Jun 6, 2008

Mintak maaf lagi?

(Apabila semua kesalahan boleh dihapuskan dengan ungkapan 'maaf',.. apa gunanya balai polis?)

Assalamulaikum...

Aku masih tidak dapat luangkan masa untuk menulis...
sory sangat-sangat...

terima kasih atas semua email dan komen, aku dah baca separuh dan akan reply mana yang patut minggu depan...

insyAllah, aku akan start update blog ini pada hari selasa depan.
10 Jun 2008

InsyAllah.
: )

(itupun, andai aku tak jadi mayat)

Jumpa lagi!

ps: i love you all

19 comments:

Anonymous said...

puteriKecil

Assalamualaikum..
moga kita semua selamat..
n x jadi mayat dulu..
cz skarang ni amal jahil paling banyak..
mcm slalu bro hamka cakap "oh.."

tittle y menarik..
nt lanjutkan tajuk ni ek..

faz said...

akhirnya jumpa lagi ko kat blog ni..

selamat kembali dan aku menunggu entri seterusnya..

BENTARA said...

gua menanti dengan penuh sabar...

Coretlah pengalaman lu hilang 2 minggu tu. Mungkin ada pengalaman menarik yang boleh dikongsi bersama.

Oh ya, minyak dah naik (kalau lu tak tau lagi) heheheh...

taichee~@! said...

Baru May 15 baru ni, aku bersyukur asbab Allah panjangkan usia tak jadi mayat lagi untuk aku kembali padaNya, syukur akan nikmatNya dan sentiasa mintak padaNya.

Alhamdulillah. Segala yang baik datang dariNYa...yang tak best dan boring tu, kalau blog saudara ni, datang dari sedara sendiri dan aku juga (sebab gaya pembacaan dan tafsiran aku yang tak best)..

Aku juga nak mintak maaf atas apa apa. mana tahu penulisan aku ni, mengundang salah faham.

Teruskan la hamka! insyaAllah ada yg dapat manfaat secara tak langsung. Tanamkan hidayah dan sebarkan risalah Allah. Pastu, kita kena selalu semak balik dengan alim ulama, secara lahiriah.Apa apa pun, niat kena betulkan diri dulu, syg diri dulu, baru boleh kita sayangkan orang lain kerana Allah Taala...

Anonymous said...

..minyak naik..Allah yg jadikan susah dan senang, sihat dan sakit, hidup dan mati,..harga barang naik dsb. Semuanya dari Allah. Adakah keberkatan telah disekat dari alam ini? Adakah kerahmatan telah tamat? Adakah ini musibah?

panglimaislam said...

Assalamualaikum wbt...
setelah sekian lama menziarahi dan melayari blog ni, ni kali kedua aku postkan komen (yg sama) kat sini...

Nak mintak dua benda...

1) Kalau nak copy paste apa2 dari blog ni...bleh tak?? Boleh la...supaya lebih ramai dpt baca dan amik manfaat.. [insyaAllah akan disertakan dngn sumber bhw dr blog ini...]

2) Nak tahu, mana artikel Hamka ttg diri hamka yang lalu sebelum berubah kpd diri skrg... [nak kenal dan amik pengajaran...ada org gtau penah baca dr blog ni...]

Tu je 2 permintaan...

Moga Allah SWT terus memberikan kekuatan untuk Hamka untuk terus thabat pada jalan yg DIA redhai... Amin...

[Aku menanti kepulanganmu selepas 2 minggu...umph...]

Salam Mujahadah,
Assalamualaikum

van qif said...

Assalamualaikum,

alhamdulilah, pak cik masih hidup lagi ruper nyer...ingat dah Pergi X Kembali, anyway harap pak cik sihat walafiat...Ok Pak cik take your time, dont rush rush yer and jangan nakal-nakal...hihihi

Adioss Amigoss

azharjaafar said...

Alhamdulillah.. hidup lagi ko Hamka.

Anonymous said...

salam

Sabar menampi di tepi bendang,
Basah keringat menanak nasi,
sabar menanti entry yang mendatang,
resah teringat lawak sensasi!

Woha!

-pagi yang gelap Lalala

Anonymous said...

Adakah keberkatan telah disekat dari alam ini? Adakah kerahmatan telah tamat? Adakah ini musibah?

menyeramkan~

Anonymous said...

Wa a'laikum salam bro hamka...

aku mcm dpt rase yg ko akan buat entry pasal "minyak naik"...
kalo bukan entry tu pun tak kesah...

apa2 pun aku nak komen ckit dan kongsi ckit ngan pelawat setia blog ini dan khususnye dgn ko...pemilik blog ini....

...HARI2 KITE RISAU PASAL DUIT...TAMBAHAN PULE KEADAAN SKRG MINYAK NAIK,,BRG2 HARGA NAIK...RAKYAT NAIK MINYAK(MARAH LE TU!!!)...IMAN? TURUN LE KOT...

CUBE KITA IMBAS,BELEK,TENGOK2,KAJI,DAN BACA HADITH2 SERTA FIRMAN2 ALLAH DLM ALQUR'AN ATAU HADITH QUDSI...

RINGKASNYE AKU TULIS DISINI...(SKOP UTK DUNIA JE TAU)..AKHIRAT PAHALA MMG BERGANDA2 SUKAR DIHITUNG...)

1. SEBELUM PAGI(TAHAJJUD) - SOLAH TAHAJJJUD...ANTARA KELEBIHANNYA IALAH percakapan kite hikmah(BAGUS PADA MEREKA2 YG KERJA BANYAK CAKAP MCM MOTIVASI,DIRECT SELLING..SO, JIMAT MASA TP DUIT MASYUK)

2. PAGI - BACA YASINDI PERMULAAAN HARI...ANTARA KELEBIHANNAYA IALAH ALLAH tunaikan segala hajat seseorg itu pd hari itu...SO, TANYA DIRI SENDIRI APA HAJAT YG BYK SGT TU...NAK INCOME BERTAMBAH...MASYUK LG

3. SELEPAS PAGI SIKIT - SOLAH SUNAT ISYRAK ANTARA KELEBIHANNYA IALAH... ALLAH selesaikan segala urusan seseorg itu selebihnya pada hari itu...BANYAK KAN URUSAN KONON...MASYUK LG.

4. SUBOH SAMPAI ISYAK - SOLAH 5 WAKTU ANTARA KELEBIHANNYA IALAH didunia diangkat kesempitan hidup(murah rezeki)...DOK PIKIR SIANG MALAM DARI KECIL HANTAR SEKOLAH TADIKA PESAN KAT ANAK "rajin pi sekolah nanti bile pandai dpt keje bagus boleh hidup"..BUKAN KE TU SUDAH TERBUKTI YG KITE DOK PIKIR DARI KECIL SAMPAI MATI PASAL DUIT JE...

5. MALAM - antara mafhum hadith : barangsiapa membaca 10 ayat sebelum tidur dia tidak akan digolongka dikalangan org yg lalai...SATU LAGI HADITH YG PENTING UTK KITE A'MAL (tambah2 krisi kewangan skrg ni)..mafhum hadith : barangsiapa membaca SURAH AL=WAQI'AH setiap malam , maka kebuluran tidak akan menimpainya utk SELAMA-LAMANYA...
so, kalo iman yakin betul dan a'mal amalan ini istiqomah...MINYAK naik ke, harga brg naik ke...org MU'MIN tak terkesan langsung...

P/S : INGAT!!!!! DUNIA SEMAKIN TUA,ORG A'LIM DAN ORG BUAT KERJA KEMBANGKAN AGAMA SORANG DEMI SORANG ALLAH AMBIL,APA LAGI YG TINGGAL KAT DUNIA NI,TUNGGU MASA NAK DIMUSNAHKAN,SEBELUM ALLAH MUSNAHKAN ,ALLAH AKAN TARIK SATU PERSATU NIKMAT2 YG DIA BERI, CONTOHNYA MINYAK DLM TANAH ,POKOK2(TUMBUHAN2 KITA MAKAN-TENGOKLAH BETAPA GONDOLNYE DUNIA)....INGAT!!!! DUNIA INI BERNILAI DISISI ALLAH SEMATA2 ADANYA ORG BERIMAN(dakah aku n korang ni boleh digolongkan org BERIMAN atau ADA IMAN????????).MATI ORG BERIMAN ,ALLAH TAK PANDANG DAH DUNIA NI...MEMANG DICIPTAKAN UTK DIMUSNAHKAN...

NOTA: beriman DENGAN ada iman...JAUH BEZANYA...TAMSILAN ULAMA... MCM berduit DENGAN ada duit... tak sama kan......

PIKIR2KANLAH DAN RENUNG2KAN...

WALLAHU A'LAM...

aBdUl RaShId aR-RuMi BaSrAhI

Hamka said...

puteriKecil

oh…
nak lanjutkan tajuk?

‘Oh’ seklai lagi..

---------
faz

: )

-----------
BENTARA

Ye ke minyak naik? Tak tahupun…

“kura-kura dalam perahu”

----------
taichee~@!

Kenapa dengan May 15? Kau hampir jadi mayat ke?

-----------
panglimaislam

dua benda...

1) boleh copy paste apa-apa dari blog ni... silakan…

2) Aku tak pasti, apa yang mereka maksudkan, cuba baca entry “ada apa dengan cinta” ..

-----------
van qif

kalau aku mati, korang cakap; “Allah lebih sayangkan aku”
sekarang aku tak mati, apa korang cakap?

Heh!

-------------
azharjaafar

Aku masih hidup, untuk mencuci dosa di wajah usia…
Alhamdulillah

-------------
pagi yang gelap

Kini makin terang, aku adikmu dan engkau abang..

Lalala

--------------
aBdUl RaShId aR-RuMi BaSrAhI

Apa yang kau cakap tu betul, nak kena amala sahaja..oh!

Anonymous said...

sambung lagi..heheh(gatal nak menaip plak...)

BERDUIT vs ADA DUIT ,,...... BERIMAN vs ADA IMAN...

(suke guna vs ..maklumlah skrg musim vs sejak SUKMA smpilah la no EURO2008 semua VS kan PORTUGAL vs TURKI etc)

berbalik pd topik(...mmmm...mcm aku plak pemilik blog woha ni...sori bro jangan mare ha..)

BERDUIT = sentiasa ada duit dan takkan habis

ADA DUIT = waktu tu je ada duit dan boleh habis bila-bila masa dan ketika itu jadi TAK ADA DUIT...

BERIMAN = sentiasa ada iman yg utuh dan takkan hilang iman mcm para SOHABAH Radiallahuanhu ajmai'n.

ADA IMAN = waktu tu je ade iman dan boleh hilang iman bile gagal ujian,dan buat dose besar ketika itu jadi TAK ADA IMAN...

p/s : mahu lebih jelas kite pakat2 tanye ulama2 yg mursyid dan ostaz2 yg pi masjid...heheh...dan saye berbesar hati kalo bro HAMKA dpt beri pandangann ye juga...termasuk kengkawan pelawat blog woha ni...

terima kaseh
NOTA : SELAMAT PENGANTIN BARU buat adame_me atau norish puncak...moga ALLAH berkati lagi hidup kalian...ingat w/pun ujian berkahwin ni berat tp pahalanya juga "berat" 4.9 juta tau...

Anonymous said...

sambung lagi..heheh(gatal nak menaip plak...)

BERDUIT vs ADA DUIT ,,...... BERIMAN vs ADA IMAN...

(suke guna vs ..maklumlah skrg musim vs sejak SUKMA smpilah la no EURO2008 semua VS kan PORTUGAL vs TURKI etc)

berbalik pd topik(...mmmm...mcm aku plak pemilik blog woha ni...sori bro jangan mare ha..)

BERDUIT = sentiasa ada duit dan takkan habis

ADA DUIT = waktu tu je ada duit dan boleh habis bila-bila masa dan ketika itu jadi TAK ADA DUIT...

BERIMAN = sentiasa ada iman yg utuh dan takkan hilang iman mcm para SOHABAH Radiallahuanhu ajmai'n.

ADA IMAN = waktu tu je ade iman dan boleh hilang iman bile gagal ujian,dan buat dose besar ketika itu jadi TAK ADA IMAN...

p/s : mahu lebih jelas kite pakat2 tanye ulama2 yg mursyid dan ostaz2 yg pi masjid...heheh...dan saye berbesar hati kalo bro HAMKA dpt beri pandangann ye juga...termasuk kengkawan pelawat blog woha ni...

terima kaseh
NOTA : SELAMAT PENGANTIN BARU buat adame_me atau norish puncak...moga ALLAH berkati lagi hidup kalian...ingat w/pun ujian berkahwin ni berat tp pahalanya juga "berat" 4.9 juta tau...

(MAAF LUPE LETAK NAMA)

abdul rasheed ar-rumi basrahi

Hamka said...

BERDUIT dan BERIMAN?

Ok, aku ada cerita pasal iman dan beriman, nanti aku cerita.insyAllah

:)

err, nak nombor akaun aku tak? woha!

Anonymous said...

aBdUl RaShId aR-RuMi BaSrAhI

jangan-jangan, jangan kau coba-coba

-aku adik mu dan engkau abg..
opps.. ge gek keliru.. keliru bangat

Dong said...

(Apabila semua kesalahan boleh dihapuskan dengan ungkapan 'maaf',.. apa gunanya balai polis?) --> ayat ini pernah dengar dlm cerita meteor garden.

Hamka said...

cerita apa tu?

namun, aku pernah tulis ayat ini dalam entry aku "bagaimana hilangkan marah" dan "kenapa marah dong" pada tahun 2006

tapi akupun banyak jugak dengar orang cakap guna ayat ini...

PemudaKahfi said...

MANUSIA - BUMI - AL QURAN
l l l
PEMBEDA - BUKTI - PETUNJUK
(Hak & Bathil)
l l l
Pendengaran Penglihatan Hati
(Semuanya ini akan diminta pertanggungjawabnya)