjidnya buruk je, alhamdulillah, tak macam kat mesia, masjid je lawa tapi berkunci...oh...

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

aku baca sambil pegang pegang kepala.

aku rasa kepala aku sakit.
hahahahaha

Anonymous said...

p/s writing by ...

should be

written by kot..

betul tak?

Mat Dendang said...

Rasenyer xpayah laa correctkan english Hamka, kan die dah mintak maap tuh, xgitu?

Lainlah kalau Hamka de niat nak belajar, ye la correct die banyak2 nanti terasa lantas merjuk la plakkkkkkkkkkkk!!

JahRera said...

slm brader hamka,

maaf jahrera kata entri ini membuat jahrera tergelak tak habis2.

fitri gemok said...

bahasa jiwa bangsa je...

tapi dalam agama, satu bahasa nanti semua org paham, dalam kubur mase dah jadi mayat kalau terer cakap arab pun rasenye susah nak jawab...

ape ade pade bahasa...dakwah yang kene terus jalan...hohoho

namaku sudah tidak dikesan said...

salam

i'm quite hard to understand english well,as during my school days, i still learns maths and science in english,..
so,i juz scan lah.. sorry ya hamka.

p/s:wat blog best camni,rupnye bhs pun x pass???
(jgn mrajuk)

Neo Rantissi said...

bro hamka, tulis lirik plak ah pasni ni, kuar album...hehehe

p/s: ni kalau green day baca nih, mau terkesima diorg, hahaha!

toaster said...

hehe
rasenyer freak tu lebih sesuai ditukar ngan "weird"
n_n

an2blur said...

hahahaha.

gelak sorang2 depan screen laptop.

tak sangka beliau ada idea camni utk post entry.

u're funny.

cheeseandonion said...

hehe.aku rs ok je english ko, hamka. aku nak tergelak bc content entry ni, wpon ditulis dlm english tp masih leh maintain kekelakaran nye. bagus2. n xlupe msgnye pon best jugak.

zawq said...

anonymous,

Ps: Writing by somebody who never learning of Mathematics and Science in English.. sorry for any type of mistake, TQ
"writing" here refers to a noun. which means, (sebuah) penulisan oleh seseorang yang tidak pernah belajar science and math.

NOT
ditulis oleh (written by)oleh seseorang yang tidak pernah belajar science and math.

both are acceptable. but after the word 'never', you must use root word. which is 'never learn'.

hamka,
aku sebenarnya menyokong sains dan maths dalam english. science terms bertambah setiap saat, kita x kan mampu mengejarnya. sekarang, mereka yang menguasai science menguasai dunia.

kalau bangsa melayu mundur disebabkan keengganan mereka menerima english sebagai bahasa ilmu, habis tu - ada ke orang-orang lain nak belajar bahasa melayu?

lagipula, setiap journal dan thesis kebanyakannya menggunakan dwi bahasa, atau dialih bahasa ke bahasa inggeris. kalau tidak menguasainya, alamat, x kemana la kita jawabnya.

Fartamorgana said...

Slm,bagi sy bahasa xpenting janji msg yg nak disampaikan tkesan dihati org yg hendak disampaikan,like 'music is universal',so xde kena mgena ngan broken english bro hamka,he3,jgn marah bro,no pain without gain

coconotty said...

salam.. ni 1st time bg komen..

lawak gler la entri ni.. kreatif plak tu.. and maksudnya jugak sangat mendalam..

Fartamorgana said...

Zawq,I dont disagree wiz u,melayu mundur bknnya xblajo english tp cara pemikiran org melayu yg suka mjatuhn satu sama lain,cuba tgk jepun xblajo english,bole maju gak,yg penting sistem pbelajaran malaysia kena kaji,aku dulu keje airlines kena deal ngan pax seluruh dunia,1st iview kena tanye,'can u speak english?',bila aku start keje sampai aku bhenti kerja,kebykan org yg dtg msia xpandai ckp english,itali,france,china,arab,aku pulak tpaksa guna bhs isyarat tangan kt diaorg,so apa yg penting bak kate wonderpets,"kerjasama",tingkatn keyakinan diri,buang 'penyakit' yg ada dlm diri org islam,barulah maju,aku pernah dengar zaman maharaja cina dulu,org2 cina yg lari dr china wujudn komuniti yg ada dana btujuan utk bantu geng2 dia yg ingin bniaga,sbb tulah kalu engko tgk cina kt msia ni maju,tak mcm kita org islam,zakat b'bilion tp still ramai yg miskin,yg kaya btambah kaya,konsep islam ke mcm tu,so zawq sebelum nak buat tesis dlm english,cuba buat tesis psl 'penyakit' melayu mundur ni dulu

Atif said...

bro..u r da best!haha..aku even dpt A for spm english..tp still tak reti nak cakap omputeh..huhu..i'm math teacher..trying to speak english wif my hubby..huhu

INTAN RH said...

grammar salah blh tima tp janji org lain blh fhm hehe.. :)

affendik? said...

hamka,

sebagai bakal cikgu BI, aku bagi kau A! huhu
keep up the effort, bro.. ^_^

Nor said...

Your english is not bad at all...

Anonymous said...

hahahaha... (lawak gila bro nih)

kedaijamu_englishnya_apa said...

don't wake me up because i don't want election ends....hahahaha
but must wake me up before azan subuh ends

Saudagar Co _ said...

tergezut aku ada entry speaking omputih.. mcm josh pon ada..

ada jemaah foreign mai halqah kah hamka? :D

Adlina Aida said...

bismillah..

your english is not bad. masih boleh maintain lawak walaupun ditulis dalam english. dan seperti biasa, saya akan senyum tersengih-sengih membaca setiap entry baru kamu. good job! :)

jazakallah.

zawq said...

fartamorgana,

"zawq,I dont disagree wiz u," maknanya kau agree dengan aku la kan. =)

OK-lah fartamorgana, kau check vocabs english ada berapa juta? itu tak termasuk jargons yang digunakan dalam perubatan, engineering dan sebagainya. please compare with vocabs melayu yang hanya puluhan ribu.

kalau kau baca Sapir and Whorf hypothesis, kau akan faham bahawa 'people's world views' ini diperanguhi oleh bahasa.

memang aku tak nafikan sikap orang melayu macam tu. lepas tu, aku nak tambah, orang melayu suka dimanja-manjakan. susah sikit, nak menangis. (aku pun melayu jugak, so aku faham).

aku fikir, tak salah menguasai satu ilmu dengan menguasai bahasanya terlebih dahulu. tak bertentangan dengan al-quran dengan sunnah pun.

cuma, dari segi perlaksanaan itu, kena bijak, dowh! maksud aku guna dwi-bahasa atau teknik scaffolding. kalau kau nak tahu, brunei tu lagi advance, dalam tahun 1985 diorang dah start ajar math and science in english.

so, where do we stand now?

akhir kata, kalau melayu tak maju, kau ingat ada ke orang nak belajar bahasa melayu? orang pandang pon tak nanti. OH!

p/s: jangan plak kau buat sihir tuju-tuju kat aku lepas baca komen ni.

salam peluk cium,
zh.

nbn said...

woha! terperanjat juga tengok entry kali ni.. tak pe tak pandai pun janji kita try.

Aku teringat boss aku dulu org German Barat,Bila dia silap pronounce atau tulis dalam bahsa omputeh, dia akan kata,"Es tut mir leid, Englisch ist nicht meine Muttersprache"

Kita memang kena bangga dengan bahasa kita sendiri. Tetapi mengetahui bahasa oumputih adalah juga satu keperluan.

Tapi belajar math dan science dalam bahasa omputih adalah pelik lagi ajaib. Samalah macam belajar subjek Inggeris dalam bahasa Melayu. Ha amacam? boleh imagine?

Aku tak sokong 200%. period.

Anonymous said...

x pelik lansung blaja mat n sains lam english..koz sains n mat ni berkembany every second and sme buku2 term sains sme dlm bi..kakak ipar aku yg keje kat dbppun kate yg buku perubatan cothnye xde lam bahse melayu...sme lam eng..so xde salhnye blaje lam bahase eng mat n sains tu..bagi aku org yg x sokong ni samela menolak ilmu...x semestinye blaja lam eng terus lupe bahase melayu..tu xkan lupe tu walopun mati..kan ke lahir as a maly...wallahualam...

Anonymous said...

bro ni lawakla...

Anonymous said...

kelaka la entry ni..

tak boley tahan tang hot-hot chicken shit ( hangat2 taik ayam)

papepun welldone bro!!!

s0ka said...

writing kalo nak guna sebagai noun sepatotnya kna tulis 'a writing' kot? ye x? jd kna la guna 'written'.. hm,nth2 bro ni sj je kot tulis centu? tgk ayt kat ats tu orait je,power je bahasa..

psl blaja guna bhs inggeris utk sains n matematik dlm bhs inggeris ni,rsnya org yg sepatotnya bg pendapat ialah mereka yg telah berjaya dlm bidang sains dan math kot. ye x? sbb mereka yg telah melaluinya.. maka mereka tau apa yang diperlukan untuk berjaya dalam bidang tu.. btol x?

apa2 pun itu cuma pendapat aku yang hanyalah seorang insan yang punya kelemahan.sama2 kita fikirkan..

s0ka said...

tp..di mana pun kita..sama2 lah kita blaja ilmu yg baru..bhs inggeris ke bhs arab ke.. bia merangkak asalkan konsisten.. tahniah r bro blogger..

PokNik said...

A'kum, Bro hamka syabas..a good start...well done bro...Nak tanya sikit tempat kerja kau dah mula "speaking" ke...
Teringat aku semasa training kt kat Kyoto Jepun ...masa tu aku pergi ke tempat membeli belah...tiba satu kedai aku tanyalah ' You speaking english'. Pekedai tu menggeleng kepala. Tetapi pekedai itu bertanya aku 'Kamu bisa berbahasa indonesia'.Terkejut aku di buatnya.
Baru aku tahu bahasa indonesia lebih di kenali daripada bahasa Malaysia. Bagi aku x semestinya jika semua rakyat malaysia tahu berbahasa english negara akan maju...yg penting sikap kita..sikap utk berubah...berubah...berubah...

Fartamorgana said...

Zawq,engko ni mmg kelakar,aku tau typing aku salah semlm,xnya xsokong english 100% n aku tau grammar aku basic wpun aku dpt A2 je x advanced mcm engko,seti dpt A1 coz seme engko tau kan,mungkin engko specialist la dlm philosophy,literature or others,seti bukak abis level buku grammar sblm taip kt sini,he3,aku sokong bro hamka tulis english kt sini coz its some sort of artikel,aku ckp xsesuai dlm maths n science coz dlm tv aritu prof2 yg pakar science n maths tu ckp dah ramai bdk kg yg cerdik pandai dah ketinggalan dlm 2 subj ni,sbb apa? Buku dlm bhs inggeris,dah la dlm english cikgu yg ngajor pi ngajor dlm bhs melayu,cikgu2 sendiri pun xtau term2 english camne nak ajar anak murid bahasa inggeris,pastu aku dpt tau cikgu2 cina tempat aku ni siap bg tuisyen free lagi bg anak murid2 dia utk upgrade kan level english mereka,so kita org melayu apa buat? Sokong je la tp xde buat apa,itu yg aku ckp jd penyakit melayu mundur tu,semua nak buat supaya nampak class di mata dunia,tp kena la tgk roots dulu camne,cam bro hamka ckp,kalu akar xkuat mmg pokok bole tumbang,well,since engko pun dah bkobar2 nak martabatn english,bole tak engko bukak kelas tuisyen english ataupun blog belajar english,bole gak aku blajo dr basic,intermediate sampailah advance,ok tak? He3,jgn marah zawq,aku tak akan tuju2 kau,dont wori n peluk cium tu sori ek,eee geli la,aku pun xtau engko ni lelaki ke pompuan,4 bro hamka nice try n dont give up 2 write a such fab articles

zawq said...

//sorry bro hamka, guna ruangan komen untuk jawab//

baguslah kalau kau sedar diri fartamorgana. =) english A2 konon, tapi bahasa hancur.

ciri-ciri orang melayu memang sebati dengan diri kau. attack personality? tapi takde isi. lepas tu bersangka buruk. so lame. and, you don't even get the sarcasm on the first place. oh, well.

aku lihat, prof-prof yang membantah perlaksanaan english dalam math and science tu anak-anak diorang bijak dan pandai dalam english. tak ke irony?

untuk pengetahuan kau, belajar english secara content-based lebih effective dari belajar english sebagai satu subject sahaja.

tak perlu hidup dalam comfort zone sangat. wahai melayu, sedarlah. janganlah kau orang nak menyusahkan DBP untuk translate jargons for maths and science in english.

btw, untuk pengetahuan kau, aku tidak meletakkan mana-mana bahasa di martabat atau kedudukan tertentu. bahasa tu, access. bukan benda yang aku nak agung-agungkan. bila aku mati esok-esok, dalam kubur, belum tentu malaikat tu tanya aku dalam bahasa melayu kan?

now, jelas nyata dan terang bahasa inggeris merupakan bahasa ilmu sekarang, so, belajarlah. jangan jadi rigid (atau jumud) sangat. kau ingat orang-orang barat dulu cedok ilmu org-org islam macam mana? dengan guna bahasa diorang ke? ke diorang belajar bahasa arab, dan memahami nahunya?

btw, fartamorgana-
kau kan dapat A2, dah pandai dah pon. (x pun perasan pandai, tapi bodoh). tak payah lah aku ajar. you can learn by urself, lagipun kau dah tua bangka kan? jadi independantlah sikit.

macam kau cakap, mcm mana melayu nak maju kalau x ubah sikap kan.

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

selepas bangun tidur subuh ni baru aku tau, ini usaha hamka untuk go international.

selamat kembang dakwah!

Saudagar Co _ said...

Cillah 4 months negara jauh?

sapa pun xkenal mlainkan Allah.. said...

kebesan blog ni ada 2 part:

1. entry
2. jwp Hamka kpd yg bg komen...

tp,Hamka x jwab la...

Iskandar Izz said...

Salam,

WAKE ME UP WHEN YOU FIND THE DEEN.

DEEN = the Way of Life
= the System of Life

You are created for Ibadah, nothing else.
Ensure we must, for 24hrs of Ibadah, coz we accept the DEEN.

Az-Zariyat:56
"And I (Allah) created not the jinns and humans except they should worship Me (Alone)."

24hrs bro, all our doing even when we sleep, humans should focus on worship to Allah, as the verse said.

Norshuhada said...

Salam,

Maaf Hamka, saya terpanggil nak bertanya satu soalan pada zawq, negara mana yang maju dengan tidak menggunakan bahasa ibundanya? Tolonglah bagi senarai. Kalau ada mungkin saya akan ubah persepsi negatif saya tentang PSMI ni.

icelemontea said...

saya sebenarnya xda nk menyokong mth n science dlm BI.tp dh kerajaan melaksanakan progrm 2 tanpa persetujuan sume pihak..apa nk dikata?kuasa ada pd mereka.mungkin mereka nmpak apa yg rakyat xnmpak.tp apa2 pon xsemestinya kalau guna bhasa kita, kita xble maju.kita bleh menterjemah bahasa asing ke bhasa melayu ( guna pakar penterjemah~malaysia ada institut penterjemah rite?).belajar Bi untuk ilmu pengetahuan..sederhana sudh.jgn smp jd mcm PPSMI.kalau kat negara JePun sume papan tanda kt jalan hatta toilet pon bhsa ibunda sndri.dengan peniaga2 pon xda speaking2 eh.lagi satu ramai xnk science n math dlm BI bukan sbb enggan.tp cuba pikir..budak2 kat sekolah 2 apa sgt yg diorg fhm dgn term2 science dl Bi(cian budak luar bandar).lain la kalau diorang tu dr kecik lagi dh tanam cite2 nk jd saintis ke astronaut ke apa ke ..blajar Sc N Math dlm BI pon diorg xkesah sbb dh minat.tp pape2 pon usaha untuk kemajuan diri 2 penting.xsalah blaja bnyak bhasa..lagi disuruh agama ada.

p/s ; kita kan negara islam..xda ka org atsan nk cadangkan math n sc dlm BA.asyik Bi ja.ga3(>O<)
knp nk kena risau sc n math term tu bnyak dlm BI?suatu waktu dulu umat islam gemilang dlm bidang sains dan pengkajian.guna BI kah?owh lupa..ikut peredaran zaman..kita kena sesuaikan diri dgn global.

s0ka said...

hamka tggu time utk jwb tu..
die konon2 sibuk skang..woha...hehe..
ppsmi punya debat xkan abes..ada pro dan kontra..sgt2 subjektif..

tp rsnya xadil kalo kite banding ngara kita dgn jepun..mereka dah melampau majunya banding dgn kita..ms kita masih djajah,mereka dh ada batalion perang sendri.

sy xtau rmai yg tau atau tidak..ilmuwan2 eropah pd zmn dhulu blajar bhs arab utk mempelajari ilmu2 yg telah ditemukan oleh ilmuwan islam. mereka bwk blk ilmu tu ke eropah,buat kajian mereka sendri dan seterusnya mengembangkan ilmu2 itu. bila dh mju gila,mereka gunakan bhs mereka dlm stiap penemuan mereka..

sy juga setuju bhw dgn keinginan yg kuat nk jd org sains,leh r blaja bhs ilmu itu. ppsmi cuma menyediakan peluang bg pelajar utk blajar bhs inggeris dgn mantop.

xpun,kita wat pembelajaran pilihan x? sape nak blaja BI,msuk skolah BI,nk kekal BM,masuk skolah BM. mcm zmn dlu2 plak..hehehe..

ppsmi bleh bjaya,tp pelaksanaan tu yg menjadi isu besar sebenarnya..

p/s: masing2 ada pndapat,tp keputusan yg dbuat hanya mereka yg menjadi 'decision maker'. jgn gado2,mara2 ye.. jazakallah..

Luqiem said...

