Mar 1, 2014

Sofa oh Sofa?

(Kisah Laki Bini versi Rare)

Part 1

Pada suatu hari, ketika aku sedang drive kereta sambil on radio, tapi dilanda kebosanan kerana channel pilihan sedang kempen produk ntah apa apa, aku tukar sinar FM, iklan jugak, aku masuk Suria FM, iklan jugak, aku try Hot FM, pun iklan, Era FM pun sama, last aku bukak IKIM, pun iklan, adohai, semua iklan serentak.., aku nak dengar lagu, bukan iklan!

Aku terus off radio dan dengar bini bercakap..

“abang, saya dengar ada jualan perabot murah besar besaran, sofapun murah bang!”

Arhh! Iklan jugak!!

Part 2



“abang tengok cerita apa tu dekat internet?”

“The walking dead, jom layan sekali..”

“eh bang, cuba undur balik babak dalam rumah tadi”

“Yang mana?”

“undur sikit lagi”

(akupun gerakkan mouse undur babak pada screen computer)

“kenapa, apa yang menarik pada babak ni?”

“cantik sofa dia bang!”

Ps: ini yang aku malas ajak bini tengok Drama ni, tengok cerita zombie pun nampak sofa, adohai.

Part 3


Selepas menonton filem ROBOCOP 2014. Maka laki bini pun buat ulasan filem secara ringkas.

Laki kata:

“oklah, ada babak hero balik rumah dalam keadaan badan separuh manusia separuh mesin, jumpa anak bini, walaupun tanpa banyak dialog, dengan hasil lakonan mantap, terasa babak kekok, syukur dan asing bagi keluarga tersebut sangat menjadi dalam lokasi ruang tamu tu. Pendek kata ok jugaklah cerita Robocop 2014 bila digambarkan masalah kerjaya dan rumahtangga.

Bini kata:

“babak waktu hero balik rumah dalam keadaan badan separuh manusia separuh mesin, jumpa anak bini, tu memang saya suka sangat, dengan hiasan dalaman batu koral (pebbles) yang di hias sebagai dekorasi indoor yang mesra alam dan sfesifik, eksotik dengan tekstur dan warna-warna cantik, gabungan klasik dan future beserta konsep feature wall yang berwarna warni. Sofa dengan fabric lembut warna gelap yang di sulam indah, ada Wall Paper bercorak penuh floral yang buat si pemandang akan rasa nyaman, langsir yang bercirikan night curtain cukup untuk memancarkan cahaya romantik dan sedap mata memandang.

Pendek kata memang ‘best’lah filem Robocop 2014 ni! Woha!


Part 4


Bro hamka tengok tak’ The Man From Nowhere’ di slot Saranghae pada 9 Februari lalu jam 10 malam?

“tengok”

Best tak cerita tu?

“Tak best”

Eh? Kenapa pulak, teknik bergaduh dalam filem itu over the top, kalah Tony jaa atau jet li, kisah jiran bekas askar dan anak pelacur yang kena culik sangat menyentuh hati, filem tu rotten tomatoes bagi 100%, imdb bagi 7.9/10, malahan filem tu dapat banyak anugerah, dengar cerita Holywood nak buat remake tak lama lagi, kenapa Bro cakap filem tu tak best?

“sebab banyak adegan ada sofa..”

Hampeh!

Part 5

Kepada laki bini yang menonton filem dengan anak anak, kadang kadang akan ada babak lucah atau ganas yang tak sesuai membuatkan anak anak terpengaruh,

So, macam mana nak atasi masalah ini?

Nasihat aku, sebelum pilih sesebuah filem maka silalah rujuk indicator tahap lucah di web imdb, klik dekat “Parents Guide”

Contohnya filem Titanic (1997).

Bila korang klik Parents Guide, maka dia akan bagitahu tahap lucah filem tersebut:

Copy paste:

Imdb: Parents Guide: Titanic film: Sex & Nudity indicator 6/10

"A 17 year old girl asks a young man to draw her nude. She wears a sheer robe that shows her *****. She then drops her robe, revealing most of her breasts, her **** and her bare buttocks. As she lies down on a couch and her breasts can be seen. Nudity can be seen for about 20 seconds. Nudity can be seen on the drawing in many shots as well."

