Jan 13, 2020

Lagu dari Arwah?

(Andai Esok Aku Menjadi tanah…)

Tadi saya baca facebook kawan saya katanya isteri tercinta meninggal tahun lepas, dan dia menulis kat facebook katanya hari ni dia menyesal sangat sebab banyak masa dia tak habiskan dengan isterinya, katanya jika isterinya hidup, dia nak pegang tangan waktu berjalan, nak bawa makan tempat best, nak teman isteri tengok wayang, nak masak best best, dan nak menyanyi lagu cinta sebagai kenangan. (ini saya tambah)

Maka sayapun terilham nak rakam video ini, sebuah lagu tentang pelajaran sains orang melayu zaman dulu.

Apa? Belajar sains macam orang zaman dulu? Al kisahnya orang melayu bila bercinta suka bertanya soalan sains untuk menguji tahap IQ pasangan kekasih.

Seperti: Dinda.., jika Kanda menjadi Rembulan, Dinda jadi apa? Jika Kekasih kita jawab nak jadi matahari salah lah sebab bulan dan matahari tak dapat bertemu, nampak sangat nafsu sedang kuasai diri sampai lupa nak berfikir secara waras, maka tipnya nak jawan seolan kekasih, kenalah jadi makhluk yang dekat dengan bulan dan ada manfaat pada bulan, jangan jadi burung pungguk rindukan bulan, tapi jadilah bintang atau lebih puitis dan berilmiah, menjadi Kejora sampai pagi nanti. Chewah.

Baik, jika Kanda jadi burung? Dinda nak jadi apa? Jangan jawab nak jadi sayap,, sebab burung dah ada sayap, dan nampak sangat macam adinda ni malas tak mampu nak gerakkan sayap dan konon nak sayap lagi, jadilah sesuatu yang bermanfaat kepada burung seperti angin, atau lebih puitis dan berilmiah, menjadi Sang Bayu.., Perghhh!

Jika Kanda jadi Pelangi? Jadilah awan… pandai!

Ok last: Jika Kanda menjadi Tanah? Dinda nak jadi apa? Ingat! Jadilah sesuatu yang bermanfaat kepada perumpaan yang di berikan.

Hintnya, Nabi ada bagitahu, pokok atas kubur, zikir pokok itu memberi manfaat kepada mayat yang jadi tanah.

Arghhh, susah sangat nak cari jawapan, korang tonton video ini dan sila sedekahkan Al fatihah dari jauh.

Woha!

Link video beserta jawapan yang mengejutkan:

https://youtu.be/lGM1D8b-NkI




4 comments:

Budak kampung Selatan said...

Terbaik lah kereta mayat..walaupn pitching lari sket tapi still sangat sweet!klu wif tuan dwngar mesti cair punya lah!

asd said...
This comment has been removed by a blog administrator.
hamka said...

Setuju, dan terima kasih memuji.

Woha!

Mutia said...

Artikelnya bagus sekali,jangan lupa untuk kunjungi situs aku juga ya
Zumaqq
Zuma Poker
Daftar Zumaqq