Jun 3, 2009

Untuk pengantin baru sahaja ?

(Jika perasan sibuk, Hamka membenarkan dirinya sendiri untuk edit entry lama lalu muat turun untuk entry baru. Oh ye, dan ini untuk pengantin baru sahaja…)

Aku baru balik dari menghadiri sebuah kenduri perkahwinan seorang sahabat di Raub pahang yang jauh gila.., lalu dalam zon kepenatan memandu dan mabuk makan telor rebus sebagai bekal hilang mengantuk kononnya, maka izinkan aku mengucapkan Selamat pengatin baru bagi semua ummat islam yang melangsungkan perkahwinan sempena cuti sekolah…tahniah! Separuh ugama sudah sempurna, dan bestlah korang semua sebab dah dapat ‘bantal peluk’ yang ada kaki.. boleh order teh tarik malam-malam.. Woha!

Ok, kali ni aku nak cerita satu kisah khas untuk pengantin baru sahaja, terutama untuk mereka-mereka yang baru melangsungkan perkahwinan..yang belum kahwin jika tak malu nak baca-bacalah! tapi sila jangan terguris perasaan, siapa suruh korang yang dah sampai seru kahwin lambat-lambat?!!! nak enjoy dululah konon.. enjoy orang islam adalah lepas kahwin-harap maklum.

Jom enjoy!!!

Pada suatu hari, Aku dan isteriku serta anak-anakku sempat menghabiskan baki umur bersama dengan membuat aktiviti yang paling mudah iaitu menonton TV secara berjemaah..

Bukan tengok movie ke apa, sekadar melayan anak anak menonton vedio klip yang dinyanyikan oleh sekempulan kanak-kanak bahagia akan doa doa harian yang di sampaikan dalam bentuk alunan irama dan lagu…

Dalam setiap video klip itu, akan ada dua pasangan kanak-kanak yang terdiri daripada dua budak perempuan yang belum baligh tapi lengkap bertudung dan juga dua budak lelaki yang juga belum baligh tapi suka bersongkok.. mereka kelihatan sungguh bahagia dan ceria sekali sambil menyanyi dan menari…juga sekali sekala mak bapak mereka(agaknya) akan muncul untuk memeriahkan video klip tersebut.. ustazah yang akan muncul membaca doa dengan gaya yang betul sebelum dinyanyikan oleh kanak-kanak di setiap lagu juga sungguh cantik dan comel..

Bagus pulak ada lagu dalam bentuk VCD seperti: Doa sebelum makan, Doa selepas makan, Doa sebelum masuk tandas, Doa sebelum tidur, Doa bangkit dan sebagainya.. sebab dari menyanyi tak tentu hala, ada jugak faedah budak-budak tu nyanyi sambil bagi ingatan secara tidak lansung kepada orang tua supaya jangan lupa baca(hafal) doa..

Anak aku paling suka sangat nyayi lagu ni: "Allahumma barik lana, fima razaqtana, wa qina azza bannar” (Lagu doa makan)

Dan juga Lagu doa naik kenderaan “Subhnallazi Sarkha Ro Lana Haza Wa Ma Kunna Lahu Mukrinnin…(hingga habis)

Tiba-tiba aku tersenyum pelik..

Isteri aku perasan aku tersenyum pelik lalu angkat kening yang bermaksud: kenapa?

Bila aku pandang wajah isteri aku.. aku ketawa pulak..terbahak-bahak!

Air mata mula bergenang kerana banyaknya ketawa..

Kenapa Bang?

Tanya bini aku musykil dengan niat nak gelak sama..

Tak.. abang tengah pikir kenapa syarikat VCD ni tak buat lagu doa sebelum dan selepas bersetubuh…oh...

Lalu aku menyanyi ikut rentak suka aku..sambil membayangkan video klipnya..

“Allahumma jannibnasy syaithaana wa jannibisy syaithaana maarazaqtanaa"

Aku dan isteriku sama-sama ketawa .. sedang anak-anak kami berasa pelik sungguh melihat mak bapak dia yang macam kerasukkan… padahal mereka tak sedar yang kami sudah berjumpa ‘kod’ baru untuk bersetubuh .. Woha!

Sekian… Selamat bersetubuh!!

Ps: Aku dah kata, entry ni untuk orang yang baru kahwin sahaja…

39 comments:

Huhle said...

first comment ... Kejayaan semua makhluk hanya dlm agama taat perintah Allah ikut sunnah Nabi SAW.

.::akhukum fil islam::. said...

hahaha...second...first time lak uh!!!

rahba81 said...

muahakakaka..
pandai nko buat lawak yer..

muahakakaa..
jgn lupa bg masa sekali dua kat medan ijtimak yer..

salam..
muhakakkaaka..

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

terima kasih

tengah neves nih

INTAN RH said...

Lepas ni boleh la aku nyanyi doa ni. Tq Hamka! hehe..

blokdrive said...

aku doa ni kadang2 mis jugak.. oh

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Ala...aku dah terbaca...xkahwin lg nie...

syazmeen said...

haha
1st time dpt comment yg kurg dr 10
slalu dh berpuluh2
er, *aku xbc lg ni. trus komen*
haha

aku nk bc jgk walaupn aku bukan pengantin baru.hehe

Ummi Wafa (UW) said...

salam....ekceli dah lama sy walking kat blog ni tp ni 1st time post komen..bro hamka minta kebenaran link kat blog saya bleh?
lepas ni bleh nyanyi ler lagu ni..ermm versi apa ya?

Amin007 said...

aku tak boleh nak gambarkan
macam mana bentuk lagu
doa bersetubuh :D

apa kata ko rakam dan letak link kat sini
kalau tak boleh, ko hantar lagu kat email aku
lepas tu aku letak dalam website
kemudian ko edit sikit post ko
letak link terus pada lagu tadi

Rantong said...

Dalam menangani kegawatan ekonomi, sentiasalah membaca doa ini selepas solat sunat Dhuha. Insyallah, kita akan berjaya.

"Wahai Tuhanku, sesungguhnya waktu dhuha adalah waktu dhuha-Mu, keagungan adalah keagunan-Mu, keindahan adalah keindahan-Mu, kekuatan adalah kekuatan-Mu, penjagaan adalah penjagaan-Mu, Wahai Tuhanku, apabila rezekiku berada di atas langit maka turunkanlah, apabila berada di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila sukar mudahkanlah, apabila haram sucikanlah, apabila jauh dekatkanlah dengan kebenaran dhuha-Mu, kekuasaan-Mu (Wahai Tuhanku), datangkanlah padaku apa yang Engkau datangkan kepada hamba-hambaMu yang soleh"

View Profile: Rantong™

faqiratu 'indALLAH said...

salam
selamba gile ah!

singgah ja!

tade keja...heee

Luqiem said...

Salam... Walaupun aku belum kahwin tapi memang dah selayaknya berkahwin... Bagus juga dapat ilmu baca doa sebelum bersama dgn isteri ni... kadang-kadang tu.. doa entah ke mana... terus main terkam jer... apa nak jadi lah.. korang yang dah kawin tau la kot...

"Selamat Pengantin Baru" kepada semua pasangan yang baru melangsungkan perkahwinan dan yang bakal melangsungkan perkahwinan...

Next time korang pulakn bagi ucapan kat aku... Aku pun nak kawin juga...

Anonymous said...

tp ingat jgn masa malam pertama je baca do'a versi musikal doa bersetubuh...

tiap2 malam atau bagi yg genar siang hari,tiap2 hari atau tiap2 kali hendak bersetubuh...

hikmah ALLAH perintah kawin ( w/pun nafsu kononnye bertentangan iaitu suke pada sejenis) banyak.. yg pasti sejenis ke berlainan ke tetap layu slepas cecair putih keluar dari takuk kan... atau bagi lesbi...puas selepas terangkat2 inzal bagai nak rak kan...

kalo nak rasa sentiasa jadi pengantin baru, apa kata tinggalkan isteri 3 hari setiap bulan...hehehe

najmussobah

Hamka said...

Huhle

(angguk-angguk)

--------------
.::akhukum fil islam::.

Ni kira secondfirst, lain kali first firsttime

--------------
rahba81

muahakakaka..

--------------
Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali

Akhirnya keris bersarung jua..

---------------
INTAN RH

hehe..

-------------
blokdrive

mungkin kena print dan tampal kat bilik.. he he

----------------
Mohd Fakhrurazi Jamaludin

Jangan terguris perasaan sudah..

-------------
syazmeen

kurang sebab aku letak ‘filter 18 sx..”

---------
Ummi Wafa (UW)

Ikut rentak sama lagu doa makan, matching betul..

--------------
Amin007

Ikut rentak lagu doa makan..

"Allahumma barik lana, fima razaqtana, wa qina azza bannar” (Lagu doa makan)

“Allahumma jannibnasy syaithaana wa jannibisy syaithaana maarazaqtanaa"(lagu doa bersetubuh)

-----------
Rantong

Selesailah masalah keperluan melalui perantaraan amal.., insyAllah..

------------
faqiratu 'indALLAH

banykkan zikir dan fikir..

--------------
Luqiem

"Selamat Pengantin Baru"

Terus ucap untuk next time, atau next marry..

Najmussobah

Oh..

PokNik said...

A'kum...
Bro Hamka sesuai sekali n3 kali...ye la sekarang tengah cuti sekolah...atau 'musim orang kahwin'.
Bagi pengantin baru kat luar sana...Selamat pengantin baru & semoga mendapat kerahmatan dari Nya.
Amin.

zuhairah said...

lepas ber....... boleh ke tasbih kifarah?

tholhah said...

dah ade doa masuk umah kne ade doa kuar rumah gak...mcm tu gak dlm nk jimak...nk masukkn pistol sume org tau doa nye tpi satu lgi doa rame yg miss..doa mase nk lepas peluru..."Allahummaj'al nutfatana zurriyatan thoyyibatan"...ingt tu sume lepas ni jgn dok men tembak je..amik doa ni hafal n amalkn..

faz said...

alamak!

nak terguris hati ke tidak ni??

aku belum kawin bukan sebab nak enjoy, tapi sebab belum KETEMU..

jadi, aku tak terguris ponnnnnn...

Hamka said...

PokNik

Walaikumusallam…

--------------
zuhairah

sila baca entry aku yang bertajuk: apa lelaki buat selepas bersetubuh.

----------
tholhah

Allahummaj'al nutfatana zurriyatan thoyyibatan

-----------
faz

cepatlah cari, cuti sekolah ada lagi masa ni…
:)

hairulfadly said...

Salam Hamka..
Boleh terangkan tak maksud/makna doa sebelum dan selepas bersetubuh tu dalam Bahasa Melayu?

Sebelum
Allahumma jannibnasy syaithaana wa jannibisy syaithaana maarazaqtanaa

Selepas
Allahummaj'al nutfatana zurriyatan thoyyibatan

Terima kasih :)

s0ka said...

hahaha.."aktiviti paling senang untuk dibuat"... stuju2.. mmg sng..

Norshuhada said...

Salam,

Ada tak orang lelaki yang masa hari pengantinnya, masih istiqamah berjamaah di masjid? Lagi satu kan, pengantin perempuan selalu bermekap dari sebelum zuhur hingga masuk waktu Asar. Solat dalam bermekap kot. Tapi sah ke? Sape2 boleh bagi jawapan..? Hmm.. lagi satu yang last, walau ape pun, cukur kening dan berbulu mata palsu haram kan hukumnya? Dilaknat. Just confuse benda tu masih merata pada kebanyakan pengantin zaman sekarang walaupun di waktu biasanya, pengantin tu jenis yang betul2 amalkan perintah agama.

Anonymous said...

napa bila tiba masa semua doa tuu boleh lupa haha!!!

Hamka said...

Hairulfadly

Aku takut salah, maka aku mintak tolong siapa yang terer arab tolong jawab..

----------
s0ka

hahaha

---------
Norshuhada

Kau dah tahu jawapannya, apa kata kau tulis.., mana yang salah nanti aku tegur..

Anonymous said...

aii boss.. xde topik lain ehh...

eheh..
pape pun ilmu tuh...
kadang2 manusia terlupe, kene ingatkan...

limaumaniss said...

ko memang suka bab2 nih...apa pun...aku anggap ia sebahagian dari ilmu...

limaumaniss said...

oh lagi satu...ko memang beruntung dapat isteri yang sentiasa memahami...hehehhee

van qif said...

Salam..

Aku memang tak sanggup nak baca entry ni, sebab masih pegang title the lone ranger...terus lompat baca ke bahagian comment...

Ada satu malam tu masa makan di kenduri...aku tanya ustaz, bukan ker jodoh ni ALLAH dah tetapkan masa kita sejak azali..Ustaz tu cakap yer...dia sambung lagi..hukum kahwin ader beberapa keadaan...dia pun menerangkan..bla bla..

bila aku fikir balik, jadi setiap orang dah ada jodoh...tapi atas pilihan dia juga untuk berkahwin atau tidak dengan jodoh tadi yg mana berbalik kepada hukum kahwin (wajib, harus, haram)..

Plez correct me??

A traveler looking for the right path said...

he he he... lawakla...

CT Anon said...

Salam

Dikatakan, sekalitu dizaman Saidina Umar r.a menjadi Amirulmukminin, datanglah seorang bapa yg mengadu tentang anaknya yang derhaka.

Maka Umar pun panggil si anak derhaka itu utk mengadapnya, lalu ditanya, "Wahai anak, kenapa engkau derhaka?"

Jawab si anak itu dengan menyoal Umar r.anhu kembali, "Apakah kewajipan seorang bapa?"

Jawab Umar, "Kewajipan seorang bapa terhadap anak2nya ialah
1- Hendaklah si bapa memilih
isteri yg baik untuk menjadi
ibu yg baik bagi anak2nya.

2- Memberi nama yg elok/baik
pada anak2nya.

3- Mengajar anak2nya Al-Quran."

Anak: Nampaknya tiada satu pun yg dibuat oleh ayah saya terhadap saya. Ibu saya berasal dari agama majusi. Nama saya juga tidak bagus. Saya tidak diajar Al-Quran.

Umar berkata kepada bapa si anak itu "Engkaulah yg derhaka!"

Oleh itu, pada jejaka2 yg masih lone ranger carilah isteri yg baik supaya menjadi sumber kehidupan yg baik.

Mfhum hadis "Barangsiapa yg mengahwini perempuan kerana inginkan kemuliaan, Allah akan tambahkan kehinaan untuknya, barangsiapa mengahwini perempuan kerana inginkan hartanya, Allah akan menambahkan kemiskinan untuknya dan barangsiapa yg mengahwini perempuan kerana kedudukannya maka Allah akan merendahkan kedudukannya. Barangsiapa mengahwini perempuan kerana hendak menjaga kehormatan dan hubungan silaturahim, maka Allah akan memberkati dia dan isterinya.

Oleh itu, jejaka2 yg nak kahwin, pasanglah niat kerana Allah dan elakkan niat yg berbau dunia yg menghapuskan keberkatan dan mengakibatkan kerugian,kekecewaan dan kegagalan.

Semoga cepat kahwin dan dapat amalkan sunnah2 dalam kehidupan berumahtangga. (Orang bujang rugi, tak dapat amal sunnah2 orang kahwin)

Anonymous said...

salam
ni 1st komen ak dlm blog ni walaupun dh lame dh menjadi pembaca setia

ak nk bg jawapan utk hairulfadly pasal maksud doa

Sebelum
'Allahumma jannibnasy syaithaana wa jannibisy syaithaana maarazaqtanaa'

[ya Allah jauhkan kami dari syaitan dan jauhkan juga syaitan dari apa yang Engkau rezekikan kepada kami (rezeki tu anak la)]

Selepas
'Allahummaj'al nutfatana zurriyatan thoyyibatan'

[ya Allah jadikan air mani kami ini sebagai zuriat yang baik]

.::. ak skg blaja medic kt mesir tp br taun 1

.::. doakan la kejayaan ak dlm final exam ni supaya boleh naik taun 2

-aku_mesir-

liza_ixora said...

salam..
tumpang lalu..
belum kawen lagi, sbb belum ada calon.. (^_-)
tp nak baca jugak.. last2 aku yg tersenyum.. apesal la aku baca.. hahahahaa..

cuma aku terfikir kalaulah kawen hanya dengan motif untuk menghalalkan yang haram itu, maka tidak hairan kalau banyak kes penceraian berlaku sekarang..

org2 nak kawen tu aku sarankan baca buku "bila hati rndu menikah"
untuk lebih fokus pada matlamat sebenar sebuah perkahwinan..

wallahu 'alam
p/s: xleh komen byk2 pasal tak kawen lagi.. so, xtau..hehehe..

Imah^^Arisa said...

=)
doaku smg jodoh ku smpi cepat...
amiin..

Hasbullah Salih said...

ni yang buat aku nak berjimak bila balik ijtimak nanti...

Hamka said...

limaumaniss
: )

---------
van qif

dah tulis dalam bab “apa itu takdir”

:)

----------
A traveler looking for the right path

he he he...

----------
CT Anon

Betulbetulbetul..

---------------
-aku_mesir-
Amin..

-------------
liza_ixora

mana lebih banyak, cerai ke zina?
Fikir-fikirkanlah..

----------
Imah^^Arisa
=)

---------
Hasbullah Salih

ni yang buat aku nak berjimak bila balik ijtimak nanti...

NAL said...

hak333333

Hamka said...

aku rasa nak menangis bila budak bawah umur baca blog aku

isk..

Anonymous said...

sangat menarik, terima kasih