Salam... nice entry... but don't try this at home... haaahaaa... speak clean n clear... im feeling good... woohaaa

Hamka said...

mat_pitamd

semalam pergi ziarah rumah adik aku sekaligus untuk jumpa saudara yang singgah dirumahnya, lepas tu bila dah jam 12 malam lepak takde kerja borak mengarut ngarut, adik perempuan aku promote gila babi suruh aku tengok slumdog millionaire, aku pun layan.., kisah pasal Negara india dan asam garamnya, aku azam jugak satu hari aku nak pergi india, nak belajar ugama dengan mereka..

dalam cerita tu, banyak babak keretapi, miskin, kapatalis, dan pelik, cerita tu takde lagu selingan macam biasa filem hindi,.. ada satu babak tragis pembunuhan orang islam, aku petik dari Wikipedia: The riots started as a result of communal tension prevailing in the city after the Babri Mosque demolition on 6 December 1992. It is believed around 650 Muslims and 300 Hindus died in the riots. Arson, killings and the destruction of property occurred in distinctively different kinds of areas…

lalu aku terfikir, palestin Negara yang mulia, solat kat sana ganjaran tinggi, manakala india, Negara yang dipandang hina oleh ramai orang (terutama melayu) tapi takde orang yang pergi belajar ugama di palestin, tapi di india, seluruh dunia datang belajar ugama kat sana, termasuk Nik aziz ketua PAS..

nampaknya, Allah akan bagi rahmat pada tempat yang hidup jemaah masjid.. oh..

----------
Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali

Ada sakit kepala yang tidak perlu makan penadol, kan Pakcik?

--------
Mat Dendang

Takpe betulkan English aku, boleh aku belajar mana yang salah, dan kalau kau nak tahu apa pandangan aku pasal merajuk, boleh baca lirik malas ku pujuk yang aku edit dari lagu relaku pujuk dalam entry yang lama, he he

-----------
JahRera

Gelak tak habis? Macam Never ending story pulak..

Ps: hujan lebat-lebat pun berhenti..

------------
fitri gemok

hebatnya Allah yang mencipta manusia yang berbagai bahasa dan loghat.., lagi kagum tengok orang bisu berkomunikasi..

----------------------------
namaku sudah tidak dikesan

ramai jugak orang yang pas exam pendidikan islam tapi mati masuk neraka.. kan?

----------
Neo Rantissi

Aku rasa banyak dah lirik yang aku edit dalam blog ni, boleh dah buat album kot..

----------
toaster

lupa pulak nak guna "weird" masa tulis freak tu, freak kan? eh, weird kan?

----------
an2blur

aku telah lama kelakar, baru hari ni kau gelakkan aku, bukankah kita semua akan jadi mayat?

----------------
cheeseandonion

kau pun best..

----------
zawq

Before I read your comment, I intend to edit, but when you said both are acceptable, so just go on, , he he

ps: aku sokong sains dalam BI tapi tak sokong matematik dalam Bi.. harap maklum

-----------
Fartamorgana

no iman without pain

---------
coconotty

sedalam cintaku padamu, chewah..

-------------
Atif

Aku pun tak reti, bila cakap asyik kena galak, pasal banyak salah nahu, tapi aku peduli apa?, aku hentam sajer.., biar mereka gelak.. lalu aku balas gelakan mereka dalam gelak bahasa BI, HA!

----------
INTAN RH

Betul, kadang kita cakap orang tak faham, tapi bila kenyit mata orang faham pulak, (sedang kenyit kenyit mata) he he

-------------
affendik?

: )

------------
Nor

TQ…, (my diameter of noise hole was enhance..)

-----------
kedaijamu_englishnya_apa

must wake me up before azan subuh ends? I think you must wake up before azan subuh begin, he he

---------
Saudagar Co _

Dah 2 bulan jemaah foreign tak dating, yang datangpun ramai tak reti cakap Bi,..

-----------
Adlina Aida

Terima kasih..

-----------
nbn

aku sokong sains dalam Bi, sebab bila ada istilah sains yang di melayukan jadi kelakar.. contoh: dead weight tester, the instrument for measure pressure base of mass formula, but after di melayukan, TOLOK TIMBANG MATI?, macam-macam..

lagipun aku rasa subjek Bi boring, tapi bila belajar sains dalam Bi, boringpun hilang, ilmupun jadi luas, insyAllah,

tapi Matematik, kekal dalam bahasa melayu, sebab matematik ilmu hokum, tak boleh korner korner

itu pendapat aku semata mata.., lagipun ada unsur win-win situation.

----------
s0ka

aku rasa Dr Mahatdhir dah Nampak pada tahun 2020, Malaysia tak mampu bagi kerja gaji besar untuk bakal siswazah yang berjuta juta, kena kerja luar Malaysia, kena pergi cari kerja kat Negara barat, (sekarangpun dah takde kerja untuk semua siswazah) sebab tu Dr M suruh ‘penduduk 2020’ kuasai Bi dengan serius.. atau Dr M Nampak Malaysia bakal lahirkan saintis dan engineer yang Islamic, lalu di hantar berdakwah ke seluruh dunia.. mana tahu? wallahu’lam.

--------------
PokNik

Dulu aku kerja kilang, bos aku maxico dan member sekerja aku ramai dari Filipino, hari hari speaking..,

Sekarang aku dah tukar kerja, semua melayu, jadi dah jarang speaking..oh..

-------------
Saudagar Co _

Amin..

--------------
sapa pun xkenal mlainkan Allah..

Aku nak jawab, tapi perasan sibuk.., so sekarang baru aku dapat jawab, kepada komen yang takde nama, aku tak jawab, sebab perasan sibuk..

ps: comment begin after 40.., chewah..

---------
Iskandar Izz

..Kejutkan aku kawan, aku takut tenggelam, kejutkan aku kawan, jurangnya sangat dalam..

Lagu search, dah lama orang melayu buat lagu pasal kejut dari mimpi rupanya, green day tiru search kot?.. apa-apalah

Lepas ni boleh edit lagu tu, kepada “Kejutkan aku kawan, aku takut masbuk subuh, kejutkan aku kawan, jurang neraka sangat dalam..” kan?

-------------
Norshuhada

Aku tolong jawab, tanpa ada apa-apa kepentingan dengan zawq, Negara singapura. Betul ke? Sebab aku pergi sana semua amoi dan ah so speaking,..

Negara jepun pulak, aku tengok rakyat dia taklah cerdik, ramai bunuh diri dan buat benda pelik pelik, makan tahik dan sebagainya, tapi saintis mereka dan engineer mereka rajin dan pandai berbahasa English..,

Aku, kalau warga asing nak jadi madu aku, syarat pertama cantik, kedua tahu bahasa BI, harap maklum,. He he

-----------
Luqiem

Ada kawan aku, tak lah kawan sangat, tapi kenal lah, masa nak mati siap speaking.., sekarang dah mati.., sempatlah tengok sebelum mati..

s0ka said...

facsimile=faksimili
national=nasional
potential=potensi
automotive=automatif
automatic=automatik
formation=formasi
contract=kontrak
complex=kompleks
bond=bon
university=universiti
tissue=tisu
wire=wayar
normal=normal
telephone=telefon
class=kelas
allowance=elaun
profile=profail
landscape=lanskap
industry=industri
cement=simen
oxygen=oksigen
oxide=oksida
deoxidations=penyahoksidaan
oxidise=mengoksidakan
peroxide=peroksida

blajar la bhs inggeris dlm msa yg sama kekalkan bhs kita. blaja sjarah dlm bm,blaja geo dlm bm, blaja pend islam dlm bm,blaja ekonomi dlm bm.

english for science n math for a start, its a hard task,for the eduction ministry to implement it correctly. they have to get it right. to get the people to agree with it.

mind you,we have to logically explain with a logic explanation for logical mind to accept the logical explanation explained by the logic mind. =)

maaf d atas kelemahanku..

Fartamorgana said...

Apa2 je lah zawq,ambik la engko menang,engko xphm maksud aku,engko rase aku bodoh,engko mmg cerdik pandaikan,tgk lah realiti,kalu betul2 engko nak tolong org melayu,pasni aku hrp adalah blog engko ' marilah belajar bahasa inggeris',pastu kalu ada lagi yg bijak pandai,suh la cikgu2 kt sekolah tu ambik TESL,atau ambik fasilitator dr british council,suh gov bayor,sbb diaorg decision makingkan,pastu buat tuisyen utk bdk2 kg yg miskin,xmampu,tp brilliant sains n maths,biar diaorg pandai mcm anak prof2 yg engko ckp mahir dlm bhs inggeris tu,itu je la aku nak tgk lepas ni,wslam

Ibn HAJARS said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Penting belajar banyak bahasa, rasullullah pernah minta seorg sahabat(yg masih muda)untuk belajar bahasa lain (sorry tak ingat)agar memudahkan baginda dalam berurusan dan sahabat tuu berjaya menguasaainya dalam masa seminggu...

Itulah hebatnya, kalau ilmu akhirat sarat dijiwa ilmu dunia nie sekelip mata jee...

jiddan84me said...

mmm...aku juz baca tajuk jer bro hamka.pas tulih coment n baca coment org ni, baru aku nak bc entry lam bahasa omputeh ko.woha!

kenapa mesti memartabatkan BI?sbb kita org meLAYU????????? yang cepat LAYU??? yg x yakin dengan bahasa sendiri??? yg x yakin dgn diri sendiri???

JEPUN bjaya dengn mengagungkan bahasa jepun.

BM adalah bahasa tangga ke4 yg teratas di ASIA. Dengan wujudnya pidato antarabangsa dalam BM setiap tahun di Malaysia??? untuk apa??? tlg la jwb sahabat sekalian...Rakyat2 negara Cina, India, German, Belanda DLL sibuk2 nak blajar BM...Kita=rakyat Malaysia=meLAYU sibuk2 nak agungkan BI. apa nak jadi skarang nih???

nampaknya agenda yahudi telah berjaya setelah gagal dalam perang salib.Mereka nekad untuk menang kembali dlm apa jua cara sekali pun terutamanya dengan cara halus. Yakni cthnya, cara berpakaian, adakah islam mngnjurkan kita berpakaian ala2 barat??? plg mnyedihkan guru agama sendiri memberi cth cara berpakaian yahudi yakni di TV9(tanyakah ustaz). berkemeja lengan panjang, berseluar dan bertali leher. Islam mnganjurkan berpakaian longgar yg tidak menampakkan susuk tubuh.seluar=dpt mngmbarkan susuk tubuh seseorang(tambah2 la kalo seluaq ketat nak mampos)

dengan berjayanya yahudi memenangi hati org islam secara halus!!!

mungkin bila ank2 dah pnadai BI, mereka dah buta jawi...dan x mustahil, 1 hari nnti mereka akan lebih senang dan selesa membaca bible dari membaca alQuran. dah tak mustahil ramai yang akan murtad. Renungkanla sejauh mana kebenarannya!!!

fikir2kanlah dan renung2kanlah...

P/s: x salah belajar banyak bahasa/loghat dialek tp jgn la mengagungkannya!!! wallahualam

faz said...

I want to sleep now, and wake up a year after.......

(T-T)

umie safwais said...

apa yang penting... kerjasama!

wonderpet....ye!!!

kerjasama dalam Agama ALLAH,
tak kira apa bahasa, apa bangsa yang penting satu Agama... menyembah Allah yang esa...

jiddan84me said...

*** tanyakah ustaz--->tanyalah ustaz

Amin007 said...

ada juga isu ppsmi ini di perbincangkan
tapi kan apa yang aku tengok,

sepatutnya kalau kita ajar matematik,
budak-budak sepatutnya pandai kira-kira.
kurang-kurang kalau pergi kedai
boleh kira wang balik berapa, boleh tengok jam, dan sebagainya

kalau ajar bab sains, budak-budak sepatutnya jadi MacGyver. boleh buat roket, kereta dan sebagainya

ini tak, ajar bahasa apa pun, masih tahap bebal juga sebab takde idea baru dari budak-budak ini. kalau ada yang buat pun, ibu bapa dan guru akan halang.

apa nak jadi????

siapa nak jawap soalan ni.
aku buat progranmming pun dalam bahasa melayu apa :D

faz said...

amin ko blaja kat mana tuh?
aku dulu mmg siap ada buku programming dlm Bahasa Melayu tauuuu

anak kucing said...

Bismillah & salam...

best entry nie, lamer tak baca blog abg hamka (masuk utan jadi takder line intenet)

err nie citer pasal election kan? naper banyak pasal komen PSMI ni erk?

baru jek abg hamka tulis lirik pasal peperangan sesama agama

"Here comes the war again
Between same religion
Renew your sin again
And don’t know who you are"

da muncul bibit perbalahan dan bahasa yang agak tidak sopan dalam dalam perbincangan mengenai pmsi.

cadangan sy sebagai prof dr di ipta tempatan (berangan jek title nie) untuk menyelesaikan pmsi ini ialah

1. blaja math dan sains dlm bm (jgn melenting dulu)
2. penekanan bahasa inggeris yang lebih dengan menambah jam blaja & melancarkan english day, dimana sumer pelajar kena ckp omputih pada ari tu (uatla dalam 3 ari seminggu) saper yang ckp melayu pada masa tu, akan didenda gantung papan tanda di dada sepanajng ari. (tapi masalahnya, cikgu pun ramai sgt yg tak pandai ckp omputih, lecturer kat university pun same, (tapi takla sumer kan))
3. apabila masuk tingkatan 4, tngok die ambek aliran apa. kalu kejuruteraan, die perlu ambek bahasa inggeris kejuruteraan yang maner bi yang diajar menjurus kepada perkataan2 yang melibatkan kejuruteraan. begitu juga dengan yg len2.
oleh yg demikian, bm pun dijaga, bi pun di tingkatkan
4. ni cadangan jek oleh aku yang blaja tak sampai manepun. err... aku sokong blaja dlm bm (ikut uni al-azhar)

s0ka said...

stuju dgn anak kucing! slm,bro hamka,aku jupe blog ko nih masa nk cari 'bagaimana nak tgkatkan iman'. memang membuka minda.. alhamdulillah Allah kasik hang idea nk tulis tu..
blog hang nih pun rmai yg tgk..papehal pun,slmt berblog..

Anonymous said...

TUAN HAMKA MANA YEK?? DIA TAK REPLY PUN... SIBUK HANTAR JENAZAH KOT??

Hamka said...

s0ka

Ibrahim=Abraham
Nuh=Noah
Zurkanain=Alaxander
Isa=Jesus

Dan banyak lagi.., tolong buat kamus untuk ni, aku nak dakwah dalam Bi susah sikit sebab banyak sangat ‘songehnya’..

---------------------
Fartamorgana

jangan gaduh gaduh, aku mengantuk dah ni, karang, dah azan, please wake me up before azan begin..

kepasa zawq, dah ada yang terasa, boleh mintak maaf, ambik yang jernih, buang yang keruh..

bak kata P ramlee..

If you can accidentally bite your tongue
What more with husbands and wives

Forget the bad
Remember the good
Then you'll build up good character

What's the use of us fighting
Husbands and wives should be patient
With love and affection
Peace and understanding
It's like living in a palace

Husbands and wives must be one
Then the marriage will be blessed
Why should we quarrel
If we want to live peacefully
Fogive me, dear husband

Woha!

Ikut lagu: Sedangkan lidah lagi tergigit..


------------------
Ibn HAJARS

PANDAINYA!!!!!

------------
jiddan84me

aku ada nampak gaya mengagungkan ke? Nilah first time aku tulis entry dalam BI, kalau aku tulis dalam bahasa melayu, kira mengagungkan bahasa melayu, tak salah ke? Bukan kena agungkan bahasa arab ke?

Lepas tu agenda yahudi? Kau biar betul..

Biar aku cerita sikit, ada sorang kawan aku ni cerita, dia pergi jepun dan buat dakwah dalam bahasa BI kat sana..

Sampailah satu Universiti Jepun dan jumpa orang islam kat sana, dan ajak orang islam kat sana supaya buat dakwah..

Lepas tu ada MAMAT ARAB yang tak puas hati, kenapa kita nak kena berdakwah, tolong abang melayu bagi alasan?

Lalu kawan aku cakap dalam bahasa Bi yang telah diterjemahkan:

“SAUDARA, DULU NENEK MOYANG KAMU BERDAKWAH DALAM BAHASA ARAB.., (SAMPAI ORANG CHINA PUN PANDAI CAKAP ARAB).. TAPI, BILA NENEK MOYANG KAMU DAH TINGGALKAN DAKWAH, LALU DAKWAH DIBUAT OLEH BANGSA LAIN, TERPAKSALAH AKU DAKWAH KAMU GUNA BAHASA ENGLISH, APA KATA KAMU BUAT DAKWAH BALIK DAN INSYALLAH, ALLLAH AKAN KEMBALI MULIAKAN BANGSA ARAB DAN BAHASA ARAB JADI NOMBOR SATU DUNIA..

Terus pak arab tu keluar berdakwah tiga hari…

Aku tak nak ulas lagi, (untuk hari ni) sebab explanation always killing the intelligent..

Aku bersangka baik bahawa kamu seorang yang bijak : )

------------
faz

ok, just sleep, nanti tahun depan, datang putera katak cium kau, tak gitu sleeping beauty?

-----------
umie safwais

ok, I give you wonderpet BI lyric

the phone...the phone is ringing, this is sewious=] theres an animal in trouble sumwhere!!

He he, akupun lupa gak.., nanti nak suruh anak aku nyanyi dulu..

--------------
Amin007

Lepas ni kita ajar ugama dalam BI pulak, boleh tak?

------------
anak kucing

ntah?, dah ada lagu tu, nanyilah, aku bukan nanyi pasal bahasa, tapi pasal.., election..

nah, aku bagi kod gitar, mula mula A, lepas tu E, lepas tu I, O dan U, woha!

-----------
Anonymous

Ni yang aku malas jawab komen anonymous ni, dah 2 kali dah aku reply, nama aku hamka, bukan HARAM CAR, ok..

Anonymous said...

HAHAHA..... jgn marah nt kena jual???

toaster said...

pakcik,
melihat kuantiti bahan forward2 dah semakin belambak ni
sy dah x tahan lah
ade pulak
"sebarkan 10, anda akan bahagia" "sebarkan, amanah"
"wajib sebar, sebahagian daripada jihad"
adoiyannnn
pakcik advice me pls

zawq said...

to: fartamorganaOK, baiklah. aku minta maaf. memang cara aku cakap tu kasar. aku tak nak, bila esok-esok, aku cari engkau kat akhirat pulak. jadi, marilah kita sama-sama bermaaf-maafan. btw, aku siap buat entry pasal kau kat blog aku, nanti aku delete-lah. (tapi, x delete pon x pe, org x kenal kau pon, kan?) yang penting, aku dah minta maaf.

kepada yang lain, yang turut terkena tempias cili burung, aku minta maaf. i love you all, OK?

mat_pitamd said...

hehe, 1st time aku pegi india...dulu masa stadi bagi azam 4bulan IPB, penyudahnya kompeni antar 4 bulan monitor projek...join jemaah india ni lebih terkesan, walaupun 5 amal dalam bahasa tamil, dgn kuase ALLAH, aku buat2 paham je la..(hukhuk)...

siang esok ade rusuhan, bos aku kate jgn pegi masjid, nanti mati kene bunuh...cane tu hamka? aku juga adelah lelaki yang persaan beriman, tapi tamil kat sii buleh tahan jugak la menentang dakwah, iras2 abu jahal jugak la..hoho...

toaster said...

zawq, why i can't comment on ur blog?

nami o fish said...

I laughed when read this article.And believe me,like Americans sick with their stupid war,Malaysians are also sick with their stupid elections too.

Norshuhada said...

Salam,

Terima kasih cik Hamka tolong jawabkan. Hmm.. betul juga kan. Singapore maju sebab guna English. Agaknya Tun Mahadhir nampak Singapore sebagai contoh kot. Tapi pasal Jepun tu saya langsung tak setuju. Kalau cik Hamka ambil jurusan kejuruteraan di sana dengan ada bahasa English sahaja tanpa bahasa Jepun, alamat gagal lah jawabnya. Samalah juga dengan Rusia, Jerman, Korea. Saya nampak penggunaan bahasa English hanya penting untuk membiasakan kita memahami ilmu yang bukan bahasa ibunda kita. Itu saja. Tapi pada peringkat asas, sangat penting kita faham dalam bahasa Melayu.

jiddan84me said...

"aku ada nampak gaya mengagungkan ke? Nilah first time aku tulis entry dalam BI, kalau aku tulis dalam bahasa melayu, kira mengagungkan bahasa melayu, tak salah ke? Bukan kena agungkan bahasa arab ke?"

aku tak der la cakap en.hamka agungkan BI...aku suka niat murni ko untuk upgrade tahap keEnglishan ko tu...

aku tulih komen aku tu berdasarkan komen2 pembaca yg lain.

apa2 pun aku minta maaf bebanyak kepada mana2 insan yg tersingung/tergores dan menang!!!

aku tetap sokong ko bro Hamka!!! teruskan pjuangan n niat murni ko dlm menulis entry2 berilmiah ni. At least ada gak saham akhirat.

wallahualam n afwan

pencinta bahasa said...

sape2 yang tak setuju sains n mate dlm inggeris sgt lah hampeh..kalau setakat sains dan mate dlm inggeris,aku rasa bahasa melayu x tergugat lg kot..sbb ada byk subjek lain yg di ajar dlm bahasa melayu.contoh: agama islam,sejarah,geografi,lukisan,
ekonomi asas..etc..etc.pikir jauh lah wei.xkan ini pun nak kene kabor...adoiyai..ko ingat,dpt bahasa melayu A1 dan dapat bahasa inggeris F9..ko boleh jadi doktor,engineer-xkan boleh!try la!come on la..berpijak di bumi nyata..bahasa melayu kita x lupa,bahasa inggeris pun penting gak.
Kesimpulannya:
pembelajaran sains dan matematik dalam inggeris x menggugat bahasa melayu...

anak kucing said...

jgn ar ckp hampeh @ cam nak merendah2kan org len yang tak setuju dengan pndpt kiter. tak baik tu. biarla kalu org len tak setuju dengan pndapat kiter, tu hal die. bukannya die tak setuju, kiter kena potong gaji tetiap bulan.

knp kiter berlainan pndpt? sbb Allah yang jadikan begitu (semak al-Quran ttg kalau Allah nak jadikan manusia ni umat yang satu, boleh belaka, tapi Allah tak jadikan begitu supaya kiter bertukar peendapat) & bukannya berbalah.

pelik sungguh saya, sbb isu bahasa nie, umat Islam di malaysia majoriti melayu) berbalah.

benda nie benda kecit jek.

baik kiter memperbanyakkan cerita kebesaran Allah,

kehebatan Nabi Muhammad SAW

mengukur iman, amal, ilmu, dan ikhlas kiter

umat Islam yang dibunuh di palestin

masjid al-aqsa yang di gugat

umat Islam Irag yang ditindas mcm haiwan

semakin ramai org Islam yang murtad

makin ramai umat Islam yg tak tau mengucap (Islam hnya pada nama)

Aurat bukan lagi dijadikan pakaian

tiang masjid lagi ramai dari jemaah masjid

Islam suda jadi terasing

Umat Islam lebih banyak baca magazine dari al-quran

zina bukan lagi dianggap berdosa (kajian di klang sahaja, menunjukkan ramai remaja yang berumur 15-19 tahun mengaku melakuakan hubungan seks 6-13 kali setahun)

hukuman Allah dikatakan zalim dan ketinggalan zaman...

Ya Allah........
Ya Allah........

apa aku nak jawab di padang masyar nnti di hadapan Allah yang agung yang keras siksanya yang adil timbangannya bila ditanya berapa banyak aku memperjuangkan agama Allah berbanding memperjuangkan perkara duniawi seperi bahasa....

bangkitlah umat Islam...

bangkitlah dan bersatu....

jgn kiter berbalah lagi....


"
Khaliff has come and passed
The Slanderer can never last
Dont let us sleep until Islam rise again

like my Khaliff come to pass
As four years has gone so fast
Dont let us sleep until Islam rise again

Here comes the war again
Between same religion
Renew your sin again
And don’t know who you are

As my memory rests
But never forgets what they lost
Dont let us sleep until Islam rise again

Throw out your Deen again
Like you did when fight began
Dont let us sleep until Islam rise again..
"

slalu2 tngok balik " kejatuhan empayar Islam / kesan kejatuhan empayar Uthmaniyah" di utube.


http://www.youtube.com/watch?v=oe8MiZfDqH8&feature=PlayList&p=65119CA7C1F67121&index=0&playnext=1

Iskandar Izz said...

Salam,

Have anybody ever thougt that science and maths is a thinking subject?

So was Al-Quran, the message only will reach the "ulul-albab" (people with thought).

Are we learning the do's and dont's in Al-Quran, by Arabic or by bahasa.

How many of you out there, know more about Islam from reading through Arabic?

And how many of you out there, know more about Islam from reading through bahasa?

Are these not applied to maths and science?

Lu pikir la sendiri.......

Anonymous said...

hamka x balas sebab dia tido lagi...bukan sebab election x abis lagi tp sebab smlm dia tgk jgn tido lagi!!!! haha... jgn mare..

Anonymous said...

insaf dah...

hamka...ko leh traslate ke BM tak?
sbb aku mmg x phm BI,..especially bila ko yg tulis...huhu

Anonymous said...

insaf dah...

syukur...dpt jgk aku baca blog ko...rindu betoi la...dah kat 5 bln aku tak masuk keretamayat...
ni bila masuk,aku tgk lg ramai fan ko kat cni...tu la aku ckp..blog ko ni mmg tekesan kat hati rakyat m'sia...dan aku hrp bkn takat org islam ja yg baca...org kafir jgk turut baca blog ko ni...hidup hamka..!!!

kedaijamu said...

wake me up before the azan begins..
terlajak subuh hilang peluang pahala jamaah
terlajak perahu boleh undur
terlajak kata silap silap kena pukul
terlajak mengata?
tiada perkataan yg lebih baik selain mengajak kepada Allah
kuasai apa jua ilmu semata mata untuk menyambah Allah
kuasai apa jua bahasa agar bertepatan dgn sunnatullah
yg utama kuasai diri kita agar kita mengerti untuk apa kita diciptakan....

CT Anon said...

Salam

"You don't have to wake me up.."

One night, Amirul Mukminin Umar Abdul Aziz was seen weeping profusely by his beloved wife, Fatimah.

"O Amirul Mukminin! Please share your grief with me."

"O my dear wife. Lets hear this! Indeed, I am entrusted to a very heavy responsibility. I am entrusted to administer these ummah whether they are small children, young or adults. Whether they are black or redness in skin colour.

Every insane man who run away from home is also under my responsibility. It is my job to fulfill the needs of the poors and the faqirs.

The case of every war captive who is missing is also burden on my shoulders. It is my obligation to release the weepings and the agonies of the suffering people through out the districts, villages or countries.

