Jan 22, 2010

Aku tak peduli?

(Selagi road tax masih hidup, selagi langkah terus diperjalanan-I don’t care!)

Kita pernah bertemu,
Tapi kamu tak peduli sama aku,

Sedihkan aku?

Tak.

Akupun tak peduli sama kamu,

Kamu ada awek?
Aku tak peduli,


Kamu ada kereta mahal?
Aku tak peduli,

Kamu ada blog follower ribu?
Aku tak peduli,

Kamu masuk MLM, ada rumah besar, dan simpanan satu juta, makan hotel mewah, dan berak di hotel mewah..

Aku tak peduli,

Sehinggalah kamu mati pagi tadi,
Sudah tentu bukan aku yang mandikan mayat kamu,
Juga bukan aku yang kafankan kamu,

Aku hanya hantar kamu ke kubur…

Tak peduli siapa yang gali kubur kamu,
Dan tak peduli siapa yang wariskan harta kamu…
Aku balik dulu, nak pergi isi minyak jap.,.


Ada rezeki, aku singgah rumah kamu malam ini, bertahlil…

InsyAllah, Esok, aku hantar jiran baru ke kubur kamu, ok!

Chow!


Kereta Mayat.
Dari Halaman Masjid ke tanah kubur.
(22 jan 2010)


Keterangan:
Teringat masa zaman budak budak dulu, selalu baca cerita riwayat hidup tentang “benda dan perasaan”, seperti “aku sebatang pen”, atau “aku sepasang kasut” dan lain lain, yang mana kisah akan bermula dari kilang dan berakhir di tong sampah…, dan cerita perasaan pen dan kasut atau benda-benda yang sekejap gembira, sekejap teruja, lepas tu cemas, dan akhir sekali sedih…, korang ingat tak?

Entahlah budak zaman sekarang?, masih ada lagi tak cikgu bagi kerja sekolah suruh karang cerita “aku sepasang selipar” atau lebih moden sikit, “aku sebuah Tumb drive 4G”, ada ke?

Lantaklah…

Aku ingat tadi nak tulis cerita “aku sebuah kereta mayat”.., tapi sebab aku perasan sibuk, aku tukar cerita dari “aku sebuah keretamayat” kepada sebuah monolog yang bertajuk: “Aku tak peduli”, sepatutnya kisah keretamayat dari kilang di lahirkan dan berakhir di puspakom, tapi aku tukar kisah korang yang naik keretamayat yang banyak harta dan mati sorang sorang di baham tanah, lantaklah…, aku tak pedulipun…

Akhir kata: apabila kereta korang di tahan oleh JPJ atau polis, mereka tak tanya korang tentang sport rim berapa harga? Spoiler beli kat mana?, bila basuh kereta? ada face book tak? Tak tanyapun! Mereka tak peduli!, Mereka bertanya dua soalan sahaja, iaitu:Ada lesen tak? dan Road tax hidup tak?, Jika sangkut salah satu, hukuman berat menanti..,

Begitulah kita bila jadi mayat kelak hanya akan di tanya tentang dua perkara sahaja, iaitu Iman dan amal, cuba check ‘road tax’ dan ‘lesen’ korang, hidup tak?, dan sila renew sebelum keretamayat hantar kamu ke kubur dan tak peduli sama kamu..

Sekian.

Ps: Walaupun kamu first time naik aku, tak puas lagi berbaring kerusi belakang, sampai di tanah perkuburan islam, kamu kena turun, aku tak peduli siapa kamu, aku nak blah cepat cepat.., banyak lagi mayat yang tak sabar nak naik kereta aku dan aku tak peduli siapa korang…

57 comments:

Raja Norimie Raja Sulaiman said...

terlebih dahulu assalamualaikom....best jadi keretamayat..bawak mayat jer ke kubur tak peduli samaada mayat tu cukup ker amal kat dunia..kita yang bakal jadi mayat seharusnya peduli pada bakal mayat-mayat lain agar sentiasa menambah bekalan agar pemandu keretamayat bawak ke kubur dengan senang hati n redha..

pena_biru said...

x dpt jd first omen...
argh....

Hamka said...

Raja Norimie

wailaikumusallam...

'aku' tak peduli sebab 'aku' di sini adalah 'aku' dari karangan "aku sebuah keretamayat"

: )

-------------
Pena biru.

tak dapat jadi first komen, jadi second komenpun ok jugak, bak kata keretamayat

tak dapat jadi isteri pertama, jadi isteri kedua, apa salahnya...

Woha!

x tau said...

nk komen,tp x tau nk komen ape..

kene komen ke?

Azman Md Safiee said...

AMS:
Budget Homestay RM70/night/house(2Room+2Bath) Jasin Melaka http://jasinhomestay.blogspot.com

aku mmg naif said...

salam bro..

jarang update pepagi buter huhu. ingat leh jd first commenter tp tak kesampaian la plak haha. top 10 pon ok.

thanks terus mengingatkan. baru jer review tentang permata yang hilang. pastu jeles bro leh menghadapi sesuatu ujian sebaiknyer. tahniah.

bila baca entry kali ni.. simple je tapi bermakna. may ALLAH bless all of us~~

محمد حزوان said...

woha! aku sudah komen...
erm..aku masih dlm memhami pe yg ko tulis..
ouh, pagi yang gelap.

NICK IRFAN said...

fuh! seram baca entry ko ni... jd keta mayat lak? ape2 pun truskan memblog ok.. dn thnkz! entry ko ni byk pengajaran...

Neo Rantissi said...

bro, ringkas tapi cukup bermakna, siapa jua kita, pasti akan berakhir diangkut oleh kereta mayat, suka dgn gaya bahasa dan kesenian bro!

MakTEH said...

nak komen gak....
komen ape ye...
nk ckp ni je la..

woha!
hehe.

Hamka said...

------------
x tau

aku pulak nak tulis entry yang banyak bersarang dalam kepala, tapi itu lah, err, ya, mungkin,? Err., ok, hah, huh, (boleh ke alasan macam tu?)

--------------
Azman Md Safiee

Ni nak kena cas ni,

-----------
aku mmg naif

aku jeles dengan orang yang bila mati, nabi jamin masuk shurga..oh!

----------------
محمد حزوان

Pagi yang gelap, kini makin terang, aku adikmu dan engkau abang
woha!

-------------
NICK IRFAN

Pengajaran adalah: JPJ juga akan naik keretamayat..

-------------
Neo Rantissi

Menghantar mayat ke kubur juga memerlukan seni..., iaitu hantar cepat cepat, dan blah..

------------
MakTEH

woha!

senyumanutkIllahi said...

mati itu PASTI
hidup itu InsyaAllah

zikr said...

thanks hamka, good bloggingfor Islam United.

Anonymous said...

salam..

'bila aku sudah tiada..'
'simpan semua entri blogku..'
'jangan diupdate selalu..'

'benar, dunia sementara..'
'bila jumpa penggantiku..
'jangan dilupakan - keretamayat.blogspot.com..

-al-fatihah..

"Aku peduli Hamka.. dengan doa pada hujung malam, tatkala mengantuk mengusai diri..

Ya Allah, ampuni seluruh ummat Nabi SAW..

-Keturah klan

matadore said...

jenis kereta yang sume orang bakal naik..

charisteas86 said...

balik2 bab iman...pusing2 tang tu gak..nak iman kena sshpayah (mjhdh)..moga Allah bg taufik.

Khairi said...

err..

jgn mayat bwk kereta mayat tu sudah.
hmm... bila hamka dah jadi mayat, aku tak tau sapa la nak ambil alih blog femes dia ni.

so far, member blogger yang dah meninggal pasti meninggalkan blog yg berhabuk.

addin_sufi said...

bulan lpas aku kna tahan roadblock.bila polis minta lesen & roadtax,bg je laa.pastu cik polis 2 tyer,ni yg da xpired.mana yg baru.aku msih cari kat wallet.pstu terfikir,aku da renew k?blum rrr...2 bulan dah.cane leh lupa ni..trus bt2 mncari smpai 1 lg polis dtg & ckp ,'xjmpa k?jalan lah'.
alhamdulillah. esoknye trus g renew.
mg kita smua x buat kslapan wktu iman & amal kna check nnti.
jom check dri msg2.
sdna umar kata, hisablah diri sblum dri dihisab.check lesen & roadtax sblm jpj & polis tlg checkkan.
*Ayahku selalu berkata padaku
Laki-laki tak boleh nangis
Harus slalu kuat harus slalu tangguh
Harus bisa jadi tahan banting

Ann said...

n3 yg pendek...kt roadblock, bukn 2 soklan jer..mcm2 soklan ditnye encik polis tu, bila abis study, mak ayah keje pe, tggl kt ner...ape kaitan dgn lesen n roadtax ermmm.....

linda said...

MasyaAllah bro,

...posting yang mendatangkan keinsafan pada pagi Jumaat.

Jazakhairan for the guidance.

p/s: Aku sebuah lubang kubur...erk..

Nasir_Penang said...

Betul tu hamka......bila bila masa ja kita akan naik kereta mayat....

Anonymous said...

isnin lepas (18/1) maulana syamim byn kt sp... bih kurg la bunyi mcm entry ni lah...

chal said...

assalamualaikum...keretamayat..ade satu kisah,dimana seorang bakal suami kepada wanita,hanye berani menunjukkan kesungguhan dan kerajinan didepan bakal mak mertua,bakal kakak ipar dan bakal adik2 ipar sebelum bakal bapak mertua beliau meninggal.bila mana jenazah bakal bapak mertua beliau hendak dibawa pulang,untuk dimandikan,menggunakan van jenazah, hanye aku dan beliau yang akan turut serta berada dalam kereta jenazah.aku syorkan agar beliau duduk di bahagian belakang,tetapi beliau menolak.aku tak tanye banyak,aku duduk di bahagian belakang,bersama jenazah,yang kebetulan adalah bapa saudara aku.aku terfikir,tadi,bagusnye punye baik,depan bakal mak mertua bila kena duduk belakang dengan jenazah,tak mahu,takut barangkali. kesimpulannya,kita sama-sama fikirkan..aku dah puas memikir dan tahu kesimpulannya

chalfaizal said...

teringat satu kisah,seorang bakal suami,kepada wanita,hanya menunjukkan kerajinan sebelom bakal bapak mertua beliau meninggal.bila mana di ajak duduk sekali bersama jenazah,didalam kereta mayat,ketika jenazah mahu di bawa balik untuk dimandikan,tak mahu,takut barangkali.wallahualam

ano-nouroul-mous said...

salam.... pak cik hamka... nnt bla pak cik dok kt kusi blakang kreta sendiri....

sapa yg akan amik alih tugas pak cik....?

oh.... x sangg0p kehilangan ...~

pak cik jd bualan pelajar2 d' institut kmi...

lcturer pon ckp pasal pak cik...

hehehe.... jgn riya' ...

ano-nouroul-mous said...

salam.... pak cik hamka... nnt bla pak cik dok kt kusi blakang kreta sendiri....

sapa yg akan amik alih tugas pak cik....?

oh.... x sangg0p kehilangan ...~

pak cik jd bualan pelajar2 d' institut kmi...

lcturer pon ckp pasal pak cik...

hehehe.... jgn riya' ...

keRAna AKu SAP said...

salam
teringt plak time sekolah rendah wat karangan aku sbtg pen..wahahahha
kereta mayat...
huhuhuh
nnt aku pon kena nek gak..
lesen dan road tax
iman dan amal...

Hamka said...

senyumanutkIllahi

PASTI itu nama tadika pembangkang.

---------------
zikr

sama-sama

----------------
-Keturah klan

Biar aku sempurnakan lagi itu seblum aku mati

Bila, aku sudah tiada
Simpan semua entry ku
Bolehlah baca selalu

Hidup aku sementara
Bila jumpa penggantiku
Jangan dilupakan aku...

Gelak tawa tangisan yang hiba
Kenangan kita masa di dunia
Alangkah indahnya jika
Kita sama sama masuk shurga

Siapa yang sangka
Bila tiba masa kita untuk pergi selamanya

Takkan terduga
Jika saat ini tuhan tentukan aku
lah orangnya
Bila, aku sudah tiada
Simpan semua entry ku
Bolehlah baca selalu

Hidup aku sementara
Bila jumpa penggantiku
Jangan dilupakan aku... keretamayat.blogspot.com..

-al-fatihah.. (jangan menangis)

---------------
matadore

ingat lagi keretamayat estima?

---------------
charisteas86

kemanapun korang pergi, balik balik, keretamayat jugak kenderaan terakhir..

----------------
Khairi

Aku akan mati...., tunggu dan lihat.

---------------
addin_sufi

bukan superman tak kalah dek krypton

-----------------
Ann

Mesti polis tu nak ngorat kau..

-----------------
linda

dan aku ingin menjadi kerandanya, woha!

---------------
Nasir_Penang

: )

--------------
chal dan chalfaizal

orang sama ke?

-------------
ano-nouroul-mous

teruskan berbual tentang aku untuk 100 tahun akan datang, lepas tu sedekah al fatihah ok,

--------------
keRAna AKu SAP

“aku sebatang pen drive” lah pulak

Nur_88 said...

Sedih betul..memang semua orang takkan terlepas dari ajal..Moga kita pergi dalam keadaan beriman.InsyaAllah..lirik nie khas untuk blog kereta mayat..hahaha bukan empunya blog yer...tapi untuk blognya jer.."Aku sebuah Blog keretamayat"hehehe

Sepasang kaki melangkah
Meniti usia
Hari yang berlalu pergi
Takkan kembali
Seiring dengan masa aku dewasa
Dan kini kufahami ertinya budi

Ku sedar kau sejak dulu
Menatangiku
Tak pernah diriku ini
Engkau kasari
Terisi tiap waktu permintaanku
Diriku kebanjiran kasih dan sayang

Walau tak kuucapkan
Walau tak kupamirkan
Di hatiku selalu menghargaimu
Tunggulah tiba waktu
Di saat tika perlu
Ku pasti akan berada di sampingmu
Akulah embun...akulah hujan
Pada ketika kau hangat kegersangan

Semakin kumengenali ertinya budi
Semakin kau kusanjungi di dalam hati
Sedaya upayaku akan ku cuba
Membahagiakan mu setiap masa

riDiCulOuS said...

:)

Fairuz Ashikin said...

Salam.

Pakcik, saya baca blog ini bersama kawan baik saya.
Betullah, tengah hidup semua orang nak cari kereta BMW lah, TOYOTA lah, HONDA lah.
Tapi bila mati, kereta tu tak hantar
pun jenazah kita ;D

Anonymous said...

salam..

kisah seorang pemuda kemaruk cinta..
tidak peduli makan dan minumnya..
tidak peduli pakaian dan tidurnya..

hanya diinginkan ialah kekasih hati bersama..
hanya diinginkan ialah menyebut namanya berulang-ulang..

tenggelam dalam lautan rindu.

kematian adalah pasti tapi itu lah waktu ditunggu menemukan Ilahi..

Hidup aku sementara
Bila jumpa penggantiku
Jangan dilupakan aku... keretamayat.blogspot.com..

-al-fatihah.. (jangan menangis)
wawa.. nangiesss jugak
uhuk.. sedih sangggatt

-upin&ipin klan

razman razali said...

1 lg soalan yg akan ditanya oleh abang polis @ jpj bila yg ditahannya tu seorang awek yg cun.."nombor tepon ade x?"..woha!!

Lelaki dari arah timur said...

salam,

BUZNAMA beritahu, harta yg dikumpulkan adalah untuk ahli waris. Harta, uang, rumah.. akan ada yg mengambilnya.

Kisah seorang raja, cuba2 menggantikan ajalnya dengan khadamnya. Kemudian mengeluh dan mencela harta2nya kerna melalaikannya. Tiadalah lagi yg berguna masa ajalnya, penyesalan pun sudah terlambat.

Imam Ghazali rah mengumpul anak2 muridnya, lalu berkata, apa perkara yg jauh tidak tercapai oleh manusia? ada yg berkata bintang, bulan dsg. Telah diberi jawapan bahawasanya yg jauh itu adalah masa yg telah berlalu. Tidak seorang pun dapat mengembalikannya.

30 tahun ke hadapan adalah masa yg lama, tetapi 30 tahun yg sudah berlalu, begitu pantas sekali.

Setiap detik saat itu bermakna.. berkurang..
berkurang..
berkurang umurmu di dunia..

cekpah said...

huhuhu...
kene check balik la..
lesen & roadtax
iman & amal

time kasih la ncik hamka
n3 yg ringkas tapi penuh makna
moga Allah melimpahkan rahmat
ke atasmu

mamat said...

hamka dah jenguk blog DR Nasoha - mthogo komen cikit

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

ahh..betull..pedulikk la kan..

Ibnu Mutalib said...

harap2 dpt mati dlm iiimaaannn..
mr hamka xde FB ke??

pesandansampai said...

err...
Azman Md Shafiee..
Kita ni tukang iklan je lah..

Iklan!!
Barang baru diuptade..
Sila singgah di
http://www.pesandansampai.tk

Amin007 said...

aku pun dapat info yang sultan johor mangkat semalam. cuaca muar semalam hujan pada waktu margrib dah petang tadi pun hujan. lepas ni kena berkabung seminggu.

antara syarat-syarat berkabung segala bentuk hiburan dan sukan akan diberhentikan. mungkin maksiat dalam negeri johor akan berhenti selama seminggu. tahlil pulak dibaca juga selama seminggu.

apa pun kematian adalah sesuatu yang pasti. aku pun pernah naik kereta mayat sebanyak 2 kali.

wahidah said...

salam bro Hamka...

dulu abah sy masa sihat slalu panaskan enjin kereta mayat ...skrg dh tak sebab abah tak brapa sihat ...huhuhu

takbir!

Muawiyah ibnu hayat said...

woh, ni kali pertama saya komen kat blog kerete mayat!! Terharu sunggoh..
Kepada saudara kerete mayat, saya adalah seorang kacak yang selalu lupa mati..Doakan saya.. Time kasih

Anonymous said...

Hi there!
I would like to burn a theme at here. There is such a thing, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of financial piramyde, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For several years , I earn money with the help of these programs.
I'm with no money problems now, but there are heights that must be conquered . I get now up to 2G a day , and I started with funny 500 bucks.
Right now, I'm very close at catching at last a guaranteed variant to make a sharp rise . Visit my web site to get additional info.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

KiTa_KaWaN said...

salam..

singgah sbntar..

insyaAllah kita tanam azam utk korban lagi dan lagi..sblum naek kereta mayat..huhu.. bumi dah makin sakit..

Darus Interferon said...

aha, ada juga buat iklan rumah tumpangan nih...keh keh

Anonymous said...

**insaf dah**

arwah tok aku xnaik kereta mayat...
org kampung pakat usung dia sampai ke kubur...
lgpun masa idup dlu dia mmg xsuka naik kereta..
(xda kena mengena)

peduli said...

aku peduli

aku terfikir...pembaca2 berita pakai tudung litup tutup semua sekali bila ada orang besar2 meninggal (tanpa disuruh mereka pakai..atau ada pihak yg suruh....entahla...) tapi suruhan ALLAH yg dah lama ALLAH suruh pakai tudung tu tak pula dipedulikan...ada pulak time2 yg perlu untuk pakai tudung....aku peduli...aku terpikir...siapa lebih besaq di mata mereka...?

p/s: aku x kata pakai tudung tu x bagus tapi pakai tudung sekejap2 dan bila ada function2 / peristiwa2 tertentu saja itu tidak betul....

wallahualam....

-aku peduli-

kaklong said...

assalamualaikum..ana pernah naik kereta mayat sebab ayah ana pemandu hospital @ pemandu van jenazah..masa kecik2 seram dah besar insaf..setiap yang hidup pasti akan mati..tinggal segalanya kecuali amal yang soleh.

Hasbullah Salih said...

berapakah road tax keretamayat setahun?

Anonymous said...

http://genta-rasa.com/2009/10/26/menikmati-pelangi-cinta/

Ke ribaan isteriku yang tersayang…Sayang, aku tenang di sini kerana ku yakin kau telah menerima hakikat ini dengan tabah dan bijaksana. Hentikan tangisanmu di sana. Demi ketenanganku di sini. Yakinlah, perpisahan sebenar bukan kerana jaraknya destinasi. Tetapi oleh retaknya hati.

Perpisahan ini, insya-Allah akan menyuburkan cinta… sekiranya kita menerimanya sebagai satu didikan Allah. Yakinlah, kita akan bertemu dalam suasana yang lebih indah dan manis. Perpisahan ini adalah mahar buat saat yang indah itu.

Semoga perpisahan ini menguatkan jiwaku. Tiadalah ubat jiwa yang paling mujarab kecuali mencintai Allah. Dan dengan cinta itu nanti semuga kita saling menyintai kerana Allah – cinta yang lebih suci.

Kita dipaksa berpisah untuk “dijemput” ke daerah tauhid dan syariat-Nya. Selama ini kita terlalu banyak berlakon-lakon dan bermain-main dengan pelbagai alasan dan kemalasan. Aku pasrah dengan “paksaan” ini walaupun suntikannya terlalu sakit, ubatnya pahit.

Sayangku,
Hadapilah kenyataan yang sudah termaktub sejak azali ini. Kesedihan dan air mata tidak akan meredakan hati apalagi menyelesaikan masalah. Aku sentiasa berdoa untukmu.

Anonymous said...

Ya Allah…
Ampunilah dosa-dosa isteriku dan memaafkan semua kesalahannya. Kuatkanlah iman dan taqwanya… dengan Kau suburkan selalu dihatinya rasa hina, berdosa, jahil, lemah, miskin, berharap terhadap-Mu.

“Ya Rahim…
Berilah dia kekuatan dan kesabaran dalam mendidik anak-anak kami. Agar ditangannyalah nanti tertempa zuriat yang soleh dan solehah. Bimbinglah kemarahannya, kebijaksanaannya, kesabarannya, kelembutannya, hukumannya dan segala-galanya dengan seimbang, agar dia terdidik untuk mendidik.”

“Ya Rahman…
Maniskanlah akhlak isteriku semanis wajahnya. Hiasilah kata-kata dari lidahnya dengan kebenaran dan kelembutan, seperti Kau telah hiasi matanya dengan kecantikan. Berilah kecantikan dan keindahan hakiki dengan limpahan taqwa yang sejati.”

“Ya Rabbi…
Lembutkan hati isteriku agar mudah ia mengadu-ngadu pada-Mu. Lenturlah jiwanya agar ia mudah merayu-rayu dan meminta-minta pada-Mu. Haluskanlah perasaannya agar dia mampu menangis dan merintih-rintih pada-Mu. Hancur dan remuk-redamlah dirinya dalam menerima didikan-Mu kerana di situlah pengiktirafan dia sebagai hamba-Mu.”

Sayang,
Ramai pasangan berpisah kerana putus cinta. Namun lebih ramai yang terpisah kerana terlalu cinta. Bila cinta makhluk membelakangi cinta Allah, maka cinta itu akan kehilangan daya untuk bercinta sesamanya. Ia akan layu, kesepian dan keseorangan. Pada cinta yang ilusi begini… pertemuan adalah perpisahan. Tapi bila cinta itu cinta hakiki, berpisahkanpun masih bertemu.

Justeru, perpisahan ini untuk menyelamatkan. Perpisahan ini adalah mehnah yang akan menguatkan kembali ikatan perkahwinan. Ia adalah satu “reaksi berantai” kepada semua yang ada ikatan dengan kita. Agar semuanya bergantung dengan ALLAH semata. Jangan kita bergantung dengan selain-Nya.

Makhluk yang terhubung atas nama suami, isteri, ibu, bapa, anak, adik, abang, kakak, saudara, sahabat atau apa sahaja akhirnya akan pergi jua. Sesungguhnya, perpisahan adalah cara Allah “mencantas” pergantungan hati kita dengan yang bernama suami, isteri, ibu, bapa, anak dan saudara.

Hakikatnya saat itu pasti tiba. Mati boleh terjadi bila-bila. Ketika itu jika hati tidak bersedia… pedih dan sakitnya tentu terlalu. Mungkin hilang kewarasan, mungkin luntur semangat, kecewa untuk meneruskan hidup. Dan paling khuatir, terhakis iman, tercalarnya tauhid.

Sayang… bergantunglah pada Allah kerana hubungan kita dengan-Nya tidak akan dipisahkan istilah janda, duda dan yatim. Sedangkan hubungan kita sesama manusia tidak dapat tidak, pasti diputuskan oleh MATI. Justeru… anggaplah perpisahan ini satu persediaan untuk menghadapi saat mati yang sudah pasti datang.

Anonymous said...

Syukur … kerana dahulu pernah aku terlintas, bagaimana nanti kalau kalau salah seorang daripada kita dipanggil pulang oleh Allah? Apakah ketika itu hati akan redha? Ah, lantaran benci merasainya, fikiran dikunci daripada memikirkannya…. Padahal itu sudah pasti. Oh! Tuhan, benci betul rupanya kita kepada mati.

Angkuh betul kita dengan ‘milik’ pinjaman Allah ini. Seolah-olah isteri, suami, anak-anak dan lain-lain itu benar-benar kepunyaan kita. Terlalu berat untuk memulangkannya. Sebab ‘memulangkannya’ bererti berpisah!

Tidak sanggup kita “pulangkan” kembali bila tarikh pulangnya sudah tiba. Kini, alhamdulillah, pinjaman itu dipinta kembali oleh Allah buat sementara… aku diserahkan kembali olehmu, dan kau diserahkan kembali olehku kepada-Nya.

Didikan ini sangat mahal harganya. Inilah intipati iman kita kepada satu ayat Quran yang sangat pendek:
“Sesungguhnya kita kepunyaan Allah, dan kepada Allah kita akan dikembalikan.”
Bersedialah untuk menghadapi yang terburuk akibat perpisahan ini. Namun jangan sekali-kali terputus dari berharap sesuatu yang terbaik.

Doaku dan doamu pasti dicelahi oleh rasa bimbang takut-takut tidak diperkenankan tetapi padamkanlah segalanya dengan satu keyakinan bahawa ia pasti diperkenankan. Amin. Yang penting… bukan diperkenankan atau tidak, tetapi semoga Allah tingkatkan kesabaran, keimanan dan tawakal kita menghadapi apa jua takdir-Nya.

Isteriku, jangan dipinta ringankan ujian, tetapi pintalah ‘beratnya’ iman untuk menghadapi ujian itu!

-en.hamka bila nak tulis surat pada ahliya bila nak kuar 40H or 4bulan versi hamka..

-cik timah

Hamka said...

------------
Nur_88

Akupun tertidur..

--------------
riDiCulOuS

:)

-------------
Fairuz Ashikin

Tahu takpe...

: )

---------------
-upin&ipin klan

. . .

---------------
razman razali

bilalah JPJ perempuan nak buat roadblock...

---------------
Lelaki dari arah timur

Lalu, keretamayat pun menghidupkan enjinnya...

-----------------
cekpah

dan jika JPJ tiada dikampungmu, maka wajiblah kamu mencari JPJ walaupun dikampung lain...

---------------
mamat

dah.., komen aku, Allah boleh membolak balikkan hati manusia...

dan pada hari kita merasa paling bagus, paling banyak buat kerja, paling korban, maka pada hari itulah kita paling hina di sisi Allah..,

---------------
LiFe Is BeAuTifUl LyRiC

: )

-----------------
Ibnu Mutalib

Ada (tapi untuk kawan kawan sekolah jer..)

-----------------
Amin007

Sultan mangkat, tempatnya di tanah jua..

------------------
wahidah

tahlii!

--------------
Muawiyah ibnu hayat

Kacak bila jadi mayat, huduh jugak.., renung renungkanlah..

------------------
KiTa_KaWaN

insyAllah...

--------------
Darus Interferon

Mereka tak bayar aku sesenpun.., harap mereka baca entry “ apa aku dapat bila tulis blog”

-------------
**insaf dah**

-------------
Ada yang kena mengena
peduli

aku juga peduli, tapi keretamayat tak peduli...

relakah orang yang tak pakai tudung itu, jika kita bungkus mayatnya hanya dada dan kemaluan, jadi mayat seksi.. relakah?

-------------------
kaklong

Walaikumusallam

-----------------
Hasbullah Salih

Eh? Tak perasan pulak?

-----------------
-cik timah

Aku ingin berkelana, doakan aku, aku ingin ke india, bangaladesh dan Pakistan serta seluruh dunia,

Aku ingin berkenala, pahit manis aku rindu..,

kundi said...

assalamualaikum bro hamka..
`aku sebuah thumb drive 4G` sangat la lawak....hahahaha...
aku rindu pada karangan zaman budak2. Entah2 sekarang ada lak karangan aku sebuah tetikus optik.hihihi.

Anonymous said...

teringat ustaz asri rabbani
huhu

hendrixari said...

Assalamualaikum...

uncle hamka..
bleh mintak blog Dr nasoha tak..?

Please..

Hamka said...

tak tahu.., pernah baca, lupa nak save.