End Copy paste.

Dari indicator ini, maka ibu bapa dapat kawal kelucahan filem pilihan anak anak tanpa perlu korang tengok dulu filem tersebut.

So, lepas ni, jika anak anak korang terbeli DVD ke apa, korang boleh rujuk terus imdb.com bahagian “Parents Guide”.

Walau bagaimanapun web ini masih ada kelemahan, sebab takde pulak indicator untuk SOFA.

Woha!

Part 6


Kelebihan orang kidal, boleh buat kerja sekolah sambil makan nasik.

Ps: Err, Abaikan gambar 'sofa' kat belakang tu, he he..

Part 7


Akhirnya, bila royalti jual buku dah masuk, maka biarlah gambar berbicara..., siapa tak sayang bini oiii.



Ps: lepas ni, tengok drama ke atau movie dengan bini, nak tengok drama purba sajer ler nampaknya, Adohai..

27 comments:

Nerzhul said...

sofa sogood

Petak Bunga said...

Boleh guna idea ni

Mohd Hafidzul Mohd Noh said...

"Sayang... td tgk blog keretamayat... cantik la sofa dia..." aq lak yg kena...? :(

Khairil Mazri said...

sofa sogud :p

mama maman aka yana said...

lawa sofa... :-)

Anonymous said...

Tq HAMKA. Pasal IMDB tuh..Sommetime aku beli pukal je cd...nengok dengan bebudak tau-tau melompat aku tutup tv..haha

fazeerul.mohd.isa said...

ahahaha terbaik la hang kna dgn bini hang hehe xD

cinta said...

kirim salam kat org umah. keh3..

Anonymous said...

Best nya ada bini sweet mcm tu... Doakan aku dpt isteri yg soleha jgk n blh terima usaha agama mudah mudahan :)

Hamka Kereta Mayat said...

---------
Nerzhul

So so

------------
Petak Bunga

Ke ke ke

------------
Mohd Hafidzul Mohd Noh

Katil mayat belakang keretamayat pun cantik, he he

-----------
Khairil Mazri said...

:p


-----------
mama maman aka yana

setuju!


----------
Anonymous

Now you know..

----------
fazeerul.mohd.isa

“lepas ni setahun tak boleh mintak apa apa dengan abang”

-------------
cinta

sayang,. Ada orang kirim salam, eh, dah tido atas sofa? Woha!

----------
Anonymous

Oh tuhan, berikan bini sweet pada dia..

Anonymous said...

Dulu teringat masa tak ada sofa (mula2 kahwin) so cadang nak beli sofa. Dlm perjalanan dengar ikim.fm. ustaz zahzan bacakan kisah yang Nabi SAW merajuk dengan isteri-isteri r.ha. Pendek cerita, Umar r.a menangis tengok belakang badan Nabi SAW penuh dengan bekas2 hasil dari tidur di tikar. Dengar kisah ni laki bini nangis. Terus bini bagitau cancel la bang beli sofa. Orang yang palik layak diberi kemewahan (hingga dunia pun tunduk kepadanya) iaitu Nabi SAW sendiri tak ada sofa dalam rumah. Macam mana nak jawab depan Allah nanti..berpada dengan apa yang ada..jadikan akhirat tujuan kita

Hamka Kereta Mayat said...

di atas sofa itulah jemaah masturat belah lelaki duduk berehat-rehat sambil dengar bayan masturat, amin...

Anonymous said...

Hamka nak mintak pendapat skit..aku final semester degree..aku teringin sgt nk kawen ngn sorg pompuan ni sbb dia baik sgt n cantik..n ramai pulak senior nak kt die..die ni xnk couple,die terima je sape pilihan keluarga die..ada senior tgh kumpul duit nk masuk meminang die..aku plk abis bljar azam nk kluar 4bln ipb..tpi aku takut x smpat nk pinang die..patut ke aku kluar 4bln??mesti aku xkn jmpa pmpuan sebaik die lpas ni n mesti die jdi isteri org..dri kcik aku minat die sbnarnya :(

tuan kedai said...

Hahaha lawak sofa rupanya..

Robot Polis said...

