May 17, 2008

Kembalikah aku ?

(Kemana kita pergi, dan kenapa kita mesti pergi?)

PENGUMUMAN!

Blog ini tidak akan di update selama 2 minggu (lebih kurang…)

Maaf dan harap maklum.

Apabila sudah sampai masanya aku kena pergi, maka pasti aku akan pergi, lalu janganlah di tanya kemana aku pergi, dan kenapa aku mesti pergi…, walaupun hakikatnya aku boleh menjawab kemana aku pergi dan kenapa aku pergi, namun pasti akan tiba satu hari nanti dimana setelah engkau dan aku pergi, maka diwaktu itu permergian kita sudah tidak boleh di jawab lagi akan kemana kita pergi dan kenapa kita pergi, kerana kemana kita pergi dan kenapa kita pergi sudah ditentukan Ilahi yang menentukan segala jawapan berkenaan kemana kita pergi dan kenapa kita pergi, yang pastinya, yang pergi tak kan kembali lagi …

Ingat ni!, Semua orang akan menjadi mayat dan Anda pasti tidak mampu mengubahnya! Kalau korang kaya, korang akan menjadi mayat orang kaya, kalau korang miskin, korang akan menjadi mayat orang miskin dan Mayat tempatnya dalam tanah, dan kubur akan hisap darah korang! Ha ha ha!

Apa-apapun, jika korang free luar biasa, bolehlah buat Ulangkaji tajuk dibawah dan bincangkan...

Apa itu SEKS?
Kenapa hati gelisah
Apa itu takdir?
Kenapa bunuh diri?

Special Request?
Kenapa Merajuk?

Apa ada di padang Mashyar?
Apa itu Solat?
Sudahkah boikot?

Ps: Jumpa lagi insyallah andai engkau dan aku belum ditakdirkan naik kereta mayat!.

28 comments:

Sir Wan said...

ehem.. 1st.

Sir Wan said...

ada ulangkaji.. good2..

thechroniclesofsindarella said...

ya.. pergilah ke mana sahaja yang kamu mahu pergi.. tp harapnya jangan ler sampai tahap pergi tak kembali kerana kami masih perlukan khidmat manusia yang rajin mengulas seperti kamu.. maksud aku.. ulas tentang Islam dalam lenggok bahasa yang mudah difahami oleh orang-orang muda sekrang.. (macam aku yg perasan muda..) lalalaa

BENTARA said...

good luck bro... balik nanti kasi karkuzari sket...

Aku Bukan Umar Al-Khatab said...

bro.. nape tajuk mcm tu??.. x nak kembalikah kau??.. erm btw x nak ajak rakan2 lain pergi sekali??... huhu

valsa nine said...

hurmm.. wah mcm cikgu larr.. ade ulangkaji.. bagus2.. oleh itu, selamat hari guru! hehe, sifu!

smoga ALLAH memberkati 'pemergian' sifu ye!

Anonymous said...

Dear Hamka,

boleh tak saya panggil saudara sebagai

HAJILOSONG ????

==pararemba

Haji Losong said...

To Pararemba,
Tak boleh, sebab Hamka dan Haji Losong adalah dua makhluk yang berbeza.
disini bukan blog politik sempit saudara. (baca: kotor dan sempit)..

Nak mengutuk dan memfitnah, saya cadangkan saudara pergi layan TKO. Kat sane saudara boleh memfitnah,mengeji,mengutuk dan apa sahaja.

Sekian.

faz said...

Hamka..
Kalau pemergian itu lebih baik untuk kau, maka pergi lah...
aku doakan semoga engkau bahagia selama berpergian, dan selepas kepulangan kau nanti
semoga engkau mendapat apa yang engkau hajati, dengan izinNya...

errr engkau bawak najihah tak?

Anonymous said...

2 minggu je?

Lily.Lulu. said...

pergi mana ?? balik sabah ???

Anonymous said...

salam.. Hamka pergi wat UMRAH KE?

saudara hamka mungkin ke 'Haramain'?
doa untuk peminat2 blog keretamayat agar hidayah mencurah-curah di sebelah belah timur benua....

..dan apabila gegar dari timur bermula..

..dan apabila orang melayu sedar apakah maksud hidup mereka..

..dan apabila susah datang melanda..

Ya Allah, semoga saudara Hamka selamat pergi dan pulang dengan penuh kebaikan..

-Cokman

Islamic Channel said...

lambatnye bro nk balik... =|

Peminat buku said...

Salam kenal

azharjaafar said...

Pergi mana pulak nih?
Aku baru balik dari Kuala Trengganu. 40 hari macam 40 jam aje. Tak jumpe kau pun masa jor Kubang Bujuk?

nenek ke_BAYAN said...

salam! baru jumpa blogni, tuannya pulak xde. apa2pun buat ulangkaji bab takdir. sngt menarik. aritu di takdirkan dok dlm mjlis ilmu di s.ptlg. kitab apa ye..tapi masatu ustz ajar bab rukun iman. pd point ke6 percaya pd qodo'n qodar, ustz kata jgn berDEBAT mengenai takdir. Manusia dberi kudrat n ikhtiar tapi tidak mmpunyai sepenuhnya kudrat n ikhtiar. Allah yg mggenggaminya. Bukan milik kita. hanya Allah yg bleh takdir dgn ikhtiar kita. gitulah adanya...

nenek ke_bayan said...

..opps.. tertinggal...Takdir adalah satu berita/ketentuan. Hanya Allah yg bleh mengubah takdir dgn ikhtiar kita. Ini fahaman Ahli sunnah. dan 4 mazhab adalah ahli sunnah. Ahli sunnah menolak fahaman Muktazilah, Qodariah n Jabariah... Nenek nak share ilmu. dulu x skolah ugama..seronok sgt dpt blajar dgn ustz2 yg ada sanad...

van qif said...

assalamualaikum,

ish ish ish, walaupun pak cik hamka x de di kereta mayatnya...tapi majlis ilmu masih berjalan...alhamdulilah...thanks to nenek ke_bayan sebab kongsi ilmu bab "Takdir"...

lepas subuh tadi dengar saya dengar satu hadis yang bermaksud...Allah yang akan menjadi kekasih kepada sesiapa yang selalu bertaubat...Marilah kita semua sibukkan diri dengan bertaubat agar dapat Kasih Allah daripada sibukkan diri mencari cinta sesama mahkluk..insya-Allah..

Adioss Amigoss

Anonymous said...

salam...

bro, lain kali kalo nak pergi ke tempat yg u nak pergi itu kami pun boleh pergi ajaklah kami pergi sama2,kerana kami pun nak pergi...

???????!!!
RON

zufi said...

hmm slalu..org cuti 2 minggu ni pg buah umrah kan..

Wan Mohd Faiz said...

Haosh lamenyer rase pemergian cik hamka nih..
aishhhh... *mengeluh*

Kafur said...

Zufi, ko pun berperasaan mcm aku.

Hurmm, aku rindukan ilmu dr abg Hamka..

copoeira said...

isk lamanya. tak sabor nk tunggu new topic.

nurul huda said...

assalammualaikum...

encik hamka macam dh lebih 2 minggu jer ni. sibuk ke? klu sibuk, buat lah entry baru ...tajuk : 'blog ni tak kan di update 2 minggu lagi',mana hilangnya!!

Anonymous said...

HajiLosong A.K.A. Hamka sedang korek perigi minyak. Idris Jusoh suruh. supaya dapat free.
wakaka..

-Paremba.

Hamka said...

Asalamulaikum...

Aku masih tidak dapat luangkan masa untuk menulis...

sory sangat-sangat...

insyAllah, aku akan start update blog ini pada hari selasa depan.

10 Jun 2008

InsyAllah.

: )

(andai aku tak jadi mayat)

i love you all

Hamka said...

Aku jawab mana yang sempat sahaja…

---------
faz

Aku pergi tak bawak Najiha…

---------
Lily.Lulu

Rahsia..

----------
Cokman

Sangka baik itu bagus..

-----------
azharjaafar

Aku tak pergi jor kubang bujuk, aku pergi jor sri petaling..

-------------
RON

‘bilal’ dah selalu ajak, hayalafalah…

: )

-----------
zufi

hmm

-----------------
Wan Mohd Faiz

Jangalah engkau mengeluh, bukankah langit itu biru dan pokok itu hijau?
Chewah..

***Bintang Hati*** said...

....