Feb 20, 2021

Bilal dan FIlem?

Ulasan Filem Bilal: A New Breed of Hero. (2015)

Filem ini adalah terbitan arab, dan bila ditayangkan pihak barat sendiri terhibur dengan filem ini, siap masuk 100 filem animasi terbaik dunia.

Apabila saya tonton, patutlah Barat suka, sebab filem ini tak nampak terlalu islam, mesej islam terlalu tersembungi dalam filem dan saya seolah olah menonton Bilal versi yang lain, bukan versi Bilal yang saya kenal.

Namun pujian saya berikan kepada animasi 3D yang sangat cantik, setaraf Pixar atau Disney Filem. Gambaran tanah arab yang cantic, malahan Watak Kuda sangat “hidup” termasuk watak “helang”.

Tak lupa, waktu End Credit, lukisan tangan dibelakang nama pembikin filem sangat indah.

Bila saya baca pembikinan filem Bilal, wah, sangat dahsyat! 20 negara berkerja sama nak buat animasi ini, babak burung helang sahaja perlukan masa selama 10 bulan nak siapkan, dengan 5 tera Byte punya saiz untuk setiap babak burung tu.

Lepas tu kuda pulak, 2 tahun masa yang diperlukan untuk siapkan animasi yang cantik tu, siap dengan bulu rambut kuda semua berjumlah 2 juta helai yang perlukan masa 4 jam untuk proses render bagi setiap single frame!

Lepas tu babak perang Badar, adalah babak peranng beramai ramai yang terpanjang dalam dunia animasi dengan 1000 kuda yang detail, 1300 manusia, pedang, perisai, panah, dan perlbagai aksesori, pergghh, memang kerja yang sangat tekun dan sabar.

Waktu Malaikat datang tolong, adalah moment yang best untuk movie ini.

Kisahnya simple, Bilal diseksa, lepas tu  Abu Bakar beli, pindah ke Madinah, lepas tu Orang Kafir datang serang Madinah, kemudian dalam perang, Bilal dapat peluang bunuh orang yang siksa dia dahulu. Lepas tu babak Sahabat Hamzah dibunuh terlalu cepat suntingannya, dan filem pun habis.

Jadi apa komen saya?

Macam saya cakap tadi, Jika saya tak kenal Bilal, maka filem ini Okey, hero kena tindas dan dapat peluang membela, lepas tu habis dan hidup di teruskan. Babak azan pun tiada detail dalam movie ini, adohai…

Tapi jika sayalah di beri peluang menulis kisah Bilal, maka saya akan bermula dangan kisah Bilal sedang menjadi orang kaya di Syam, sebelum pakai pakaian mewah, terlihat parut parut di badannya, kemudian beliau memberitahu isterinya yang cantik, beliau bermimpi bertemu dengan Nabi yang bertanya khabar, kenapa sudah lama tidak menziarahi Madinah?

Lalu beliaupun bertolak ke Madinah, sampai sana cucu Nabi sambut dengan penuh kasih sayang dan minta beliau azan di Masjid Nabawi, pada mulanya, Bilal tak mahu tapi permintaan cucu sahabat baiknya sukar di tolak.

Lalu beliaupun azan dengan penuh perasaan kerinduan kepada Nabi Muhammad SAW.

Sebaik sahaja langit Madinah berkumandang suara azan daripada Bilal, terus semua penduduk Madinah, lelaki atau wanita, muda atau tua, berhemburan air mata menangis semahu mahunya kerana mereka semua sedang rindu kepada Nabi Muhammad SAW.

Lantas berkumpullah para lelaki dan wanita ke masjid dengan sangkaan Nabi Muhammad hidup kembali untuk menjengok mereka, tapi di sana hanya ada bilal sebagai kenangan melepaskan rindu.

Lalu Bilalpun membuka cerita kisah awal hidupnya dahulu,

Imbas kembali, Bilal bin Rabah adalah seorang hamba berkulit hitam, and nobody care! Zaman itu hamba dipaksa bekerja siang dan malam, jika engkar akan diseksa.

Dalam keadaan hidup penuh derita, tiba tiba datang seorang orang merdeka mahu berkawan dengannya, melihat Bilal yang kepenatan mengsar gandum, Nabi Muhammad suruh dia rehat, dan Nabi tolong Bilal kisarkan gandum.

Malam esok Nabi datang tolong lagi, dan tanpa sebarang kata kata dakwah, sehingga Bilal jadi malu kerana hamba Allah hensem mana ntah datang tolong aku tanpa mintak upah sedangkan aku hanya seorang hamba yang tiada rupa, adohai...

Sepanjang tiga malam itu Bilal masuk tidur sambil berfikir siapakan gerangannya lelaki kacak ini yang ingin bersahabat aku seorang hamba berkulit hitam?

Lalu pada malam ke tiga, bilal pun bertanya, apa kamu mahu Muhammad?

Nabipun bagitahu tentang islam dan keinginannya mengajak bilal masuk islam, dan bagaimana Islam itu hanya bertuhankan satu, dan janji akan masuk syurga jika iman betul walaupun seorang hamba.

Harapan kini datang dalam diri seroang hamba, jika dahulu mati lebih baik dari terus diseksa, kini mati itu indah bagi orang yang beriman! terus bilal masuk islam dan menjadi antara 10 sahabat terawal masuk Islam.

Kebahagian Bila tidak lama, sebaik tuan Bilal Si Umayah dapat tahu hambanya masuk islam, Bilal telah diseksa dengan dicemeti sepanjang malam.

Bilal ada susuk badan yang kuat hingga si cemeti rasa penat pukul Bilal, tapi tetap Bilal tidak berganjak dari Islam.

Waktu itu Keluarga Yasir dibunuh kejam kerana masuk Islam, Sumayyah ditombak oleh Abu Jahal kerana masuk islam, tapi bilal tidak dibunuh, diseksa perlahan lahan agar menjadi pengajaran pada hamba yang lain.

Setelah sepanjang malam dicemeti, maka di siang hari, Tuan Umayah telah jemur Bilal di tanah lapang, yang mana tangan dan leher di ikat, lalu dihempap pula oleh sebuah batu besar sewaktu cuaca sedang hangat kepanasan di tengah padang pasir yang panas terik.

Tapi, apa kata Bilal?

“Ahad, Ahad…”

Yang bermaksud: aku tetap beriman pada Allah yang Satu!

Maka the rest is history, Bilal dimerdekakan oleh Abu Bakar dan kini dia menjadi orang yang bebas, namun islam belum merdeka di tanah Mekkah, maka Bilal terpaksa berpindah bersama Nabi ke Madinah.

Di sana, Bilal terus menjadi sahabat Nabi yang terkenal, mendampingi Nabi siang dan malam, dan dilantik menjadi Menteri kewangan baitul Mal.

Dan paling epic, bila Nabi bermesyuarat bagaimana nak panggil orang dayang bersolat, maka sorang sahabt bermimpi malaikat ajar azan, dan Nabi perintahkan Sahabat itu ajar Bilal kerana suaranya yang kuat dan lantang, lalu bergemalah masjid Madinah dengan azan dari Bilal!

Bila Bilal azan, semua orang datang solat berjemaah dimasjid, di mana ada Nabi Muhammad SAW, di situ ada bilal.

Pernah satu hari Bilal hampir kena jual sebab tersalah ambil hutang dari Yahudi untuk kewangan Nabi, alangkah susah hatinya bilal dan bagitahu pada Nabi bahawa pagi esok sebelum subuh beliau akan lari dari Madinah untuk bekerja ditempat lain dan bila dah dapat duit akan datang balik tebus hutang Nabi, tapi Nabi Muhammad SAW telah selamatkan beliau dengan bantuan dari Allah melalui cara yang tidak di sangka-sangka. Ada orang bagi hadiah yang sangat banyak hingga Nabi dapat tebus kembali maruah Bilal yang sedang bercuruan air mata.

Selepas diselamatkan oleh Nabi Muhammad SAW, Terus beliau sujud syukur dan cintanya kepada Nabi Muhammad SAW tidak berbelah bagi buat selama-lamanya.

Pernah Nabi Muhammad bagitahu kepada Bilal, apa amalanmu yang membuatkan aku bermimpi nampak kamu masuk syurga seiringan denganku? Kata Bilal: amalan sentiasa memperbarui wudhu..

Tuan tuan dan Puan puan, amalan mengambil wudhu walaupun nampak kecil, tapi dari amalan kecil ini maka terbukalah peluang untuk bersolat, baca Al quran dan lain lain ibadat yang membuka pintu langit mengundang seribu rahmat!

Dipendekan cerita, berlakulah Perang Badar yang mana 1200 tentera kafir lengkap bersenjata naik unta, dan 100 tentera berkuda, semuanya bersedia untuk serang Madinah. Nabi Muhammad SAW pula tunggu di Badar bersama 313 sahabat termasuk Bilal.

Orang Islam hanya ada dua ekor kuda, dan 70 ekor unta yang kena naik bertiga, Nabi sendiri berkongsi naik unta bersama Ali. Tentera Islam pula ada yang tiada pedang bawa pelepah tamar, dan ada yang berkaki ayam. Dua bendera dibawa ke medan perang, satu di pegang Ali sebagai wakil Muhajirin, dan satu di pegang Saad mewakili Ansar.

Dalam perang inilah Bilal dapat membunuh orang yang siksa dia dahulu.

Dipendekan cerita, Nabi Muhammad SAW akhirnya wafat, dan ini sangat menyedihkan Bilal, setiap sudut masjid Nabawi ternampak kelibat Nabi, air mata kerinduanpun mulai bercucuran lalu beliau berpindah ke Sham dan dilantik oleh Khalifah menjadi gebenor di sana, satu hari Nabi Muhammad SAW kekasih hati bilal datang dalam mimpinya, bertanya: kenapa dah lama tak ziarah saya?

Terjaga dari mimpi, terus Bilal bertolak ke Madinah, sampai sana cucu Nabi sambut dengan penuh kasih sayang dan minta beliau azan di Masjid Nabawi, pada mulanya, Bilal tak mahu tapi permintaan cucu sahabat baiknya sukar di tolak.

Lalu beliaupun azan dengan penuh perasaan kerinduan kepada Nabi Muhammad SAW.

Sebaik sahaja langit Madinah berkumandang suara azan daripada Bilal, terus semua penduduk Madinah, lelaki atau wanita, muda atau tua, berhemburan air mata menangis semahu mahunya kerana mereka semua sedang rindu kepada Nabi Muhammad SAW.

Lantas berkumpullah para lelaki dan wanita ke masjid dengan sangkaan Nabi Muhammad hidup kembali untuk menjengok mereka, tapi di sana hanya ada bilal sebagai kenangan melepaskan rindu.

Tak lama Bilal di Mandinah, semua tembok bangunan mengingatkan pada Nabi Muhammad SAW dan beliau kembali pulang ke Syam.

Dipendekan lagi cerita, Bilal akhirnya sakit, dan isterinya yang cantik, anak keturunan raja, kulit putih kemerahan menyatakan rasa sedih sebab abang bilal sayang dah nak meninggal dunia.

Tapi jawab Bilal..

“Sayang, jangan bersedih, abang sangat gembira mendekati ajal, kerana abang dah tak sabar nak berjumpa dengan sahabat terbaik dalam hidup abang, Nabi Muhammad SAW…”

Air mata pun berlingangan..

Kematian ini, akan menghilangkan rindu yang dipendam sekian lama..

Tuan tuan dan ibu ibu sekalian,

Kita jika mati esok, agak agak, Nabi nak jumpa kita tak?

Kepada Allah aku sampaikan salam rindu kepada Nabi Muhammad SAW.

Aku juga rindu kepada Bilal!

TAMAT.

Semoga Woha sampai syurga!

No comments: