Apr 23, 2011

Filem Hero tanpa Heroine?

(Sesiapa yang menjaga matanya, akan mendapat kelazatan iman- Buznama)

Pada satu malam, kelihatan seorang remaja cina telah masuk ke sebuah kedai makan sambil menggalas sebuah beg, lalu singgah di beberapa meja makan, tanpa dipelawa duduk, kelihatan beliau tabah bercerita kepada beberapa pelangggan kedai makan akan movie terkini di pawagam lalu membuka beg dan mengeluarkan beberapa keping DVD, rupa-rupanya remaja cina tu adalah lanun cetak rompak DVD haram.

Setelah berjaya menjual beberapa keping DVD dengan harga RM6 sekeping kepada beberapa pekerja kilang yang sedang makan nasi goreng, beliau mendekati sebuah meja yang di duduki oleh seorang pakcik berserban hijau yang sedang makan roti canai.

“Hello, Pakcik, saya ada movie terkini, gambar baik punya, DVD copy, mahu beli?”

Pakcik tu menghabiskan kunyahan roti canai lalu menelannya, kemudian hirup air teh tarik perlahan lahan lalu bersuara.

“Kalau kau ada movie tanpa pelakon perempuan, baru pakcik sanggup beli”

Pemuda cina dalam keadaan hairan, bertanya:

“Kenapa pakcik tak nak tengok perem,puan? Mereka semua cantik cantik maa..”

Pakcik tu ambik tisu untuk lap mulut dan bersuara lagi, kali ni agak keras.

“Sebab aurat wanita tu haram!, tengok aurat wanita boleh buat pakcik masuk neraka! Kalau takde movie tanpa pelakon perempuan, baik kau blah!”

Aurat? Haram? Apa ni, bisik pemuda cina, tapi beliau tabah geledah beg kandungnya lalu mengeluarkan beberapa lagi keping DVD.

“Ha, ni cerita yang pakcik cari, tak de pelakon perempuan jadi heroin.., confirm!”

Pakcik tu belek belek DVD tu dengan mencebik bibir.

“Saving Private Ryan? Kisah perang dunia kedua yang mana satu kumpulan di tugaskan selamat adik beradik Ryan yang terakhir hidup selepas abangnya semua mati?, takde perempuan? Kau jangan tipu pakcik, comfirm ada perempuan, babak mak Ryan terduduk terima surat kematian anak-anaknya, babak kerani tulis surat mati sebelum pos pada mak Ryan, tu semua aurat tu, haram!."

“Cerita ni pulak pakcik”, hulur pemuda cina tu dengan penuh sopan dan tabah.

“Ni cerita apa? Reservoir Dogs? Memang semua pelakon utama lelaki, kisah rompak kedai emas tanpa babak rompak kedai emas, tapi sebelum rompak mereka makan kat kedai, casher kedai tu perempuan, makcik gemok yang tembak mereka lepas rompak kedai itupun perempuan”.

“Cuba yang ni pulak pakcik, Shawshank Redemption.”


"Kisah orang masuk penjara kena liwat? Sebelum masuk penjara ada babak dia dengan isteri dia, perempuan, lepas tu waktu negro keluar penjara jaga kedai ada pelanggan perempuan, aurat semua tu, haram!"

“Haiya, ini macam banyak susah lo mau cari makan, tapi takpe, ni cerita harap pakcik suka. Memang confirm tak ada pelakon perempuan , semua lelaki. Ini movie baru, belum masuk panggung lagi, gambar clear, DVD copy.”

Pakcik tu pun tenung dan belek belek, sambil berbisik.

“Top Gun 2?”, hmm, pakcik tak pernah tahu ada filem hollywood tanpa pelakon perempuan, bagus, pakcik beli.

Malam tu, pakcik tu pun dengan tak sabarnya ajak anak bini menonton filem Top Gun part two, sebuah filem tanpa pelakon perempuan., semangat sungguh pakcik ni mempromosikan filem ini pada anak bini suruh tengok betul betul takut ada kelibat pelakon perempuan, (jika ada, boleh claim ganti rugi) al maklumlah, tengok aurat perempuankan berdosa, tak gitu?

Malam tu pakcik tu mati serta merta depan TV sebab beliau ada penyakit jantung, apa taknya, filem tu rupanya filem:

“Gay Pornos”

Woha!

Ps: Di akhir zaman, manusia tidak dapat lari daripada dosa, seperti orang yang berjalan menharung air tanpa mengharap setitik basah, sedang pasti kamu akan kebasahan, mengakulah dosa masing masing dalam taubat hari ini, tinggalkan fatwa kaum kera kepada mereka yang ingin senasib kaum kera sahaja.

102 comments:

Shah Qurratu 'Aini said...

hihihihi.... seperti biasa

jimie1402 said...

kikiki...

Ambik cerita yg ada pompuan tp xkan naikkn nafsu kte la kalo camtu.

Pakcik tu yang fikir blue je memanjang. :P

fadh ^_^ said...

xnak tengok cerite xde pompuan,
tapi bile cine tu promote, sume scene die ingat.
xtengok pekebende nye tuh =.=
huhu~

maris said...

hahahhahaha gay!

Hamka said...

wow, pantasnya!

Frodo Baggins said...

wakakakakkakakka
guling2 bawah katil

_aLiaHwaFa_ said...

hamka asal asa H kat hujung2 dia tuh?

zxcvb said...

Hahahahaha...
Seperti biasa, penuh "kejutan"

Chalk zone ksa said...

hahaha...tapi pelik gak...pakcik 2 taw ooo detail pasal cerite2 yang cine 2 sebot...hahahahaha

Egg Head said...

terbaik suda...woha

Kentang_ said...

brilliant!

norwahidah said...

hohoho.... :PP

cek chun said...

kekekekekeh
terbaik disebalik tulisan

AZANI said...

terbaek.

Fatin Fashilin said...

kreatif and innovatif...penuh maksud tersirat...

ManJa_ReBeL_HoO said...

I loike.. c:
noted!

Al - Amin said...

mcmana pakcik tu blh tau scene kt dlm movie2 yg cina tu promote?

Rose said...

Pakcik beli la cerita Finding Nemo ke, Bugs Life, Lion King, Madagascar, Happy Feet etc....sure takde perempuan (manusia) n anak2 pakcik pun suke..hehehe..

Gurau je, Hamka. Paham apa yang nak di sampaikan, tak nak jadi kaum kera...

Abdul Munir Sanusi said...

Gua suspek dari awal lagi dah. Haram!

Red said...

kita semua masih bergelumang dengan dosa T.T

khairunnisa ♥ said...

terkena sudah. haha..

Mama Rocks said...

aku belum baca lagi hehehhe

LS said...

1 je. macam celaka! kahkahkah!

menusuk hati said...

pakcik KM dah tonton cita top gun 2 kan..

s a r said...

^_^

catatan pelbagai said...

zaman la ni...kartun pun seksi..

anah samsudin said...

hoho..speechless eden =P

azharjaafar said...

Top Gun 2?? Salah print tajuk kat cover dvd tuu.. Sepatutnya 2 Top Gun..

Ibnu Mutalib said...

hahaha.. lawak lak.
fatwa kaum kera

Eddie Vedder said...

pak cik tue tak pernah tengok Brokeback Mountain ke?.
HA.ha

malaymind said...

Nice entry...

hazirah86 said...

bukan mudah mau dapat lelaki mcm 2...
=)

dayanaazhar:) said...

kasihannya. dalam usaha untuk mengelakkan diri terjebak dalam dosa zina mata, akhirnya mati kerana itu juga. kadang2, apa yang kita cuba jauhi, benda tulah yang senang datang. sepatutnya, pakcik toksah sibuk nak berjual-beli dengan cina tu. kan padah...

Anonymous said...

expected ending la... Gud try but not gud enough.

Wijdan Hawani said...

Boleh tau tuuu scene mana ada pompuan, takde pompuan.
Kantoi la pernah tengok.

faruki said...

aku suka jugak

Daeilallah said...

Taubatlah semua...kita semua pernah tengok movie sebenarnya..Yang perempuan pernah tengok aurat laki,dan yang laki pernah tengok aurat perempuan...

Sayapun dulu suke tgok movie...Tapi alhamdulillah,Allah campakkan dlm hati saya untuk CUBA JAUHI dari tengok movie...

Moga Allah ampunkan saya dan korang semua..Amin...

Yutaka Mushimura said...

huhuhuhu...gilos kentang goreng...memang rasenyer takder filem takder heroien...aigooo..

tips terbaru


Bila Bercinta Dan Disalah Ertikan

Apekah Pasangan Itu Gula - Gula???

Tip Memupuk Minda Kelas Pertama

Tips Menghadapi Jerawat

Tips Mendapat Ketenangan Dalam Senaman

Nabiel said...

erk...adehh~
kantoi cite gay plak..huhuhu

~Dr.CiNta~ said...

menjaga pandangan~

susah & payah kerana setiap hari kita disajikan dengannya.

semoga kita diberi kekuatan oleh-Nya.

~Dr.CiNta~ said...

menjaga pandangan~

susah & payah kerana setiap hari kita disajikan dengannya.

semoga kita diberi kekuatan oleh-Nya.

zabed said...

objektif / point ? sorry, slow sket hari ni

Mama Rocks said...

ni adik beradik berita dalam botol ni hahahaa

Mama Rocks said...

eh silap..cerita

Cik Nad said...

alamak.. kena pikir apa motif entri ni.. tapi, byk2 cerita. pakcik tu tahu je storyline nya.. erm.. apakah motif nak di sampaikan??

...antikapel... said...

"diakhir zaman, nak mengelak diri dari riba/dosa umpama berlari dalam hujan. kau pasti akan basah walau sedikit"

moga diampunkan dosa~

lock the man !?? said...

hehe, mmg susah nk ngelak dosa skang nih..
nk pegi merendek kt shopping mall baru dua,tiga langkah dh goyah iman.. :/

budak awam said...

huhu tak pernah lak terfikir pasal heroin ni.. bagus2~

LadyRye said...

hidup di dunia neh, kalau semua nak avoid, sebab takut dosa, memang susah

sesusah susahnya...

tapi buat yang terbaik la kan, hamka kan?

tengok profile aku, aku pakai rambut palsu..tak nampak rambut betoi, tapi adakah aku menutup aurat???

persoalan disitu!

Anonymous said...

salam...hik hik....satu je saye nak tanye...betul2 meninggal k pakcik serban ijo tu pkcik hamka????

-meow meow-

penchacaiz said...

"brgsiapa yg terlihat wanita lalu memejamkan kedua matanya maka akan memperoleh kelazatan dlm ibadah"
(mafhum hadis)

Hamka said...

kepada ladyrye(raina) yang cun gila sehingga orang gila pun tak cun macam dia.

kau tutup rambut dengan rambut palsu apa hukumnya?

bermakna kau tutup aurat tapi dengan cara yang salah..

macam pakai baju kulit bogel...

ok, itu jawapan untuk satu soalan malam ni, malam esok pulak.

: )

IrfanzBlog said...

hebat pak cik tu..sume cite die da tgk..tp btol gak..tgk aurat perempuan mmg haram..tp tgk cite gay lg haram..hahaha

Hamka said...

(((salam...hik hik....satu je saye nak tanye...betul2 meninggal k pakcik serban ijo tu pkcik hamka????)))

sedekahkan jer al fatihah, isk..

Hamka said...

(((salam...hik hik....satu je saye nak tanye...betul2 meninggal k pakcik serban ijo tu pkcik hamka????)))

sedekahkan jer al fatihah, isk..

Frodo Baggins said...

alfatihah

Peluncur Islam said...

la la la

fuad ansari said...

Pakcik pakcik...

Terpaksa saya bersangka baik yang pakcik dah jadi baik..

Masa kurang baik dulu je pakcik tengok cerita-cerita yang ada heroin sampai tahu semua scene.. Sekarang x tengok lagi kan pakcik..

Tahniah pakcik...

Sungguh Allah menyukai insan2 yang ingin berubah dan semakin hampir kepada kebaikan beragama.. (",)

kueh bakar said...

hahaha.

cina meniaga macam tu la...promote barang sampai dapat jual...

Anonymous said...

saya suka blog saudara hamka
harap dapat terus menulis..
nice post..=)
-mis izza-

Anonymous said...

http://al-fikrah.net/News/article/sid=820.html

Hamka said...

test

Hamka said...

Jawab mana yang sempat:

-------------
_aLiaHwaFa_

(((hamka asal asa H kat hujung2 dia tuh?)))

Tak paham!? Hujung mana?

-----------
Al - Amin

(((mcmana pakcik tu blh tau scene kt dlm movie2 yg cina tu promote?)))

Cerita tu termasuk dalam 100 filem terbaik dunia, tentulah pakcik tu tau. : )

Ps: masa aku muda, sebelum umur cecah 25 tahun, 75% filem terbaik dunia aku dah tengok.., err, ummat menderita buang masa- tapi aku banyak belajar tentang life dari filem-filem terbaik dunia.

----------
menusuk hati

(((pakcik KM dah tonton cita top gun 2 kan..)))

Tak! Mata aku tak pernah tengok gay pornos, bayangkan pun aku tak ingin, (tapi Brokeback Mountain aku dah tengok isk..)

-----------
azharjaafar

(((Top Gun 2?? Salah print tajuk kat cover dvd tuu.. Sepatutnya 2 Top Gun..)))

Tiap kali kau komen jer aku gelak, sungguh berbakat kau dalam bab komen mengomen.

----------
zabed and Cik Nad

(((objektif / point ? sorry, slow sket hari ni)))

Moral: ‘tagline’ dan ‘ps’ tu bukan dari buznama semata mata, tapi dari hadith Nabi, aku nak quote tapi tak jumpa dalil, tolong cari!

------------
...antikapel...

((("diakhir zaman, nak mengelak diri dari riba/dosa umpama berlari dalam hujan. kau pasti akan basah walau sedikit")))

Cuba bagi dalil penuh. Dah betul dah tu.

----------
kueh bakar

(((cina meniaga macam tu la...promote barang sampai dapat jual...)))

Ya, itu jugak moral cerita, bagaimana menjual produk dan menajdi ushawan Berjaya, woha!

Nerzhul said...

sian juga kat pakcik serban hijau...

tok dam said...

x paham ler.. kalau kita suka tengok wayang kita tengok jer la sorang2.. x payah nak promote kat orang.. lagi pun semua 100 cerita terbaik dunia tu cerita hollywood.. berapa banyak duit kita dah kasik kat yahudi mahupun nasrani amerika.. pilem melayu pun sama gak.. bukan cemburu sebab david teoh atau yusuf haslam anak beranak yg kaya.. tapi sedih mengenangkan banyak penulis dan penerbit buku kita yg kayap.. hoho..

Mommy Fara said...

betulx3!

StingRay said...

pelik.macam mana pakcik tu tahu babak dalam cerita tu semua? Dah tengok?Wahahaha...kelakar.

MyHeart said...

hahahaha...aku dah agak dah tu mesti pilem something...tapi aku tak dapat agak ending pakcik tu...sgt klakar tp kasihan... :p

Hijau said...

mata itu nikmat

Anak Wak Mail said...

boleh caye ke pak cik ni??haha..

Anonymous said...

cita pak cik ni doesn't make sense langsung. dah la ingat setiap scene yg ada pompuan dlm suma movie yg direkemen. itu satu hal. ko ingat beli movie piracy x dosa ka?? agak bangang cite ko ni Hamka.

Alkisah said...

Dalam Botol...

AkuMuzikFilem said...

haha sebenarnya entri ini nak bagitahu pasal antara filem2 terbaik dunia je. ya, faham maksud hamka, saya juga belajar banyak perkara dari filem

Anonymous said...

Assalam

Walaupun kita hidup dalam zaman yang susah untuk elak dosa namun jangan lupa....

Dalam keadaan inilah jika ada mana-mana insan yang tetap dengar, taat dan beramal maka Tuhan akan berbangga dengan mereka dihadapan malaikat yang tidak menghadapi ujian nafsu!

Bayangkan Tuhan berbangga dengan Hamka dihadapan malaikat-malaikatnya. Woha!

I love u bro.!
174%

Daeilallah said...

Kepada semua pembaca,pengajaran paling tinggi dalam entri ni ialah:"KITA KENA BERUSAHA UNTUK MENJAGA PANDANGAN KITA..."

ni,ada yang kata,pengajaran dia:"Kita kena ambik pengajaran dari movie yang kita tengoklah..."atau:"Jangan beli cetak rompaklah..." dan lain2..

Sama2lah kita cuba untk jaga pandangan..Kita semua lemah termasuk saya..doakan agar Allah ampunkan kita...

Setiap orang ada kesalahan..Taubat dan cuba untuk kurangkan dosa lampai kita,dan cuba tinggalkan insyallah...saypun lemah...

"Siapa yang menjaga pandangannya,dia akan merasai kelazatan iman..."

Hamka said...

pandai!

bantu tingkat iman said...

Assalam,
Tuan Hamka @ pakcik serban ijau & followers semua, apa kabar? semoga sentiasa dalam rahmat Allah.

semua entry pakcik bagi ana terbaek!! hehe

P/s : sebagai tuan tanah, saya mohon laluan sikit pada pakcik Hamka. Saya mohon (Tuan Khalid@sapa2 saja yang sedia membantu) ikram saya untuk cari rakan seusaha di area Kuala Berang yg idup 5amal masjid coz dlm masa 2minggu ni insyaAllah saya akan berhijrah ke sana(majikan sedia rumah area bandar KBerang). Semoga Allah tingkatkan iman saya, saya takut slack!! (sebaiknya email saya : istiqbal313@gmail.com).
Jazakallah khair

akulanang said...

ujian

♥sophie♥ said...

lahh,,gay plak,, HAHA :P

Suhaibah said...

Hehee.. saya pn pernah terkena jugak. Masa tu suka sgt tgok Lord of The Rings. Skali ternampak sequel yg ke-2 kt gerai CD. Masa nk beli tu, dlm hati rasa pelik gak sbb belum ada lagi trailer ke, iklan ke kt mana2 media massa promote citer tu. Tp sbb dh excited nk tgok, beli jgk. Balik rumah, pasang komputer, mak aihh, apalah dosaku, citer blue rupanya.. tp tak sempat pengsan la, sbb terus keluarkan dari komputer & pecahkan CD tu. Satu hari membebel smpai smua org tensen, apa taknya, abis RM10 hanya utk CD haprak tu.

Anonymous said...

Assalam

Ana syor anta mesyuarat dengan Tuan Haji Zainuddin di marhalah Jalan Bakti, Kuala Terengganu. Halakah Pusat Bandaraya Kuala Terengganu Darul IMAN.

Sampai Kubang Bujuk cari dia. Semua orang insyallah kenal dia. Bapak mertua dia orang lama (awalin) kawasan Kuala Berang.

Anta punya risau, asbab hidayah seluruh penduduk Kuala Berang.

Allah hantar ana ke Sungai Petani..walaubagimanapun Kuala Terengganu dekat dihati! He..he..

Khalid hamba kepada Tuhan yang satu! Doakan ana...
P/s:Tiba-tiba teringat lirik lagu..
Oleh kerana mata......

couverv said...

tengok wonderpet la, confirm binatang jer ada, tengok burung betina x haram kan ? ( tolong jangan fikir double meaning)

bantu tingkat iman said...

Wsalam,
jazakallah ya akhi Khalid...doakan ana berjaya dunia dan akhirat.

Anonymous said...

Rose,

kebanyakan tajuk citer katun yang Rose sebut tu pun sebenornya tak elok kasi anak2 tengok hehehe...nak2 keluaran disney...nanti Rose tanya lebai google okeh

kat umah cek ni pun cek dah banned cartoon network dengan disney channel tak kasi anak2 tengok...especially disney...betul2 target dia nak rosakkan akhlak anak2...contoh terbaek ialah high school musical...anak2 kita kat malaysia ni pun dah giler tiru cara haprak mat salleh...tengok je youtube flashmob si anak bibir kat kl tempoh hari...majoriti anak2 yang joget tu Islam....sedey cek...

Hamka said...

cek, umah aku takde asrto.

Anonymous said...

Salam Hamka aka tuanrumah

tabek spring la cek kat hang pasai tak dak astro...

hehehehe

kalau cek tak dak astro, dah keriau dah

cek suka tengok program astro yang educational jer..sambil2 galakkan anak2 cek tengok skali....

cek nak cadang kat hang kalau bolehlah cari [dalam tenet lah kalau jumpa] dan tengok siri ancient aliens [dalam astro channel 555]

cek suka tengok siri2 tu...sebab dia orang kajiselidik tamadun ribuan tahun dulu yang semacam pakai teknologi alien...

pada cek pulak, cek ghasa kalau depa selidik berpandukan Alquran mesti dapat jawab semua soalan2 depa dok fening2 hehehe...
sebab cek relate ketamadunan manusia kuno tu dengan fakta bahawa Allah ada malaikat2 dan nabi2 yang kita tak tau kesemuanya...dan tang mana atas mukabumi ni nabi2 tu diutuskan...dan apakah mukjizat2 specific yang Allah anugerahkan pada mereka....baguih kalau Hamka kasi sikit komen :)

Rose said...

Anon,
Is it because Disney ada banyak hidden messages ke? Anyway, saya dan anak-anak memang suka tengok cerita kartun dan suka ambil mesej positif dari cerita2 kartun tersebut (saya paling suka mesej cerita Happy Feet). Dan juga, rumah saya pun takde cable tv dan takde Disney Channel. Betul cakap Anon, banyak cerita dalam Disney Channel yang tak berapa elok. TQ for the reminder.

Hamka said...

Moral:

buat dosa tu mengaku, jangan guna fatwa kera.

: )

Led said...

mmg lawak. tapi terkesan dgn situasi kita masakini yg mmg tak terlepas dgn dosa nista di mana2....

Umat Akhir Zaman said...

Aku pernah pergi ke masjid Sri Petaling... Aku pernah dengar satu nasihat daripada maulana di sana... katanya: Sesiapa yang tidak dapat menjaga matanya, maka ia tidak akan dapat menjaga agamanya.

Anonymous said...

bro.. cite 'buried' confirm takde pompuan..

Anonymous said...

Assalam

Gunakanlah mata hati untuk mengawal mata yang ada dan gunakanlah mata yang ada untuk menyediakan kehidupan di alam kubur, padang mahsyar, titian sirat dan ...??

Gunakanlah mata yang ada untuk sukakan Allah sebelum kita jumpa Allah

192%

nami chan said...

the last samurai x obscene sgt.. mungkin pakcik nih bley tgk ngan anak bini

Anonymous said...

tgk nur kasih je la..

faridajir said...

the last samurai kan ade babak awek tu mandi disebalik buluh...

miss nina said...

pakcik ni, semua scene dia ingat.
isk..isk... pemerhati betul

Anonymous said...

dari kerana mata yg mempunyai kuasa oh aku tergoda aku tergoda terkecewa...

Anonymous said...

dari kerana mata yg mempunyai kuasa oh aku tergoda aku tergoda terkecewa...

Anonymous said...

jual tv, terminate astro, kuar dari rumah, stay saja masjid, beribadat byk2 dlm masjid..dan dgn itu semoga bertambahlah iman.....>pemahaman jemaah pemikiran sempit

Anonymous said...

mintak share

FikrahIslam.com said...

Susah mahu mengelak dosa, tapi ada manusia yang berbangga melakukan dosa. Nauzubillah.

Hamka said...

setuju. : )