I know verily that the only way to solve all of these is whenever they have Allah and Rasul in their innerselves. Indeed, I am too scared and ashamed when Allah asks me, and I have no excuses or explainations regarding the trust given upon me.

The grief causes me to weep all night long and to thirst all day long. Everytime I come to think about this, fearness will surround me."

Finally he added, "I've told you all these, let it be a lesson and let me be alone."

And he continued weeping until the subuh azan breaking the peaceful night.

"You don't have to wake me up coz I never asleep."

CT Anon said...

..opps cerita diatas di translate lebihkurang dari entry "Tangisan Umar Abdul Aziz Rahmatullah 'alaihi" blogspot Al-Alostari, April 13.

Harap tuanpunya blog tak marah..
Maaf atas segala kekurangan. Masa kecik dulu belajar Ilmu Hisab.

HaGiMaRu said...

Salam.....hahahahah kerana Hamka menulis dalam BI...PPSMI pulak jadi bahan....ok la tu..rakyat Malaysia memang prihatin...

OK...sebenarnya...bahasa hanyalah pengantara sahaja..melalui bahasa kita akan dapat ilmu pengetahuan..

Benda ni klise la...tp aku pernah terbaca seorang cerdik pandai dari Francis ada menyatakan...

"Belajar Sains dan Matematik yang paling bagus dan berkesan adalah belajar dalam bahasa yg PALING MUDAH di fahami"...

Aku bukan tk sokong belajar Sains dan Matematik dalam BI...tp kita perlu menguasai BAHASA itu dulu..sbb kalu tak faham bahasa macam maner nak kuasai ilmu...

Tak reti2 bahasa lagi...

toaster said...

zawq, can i contact u in some way?

mat_pitamd said...

apela payah sgt, nak bergaduh2 pasal bahasa...aku dulu belajar math sains dalam bahasa melayu, sekolah kampung, cubalah flexible, jepun pun boleh maju dgn bahasa sendiri, org melayu plak sibuk2 nak ikut omputih apsal? jerman lagi suka org luar belajar bahasa dia, seperti kata Hagimaru belajar dengan bahasa yang mudah difahami, kenapa tak nak guna bahasa melayu? ahmak sangat ke bahasa nenek moyang kita tu? hina sangat ke? kalau dah tau tak de buku yang diterjemahkan dalam bahasa melayu untuk kemudahan anak2 dikemdudian hari untuk lebih mudah memahami, kenapa tak de sorang pun yang mengagungkan PPSMI tu cuba terjemahkan ayatnya untuk mempermudahkan masyarakat? kan tu pahala sedekah jugak tu, ni sibuk nak menangkan bahasa penjajah...aku rasa ni la sebabnya negara kita agak lambat membangun, semuanys selfish, tak nak ikut konsep bekerjasama, yang dah tau pandai tu, terjemahkanlah buku, yang dah tau bengong english tu pahamkan konsep dalam bahasa melayu pastu strenghten la balik english...masing2 nak bergaduh jadi la macam kat india ni, simpang empat ade traffic light masing2 tak nak mengalah, kereta lembu pun tak reti ikut tepi..

pada aku...dulu belajar sains dan math dalam bahasa nenek moyang aku, ramai je kawan2 aku jadi Dr,lawyer, yang gi MIT ngan aku pun ramai je,(budak2 yang skang belajar PPSMI plak ramai belajar dalam mesia dari ke luar)..yang tak tau cakap org putih pun ade yang lagi kaya dunia bukak bisnes jual sayur ikat kontrak ngan tesco...tak payah nak bangga sangat guna bahasa org lain..ok..cuma aku agak panas bila ade org kata org yang benci ppsmi tu sangatlah hampeh (mcm tak hormat pendirian org lain plak lagaknya..maaf)

bahasa tidak menjamin apa2, hanya dengan taat pada ALLAH, dan ikut cara nabi SAW itulah kejayaan yang sebenar..belajar dan terus belajar selagi tak bercanggah dengan hukum ALLAH, dan mudah difahami...dan tamak ilmu

limaumaniss said...

uik..lama x buka...dah jadi kelas BI plak...hehe...aku tengok makin ramai pengkomen baru....teruskan dakwahmu... tgh nk cari pasal bidaah dan sunnah ni...teringat blog ni...

zawq said...

hello toaster,
boleh email/ add saya di yahoo messenger: fizawq@yahoo.com

open for discussions.

Hamka said...

toaster

aku dah tulis dalam entry: Sudahkah anda boikot?
Ps; dah lama tulis blog, kerja menjawab dah jadi senang, he he

----------
zawq

I love you too( siap dengan sound effect echo dalam gua)

--------------
mat_pitamd

boleh tak pergi masjid jika darurat.., itu termasuk uzur syarei yang kuat…

----------
nami o fish

zaman sahabat Ali perang dengan sahabat Muawiyah, orang kafir datang untuk bantu Muawiyah, tapi muawiyah cakap: daripada bergabung dengan korang, lebih baik aku bergabung dengan saidina Ali serang kau orang kapir..
tapi hari ni, orang islam bergabung dengan bukan islam lawan orang islam bergabung dengan bukan islam lalu..

arhh, kejutkan aku bila duit claim minyak mengundi dah sampai..

-----------
Norshuhada

Takpe, pendapat yang tak bertentangan dengan akidah, kau pertahankanlah..
Bagi aku, bahasa yang paling banyak sumber rujukan dalam bab dunia dan ugama, maka untuk cepat merujuk tanpa perlu harap orang lain translate, maka belajarlah bahasa itu..

----------
jiddan84me

baguslah saling maaf memaafi, sebab keretamayat itu, jalannya sehala, tiada tiket pergi balik..

-------------
pencinta bahasa

hang tuah tahu Sembilan bahasa, tapi tidak termasuk bahasa English, mungkin zaman tu Bi tak popular lagi..
maka hang tuah zaman sekarang, belajarlah banyak bahasa, tapi tak kan melayu hilang di dunia.. chewah..

-------------
anak kucing

Dont let us sleep until Islam rise again?
That means you will sleep after islam rise?, so let me sleep now, and wake me up after islam rise because there are so many thing to do…zzzzz

-------------
Iskandar Izz

Aku cemburu dengan orang yang pandai bahasa arab…, aku koho koho balajar..

------------
kedaijamu

wah, bermadahlah pulak…

------------
CT Anon
"You don't have to wake me up coz I never asleep."

Teringat aku pada lagu Aerosmith :
I Don't Want To Miss A Thing

I could stay awake just to hear you breathin'
Watch you smile while you are sleeping
While you're far away and dreaming
I could spend my life in this sweet surrender
I could stay lost in this moment forever
Cause every moment spent with you is a moment I treasure

Don't wanna close my eyes
I don't wanna fall asleep
Cause I'd miss you babe
And I don't wanna miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you babe
And I don't wanna miss a thing
(sory, lari tajuk..)

------------
HaGiMaRu

"Belajar Sains dan Matematik yang paling bagus dan berkesan adalah belajar dalam bahasa yg PALING MUDAH di fahami"...

Patutlah kawan aku ramai yang gagal, patut mereka belajar dalam loghat Terengganu..

“murik murik, bila orang laki bergombeng dengan orang puang, maka air sperma akan berenang mencari ovum lalu pala sperma cabut dan masuk dalam telur orang puang dang jadilah budak kecik hok nangis malang malang nok susu kopek”

Kan?

-------------
limaumaniss

aku rasa Malaysia masih ada masalah dalam bab translate..
apa kata jika keluar jer buku BI, DBP akan email kepada semua lacture atau guru Bi agar ditranslate satu page seorang, maka dalam 3 hari dah siap buku BM tanpa perlu kita tunggu sorang jer dok translate sampai bertahun tak siap..
kan?

Ps: suka dengan mat saleh yang kerja mereka hari hari translate komik dari jepun, maka setiap minggu aku dapat update komik naruto, err, betul ke kakashi dah mati?, aku rasa mesti nenek nenek dari kampong pasir boleh guna hikamat pindah roh macam mereka buat kat gaara dulu.., isk..

Saudagar Co said...

OOT.

Mat Spoiler bagi tahu Nenek Tsunade transfer chakra kat Kakashi. Tsunade mampos. Naruto jadi next hokage. Naruto, Tobi/Madara dan Gaara akan bertemu dalam perhimpunan ketua2 kampung. Habici 8 Ekor berkawan dgn Kabutorochimaru.

Dlm perkara dunia, sume pakat2 nak reti/paham. Tringat puisi di blog Azharjaafar. Ho!

toaster said...

thanx zawq ^_^

Muaz Nabil said...

owh. so good la the lyric. i wish someone can sing it aloud. a bit short tough. maybe next time you can try to make a longer version perhaps. :D

MuNiR said...

Very Impressive! :)
Keep it up bro

CT Anon said...

Salam

Aritu jemaah masturat dari Sri Lanka datang. Among ladies, BI tak laku. Yang laku B.Tamil dan B.Arab sebab sorangtu 'alimah.

Camnepun saya cukup ingat tentang satu isi bayan:

"Music will burn our iman into ashes!"

Saya juga pernah terbaca mafhum hadis lebihkurang

"Muzik menghidupkan sifat munafik sebagaimana air mengairi pokok!"

Wallahualam. "Tell the truth eventhough it taste bitter?"

anak kucing said...

a'ar la bro hamka. pas ISlam bangkit semula, aku nak tido. sbb aku nak mati syahid dlm perjuangan membangunkan Islam. jd skang nie, abg hamka tido dulu yer... krg pas da setel sumer, kami kejutkan bro hamka. hehehe

cah said...

bgus jgk bI awk yer,,
sy pn x sebagus awk, walaupun ngajar subjek PPSMI..
bila la nak pandai BI ni.

rean said...

Ini saya nak jawab berdasarkan pengalaman.

sekarang ini saya sedang belajar perubatan di negara jiran, iaitu Indonesia. Jika anda semua tidak tahu, orang-orang Indo sangat mengagungkan bahasa sendiri. semuanya di ajar dalam bahasa Indo, termasuk sains dan matematik.

Sampaikan di universiti-universiti, pembelajaran diadakan dalam bahasa Indo. dan, yang paling menarik, kerja-kerja penterjemahan buku dari bahasa inggeris ke bahasa indonesia sangat galak dilakukan, di mana, kita boleh dapat buku-buku terbaru (novel ke, teks pelajaran ke) dalam bahasa indonesia.

dan saya sangat-sangat kagum dengan pensyarah-pensyarah saya. memang kelas saya diajar dalam bahasa inggeris, sebab saya ikut program "international", dan ini menyukarkan pensyarah-pensyarah kami mengajar kami, kerana penguasaan bahasa inggeris kebanyakan pensyarah adalah agak lemah. TAPI! jika kami meminta mereka mengajar dalam bahasa indonesia, alangkah asyiknya mendengar penjelasan pensyarah!

mereka banyak ilmu untuk disampaikan. semuanya terhalang apabila terpaksa menggunakan bahasa yang mereka kurang mahir...

kesimpulannya, kita mestilah belajar bahasa GURU kita.. setiap subjek mesti diajar dalam bahasa yang GURU kita paling selesa. kalau guru kita selesa mengajar dalam bahasa inggeris, terpaksala murid belajar bahasa inggeris. kalau guru selesa bahasa melayu, ha, ajarlah dalam bahasa melayu. dan seterusnya...

satu lagi, ilmu itu perlu dicari. takkan datang sendiri. sekarang ini, pelajar banyak minta kena suap. hello, belajar bahasa bukan susah pun! banyak pulak songeh dia! BM dan BI sangat dekat, ok! huruf sama dan sebutan lebih kurang.

tapi nak kata apa... pelajar melayu pun, bahasa melayunya hancur... ejaan tunggang-langgang.. guna bahasa sms..

memartabatkan bahasakah anda kalau macam tu?

(maaf en Hamka.. komen panjang berjela.. teremo sekejap dengan orang yang banyak alasan, tapi tak nak jalan ni...)

Hamka said...

Saudagar Co

Cis, kenapa kau tulis SPOILER kat sini, cis..

Ps: eloklah nenek tsunade mati sebab pakwe dia jairayapun dah mati..

---------
Muaz Nabil

longer version …,

"Wake Me Up When Election Ends"

(unplug)
Khaliff has come and passed
The Slanderer can never last
Wake me up when Election ends

like my Khaliff come to pass
As four years has gone so fast
Wake me up when election ends..

Here comes the war again
Between same religion
Renew your sin again
And don’t know who you are

As my memory rests
But never forgets what they lost
Wake me up when election ends

(start all music)
Khaliff has come and passed
The Slanderer can never last
Wake me up when Election ends

Throw out your Deen again
Like you did when fight began
Wake me up when election ends..

Here comes the war again
Between same religion
Renew your sin again
And don’t know who you are

As my memory rests
But never forgets what they lost
Wake me up when election ends

(guitars solo)

Khaliff has come and passed
The Slanderer can never last
Wake me up when Election ends

like my Khaliff come to pass
As four years has gone so fast
Wake me up when election ends..
Wake me up when election ends..
Wake me up when election ends..

----------
MuNiR
:)

----------
CT Anon

"Tell the truth even though it taste bitter…”

I still remember, when Tok Guru Nik Aziz supported Mawi to do concert in Kelantan a few years ago after he won Akademi Fantasia show … and still remember how my friend support that idea..

Ops, wake me up, when election ends!

-----------
anak kucing

aku takut kau tak kejutkan aku sebab dah bertahun tahun tak bangkit jugak islam, tinggalah kisah pemuda ‘kahfi’ bersama duit yang tidak laku dimakan inflasi..

-----------
cah
bila la nak pandai BA ni. Isk,..

-----------
rean

cerita pasal Indonesia, aku teringat dengan filem “9 Naga”..
“Manusia terbaik di Indonesia adalah seorang penjahat.”
Best bangat..

HaGiMaRu said...

Aku cakap pasal BAHASA bukan pasal LOGHAT.....Sengal tul la..

rean said...

tak layan sangat filem indonesia laa...
banyak sangat drama~

tgh break naruto jap lepas itachi mati. bengang sebab dia jadi baik... apela!

eh, tsunade mati? dengar cerita jiraiya bakal dihidupkan balik n masuk akatsuki... dengar ceritalaa


ape-ape pun, sasuke gak yang paling best!! XD

PokNik said...

A'kum...bro...cepatkan sikit utk n3baru...

Anonymous said...

hi abang hamka,
saya sokong kita memartabatkan bahasa melayu. kalau boleh, kita melayukan semua benda? macam kamal ataturk buat.

quran pulak kita alih bahasa ke bahasa melayu dan baca dalam bahasa melayu (buat ala-ala bible), taklah jadi orang tu bodoh al-quran.

solat plak, (boleh ke tak boleh tak tau la) kita solat ikut BM? sebab mudah kusyuk.

rukun khutbah nak bagi yang buta arab ni tahu, kita baca dalam BM gak (sebagai sampingan)? OK tak?

yang gatal nak berbahasa inggeris, suruh baca BI. yang nak berbahasa tamil, baca tamil. akhirnya semua puas hati.

ohohoho. mesti abang hamka marah ni. please jangan marah.

btw, dialect tu adalah bahasa. tetapi kerana dialect ini mutually intelligible (konon) dan di desak oleh kerana political decision dia menjadi bahasa. tapi, aku kalau orang tu cakap penang, ke N9 ke kelantan ke, aku memang tak faham sangat (maknanya tak intelligible)sangat lah.

kalau english dialect mcm cognac, yorkshire, memang nganga je la jawabnya.

Anonymous said...

maths n science in english got their own pro n cons..confidently stick to one best decision n emphasis on its pelaksanaan

just piece of mind.harumsuburdihati =)

Rantong said...

Salam ziarah. Sekadar pemberitahuan demi kesejahteraan hidup.

Rancangan "Who Wants To Be A MillionaireBlogger.Net" kini, ke udara di screen komputer anda. Sertai & daftar sekarang. Kemasukan adalah PERCUMA...

Anonymous said...

haha...entry yg sgt klakar...
lame xbukak blog ni...
sebok ngn exam final...
good try bro...
good effort...
kiter patotnye kena pelbagaikan bahasa kita...
t masuk u cm aku dah susah...
lecturer spekaing manjang...
nk tnye pon kna speaking...
bile x paham pe yg die terangkan, susah nk tngkap pelajaran...
mase kecik2 mak aku ajar cakap jawa...
aku rase aku nk memartabatkan bahasa jawa la plak...xkan jawa hilang didunia...
ahakz!
jgn marah...
biar kita belajar bahasa org barat...
jgn kita terikot2 budaya barat...
x gitu?
salam...

...antikapel...

cekgupening said...

wow...banyak nyer comment..
alhamdulillah...
perbezaan pendapat merupakan satu rahmat andai sume beradab dlm bg pendapat msg2 kan..
nak bg pndpt leh x? as a futher science teacher..
ape kata, kte wat survey scara keseluruhan bg sume peringkat intelektual?? km kne wat questionnaire about PPSMI implementation as asgmen...among future science teacher.. result, alhamdulillah cikgu2 menerima tp perlaksanaan agak sukar...kurang keyakinan, susah nak explain detail sbb cikgu dlu2 pun blaja bm je... hurm,sume ade pro n kontra.. pilihla yg byk manfaat, kurang mudarat... masalah skrg, nampok gayenyer...ate susoh bebenor nak laksanakannyer...klu bm pon student ssh nak phm konsep science, bi apetah lg.. fikirla kebaikan bersama..lu fikirla sendirik<-nabil ckp..hu2x.. bila la kte nie hny nk mnjd msyrkt pengguna...bile nak mencipta kegemilangan sendiri? klu fhm konsep, brulah bley nak jd saintis...rasenyer tak salah guna term bi, tp explain in bm.. bi,kne kukuh dan mantop betui2 dr segi P&P dalam clz...klu dah mantop, nak fully bi xder masalah... jgn yg dikendong keciciran, yg dikejar tak dapat... lu pkirla sendiri...huhu

limaumaniss said...

adeh en Hamka ni...kite citer bab bahasa die cite bab naruto plak...langsung le aku x tau ape2 pasal naruto....x leh geng ni...en hamka..posting baru bile lagi???

