Sep 14, 2009

SMS kepada Allah?

(Kita akan dapat apa yang kita nak, setelah keinginan kita sama dengan keinginan Tuhan...)

Geli tetek aku, begitulah kata perumpaman yang dapat aku gambarkan apabila Handphone yang berada dalam poket atas baju melayu aku bergetar yang menandakan telah masuknya SMS dari seorang hamba Allah kepada aku..

“Tolong beli kicap”

3 rangkap SMS yang di hantar ketika aku dalam perjalanan ke masjid, tidaklah mengembirakan aku kerana tumpuan aku kepada Allah akan terganggu, hampeh betul!.., nilah orang perempuan, kalau ye pun nak SMS, hantarlah lepas solat, barulah aku boleh solat dengan khuyuk dan khuduk.., akupun call isteri aku bagi ceramah sikit..

“berapa kali abang nak pesan?, jangan kirim apa-apa waktu abang nak solat, kalau nak apa-apa, kirim lepas habis solat.., faham?!”

Bini aku ketawa sambil mintak maaf, apa yang kelakar ntah? Katanya tak sengaja, dan janji lain kali tak buat lagi, dan juga berjanji di lain kali, akan SMS lepas solat jika ada apa-apa nak pesan..

Jadi aku pesan lagi sekali kat semua isteri orang yang baca blog aku,:

“TOLONG JANGAN SMS KIRIM BELI BARANG DAPUR WAKTU SUAMI NAK PERGI SOLAT”

Faham?!

Kalau nak SMS gak, tunggu lepas 15 minit, insyAllah, lepas dah solat, suami akan beli barang dapur yang korang kirim dengan senang hati, jika tidak, alamak!, dalam setiap rakaat ler nampaknya syaitan akan ingatkan barang yang nak di beli.., iman rukuk -tolong beli kicap, imam iktidal -kicap warna hitam, imam sujud -cap kipas udang, imam duduk antara dua sujud,-kenapa kicap asyik warna hitam?, imam sujud balik – apa salahnya jika kicap warna biru? Imam rakaat ke dua, korang dah bukak kilang kicap, imam bagi salam, korang tiba tiba sambung satu rakaat sebab asyik sangat berangan jadi jutawan kicap warna biru.., apa apa ntah?!

Habis sampai situ, harap semua isteri di luar sana mengerti penderitaan suami masing-masing, Ok, bercerita tentang SMS, korang perasan tak? Dalam solat, kita sebenarnya sentiasa menghatar ‘sms’ kepada Allah..

Sebagai contoh waktu rukuk, ‘sms’ yang kita hantar:

"Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujianNya."

Waktu iktidal pulak, kita hantar ‘sms’:

"Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian."

Lepas tu waktu sujud, kita hantar 3 kali lagi ‘sms’

"Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujianNya."

Duduk antara dua sujuk, ‘sms’ kita panjang sikit:

"Ya Allah, ampunilah daku, Rahmatilah daku, lindungkan aku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku hidayah, sihatkanlah daku dan maafkanlah akan daku."

Dan pentuup solat, kita bagi ‘sms’ yang panjang..

"Segala penghormatan yang berkat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah...."

Dan tahukah korang?, bahawa setiap ‘sms’ yang korang hantar kepada Allah itu, sebenarnya Allah terima dan balas balik bagi mereka yang khusyuk…

Contohnya dalam Al fatihah:

‘sms’ korang:

''Segala puji bagi Allah, Tuhan seru sekalian alam.''

‘sms’ dari Allah:

"Hamba-Ku telah memuji-Ku."

‘sms’ korang:

''Yang Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang.''

‘sms’ dari Allah:

"Hamba-Ku Mengagungkan-Ku."

‘sms’ korang:

''Raja di Hari Pengadilan.''

‘sms’ dari Allah:

"Hamba-Ku berserah diri kepada-Ku."

‘sms’ korang:

''Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada-Mu kami memohon pertolongan.''

‘sms’ dari Allah:

"Inilah antara Aku dan hamba-Ku, dan bagi hamba-Ku apa yang ia minta."

‘sms’ korang:

''Tunjukilah kami jalan yang lurus, jalan yang telah Engkau anugerahkan kepada mereka yang Engkau cintai, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang Engkau sesatkan.''

‘sms’ dari Allah:

"Ini milik hamba-Ku, dan bagi hamba-Ku apa yang ia minta."

****

Lepas tu pulak, bila korang dah habis solat, maka korang akan hantar ‘sms’ panjang panjang mengikut hajat masing masing.. dan tahukan korang?, apakah tanda ‘sms panjang’ kita itu diterima?

Menurut seorang sahabat Tabein yang bernama Thabib Bananni Rahmatullaalahi, beliau menyatakan seorang wali Allah akan dapat mengetahui akan ‘sms’ manakah yang di ‘hantar’ oleh beliau yang diterima oleh Allah, iaitu beliau setiap kali badan rasa bergetar, air mata mengalir, bulu roma meremang dan satu ‘vibrate’ dalam dada berlaku di setiap kali hamba Allah ini berdoa, maka ‘vibrate’ dalam dada itulah antara salah satu petunjuk yang menandakan ‘sms’ beliau telah di terima oleh Allah.. hebat bukan?

Dada bergetar menandakan doa makbul? Aku juga pernah alami peristiwa ini, lepas solat, aku terus berdoa dengan tawajjuh pada Allah, mata ku pejam rapat rapat, dan tangan menggiggil tanda khuyuk dalam hati.. tiba tiba satu gegeran berlaku di dada aku, makin lama makin kuat.. oh, inilah agaknya pentanda bahawa doaku telah makbul..

“Jangan lupa, beli kicap”

Cis!, isyarat vibrate sms dari bini aku rupanya, hampeh! Lepas ni tak nak silent mode with vibration lagi! Geli tetek aku.

End!

Ps: Betul kata hadith, bahawa doa wanita lebih makbul dari lelaki…

157 comments:

Huhle001 said...

First comment dr saya ... Entry yg membina dan lebih panas.. Disyorkan utk dibaca bg yg sdg mencari lailatul qadar...

INTAN RH said...

Peringatan kpd kaum suami yg nak ke masjid,

"tolong off kan henpon atau jgn bawa henpon".

salah satu cara utk menangani masalah isteri sms time nak ke masjid .. :D

Mummy said...

salam semua
nak off phone pun takleh gak mana tau ada kecemasan ker...
silent jer tp jgn vibrate
dah abis solat baru cek kalo ada sms atau miscal

Nasir_Penang said...

Kena banyakkan hubungan kita dgn Allah SWT. Segala harapan kita di dunia & akhirat hanyalah Allah SWT.....banyakkan taqwa dari fatwa.......sedihla ramadhan dah nak berakhir cepat sungguh masa berlalu.......

Hanisumayyah said...

Kirim salam pada ahlia Hamka yer...kelakar tetapi dalam maknanya...susah didik isteri untuk sama fikir...sebab dalam kepala isteri ni banyak fikir lain. fikir pampers anaklah...fikir kicap lah..tu yg suami pun jadik fikir kicap...

Forgive Me said...

wah... aku yg keenam.. jadikla,syukur2.kami yang bujang ni pun susah nak khusyuk,sbb slalu slalu men sms dgn ...,kurangg la tawajuh sms dengan Allah s.w.t. Istighfar...

Syukri Someone Something said...

best2 dapat tau doa kita accepted ke idak...
ade tips2 x? ;)

eksp said...

tuh baru kicap tuh... belum ahliah sms cakap benda lain lagi tuh... hehhe

Amirez said...

hehe. kelakar bila baca tapi membawa maksud yg dalam. nice entry :)

Anonymous said...

Haa...mesti hamka letak handphone dia kat kocek atas baju...sbb tu geli kat situ...

~mokhtar~

Kinoy said...

Ps: Betul kata hadith, bahawa doa wanita lebih makbul dari lelaki

Hamka,Bisa sebutkan hadith apa?

Cermin said...

Emmm....
Takpala bini Hamka anta sms time tuh, at least ada gak idea nk tulis entry kali nih 'SMS kpd Allah'...

Selamat menjalani ibadah puasa yg dh nk abis nih dan istiqomah memburu lailatul qadar.. Allah musta'an..

Hamka said...

Huhle001

Fuh, pantas gilerrr..

--------------
INTAN RH

Ha ha!

-----------
Mummy

Betul jugak.. : )

---------------
Nasir_Penang

Masa akan habis, buat baikpun habis, buat jahatpun habis, lebih baik buat baik

--------------
Hanisumayyah

Kalau fikir suami dan isteri sama, maka mudahlan nusrah Allah akan turun, aku ada tulis dalam bab “kenapa bercerai?”

Ps: nampaknya isteri aku tak email kamu mintak password, mungkin tak nak tahu dunia berpoligami yang indah indah..,

------------
Forgive Me

Istighfar...

------------
Syukri Someone Something

Kalau dapat, itulah tanda doa makbul.., coontoh doa makan dan doa bersertubuh, selalu makbul..:)

------
eksp

maksud kau, isteri sms: “bang, hari dah boleh solat”.., habis rosak solat aku! Oh!

------------------
Amirez

Jangan lupa beli kicap
:)

--------------
~mokhtar~

Kadang kadang leatak dalam baju ‘daraemon’ poket zip kat tengan baju dalam..
----------
Kinoy

Aku lupa matan dan dalil, tapi yang aku ingat, doa wanita solehah, lebih baik dari 1000 lelaki soleh, wallau’lam, (tolong aku siapa yang tahu)

--------
Cermin..

Woha!

Anonymous said...

Salam
Saudara Hamka mintak izin hantar entry ni kat kengkawan ye...Selamat Hari Raya maaf zahir batin.

Pengunjung senyap.

Faizal Rahman said...

Selamat hari raya maaf zahir batin..

mimito said...

assalamualaikum..
time kasih sbb sudi berkongsi bnyk maklumat berkaitan agama dlm blog ni.. bnyk perkara yg kurang jelas dah semakin jelas dgn adanya penerangan yg begitu jelas dr en.hamka...
kalau bole nk minta tlg en.hamka trgkan satu bab yg berkaitan sakaratul maut.. sbb wktu tu kan syaitan berusaha nk sesatkan kita jugak2.. mcmana nak hindari gangguan syaitan tu eh??
sekali lg terima kasih.. =D

Anonymous said...

WAH!!

paling suker ialah kicap kipas udang...

-adik

Hamka said...

Pengunjung senyap.

Ok, selamat hari raya

------------
Faizal Rahman

maaf zahir batin..

------------
mimito

macam dah pernah tulis, tapi lupa entry mana..

----------
adik

rasa laparlah pulak

charisteas86 said...

nampaknya tuan x layan komen2 dari entry lepas..pening gak aku membacanya..hehe..baguih na..bagus tuan tarbiah ahliah mcm 2..kebanyakan laki2 skg xde kekuatan nak cakap macam 2 dn kdg2 x terpikir pn mcmane nak baiki solat khusyuk khudu pd Allah..semoga Allah bagi sifat ihsan, ihtisab pada diri sy dan semua..

p/s : mase kuar jalan Allah je rase kemanisan dalam solat..aduhai..

famia said...

assalamualaikum bro Hamka,

Kalau tengah solat kan, lepas itu ayah panggil nama anaknya berkali-kali nak minta tolong macamana? Sedangkan ayah tak tahu yang anaknya itu sedang bersolat. Nak kena berhentikan solat dan jawab sahutan ayah atau teruskan saja solat tu ek?

Teringat kisah Juraj dan ibunya sebenarnya.

Agak-agak kalau macam ni macamana ek?

Ann said...

tq bg tips yg mnarik ni...
bln ramadhan dh nk abis.. :(

aishah_conteng_je said...

ustazah saya dulu cerita, dia guna telepati.
nak pesan bawang kat suami..duk cakap dalam hati..yakin suami akan beli...sebab selalu solat sunat jemaah katanya...

=)
magic~

EPAL said...

assalmualaikum.....saya suka sgt blog kmu.....

sya baru tau tengok dan join blog kmu

mmg makna2 yang tersirat..

tntg "geli tetek aku"

bagi org sabah macam aku...bahasa tu x elok...tu yang sya tkejut tgok ayat tu huhuheheheh

Anonymous said...

Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya ....

1. Duniaitu racun,zuhud itu ubatnya.
2. Harta itu racun,zakat itu ubatnya.
3. Perkataan yang sia-sia itu racun, zikiritu ubatnya....
4. Seluruh umur itu racun,taat itu ubatnya.
5. Seluruh tahun itu racun,Ramadhan itu ubatnya.

-putat-

mulutbisu said...

agreed dengan epal. perkataan tu agak lucah r bro. mungkin bagi sesetengah dailek negeri/kampung, biasa. adoi. aku plak bertazkirah. tapi betul tu bro pasal sms. aku pun selalu jadi mangsa. aku selalu off/takpun silent without vibration.

Hamka said...

charisteas86

tak payah pening, moral: bersyukurlah dengan nikmat tidak slow..

------------
famia

tengok jenis panggilan, kalau ayah panggil sebab ular sedang belit, kena berhentilah, tapi kalau panggil sebab nak tukar channel tv, teruskan solat.., wallauh’lam

ps; kalau bukan ayah kitapun yang kena belit ular, kena tolong gak..

------------
Ann

:(

-------------
aishah_conteng_je

bahaya guna telepati, lagi tak khusyuk suami tengah solat.., bawang bawang, last last teringat kat pelakon bawang putih dari Indonesia.. Nia Ramadhani, kan parah!!

----------
EPAL

"geli tetek aku"

Aku tengok dalam filem ‘buli’.., selamba lawak ‘geli tetek aku’ ni kat TV, finas lepas, kira tak lucah kot..

------------
-putat-

:)

---------
mulutbisu

sama jugak dengan kopek, tak lucah bagi korang, tapi kat Terengganu, lucah tu..

Luqiem said...

Tiada panggilan yang lebih baik melainkan panggilan daripada Allah...

Kadang-kadang memang mengganggu jemaah yg sedang solat bila terdengar bunyi muzik/nada dering kat HP yang ntah apa2 ntah...

Yang orang sms pun satu, tak kan x tau masa tu waktu solat... macam-macam la manusia ni... huhu

Bang Bang Boom said...

Ape lak FINAS jadi kayu ukur lucah ke tak lucah nih...

Cek dalam al Quran la... ade tak guna perkataan tu... kalo ade, tak lucah la... kalo tak de, bek bertaubat.

Setahu aku, perkataan 'celaka' ade la dlm Quran , perkataan 'bodoh' pun bnyk dalam Quran. 'Babi' pun ade... Bab perkataan lucah...aku pun tak pasti la... tapi yang aku pasti, dlm Bible ade la guna bahasa2 lucah ni... dlm Quran, nk terangkan bab jima pun diumpamakan dengan ladang2 tanaman... Subhanallah... mulianya Al Quran...

kan kan kan...

pasni tak yah la guna kelucahan dlm menyampaikan agama Islam... len la kalo nak terangkan bab Fiqh wanita ke... bab perkahwinan ke...
leh terima pakai la jugak... ade la sebab yg jelas nak guna perkataan tu kan... kan...

kat sini sibuk2 mengata kelompok sana guna bahasa kesat, kutuk situ sini...padahal,kat sini pulak guna bahasa lucah untuk tarik org pada agama... malu deh... kdg2 mual lak... dah rasa mcm org kristian lak guna kelucahan dalam agama...
leh keliru org, blog ni blog agama ke, blog lucah ke, blog liberal ke...

ga ga ga...

jgn marah ye... teguran pedas baru kow kow... lomak cili berapi... harap pertimbangkan...kalau enta rasa tak salah, teruskan la... kalau salah perbaik la mana yg salah...

kalau ana yg salah... ana mintak maaf. selamat hari raya....

Hasbullah Salih said...

korang nih kalau benda2 lucah tu laju je perasan... hei...

tu mujur kat poket baju hamka, kalau puket sluau depan?

Hasbullah Salih said...

satu lagi (yg nih aku takleh tahan dah)...

jangan la komper blog ni ngan Al-Quran... masyaAllah...

Anonymous said...

saje nak bikin panas la tu..pantang tgk suasana aman damai kat dalam ni..ade ke nak disamakan isi blog ni dgn al-quran?ish3x..sekolah pondok telepon ke hape mamat ni?huhu..
aku bersyukur kerana diberikan nikmat tidak slow..woha!!
-razman razali-

Lelaki dari arah timur said...

salam,

asbab satu dering muzik dlm poket aku atau kamu, rosak semua kekhusukan ahli jemaah. Membantu tugas2 syaitan bernama..isk..aku tak ingat!. Perkara pertama yg tercabut dr umat ialah kekhusukan dlm solat. Sehingga takde seorang pon sembahyang dlm khusuk. Aku punya iman lemah.

Blog kau makin dimeriahkan oleh 'mamat' merangkap penghibur blog dlm pengagihan tugas. Bagus ada menasihati kau Hamka walau mereka 'slow' sedikit.

Sure diorang nak kau ikut tulisan berskema ustaz. Ada dalil dan nas, tak lucah, & semestinya menukarkan guideline kau kat sidebar.

naeilah szied said...

wah entry kali nih sgt best.. sy nih sllu x khusyuk ketika nk sms Allah..
doa2 lah......Mg aku menjadi org yg soleh!!

Mr.Hamka, sy nk pergi futher study d bumi anbiya'.. any tips yg membina?

thx!
kemsalam isteri serta anak-anak..

bakalmayat said...

Aku ade terfikir satu benda

Kadang2 hati aku jd gelap@berkecamuk lepas bace komen org yg SLOW. Mcm nk ajak gaduh@berdebat. Huh.. X suka aku bnda cenggini..

Cdgn: Abaikan komen org yg SLOW. Kacau org bace blog ni je. Gelapkan hati gaduh same sendiri. Kalau diorang mcm start nak wat perangai je,abaikan. Mcm komen tu xde kat blog ni.

Aku bukan ape. Gaduh. Gelap hati. Tu yang x minat tu.

P/s: Bukan perasan FAST..tp aku tetap bersyukur. N aku suka suasana aman dan damai ni.

Anonymous said...

aku rasalah.. memang bagus pun kalau di dalam kedamaian berbuka dan bersahur ini, kehadiran mamat-mamat itu disambut sebagai tetamu, dalam 10 akhir ramadhan ini, para pencinta blog hamka cuba, tunjukkan akhlak yang baik, cuba lemah lembut dan biarpun remuk dan pecah hati macammana pun, tetap tak sama dengan keadaan Baginda Nabi SAW..

Atas semangat kasih sayang jua..
Kalau sahabat-sahabat yang tak berapa faham usaha ini, kalau sedia keluar 3 hari ada berapa perkara yang boleh aku offer;

1. Emm bedding (tempat alas iktikaf kalau tak der, aku ade dua, boleh guna yang paling best k

2. Sepersalinan jubah atau baju melayu aku, siap aku iron lagi, pilah jer yang mana suka.

3. Bab makan, aku boleh masak, emm kari ayam, nasi tomato, bihun goreng, InsyaAllah sedap.. semua resepi nie aku belajar dari orang-orang lama yang sangat menjaga ehwal isteri.

4. Malam hari kalu tak boleh tidur, sebab nyamuk banyak, tak per, sepanjang malam aku boleh berjaga tolong kipas atau halau nyamuk. ko tidur lah..

emm macam-macam boleh aku buat, semua perkara kecik jer, sebab aku dah lalu perkara berat-berat..

Sebab apa?.. Kerana Agama lah Allah swt sanggup melihat Nabi dan Rasul susah payah pujuk umat kepada iman. Aku rasa untuk berlaku baik pada tetamu untuk 3 hari InsyaAllah tiada masalah.

-Hafiz

Bang Bang Boom said...

patutla...hmm...

ilekk ar sume... jgn la makan hati pulak... asik dengar komen puji je... mcm bodek bro hamka lak kan...ade share pe pe ke nih? biar la ade variety skit komen nye kan...bukan kena bayar pun kalau nak komen... kalau kena bayar, aku tak komen la...heh heh heh...

nak jadi pengomen SLOW sejati la pasni...leh kot bro? 1 komen for each post...ok?

p/s:- masih bersyukur walau dilabel SLOW... ga ga ga

faizal yusup said...

salam sejahtera buat seorang sahabat..
kembali membaca blog yang best nih..
keep up the good job bro..

Hamka said...

Luqiem

Aku dah tulis cerita bab dering telephone dalam: “apa ada di padang mahsyar”

-----------
Hasbullah Salih

Dulu orang bandingkan aku dengan Nik Aziz, sekarang orang bandingkan blog aku dengan Al quran..

Ntah apa apa pemikiran diorang..

------------
razman razali-

Orang slow jangan dilayan, sebab ianya menghina kebijaksanaan kita..

---------------
Lelaki dari arah timur

..Dan bercakap guna ana anta ukhawah fillah lestari, eee, tak nak aku..

Aku kadang kadang hairan, Al quran takde gambar, tapi blog ustaz yang mereka cakap ikut Al quran penuh dengan gambar, gambar diri sendiri pulak tu.. bukankah bible ada gambar?

Nota untuk orang slow: blog aku bukan sama taraf dengan Al quran.

--------------
naeilah szied

tipsnya, adalah selalu makan kurma, belajar bahasa arab dan jangan sibuk nak joint penentang kerajaan atau pro kerajaan, relak relak sudah, study sambil makan kismis

------------
bakalmayat

aku dah lama abaikan orang yang slow, contoh entry yang lepas, dah ratus ratus komen, aku tak baca, sebab aku nak habiskan khatam Al quran, dah hujung ramadhan ni..

----------
-Hafiz

Sejak tahun lepas aku pakai kelambu askar, macam kapsul dragonball, baling terus siap, dan aku selalu diminta tunjuk ajar lipat khemah tu.., ada jugak ahli iktikaf akan ikut surau aku beriktikaf sebab tak tahu nak lipat kelamabu..

Pernah jugak dapat call suruh dating rumah kawan tolong lipat kelambu, dah jadi macam bulma dragonball aku rasa he he

-------------
faizal yusup

selamat kembali, wah penulis buku motivasipun baca blog aku, kena istigfar banyak aku nih..

Anonymous said...

sambil membaca komen di blog... kepala terpikir...kesian orang slow..takde orang nak layan...

ATAU semua orang lahir tetiba je LAJU teruss...

p/s : teringin nak buka blog untuk orang slow

-putat-

charisteas86 said...

Tarawikh berasal dpd perkataan mufrad (tunggal) at-tarwiha yang bermaksud rehat yang menunjukkan satu sementara at tarawih perkataan jamak iaitu lebih dari dua. Bahasa arab pula ada perkataan untuk tunggal, dua dan banyak.

oleh 2, at tarawih yang menunjukkan jamak itu dengan makna tiga kali rehat keatas. Bagi solat tarawih, satu rehat bermaknaempat rakaat dengan dua salam, maka tiga kali rehat bermakna minimum 12 rakaat dengan 3 salam.

Jadinya, sudah sepakat 4 mazhab mengikut pendapat yang muktamad (kelas pertama) mengatakan bahawa solat tarawih 20 rakaat dengan 10 kali salam dan 5 kali rehat.

Satu riwayat yang jelas daripada Umar RA yang menyuruh melakukan solat Tarawih secara BERJEMAAH sebanyak 2o rakaat dan apa yang dilakukan Umar RA adalah dengan kesepakatan sahabat dengan tiada bangkangan daripada Khulafa al Rasyidin.

Jadi mana datangnya lapan rakaat kerana dari segi pengertian dan penggunaan istilah sudah tidak betul. Jika pihak yang mendukung lapan rakaat tetap dengan pendirian, kenapa mereka melakukan solat sunat itu secara berjemaah.

Jika ingin mengambil apa yang dianjurkan Umar RA, ikutlah keselruhannya dengan melakukan sebanyak 20 rakaat seperti dibuat Umar RA. Jangan ambil separu-separuh dan mengatakan bahawa 20 rakaat itu x betul.

Mufti Mesir Syaikh Dr Ali berkata melakukan 20 rakaat tidak salah dan yang buat lebih pun x salah, tetapi yang mengurangkan daripada amalan itu ialah ia tidak dinamakan terawih tetapi qiamulail.

Menurut fatwanya lagi, mereka yang melakukan qiamulali terlepas daripada daripada ganjaran sangat besar yang Allah kurniakan kepada orang yang melakukan Tarawih pada Ramadhan kerana solat malam boleh juga dibuat pada bulan lain tetapi terawih hanya setahun sekali pada ramadhan.


Jd nasihat kepada yang buat lapan, kembali kepada apa yang disepakati ummah dan ketepikan pendapat yang bertentangan dengan apa yang telah disepakati. Dalam enakmen Selangor, fatwa mesti merujuk pendapat yang muktamad daripada mazhab Syafie.

Buku PENJELASAN BILANGAN RAKAAT TARAWIH yang diterbitkan pada 2008 oleh JAKIM turut menyokong pendapat solat Tarawih berjemaah di masjid dengan 23 rakaat termasuk witir lebih afdal daripada lapan rakaat.

Semoga sy dapat amal dan sampaikan..

p/s: mcamana yang x pegi tarawih pula??..hehehehehe..

Peluncur Islam said...

aku nk wat ucapan selamat hari raya kpd member aku berada kat hospital. selamat menjamu selera sehingga menjilat jari. itu pun kalo ade jari leeee.

ucapan ni jugak kpd pakcik hamka. lama x jumpa..nanti datang rumah.. jangan buat tak kenal plak.. datang tu..mak cik aku pesan suruh pakcik hamka bawa duit raya.. anak buah kita ramai ...
ok jumpa di hari raya nanti pakcik..

MARYAM said...

Salam Bro...
da lame gak bace blog bro nie...
macam2 saye belaja...
anyway, sy tgk dari entry dulu ngan skrg ade beza nya....
bro agak serius skrg kan...
huhu...
ape2 pun semoga bro n family sihat2 selalu...
semoga bro dpt bukak lebih bnyk mate mereka2 yang lalai supaye diorg tergerak hati nk menuju jalan ALLAH....

ryina ikhwan said...

aku pun nak join... assalamualaikum.. eh! tak jadi masuk... takut org kata kat aku slow.... hihihi... (ps: aku selalu gak pesan kat suami beli kicap, beli bawang masa tengahari jumaat... tapi suami aku biasanya offkan handset dia...sebab tu aku berani

Anonymous said...

BBB,walaupun mungkin anda slow,kami di sini tetap menyayangi anda sebagai saudara seagama yg ade kalimah LAILAHHA ILLALLAH..yang penting kat sini,bkn laju @ slow,tetapi yg penting semuanya selamat sampai ke destinasi yg ditujui..biar slow asal selamat..woha!

-razman razali-

Anonymous said...

KEPADA HAMKA DAN PENGIKUT HAMKA.AKU NK KORANG BACA JAWAPAN DR USTAZ AZHAR IDRUS ATAUPUN KO BKK JE LAMAN WEB NYE NI.DAH JELAS DH KO MMG JAHIL SBB KO PERTIKAIKN SURAU YG BWT 8..KO X LAYAK CAKAP PASAL AGAMA SBB KO BLEH BAWA KESESATAN

http://www.forum.digitalmukmin.org/viewtopic.php?f=24&t=1911

salam ustaz.harap ustaz sudi jawab

1.apa hukumnya orang yang menentang surau2 yang bwt 8rakaat shja terawikh pd 10mlm terakhir?kata patut bwt 20rakaat..jadi beliau menentang surau2 yang bwt 8 dan sama sekali tidak setuju..katanya ptt bwt 20

2.apa hukumnya orang yang cakap x perlu bwt tazkirah sewaktu berhenti solat terawikh sekejap..katanye baek terus sambung jerk solat terawikh smpi habis..habis terawikh baru kne bwt tazkirah klu nk bwt sngt..betul ke camtu ustaz?

3.apa hukumnya orang yang cakap x perlu cakap pasal politik dan parti di dalam masjid.x perlu cakap isu semasa ttng politik..dan apa hukumnya bila mereka memperlekehkan surau2 yang berceramah tentang politik semasa di dalam masjid.yang mana satu sbnrnye lebih benar..

muga ustaz sudi jawab persoalan ini..trima kasih ustaz

JAWAPAN DARI USTAZ AZHAR IDRUS:

1. Bilangan rakaat teraweh termasuk perkara khilaf yg mana boleh dilakukan dgn 20 rakaat menurut pendpat jumhur ulamak dan harus dikerjakan dgn 8 rakaat menurut sebahagian ulamak. Mengingkari perkara khilaf adalah termasuk perbuatan jahil dgn hukum2 agama.

2. Tidak ada sebarang nas tentang kaifiat melakukan solat taraweh. Yg ada dalam hadith yg saheh ialah Rasulullah saw mengerjakan solat taraweh. Itu sahaja.

Olih itu harus dikerjakan terus sampai selesai dan harus pula dikerjakan dengan berhenti2 samada diselangi dengan tazkirah seperti pada setengah2 masjid dan harus pula di selangi dengan selawat seperti pada setengah masjid. Dan harus pula diselangi dengan tawaf jika diadakan didalam masjidil haram.

Jika nak adakan tazkirah, harus pada permulaan sebelum taraweh dan harus dicelah2 taraweh dan harus pula sesudah selesai taraweh.

Kesemuanya menghasilkan pahala belaka.

3. Masjid bukan sahaja tempat sembahyang tetapi harus diadakan suatu perkara kebaikan yg lain seperti tazkirah, mengajar, ceramah, menyuarah dan seumpamanya.

Tidak salah menyebut isu2 semasa kerana itulah yg diamalkan pada zaman Nabi saw kerana yg demikian itu bolih memberi peringatan kepada manusia samada isu2 semasa itu berkaitan dgn ekonomi, politik atau lainnya dengan syarat dijaga2 adab2 semasa berada didalam masjid.

Tiada lain bg yang tidak suka isu semasa diperdengarkan dimasjid melainkan mereka yang takut kepada kebenaran. Tidaklah takut kepada kebenaran ini melainkan mereka 2 yg berada di pihak yang batil.

wallahua'lam

Anonymous said...

nk kenal sape ustaz azhar idrus taip namanya pastu bkk kt youtube.pakar bahagian fiqah,hadith,alquran dll..slalu2 la dngr ceramahnye..insyarallah korang akan lebih memahami

bakalmayat said...

Abg Hamka, nak tulis 1 kisah sahabat kat sini..boleh ye.Mintak maaf pasal panjang sket..Mungkin saya dan ada pembaca lain dapat ambil iktibar.

Digalakkan untuk membaca kisah ini dengan bersuara..tidak seperti baca di dalam hati..Digalakkan..

HAZRAT ABU TALHAH R.ANHU MEWAKAFKAN TANAH BELIAU KERANA TERLALAI DALAM SOLAH

Suatu ketika Hazrat Abu Talhah r.anhu sedang bersolah dalam kebunnya. Seekor burung telah terbang. Oleh kerana pohon-pohon di kebun itu rendang, burung itu tidak menemui jalan keluar dengan cepat. Burung itu berterbangan ke sana ke mari sambil mencari jalan keluar. Beliau terpandang burung itu. Oleh kerana pandangan itu, tumpuan hatinya beralih kepada burung itu dan mata beliau bergerak menurut burung itu.

Tiba-tiba beliau teringat akan solahnya dan beliau telah terlupa bilangan rakaat yang beliau telah kerjakan pada masa itu. Beliau begitu sedih kerana kebun itulah beliau terkena musibah tersebut yakni terlupa dalam solah. Dengan segera beliau pergi berjumpa Rasulullah SAW dan menceritakan kisah yang sebenarnya, “Disebabkan kebun itu saya terkena musibah yang sedemikian. Oleh kerana itu, saya serahkan kebun itu untuk jalan Allah SWT. Tuan belanjakanlah kebun itu mengikut jalan yang tuan suka.”

Demikian juga telah berlaku pada zaman pemerintahan Hazrat ‘Uthman r.anhu. Seorang sahabat Ansari r.anhu sedang bersolah dalam kebunnya. Pada musim itu buah tamar sedang masak di tandan. Disebabkan buah yang banyak dan berat, tandan-tandan itu tunduk ke bawah. Beliau telah terpandang tandan-tandan itu. Beliau gembira melihat tandan-tandan yang dipenuhi buah sehingga menyebabkan hatinya tertumpu kepada tandan-tandan itu.

Oleh kerana itu, beliau tidak ingat lagi bilangan rakaat yang telah berlalu. Kesedihan dan kerunsingan beliau begitu hebat sekali lalu beliau telah membuat keputusan nekad bahawa kebun itu tidak boleh dimilikinya lagi. Kebun itu telah menyebabkan musibah yang sedemikian menimpa ke atas beliau. Oleh sebab itu, beliau telah berjumpa Hazrat ‘Uthman r.anhu. Setiba di sana beliau pun berkata, “Saya ingin membelanjakan kebun ini di jalan Allah SWT. Lakukanlah apa-apa yang tuan suka.”

Hazrat ‘Uthman r.anhu telah membelanjakan kebun itu dengan harga lima puluh ribu dirham dan membelanjakan wang itu untuk kerja-kerja agama.[Muwatto’ Imam Malik]

Keterangan:
Inilah tahap keimanan para sahabat r.anhum. Apabila terlalai dalam amalan yang begitu penting seperti solah, dengan segera mereka menyedekahkan kebun yang berharga lima puluh ribu dirham.
Hazrat Syah Waliullah Dehlawi rah. menulis dalam kitab beliau al-Qaulul Jamil bahawa berdasarkan amalan salafussolehin, ahli tasawwuf mementingkan ketaatan kepada Allah SWT lebih daripada segala sesuatu yang lain. Oleh kerana itulah para sahabat r.anhum begitu malu apabila tumpuan hati mereka telah beralih sedikit kepada perkara lain.

[Dipetik daripada kitab Fadhilat Amal karangan Shaikhul Hadith Hazrat Maulana Muhammad Zakariya rahmatullahi’alaih bab Kisah-kisah Para Sahabat di bawah tajuk ‘Keghairahan Mendirikan Solah serta Khusyuk dan Khuduk Dalam Solah – muka surat 80-81]

Anonymous said...

salam
Jazakallah pada Hamka kerana tulis
N3 yang menafaat...teruskanusaha.
Biasa la pada yangslow tu memang susah nak terima macam saya dulu tapi hidayah telah ubah segalanya

Anonymous said...

KEPADA HAMKA DAN PENGIKUT HAMKA.AKU NK KORANG BACA JAWAPAN DR USTAZ AZHAR IDRUS ATAUPUN KO BKK JE LAMAN WEB NYE NI.DAH JELAS DH KO MMG JAHIL SBB KO PERTIKAIKN SURAU YG BWT 8..KO X LAYAK CAKAP PASAL AGAMA SBB KO BLEH BAWA KESESATAN

http://www.forum.digitalmukmin.org/viewtopic.php?f=24&t=1911

salam ustaz.harap ustaz sudi jawab

1.apa hukumnya orang yang menentang surau2 yang bwt 8rakaat shja terawikh pd 10mlm terakhir?kata patut bwt 20rakaat..jadi beliau menentang surau2 yang bwt 8 dan sama sekali tidak setuju..katanya ptt bwt 20

2.apa hukumnya orang yang cakap x perlu bwt tazkirah sewaktu berhenti solat terawikh sekejap..katanye baek terus sambung jerk solat terawikh smpi habis..habis terawikh baru kne bwt tazkirah klu nk bwt sngt..betul ke camtu ustaz?

3.apa hukumnya orang yang cakap x perlu cakap pasal politik dan parti di dalam masjid.x perlu cakap isu semasa ttng politik..dan apa hukumnya bila mereka memperlekehkan surau2 yang berceramah tentang politik semasa di dalam masjid.yang mana satu sbnrnye lebih benar..

muga ustaz sudi jawab persoalan ini..trima kasih ustaz

JAWAPAN DARI USTAZ AZHAR IDRUS:

1. Bilangan rakaat teraweh termasuk perkara khilaf yg mana boleh dilakukan dgn 20 rakaat menurut pendpat jumhur ulamak dan harus dikerjakan dgn 8 rakaat menurut sebahagian ulamak. Mengingkari perkara khilaf adalah termasuk perbuatan jahil dgn hukum2 agama.

2. Tidak ada sebarang nas tentang kaifiat melakukan solat taraweh. Yg ada dalam hadith yg saheh ialah Rasulullah saw mengerjakan solat taraweh. Itu sahaja.

Olih itu harus dikerjakan terus sampai selesai dan harus pula dikerjakan dengan berhenti2 samada diselangi dengan tazkirah seperti pada setengah2 masjid dan harus pula di selangi dengan selawat seperti pada setengah masjid. Dan harus pula diselangi dengan tawaf jika diadakan didalam masjidil haram.

Jika nak adakan tazkirah, harus pada permulaan sebelum taraweh dan harus dicelah2 taraweh dan harus pula sesudah selesai taraweh.

Kesemuanya menghasilkan pahala belaka.

3. Masjid bukan sahaja tempat sembahyang tetapi harus diadakan suatu perkara kebaikan yg lain seperti tazkirah, mengajar, ceramah, menyuarah dan seumpamanya.

Tidak salah menyebut isu2 semasa kerana itulah yg diamalkan pada zaman Nabi saw kerana yg demikian itu bolih memberi peringatan kepada manusia samada isu2 semasa itu berkaitan dgn ekonomi, politik atau lainnya dengan syarat dijaga2 adab2 semasa berada didalam masjid.

Tiada lain bg yang tidak suka isu semasa diperdengarkan dimasjid melainkan mereka yang takut kepada kebenaran. Tidaklah takut kepada kebenaran ini melainkan mereka 2 yg berada di pihak yang batil.

wallahua'lam

Anonymous said...

la..ade lg anonymous ni rupenye..kesian..makin hamka x layan,makin menjadi2 lak dia..tp x kisah la,terhibur gak aku dgnnye kerana kesungguhannye nk menunjukkan kesesatan orang..insyaallah aku xkan terkesan..woha!

-razman razali-

Anonymous said...

biar berakal..
tapi mengakal-akal

-huh akai ada ka?

-faiz

Anonymous said...

biar berakal..
tapi mengakal-akal

-huh akai ada ka?

-faiz

Anonymous said...

dah la woi nk tazkirah kt penyokong fanatik hamka.diorng x kn trima pndpt korang pnye walaupun ak pk korang betul.ak pun mls layan dh.ak just nk nasiht kt anyms plak.hehe..dah2 la..x de maknanye nk buktikn..kn dh g tau.bknnye diorng nk trima pun.ko rse klu ko takzirah kt penyokong ayah pin agak2 diorng dngr x ckp ko.mesti x kn..so sama jela..ak pun sokong ko sbnrnye slps ak bce pndpt ustaz azhar idrus.lg pun ak knl dia.tp stop2 la..buang masa je-

Anonymous said...

salam semua...

bukankah yang benar itu datang dari Allah dan yang salah/lemah itu datang dari 'kejahilan' diri sendiri...

gunakan akal untuk menilai bukan untuk menghina...

..berpesan-pesan dengan kebenaran, berpesan-pesan dengan kesabaran..

-putat-

Lelaki dari arah timur said...

Anonymous BBB,

Dah topik lain lar..kalau kau naik lori berjenama Daihatsu, takkan kau nak parking kat tempat motor. Kau kena 'jaga hati' kakak2, adik2, abg2, makcik2 & pakcik2 yg nak parkingkan motornya di tempat yg sepatutnya.

Mcmna aku nak 'sejuk'kan kau punya slow ke'lava'aan yg panas ini? Bikin bimbang juga kau ni, lava itu sudah mengalir ke tempat lain.

Ahmad Syahril said...

SALAM ALAIK & SALAM RAMADHAN...

MAAF GANGGU... CUMA NAK TANYA SKET... MOGA DPT DIBANTU SBB SAYA NI AGAK KURANG ILMU... MAKLUMLAH RAMADHAN DAH NAK ABIS NI... NAK PULUN SISA2 YG ADA...

(1) APAKAH RAHSIA ANDA YANG BERKENAAN BEGITU ISTIQAMAH DALAM BERBANTAH-BANTAH INI??? MINTA KONGSI SKET "KEBAIKAN2" SEMUA NI...

(2) DALAM BERDAKWAH (TERMASUKLAH BAGI TAZKIRAH) NI... MESTI DGN AYAT MENGHINA DAN MENCERCA KE?

(3) KALAU ORG ADA WAT KESALAHAN... ADAKAH KITA NI "WAJIB" TOLAK SEMUA KEBAIKAN LAIN YG ORG TU BWK? "HARAM" TERIMA NASIHAT ATAU KENYATAAN ORG TU SEPANJANG HAYAT DIA...

CONTOHNYA:
KALO DIA TERSILAP CKP PEGANG NAJIS BATAL WUDHUK... SO BILA DIA KATA NABI MUHAMMAD SAW TU NABI TERAKHIR... KITA "WAJIB" TOLAK KATA2 ORG TU KA???

(4) KALO ORG DAH BUAT SALAH... ADAKAH KITA "WAJIB" CERCA DAN PUKUL DIA HABIS2AN DGN PENUH EMOSI SAMPAI BERJAM2 TAIP KOMEN...SIAP ADA PUKUL 6 PAGI LAGI (MUNGKIN MENAIP KOMEN SAMBIL SOLAT SUBUH BERJEMAAH)... MAKA DGN CERCAAN DAN HINAAN TU BLEH BWK ORG2 YG TERSALAH NI KE JALAN YG BENAR???

(5) ADAKAH KAMU (ORG YG SUKA BERBANTAH2) BILA BUAT SALAH... KAMU SUKA ORG NASIHAT KAMU SECARA
MARAH2... HINA2... CERCA2... CKP SESAT LAA APA LAA... DGN CARA INI ADAKAH KAMU AKAN JADI INSAN YG LEBIH BAIK???

DEMIKIAN SOALAN2 SAYA... MAAFLAH SEKIRANYA SOALAN SAYA NI TAK SEHEBAT SOALAN2 SAUDARA2 PEMBANTAH INI... KALO BLEH BIARLAH SAMA2 KITA MENGHAYATI RAMADHAN YG MASIH ADA NI...

P/S:JGN TINGGAL DAKU...

Anonymous said...

Selain itu kita dapati bahawa ulama tidak sepakat di dalam mewajibkan penyertaan individu Islam di dalam Sistem Demokrasi Kepartian sebagaimana yang ada di hari ini.. Malah ada ulama mengharamkan Sistem Demokrasi Kepartian ini. Kata mereka Sistem Demokrasi Kepartian yang diamalkan sekarang ini bertentangan dengan Sistem Syura yang ada di dalam Islam. Beberapa ulama terkenal yang menolak sistem ini antaranya Syeikh Fathi Yakan sebagaimana di dalam kitab beliau “ Musykilatud Dakwah Wad Dai’yah” halaman : 132 -135. Juga Syeikh Abu Urwah Al-Lubnani melalui kitab beliau “Al-Abjadiyyat” halaman 101 -103 pada tajuk “Al Mabdaiyah Wal Marhaliyyah Fil A’malil Islami”. Selain itu Syeikh Abul Hassan Ali Nadwi Al Hassani pula menyatakan perkara yang sama di dalam beberapa kitab beliau antaranya “Ilal Islami Min Jadid” halaman 107 dan 161. Beliau ini juga menyatakan Kerajaan Islam (Politik Islam) bukan impian, bukan matlamat dan juga bukan perbualan harian Nabi saw dan Para Sahabat rahum.

dipetik dari http://hambalialorstari.blogspot.com/2009/03/politik-vs-syura.html

So, jelas sekali Ustaz Azhar Idrus ni berbeza pendapat dgn ulama2 yg memperjuangkan sistem syura.

"Kerajaan Islam (Politik Islam) bukan impian, bukan matlamat dan juga bukan perbualan harian Nabi saw dan Para Sahabat rahum"

Bab terawih 8 ke 20 tu, penerangan Ust Azhar Idrus mmg benar. Wpun aku tak sependapat dgn dia ttg 'politik' tapi aku tetap bersetuju dgn dia ttg penerangan itu.

Tapi tak semua org nk dgr 'perbualan harian politik' pihak tertentu semasa berterawih...apatah lagi org yg nk berterawih 20 tak dapat hanya dsbbkn terpaksa dgr 'perbualan harian politik' tu...
Maka lari lah org tu ke tempat lain sambil mengutuk2 krn tiada sifat hikmah lagi....
Itulah kisahnya...

Anonymous...
Terimalah hakikat bahawa tak semua org nk perjuangkan Islam cara parti kamu...

http://hambalialorstari.blogspot.com/2008/11/mengapa-tidak-mengambil-bahagian.html

http://hambalialorstari.blogspot.com/2008/11/mengapa-tidak-mengambil-bahagian_06.html

http://hambalialorstari.blogspot.com/2009/03/politik-vs-syura.html

Anonymous said...

salam,

putat, yang baik tu dari ALLAH dan yang buruk tu pun dari ALLAH asbab kelemahan diri kita sendiri..makhluk x dak kuasa nk datangkan apa2 keburukan rite?jgn marah haaa..

-petot-

Kunang-Kunang said...

Terima kasih.

Dapat pengajaran baru dari entri terbaru saudara ni.

k hanim

Anonymous said...

jom la kita sume sama2 doakan anonymous & yg lelain dpt hidayah.dlm hati dia ada ALLAH.ALLAH pasti muliakn dia dgn syurga paling kecik pun 10 kali dunia.

sesungguhnya makhluk x mmpu bg dia paham sbb hati dia & hati2 kita smua dlm genggaman ALLAH.yg penting syukurlah ALLAH dh bg kita paham.

nabi s.a.w. dakwah abi talib bersungguh2 & berdoa ALLAH ampunkn dosa dia tp ALLAH jwb dlm al quran hidayah tu milik ALLAH (klu x salah ada dlm muntakhab hadith)so teruskn dakwah illALLAH ikut sunnah.

-petot-

Anonymous said...

hehehe...

aku sangka blog ni tempat LAJU... bukan SLOW...

no hal petot...

salam ramadhan

-putat-

Nasir_Penang said...

Kepada geng slow yang dah pecah belahkan umat islam tak payah la nak marah2 dan berfatwa2 sangat....amal itu yang penting....dalam hati anda penuh dengan marah....dendam.....so nabi tak ajaq semua ini pada umatnya.....jadi kepada yang slow2 tu kalu nak teruskan.....teruskan ajelah jangan nak kacau org lain.....ya Allah berilah hidayah kepada semua umat manusia agar mentaati mu dan ikut cara hidup baginda SAW.

Anonymous said...

Haha...

http://parkchick.blogspot.com/2009/09/mamat-syurga-dan-dot3.html

kalu geng slow bc blog ni lagik ar dorg tak paham lgsg...

Errr...kalu hamka baca pun maybe tak paham gak kot...

Sbb ak pun mula2 tak paham...

speed FAST sangat...

Terlalu tersirat...

Dinasihatkan bc 2-3 kali baru bg komen...

~pejuang siber~

bakalmayat said...

Kalau aku, mase solat x bawak henset. Senang. Kalau bawak pun aku silent+no vibrate. Psl kalau vibrate pn boleh ganggu solat jugak.

Mne abg azhar..slalu dia dh komen. Aku rasa msti dia bizi..

amin007 said...

dalam label kicap kipas udang,
dia ada tulis ada banyak binatang-binatang yang suka kepada kicap tersebut

tapi dia orang lupa nak tambah satu jenis kumpulan orang yang suka kepada kicap walaupun ketika keluar 3 hari ker 40 hari ker. 4 bulan tak tahu sama ada dia orang bagi bawak tak hehehe.

bab bunyi-bunyian pada handset tu, biasanya sebelum solat aku minta kepada Allah jangan laa ada panggilan ker sms yang masuk. apa pun Allah berkuasa atas segala sesuatu

dkama said...

Tolong abaikan sebarang SMS dari syaitan... PEACE...

...antikapel... said...

salam...
haha...agak klakar gak entry kali ni...
kadang terfikir...
kenapa, bile kwan sms kite, cepat2 nak balas?
lagi2 kalo awek ataw pakwe, xde kredit cepat2 p topup...
tp bile ALLAh 'sms' kiter suh p solat...
bnyak tol alasan kan?
hoho...aku pon cm 2 gak...
salam ramadhan...

nak dekat raye...smoga iabadah puasa kita ni akan diterima ALLAH...
aaminn...

slamat hari raya aidilfitri...
maaf zahir batin

Anonymous said...

salam..

SMS dari Hamka:
Datang lah rumah, sempena raya Woha!

Hamka said...

-putat-

Kalau nak komen perkara yang lain dari tajuk, silalah email.., baru tak slow.
:)

--------
charisteas86

kau salah tajuk ni..., oh ye, kau dah betulkan dengan reply pada tajuk yang betul, bagus

------------
Peluncur Islam

Eh, kita sedara ke? Email sikit..

---------------
MARYAM

Apa salahnya di akhir ramdadhan, aku serius sikit..

He he

---------------
ryina ikhwan

kirim salam kat suami..

------------
-razman razali-

Kalau slow, jangan ikut lorong kanan, menyusahkan orang, betul tak?

-------------
bakalmayat

aku dah tulis jugak kisah ni dulu dalam satu entry, lupa tajuk..
terima kasih berkongsi cerita.

-------------
Faiz

Bermadahlah pulak..

----------
Lelaki dari arah timur

Aku dah suruh orang slow email aku jika tak puas hati, tapi mereka tak paham.., nak jugak komen kat sini, akupun takde masa nak delete, dan kesian jugak nak delete sebab mereka dah korbankan baki hayat mereka baca blog aku, dan hanya dapat keburukkan, kasihan sungguh..

-------------
Ahmad Syahril

: ) soalan yang tak perlu pada jawapan.

-------------
-petot-

Ada nama petot pulak.., janji bahagia.

-----------------
Kunang-Kunang

Sama sama kak hanim,

----------------
Nasir_Penang

Diorang tak berhenti lagi komen kat entry yang lepas, tapi aku puji jugaklah pengkomen tu sebab dia kutuk aku seorang jer.., tak libatkan kerajaan, parti atau mana mana pergerakan so call Islamic, bagus!
Kutuklah aku seorang, lagi bagus dalam email.., alah bias tegal biasa, hari hari dah kena puji, di akhir 10 ramdahan kena keji, ok gak, satu pendidikan yang bagus.
Tahniah!

---------------
~pejuang siber~

Yang aku paham, monyet makan pisang.

-----------------
bakalmayat

Abang azhar dan masuk khemah iktikaf kot..

---------------
amin007

pagi tadi waktu sahur, kicap habis, bersedialah aku untuk terima sms bila bila masa dari sekarang, woha!

--------------
dkama

PEACE... dalam maksud kau, orang slow tak paham ni..

------------------
...antikapel...

Mana boleh agak kelakar? Bukankah aku dah lama kelakar, kenapa baru hari ni kamu ketawakan aku? Bukankah kita semua akan jadi mayat?
(lagi soalan yang orang slow tak paham)

---------------
SMS dari Hamka:

Datang lah rumah, sempena raya, email dulu ok..

KNizam said...

selamat hari raya aidilfitri 1430h
maaf zahir batin

Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
Suasana hari raya walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa

Hamka said...

Aku jugak nak ucapkan selamat hari raya, mintak maaf dari entry pertama sehingalah entry terkini..

SELAMAT MENYABUL LAILATUL JAEZAH!

k u c e n g said...

kicap kipas udang lemak manis.aish,sedap2.

sms said...

jika semua rumah guna kicap kipas udang... laku wooo...

nenek aku kata tak nak makan kicap kipas udang, katanya tak boleh makan udang???

rendang udang sedap juga.

-- nak tunggu dapat sms yang syahdu di aidilfitri, kerana ramadan dah berlalu dan budaya kemaafan dialu..

slmat hari raya... rendang udang masak kicap.

cucujabbar said...

wahahahahhahaha.. entry yg menggeletek hati dan perasaan tapi ada maknaaa...

salam aidilfitri utk semua..

istimewanya ramadhan sbb kita boleh mintak ampun kpd Allah tanpa gangguan syaitan, mudah2an dosa2 kita terampun hendaknya insyaAllah.. dan istimewanya Syawal sbb kita boleh mintak ampun kat sumer manusia tanpa dilabel buang tebiat.. mudah2an kita diampunkan dan mengampunkan dgn seikhlas2nya insyaAllah...

Anonymous said...

Selamat Menyambut Syawal...

Moga ibadah terus subur...

Maaf atas segala kesalahan...

-putat-

Hasbullah Salih said...

kepada sms,

sebenarnya kicap tamin label putih tu lebih power dari kipas udang.

coba sbotol tengok...hehe

Anonymous said...

Hamka:SELAMAT MENYAmBUt LAILATUL JAEZAH!

emm.. nak doa ape ye kt Allah..
rasa2.. dapat lagikah bernafas ramadhan akan datang?..wuawua

Zeiful said...

Assalamualikum ustaz..

saya ingin bertanya tebtang jemaah tabligh..boleh ustaz terengkan serba sedikit tentang jemaag tabligh. terima kasih

.......................

w.salam

Jemaah tabligh yang sedia maklum itu adalah salah satu dari ribuan jemaah2 Islam yang memberikan tumpuan atas uasaha2 dakwah dibumi Allah ini. Jemaah yang berpusat di india ini disertai oleh ratusan ribu umat islam diseluruh dunia.

Apa yang elok tentang jemaah tabligh ini ialah kerja2 berdakwah mengajak manusia menunaikan solat dan melakukan amalan2 sunnah yang mana kebanyakan manusia Islam hari ini semakin melupakannya.

Cuma perlu diberi perhatian pada apa yang berlaku pada jemaah tabligh yg ada pada zaman ini telah sedikit lari dari segi perjalannya jika dibandingkan dengan zaman awal ianya ditubuhkan.

Jemaah tabligh pada zaman penubuhannya sangat mementingkan dua perkara dalam gerakan mereka yaitu menuntut ilmu dan berjihad.

Lihatlah kisah bagaimana Maulana Mohd Zakaria dan Maulana Mohd Yunus bertungkus lumus belajar ilmu agama sehingga menjadi ulamak dan perjuangan mereka menentang kebatilan tanpa takut kepada sesiapa.

Jemaah yang ada pada hari ini telah meninggalkan dua asas penting dalam gerakan tabligh ini dimana mereka kurang gemar menuntut ilmu dengan bersungguh dan ramai pula yang meninggalkan jihad yang mana kedua perkara ini adalah sunnah Nabi saw yang sangat tinggi nilainya disis Allah swt.

Begitu juga dengan nahi munkar agak kurang dipraktikkan padahal amar ma'ruf itu tidak boleh dipisahkan sama sekali denga nahi munkar kerana keduanya inilah yang menjadikan para sahabht r.a. sebagai umat terbaik yag pernah wujud dikalangan umat manusia.

wallahua'lam

Zeiful said...

yang aku post tu soklan orang tanye kat ustaz azhar sal jemaah tabligh. Trus terang, ak orang PAS. Tapi skarang ni ak cukup10000 keliru mana satu fikrah yg btul..saudara Hamka tlg doakan ak tkut2 doa ko makbul.. pd yg len2, kalu sesaper die mmg fasih,alim n mahir bab fikrah n fikrah die mmgg sahihah, help me!!!!

Lelaki dari arah timur said...

to Zeiful,

Doa dan istiqarah, InsyaAllah Allah tunjukkan jalan terbaik.

Baca beberapa artikel di sini..
http://usahadawah.com/category/komentar-fatwa-salafi/

Untuk belajar usaha dakwah&tabligh ini, tidak dapat tidak kena luangkan masa. Belajar2 korbankan diri, harta dan masa. Seorang ustaz yg biasa mengajar kuliah di masjid.. setelah terjun dgn usaha dakwah ini, isterinya berkata setelah ustaz balik dari khuruj, "berapa duit habis"? berlainan sebelum itu yg mana isterinya akan tanya berapa imbuhan RM dapat selepas balik dr kuliah mengajar.

Hamka said...

k u c e n g

kau suka kicap, cuba kau baca kat botol tu, apa dia tulis?, kicap jugak di sukai oleh semut dan serangga..

woha!

----------
sms

ada mazhab yang tak boleh makan udang, mazhab syafee, boleh.., no problem..

-----------
cucujabbar

istimewanya ramadhan sebab kita boleh solat jemaah, solat sunnat, qiamulai, tidut masjid tanpa di tuduh sesat gila dan sebagainya, dan istimewanya Syawal sebab kita boleh buat ziarah rumah ke rumah tanpa di tuduh sesat gila dan sebagainya

kan?

------------
-putat-

Samolah kita.

-----------
Zeiful

Bagi lelaki, Kalau suka hisap rokok, jangan Tanya hokum merokok pada ustaz yang suka hisap rokok.., dan bagi perempuan, kalau tak suka hisap kemaluan suami, jangan tanya hokum menghisap kepada ustazah yang tak suka oral seks… harap maklum.

Ps: ustaz Azhar Idrus tolong jawab, kenapa suka sebar cerita tanpa usul periksa, bukankah ada hadith yang mengatakan cukuplah seorang dikatakan pendusta apabila menyebarkan berita tanpa usul periksa..

---------------
Lelaki dari arah timur

Ada sorang ustaz yang berdoa setiap malam:-

“Ya Allah, jika gerakan dakwah ini tidak benar, hancurkan lah mereka, tapi jika mereka benar, pilihlah aku bersama mereka”

Dan sekarang, ustaz tu aktif berdakwah bersama gerakan so call tabligh..

Selamat berdoa!
----------

selamat hari raya!

limaumaniss said...

alamak...dah telepas baca...dah raya dah n i pon....hmm..selamat hari raya Hamka..

zarzh said...

Selamat Hari Raya saya ucapkan, taqabbal minna wa minkum wa jamian muslimin, semoga diterima segala amalan kita....maaf zahir dan batin.

aku mmg naif said...

slmt hr raye en hamka dan sekeluarge.. maaf zahir&batin

ana said...

ahaha...
gaya bahasa lawak, namun mampu memberi erti serta nasihat yg masuk ke dalam hati.

semoga para isteri mengingatinya..

=)

Pontianak Degil said...

Ramai yang tak tahu maksud apa yang dia baca dalam solat tu. Macam mana la nak sampai SMS tu kat Allah. Pesan kat diri sendiri gak.

nurekin said...

loh..pnjang nya komen..ana yg keberapa dah tah nih..ape isu yg panas sgt nih

ha,ah lah bro hamka
jgnlah
vibrate
jgnlah marah istei tuh
hhehee

aishah_conteng_je said...

haha..bawang~

salam syawal encik hamka~

dodol hitam said...

aku pernah ditanya... dapat ke apa yg didoakannya. aku rasa permintaannya tak sesuai. aku jawab Allah dengar dan akan kabulkan dengan pelbagai cara. jangan ragu berdoa.

seperti kita hantar mesej dan tidak dijawab, bukan bererti dia tak dapat. cuma permintaan tu dalam pertimbangan. jadi mintalah yg terbaik.

andai tak dapat, tak perlu buruk sangka. mungkin cara dan masa tu kurang tepat.

jangan hanya meminta, tapi memberi setulus hati.

- hamka, nak duit raya.

Anonymous said...

Assalamualaikom ... Marilah kita sedekahkan Alfatihah kepada ibu Hamka yg telah kembali ke rahmatullah subuh tadi ... ALFATIHAH

Faizal Rahman said...

Takziah dan Al-Fatihah

Ladyship Atie said...

hidup wanita!(:

aishah_conteng_je said...

T_T

takziah
alfatihah~

abu firdaus said...

Salam Takziah...
Al-Fatihah...semoga rohnya bersama-sama orang-orang yang beriman.

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Pasal kicap pun nak kepoh. Kalau sudah tahu tak mahu diSMSkan semasa pergi ke surau. Jangan bawa handphone. Tinggalkan saja di rumah. Jangan peningkan kepala, banyak masalah lain yang perlu difikirkan. Fikir fikirkanlah.

Anonymous said...

Anonymous, aku cadangkan ko baca la doa ni...bagi menyelamatkan semua pihak...

“Ya Allah, jika blog Hamka ini membawa pekara yang Haq, Engkau bagilah hidayat kepada anonymous di atas untuk memahami blog ini...

...tapi jika blog Hamka ini membawa pekara yang bathil, Engkau tutuplah blog Hamka ini”

Tak payah la ko bagi komen2 yg SLOW...

Dari menganggu blog org, wat la blog sendiri...

Fikir-fikirkanlah...

~Pejuang Siber~

anti-blog said...

to Anonymous, aku bukanlah pengikut setia blog hamka nie.. tapi klu org baca komen ko.. diorang pun leh pikir , apalaaahh masalah sebenar anonymous nie..... mcm kesian lak. Tekanan perasaan ker?? huhuh.. jgn mare..

zuhairirani said...

Zeiful..

Nak buat amalan masjid ni bukannya bermakna tuan kena tinggalkan sokongan pada PAS etc.

Cuma bila tiba masa untuk buat 5 amal, kenalah patuhi adab2 nyer dan istiqamah..

Kita tak perlu tinggalkan keperluan kita sebagai guru, engineer dsb untuk jadi ahli mesjid, kan? :)

Nak baguih lagi, istikharah dgn Allah minta petunjuk...

Cermin said...

AL FATIHAH...

charisteas86 said...

takziah to bro hamka..bangsat to anonymous..

Anonymous said...

Tak baik caci mencaci...
Malaikat lari...
Kita yg rugi...
Doalah utk diri...
Dan ummat ini...
Salam Aidilfitri...

~mokhtar~

p/s: Yang pergi takkan kembali...
Kita mcm mana pulak ni...
Al-Fatihah buat arwah...

umie safwais said...

salam buat semua....
"selamat hari raya & maaf zahir batin bg yg mengenali"

semoga amalan kita dibulan yg penuh mulia ini diterima Allah hendaknya...

sama2lah kita bersyukur padanya atas setiap pemberian rahimNya... selagi sempat sebelum kita terlewat mensyukurinya dan kehilangannya...

buat semua teman dimohon agar sudi menghadiahkan Alfatihah buat mereka disekeliling saya yang telah pergi menghadapNya...

ALLAHYARHAMAH FADILAH MOHAMED, AYAHNDA HASHIM, TAN SRI MOHAMED B YAHYA dan juga buat bonda kepada Sis nazif & kereta mayat...
Alfatihah.............

hamba said...

ALFATIHAH..............

Ahmad Syahril said...

maaf sy nak mencelah sket...

khas saudara/i anonymous...

sy ingin mewakili komentar2 di sini (sbnrnya tak layak pun)... maafkan kami sekiranya ada kata2 kami yg mbuat anda kecil hati atau membuatkan anda kurang bpuas hati... sy mohon sgt2 kpd anda agar dpt berhenti perbalahan ini... hentikan cerca... hentikan amarah... hentikan sengketa... hentikan panggilan sesat... dsbnya...

perdebatan dan berbantah2 cmni takkan bawa kita dekat kpd Allah... tapi makin jauh... makin tinggi emosi berbanding rasional... risau Allah makin murka dgn kita...

saudara/i anonymous... pemilik blog ni dan juga para pembaca yg lain semuanya hanya manusia... tiada yg maksum... kadang kala ada membuat silap dlm mberi pdpt... alhamdulillah anda berusaha utk menegur... terima kasih... ANDA MERUPAKAN SAUDARA ISLAM YANG BAIK...

namun pada pdpt sy... adalah lebih elok lg jika anda mgunakan pdekatan yg lebih bhikmah utk menegur... elakkan kata2 keras... yg boleh mlukakan hati... mungkin ada sebahagian yg anda perkatakan itu betul... namun... bukan begini caranya... siapa yg dpt menerima nasihat kalo anda menggunakan ayat menekan dan menghina...

pd pmbacaan sy... penulis blog ini tidaklah sehingga berlagak seperti ulama, menentang ulama, dsbnya... sy pun tak pasti... mungkin gaya penyampaiannya kurang sesuai dgn anda... atau anda membacanya dgn intonasi yg kurang tepat...

menulis tentang agama tidak salah... sebenarnya amaklah baik... lebih2 lagi kalo utk ingat-mengingati bahawa Allah tuhan sekalian Allah dan kita hnya hamba... tak perlulah menunggu ilmu dah capai tahap ulama baru nak berckp tentang iman dan takwa...

sy agak sukar utk menjelaskan dlm penulisan ini kerana sy lebih gemar berbicara... maafkan sy andai ada terkasar bahasa... diharapkan agar perbalahan ini dpt ditamatkan... rugi sgt2 kita umat Islam ni kalo terus berbalah...

p/s: maaf tulisan agak bercelaru kerana mengalami sakit kepala... tetapi entah kenapa hati ini rasa ingin juga memberi komen di sini...

Ahmad Syahril said...

kpd para pembaca yg tidak bersetuju dgn anonymous...

harap tuan2 sekalian juga dpt berhenti dari perbalahan ini... risau dia makin rasa tercabar dan makin membalas dan makin mudah utk syaitan menguasai dirinya... sy seru agar JGNLAH MENJADI PEMBANTU SYAITAN UTK MEROSAKKAN SAUDARA KITA...

tgklaa... sudah sekian lama dia masih lg tidak berhenti lg dari membalas hingga sudah keluar kata2 kesat... tanya pada diri kita... kalo kita tidak membalas... atau cuba menerangkan dgn secara berhikmah... adakah dia kan melenting seperti skrg???

hentikan menghina dgn perkataan SLOW... hentikan hinaan secara sinis atau sbgainya... bimbing laa dia secara hikmah... moga dia dpt memahami penyampaian blog ini...

sy sendiri amat suka membaca blog keretamayat ini... namun agak kecewa dgn keadaan ini...

sy dpt hidu ramai di kalangan pembaca ini merupakan pejuang dakwah... bayangkan sekiranya Nabi saw. turut membaca komen2 anda... rasa2 adakah baginda akan bersabda bahawa baginda redha dgn cara anda (bukan semua)???

sy bersangka baik pada semua... bahawa niat anda baik utk menegur... cuma diharap cara teguran dpt diubah agar lebih berhikmah... agar saudara/i anonymous makin dekat pada Allah bukan makin jauh...

sekian sahaja... ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa...

p/s: ini cuma pdgn peribadi... tiada paksaan utk menerimanya... sekiranya ingin terima... silakan... sekiranya tidak... sila jauhi berbantah-bantah... Jazakallah khairan...

Anonymous said...

selamat tinggal pada semua....
pergi x kembali lagi.....

alfatihah

alfindani said...

Salaam.
Aku doakan ko sihat Hamka. dah lama tak menjengah kat sini. Semenjak listed kt tranungkite.net makin meriah blog ni nampaknya.Heh!
Makin sibuk le ko nk mereply komen2.Anyway, jgn sampai pemandu keretamayat sendiri terlupa destinasi dah le. Heh!
"sahabatmu adalah yang mengingatkanmu di kala engkau lupa dan menasihatimu dikala engkau alpa" ;)-Abu Muhammad.

zaza said...

assalamualaikum hamka.. nak iklan jap.. heheh

sape nak kitab hayatus sahabah karangan maulana ilyas rah. ada 3 jilid semuanya versi bahasa inggeris hubungi ana 012-6638376. harga RM120 post percuma.. ade satu jilid je..

zaza said...

pembetulan..

assalamualaikum hamka.. nak iklan jap.. heheh

sape nak kitab hayatus sahabah karangan maulana ilyas rah. ada 3 jilid semuanya versi bahasa inggeris hubungi ana 012-6638376. harga RM120 post percuma.. ade satu UNIT je.

Anonymous said...

Err...zaza...

bukan maulana Yusuf yg tulis ke yg 3 jilid tebal tuh...?

~mokh~

Anonymous said...

salam

al-fatihah buat bonda hamka..moga rohnya ditempatkan bersama orang2 beriman..

cukuplah kita berbantah-bantah, kepada pengkritik/pemuji , buatlah apa yang difikirkan sesuai..kerana itu adalah HAK anda dan kerana itu juga adalah cermin diri anda...

janganlah kita mengkritik utk kepuasan diri tapi buatlah cadangan/komen lillahhitaala...

dan, inilah kehebatan bersuara dengan kebenaran, akan terlihatlah kejahilan...

p/s : tak sangka gak , ada yang tak SLOW tapi balas komen macam orang SLOW

-putat-

Ahmad Syahril said...

takziah utk saudara hamka dan keluarga... semoga roh ibu saudara mendapat yg mulia di sisi Allah bersama golongan yg beriman...

to putat...
:) peace... no war... salam syawal...

p/s: maaflah kalo komen mcm org SLOW... takut kalo FAST sgt... kurg cekap... takut btambah dosa... takut Allah murka...

charisteas86 said...

hm..ade ke aras petunjuk utk org slow?

Anonymous said...

kepada Ahmad Syahril..
aku menerima teguran dan sarananmu itu dgn baik..
kepada nony..
mintak maap la kalau aku panggil ko slow..senang2 dtg le beraya ke umah..woha!

-razman razali-

Anonymous said...

aku sedarlah aku slow, tapi bila orang kata aku slow rasa nak tengkeh je dia tu.

-tiada kena mengena

Farah Zafirah said...

hebat..tunduk berfikir saya seketika ini....besar keagungan Allah s.w.t

Hamka said...

terima kasih ucap takziah, sedekah Al fatihah dan sebagainya..

yang pergi tak kembali lagi, yang kembali akn pergi pulak..

selamat hari raya enam, dah start posa belum?, aku dah tak banyak dah, tingggal 6 hari lagi.

Ps; maaf tak dapat jawab semua komen.

Hamka said...

maaf tak dapat jawab semua komen dan email..

aku nak ucap terima kasih kepada semua yang ucap takziah dan sedekah Al fatihah..

yang pergi tak kembali lagi, tapi yang kembali(dari tapak kubur) akan pergi pulak, kereta mayat sentiasa di servis..

selamat hari raya enam!

ASALAMULAIKUM!

Hamka said...

eh terpost dua kali.., ok, wasalam, jumpa di next entry.

:)

azharjaafar said...

Ho.. ho.. baru baca posting nie.. ter'miss' sebab masa tu aku keluar 10 hari..

Lepas habis baca aku pun rasa geli kat tetek aku.. iaitu dikedua-dua belah tetek..

Hamka said...

sedang terfikir, camne boleh geli di dua belah tetek?

azharjaafar said...

Bila rasa kelakar datang sehingga wujudnya ketawa yang menjadi sebab otot-otot dada bergerak. Maka gelilah kedua-dua belah tetek...

Hamka said...

oh ye ke?, ingat ada dua bini yang sms serentak mintak beli kicap, he he

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

say mmg suka betul baca blog kerata mayat nih.. cara penulisan yang sempoi..

dulu2 mak kiter peasn jer kat bapak kiter awal2 masa bapak kiter nak kuar gi masjid..

Hamka said...

terima kasih kerana suka

:)

aku_insan_biasa said...

salam..
ermm sya bru jek t'jumpe blOg neh n bru jek nk fOllOw..
entry2 nye mmg bgus n byk bgi input kat sya..
kelakar pOn ye jgk..
nice blOg..
keep On blOgging..:)

Hamka said...

: )

Insaflah kamu sebelum kamu diinsafkan said...

Menurut seorang sahabat Tabein yang bernama Thabib Bananni Rahmatullaalahi, beliau menyatakan seorang wali Allah akan dapat mengetahui akan ‘sms’ manakah yang di ‘hantar’ oleh beliau yang diterima oleh Allah, iaitu beliau setiap kali badan rasa bergetar, air mata mengalir, bulu roma meremang dan satu ‘vibrate’ dalam dada berlaku di setiap kali hamba Allah ini berdoa, maka ‘vibrate’ dalam dada itulah antara salah satu petunjuk yang menandakan ‘sms’ beliau telah di terima oleh Allah.. hebat bukan?

Insaflah kamu sebelum kamu diinsafkan said...

"Menurut seorang sahabat Tabein yang bernama Thabib Bananni Rahmatullaalahi, beliau menyatakan seorang wali Allah akan dapat mengetahui akan ‘sms’ manakah yang di ‘hantar’ oleh beliau yang diterima oleh Allah, iaitu beliau setiap kali badan rasa bergetar, air mata mengalir, bulu roma meremang dan satu ‘vibrate’ dalam dada berlaku di setiap kali hamba Allah ini berdoa, maka ‘vibrate’ dalam dada itulah antara salah satu petunjuk yang menandakan ‘sms’ beliau telah di terima oleh Allah.. hebat bukan?"


Btul ke ni bro?..

Hamka said...

boleh rujuk kitab fadail amal karangan Maulana Zakaria, bab fadhilat zikir.

InsyAllah

:)

Anonymous said...

[url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-cialis.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-viagra.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-levitra.jpg[/img][/url]
[b]Acheter Tadalafil 10mg[/b]
[url=http://www.mmagame.com/forum/viewtopic.php?t=365]ONLINE acheter cialis[/url] - cialis generique
[b]ACHAT CIALIS GENERIQUE EN FRANCE[/b]
http://crhsesaprn.hqforums.com/vp23.html
[b]Sialis[/b]
[url=http://hefeiexpat.com/forum/index.php?topic=383.0]ONLINE Achat Tadalafil 20mg[/url] - ACHAT CIALIS ONLINE
[b]CIALIS ACHAT GENERIQUE EN LIGNE[/b]
http://www.700musers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=588
[b]ACHAT CIALIS GENERIQUE ENLIGNE[/b]
[url=http://www.lookupamerica.com/board/index.php?showtopic=1666]Acheter Sialis[/url] - ACHAT CIALIS ENLIGNE
[b]Tadalafil 20mg Achat[/b]
[b]cialis meilleur prix[/b]
[url=http://www.proton-tm.com/board/viewtopic.php?p=1679]Sialis Acheter[/url] - Tadalafil 10mg Achat
[b]acheter cialis[/b]
[b]Acheter Tadalafil 20mg[/b]
[url=http://hellskitchenonline.com/phpBB3/viewtopic.php?f=3&p=28968]CIALIS ACHAT EN LIGNE[/url] - commande cialis
[b]Cialic Acheter[/b]

Anonymous said...

[url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-cialis.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-viagra.jpg[/img][/url][url=http://www.acheter-viagra.freehostp.com][img]http://www.viagra-achetez.enjoymeds.biz/achat-levitra.jpg[/img][/url]
[b]ACHAT CIALIS EUR 1.15 PAR COMPRIME Achat Tadalafil 20mg[/b]
[b]cialis europe[/b]
[url=http://blogalized.com/forum/showthread.php?t=535]cialis pas cher[/url] - Cialic
[b]ONLINE PHARMACIE[/b]
http://rpgsupport.com/eve/index.php?topic=18.0
[b]Tadalafil 10mg Acheter[/b]
[url=http://pb.pl.ua/forum/index.php?showtopic=194&pid=871&mode=threaded&start=]ACHAT CIALIS GENERIQUE ENLIGNE[/url] - ACHAT CIALIS ONLINE
[b]tadalafil[/b]
http://mitasa.uitm.edu.my/forum/viewtopic.php?f=2&t=68340&start=10
[b]cialis suisse[/b]
[url=http://obiteljski-forum.com/viewtopic.php?t=59153&view=next&sid=29b5e66eaf72bb89665f7075759f445c]Achat Sialic[/url] - cialis generique
[b]Acheter Cialic[/b]
[b]ACHAT CIALIS ONLINE[/b]
[url=http://hotupload.net/showthread.php?p=10817]Achat Tadalafil 10mg[/url] - Acheter Tadalafil
[b]Tadalafil 10mg Acheter[/b]
[b]cialis[/b]
[url=http://www.d2club-macau.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=87&start=20]Achat Tadalafil 20mg[/url] - ACHAT CIALIS ENLIGNE
[b]Acheter cialis pas cher[/b]

Pesan dan Sampai said...

**Iklan**

PESAN dan SAMPAI

Kami menjual barangan sunnah seperti gamis, kurta, jubah, purdah, hijab, jilbab, abaya, serban, selendang, tudung, sandal, kopiah, minyak wangi, siwak, madu, habatus sawda, bahan bacaan dan sebagainya. Insyallah barangan akan dikemaskini pada bulan Januari 2010. Sila kunjungi kami selalu di:
http://pesandansampai.tk

Anonymous said...

Ich meine, dass Sie sich irren. Geben Sie wir werden besprechen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden reden. viagra f?r die frau boehringer cialis rezeptfrei g?nstig [url=http//t7-isis.org]cialis kaufen rezeptfrei[/url]

Anonymous said...

私の名前は・・・ [url=http://japanese-garden.org] レビトラ[/url] レビトラ 個人輸入 シアリス

Anonymous said...

It is a pity, that now I can not express - I hurry up on job. But I will return - I will necessarily write that I think.

Anonymous said...

Understand me?

Hamka said...

ok, you go for 'hurry up on job' and get a lot of money, and came back.

: )

Anonymous said...

On mine the theme is rather interesting. I suggest all to take part in discussion more actively.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

salam..
kpd saudara hamka.. sy ingin meminta izin tuk mengambil sedikit cttan saudara.. sebagai satu catatn yg bleh di kongsikan buat saudara2 yg laen.. dan tuk menaikan jasbah serta keghairahan dlm kt menunaikan solat...

Hamka said...

ok

purchase viagra said...

Hello friend amazing and very interesting blog about SMS kepada Allah?

Anonymous said...

for majong

http://majong.socialgo.com

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Fontonk said...

Betul ke bila doa di makbul badan jadi menggeletar, dada menggeletar?

Sy pernah terasa semacam perasaan takut sangat. Tak tau takut pasal apa. Tapi jantung tiba tiba berdegup laju, terasa macam malaikat maut nak dtg nak cabut nyawa. Kemudian saya beristigfar, baca ayat kursi , al-fatihah. barulah rasa tenang.

Hamka said...

alhamdulillah tak mati lagi.., boleh sambung doa.

: )

ps: bab doa bergetar tu bukan hadith tapi pendapat Tabien, iaitu anak murid kepada sahabat.

eden said...

Tak yah nak sms, jumpa je..dan sampaikan hajat kita...
Tu pasal disuruh kenal Allah ..

Anonymous said...

Salam En Hamka, bincangla pasal doa wanita lebih makbul dr lelaki....sekadar memberi pendapat...terima kasih....

Hamka said...

doa mereka lebih makbul jika mereka solehah..

ada riwayat jelas begitu.

Anonymous said...

I am Glad i discovered this site.Added keretamayat.blogspot.com to my bookmark!

Aishenina said...

wah~~~ like2...
bro Hamka teruskn berkarya,,
= mesej yg d sampaikn sgt sampai.. :) ~~
kalo words sensre tu plak yg d ktengahkn.. dah lari dri topik da...
penulis just wat kalakar spya kita x bored bca blog nie.,
so.. abaikn (actlly aq pn x suka words yg snsored2 nie) just blind ur eyes.. bca yg fokus jer... korng nak melatah napa??
hurm~~~ (berfikir) ceh!

p/s: suka bca bku pnulis motiasi faizal yusup.. tpi faizal tehrani pn best gak.. novel dy cerpen dia.. like faizal tahir pnya suara gak.. pun minat kat faizal Hot.fm.. ~~ hehe (just merapu)

Hamka said...

faizal yusup, rasanya pernah belanja aku makan

Teruterubozu said...

Salam

en.keta mayat, postla entri camni lagi, hehe lama x baca entri camni

en.keta mayat mmg best dan kelakar orgnye!! thumbs up!!

Sabar menunggu entri seterusnya =)

Hamka said...

lama tak dapat komen dari orang yang nama cam kau : )

Teruterubozu said...

Salam,

Pernah ke ada orang nama cam saya

komen.. hehe

En keta mayat, Best!!

Anonymous said...

en hamka good