Feb 25, 2021

Balik ke Hari Esok?

Minggu lepas waktu PKP, Awesome TV (123) buat marathon filem Back to The future, saya pun layan balik dan movie ini sangat mengimbau kenangan zaman kanak kanak saya dahulu.

Maklumlah, Filem BTTF ini merupakan filem pertama yang saya layang di panggung wayang, walaupun bukan Part1 tapi ianya adalah Back To The Future part 3 pada tahun 1990!

Gigih kayuh basikal 15 km, tiket RM2 ringgit, masuk wayang kerusi kayu, siap ada orang hisap rokok dan makan mee goreng, kulit kuaci bersepah sepah!

Umur baru 12 tahun masa tu, tapi itulah sumber hiburan untuk budak miskin macam saya zaman tu, rumah takde player video! Jadi tengok Wayang adalah pilihan utama, gigih kerja sambilan kumpul duit untuk layan movie terkini.

Arwah mak saya sangat garang, jika dia tahu anaknya pergi tengok wayang memang kena rotan berbirat birat, tapi lepas mak dah tua, datang rumah saya tengok ada gitar dan DVD, mak saya okey jer, sebab katanya saya dah jadi manusia, dan mak bangga dapat anak macam saya-Woha!

Alkisahnya, tahun 80-an, lepas tengok Back To The Future part One di TV2, yang mana hero secara tak sengaja ke zaman mak ayah dia, lalu selamatkan maruah keluarga, maka Back To The Future part Two, hero ke zaman hadapan untuk selamatkan anak cucu pulak, lepas tu bersambung ke part Three, hero nak selamatkan nenek moyang, maka semua tu saya hanya tonton di Tv2 dalam slot Mega Movie!

Maka teruja dengan iklan part Three.. terus sanggup seorang saya dan kawan kawan berbasikal ke Panggung Rex Kuala Terengganu sebalah Pasaraya Hock Kee Seng nak tengok sambungan!

Sekarang Panggung tu dah tutup jadi kedai kain.

Namun zaman berganti zaman, filem Back To The Futere ini kekal sebagai rujukan filem merentas masa paling menghiburkan lakonan Micheal J Fox sebaga Mc Fly!

Ringkas cerita, bila bercerita tentang pengembaraan mesin masa, maka ada dua teori yang diguna pakai agar korang tidak keliru dalam memahami jalur cerita, iaitu Paradox Universe dan Parallel Universe.

Paradox Universe macam filem Back To The Future (1985) inilah, , masa lalu diubah supaya masa depan berubah, contohnya bila hero ke masa lalu berjumpa ibunya di waktu muda dan ibunya jatuh cinta pada hero, maka hero mulai tidak wujud, maka hero kena cepat-cepat pergi ajar ayah dia agar mengorat mak dia! Kalau tak dia tak akan wujud!

Sama macam filem Terminator(1984), Oleh sebab di masa hadapan John Conour akan hapuskan semua robot jahat, maka robot jahat hantar tenteranya ke masa lalu untuk bunuh ibu yang akan lahirkan John Conour, lalu dari masa hadapan Kyle Reese datang untuk selamatkan Ibu John Conour, alih alih, Kyle Reese menjadi ayah kepada John Conour-itu yang menjadikan ianya Paradox Universe.

Nak lebih pening dalam bab Paradox Universe, korang tengok filem Predestination (2014), kisah aku perempuan, jumpa aku lelaki, aku kahwin dengan aku dapat anak juga seorang aku, anak aku kena culik dengan aku, aku kena bunuh penculik anak aku, rupanya aku yang culik anak aku, dan aku dibunuh oleh aku, tapi aku di tolong oleh aku, ha ha ha, pening tak?

Okey, itu cerita Paradox Universe.., manakala Parallel Universe pula macam cerita Dragon Ball, masa lalu diubah tapi masa depan tidak berubah sebaliknya masa lalu yang diubah membentuk Universe yang baru. Contoh bila Goku mati, maka Trunks kembali ke zaman Goku hidup dan ubah sejarah, tapi bila dia balik ke masa hadapan tiada apa yang berubah kerana masa silam yang diubah telah menjadi Universe yang berlainan.

Inilah juga yang diguna dalam filem Avengers Endgame, Parallel Universe, iaitu masa lalu diubah tapi masa depan tidak berubah sebaliknya masa lalu yang diubah membentuk Universe yang baru.

Namun oleh kerana kewujudan Infitinity Stone mempengaruhi keseimbangan alam, maka ianya perlu dipulangkan untuk terus mengimbangi universe masing masing.

Al faham ke idop?

Balik ke dunia Islam, ada beberapa cerita tentang pengembaraan masa seperti kisah tujuh pemuda yang tidur selama tiga ratus tahun tapi berasa seperti hanya satu malam, juga Nabi melihat masa depan, seperti Nabi melihat melihat Abdul Rahman merangkak di Syurga sedangkan waktu itu Abdul Rahman masih hidup di dunia. (boleh rujuk hadis)

Atau yang lebih jelas, turunnya Surah Al Masad, Surah yang memberitahu di masa hadapan Abu Lahab akan masuk neraka bersama isterinya.

Surah ini turun waktu Abu Lahab masih hidup, dan beliau sangat marah dan terus menentang Nabi, padahal, jika kita fikir logic, sepatutnya inilah peluang Abu Lahab untuk cipta Parallel Universe iaitu ambik peluang ini untuk bertaubat, masuk islam dan ubah masa depan! Tapi Abu Lahab tak ambik peluang ini kerana masa dan takdir itu di tangan Allah.

Di sisi Allah, tiada orang dibenarkan untuk undur ke masa lalu supaya dapat bertaubat, sebab itu dalam Al quran turun ayat: Demi masa semua manusia dalam kerugian, bermakna masa tidak dapat diundur untuk manusia, dalam hadis pula, selalu dipesan, guna lima perkara sebelum lima perkara, sihat sebelum sakit, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sibuk, muda sebelum tua dan hidup sebelum mati. Jadi secara kesimpulanya, masa di cipta kearah hadapan dan akan habis untuk manusia ambil peluang mengabdi diri kepada Allah.

Hadis lain pula tentang kisah Allah menulis takdir, yang mana pena (takdir) telah terangkat dan dakwat (timeline) telah kering, maka focus kita didunia ini, bukan nak ubah takdir semalam, tapi nak ubah takdir masa hadapan kerana kita belumpun tahu masa hadapan lalu Allah berfirmah:

“Aku tidak akan mengubah nasib kaum yang tidak mahu berubah”

Nampak tak? So dalam Islam, masih common sense dulu dan sekarang iaitu masa bergerak ke hadapan dan akan habis, gunakan masa sebaiknya sementara nyawa belum habis. Simple!

Jadi tak payah pening kepala fikir nak balik ke masa lalu untuk ubah sejarah, sebaliknya fokuslah pada baki nikmat yang ada untuk bertaubat, kerana selagi nyawa masih ada, pintu taubat terbuka luas walau dosa besar macam mana pun.

Nanti bila pintu keretamayat terbukak, korang pulak masuk terbujur kaku sebab pintu taubat dan tertutup, maka saya bawa laju-laju macam kereta DeLorean pun akan tetap bawa korang ke masa depan, iaitu Neraka! Nauzubilah!

“Habis tu abang mayat, memang takde peluanglah dalam sains untuk cipta mesn masa ke belakang?”

Yer dik, sebab undur masa bertentangan dengan Al quran, jadi fokuslah rezeki yang masih ada ditangan untuk guna sebagai jalan bertaubat, dalam Al quran dah cerita kisah ahli neraka nak undur kembali ke dunia tapi permintaan mereka tidak di layan oleh Allah.

Namun jika korang masih ada niat nak guna mesin masa secara islamik, masih ada ‘cara’nya, saya pernah guna sewaktu mendaki gunung Kinabalu beberapa tahun lepas.

Link Video naik Kinabalu: https://youtu.be/zmS_n7y_w3Q

Alkisahnya, lagi satu kilometer nak sampai ke puncak, waktu itu saya rasa diri ini adalah sangat-sangat penat, saya terus duduk berehat, urut betis, dan terbaring sambil pejam mata dan tutup telinga lalu terbang ke masa depan.

Saya terus sampai ke hospital kuala Terengganu di tahun 2040 kot? Saya ternampak diri saya yang sudah tua, sudah terbaring di katil hospital, makan tak boleh guna mulut, kena guna tiub, badan di cucuk ubat setiap satu jam, mata terkebil kebil menerima takdir, lepas tu anak anak datang cerita masalah hidup, anak mengadu tak cukup wang nak tanggung kos bedah, bini menangis atas kerusi roda, sedih sungguh.

Lepas tu saya rasa nak berak, tapi tak boleh bergerak, datang Jururawat lelaki bukak seluar saya dan basuh punggung saya dengan kasar sebab saya dah terberak, sedih hati sebab tak mampu basuh berak lalu saya pejam mata dan berdoa agar saya dapat kembali ke zaman silam, kembali ke kaki gunung kinabalu, zaman saya sihat dulu dulu. Berikan Saya Paradox Universe!

Dan Alhamdulillah! doaku makbul!

Saya bukak mata, saya tiba tiba ada di pertengahan gunung kinabalu, saya pandang kiri kanan menikmati pandangan yang indah, saya hisap tamar manis dengan nikmat, saya teguk air gunung dengan bahagia, saya melompat lompat tak sabar nak teruskan mendaki, lalu saya teruskan mendaki sambil tersenyum bahagia, menikmati kekuatan kaki melangkah, menikmati deruan angin, menikmati kurma kering, menikmati nikmat sihat, dan menikmati setiap detik! Alhamdulillah, terus saya berzikir kesyukuran tak henti henti, lalu akhirnya saya sampai ke puncak Gunung Kinabalu dengan jiwa yang penuh dengan kedamaian dah kebahagian serta kesyukuran.

Alhamdulillah. Nikmat mana lagi saya dustakan?

Link Video naik Kinabalu: https://youtu.be/zmS_n7y_w3Q

So, nasihat saya, bila korang semua ada masalah, sedang sedih, sedang berduka cita, cepat cepat gunakan mesin masa, pergi ke masa depan, rasai pengalaman menderita di hospital, ambik masa lima ke sepeuluh minit duduk sana, rasai penderitaan di sana, lagi lama lagi bagus dan bila dah tak cukup sabar, kembalilah ke masa silam iaitu hari ini.

Sungguh hari ini sangat indah, langit sedang membiru, pohon sangat menghijau. Burung berkicauan, rama rama terbang, dan nikmat udara ini, rasanya sangat sedap! PKP ini membuka sejadah yang indah untuk dicucrkan air mata taubat.

Untuk kesan yang lebih tinggi, korang pergi ke masa depan yang lebih jauh, bukan ke zaman 2050 atau 3000, tapi bayangkan diri masuk neraka berpelukkan dengan Abu Lahab berguling-guling atas bara api, lalu korang menangis air mata darah merayu malaikat Malik penjaga Neraka agar kembalikan korang ke dunia, tapi Malaikat tak layan, malah dipukul muka korang sampai pecah berkecai dan bercantum kembali, lalu korang menangis air mata nanah merayu kepada Allah untuk dihantar semula ke dunia, takpelah PKP pun, I sinar tak lulus pun takpe, takpe jugak minyak tak turun hargapun, tol tak mansuh pun tak per, asal dapat ke dunia dan dapat merasai nikmat beribadat.

Oh Tuhan, saya telah merasai azabnya neraka yang dahulu saya minta disegerakan (kerana tidak beriman), maka kembalikanlah saya kedunia walaupun sekadar satu perahan susu agar dapat saya menyebut namaMu didunia yang mana menurut NabiMu, sesiapa sahaja pernah ucap kalimah “Tiada Tuhan melainkan Allah”, pasti akan dikeluarkan dari Neraka walau dosa sebanyak buih di lautan, Oh Allah yang Maha Pengampun! Kembalilah kami ke dunia!

Oleh sebab daya imigansi korang terlalu tinggi, semua gambaran dalam neraka tu betul betul dapat dirasai buat korang menangis teresak esak, Sekali korang buka mata! Nah! Elok ada depan Telefon waktu PKP, perghhh, doa korang termakbul, sesungguhnya koranglah manusia paling bertuah! Tiada lagi penat, tiada lagi keluhan. Tiada lagu dukacita, Korang masih ada didunia sedang baca coretan ini, dan masih sempat Bertaubat! Alhamdulillah! Doa Paradox Universe korang dah makbul!

Jadi pergi berdoa syukur sekarang, dan jika teringat, sebutlah namaku dalam doamu, chewah…

Ps: Siapa siapa yang ada pintu TENET atau laci meja Doraemon Nobita, atau kereta terbang delorean time machine, atau cecair Ant Man atau mana mana mesin masa... tolong jangan pergi ke tahun 1990 bagitahu mak saya bahawa hamka sedang tengok wayang-Tolong!

Woha!

Link Video naik Kinabalu: https://youtu.be/zmS_n7y_w3Q (Tolong Like dan Subcribe Channel Youtube saya, terima kasih)

No comments: