Sep 9, 2011

Forever Alone?

(Demi malam apabila telah sunyi,Tuhanmu tiada meninggalkan kamu dan tiada pula benci kepadamu, Dan sesungguhnya akhir itu (akhirat) lebih baik bagimu dari permulaan(dunia).Dan kelak Tuhanmu pasti memberikan karnia-Nya kepadamu, lalu (hati) kamu menjadi puas. Ad Duhha: ayat 2 hingga 5)

Soalan pembaca:

Salam En.Hamka,tolong saya camner nak mengelakkan diri daripada forever alone ? saya nie tak de sorang pun lelaki nak kat saya.sebab tue lah saya jadik forever alone..., tolong saya atasi masalah yang sangat membebankan ini, tolong!

Hamka keretamayat said:

Aku ada satu cerita, dan aku tak tahu siapa punya idea, dan rasanya terbaca dalam bentuk komik di satu blog.., tapi bila cari tak jumpa pulak, salahkan internet yang slow, senang cerita, aku terjemahkan komik itu dalam bentuk karangan..

Bayangkan pada suatu hari, anda yang forever alone, yang tidak pernah ada teman lelaki sebagai kekasih, telah pergi makan di sebuah restoran dan sudah tentu anda duduk seorang diri di meja makan, tiba tiba, masuk seorang lelaki yang jugak kelihatan sendirian, mukanya tidaklah kacak tapi matanya bersinar dengan penuh harapan sedang ekor matanya mencari cari sesuatu di dalam kedai, lalu apabila melihat anda duduk seorang diri, si diapun tersenyum.

Matanya tanpa berkerdip terus menuju ke arah anda, setibanya di meja anda, si dia bertanya dengan penuh harapan dan lemah lembut:

“ adakah kerusi di depan ini kosong tiada orang?”

Lalu anda dengan penuh harapan menjawab:

“ya!..”

Si diapun tersenyum lalu berkata:

“kalau begitu baguslah, sebab saya nak guna kerusi ini.”

Woha!

akhirnya tinggalah anda seorang diri.. forever alone.. melihat si dia menarik kerusi ke meja lain yang di penuhi orang perempuan yang cantik dan jelita.

******

Ps: jangan makan seorang diri di kedai makan, hendaklah rasa malu seperti seorang lelaki berman yang malu solat fardhu seorang diri, solat mesti bejemaah, yay!

Ps2: Dik, orang tak ada ugama sahaja yang forever alone, kerana mereka tidak percaya pada tuhan dan tidak pernah berpeluang menyintai tuhan, maka, bercintalah dengan Tuhan semampu mungkin, enjoy the silence, dan kelak, terpulanglah pada Allah, untuk kahwinkan kamu di dunia (jika umur panjang dan ada jodoh) atau di akhirat(jika umur pendek dan beramal soleh)..

Ps3: Wahai perempuan forever alone, ketahuilah di dunia ini juga ada lelaki forever alone, pandai pandailah korang berusaha dan berdoa, kerana blog aku bukan blog Cari Jodoh, maaf sangat sangat, kata aku sambil mengambil kerusi kosong di meja kamu...woha!

90 comments:

Hamka said...

First:

Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

Pengumuman-pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

woha!

Hamka said...

komen di atas adalah lirik lagi Cari Jodoh nyanyian Wali band, eh, aku pengkomen ke 2?

Hamka said...

eh, salah taip, bukan lirik lagi, lirik lagu..

thrd

Anonymous said...

selain hamka aku first dan aku da baca

by kanda sateria

Wanita Bertudung Hijau said...

Allah lebih tahu apa yg terbaik utk hambaNya kan

msg2 ada masalah, kdg2 yg tak alone tu pun ada masalah dgn pasangan sehingga ada yg declare, better dia bersendirian. ishhhhhh

mcm2 ada

sesungguhnya, ulang, Allah lebih tahu apa yg terbaik utk hambaNya kerana Allah tak pernah menzaliminya hambaNya walaupun sebesar zarah

semua ni pinjam ayat kamu :-)

Anonymous said...

tengok tajuk dah menarik, apatah lagi bila dibaca..

Mazmi

..yu.. said...

semangat betol Hamka jadi first..haishh

doa je, kalau Allah tak temukan jodoh kita di dunia,IA temukan di Akhirat nanti..
"you'll never walk alone,cause Allah will always by your side"
kan2

...antikapel... said...
This comment has been removed by the author.
Mama Rocks said...

kena ada kawan tulung rekemen kot

...antikapel... said...

you are not alone...
i am here with you

:)

fuad ansari said...

dunia pun sementara.. maka tiadalah istilah forever alone kan.. mudah2an nanti amal soleh di dunia membawa kepada perkahwinan dengan lelaki soleh penghuni syurga..(",)

Akim Iqbal said...

Wo ha ! Hamka 1st.. FTW

CikGu Ma said...

best2...kereta mayat ni dah parking dlm taman saya =,=

Anonymous said...

adess ingt baru 35 minute leh la jd first komentar,haisssh

en_j

Marhaen Kacak said...

huhu..jodoh mmg ketentuan tuhan... so jangan mengeluh...tenguk la semanis kurma banyak mana pun or dengar tips2 dr fadzilah kamsah sebanyak mana sekali pun akhirnya tetap kembali kepada iradat Allah

Peringatan Untuk Umat Melayu Islam:Kau Ingat Kau Masuk Gerakan Islam Ko Dah Hebat?

Anonymous said...

x forever alone sbb dlm hati ada en hamka.itu pon da ckup. hoho!

Allah, jatuhkanlah hati ku pada dia yang boleh mencambahkan cintaku padaMu~

en_j

Topek said...

first !

@Fr!^n@ said...

tanya soal jodoh seakan tanya rahsia yang Allah dah tentukan untuk kita..

saya bangga saya dalam golongan itu dan mudah-mudahan orang yang same team dengan saya akan temui jodoh yang bersesuaian :)

mintak share link di facebook yer bro

salam aidilfitri bro hamka!

PemilikMataCoklat said...

Cinta itu adalah satu ANUGERAH Allah
Cinta itu juga adalah satu UJIAN Allah
Cinta itu suci jika ia LAHIR dari hati
Cinta itu saling MEMAHAMI
Cinta itu saling MEMBERI dan MENERIMA
Cinta itu suci jika kita sandarkan pada YANG MAHA ESA

Dah baca ni kat FB ketemayat, baca lagi skali, baca tulisan Hamka byk2 kali x bosan pun..

Kpd yg bertnya, sesungghnya anda tdk bersendirian ramai lg awek2 cun yg bujang yg sdg menggu approach dr anda, berusahalah ye..

Yang komen ni pun single n available lagi,Woha!!

Anonymous said...

you are not alone..(nyanyian michael jackson)

ARC™ said...

HAHAHAHHAAHHAA

Anonymous said...

rezeki, ajal maut dan jdoh p'temuan dah di lauh mahfuzkan 50 000 thun lg sbelum Allah ciptakan dunia dan seisinya. tp iman dan amal, sendiri mau usaha..

Mohd Suhaimi

Anonymous said...

woha!!

arashi

Awan Biru said...

Forever alone? Macam mana dia tau yang dia forever alone? Masa hadapankan masih ada. Adakah sudah pasti di masa muka dia akan sendirian juga? Tiada siapa yang akan bersendirian selamanya.

Anonymous said...

"robbi inni, lima, anzalta ilaina, min khoiri, faqir" doa memohon jdoh. salah satu drp ayat suci Al-Quran. tp x tau surah apa.
sumbernya : BuZnama

Skru_tandas kereta api nabi & sahabat

hendrik said...

pemilik mata coklat.... i nak no phone u boleh....? ;-).....wwwoohhaa

kromodok_86 said...

Ada pernah aku terdengar orang berkata-kata "Jodoh pertemuan ditangan tuhan"...memang betul pun kalau difikirkan balik.

BAGI AKU : Memang sudah ketentuan Iilahi, tapi kalau jodoh ini tak pula kita mencari memang sah tak jumpe, jadi apa yang boleh aku suggestkan bagi mereka yang merasa diri bakal dan dah pun tergolong dalam kategori "forever alone" pergi mana-mana pokok tampalkan iklan untuk sesiapa yang sudi nak kahwin dengan korang...hahaha, mesti ada yang telefon lepas itu..

hahahaha

YanTie AhMad said...

bila baca entry ni memberi semangat/peringatan kat saya jugak..:)

saya and ramai lagi yg kat luar ni senasib...Insyallah..ada hikmahnya yang kita tak tau..

Mummy said...

Bg yg blom dapat jodoh, 1st skali ubah diri dulu..
kalo seblom nih selekeh, malas masak, bangun lewat, susah senyum...maka berubahlah...jodoh ni nak kena usaha cari bukannya berserah saja semata2...macam amik exam gak...tak blajar tak gi kelas tetiba amik exam, memanglar tipis harapan utk lulus...cer stay up, study group pastu amik exam...baru lar leh tawakal sebab kiter dah usaha..kalo fail gak, kena lar redha sebab kiter dah usaha...

jodoh pun camtu gak, usaha cari, jgn memilih sgt, persiapkan diri...dgn ilmu memasak, ilmu mengemas...yg lelaki cari keje yg halal, penuhkan ilmu rumahtangga...pastu barular tawakal..kalo tak sampai gak jodoh, kena lar redha...sebab kiter dah usaha kan...

GOKU said...

kepada yang mungkin tak tahu, 'forever alone' adalah salah satu internet meme yang boleh didapati di 'rage comics' (dia iaitu forever alone merupakan salah satu character dalam komik tersebut).

ia digunakan untuk mengekspresskan ('express' dalam bahasa inggeris) kesunyian dan kekecewaan dalam hidup.

maklumat lanjut sila lah google sendiri ye..

aleya natasha said...

mengharapkan keberkatan dari Ilahi agar bertemu jodoh dgn lelaki yg beriman & beramal soleh..amin..

Kamayusoff said...

Nyawa ku yang pertama namanya si Jamilah
Baru nak berjinak-jinak
Mak bapaknya pulak dah pindah

Hati ku berkenan pulak dengan si Tijah
Lambat sangat masuk meminang
Dengan orang lain si Tijah nikah
Melepaslah sudah

Berkasih-kasih pulak dengan si Nyonya
Aku di Kuala Lumpur.. dia di Melaka
Langsung tak ada berita

Bercinta-cinta pulak dengan si Fatimah
Sebab gaji ku kecik.. keluarganya pulak tak suka
Melepaslah lagi


Kekasih ku yang kelima
Anak pak Busu
Keluarga ku pulak tak suka
Katanya masak memask dia tak tahu

Jatuh cinta pulak dengan si Hawa
Pinangan ku tak diterima
Konon katanya mereka orang berada

Dengan anak Cik Non pulak
Hati ku tergoda
Aishah namanya
Putih kuning baik budi
Kedua-dua keluarga semuanya dah suka
Malang nasib ku duitnya tak cukup pulak
Melepaslah jugak

**sebahagian daripada lirik lagu : Tan Sri Dato' SM Salim

epadzz zainal said...

ahhaha
tengs aucle hamka :)

hihihi

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?621fb63432ad7fbdd11b3c21af7efc99

epadzz zainal said...

*uncle

eh.camane leh silap eja..hehe

PemilikMataCoklat said...

hendrik nak no fone?? asal mn?? aku nk org senegeri je, negeri cik siti wan kembang je, hehe

Hamka said...

wah meriahnya komen, ada yang menyanyi, ada yang usha line cari market..

aku pun nak menyanyi jugaklah,

A.L.O.N.E, Alone!
A.L.O.N.E, Alone!

(ikut lagu A.L.O.N.G)

Hamka said...

Aku suka konsep Forever alone dalam filem ini..

Up in the air

The story is about a corporate downsizer Ryan Bingham (George Clooney) and his travels. The film follows his isolated life and philosophies along with the people he meets along the way. (wiki)

Hamka said...

dan untuk lagu forever alone, aku pilih ini:

Sepanjang perjalanan ini
Lembah dan lurah ku lewati
Ketenangan yang ku cari
Belum ku temui

Ku menghimpun doa bertahun
Mencari pepohon yang rimbun
Bertemu dahan yang rapuh
Tempat ku berteduh

( korus )
Dulu aku sendiri
Kini masih sendiri
Hadapi hidup ini
Susah senang diri ku
Tak bertempat mengadu
Seperti burung kepatahan sayap...
Dihati kecil ku menaruh harapan...

Selagi hidup belum sudah
Aku akan terus melangkah
Ku yakin rahmat buat ku
Di hadapan menunggu...

ps: Zaiton Sameon, Menaruh harapan.

Woha!

akmaMdin said...

Bkn ap2 sgt 2 forever alone...hati dan dalaman kte yg bt kte jd cmtu..sbb kte dh fikir luar batas dan lebey dr kemampuan akal..yg lebey tu keje DIA...bkn keje kte....sy sndr pn skrg tgh dan sdg melalui saat getir alone rs x forever kot....kte perlukn kekuatan dlman sndr dan support dr kwn2....
Ad phrase ni...btol x?..kalo salah btolkn..sy dgr dlm tv..."kte cari ktnangan xdpt kte solat, msh xdpt kte bertadarus, jka masih blom dpt mohonlah dikurniakn hati yg baru....kerana hati yg suci akan bergetar ble mendengar kalimah Allah".....

Hangguss said...

woha~!! bottom 40.

alone is the best for now..huhu

Pak Dollah said...

Cuba anda bayangkan bila kita dinaikkan atas kereta mayat untuk dihantar ke tanah perkuburan dan akan ditinggal Alone Alone(sorang2) ish2mayat untuk dihantar ke tanah perkuburan dan akan ditinggal Alone Alone(sorang2) ish2

menusuk hati said...

kepada perempuan yang berkenaan,boleh kami (lelaki bujang termasuk yang masih berpeluang tambah cawangan) mengorat?

Lobai said...

lonely im so lonely,
I have nobody,
To call my owwnnn
Im so lonely, im mr. Lonely
I have nobody,
To call my owwnnn
Im so lonely,

lyrics:ongah itam dan kawan2 ajk surau taman dahlia...

Anonymous said...

scara tidak langsung, saya nak iklan dlm entry nie:
sapa yang nak ngan saya,boleh lah balas respon nie. saya cari wnta yang ada ciri2 kemelayuan, "kutilang" (kurus tapi langsing), cantik & putih, pandai masak, sopan santun, ada tahi lalt di mukanya, dan belum pernah ada couple.

bujang lapok

Anonymous said...

hahaha.blog kereta mayat dh jadik mcm agent cari jodoh.neway i think u're romantek person hamka.huhu

Anonymous said...

Assalam

Forever alone.....
I will be alone when sakaratul maut come.
I will be alone in the grave.
I will be alone during mahsyar...(even my mother and father don't bother).
I will be alone facing my trial.
I will be alone to face my verdict.

Try to learn and made use of being alone coz, lastly will be alone!

We come alone, we go back alone...only iman and amal will accompany us. So for God sake increase your iman and amal...before it's too late.

Talking to myself
Khalid

♥CIK SHA♥ said...

hahaha..tergelak baca komen2 je..macam-macam sungguh..

budoxesquire said...

forever alone?
insyaAllah ada la jodoh tu nnti~

my mine said...

life is lonely w/out chenta kpd ALLAH..

Siti Syawal said...

hihihi

hamka 1st 2nd n 3rd =)

Anonymous said...

u will never walk alone to kubur,
tapi dlm kubur u alone2,
sedara mara walk alon2 balik rumah

hendrik said...

pemilik mata coklat...

nampaknya kite mcm xde jodoh...
awak negeri cik siti wan kembang...
saya negeri darul ehsan....
wwoohhhaaa....

mushroom said...

fuyooo.. entry dia pendekla.. mcm x caya je huhuhhu

PemilikMataCoklat said...

hendrik...

bersmbung lagi la episod forever alone kita,haha

Yutaka Mushimura said...

woohaaa..den terkesima jap...lagu zaiton sameon mantoppp...jap..nak kasi lirik lagu den jugak...ar

Sayang....
Ku menghitung Hari dengan debaran di hati,
Saat - saat kejauhan teramat menyiksakan..
Sayang...
Sejak engkau pergi,
Waktu seakan terhenti,
Dalam rindu ku bisikkan lagi namamu,

Belum pernah ku alamai keresahan yang begini....
Sang malamku bagai tiada berbeza...
Dalam hatiku bertanya apakau juga gelisah,
Menghitung hati untuk segera kembali....

Sayang ...
Dalam perpisahan terlalu banyak godaan,
Demi kejujuran ini tidak ku hiraukan...
Sayang...
Bila Kesunyian ku diburu kebimbangan,
Apakah aku berdosa merasa curiga...

p.s: Petikan lagu Salamiah Hassan - Menghitung Hari, mau lirik lagu lagi...layari di belog den yup:)

Anonymous said...

Assalam

Aku terkesima dengan satu ceramah yang mana ustaz tu beritahu apabila kita berdoa dan tidak dikabulkan maka sebenarnya doa kita telah diterima. Kerana jika doa dah kabul maka kemungkinan kita sudah tidak dekat pada Rabb.

Selagi kita tak dapat apa yang dihajati maka kita akan terus berharap dan dekat dengan Rabb. Contoh aku : Sebelum dapat jodoh tiap-tiap malam rebah disejadah denga airmata berjurai-jurai. Kalau dah dapat jodoh... kesibukan berumahtangga, akan membuatkan kita lalai dari mendekatkan diri pada Rabb. Belum kira yang derhaka pada suami, yang abaikan hak isteri dan lalai pada harta yang sebenar..anak-anak.

So...bergembiralah dan terimalah apa jua keadaan anda kerana Rabb lebih tahu dan mahu hanya yang terbaik untuk hamba-hambanya.

Bila kita ingat Allah dalam hati maka Allah akan ingat kita dalam keadaan yang sama. Bila kita ingat Allah bersama-sama maka Allah akan berbangga-bangga dengan kita dalam kumpulan malaikat yang maksum.

Nutshell....ingatlah Allah selalu!
Khalid

botolkicap said...

meriah sunggung kereta mayat dgn entri kali ni...ada lagu, ada seloka, ada sajak, ada citer kelakar dan ada- ada aje...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Cuba fikir mcm nih..

teruskan perbaiki diri oso cuba la plan sumthing..

wht if U need to be forever alone??..
Gunakan masa single nih untuk cari duit..cari ilmu dunia & akhirat..buat amal..ect....susah2 tua2 nanti dok sorang at least ada duit kan.. x der la dok dgn kucing dipondok burok!..kesian..tuh la dia tuh x kawen..

u never know u gonna be forever alone.. just be prepared! Woha..

Tak suka betul org dok kasi nasihat mcm nih --> jgn berputus asa insyaAllah akan ada jodoh itu. Siap marah lagi-> ko ckp mcm ko dah putus asa..

Abes..yakin2 jer? X yah buat apa2... Mmg kita yakin..kita terus berdoa...tp kita kena bersedia menerima kemungkinan bahawa itu yg terbaik..

Hamka said...

semalam tiga biji kerusi aku tarik dari forever alone, hari ni target nak tarik dua kerusi lagi, seronok main tarik tarik kerusi ni..

woha!

my mine said...

emm bkn krusi kat meja i ker yg u tarik smlm.wohaaa!!!

Hamka said...

aku tarik dari minah yang tak pakai tudung jer, yang pakai tudung labuh aku sangka baik, pasangan mereka sedang berjuang di jalan Allah.

: )

Anonymous said...

tlg aku, aku pun mahu ikut sama berjuang di jalan allah, seperti yg tuan hamka maksudkan itu

Anonymous said...

Assalam

Berjuang di jalan Allah.....
Menggunakan diri, masa serta harta sendiri untuk berjumpa manusia di seluruh alam buana,dengan penuh kasih dan sayang kerana Rabbulalamin.

Beritahu manusia perkara yang benar dan hak...kematian dan kehidupan selepas kematian serta janji-janji tuhan kepada hamba-hambanya.

Sehingga kita sendiri dapat rasa keyakinan tentang apa yang kita sampaikan...dan bermulalah kehidupan yang tenang dan bahagia.

Berkorban lagi dan lagi ..Sehingga kita rindu kepada kematian sepertimana orang-orang kafir merindui arak mereka!

Seronok sangat!!!!!
Kita tidak akan takut kepada kematian...dan tidak akan banyak angan-angan di dunia...angan-angan kita hanya akan tertumpu kepada kehidupan yang sebenar...akhirat yang kekal selama-lamanya.

Jomlah berjuang di jalan Rabbulalamin..........solat 2 rakaat dan mintalah dari Allah...Ya Rabb pilihlah aku untuk berjuang di jalanMu. You will never believe the wonders that will come then....

Wallahu'alam

Khalid

lieynanilaz said...

kalau boleh aku pun tak mo jadi forever alone...semoga aku akan berdua...:)

Anonymous said...

kah kah kah..adoi ada jugak org tnya soklan ni eh...aku dh kawin pun alone apaciter???...dok jauh beribu batu....SABOR JELE..

Anonymous said...

Assalam

Lagi susah, lagi rindu, lagi sunyi...lagi dekat dengan Rabb.

Sesungguhnya harga bagi kesabaran adalah begitu tinggi disisi Rabbulalamin.

Bersusah-susah didunia untuk bersenang-lenang di akhirat...apa ade hal? Woha!

Khalid

aleya natasha said...

Suratan Atau Kebetulan

Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapa

yan nyer said...

macamtajuk komik jepon yg alih bahasa tu forever alone. hoho

my mine said...

En Kereta Mayat,Im waiting for your new entry.

Hamka said...

jika anda forever alone, dan ingin makan seorang diri di kedai makan, makanlah di kedai yang kerusinya melekat pada meja, kat kedai makanan segara biasanya ada kerusi begitu.

Adakah ini membantu?

Anonymous said...

As Salam,

Isu menarik n info dibwh hrp dpt membantu..

http://www.iluvislam.com/keluarga/perkahwinan/3625-setia-dan-sedia-dalam-ikatan.html

Anonymous said...

As Salam,

Isu menarik n info dibwh hrp dpt membantu..

http://www.iluvislam.com/keluarga/perkahwinan/3625-setia-dan-sedia-dalam-ikatan.html

Anonymous said...

aku yg dah kawen ni sakit kepala&hati sbb bini tak sensitif ttg perasaan cemburunya seorg suami.

Perempuan,Isteri Dan.. said...

bayangkan seandainya kta mati hari ini masa ini dan saat ini,apa kan terjadi pd diri...apakAh mati nya kta diatas KeredahaNya....Ya Allah,Ya Tuhan ku cabut lah nyawa ku disaat aku dekat denganMu

Hamka said...

ok, japa lagi saya bayangkan..

: )

Cik Ct said...

Orang berinai berhitam kuku
Mandi dijirus si air mawar
Jikalau sampai hasrat hatiku
Racun ku minum jadi penawar

Belum tersurat dalam hikayat
Ayam keluar mencari musang
Belum tersirat di dalam adat
Bunga keluar mencari kumbang

Hasrat nak beli dulang bertepi
Barulah moleh untuk hidangan
Hajat nak cari yang Sama Sehati
Barulah molek makan sepinggan

Anybody..
What is Love?
Pyar kya hai?
Anyone? Anyone? No one?
hmm.. En.Hamka,
Pyar kya hai?

(Fenomena.. err.. tragedi.. err. kes?? apa apa la.. memilih utk meng"Forever alone" ini pun terjadi kerana tak ramai kaum Adam yang tahu tafsiran sebenar bagi C.I.N.T.A)

firman ALLAH SWT: “Katakanlah (wahai Muhammad),"Jika benar kamu mengasihi ALLAH maka ikutilah daku, nescaya ALLAH akan mengasihi kamu.”(QS 3:31)

Komen En. Khalid best! Terbaik!

Anonymous said...

salam....
aku ada rahsia sket nak kongsi...
sebenarnya,tau tak korang kenapa Allah biarkan kt tak der teman istimewa untuk berkongsi cerita,suka duka,cakap hal2 dunia yg tak abis2?
sebenarnya Allah suka dengar hamba Dia berdoa,mengadu,merintih,memohon, bermunjat padaNya...Allah suka dengar suara HambaNya...
Allah mmg tak kan pernah lupa kita,tapi kita yg selalu lupa padaNnya..
so,bercintalah dengan Allah,sebelum kita bercinta ngan makhluk Allah..

Zul Fattah said...

forever alone..? haha.. aku dah slalu seorg diri.. hanya Allah yg menjadi tempat mengadu.. tp smakin lama aku sendirian.. smakin jauh aku rasa, aku dgan Allah.. knapa ni en. Hamka?
Perasaan sayu melanda.. sebak mendatang.. air mata mengalir..

Novelgurl said...

Hahaha..lawak je,..terasa andartu kott,,,aiyook..heehee

"Allah tak akan biarkan hambanya keseorangan ^^ "

نور توفيقة ادريس said...

Tak pernah truly rasa alone previously.. Alhamdulillah.. Sampai tahap kena lari jauh2 nak alone, sebab nak rasa alone betul2 dengan Allah je. Romantic banyak sikit.

Tengok2 kahwin. Lepas tu duduk jauh dengan suami. Baru rasa alone tu macammana.. Tapi dapat balik alone dengan Allah..

"forever alone", awak selalu fikir sgt pasal kahwin kot, sebab tu tak ada jodoh. Allah jeles lah.. Fikir Allah yang baaanyak n amal banyak2 untuk Dia. Nanti Dia bagi awak hadiah baaanyak sangat2.

Serious sangat ni.

Anonymous said...

Assalam

Tak bole banyak..sikit.
Dalam apa jua keadaan...rakyat didahulukan. Woha!

Sampaikanlah walau sepatah perkataan dari kekasih tuhan nombor satuuuuu!!!!

Khalid...hamba yang sering gagal dalam meningkatkan iman dan amal dan tidak akan putus asa sampai mati!

Terimalah aku dan ummah Ya Rabb sebagai hambamu!

Hamka said...

dua tinga minggu lagi aku akan sambung entry bab forever alone dengan jalan penyelesaiannya sekali, insyAllah.

: )

Ridhwan bin mohd yunus said...

salam tuan.. poligami saya boleh uruskan.. tingal nak tak nak jeks..

ibaratnya macam tandas la.. semua orang ada hajat nak di lepaskan tetapi kita tamak.. tak nak bagi pun orang lain guna tandas tu.. yang boleh guna kita sorang jeks.. dah orang lain beraks sepah-sepah.. baunya kita pun rase terganggu..

akan tetapi.. jika tandas tersebut diberi kongsi ramai-ramai.. maka semua orang dapat lepaskan hajat masing-masing.. bau pun terkawal kan..

begitu jugak dengan poligami nie... kalau same2 kongsi.. kan bagus..

BulanBintang said...

Dasat juga tgk komen utk entry Forever Alone ni. At this moment I am Alone (dalam konteks bujang lagi).Tapi Ok pe sbb byk bnda yg kita blh buat waktu ni. So buat pe nak bersedih hati.Allah ada rencana yang lebih hebat untuk kita.

Hamka said...

: )

Anonymous said...

ALLAH MAHA TAHU YANG TERBAIK BUAT HAMBA2NYA..


USAHA..

DOA...

SABAR..

REDHA...

SYUKUR..

INSHA ALLAH,ALLAH TAMBAH NIKMAT..
TAK didunia DIAKHIRAT NANTI..

WALAUPUN NEED TO 'return unopen'...

'nanni g'

gadis seksi said...

tuan hamka dah update ke sambungan entri FOREVER ALONE ni ??


Hamka said...

err, tak paham?

gadis seksi said...

maaf abang hamka boleh rujuk sini kalau tak faham huhu :-)

Hamka said...

rujuk sini? tak paham lagi, slow aku nih