Feb 24, 2021

Tenet dan Paradox?

Ulasan ringkas filem TENET 2020: Hidup ini terlalu singkat untuk 'bergaduh' dengan Tuhan

TENET ni adalah gabungan kepada TEN TEN, yang disusun Depan-Belakang, membuakan menjadi TENET, itulah tema filem ini, sekejap kau ke depan, sekejap kau ke belakang. Dan kenapa TEN? sebab ending filem ini berkenaan TEN minit terakhir yang "TEN TEN" menjadi TENET.

Babak akhir ada dua team askar, satu geng Warna Biru dan satu lagi geng warna merah yang mana mewakili warna masa untuk depan belakang berdasarkan Doppler effect, gelombang merah ke depan, dan gelombang biru ke belakang. Jadi Team merah berperang dengan musuh dengan gerak masa ke depan, mana kala Team biru lawan musuh dnegan gerak masa ke belakang.

Selain dari merentas masa secara mengundur, filem ini juga fokus pada drama hubungan suami yang melayan cinta dengan cara kejam, ibu yang sanggup buat apa sahaja demi anak, erti persahabatan dalam tugas, keberanian dan kesetiaan dalam hidup, juga focus kepada gaya hidup orang kaya, serta kisah hidup perisik ala ala James Bond bila bergerak solo, dan campur misi ala-ala Mission Imposible bila minta bantuan team.

Balik kepada tajuk: Hidup ini terlalu singkat untuk 'bergaduh' dengan Tuhan? kenapa?

Kerana waktu tonton filem ini, saya terfikir tentang konsep Chaos to in order, filem ini tujukkan bagaimana sesuatu yang rosak boleh kembali kepada stabil.

Dalam dunia fizik, bila kita pecahkan telur, maka telur pecah, dan tidak akan bercantum lagi,atau kita tendang istana pasir ditepian pantai, maka istana pasir itu akan berkecai menjadi rata, atau kita bakar pokok kayu, maka pokok akan hangus di makan api.

Bermakna, dunia ini akan berjalan satu hala selamanya, iaitu dari elok kepada musnah, itu Fizik Ciptaan Tuhan sehingga dalam pepatah melayu ada menyebut, “Nasi Dah Jadi Bubur”, atau pepatah barat: “Jangan Menangisi Yang Susu Tumpah”..,atau  “Jangan Gergaji Serbuk Kayu”.

Atau lebih deep, hadis Nabi ada menyebut, Susu tak akan kembali ke dalam puting, yang bermaksud  pena takdir telah terangkat, dakwat takdir telah kering, catatan takdir telah tertulis..,

Maka dalam filem ini, hero tiba tiba terjumpa ada pistol yang boleh undurkan peluru, dapat tangkap balik peluru yang dah keluar, hero juga ada jumpa objek yang sudah di buang boleh kembali ke pangkuan, cermin pecah boleh bercentum kembali, begitu lebih kurang, eh? Macam mana boleh ada yang sesuatu yang rosak tiba tiba menjadi elok? Eh? Kenapa jadi macam tu?

Maka misi hero adalah mencari siapa yang cipta alat yang mampu undurkan masa melalui kaedah reverse Entropy ini dan akhirnya hero bertemu dengan Grandfather Paradox.

Di sini saya tak nak spoiler lebih lebih, kerana filem ni nak bagitahu kita bila ada sesuatu yang dah huru hara, tapi tiba tiba dapat dipulihkan menjadi sistem, maka sudah tentu ada PUNCA yang mengawal kejadian ini.

Gigih hero siasat mencari punca kejadian sepanjang penceritaan ini siap bertempur dengan dirinya sendiri yang versi terbalik, dahsyat!

Maka kata saya dalam hati waktu melihat babak hero mencari punca fizik terbalik maka tak terfikirkah kita bagaimana dari huru hara (letupan big Bang) tiba tiba alam ini tercipta dengan penuh sistematik?, yang mana lokasi bumi terbaik jaraknya dari mata hari, ada bulan sebagai pengawal pasang surut, ada sembilan planet menjadi perisau hentaman meteor, ada lapisan ozon yang membakar kemasukkan bedasing ke bumi.

Ada rasa nak kaji tak? Kenapa bumi ini sangat sangat dilindungi? Terfikir tak akan dari mana puncanya alam ini? Kenapa kita di sini? dan ke mana kita pergi? Lepas tu apa akan berlaku pada alam ini akhirnya nanti?

Jadi, mari kita renungkan, sewaktu kita melihat filem yang hebat, lalu kita memuji dengan berkata, sungguh hebat orang yang buat filem ini, maka pujian ini tanpa diragui, ditujukan kepada pengarah abang Nolan walaupun kita tak pernah jumpa dengan Abang Nolan.

Maka, alam semesta yang besar dan indah ini, yang mana setiap orang akan ada jalan cerita yang sangat hebat dan mengkagumkan, hingga kita memuji satu sama lain, maka pujian ini tanpa diragui, ditujukan kepada Tuhan semesta alam yang menulis takdir walaupun kita tak pernah jumpa dengan Tuhan.

Ini kerana kita bersetuju bahawa ’something doesn’t come from nothing’. Dan kita bersetuju bahawa ‘order doesn’t spontaneously arise from chaos’? Lalu fitrah kita akan yakin bahawa Tuhan itu wujud.

Kemudian timbul soalan paradox, jika Tuhan cipta dunia ini, siapa yang cipta Tuhan?,

Untuk jawab soalan ini, mari kita kembali kepada Filem Tenet, yang mana hero akhirnya bertemu dengan Grandfather Paradox. Iaitu Golongan masa hadapan percaya, jika mereka membunuh nenek moyang di masa lalu, maka masa depan anak cucu dapat diselamatkan, padahal tiada nenek moyang, maka tiadalah anak cucu, maka berlakulah Grandfather Paradox.

Bagi yang tidak tahu apa itu paradox, ianya adalah satu istilah bagi menerangkan situasi yang tidak boleh diselesaikan oleh akal, yang dikenali sebagai “Paradox”.

Secara mudah fahamnya, oleh sebab filem TENET ini bercerita tentang mesin masa, maka mari kita ambik tiga contoh paradox berkenaan mesin masa.

1.  Ontological Paradox :

Dalam filem XX Ray arahan Aziz M Oman, beliau telah pergi ke masa silam dan berjumpa dengan Hang Tuah dan sempat memberi idea, “Tak kan melayu hilang di dunia”, dan Hang Tuah yang tak pernah dengar ayat ini kagum dan menyebut berkali kali,

Jadi ini bermakna idea itu datang dari Aziz M Osman yang dapat dari membaca sejarah melayu yang kata itu dari Hang Tuah, jadi, dari mana idea itu datang? Dari Aziz M Osman? Atau Hang Tuah? Maka ini adalah Ontological Paradox.

2. Predestination Paradox :

Dalam filemTerminator, sekiranya Terminator tidak datang dari masa depan untuk membunuh Sarah Conner, maka Kyle Reese juga tidak datang, tapi jika Kyle Reese tidak datang, macam mana john Conner boleh ada kerana dialah ayah kepada John Connor, Jadi, dari mana John Connor bermula? Maka ini adalah Predestination Paradox,

Nak lagi pening korang tonton filem berjudul Predestination (2014) lakonan hebat Ethan Hawke, kisah aku perempuan, jumpa aku lelaki, aku kahwin dengan aku dapat anak juga seorang aku, anak aku kena culik dengan aku, aku kena bunuh penculik anak aku, rupanya aku yang culik anak aku, dan aku dibunuh oleh aku, tapi aku di tolong oleh aku, ha ha ha, pening tak?

3. Grandfather paradox :

Korang nak bunuh diri, tapi tahu bunuh diri itu boleh buat korang kekal dalam neraka, maka korangpun pergi ke masa lalu dan membunuh atuk kita yang masih muda supaya atuk tidak kahwin dengan nenek yang akan dapat ayah. Dan jika korang berjaya bunuh atuk korang, maka ayah korang tidak wujud, jadi.., korang datang dari mana? Inilah yang berlaku dalam filem TENET.

Golongan masa depan yang kecewa dengan kerosakkan masa hadapan oleh tangan tangan nenek moyang, maka telah cipta mesin masa untuk hapuskan nenek moyang dengan sangkaan, mereka boleh selamat sedangkan Grandfather paradox  telah berlaku kerana tanpa nenek moyang, mereka semua tidak akan wujud.

Pening tak korang? Releks, jangan pening, perkara paradox biarkan sahaja ia dalam keadaan begitu jika korang tak nak gila isim… sebab Allah sendiri larang kita fikir tentang ZATnya yang tidak berawal dan tidak berakhir.

Tapi rujuk sejarah, dah lama soalan paradox ini dimainkan oleh ahli falsafah untuk rosakkan akidah orang beragama..

Paradox 1:

“Jika semua di ala mini di cipta Tuhan? Maka siapa yang cipta Tuhan?”

Nampak tak? Memang susah akal cetek manusia nak terima kenyataan ini.., manusia percaya bahawa setiap sesuatu ada permulaan dan ada pengakhiran, orang barat percaya yang kita ni berasal dari beruk sebab rupa beruk macam rupa kita, dan percaya beruk mungkin datang dari biawak, ada iras cuma takde bulu, dan biawak mungkin datang dari ikan berkaki, dan ikan berkaki datang dari ikan, dan ikan datang dari sel dan, dan, dan ,semua ini datang dari letupan big bang, dan letupan itu datang secara bang beng bong!

Tapi akan tetap timbul soalan, siapa yang mencipta letupan itu?

Ok, Tuhan yang mencipta letupan, tapi Tuhan datang dari mana, siapa yang cipta Tuhan? Boleh jadi pecah otak jika layan akal kita...

(saya akan jawab di hujung artikel untuk soalan siapa cipta tuhan, sila baca sampai habis)

Paradox 2:

“Jika Allah duduk atas Arasyh, sebelum Allah cipta Arasy, Allah duduk di mana?”

Pada awal islam, tiada soalan seperti ini kerana semua serah makna pada Allah akan makna setiap ayat Al quran, tapi bila datang ahli falsafah mempertikaikan ayat ini, maka wujud golongan yang Memujasimmahlan Allah dengan anggap Allah duduk atas Arasy macam Raja duduk atas Singgah Sana, lalu kerosakkan akidahpun berlaku, apa nak buat?

(kejap lagi saya jawab)

Paradox 3:

“Jika semua telah ditakdirkan dalam rukun iman ke enam? Kenapa kita kena pilih amalan yang baik dan buruk?”

Ramai orang jadi putus asa bila fikir ayat ni secara logic.., hingga menolak rukun iman yang ke enam, lalu muncul golongan Qadariah dan jabariah, yang keduanya adalah sesat, satu anggap semua Allah dah takdir maka jahatpun dari Allah, kita tak boleh si salahkan, satu lagi anggap Allah tak campur tangan dalam urusan manusia, semua dari kita, takdir itu tak wujud. Aduhh..

(baca sampai habis, nanti saya jawab)

Paradox 4:

“Bolehkah Allah menciptakan perisai yang teramat kuat sehingga tidak ada satu pedang pun yang dapat menembusinya? Dan dalam masa yang sama, Bolehkah Allah membuat satu pedang yang teramat tajam dan paling hebat sehingga mampu menembusi apa sahaja termasuk perisai tadi?”

Jika kita jawab boleh, maka mustahil pedang dan perisai itu boleh wujud serentak, jika kata tak boleh, maka menafikan kuasa Allah, kejap lagi saya jawab.

Paradox 5:

“Boleh tak Allah cipta satu batu yang sangat besar yang tiada seorangpun yang dapat angkat termasuk Allah?”

Tengok, dia pusing situ, jika jawab boleh, bermakna Allah akan lemah tak mampu angkat batu? Macam mana tu? Paradox ni bang mayat?

Ok, releks, semua free lagi ke?  banyak juga soalan nak kena jawab ni, Abang mayat cuba jawab satu persatu.

Baik, untuk soalan pertama, jika semua dicipta Tuhan, siapa yang cipta Tuhan?

Maka untuk masalah ini, bayangkan kes penembak tepat yang sudah bersedia menembak sasaran, tapi perlu tunggu arahan dari pihak atasan, tapi pihak atasan cakap, kena tunggu pihak atasan lagi satu, kemudian, pihak atasan lagi satu cakap, tunggu pihak atasan yang atas lagi, so, bila dia boleh menembak?

Jadi, secara logik, pilihan yang kita ada selain paradox, adalah dengan yakin bahawa hanya ada satu pihak yang paling atas, tiada yang atas melainkan dia, maka dunia ini telah di cipta oleh pihak yang paling atas, dan satu sahaja, jika ada banyak pihak atasan, maka dunia ini tak dapat di cipta sebab tuhan akan bergaduh dan pengurusan alam semesta akan menjadi konflik, kerana itu kita tak boleh terima dari segi akal tuhan itu ada lebih dari satu,

Maka hint untuk mereka yang mencari Tuhan, pastikan Tuhan itu hanya SATU, dan Dia paling atas, itulah logiknya tempat bagi Tuhan, satu dan paling tinggi!

Jika jawapan ini sudah di terima, maka terbongkarlah sifat Tuhan yang berlawanan dengan semua makhluk dan kejadian, yang mana apabila semua mahkluk di cipta, maka Tuhan adalah pencipta, Dia satu dan paling atas.

Kemudian, jika semua mahkluk akan binasa, maka Tuhan bersifat abadi dan kekal selamanya.

Kemudian, jika semua makhluk mempunyai kelemahan dan saling memerlukan, maka Tuhan bersifat paling berkuasa dan tidak memerlukan sesiapa.

Kemudian, jika semua mahkuk terikat dengan masa, tempat dan Fizik, maka Tuhan bebas dari masalah Fizik, tempat dan masa.

Kemudian, apa sahaja yang ada pada makhluk, maka Tuhan adalah langsung tidak bersamaaan dengan makhluk.

Kemudian apa yang hebat kepada makhluk seperti melihat, mendengar, maka Tuhan adalaah Maha Melihat dan Maha Mendengar.

Kemudian apa yang lemah kepada makhluk seperti mengantuk, tidur, penat, lapar, maka Tuhan langsung tidak mengantuk, tidak tidur, tidak penat dan tidak lapar!

Semua ini sudah dibincang oleh ulamak dalam Sifat 20 guna kaedah Asyaari atau Maturudi.

Jadi, kepada semua atheist yang mahu mencari maksud hidup sekalian, jika nak cari Tuhan, pastikan Tuhan itu satu, paling berkuasa, tidak berawal, tidak berahir, tidak di cipta dan tidak perlukan apa apa, tidak akan sama dengan dengan mana mana yang dicipta kerana Tuhan bukan sebahagian dari ciptaan-NYa

Kita boleh terima, bahawa dunia ini di cipta dengan logic sains, ada sebab dan akibat, Tuhan jadikan kita dahaga, dan Tuhan ciptakan air, Tuhan jadikan kita lapar, dan ada makanan, Tuhan jadikan sejuk, dan ada api serta pakaian, Tuhan jadikan kita perlukan cinta dan perhatian, maka Tuhan juga jadikan pasangan, keluarga, anak, dan kasih sayang.

Jadi, jika masalah hati dan cinta pun Tuhan berikan penyelesaian, maka sudah tentu persoalan dari mana saya datang, apa tujuan saya di dunia ini, dan kemana saya selepas ini. Juga disediakan Tuhan akan penyelesaiannya, Cuma terpulang kepada kita untuk meraihnya atau mengabaikannya.

Sungguh hidup ini terlalu singkat untuk 'bergaduh' dengan Tuhan.

Ok, habis soalan satu, panjang gila jawapan, adohai, soalan lepas ni saya jawab ringkas sahaja.

Seolan kedua: Sebelum Allah ciptakan Arasy, di mana tempat bagi Allah?

Cara terbaik adalah serah makna “istiwa” pada Allah, tapi jika ada pihak yang tafsir dengan menghina Allah, melemahkan Allah, maka jika nak jawab boleh guna pendekatan Asyaari, atau Maturudhi, iaitu tempat adalah makhluk, tempat pun Allah yang cipta, maka Allah wujud tanpa perlukan tempat.

Bagi saya pulak, lebih suka guna istilah sains, iaitu Allah tidak terikat dengan fizik, masa, dan tempat, Allah tidak ada sebelum dan selepas, dan Allah tidak berawal dan berakhir, Allah sedia ada, dan Allah jua yang cipta demensi, masa dan tempat, Allah yang mulakan masa dengan t=0. Kerana masa juga dicipta oleh Allah. Simple. Maka Yakinlah kita bahawa Allah langsung tidak sama dengan mahkluk!

Soalan tiga bab takdir, saya pernah jawab panjang dalam artikel lain. Cara mudah faham, semalam adalah takdir, hari ini adalah pilihan, rancang yang terbaik untuk hari ini dan esok kerana esok juga akan menjadi semalam.

 Nampak tak?

Soalan empat dan lima tak payah jawab sebab soalan itu dah salah, kerana Apabila soalan ini bertanya ‘boleh’kah Allah buat perkara sekian sekian,

Rujuk kepada jawapan dari nombor satu dan dua, “boleh” di situ telah menyamakan Allah dengan ‘boleh’nya makhluk, seperti bolehkah Allah angkat batu? Boleh disitu seolah-olah meletakkan Allah sebahagian dari makhluk, maka bermakna soalan itu telah salah kerana menyandarkan kebolehan tuhan yang setara dengan makhluk.

Sedang Allah tidak sama ‘boleh’nya dengan apa yang kita fikirkan, Allah Maha Melihat, Tapi Melihatnya Allah tak sama macam apa yang kita fikir, Allah melihat tanpa perlukan cahaya, dan Allah telah melihat masa depan, dan masa lalu, lalu kita tak akan mempu mebayangkan Maha melihatNya Allah. Allah punya rule: simple: Kun Fayakkun, jika Ia berkata jadi, maka ia akan terjadi.., ini yang akal tak boleh terima..

Jadi dalam bab Maha mencipta, soalan bolehkah tadi, sebenarnya merendahkan Maha Boleh, yang mana boleh mangangkat itu adalah setaraf bolehnya mahkluk…, Allah tak sama dengan yang baharu, Dan tidak ada sesuatupun yang setara denganNya!

Lagi satu bab “boleh”, Allah Maha berkuasa dan tidak akan menghina dirinya Sendiri, bolehkah seorang raja pakai mahkota dari tahik? Jawapannya boleh tapi itu menghina diri raja itu sendiri, jadi soalan boleh ke Allah buat perisai dan pedang itu adalah perbuantan yang akan menghina Allah!

So, soalan seakan paradox itu bukan paradox lagi kerana soalan itu sudah salah, bodoh, dan menghina kerana menyamakan kebolehan tuhan dengan makhluk, oleh sebab itu: bagaimana hendak mendapat jawapan yang betul jika soalan sudah salah.

Setakat soalan salah, semua orang gila boleh tanya soalan yang salah, orang bodoh apatah lagi.

Al faham ke idop?

Akhir kata, bab soalan paradox tentang ketuhanan, tak perlu kita nak cuba jawab sebab kita terlalu lemah nak fikir tentang zat Allah. Usahkan bab Tuhan, bab ayampun orang tak boleh jawab, mana dulu, ayam atau telur?

Woha!

Ps: Saya bukan ustaz, jika ada penerangan saya yang salah, boleh tegur, kita sama sama belajar insyaAllah sebab  George Wilhelm pernah berkata: Kita telah belajar dari sejarah bahawa kita tidak pernah belajar dari sejarah. – Paradox jugak. Woha!

No comments: