Feb 25, 2006

Siapa BINTANG popolar?

(VERSI UPADATE-26 FEB-2006)

Ha ha ha, aku lah lelaki update akhir zaman kononnya apabila bercerita pasal anugrah bintang popolar pulak...(Buang tabiat ke apa?)

Siapa bintang paling popular?

MAWI?

Ada sesetengah ‘pejuang islam’ kat opis aku yg akan bersyukur setiap kali Mawi dapat anugrah, ke ke ke… (lantak engkaulah)
Jadi hari ni aku nak bercerita pasal bintang….(5 kisah bintang, macam 5 bintang)

Kisah pertama
SIAPA BINTANG

Siapakah bintang yg sebenar-benarnya!

Satu hadith lebih kurang maksud: Sahabat Nabi seumpama bintang di langit, jika korang(dan aku) ikut salah satu daripadanya, maka korang akan selamat.

Moral: ikutlah sahabat, korang akn berjaya…sebab sahabat Allah dah jamin syurga ketika diorang hidup lagi..pendek kata, mereka redha dengan Allah dan Allah redha kepada mereka.

Antara perkara yg kita boleh belajar mengenai ‘bintang-bintang’ ini adalah:-

1: Bintang mencatikkan pandangan

2: Bintang menjadi putunjuk kepada org yg sesat.

3: Bintang merejam syaitan(sebenarnya taik bintang, arghh..kira bintang jugaklah he he he)

jadi berusahalah menjadi bintang yg mencantikkan pendangan, memimpin org yg sesat, dan menjauhkan tipu daya syaitan(amin)

Kisah kedua
BINTANG YG SEBENAR-BENARNYA

korang tahu tak ada 3 hari lagi selain hari2 yg kita dah tahu: jumaat, sabtu, ahad bla bla bla ala…

3 hari lagi yg semua org kena tempuh:

1.hari kebangkitan.

2.Hari kemurkaan Allah

3.Hari penghisaban.

Kat padang masyar nanti akan tiba satu hari yg dahsyat, selepas hari kebangkitan(ni aku ambil bulat2 dari ‘mulut ke telinga’ dalam satu ceramah kat kuantan) iaitu hari KEMURKAAN ALLAH sehingga para nabi2 pun tidak berani angkat muka…sangat dahsyat! Sekarang dalam satahun ada 12 bulan, itu melalu kiraan ,tapi pada hari kemurkaan Allah, 12 matahari akan duduk atas kepala sedangkan padang di buat dari tembaga…satu org alim dari indon bercerita bahawa bala yg menimpa manusia hari ini bukan 100% kemurkaan Allah, dikatakan air, api, angin dan tanah hari2 mintak dengan Allah untuk musnahkan manusia yg ingkar, tsunami tu baru Allah bagi izin pada api(gunung berapi), tanah(gempa buni) angina + air = tsunami: pun sudah begitu dahsyat! Bayangkan bagaimana apabila Allah sendiri murka! Ustaz tu cakap Nabi sujud 100 tahun supaya Allah mulakan Hari penghisaban.

Pada waktu tu bilangan org yg masuk shurga adalah seperti sehelai bulu kambing yg putih di atas seekor kambing Hitram, Allah murka, adakah Nabi2 tak buat daqwah?, semua umat mendesak nabi2 mereka berjumpa Allah agar di mulakan hari penghisaban..mereka mengeluh, sekiranya mereka ini di campakan ke dalam nereka, campaklah, merka sanggup! kerena begitu dahsyat sekali azab di padang mashar!(beribu tahun lamanya)

Maka apabila Allah mengabulkan doa nabi(inilah doa yg tak pernah di guna oleh nabi Muhammad saw,-nabi2 lain telah guna doa yg paling makbul untuk musnahkan umat merka. Maka Allah Tanya siapa yg nak jadi org pertama yang di hisab…

Tiada siapapun yg berani tampil kedepan…
Nabi Ibrahin takut dengan dosa menipu kaumya (rujuk ustaz)
Nabi Isa takut dengan dosanya (rujuk ustaz)
Nabi Musa takut dengan dosa membunuh (rujuk ustaz)
Nabi Adam takut dengan dosa makan buah khuldi (sila rujuk ustaz yg berdekatan)

Sehinggalah Nabi menepuk bahu Saidina Abu bakar r.a.

Maka apabila Abu bakar tampil ke depan pengadilan hilanglah murka Allah dan bermulah hari yg ketiga iaitu hari penghisaban…
Abu bakarlah ‘bintang’ yg sebenar-benarnya….

Untuk korang tahu lebih detail apa yg abu bakar punya pengorbanan, tolong cari sendiri ilmu nih..kalu korang nak jadi alim, nak tak nak ,korang kena belajar sirah sahabat Nabi….

Kisah ketiga
KISAH BINTANG LAGI

Satu hari ketika Nabi dan aisyah sedang melihat bintang2 di langit…Nabi bertanya pada aisyah yg bermaksud lebih kurang begini:

“mahukah kamu tahu siapakah yg amalan kebaikannya begitu banyak, sebanyak bintang di langit?

Aisyah menangis apabila nabi menyatakan bahawa Saidina Umar r.a adalah org yg mempunyai amalan sebanyak bintang di langit…kerana sangka aiyah r.aha adalah bapanya yakni Abu bakar r.a.

Kemudian Nabi bersabda lagi lebih kurang beginilah:

Pahala umar tak boleh menandingipun pahala semalam abu bakar bersamaku di dalam gua ketika bersembunyi dari jejak org kapir yg hendak membunuhnya…

Abu bakarlah bintang yg sebenar benarnya….

Satu org alim cerita dalam ceramahnya; ketika malaikat jibrail di beri peluang oleh Allah untuk melihat Nur Muhammad s.a.w, Malaikat jibrail melihat satu nur kecil turut ada bersama nur Muhammad..Allah menjelaskan bahawa itu adalah Nur Abu bakar r.a

Abu bakarlah bintang yg sebenar benarnya….

Di beritakan juga bahawa manusia pertama masuk shurga adalah Nabi Muhammad saw. Kemudian Nabi ibrahim as dan diikuti pula oleh abu bakar s.a.w. Kelapan2 pintu syurga memangil nama abu bakar r.a

Abu bakarlah bintang yg sebenar benarnya…di kalangan sahabat2…

(Kelihatan aku memuja abu bakar seperti syiah memuja ali…harap korang dapat bersangka baik ngan aku…ada masa dan ruang dengan izin Allah, aku cerita kisah2 sahabat lain –OK?! terima kasih )

Kisah ke empat
KISAH BINTANG DUNIA

Ada anugrah untuk pelakon popolar he he he…akhirat nati pun ada gak…

Dunia ini hanyalah lakonan

-biasa dengar org cakap cam tuh..memang betul pun! Kita semua sedang berlakon, ada yg memegang watak org kaya, ada yg memegang watak org miskin, tapi korang semua kena ikut skrip yg betul, apa skrip yg betul? Al-quran dan sunnah Nabi..

kalau korang kaya, jadilah org kaya yg ikut sunnah Nabi(macam Abu bakar)kalau korang miskin pun kena ikut sunnah nabi(macam Abu hurarah)kalau korang samseng pun kena ikut skrip yg betul(macam saidina umar), kalu korang pemalu jadilah cam saidina usman, kalau korang kuat dan tegas ikutlah sunnah nabi(macam saidina Ali)

Bila dah berlakon ada tempoh filem: berapa lama filem korang?: sepanjang hidup sebelum jadi mayat: dah jadi mayat tak payah berlakon2 lagi…he3

Siapa pulak yg jadi juru kamera, hmmm tentulah malaikat Rokik dan Atiq. Kalau korang buat baik “on” kamera lain, buat jahat “on” pulak kamara lain, Hari’festival” nanti siaplah, mana yg lebih banyak ‘rakam’ yg tulah akan di paparkan..(bahaya..bahaya..) lokasi pengembaraan kita hanyalah kat atas dunia nih..dalm kubur takde pengembaraan lagi dah… jadi berlakon betul2…(korang dan aku sedang duduk di lokasi pengembaran Sekarang ni..tau tak?)

Siapa pengarah? apek senario cakap..pengarah di atas sana-(Allah) benar! Dan korang boleh jadi pembantu pengarah(ni yg best nih) siapa pembantu Allah.?

Mereka adalah para nabi2, sahabat2, tabi, tabeen dan korang semua yg buat daqwah…sesipa yg buat daqwah dia telah Bantu agama Allah dan Allah akn Bantu dia amin…

Jadi bila dah siap filem ada festival pulak yak ni nun di padang masyar sana..semua berhimpun..macam2 ada.. pasti sure hebolah!

Anugrah korang tentulah terima amal tangan kanan, titi sirat pantas kilat dan masuk syurga tanpa hisab…

3 golongan org yg masuk shurga tanpa hisab

1.Org yg selalu memuji Allah dalam keadaan senang dan susah

2.Org yg menjauhkan lambung kanannya daripada tempat tidur, sibuk menangis pada Allah di waktu hujung malam.

3.Org yg pernigaan dan jual beli tidak melalaikan dari mengingati Allah

Amin ya Rabbilalamin…

KiSah ke lima
BINTANG YANG PUDAR

Isteri aku baru balik dari belajar ugama, dengan bersemangatnya ceramah kat aku :

“Abg, ustazah cerita kalau org pergi solat lepas azan akn dapat cahaya bintang kat akhirat, kalau tengah azan akan dapat cahaya bulan kat akhirat..dan kalau abg sampai kat masjid sebelum azan abg akn dapat cahaya macam matahari…jadi abg hanya dapat cahaya bintang sajela sebab abang banyak gi masjid bila dah dengar azan..bahaya ni bang!

Aku kata: tarima kasih isteriku kerana menegur abang dengan penuh sopan dan santón(he he he).Betul kata isteri aku tu, aku tak tahu haditsh kat mana(aku memang banyak jahil bab2 ugama nih..aku azam, mulai esok aku nak dengar azan dalam masjid-amin...) tapi cuba korang bayangkanlah kalau korang solat kat rumah..cahaya apa korang dapat…sinar FM jer la kot he he he

Ps:
jadilah bintang yg sebenarnya…jangan jadi binatang!
Jadilah mayat yg sebenarnya …jangan jadi bangkai!

24 comments:

Anonymous said...

salam~
huhu..
bosan plak post ko kali nih...
neway..
rr=lah dlm bhs jepun ;p
smoga ko dikurniakan idea besh ckit utk next post..

Hamka said...

trimakasih,
kalau dah bosan baca blog bolehlah pergi baca quran..he3

tambahan

terima kasih pada hamba Allah yg menegur dalam email....aku memang banyak yg tak betul, tengah belajar lagi isk..isk...
copy/paste)
(((>>aku syor la kat ko, sblm ko tulis ape2 yg ada kaitan pasal agama/quran/hadith/etc, ko dulu yg rujuk ustaz.

``Kalau korang nak tahu bila Nabi Nuh a.s mintak Allah turunkan bala?
Selepas 980 tahun buat daqwah…"

>>ni aku rasa banyak ustaz explain 950 tahun. quran sebut gak 1000 kecuali 50 (1000-50=950). wallahu 'alam

ps:sedang belajar jadi baik

Hamka said...

LAGI-LAGI EMAIL PANAS:

Kat baeah ni ada bebarapa email terpilih yg aku rasa layak share ngan korang, wallahua’lam

COPY/PASTE
pasal yg tapi tapi tapi tu..... ko tak yah cakap org tu salah cakap ke ape. atau ko nak cakap gak, ko kene cakap dua kemungkinan maksud dia. satu mmg dia takde rasa yakin sempurna pada Allah (tak nampak jln penyelesaian selain ubat -- kalau sakit)..... dua mmg bahasa dia camtu, nak ingat kan orang supaya berusaha atas satu2 perkara.

-------------

kalau ko baca fadhilat haji mesti ko dapat paham point aku kat sini. ade org pegi haji camtu2 je (i.e. duit tak cukup, etc) pastu cakap ``Allah bagi rezeki apa nak risau" yes betul dia cakap tu. tapi kalau iman dia tahap cipan, main cakap je camtu, kompem akan susahkan orang lain yg sama2 pegi haji ngan dia. tapi kalau dia dah mmg wali/ulama besar/etc..... dia cakap camtu, haaaa mmg sah la tu. bile2 masa je Allah hantar bantuan.

-----------------

"Satu lagi pasal cinta..aku cakap kat bini aku aku cinta engkau no 6.
1.Allah
2.Nabi
3.Kerja Nabi
4.Emak dan ayah
5. engkau
aku? ikutlah no.beberapa pun!"
.. aku kata: letakkanlah isteri dalam 5 perkara tersebut..

1. Dgn cinta Allah, kita ikuti anjuran.. kawen
2. Dgn cinta Nabi, kita ikuti sunnahnya.. kawen
3. Dgn cinta mak abah, isteri perlu mentaati mak abah suaminya melebihi kedua orgtuanya
4. Usaha dakwah.. bawa isreri sama2 berdakwah
5. Sama2 buat amal

-----------------

Aku suka semua posting dlm blog hamka sebab hamka intrepretasikan ilmu programmer hamka dalam medan tulisan dakwah... banding sana.. banding sini... nampak cantik sangat... ikut salah satu cara Allah ajar manusia dalam Al-Quran... ;-) sebhagian uslub dakwah.. nie kata-kata Allah yg hamka ikut:

" Sesungguhnya Allah tidak malu membuat perbandingan apa sahaja, (seperti) nyamuk hingga ke suatu yang lebih daripadanya (kerana perbuatan itu ada hikmatnya), iaitu kalau orang-orang yang beriman maka mereka akan mengetahui bahawa perbandingan itu benar dari Tuhan mereka dan kalau orang-orang kafir pula maka mereka akan berkata: Apakah maksud Allah membuat perbandingan dengan benda ini? (Jawabnya): Tuhan akan menjadikan ramai orang sesat dengan sebab perbandingan itu dan akan menjadikan ramai orang mendapat petunjuk dengan sebabnya dan Tuhan tidak akan menjadikan sesat dengan sebab perbandingan itu melainkan orang-orang yang fasik. " [ Al-Baqarah 2:26]

----------

ak ske bahase2 yg ko gune..simple tapi berkesan..
dan ape yg ko tulih tu..bile ak pikir2 n rujuk sirah nabi saw mmg byk btuinye..
ak x rajin sgt menulis..sbb ak hanye ske bace...
lagipun x der idea best cam ko..
tp aku ader peer group yg ak aim utk sedarkn dierang ttg Islam..
iaitu kawan2 ak..
heheh..ak igt lagi ade ustaz tu kate kalo nk jadi pendakwah yg bagus kne
pandai loye buruk sket..
so since ayat2 ko 'masuk' ngan peer group ak tuh..
ak da pun copy paste masuk webpage ak..;p
halalkn jela ek..
ko pun dpt saham gak
okeh..
smoge dipelihare Allah sentiase..
May peace be upon u..

Dian Sastro said...

Disaat waktu berhenti...kosong
Dimensi membutakan mata,memekakkan telinga
Lalu diri menjadi hampa
Saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka
*Sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

Yassin said...

Ult li albi bissaraha
(I'm opening up my heart with honesty)
Hayya nab'idil karaha
(Let's avoid the hated and hatred)
Syakkireena a' kulli ni'ma
(Let's remain thankful with what we have)
Ba' ideena anil fattana
(Let's avoid all lies and sins)

Malique said...

Merenungi luar jendela,mengagumi kebesaran yang Maha Esa
Ku menilai kehidupan dari sudut berbeza
Tak memadai hanya kecapi rasa selesa
Maukan harta yang mampu beli 1 semesta
Berpesta ke pagi botol bergelimpangan
Kekasih muda bukan takat berpegang tangan
Harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan
Bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan
Dan jangan puisi ini disalah tafsir pula
Bukan berkhutbah cuma betuli diri jua
Ingin hidup sempurna
aset nilai berjuta,saling tukar wanita,
senyum dan mati tua
Bakat dikurnia jangan disalah guna
Jangan kufur nikmat yang diberi percuma
Guna kelebihan untuk hikmah bersama
Jagalah nama hidup penuh pementasan dan drama
Ada berisi ada yang kurus,
ada melencong ada yang lurus
bukan semuanya tulus
ada sempuna ada kurang upaya
ada yang jadi buta hanya bila sudah kaya
Sebesar rumah bermula dengan sekecil bata,
boleh hilang dalam sekelip mata
Ucaplah alhamdulillah bukannya sukar,
kerna semua nak kaya atau besar
Tetap Allahuakbar!!!

Joe Flizzow said...

Jadikanlah ku tentera Fisabilillah
yang tertera di kalimah harap memanduilah
Entah apabila persimpangan tiba,
hidup penuh rintangan harus kuhadapinya
Harapku tidak terlupa diri bila gembira,
dan cuma mula mencari kau disaat hiba
Ku cuma manusia penuh dengan kesilapan
tapi bisa membezakan cahaya dan kegelapan
Tabah bila dihalangan
duri onak dan cobaan
Teguh bila dicobakan
keruh kuasa dan perempuan
Sentiasa legar diminda,
dikejar dan dipinta
dari zaman bermula hingga ke akhirnya
Ku mengerti siapa ku tanpamu disisi
dan apa guna posesi juga posisi
Sementara ini cuma hanya puisi,
nukilan tulisan dan bisikan isi hati
Mencari keterangan,menjiwai peranan
menepati pesanan janji juga saranan
Alhamdulillah atas kurniaan rezeki,
moga tidak terleka dalam perjalanan ini

Ahli Fiqir said...

Aku yang memandang di dalam lubuk hati,
mencari-cari zat rahsia yang katanya tersembunyi
Aku yang melihat alam meliputi
wujud menyertai lalu ku pindahkan alam ke dalam mata hati
Aku hakiki,aku mengerti
segala yang terjadi di langit dan di bumi
Gunanya tiada fantasi,
pelik dan benar,qada' dan qadar
kau berilah ku kekuatan
Agar dapat ku hindarkan segala kesesatan
Usah kau biar nafsuku terliur
dari pandangan majazi ini,
aku yang hodoh lagi hina amat benar merindui
Moga cahaya lailatul
tak membutakan mataku,
semoga segala puji tak ku meninggi diri
Moga segala janji dapat juga ku penuhi,
moga dapatku hadapi tikaman dari belakang
Lidah setajam pisau, ku tidak akan risau
dengan cabaran sepanjang perjalanan
Ku pasrah ku akur 7,8,6
Alhamdulillah Syukur...

Dian Sastro said...

Sujudku pun takkan memuaskan inginku'tuk hanturkan
* sembah sedalam kalbu
Adapun kusembahkan syukur padamu ya Allah
Untuk nama,harta dan keluarga yang mencinta
Dan perjalanan yang sejauh ini tertempa
Alhamdulillah
pilihan dan kesempatan
Yang membuat hamba mengerti lebih baik makna diri
Semua lebih berarti akan mudah dihayati
Alhamdulillah,
Alhamdulillah,
Alhamdulillah....

Hamka said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Hamka said...

Amalan baik ku akan diambil orang yang aku khianati...
Nyawaku akan di ambil Tuhan bila-bila masa...
Hartaku akan di ambil waris...
EPF ku akan di ambil isteri....
Badanku akan menjadi mayat dan di makan ulat...
Dengarlah keluhanku seorang mayat...

ps: terima kasih pada semua 'bintang2' kat atas tu (org yg sama sebenarnya ke ke ke)

hitomi said...

fuh, tia terkata apa...
lidah kukelu tuk berkata...

Amani said...

adakah cinta memerlukan sebab???

Hamka said...

hitomi
kak ella kata:
Tolong jangan ketawa
Jika kau buntu dan garu kepala
Biar ku berikan
Jawapan bodoh tepat dan kena
Tiada beza manusia itu burung
Dan batu itu bintang
Yang membezakan
Hanyalah sayap dan sinar

Kitalah bintang
Kitalah bintang

ps: aku dah tahu sipa hitomi,hitoni adalah anak mak dia,(cantik kucing kau, siapa nama?)

------------
amani
Aku tak paham soalan kau…cinta pd siapa?

Kalau cinta pd Allah…?
Yes , sebab kau hamba dia
Cinta pada suami?
Yes, sebab itu perintah Allah tapi ada had-hadnya
Begitulah juga cinta pada makluk2 lain..
Ada sebabnya..iaitu perintah Allah dan ada hadnya

Dan ingat dunia ini adalah darul ‘asbab’…

Ps: blog aku tak perfect, dan banyak lagha sebab ada lagu2 ntahaapaapantah! Kalau nak perfect jom baca quran dah hadith he he(pesan kat aku sendiri)

budak shams said...

whoaa... best laa..

born2Bda'ie said...

kita takkan pernah dapat membuat semua orang suka kpd kita.even nabi muhammad pun ada yg benci (tapi ada jugak org kafir yg suka kerana keperibadiannya..subhanallah).jadi,itulah lumrah hidup.

semoga

-mawi
-yg membenci
-yg suka
-yg kutuk
-yg puji
-pembaca blog
-penulis blog

diberi hidayah ALLAH..

"bila dipuji,sebutkanlah astaghfirullah (kerana takut timbul riya').bila dikeji,sebutkanlah alhamdulillah (kerana kamu diberi pahala jika sabar menghadapinya)"

insyaAllah...

hamka said...

Budak shams…
whoaa... best laa.. coment he he he

-------------
born to be dae’i

inilah komen yg paling bernilai bagi aku, kau memang best!
"bila dipuji,sebutkanlah astaghfirullah (kerana takut timbul riya').bila dikeji,sebutkanlah alhamdulillah (kerana kamu diberi pahala jika sabar menghadapinya)"

Pinjam kata2 bukhari cekodoksedap(buat macam kenal, tak kenal pun)
Para 'pejuang-pejuang' islam mungkin bergembira kerana syiar islam berjaya ditingkatkan lagi apabila Mawi telah menang artis paling popular he he he

semoga aku, korang dan mawi mendapat hidayat dan kekal dalam hidayat..amin

kErEtAmAyAt
"Next world"

ustazah rock said...

walauapapun kau tetap bintang ku dan ku harap lagu ini ditujukan untuk ku


Kau masih ku cintai ….sungguh
Dari awal dulu hingga hari ini
Aku pasti seyakinya pasti
Kau lah satu untuk ku

Kau masih Dewi hatiku….sungguh
Biar sejuta tahun hilang di hari
Usah gusar sayang usah ragu
Aku milikmu

Cintaku jika kau tanya pada bintang
Gemilauan sinar tak kan hilang
Akan aku sinari duniamu
Moga terpadam sangsi mu oh….

Cintaku jika kau lihat tingginya awan
Tak kan tercakar tinggi cintaku
Hanya hati ku tahu apa mahuku
Kan dunia ku pastinya milikmu
Hingga ke akhir hayatku

Kau masih ku cintai….sungguh
Dari hari pertama kau ku nikahi
Aku pasti seyakinya pasti
Engkau milik ku..

Hamka said...

ustazah rock, kerja rajin2..
jaga aurat
solat
akhlak...

he he he
sungguh dalam dan sungguh makn dalam :)

jika bintang pasanganya bulan
malam pasangannya siang
apa pasangannya matahari?

budak shams said...

bro hamka..
matahari pasangannya bulan
siang pasangannya malam
pelangi pasangannya hujan yeke??
dan
bintang pasangannya tahi bintang..
hehehe..

Hamka said...

he he terima kasihlah kat budak shas, dll yg telah buat aku cam bintang(tahi bintang?) bila korang copy/paste aku punya post..

tapi ingat kat ruang komen ada banyak pembetulan yg salah, jadi sebelum copy/paste, check komen sebab ada pembaca2 yg tegur dan memang betul tegeran dia...jadi nasihat aku "check betul-betul" sebelum copy/paste.

-------
aishah

aku tak tahu kenapa kau punya komen tak appear kat sini, masalah blog kot;

boleh tak cerita kelebihan jadi umat nabi Muhamad SAW zaman dahulu dan sekarang..

--
Posted by aishah to KeretaMayat at 2/27/2006 10:40:48 AM

kelebihan umat nabi, masuk syurga awal pada umat lain tetapi tertakluk pada terma dan syarat he he he

Norazizah said...

salam

mohon nak copy artikel ni :-)

Hamka said...

k

Anonymous said...

Sgt menyedarkan dan menginsafkan diri ku yg selalu lalai dan leka..
~alitays~