Anon 11.05PM,

This is some famous story that I heard:

Satu jemaah fresh graduate nk kuar 4bln. Last2 minit sorg dpt pggln interview, n die cancel jemaah 4 da interview.

But in the end mmbr2 dia pas blk 4bln dpt job, die x dpt lg. Interview yg die g tu pn x dpt.

so hopefully u get the idea =)

p/s: ini suma...cooobaaaaaaannnn

Anonymous said...

Abg aku abis belajar nak tunang ngn sorang pmpuan tpi die kluar 4bln dlu..balik 4 bulan pnpuan tu da tunang..skrg da beranak pinak pn.. Alhmdulilah abg smpai skrg masih kekal dlm usaha agama ..

Hamka Kereta Mayat said...

Buat keputusan dengan mesyuarat, insyaAllah tak akan menyesal mereka yang bermuasyarat.

wallahu'lam.

ps: soalan agak personal, diluar kemampuanku, adohai

Anonymous said...

Assalam

Sesungguhnya mengingati mati itu adalah yang paling bijak! (untuk saya)

Katakan A nak keluar 4 bulan dan tak jadi/sempat bertunang dengan B dan B di ambil orang dan tiba-tiba A tak sempat keluar 4 bulan. Mati

Katakan A tak keluar 4 bulan kerana nak bertunang dengan B dan tiba-tiba A tak sempat nak bertunang dengan B . Mati (samada A @ B)

Kematian manakah yang dicemburui oleh mata hati!

Tasykil maut...Ahaks!

CF

Anonymous said...

InsyAllah sy keluar 4bulan.. Dia mungkin bkn jodoh sy. Lgpn sy pn bkn hensem sgt. Die pn bdk terlalu pndai n xlayak utk sy. Andai kata xde jodoh kt dunia, doa kan Allah bgi sy jodoh di akhirat ye.. Terima kasih atas pandangan..

Anonymous said...

Assalam,

Allah Kabul Firma...
Rahmatilah dia Ya Allah bagi setiap nafas dan degupan jantungnya.

Matikanlah dia dengan kalimah dan jadikanlah bidadarinya seiras dan serupa sepertimana idaman hatinya ...jika tiada jodoh mereka didunia ini

CF

Robot Polis said...

Alang2 terlari topik masuk bab jodoh..

Kte xkn tau kte ade jodoh dgn seseorang hinggalah salah seorang diambil nyawanya. Selagi kedua2nya layak bernikah, guna la solat hajat n istikharah.

If u want the girl, solat hajat agar dipertemukn jodoh.

If too many gurls to choose, istikharah la agar diberi petunjuk on the best 4.. woha!

Anonymous said...

Assalam,

Robot Polis deary....

Kalau tak ader jodoh...
Nak beli ker sofa?
Jodoh dan sofa,Still relevant
Still got the blues...he..he..

CF
P/s: Dah kahwin baru beli sofa, sebelum kahwin tak pernah fikir pun. Pakai kerusi rotan bersofa. Gomen punya...he..he..RM5 sebulan.

Anonymous said...

Maaf sy punca lari tajuk. Alhmdulilah prmpuan tu dpt sponsor sambung study lps degree lgi beberapa tahun. Parent dia xbenarkan kahwin dahulu selagi blm abis belajar. Wlpn bukan jodoh sy tpi masih ada peluang jikalau umur masih panjang.. Lega skit hati sy. Terima kasih semua :)

Hamka Kereta Mayat said...

ha ha ha, bagus! Tak kan lari keretamayat di kejar, he he

Zamani Abe said...

lawak tul si bini asyik fokus tang perabot je.. haha

Irfa said...

serius lawak
tetiba rasa cam nak tgk movie ni jgk
sbb nak tgk sofa ;)

Hamka Kereta Mayat said...

“Bang, kenapa sofa yang dibeli warnanya agak pudar dan nampak macam lusuh?”

Tanya pembaca FB keretamayat selepas melihat gambar sofa dalam kisah laki bini.

Jawab kami laki bini:

“sajer beli yang warna pudar dan nampak lusuh kerana tak nak jiran miskin rasa sedih, dan berharap jiran kaya rasa bersyukur, ini agak deep, sila take note”

Ps: harap ini last cerita bab sofa, woha!