Feb 19, 2021

Solat Jarak itu Bidaah?

Isu Solat Jarak, ulasan oleh Dr. Abdél Rahmanov

Saya menonton video Ustaz Mohib Khouli yang membantah fatwa tentang penjarakan saf dalam solat. Hujah yang dikemukakan nampak kuat tetapi sebenarnya perlu kepada pemahaman lebih jelas tentang fiqh, usul fiqh, kaedah fiqh dan pengetahuan tentang COVID-19.

Orang bijak pandai agama berbeza tentang fatwa adalah perkara biasa. Tetapi mengapa Ustaz Mohib ini begitu lantang menyatakan pendapatnya sehingga berani menghentam ahli jawatankuasa fatwa dan mufti negeri?

1. Saya menonton video-video lain kuliah Ustaz Mohib yang ada menyebut menyentuh tentang COVID-19. Berdasarkan video-video itu kita dapat melihat profil beliau tentang COVID-19.

2. Beliau berpandangan COVID-19 tidak bahaya atau boleh mendatangkan risiko kematian. Jika COVID-19 bahaya maka sepatutnya apabila masuk masjid maka mati terus tetapi ia tidak berlaku. Beliau menyebut pada 7 Februari 2021 seperti berikut:

"Ambil SOP, ikut sunnah. Kalau betul wabak ini bahaya. Maka tutup masjid. Jika betul wabak ini mengancam manusia sehingga masuk masjid boleh mati terus maka tutup masjid. Tidak ada masalah kerana ini amalan para sahabat".

3. Beliau berpandangan COVID-19 ini hanya ciptaan untuk menyebabkan manusia takut dan menjatuhkan ekonomi. Beliau menyebut pada 2 Februari 2021 seperti berikut:

"Kembali kepada isu kita, COVID-19. Apakah motif sebenar yang berlaku? Untuk paksa manusia duduk di rumah masing-masing. Takutkan manusia. Apa motif dia tuan-tuan? Satunya, takutkan manusia dan tarik lagi kuasa dan ekonomi negara-negara dunia, hancurkan ekonomi negara termasuk Malaysia. Sedangkan kita tidak sedar lagi. Kita dalam ketakutan dan kerisauan sebab ramai orang Islam kita takut."

4. Beliau menyatakan isu COVID-19 kecil sahaja dan peratusan orang sembuh ramai. Ia tidak sama seperti taun yang melanda pada zaman sahabat. Beliau menyebut seperti berikut:

"Taun yang berlaku di bumi Syam, taun yang dasyat. COVID ini tuan-tuan adalah mainan yang kecil. Peratusan yang sembuh ramai. Tetapi taun yang sebenar yang berlaku di bumi Syam tiada seorang pun selamat. Sebab akan muntah darah. Buang air besar darah. Akan mati dalam dua tiga hari".

5. Beliau menyatakan COVID-19 ini adalah benda kecil sahaja dan diperbesarkan oleh media untuk menakutkan manusia. Dia menyebut seperti berikut:

"COVID ini sebenarnya, yang dibuat COVID ini tujuannya untuk menjadikan COVID sebagai pembunuh tetapi tidak berlaku. Tetapi mereka menang dari segi media untuk membesar-besarkan isu COVID."

6. Berdasarkan kenyataan Ustaz Mohib tersebut, saya boleh simpulkan bahawa beliau terpengaruh dengan geng teori konspirasi bahawa COVID-19 ini adalah ciptaan untuk merosakkan manusia. Dengan kata lain, COVID-19 bukan satu benda yang real tetapi hanya mainan atau ciptaan sahaja.

7. Oleh itu, kenyataan Ustaz Mohib lebih dipengaruhi dengan pandangannya bahawa COVID-19 bukan betul dan ia ciptaan pihak tertentu. Sebab itulah kenyataannya digunapakai oleh geng teori konspirasi kerana ada orang bijak pandai agama yang menyokong mereka.

8. Mungkin apabila COVID-19 terkena pada ahli keluarga geng teori konspirasi atau terkena pada diri mereka sendiri maka ketika itulah baru mereka menyakini bahawa COVID-19 adalah betul dan sahih.

Dr. Abdél Rahmanov

*******

(Ulasan Hamka Keretamayat)

Panjang lagi ulasan Dr itu, tapi saya ambil sampai lapan sahaja, maka di sini saya sertai sedikit nota kaki sebagai tambahan dari saya yang bukan ustaz.

Al kisahnya, Teringat dulu waktu belajar agama, naik kereta dengan ustaz, masuk jer kereta, ustaz pakai Safety Belt sambil berkata: Safety First adalah Sunnah!

Jadi dalam bab solat jarak, pakar agama (ulamak) dan pakar dunia (doctor) dah kaji demi menjaga nyawa, kena patuh SOP, jadi sebelum korang nak kata solat jarak itu bidaah sesat, ingatlah dalam bab fekah, ada bidaah yang baik, kenapa baik? Sebab ianya mendatangkan kebaikkan.

Tapi Jika korang phobia dengan perkataan Bidaah, maka ingatlah: Safey First adalah Sunnah, maka patuh SOP juga adalah Sunnah selagi tidak bertentangan dengan akidah dan Fekah. InsyaAllah.

Safety First is Sunnah!

Sekian.

No comments: