Jan 6, 2015

Home Birth lebih Islamik?

(Sains adalah salah satu daripada cabang ilmu yang boleh meningkatkan iman bagi mereka yang mahu berfikir, tapi di akhir zaman ini, masih ada orang islam yang tolak sains guna alasan agama-Adohai)

Keratan Akhbar-Klik untuk tumbesaran

Bila aku menulis bab vaksin, maka muncul golongan anti vaksin yang tolak vaksin guna alasan agama. Katanya Nabi dulu tak vaksin pun, lepas tu melarat kepada golongan perubatan moden, katanya Nabi dulu cukup makan makanan Sunnah, tak perlu ke hospital ciptaan Yahudi, dan terkini, ada pula anti beranak di hospital, katanya nak beranak kat rumah macam orang zaman dahulu lebih islamik, mak saya elok sahaja lahirkan 10 orang anak kat rumah, ciptaan Allah dah sempurna, tak perlu beranak cara yahudi, cukup beranak macam isteri Nabi, atau macam Mariam ibu Nabi Isa.

Lalu bila ada bayi yang mati akibat jangkitan kuman, atau bila ada yang mati asbab tak pergi berubat di hospital, atau bila ada si ibu yang mati waktu bersalin kat rumah: katanya itu semua takdir, kita orang islam kena terima takdir, semua orang akan mati, vaksin ke tak vaksin, berubat cara homeopathy atau moden, beranak kat hospital atau kat rumah, bila dah Allah takdir mati, maka mati jugak.

Bila aku bagi data, akan bagaimana kematian selepas vaksin yang berkurang selepas vaksin diperkenalkan, kadar kematian ibu dan bayi yang berkurang selepas rawatan moden diperkenalkan, mereka selamba tolak data dan berhujah cukup dengan guna pengalaman orang tua zaman dahulu.

Kata mereka, nenek saya dulu beranak kat rumah, ok jer!

Ok kata kau? Arwah nenek jiran aku cerita zaman dulu jangan keluar malam-malam nanti puntianak dan toyol datang kacau, aku ingat mereka bergurau, tapi mereka serius. Bila ‘black out’, orang tua tua akan duduk dekat lilin dan bercerita asal usul hantu. Rupanya puntianak ni berasal dari perempuan yang mati waktu bersalin dan toyol pula berasal dari bayi yang juga mati waktu mak nya bersalin.

Tapi Alhamdulillah, sejak perubatan moden diperkenalkan, sejak Doktor moden ganti bidan diperkenalkan, sejak vaksin di perkanalkan, kematian ibu dan bayi sewaktu bersalin sangat sedikit. Subhanallah!

Patutlah zaman sekarang, puntianak dan toyol susah nak jumpa.

Woha!

Ps: Tak salah nak beranak kat rumah, tapi biarlah ada pakar kelahiran yang mengendalikannya. tolong jangan kembalikan zaman puntianak berleluasa. Ini serius!


(nota kepada ibu-ibu yang slow, entry ini adalah sarcasm)

Rujukan1: Bahaya suntik Vaksin
Rujukan2: Sebab tolak vaksin
Rujukan3: 10 sebab tolak vaksin
Rujukan4: Perubatan moden haram

91 comments:

Anonymous said...

menjawab soalan kenapa pupusnya pontianak di Malaysia. dan dengar kabar, negara jiran indonesia masih ada puntianak dan sundal bolong. menjawab juga persoalan.

Woha!

Anonymous said...

dah agak dah.. sokong yahudi lagi adoiyaiii..

Anonymous said...

cucuk vaksin dengan keluarkan bayi dua benda yang berbeza.. goncagkan kepala anda kemudian lompat sekuat hati..mana tau boleh menyembur macam coca cola...

Anonymous said...



dulu tak der bidan jantan...sekarang berlambak lambak doktor jantan nak ukur pembukaan faraj isteri isteri korang berapa cm puiii..Tak malu ker!!

Bodoh ko hamka... layan orang bodoh buat apa, sama sama bodoh mcm orang yang bodoh gak... zaman sekarang orang perjuangkan hak untuk mendapatkan Doktor perempuan dalam wad bersalin tu... Bukan beranak kat rumah jadi isu wakakaka... Orang dah advance ko duduk kat lopak tepi jalan lagi.. isteri ko tak tgk WHI, semanis kurma ker?.. Jangan tgk citer zombie jer kang otak masuk virus macam zombie Adoyaiii..


Tang hukum Harus la doktor tgk aurat, disah kan jakim lah di sahkan penghulu kampung ker ekleeeehhh lekeh lah...bab bab mcm ni

orang perempuan perlu diberi kesedaran. Kerajaan perlu memberi galakan lebih ramainya Doktor pompuan dalam bidang pemberanakan ni.. Kalau boleh tiap doktor perempuan yang masuk bidang di diberi gelaran Tan Sri ..

Woi wanita bangkit lerrrr bangkittt...jangan nak sebuk persamaan gender jer orang nak main bola dia nak main bola orang lelaki boleh berlenging ko pon nak topless gak ..

adoyaiii akhir zaman... Fitnah agama dimanaaa manaaaaa...


Beranak dalam kereta pon best gak boleh terus gi jalan jalan cari makan...







Nur Fauzi Bassar said...

Haha puntianak dgn toyol pun masuk cerita

Anonymous said...

(( Sains adalah salah satu daripada cabang ilmu yang boleh meningkatkan iman bagi mereka yang mahu berfikir, tapi di akhir zaman ini, masih ada orang islam yang tolak sains guna alasan agama-Adohai ))

sains kadang kadang buat orang makin Nipis iman lebih lebih lagi diakhirzaman fitnah dajal semakin menjadijadi, masih ada orang islam yang tolak al quran demi sains seperti pengunaan Vaksin, Minuman Coca cola dan juga Manusia ke bulan - adohai

Anonymous said...

habis tu macam mana saya nak kahwin bini cantik dengan cara paku tengkuk puntianak? kembalikan bersalin di rumah macam zaman dulu!

lelaki alpha.

Anonymous said...

orang macam ko pontianak pon tak mau, darah ada virus tak elok untuk kesihatan pontianak sejagat

Anonymous said...

org tak pikir pun doktor nak check pembukaan faraj..kau yg otak byk lumut...org pikir doktor nak check pembukaan jalan kelahiran anak...

kau yg patut basuh otak berlumut kau tu!!

sekarang ni..yg check jalan berapa cm tu..boleh request bidan perempuan yg check la... nampak sgt tak pernah "bersalin" kecoh mcm kau pernah bersalin... wekkkkk

Anonymous said...

tu lah...mak cik-mak cik kat sini tak nak jadi doktor..jadi sikitlah doktor pakar puan..pastu salahkan lelaki jadi doktor..lagi best salahkan kerajaan(kerajaan tu tak merujuk kepada spesifik parti ye..hanya merujuk kepada pemerintah)..hehe..

cadangan saya, mak cik-mak cik kat sini boleh jadi bidan yang di tauliahkan..boleh bantu akak-akak nak beranak kat rumah..

khairul

Anonymous said...

Zaman dulu rasanya orang lebih sihat. Takde makanan, segera. Cekedis, gula2 , perisa perasa makanan, air berkabonat, dll yg semangkuk dengannya. Orang zaman skang mencekik segala 'makanan moden' pastu tolak perubatan moden.. wahaha.. ini lawak. Cepat mampos. Kereta mayat boleh byk job lepas ni.

Zyra Roxx said...

tanak doktor jantan, pi lah spital swasta yang ada doktor pompuan, adoi.

mahal? tahan je lah sapa suruh xbelajar pandai, muahahah

forum Homebirth said...

Salam..maaf untk sy postkan d cn..sy amat kcw dgn water birth yg di ajar kpd kakak sy..d sbbkan water birth ni la kakak sy Amy Karmila pergi selamanya. Beliau amat yakin dgn smua ni smpai sngp pergi ke kelas...tp,apa yg d ajari xsm dgn apa yg d terima...setahu sy arwah ada bgtau uri xkan d potong selepas melahirkan anak..tp,knp mesti potong uri n lepaskan begitu shaja d dlm perut...sdgkan yg jd pemantau semasa proses bersalin adalah slah seorg yg mngajar d kels ni

Anonymous said...

(( org tak pikir pun doktor nak check pembukaan faraj..kau yg otak byk lumut...org pikir doktor nak check pembukaan jalan kelahiran anak...))

Cek pembukaan jalan tu kat mana? celah ketiak ko ker?


(( sekarang ni..yg check jalan berapa cm tu..boleh request bidan perempuan yg check la... nampak sgt tak pernah "bersalin" kecoh mcm kau pernah bersalin... wekkkkk ))

Ko pernah bersalin kat hospital kerajaan ker setan? ko ingat ko dah terkankang macam ko boleh request bagai ker...mintak lah coke satu botol cheersss...

Anonymous said...

(( Orang zaman skang mencekik segala 'makanan moden' pastu tolak perubatan moden.. wahaha.. ini lawak. Cepat mampos. Kereta mayat boleh byk job lepas ni ))

Aku rasa ko lagi lawak, melantak makanan moden sapa suruh ko ikut mat zombie ni...selagi ada logo halal MC D, Coke, cekedis, kopi starbuck semua ko cekik pastu pergi suntik lagi dengan virus perghhh Complete kebodohanan tu..mampos la ko cepat... kereta mayat banyak kerja...kerja apa saintis ker jurucakap yahudi?

Anonymous said...

(( tanak doktor jantan, pi lah spital swasta yang ada doktor pompuan, adoi.

mahal? tahan je lah sapa suruh xbelajar pandai, muahahah ))


eh macam ayat golongan macai jer ni, terbaikk.. bukan soal belajar pandai ker tak, ko ni cetek otak la...zaman sekarang ni bukan sikit orang yang ada degree tapi gaji kecik, rezeki Allah yang bagi ko tauuu, Hormat dan rasa lah sikit penderitaan saudara saudara kamu,

Anonymous said...

kenapa nak beranak dalam air?.. kita bukan katak?..

Anonymous said...

Ada pokemon eh pekomen yg buat lawak bodo laaaa...mesti kaki minum ketum lepas tu salahkan orng minum coca cola..weh kalu tak nak sgt tak nak gi spital ke tak nak amik vaksin ke..lps tu Yahudi..yahudi yahudi..jgn bagi perkara baik jadi was-was lah...lepas tuh kata skrg zaman banyak fitnah..padahal ko masuk share skali dan padahal ko menaip atas batang pisang ker..tu pun alat ciptaan yahudi gak wehhh. Nilah kalo bodo takleh nak ajar. Cerdik tak boleh nak harap..Puii

Anonymous said...

wah isu IBM dengan intel ker

wakakaka tertingal bas lah ko sedara orang dah ulas lama dah benda ni... pergi lah mentelaah lagi adoyaii...

nah tgk site ni, sama tapi tak serupa...

http://keretamayat.blogpot.com/

lepas ni ko jangan bukak blog lagi ehhh...


Anonymous said...

Cakap orang bodoh, diri sendiri bebal tak sedar pulak. Ko ingat doktor laki hadap sgt nak tgk alat sulit pompuan? Kalau bukan atas dasar kerja, takde sape suke hadap alat sulit sape2 ko tahu? Habis tu kalau laki dapat angin pasang, xde pulak kecoh nak doktor laki. Padahal check alat sulit jugak. Bising suruh perempuan bangkit jadi doktor pakar sakit puan bagai. Tapi bila anak kena dera dengan pengasuh/orang gsji, sibuk suruh pompuan stay rumah jaga anak je. Ntah hapa2. Tak habis2 nak blame. Kalau kau baca cerita dr afiq kat facebook, dia sorang je doktor yg ada kat tempat banjir tu, n ada org nk bersalin. Kalau dia tak pandai sambut macam mana? Nak saman? Orang kita ni kuat saman. Tak puas hati sikit saman. Demand jgn bg doktor laki sambut baby/check jalan. Tapi kalau dia tak pandai buat kena kutuk pulak. Kalau demand sgt kau jelah gi jadi doktor sakit puan. Tak pun suruh adik beradik sanak sedara perempuan ko jadi doktor. Ada otak tu pikir! Bukan cakap membuta tuli

Anonymous said...

Yes. Boleh request dari awal. Aku pernah bersalin kat hosp kerajaan. Masa kau datang mula2 tu kau masih boleh bercakap kan? Request la masa tu. Nak tunggu masa terkangkang buat apa. Alasan

Anonymous said...

(( kalau tak nak kena bodoh cakap biarlah macam orang bijak sikit... ))


dah tu tak betul ker aku cakap kena ada ramai Doktor wanita dalam bidang ni? metilah takan aku nak suruh mak nyah pula ambil tanggungjawab ni kan..

Soal hadap tak hadap tu soal lain sedara, kalau macam tu kalau ada minah yang ko tak suka bogel depan ko boleh lah ko tengok atas dasar ko tak der perasaan dengan dia?...

Soal darurat tu soal lain ek tu lain isunya jangan koner baring tak tentu pasal

.. sebab tu aku cakap ubat dia kena ada ramai Doktor wanita dalam bidang kelahiran ni k..

ehh salah ker aku cakap ni jap...aku fikirrr..

apasal ko sakit bontot sangat ni?.. tak faham lah aku!?



Anonymous said...

yes ada jugak yang request tak dapat...doktor wanita tak der,..pembantu perubatan pon jantan belaka..amacam?..

kalau nak tunggu available bleh gak tapi beranak lah dulu jap lagi dia datang dari kampung seberang...

Anonymous said...

Dey mamakkasi teh tarik gelas besar tarik panjangggggg kaw punya satuu..Cipat..

Anonymous said...

Kenapa ada orang meroyan ni. Semak la

Anonymous said...

yang ko sibuk kenapa lak? semak lah!!

Anonymous said...

Seronoknya menyemak di blog incik hamka...lalala...
Marah nampak?

arLene said...

hamka, ko disable anon nih...biar yang komen telus siapa...keyboard warrior tu aku cam boleh teka...mesti lelaki, belum kahwin...sebab kalau dah kawin sure dia cakap bini aku bersalin kat rumah elok jer, hidup jer...kalau yang dia tak boleh jawab semuanyer dikata soal lain...kesian bakal bini dia...

aku bersalin semua dr perempuan...baik kerajaan atau swasta...aku request, dapat...memang akan ada standby dr perempuan anytime...yang check bukaan apa semua nurse yang buatlaa...kalau emergency bidan pun ada, perempuan...dr cuma assist bila ada masalah jer...

lelaki yang lantang sangat nak suh bini homebirth nih bukan apa...nak jimat duit dia, nak senang keje dia takyah ulang alik, aurat tuh alasan jer...pastu gaji kecik salahkan kerajaan, cakap rezeki takat tuh jer...padahal dalam Islam galakkan mencari rezeki bukan tunggu rezeki...woha!!!

Anonymous said...

Anomymous macam aku jgn block encik hamka...
Aku tengah seronok usik pak meroyan kat atas...
Usik sikit mcm puting beliung...

Nora Syida said...

TERBAIKLAH...

aisbatu said...

Lol...ustzh semanis kurma boleh la ckp hebat...anak cucu nak beranak boleh pi private... Nak request dr perempuan... Insyaallah di perkennankan

Ni hosp kerajaan... Yg keja sorg dr pompuan, dua lg laki...pastu kalo 11org nak beranal request dr perempuan... Mau pengsan nak layan...

Be logic sket la... You should hv your daughter in that field then you'll know...

Sket2 nak complaint... Blajar jd dr... And entertain those ridiculous request baru tau... Skit2 nak suruh org ikhlas keja la blabla tp diri sendiri x nk ikhlas berbakti

Anonymous said...

Saya gelak macam tengok maharaja lawak bila baca komen kat sini. Kelakar !

-maklang-

Anonymous said...

Kena tahu apa maksud homebirthing pada zaman ni, bukan macam bidan zaman dulu2...mereka siap ada kelas bagai, mesti mahal juga...

Anonymous said...

arlene

oh semua pompuan eh..

kawan aku ada 2 orang isteri... dua dua orang isteri dia dibidani oleh doktor lelaki...

ada kes kat sabah sarawak tak dapat request pon, ada sahabat aku kerja kat sana


ko senang tak semestinya orang lain senang, ko kenyang tak semestinya orang lain kenyang...lain padang lain belalang, tak ada sentuhan masakan zakar bergoyang...

aku tak cakap suh bersalin kat rumah, aku cakap perlunya lebih ramai doktor pompuan dalam bidang ni..

ko tak reti membaca ker?

Anonymous said...

nak jadi hero konon pirahh...konon pandai ler tewww alehhh...

Anonymous said...

demonstrasi memakso org amek vaksin dan mengatokan puak kito jo betul mcm parti politik wat demo pakso org pangkah dio dan mongatokan puak dio jugak betol dh sampai mano ni..eden totinggal lak ni ha..dh smpai dataran merdeka ko?
hehe

Anonymous said...

(( hamka, ko disable anon nih...biar yang komen telus siapa ))

untuk kita kita jewwwwwww...


Suruh anguk anguk, suruh geleng gelenggggggg...

sesuai ler tu lagu pak pandir

Wohaaa!!

Anonymous said...

brunei tiada nurse lelaki dlm maternity ward

arLene said...

kan betul aku teka...muahaha..adohai!!

Anonymous said...

Saya tersentuh dengan isu ni kerana saya pernah mengalami masalah ini. Saya ni dah beranak 5...macam macam yg dilalui. Apa yang pasti...hospital kerajaan tidak boleh request sesuka hati...bergantung kepada keadaan.... Lagi satu....sakit nak bersalin tidak menentu masanya dan kalau bernasib baik...ada la doktor perempuan. Allah Maha Mengetahui. Nak bersalin dtg dgn tiba tiba....dan tak boleh nak tunggu.




Anonymous said...

arlene

apasal ko ada masalah haid ker?

Anonymous said...

Di hosp kerajaan..Kdg2 bila jd kes2 trpencil kita dijadikn bhn2 experimen & ujikaji doktor2 pkr & doktor2 pelatih.sy pnh alami bnda ni pd thn 2007 dimana ank sy meninggal dlm perut semasa kndungn sy 23 minggu.doc cuba mncari sbb keguguran brlaku.sy dikelilingi 4,5 doc pelatih lelaki & perempuan & doctor pkr lelaki 2 org.bygkn betapa malu pd wktu tu.sedih ank dh tiada.dgn malu lg..tp sy tiada pilihan.nk brsuara tkut sbb tu pengalaman brsalin sy yg pertama..

Anonymous said...

Sy pun prnh mgalami,bersalin kt gov,siap ada dctr pelatih lelaki,tnya blh x nk bt experimen nk seluk tgk pintu rhim buka brp cm..tp sy msh wara lg ms tu,blh brfikir,mmg x bg cz ingt x skt,suka2 ht nk seluk..lps tu kt lbor room husband x dibnrkn msuk..skt yg tramat sgt contraction dh jd cm org x ingt diri dh..tp msih blh perasaan dkt 10 org dctr plth lelaki dan prmpuan dok kliling ktil dok tgk..mmg malu x leh nk ckp ms tu..tp redha cz dlm keadaan yg teramat ski

arLene said...

betulla elok banyak dr pompuan..ko xtau eh sekarang dah banyak dr pompuan banding dulu?

>>kawan aku ada 2 orang isteri... dua dua orang isteri dia dibidani oleh doktor lelaki...

kawin dua mampu...carik dr pompuan nak berkira?

>>ada kes kat sabah sarawak tak dapat request pon, ada sahabat aku kerja kat sana

kalau request tak dapat maksudnya apa? takde dr pompuanlah kan? kalau takde dr pompuan maksudnya apa? daruratlah kan? Allah Maha Mengetahui dan Maha Pengampun..kalau darurat, babi pun boleh makan tau tak?

>>untuk kita kita jewwwwwww...

ni lagi sorang anon...ko takut kan? kalau utk kita2 jer baik dia private bukak kat puak2 dia jer..ni pasal komen..open conversation omputih kata...ke nak aku translate?

Anonymous said...



apa ko ingat orang kawin dua semua orang senang ker? ko ingat orang kaya tak der time sesak ker, kasimbaba ada berkata.. 'Orang kaya pon kadang kadang sosakkk'..

cewahh...senang jer letak tahap darurat.. suka hati ko lah

Lain kali letak lah agama kat atas sekali baru cakap pasal darurat...

zaman dulu berperang hanya pasal aurat ko tau.. zaman skang rileks rileksan jer... keresahan mereka ada asasnya... ko tak der perasaan kesian ker kat kaum sejenis ker ko hamka yang menyamar pakai tudung?

Aku salahkan KERAJAAN yang dah 50 tahun lebih meredeka, tapi kefahaman islam tahap to kadok sampai timbul masalah fitnah pada agama macam ni,

Aku ada kat sini supaya korang tak perasan unik Wohaaaa!!


Iyqa Gani said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Kalau kita ikhlas ingin menjaga aurat.. dgn azam yg bersungguh sungguh serta doa dan amalan yang istiqomah...insyaAllah akan dipermudahkan no matter where we are...

Anonymous said...

anon2 kek sini sumo memang degil arlene,dah bapo kali eden posankan amek vaksin amek vsksin..degil..kalo ekau sumo anon amek vaksin baru ekau jadi puak
kito..kan sonang nak menyembang ha..
hal ni sumo tojadi eden memilih monyalahkan popustakaan negaro,patot mereka kono wat demo pakso org ramai baco buku,torutamo buku tontang tipu dayo dunio..buat demo seminggu tigo kali..
hehe

Anonymous said...

tu aku ckp..otak kau penuh lumut...org check mmg la kat situ..tapi doctor tak ckp pun kat ibu mengandung..boleh sy check faraj awk? doktor ckp..sy nak check jalan....dasar otak penuh lumut...

sebab aku pernah bersalin kat gov hospital la aku tahu..bukan mcm kau..bising mcm pernah..tapi habuk pun tarak...dasar otak lumut....

Iyqa Gani said...

Alaahai.. Nak sangat bersalin kat umah.. Tapi ilmu proses menyambut baby ZERO.. Memang la boleh membahayakan.. Semua benda nak buat kena ada ilmu.. Bukan main redah.. Sekarang nie penyakit mcm2 dah.. Pelik2 lagi.. Ya, orng dulu beranak kat umah.. Tgk laa sapa "Doktor" yang menyambut baby tu.. Bidan! Bidan nie bukan bidan tejun.. Yang ada ilmu, tahu cara untuk menyambut. Tahu cara nak urut, tahun cara nak sambut baby, tahu apa2 yg perlu.. Baby songsang pun depa boleh handle. Yg suami bidan kat umah boleh ke? Ada ilmu ok la.. Yang ZERO? Sebab tu laa pi hospital. Minta laa Dr perempuan.. (Dr sakit puan dr kalangan lelaki banyak sangat) Pi laa kt klinik bersalin muslimah.. Ada banyak.. Islam punya.. Tu tmpat yg zaujah Hilal Asyraf pi untuk bersalin tu.. Dr nya perempuan.. Apa susah.. Duit? prepare la.. Nak kawen boleh plk puluh2 ribu hantaran..

Baik atau buruk kita boleh beza kan sendiri

Iyqa Gani said...

Alaahai.. Nak sangat bersalin kat umah.. Tapi ilmu proses menyambut baby ZERO.. Memang la boleh membahayakan.. Semua benda nak buat kena ada ilmu.. Bukan main redah.. Sekarang nie penyakit mcm2 dah.. Pelik2 lagi.. Ya, orng dulu beranak kat umah.. Tgk laa sapa "Doktor" yang menyambut baby tu.. Bidan! Bidan nie bukan bidan tejun.. Yang ada ilmu, tahu cara untuk menyambut. Tahu cara nak urut, tahun cara nak sambut baby, tahu apa2 yg perlu.. Baby songsang pun depa boleh handle. Yg suami bidan kat umah boleh ke? Ada ilmu ok la.. Yang ZERO? Sebab tu laa pi hospital. Minta laa Dr perempuan.. (Dr sakit puan dr kalangan lelaki banyak sangat) Pi laa kt klinik bersalin muslimah.. Ada banyak.. Islam punya.. Tu tmpat yg zaujah Hilal Asyraf pi untuk bersalin tu.. Dr nya perempuan.. Apa susah.. Duit? prepare la.. Nak kawen boleh plk puluh2 ribu hantaran..

Baik atau buruk kita boleh beza kan sendiri

Anonymous said...

kita berbincang dengan ilmiah macamana nak ke depan menghadapi situasi ini.

saya ada letak cadangan selain jadi doktor...kita boleh mohon untuk pentauliahan bidan...boleh target satu keluarga seorang bidan bertauliah...

jadi kita ada alternatif...nak bidan perempuan boleh...upah bincang harga keluarga..

jadi bidan ni tak perlu full time...yang penting ada tauliah/ilmu

khairul

Anonymous said...

ewah2 ekau sumo main wayang..ilmiah la apolah..ini bukan pasal ilmiah la..apo eden buat ekau sumo pun kono buat..kalo ekau x buat apo eden buat ekau bawaklah ilmiah 3guni pun eden x heran..
apo yg kito buat itu la yg botul dan sumo kono ikut..xdo do pasal ilmiah do..
hehe

Anonymous said...

ustaz kereta mayat ni org yg sama ke dgn ustaz ibnu batoota? sbb tgk jual produk yg sama tp yg bezanya ustaz ibnu batoota x vaksin anak.. confuse jap..

Anonymous said...

Pelik dengan komen anon kat atas...meroyan ke hape..
Kenapa orang menolak vaksin eh? Okey kene baca entri sebelum ni..

#terpaksa anon sebab kita baru nak up.. Bru lepas takat bawah umur
Woha

Anonymous said...

ek leh ko suka hati aku lah nak vaksin ker tak... ko bayar gaji aku ker ek lehhhhhh

Anonymous said...

ika gandhi

ayat macai dehh...ingat semua orang senang macm bapak dia gak...

Anonymous said...

(( tu aku ckp..otak kau penuh lumut...org check mmg la kat situ..tapi doctor tak ckp pun kat ibu mengandung..boleh sy check faraj awk? doktor ckp..sy nak check jalan....dasar otak penuh lumut... ))

Wakakaka! masalah ayat jer rupanya... rileks la kalau korang boleh rileks dengan aurat terpenting korang tu apa masalahnya dengan pengunaan ayat yg tak senonoh ...apa dahh



(( sebab aku pernah bersalin kat gov hospital la aku tahu..bukan mcm kau..bising mcm pernah..tapi habuk pun tarak...dasar otak lumut.... ))


apa anak kat satu Malaysia ni ko yang lahirkan ker...ko ingat orang lain tak produce anak ker dol?.. woi tak sungguh tak melata tak sungguh orang tak kata nak aku translate dalam bahasa yahudi ker baru nak faham..

Adoyayiyoooo...






firdaus m said...

Alhamdulilah. aku doa moga moga Tuhan lapangkan dada Hamka Kereta Mayat dalam sampaikan dakwah benda2 macam gini.

Pasal vaksin dan home birth ni, just share, dalam Al Quran, clearly mention :-
“Maka bertanyalah kepada ahlinya (orang-orang yang tahu atau pakar) jika kamu tidak mengetahui (keadaan sesuatu perkara).” (an-Nahl: 43)

Tanya doktor, jangan tanya orang dalam Internet. Jangan percaya Internet stories pasal dakyah Yahudi, itu ini begitu begini before checking dengan orang yang ahlinya.

Sebab :-
"Dan janganlah kamu mengikut sesuatu yang kamu tidak ketahui kerana Sesungguhnya pendengaran kamu, penglihatan kamu dan hati kamu semuanya akan ditanya dan dipersoalkan." (Surah Al-Isra : 36).

Pendek kata, kalau ikut2 cerita dakyah yahudi apa semua tu, esok Tuhan persoal.

Lagi susah kalau libatkan agama dalam tegakkan dalil yg bukan dari sumber ahlinya. Itu kira memfitnah agama.

Nanti Tuhan persoal.

Maaf share. Rasa kesian bila baca comment. Maaf.

firdaus m said...

Lagi satu, minta commenters semua berlapang dada kat blog ni.

Sebab walau apa yang ditulis, orang baca blog ni atas dasar nak dekat agama.

Komen "basuh otak berlumut" tu tak patut ada dalam blog mcm ni.

Anonymous said...



Firdaus cantek topeng...

Maka bertanyalah kepada ahlinya (orang-orang yang tahu atau pakar) jika kamu tidak mengetahui (keadaan sesuatu perkara).” (an-Nahl: 43)

pasal dah tanya kat ahlinya lah jadi macam ni... jiwa nak kebenaran dan islam secara syumul dah ada...

internet?.. video dan jurnal, maklumat dari kementerian Dsb nya tu sebenarnya siapa yang tulis?...takan penulis novel mcm hamka tulis lak kot?...



Anonymous said...

apo patot apo x patot ekau pulak yg tontukan..org belapang dado ni kelaziman eh dio yg kono bantai tanpa borbalas..(silap2 x lepak kat sini do)
bukan mongintai sambil mombantai do..
hehe

Anonymous said...

ini mana adil bila tak mau vaksin dia suruh bertanya pada pakar face to face lak tu...

masalahnya bila dia, tak perlu tanya pakar lak tu...kalau pon ada mana kita nak tau pakar temberang ker tak?.. hermmm

Anonymous said...

sila baca komen ko kat atas tu dulu samdol..ko yg tanye..aku pernah bersalin kat gov ke tak?

apa hal plak anak kat satu malaysia ni aku lahirkan? tu la..kalau otak dh byk lumut...sendiri tulis..sendiri lupa..mmg patut pun kau basuh otak kau..sbb lumut dh terlampau tebal!

Anonymous said...

haha si bahlol dah marah rileks lah aurat pon boleh rileks takan cuit skit pon nak angin kan...

Anonymous said...

aku tulis tu maksudnya nak beritahu nasib ko baik bukan semua yang bersalin kat gov ni dapat doktor perempuan ...

Woi minah ko cuba bawak bertenang skang aku tak cakap tak boleh bersalin kat hospital, kalau dah darurat nak buat cam ner dah doktor jantan jer yang ada..

Tapi tak ker bodoh namanya zaman berzaman asyik darurat memanjang,...kang aku cakap salahkan kerajaan ko tak bagi lak korangkan macai...

Aku cakap perlunya Kerajaan mengalakan wanita menceburkan diri dalam bidang ni...Bagi gaji besar ke bagi pingat ker percutian keluar negara tiap tiap tahun ker bagi bonus 12 bulan gaji ker....

Tak reti biar aku jer jadi perdana menteri Lekeh betul la..

Adoiii umat akhir zamann...



Anonymous said...


Skop penyelesaian


– Memberikan kesedaran kepada pelajar perubatan wanita

– Penyelesaian ketika kekurangan doktor wanita dan peranan doktor lelaki ketika ini

– Perubatan tradisional melayu perlu diformalkan dan digabungkan dengan perubatan moden

– Peranan pelajar perubatan perempuan

– Peranan kerajaan (Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan)

Dr Zaharudin Muhammad


Kepala hotak betul nak darurat memanjang.. siap Redha jer tang tu Allah tak tanyer kot?..

Anonymous said...

cukup kot sampai sini banyak kerja lain aku nak buat ... aku tak ngomen lagi untuk entry ni ...nak menang ni lah peluang korang, aku biar gawang kosong, bye...

Anonymous said...

Apabila wanita dalam keadaan ingin bersalin atau datang kerana keguguran, mereka berada dalam keadaan yang aib. Mereka terberak di atas katil, bau darah bercampur air ketuban yang sangat hanyir dan busuk, serta berada dalm keadaan penuh kesakitan. Paling teruk, ada yang datang disebabkan jangkitan pada kemaluan dengan nanah dan lendir keluar menitis-nitis. Manusia waras mana yang ingin bergembira melihat keadaan mereka sebegini? Dan manusia kurang akal mana yang akan terangsang nafsunya melihat keadaan begini.


Bahkan suami yang selalu melakukan hubungan seksual dengan isteri juga tidak akan sanggup melihat keadaan yang penuh aib ini.


Akan tetapi, para doktor tidak pernah pula berkata kepada pesakit "Kenapa &*&*^*# kamu ni busuk sangat, jijik sangat?"




Ini kerana, para doktor telah dilatih untuk berhadapan dengan situasi ini bagi membantu proses kelahiran. Ketahuilah bahawa proses kelahiran itu bukanlah penyakit tetapi jika tidak ada ahli yang benar-benar mahir, kadar kematian untuk ibu dan bayi adalah tinggi. Kadar kematian ini juga dijadikan penanda aras kemajuan sesebuah negara dan juga di audit hingga ke peringkat World Health Organization. Para doktor begitu memandang serius isu ni dan berusaha untuk melakukan yang terbaik dan langsung tidak ada masa untuk menikmati kemaluan isteri anda sekalian. Dan para doktor juga tidak ada masa untuk bergosip bahawa kemaluan isteri kamu senget, atau berketuat atau segala macam bentuk.


Ketahuilah, kami tak lapar nak tengok kemaluan isteri kamu dan kami juga tak kebulur nak suka-suka membuat pemeriksaan pada alat sulit isteri kamu. Apa yang kami lakukan hanyalah berdasarkan tanggungjawab yang di amanahkan.

Anonymous said...

sapo la yg cakap doc anon ni kaki kobulor komaluan pompuan ni yo..sodap mulut yo..
lgpun bini2 ekau hot mcm era fazira ko?mcm neelofa ko?mcm fazura ko?
buek urang marah....agak2 la.

nafra said...

adoi la anon yg sorang tu..kesian sngt la sape yg jadi anak and wife dia nanti...dahla x vaksin..pastu beranak kat umahh ngeri siott...heuheuheue

Tornado Assassin said...

Huhu....

Anonymous said...

Cukup-cukuplah post benda yang boleh buatkan orang lain bergaduh. Cukuplah berdebat. Cukuplah. Hormatlah pandangan orang lain kalau kita nak orang hormat pandangan kita. Masing-masing ada alasan sendiri. Kadang2 bukan dorang tolak, kadang2 dorang nak jaga iman, takut timbul syirik tersembunyi dalam diri. Bukan dorang nak tolak suka2. Bukan dorang nak tolak terus. Berlapang dada lah. Jangan disebabkan kita, orang lain bertikam lidah, kita pula yang kena tanggung semuanya sebab membuatkan orang lain bertikam lidah. Cukup-cukuplah. Ini tak penting. Ramai lagi yang tak kenal Allah. Itu lagi penting drp isu ni. Bab aurat, doalah pada Allah. Allah maha mendengar. Bukan duit yg dapat jaga aurat kita, pergi hospital swasta pun belum tentu aurat kita terjaga. Semua daripada Allah. Yang penting kita jaga aurat dan berdoa pada Allah supaya Allah pelihara aurat kita walaupun dalam keadaan darurat. Yakinlah dengan Allah.

Anonymous said...

org yg nak komen sarkastik banyak..yang nak selesaikan tak banyak.cer korang jadi doktor atau keja kat wad, barulah ko semua tahu macam mana.kena tunggu masa jugak nak ramaikn doktor pakar dalam bidang ni. hok yang dok kutuk doktor jantan jadi bidan tu cer cuba jadi doktor....dah banyak cakap sangat. diorang bukan saja2 nak sambut baby...dah tu tanggungjwb yg diberi time tu.bukan semua doktor perempuan yg available setiap masa kat wad bersalin tu. kalau ada insyaallah request anda akan diterima utk beranak dengan doktor perempuan.
pss: yg gaduh bukaan faraj tu, cer cek balik betulke penggunaan perkataan tu? at least cek jalan tu aku boleh terima jugak.menampakkan orang yg tak tau tapi nak jugak tunjuk pandai

Anonymous said...

yeaaaa menang dah korang... sila ke kaunter mayat mintak hadiah..k bye..

Anonymous said...

Klakar giler baca komen... haha... aurat kt bawah tu ngn doc laki ke ngn doc ppuan ke hukumnya haram jugak... ingat ngn pompuan sama pompuan xde aurat yg patut dijaga ke? Tp bersalin ni cerita nya hidup mati... ustaz pon cakap kalau dah mlibatkan nyawa mmg dah darurat la namenye.. aku ade ramai je kawan2 doc yg pompuan or lelaki.. tp x ramai yg pompuan sanggup nk jadi doc sakit puan, bersalin ape sumer ni... dorang pon ade tggung jawab kat kluarga sendiri..anak2..suami..x semua suami nak isteri dorang kje x tentu mase... kalau aku bersalin pon nk doc pompuan...tp kalau aku sndiri jd doc blom tentu aku nk standby kol 3 pagi nk hadap celah kangkang org... baik jd doc lain...sempat tggu esoknye.. abis kalau pompuan pon xnk jd bidan..laki pon xleh jd bidan...pilihan paling bgus branak kt umah sndiri ke? Haha... kalau laki ko doc boleh la consider lg...kalau laki ko pon sama je ngn ko hanya pandai cakap je get ready je la utk sbarang kemungkinan..

arumi said...

Saudara,

Kesian jahil benar pemikiranmu , apakah kejahilan ini warisan ibu bapamu , atau ada satu saat di masa mudamu berlaku kecelakaan sampai kamu begitu jahil

Doktor laki2 atau perempuan , islam atau bukan , asalkan mereka amanah dalam kerja , ada kepakaran dalam bidang yang dilakukan maka moleklah pekerjaan itu , lagipun anda diberi plilhan doktor mana yang anda ingin berurusan asalkan ada wang semua boleh di uruskan

Malah kalau anda seorang suami , anda ada hak untuk berdiri di samping isteri meneman ketika saat kelahiran

Percayalah anda sendiri pun x selera nak melihat lubang faraj waktu itu
Apatah lagi doktor yang hari2 tgk

Saya maafkan kalau kamu jahil sebegini tapi silalah hantar anak kamu belajar dan menuntut ilmu yang lebih , sesungguhnya mempunyai anak yang soleh / solehah dan mempunyai akal fikiran yang kuat dapat menutup kejahilan ibu bapanya

arumi said...

Sombong x boleh di tegur, bodoh x boleh nak di ajar,

arumi said...

Setuju dengan pendapat di atas ,

Pengalaman ketika kelahiran anak ,
Baru berkahwin dan kerja x stabil , kewangan lagi lah sabar je

Masa isteri mengandung , mengidam banyak yang kami tangguh , tunggu cukup duit kalau ada lebih baru pergi , survey hospital kerajaan dan swasta jumpa damai hospital tmn melawati , jumpa gynie perempuan , sgt friendly dan prihatin , dalam hati mudah sedikit jalan saya , harga pun kalau bersalin normal masih boleh kumpul duit pelan2

X sampai 2 bulan nak follow up , dr perempuan pindah ke tropicana
Yang tinggal gynie lelaki , memang saya rasa x selesa , isteri lagilah

Tapi kami jumpa dr dulu tengol macam mana lihat cara dia bagi konsultansi maka kami pun lebih yakin

Dr boleh kata baik , hemah tutur kata, tinggi ilmunya dan jiwa agamanya juga bagus.

Hari kelahiran pun tiba , saya bersama isteri di labour room , pengalaman baru bagi kami dan penuh dgn ketakutan tapi dr. tenang
Tapi saya lihat bibirnya bergerak memohon pada allah moga mudah

Alhamdullillah semua berjalan lancar, terima kasih dr.
Dan lebih hebat lagi dari sumber ramai ibu2 yang bersalin di bawah jagaan dia , semua kelahiran mudah

Dr ini sgt tidak.menggalakkan caeser atau induce
Banyak bagi tips bagi mudah melahirkan

Jadi pada mereka yang obses sgt dr laki2./ perempuan
Yang penting kelahiran anak yang selamat , sebagai suami sentiasa ada masa pemeriksaan dan di labour room

Anonymous said...

Ada orang kata saya cuba memfitnah apabila mengatakan doula-doula ini menjalankan sebuah perniagaan yang sangat menguntungkan.

Jadi di sini, saya akan bentangkan fakta-faktanya berserta bukti, dengan perbandingan yang ada.

Tahukah anda, apa yang diperlukan untuk menjadi seorang DOULA?

Sebuah kursus sepanjang tiga hari, 20 jam dengan bayaran sebanyak RM1463!

Saya sertakan di gambar pertama (1) sebuah skrinshot dari laman web mereka sendiri. Saya tak akan promote link mereka di sini.

Anda lihat sendiri, dengan hanya berbekalkan RM1463, anda boleh menyertai kursus tiga hari, seterusnya anda layak menggelarkan diri anda "doula" dan boleh mengenakan bayaran kepada client-client anda pula!

Iklan ini adalah iklan pada tahun 2012, ketika itu mereka ini belum famous seperti sekarang. Ketika ini arwah AK pun masih hidup, belum menjadi mangsa mereka. Lokasi training pun buat di masjid sahaja. Saya difahamkan, untuk kursus terkini sekarang ini siap buat di hotel lagi.

Ok itu modal untuk menjadi seorang doula. Modal RM iaitu 1463, dan modal masa iaitu tiga hari cuma. Saya tak tahu la kalau diorang ada exam juga ke kena lulus baru dapat sijil etc

Bagaimana beroleh untung pula?

Apabila anda sudah sah bergelar doula, anda kini boleh menganjurkan kelas-kelas kepada pasangan yang menanti kehadiran cahaya mata.

Harga yang anda kenakan? Rujuk skrinshot di bawah, gambar kedua (2).

Ya betul. Setiap pasangan, anda boleh mengenakan cas RM500. Again, ini rate pada tahun 2012 lah.

Jadi anda boleh bayangkan, kalau anda ambil lima pasangan, anda sudah dapat pulangan RM2500. Senang sahaja modal RM1463 itu dibayar kembali!

Itu kalau anda buat sekali satu batch sahaja. Bayangkan kalau setahun dua round anda buat..sejak tahun 2012, sudah berapa keuntungan anda?

Modal berulang mungkin sekadar mencetak buku atau bil telefon. Tapi modal asal anda nak dapatkan title doula itu, sudah ditebus.

Anonymous said...

Bukan itu sahaja!

Ini, cuma bayaran untuk join kelas. Doula juga, menawarkan khidmat secara langsung ketika anda hampir bersalin, anda boleh minta doula ini temankan anda dengan sedikit bayaran.

Ya, dengan "sedikit" bayaran, lebih kurang RM1500, anda boleh upah doula ini untuk berada di mana sahaja tempat anda berhajat untuk bersalin.

Di hospital swasta, tentulah tak ada masalah nak bawa masuk satu pasukan cheerleader pun. Bahkan anda bawak masuk cameraman photographer pun diorang bagi.

Tapi, di hospital kerajaan, kita sukar untuk benarkan. Lebih atas faktor logistik dan keselesaan ibu-ibu lain. Kita memang ada polisi husband-friendly, iaitu suami boleh menemankan isteri ketika bersalin. Tapi biasanya kita hadkan kepada seorang sahaja kerana bilik bersalin yang kecil, selain kita larang kerap sangat keluar masuk atau bertukar orang kerana dikhuatiri menimbulkan ketidakselesaan kepada ibu lain.

Atas sebab itulah, rujuk gambar ketiga (3). Ya, ADA BERLAKU, doula yang menghasut ibu supaya homebirth agar dirinya boleh diupah untuk hadir ketika bersalin. Doula ini tahu, kalau ibu ini memilih untuk bersalin di hospital, beliau tidak dapat diupah untuk hadir sebab hospital tak bagi masuk ramai-ramai. Rugi woo...melepas rm1500 untuk duduk cheerleading (dan cabut lari jika terjadi komplikasi).

***

Sekarang, mari kita bandingkan dengan petugas kesihatan kita. Saya tak perlu nak bandingkan dengan doktor, kerana doktor bukan sekadar mengendalikan kelahiran semata-mata.

Tapi, cuba kita bandingkan, apakah modal yang diperlukan untuk menjadi seorang JURURAWAT MASYARAKAT (JM), yang diiktiraf oleh Kementerian sebagai individu bertauliah mengendalikan kelahiran.

Anonymous said...

Rujuk gambar keempat (4). Untuk menjadi JM, anda perlu mendaftar kursus juga. Tapi ada syarat kelayakan! Jika dibandingkan dengan kursus menjadi doula..asal anda ada duit, anda tak pernah ambil exam SPM pun boleh belajar menjadi doula.

Tapi, berapa lama ek kursus nak jadi JM ni? Tiga hari je kot macam nak jadi doula?

Tidak..untuk menjadi seorang JM, anda perlu menjalani latihan selama DUA TAHUN ENAM BULAN. Sudahlah dua tahun, SEPENUH MASA pula tu. Bukannya boleh pergi pagi balik petang macam kursus doula. Tapi kena tidur di asrama! Kelas tiap-tiap hari!

Dan of course lah, anda juga akan diberikan biasiswa.

Setiap semester, ada peperiksaan. Perlu lulus semua peperiksaan baru lulus kursus. Perlu attachment di hospital-hospital, siap dibekalkan dengan buku log yang perlu dilengkapkan lagi.

Ini, modal yang diperlukan untuk menjadi seorang jururawat masyarakat. Bukannya modal wang ringgit.

Tetapi modal MASA, USAHA dan TENAGA, yang mengasah skil dan menjamin kompetensi ke arah memastikan anda, ibu bersalin, juga anak yang dikandung, SELAMAT.

Ketahuilah, dengan memilih untuk bersalin di hospital, anda bukannya dikelilingi oleh seorang JM semata-mata.

Tapi anda, dipantau oleh SEPASUKAN petugas yang terdiri daripada jururawat masyarakat, jururawat terlatih, staf-staf sokongan lain, para pegawai perubatan, malah PAKAR perubatan yang pengalaman bertahun-tahun - sejak dari saat anda buka buku merah sehinggalah 42 hari pasca kelahiran - semuanya hanya atas satu tujuan : MEMASTIKAN ANDA DAN KANDUNGAN ANDA, SELAMAT.

Kami semua berdaftar dengan kerajaan dan tidak akan cabut lari sekiranya terjadi sesuatu yang tidak diingini.

Dan kami, tidak menerima upah dari anda walau sesen pun. Tapi kalau anda nak belanja satu labor room makan pizza selepas anda dah discharge, terpulanglah, alhamdulillah. smile emoticon

Berfikirlah secara rasional, anda memilih untuk mengabaikan semua ini dan hanya percaya kepada seorang doula yang tiga hari berkursus?

Yang akan cabut lari jika terjadi komplikasi? Ini bukan sangkaan, sebaliknya dah memang tercatat dalam sejarah pada tahun 2013 yang lalu (dan beberapa episod lain yang tidak/belum boleh saya dedahkan).

Anda, lebih cerdik dari itu.

Hamka Kereta Mayat said...

terbaik!!

pw said...

HAMIDAH
Kisah Hamidah ini, sangat terkenal, berlaku pada penghujung 2012 kalau admin tidak silap. Kisahnya, Hamidah berhajat ingin bersalin di rumah, dengan hanya bertemankan suami dan seorang doula terkenal.
Menariknya, kisah ini kita tak perlu susah-susah hendak siasat mana sumbernya. Tak perlu kita tanya sana sini. Sebaliknya, Doula tersebut, telah menceritakan sendiri transkripsi situasi, minute by minute, dengan penuh dramatik di laman facebooknya. Walaupun penulisan beliau itu telah beliau delete, tetapi tentulah nothing ever gone in the Internet, ada orang sempat screenshot dan kita dapat baca penulisannya itu.
Dalam penulisan Doula ini, dia menceritakan bagaimana Hamidah yang melahirkan anak jam 11 pagi, tetapi menyebut bahawa plasenta hanya keluar selepas zuhur. Mana-mana doktor perubatan yang membaca cerita Doula ini pasti akan mengatakan bahawa ini adalah gila, kerana membiarkan plasenta selama dua jam didalam rahim!
Bukan itu sahaja, Doula tersebut menceritakan bagaimana Hamidah itu sendiri mengadu pening dan hampir pengsan, yang beliau (Doula) katakan adalah "biasa" dan sekadar memberi air dengan kurma untuk diteguk. Padahal pada situasi sebenar, apa yang dialami oleh Hamidah sebenarnya adalah simtom "shock" yang tentu sekali jika berlaku di hospital, akan membuatkan semua doktor berlari berkejaran untuk "resuscitate".
Lebih menarik lagi, Doula itu menceritakan bagaimana ketika Hamidah pengsan, beliau menghubungi hospital melalui telefon dan melakukan CPR dengan HANYA BERPANDUKAN TELEFON. Oh maiii..
Penceritaan Doula tersebut ditutup dengan jijik sekali apabila beliau mengatakan bahawa kononnya Hamidah masih memberikan refleks ketika sampai di hospital, dengan anggapan bahawa Hamidah masih hidup ketika dibawa ke hospital dan Doula tu telah melakukan yang terbaik menyelamatkan nyawa Hamidah. Ya, Hamidah meninggal dunia kerana disyaki mengalami pendarahan berlebihan, meninggalkan anak yang masih kemerahan. Doula tersebut pula tak habis-habis berbangga kerana kononnya telah berjaya menunaikan permintaan terakhir arwah Hamidah, dan tak sampai seminggu beliau sudah membuka kelas Gentlebirth nya dengan harga yang meningkat untuk mencari mangsa baru.
Admin baru-baru ini berkesempatan bertanya khabar kepada keluarga Hamidah, dan dapat melihat wajah anak Hamidah tersebut yang kini sudah besar, sudah berusia 3 tahun. Sangat persis wajah ibunya, bagaikan terselindung disebaliknya satu keazaman. Semoga beliau meningkat dewasa dengan sihat dan cerdas.

pw said...

RAFIDAH
Kisah Rafidah, adalah sebuah kisah yang tragis. Sangat tragis sehinggakan apabila terkenangkannnya, admin masih menggetap bibir mengepal penumbuk. Sangat geram. Kisah yang menyatakan bagaimana seorang bayi menjadi mangsa akibat pilihan ibubapanya. Bukan ibubapanya yang menanggung kesan, tetapi bayi yang tidak berdosa menjadi mangsa!
Terlebih dahulu biar admin cerita, bagaimana kisah ini "kantoi"! Ibubapa ini, memuat naik gambar majlis pengkebumian anaknya yang baru lahir, di laman Facebook mereka sendiri. Tanpa mereka sedari, ada diantara gambar tersebut mengandungi gambar wajah jenazah anak syurga tersebut, yang nampak "berlainan". Gambar ini menarik perhatian beberapa pengguna media sosial yang ada diantaranya bertugas sebagai doktor sama ada di jabatan forensik, jabatan perbidanan mahupun jabatan pediatrik. Gambar tersebut menunjukkan wajah yang dipenuhi "bruises", dipanggil "congested face", tanda-tanda seorang bayi mengalami perinatal asphyxia atau bahasa ringkasnya "sangkut" ketika bersalin.
Siasat punya siasat, akhirnya ceritanya terbongkar. Rafidah dan suaminya berhasrat untuk melahirkan anak di rumah, mengikut jejak langkah sebagaimana yang dipelajari dari group-group "Gentle Birth" kononnya.
Namun yang menjadi masalah adalah, kandungannya itu adalah BREECH! Ya, SONGSANG! Anak yang dilahirkan tidak keluar kepala dahulu, tetapi sebaliknya keluar kaki dahulu, diikuti dengan badan. Kepala bayi adalah bahagian terbesar pada seorang bayi..maka ditakdirkan cerita, ketika bersalin, kepala bayi SANGKUT di pintu rahim dan tidak lepas!
Rafidah dengan cemas menghubungi doula melalui telefon, bertanyakan apa yang perlu dilakukan. Nak tahu apa yang doula tersebut jawab?
"Ala..akak lupa nak ajar macam mana nak sambut bayi songsang!"
Kami admin PW ketika membaca cerita ini, bagaikan ingin mencarut apabila sampai part ini. Kami sangka, setakat ini yang "the worst", rupanya belum lagi.
Nak tahu berapa lama bayi tersebut sangkut di pintu rahim?
TIGA JAM. Ya, three long hours, yang mana Rafidah sikit pun tak terfikir hendak bergegas ke hospital mendapatkan rawatan atau memanggil ambulans. Yelah, dah doula tu sendiri berlepas tangan!
Akhirnya anak tersebut meninggal dunia. Rafidah secara senyap-senyap membawa jenazah anaknya itu merentasi dua negeri untuk dikebumikan. Kisah ini apabila ditanyakan kepada Rafidah, beliau akan cepat sahaja menafikan. Beliau mendakwa anak beliau tersebut sudah meninggal dalam kandungan sebelum dilahirkan lagi. Dakwaan beliau itu menimbulkan keraguan..pertamanya macam mana beliau tahu anak tersebut dah meninggal? Di rumahnya bukannya ada alat mengesan jantung bayi. Bukannya ada alat ultrasound. Bukannya ada CTG. Doktor sendiri pun terpaksa bergantung kepada alat-alat untuk mengesahkan bayi sudah meninggal dunia didalam perut. Keduanya, wajah anak yang bruises dan congested ketika meninggal dunia. Bruise dan congestion hanya boleh muncul antemortem. Apabila seseorang meninggal dunia, darah sudah tidak mengalir, justeru bruises tidak akan muncul lagi.
Maka bersemadilah sebuah jasad yang lebih disayangi Allah. Mujurlah Allah menyelamatkan bayi itu daripada terus-terusan menjadi bahan eksperimen ibubapanya sendiri.

pw said...

GHASIDAH
Kisah Ghasidah, adalah kisah yang baru sangat terjadi. Menariknya, Ghasidah ini sudah dikatakan "pro" dalam bab Gentlebirth ni. Kelahiran anaknya ini, bukannya first time. Anak sebelumnya ini pun dilahirkan secara unassisted homebirth, siap "lotus birth" lagi.
Justeru pada kelahiran kali ini, beliau nekad hendak homebirth dan lotus birth juga. Beliau mengatakan bahawa kononnya doktor di hospital dan jururawat di klinik semua menyokong pilihannya itu. Padahal ianya adalah dusta, tidak ada doktor mahupun staf yang mahu bertanggungjawab dengan pilihan beliau ini.
Yang silapnya dengan Ghasidah ini, adalah beliau tak sabar. Lepas anaknya bersalin, masih dalam pantang lagi, beliau tak sabar-sabar menulis pengalamannya "bersalin secara alami" tersebut. Beliau menghiaskan penulisannya dengan kata zikrullah, dengan kata tawakal, padahal tawakal yang beliau amalkan sama sekali tidak sama dengan apa yang Islam ajarkan (mengikat unta).
Beliau bangga menceritakan bahawa anaknya "bebas bahan kimia". Beliau tidak membenarkan dirinya sendiri ketika mengandung, untuk menerima transfusi darah walaupun paras hemoglobinnya 6. Beliau menolak semua jenis vaksin, beliau menolak antibiotik yang hendak diberikan kepada anaknya. Beliau menolak suntikan Vitamin K. Beliau menolak rawatan Exchange Transfusion apabila anaknya disahkan jaundis tahap sangat berbahaya. Pelik kan, kata mereka lotus birth mencegah jaundis. Oh ya, Ghasidah kata anaknya tak buat lotus birth. Tapi buat "DCC". Yelah tu, DCC sampai lebih 24 jam? Orang buat DCC paling lama pun sampai cord stop pulsating. Jangan nak tiba-tiba tukar cerita lah.
Dan pengalaman penulisannya itu dikongsikan oleh ribuan pengguna Facebook, dikatakan "inspiring". Entah berapa ramai ibu-ibu muda yang membaca, terpengaruh dengan penulisannya itu.
Namun "spotlight" yang Ghasidah terima, tidak lama. Lebih kurang sebulan usia, bayi Ghasidah mula menunjukkan tanda-tanda bermasalah. Ia semakin tenat. Adakah kerana ianya tidak divaksin? Adakah kerana Ghasidah tak mahu potong tali pusat? Adakah kerana homebirth yang Ghasidah buat tidak dalam keadaan sterile?
Malangnya, hanya selepas segalanya terlambat, barulah doktor mengesyaki bahawa anak Ghasidah mengalami pendarahan dalam otak, akibat dari pilihan Ghasidah enggan memberikan suntikan Vitamin K kepada anaknya itu. Ghasidah mendakwa bahawa pakar yang merawat anaknya itu mengatakan apa yang terjadi kepada anaknya tidak ada kaitan dengan pilihan-pilihan yang Ghasidah buat. Kami di PW sudah mengesahkan, bahawa doktor pakar yang merawat anak Ghasidah, TIDAK PERNAH mengatakan sedemikian.

pw said...

TIGA ABDUL
Ironinya, ketiga-tiga kisah di atas ini, anda tidak akan dapat baca di laman-laman sosial diceritakan oleh Hamidah, Rafidah dan Ghasidah sendiri. Sebaliknya mereka ini seronok menceritakan "pengalaman positif", tetapi apabila terjadi sesuatu yang buruk, mereka segera menyembunyikannya. Apatah lagi untuk pengalaman sebegini, keluar di dada majalah atau akhbar atau di kaca televisyen.
Tetapi yang menjadi mangsanya, siapa? Siapa lagi kalau bukan masyarakat awam yang tidak tahu apa-apa. Membaca cerita yang Ghasidah tuliskan, atau menonton rancangan Nona, atau yang membaca artikel di Mingguan Wanita. Mereka tidak tahu apa sisi negatif di sebalik sesebuah cerita.
Kisah "Tiga Abdul" ini, jika ditanyakan kepada puak-puak Doula itu, pasti mereka akan tepis dengan cepat. "Ala kalau dah ajal nak mati, kat mana-mana pun boleh mati. Kat hospital kerajaan pun selalu ja ada kes mati ibu, mati anak, tapi tak kecoh pun. Hospital senyap-senyap macam tu sahaja."
Mereka pandai menimbulkan kesangsian orang awam kepada hospital. Suka kami nak ingatkan, kematian ibu dan anak (dipanggil maternal or perinatal death) adalah sesuatu yang sangat besar di hospital. Jika dibandingkan dengan bilangan keseluruhan ibu bersalin di hospital, yang easily mencecah belasan ribu bayi setahun, peratusannya adalah sangat sangat kecil. Tak sampai satu peratus.
Bahkan kalau benar keluarga meyakini wujudnya kelalaian atau kecuaian yang menyebabkan kecelakaan menimpa ibu atau anak, maka keluarga dialu-alukan membuat laporan atau menuntut tindakan undang-undang.
Tapi kalau geng GentleBirth ini? Dalam setahun, ada berapa kerat sahaja kes unassisted homebirth, tak termasuk yang "eksiden" "terberanak". Boleh dihitung, kan? Kalau kita kata ada 100 kelahiran homebirth pun, tiga kes di atas dah jadi tiga peratus.
Dan perlu kami sebutkan, yang ketiga-tiga kes Hamidah Rafidah dan Ghasidah ini melibatkan KORBAN NYAWA. Kami tahu ada banyak lagi kes-kes kecelakaan lain bahkan melibatkan kecacatan kekal akibat dari gerakan "gentlebirth". Kisah bleeding tak berhenti kat rumah sampai tak tahu nak buat apa bawak datang hospital yang akhirnya di transfuse berpint-pint. Kisah pintu rahim dan faraj terkoyak besar sampai perlu masuk dalam bilik bedah untuk dijahit. Kisah bayi patah tulang bahu kerana bersaiz besar (macrosomic). Ya, kami tahu semua kisah-kisah "behind the scene" ini yang tidak pernah geng-geng doula nak cerita kepada umum.
Begitu juga, kebanyakan kesan-kesan negatif terhadap anak-anak yang homebirth ini melibatkan proses perkembangan / developmental, yang mana kesannya hanya boleh dilihat apabila anak-anak ini meningkat dewasa. Contohnya seperti cerebral palsy, hearing impairment, klumpke paralysis, erb's palsy dan lain-lain. Itu pun kalau anak-anak ini sempat melepasi zaman jangkitan penyakit yang boleh dicegah vaksin seperti Polio dan Measles lah.

pw said...

So kepada ibu-ibu perasan alami ini, jangan seronok sangat melihat kalian featured in magazines, newspapers, television. Your child still have a long way to go.
Manakala kepada ibu-ibu lain masyarakat awam, nasihat kami, janganlah mudah percaya kepada mereka-mereka ni. Kebanyakan mereka ni pun, cuma part time je jadi doula ni, bukannya full time study dalam bidang ni. Ada doula tu, degree dalam TESL, tapi menceburkan diri dalam bidang kedoulaan sebab bayaran lumayan kaching kaching. Ada yang kerja jadi navy, tak pernah bersalin normal pun, sibuk juga hendak bercakap mengenai bab ni. Ada lagi tu yang sudahlah lelaki, kerja sebagai engineer, puuuun nak jugak say something dalam bab yang bukan bidangnya ini!
Mereka ini yang nabi kata sebagai golongan ruwaibidhoh. Sebaliknya apa yang Allah ajar? Allah ajar kita untuk merujuk kepada orang yang ahli. Siapa orang yang ahli tu? Orang yang bertanggungjawab, yang memang kerja dia full time dalam bidang ni. Contohnya doktor pakar yang sudahlah bertahun-tahun belajar, bertahun-tahun kerja, bertahun-tahun sambung belajar dalam bidang OnG. Contohnya misi-misi yang hari-hari kerja mereka datang ke labor room, sambut kelahiran, balik, esok ulang perkara yang sama, yang sepanjang bekerja sudah entah ribuan bayi dah mereka sambut.

Hamka Kereta Mayat said...

Kami ingin berkongsikan satu cerita yang baru sahaja terjadi di satu pulau dalam kawasan Malaysia.
Satu pasangan yang telah mendapat maklumat yang salah(misinformed) telah bertekad untuk menolak sebarang intervensi ketika mengandung dan bersalin. Dan mereka juga merancang untuk melahirkan anak mereka di rumah.
Ini sudah tentu merupakan ajaran doula yang tidak tahu apa-apa mengenai masalah ibu mengandung. Bagi mereka, semua ibu mengandung tidak akan mempunyai apa-apa masalah jika ikut recomendation yang mereka beri. Sedangkan kami sudah banyak kali membongkarkan kes2 teruk melibatkan ibu bapa yang mengikuti ajaran doula yang sesat.
Kita berbalik semula kepada kisah tadi. Ianya bermula apabila ibu tersebut mengandungkan anak kembar(twin pregnancy) untuk kandungannya yang pertama kali. Sepanjang awal kandungan tersebut, takde masalah. Sampailah ketika usia kandungan tersebut mencapai 30 minggu, bayi dalam kandungan itu telah di'scan' oleh doktor pakar dan mendapati salah satu bayi tu lebih kecil daripada pasangannya.
Sedikit penjelasan bahawa bayi itu mugkin mengalami twin to twin transfusion syndrome di mana ianya terjadi pada pasangan bayi anyg berkongsi satu placenta. Perkara ini adalah sesuatu yang tidak normal dan mungkin akan meragut nyawa bayi jika tidak dirawat dengan betul.
Pada ketika itu, doktor pakar tersebut memberi cadangan yang sangat bernas iaitu untuk memberikan suntikan dexamethasone kepada ibu untuk mematangkan paru-paru bayi tersebut. Ini kerana mereka risau jika kesihatan bayi di dalam kandungan terjejas, pembedahan mungkin diperlukan untuk menyelamatkan pasangan kembar tersebut.
Tetapi dengan mentahnya mereka menolak suntikan itu. Kata suaminya, dia telah solat sunat istikharah dan pilihannya adalah untuk menolak suntikan tersebut. Maka baliklah mereka ke rumah atas keputusan yang mereka buat sendiri.
Ketika sampai 30 minggu umur kandungan itu, ibu tersebut mula merasakan contraction. Ianya berlaku semakin kerap dan kuat menandakan ia hendak bersalin. Seharian dia menunggu di rumah tanpa ingin membawa dirinya ke hospital. Sedangkan di hospital, wujudnya ubat yang boleh memberhentikan contraction tersebut. Mungkin dia takut apa-apa bahan kimia yang akan disuntik ke dalam dirinya. Padahal ubat yang akan diberi kepada setiap pesakit bergantung kepada keadaan. Inilah ilmu sesat yg telah diajar oleh para doula agar menolak semua intervensi dari pihak hospital. Katanya ITU SEMUA KIMIA.

Hamka Kereta Mayat said...

Lalu mereka pun membuat keputusan untuk melahirkan bayi yang tidak cukup bulan tersebut di rumah tanpa pengawasan perawat kesihatan. Maka, lahirlah anak pertamanya yg tidak cukup bulan itu di rumah dan disambut oleh ayahnya. Pembaca perlu tahu bahawa bayi yang tidak cukup bulan tidak mempunyai paru-paru yg matang. Maka, bayi yang lahir itu tidak mampu untuk bernafas secara normal dan akhirnya menyebabkan kematian bayi tersebut
Betul, kematian bayi itu disaksikan oleh ibubapa itu sendiri tanpa berbuat apa-apa. Bagi saya, ibubapa itu sendiri yang membunuh bayi tersebut. Kejam bukan. Inilah kesesatan yg dibawa oleh golongan yang sesat sampai nyawa anak sendiri disia-siakan tanpa mereka sedari
Dan ketika cuba utk melahirkan pasangan kembar yang kedua pula, mereka mempunyai masalah untuk melahirkannya. Disebabkan kematian anak yang pertama + masalah tersebut, maka baru mereka tersedar untuk pergi ke hospital meminta pertolongan.
Syukur pasangan kembar yang kedua itu boleh lahir secara normal dan sempat diberi bantuan pernafasan. Tiub pernafasan dimasukkan ke dalam paru-paru disebabkan bayi tersebut tidak mempunyai paru-paru yang matang. Sekarang ini, bayi tersebut masih lagi berada dalam NICU utk rawatan selanjutnya.
Bila ditanyakan kepada suaminya kenapa buat begini, dia menyatakan yg dia telah solat sunat istikharah dan yakin dengan pilihannya.
Iaitu pilihan untuk lahir di rumah hingga membunuh anaknya itu.
Kami pasti golongan doula dan yamg sama waktu dengannya tidak akan langsung menceritakan kisah ini kepada anak murid mereka untuk mengekalkan positive vibes kumpulan mereka yang semakin lama membawa umat ke arah kesesatan.
Terpulanglah kepada pembaca untuk memilih pilihan yang membawa mudharat ataupun yang menyelamatkan.
Kami cuma menyampaikan

copy paste dari -Doktor Paracetamol-PW page

Anonymous said...

Err.. dik bradik pompuan ko dah jadi doktor sakit puan ke blom bhai? Bini ko doktor sakit puan tak bhai?
Eh anak ko dah suh amik medik lom bhai??