Fakir Muhammad said...

Assalamuailaikum.. En. Hamka, dalam blog nih tak ada function search ke?? Senang sikit nak cari keyword yg dicari.. Harap dipertimbangkan ye..

Nway, lagu tu macam best.. hehe

Hamka said...

HaGiMaRu

Bahang rambang mung..

---------
rean

tolong! Jangan cerita spoiler kat sini. Tolong!!!

Aku update naruto sebulan sekali, senang baca sekaligus.., jadi jangan spoiler, please

Ps; aku tertengok filem tu kat asro rumah adik aku, tak sangka cerita Indonesia ada yang best, ala-ala godfather gitu..

-----------
PokNik

Masih perasan sibuk..

InsyAllah..

-----------
Anonymous

Kepada mereka yang tak setuju dengan bahasa BI, tolong guna nikckname, “ Aku malas nak tulis nama”.. jangan guna Anonymous

----------
...antikapel...

Jawa rupanya..

-------------
cekgupening

betul betul betul (gaya upin)

-----------
limaumaniss

esok insyAllah..

----------
Fakir Muhammad

Insyallah..

Anonymous said...

emmm..pada pendapat saya, tak kisah laa math & sains tuu dalam bahasa apa pun... bi ke, bm ke,b.cina ke urdu ke... takpe...sebab mmg laa ia akan menyusahkan anak saya tapi... cuba kita fikir.. bukan ke ia secara tak langsung akan memahirkan anak kita dalam 2 perkara (subject yg diajar & bahasa baru...)

Err one more thing, ada tak sapa2 tahu ustazah yg boleh ajar nmgaji & b.arab untuk anak saya yg berumur 3 tahun & umienya skali... kat sri petaling pagi jee kan .. saya bkerja...

UMIE SAFWAIS

Anonymous said...

salam umie safwais

cubalah tanya kat madrasah lilbanat sri petaling...kat jalan 2 zone L..
Mudhirnya Maulana Hamzah

xy_yx said...

artikel yg menarik..
nak bagi komen gak pasal PPSMI nih...
saya insyaAllah bakal bgelar jurutera.

apa yang saya dapat katakan, saya memang ada sedikit masalah untuk mengikuti pembelajaran di peringkat matrikulasi.
almaklumlah, tak pernah belajar kt sekolah dulu.

walaupun BI dulu A1 tetap ada masalah. tapi bila dah lama-lama, alah tegal, bisa biasa la...
jadi, sokong sangat PPSMI..

berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian...

sebab kalau kat universiti ni ada masalah dengan BI, memang banyak masalah lagi..
sebab tu kena biasakan diri.

lagipun, banyak pensyarah bangsa asing. mana pegi bangsa kita ni ya?

rasanya selagi wujud bangsa MELAYU, selagi tuh bahasa terpelihara. masalahnya bukan bahasa lain, tapi jati diri manusia yang mengaku MELAYU tuh...

hurmmmm..

secebis pandangan untuk dikongsi bersama.. wallahualam... =)

s0ka said...

hehe,hamka open isu len..isu len yg jadik perbincangan.. xpe la..yg penting kita buka minda sesama.. hehe..

uan609 said...

emm.. hee aku teraminkan doa kau minta johnny depp masuk islam.

amin ya rabbalalamin.. lagi sekali untuk semua orang kapir yang belum betul2 kenal islam..

van qif said...

mmm hamka...ini antara "entry bukan ehwal orang kahwin" yg paling mendapat banyak respon..bagus2...

nur said...

hahahahaha.. klaka..
nk respon kat sume commen kan, amik mse lme lak.. pape pn... bes la.... slmat bljar bhse english ye bro, aku bhse english pn ckop2 mkn jer... tp x pena de idea cmni.. mmrlukn kreativiti..

Hamka said...

UMIE SAFWAIS

Pandai..

---------
xy_yx

sejak ada zaman internet, saper yang tak pandai Bi, akan ketinggalan

terimalah hakikat..

---------
s0ka

tu lah tu..

--------
uan609

amin..

---------
van qif

tapi tak bagus gak, sebab aku tulis lain, tapi mereka komen lain, tak faham English ke? heh! macam pandai pulak aku ni, mereka terlebih faham sebenarnya hamka, kan?

--------
Nur

Akupun gelak baca komen, he he

Anonymous said...

huhu...bgus r,,
smangat jihad yg tinggi dlm bi skalip0n..
yg pnting msg yg nk dismpaikn kita leh phm..gud effort..chayok2..(nuriman)

Hamka said...

:)

Grave Members said...

aku baca mastika, ader s0rang shabt kene bunuh, then dia tanye sape yg bunuh aku, org islam atau oran gkafir, then jwpnnya orang kafir, s0 gembira la shbat tu sbb org masih lagi hidup bersatu padu.

tp skang?? knp korang berbalah2 dlm entry ni?

eh!! salah lak. knp ramai umat islam membunuh sesama sendiri skang ni?

Hamka said...

sekarang dah berbaik

Anonymous said...

Good day !.
You may , probably curious to know how one can manage to receive high yields .
There is no need to invest much at first. You may begin to receive yields with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you thought of all the time
The company represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

It is based in Panama with affiliates around the world.
Do you want to become an affluent person?
That`s your chance That`s what you wish in the long run!

I feel good, I began to get income with the help of this company,
and I invite you to do the same. It`s all about how to select a proper partner who uses your money in a right way - that`s the AimTrust!.
I make 2G daily, and my first investment was 500 dollars only!
It`s easy to get involved , just click this link http://iqalomoc.o-f.com/uduleh.html
and lucky you`re! Let`s take this option together to get rid of nastiness of the life

Anonymous said...

Hi !.
might , probably very interested to know how one can make real money .
There is no need to invest much at first. You may start earning with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you need
The company incorporates an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

It is based in Panama with offices everywhere: In USA, Canada, Cyprus.
Do you want to become a happy investor?
That`s your choice That`s what you really need!

I`m happy and lucky, I began to take up income with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to choose a proper companion who uses your savings in a right way - that`s the AimTrust!.
I earn US$2,000 per day, and my first investment was 500 dollars only!
It`s easy to get involved , just click this link http://uxaluqidy.bigheadhosting.net/otufahut.html
and lucky you`re! Let`s take this option together to feel the smell of real money

Anonymous said...

Good day, sun shines!
There have been times of hardship when I felt unhappy missing knowledge about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright stupid person.
I have never thought that there weren't any need in large starting capital.
Now, I feel good, I begin take up real money.
It's all about how to select a correct partner who uses your money in a right way - that is incorporate it in real deals, parts and divides the income with me.

You can ask, if there are such firms? I'm obliged to answer the truth, YES, there are. Please be informed of one of them:
[url=http://theblogmoney.com] Online investment blog[/url]

I LOVE YOU said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛

Anonymous said...

heather deepthroat free
webcam crash yahoo
beyonce knowles bikini
teem whore
chick ful a


[URL=http://madsextapes.servik.com/index.html]fucking whore[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/sitemap.html]get fucking whore[/URL]

[URL=http://madsextapes.servik.com/mature-hit.html]mature hit[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/torture-electrode-clit.html]torture electrode clit[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/cam-chick.html]cam chick[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/woman-cunt-pic.html]woman cunt pic[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/famous-celebrity-army-ncos.html]famous celebrity army ncos[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/paradise-nudes.html]paradise nudes[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/pure-pussy.html]pure pussy[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/big-tits-millie.html]big tits millie[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/naked-fiji-girls-free.html]naked fiji girls free[/URL]
[URL=http://madsextapes.servik.com/schoolgirl-older-man.html]schoolgirl older man[/URL]

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Here is a list of my favoriate songs: There Is A Way - By Newworldson, When I Look At You - By Miley Cyrus, Enter Sandman - By Metallica, In Bloom - By Nirvana, Polaroids And Red Wine - By Jaguar Love, A Little More Country Than That - By Easton Corbin, Caroline - By No, Flash Light - By Parliament, Just Dance - By Lady Gaga, There Is A Way - By Newworldson, Whole Lotta Love - By Led Zeppelin, He's a Rebel - By The Crystals, Kissin U - By Miranda Cosgrove, Heart of Gold - By Neil Young, No Woman - By No Cry, Stayin' Alive - By The Bee Gees. You can listen to these [url=http://all-free-music-downloads.com/]Free Music Downloads[/url] Online for free.

Anonymous said...

I love keretamayat.blogspot.com! Here I always find a lot of helpful information for myself. Thanks you for your work.
Webmaster of http://loveepicentre.com and http://movieszone.eu
Best regards

ahmad said...

"like a pig"??? hahahaha!! En Hamka, "crazy pig la!!" hahahaha!!! ade2 aje ...

Perempuan Isteri Dan... said...

SEPTEMBER ENDS TODAY!!!

Hamka said...

bolehlah bangun tidor!!