Mar 12, 2006

Kenapa ada surah SEMUT?

( U - sesuai untuk budak sekolah dan semua lapisan masyarakat, sory! post sebelum ni aku lupa taruk 18 SX he he he )

Kenapa ada surah semut dalam Al-Quran?
Apa istimewanya semut, ni?
Banyak lagi serangga lain tapi semut juga menjadi pilihan Allah?
Sebenarnya banyak lagi kisah binatang yg Allah lakarkan dalam al-Quran, seperti lembu, burung, anjing, ikan dll…nampaknya ada keistimewaan pada semua binatang2 nih..yg pasti, binatang ni telah menjadi mulia kerana korang dan aku yg membaca al-quran dan Umat Nabi akhir zaman akan menyebut namanya berulang2 sampai hari kiamat…Firaun dan abu lahab, bila di baca namanya dlm al-quran akan di azab, binatang2 nih aku rasa pun akan dpat ganjaran yg baik bila di sebut namanya…Allah maha kaya kan?
Akan datang aku akan cerita satu persatu pasal binatang dlm al-Quran, untuk hari ni aku cerita pasal semut dulu…

Berbalik pada soalan yg telah di tanya oleh encik XYZ, seorang budak sekolah, kenapa ada surah semut?

Jawapanya adalah:-

Kerana semut ajak kaum dia berlindung dari pijakkan tentera Nabi sulaiman.
Maka Allah suka dengan amalan semut ni, maka Allah kekalkan cerita ni dalam Al-Quran, dengar cerita ustaz semut ni nanti Allah muliakan kat akhirat yang mana dia ni Allah tukar jadi manusia dan dapat masuk shurga serta dapat bersetubuh dengan bidadari…(jawapan macam tak sesuai untuk budak sekolah..argh, lantaklah!)

c/o
Jadi cuba bayangkan betapa sukanya Allah kat korang semua kalau korang ajak kawan kawan korang buat baik, lepas tu kawan-kawan korang ajak pulak kawan kawan korang buat baik, dan kawan kawan korang tu ajak pulak kawan, kawan-kawan diorang buat baik dan kawan-kawan diorang ajak kawan kepada kawan, kawan-kawan diorang dan kawan, kawan kawan kawan diorang ajak kawang kuang kuang kuang bla bla bla bla bla bla bla tiga bla puluh bla bla sen bla (ulang c/o sampai hari raya ke dua …he he he)

Ps: Allah dah buat keputusan bahawa Al-quran adalah kitab yg terakhir, sebelum ini mana2 makhluk yg buat hubungan dengan ugama(bukan semua), Allah tulis dlm kitab, semut dah buat hubungan dengan ugama(daqwah kaum dia) maka Allah tulis dlm kitab suci Al-Quran, memandangkan Al-quran kitab terakhir, maka korang yg buat baik macam semut tu Allah perintah malaikat tulis dalam kitab kat bahu kanan korang(dan aku)..akhirat nanti sapa2 yg ambil ngan tangan kanan kitab tuh , confirm masuk shurga..amin…korang tak sabar nak baca kitab kat bahu kanan tu? Jadi mayat baru boleh baca heh heh (gila ke apa? asyik ketawa!)

Nota: kepada budak2 sekolah belajar rajin2, kalau nak minum air pastikan takde ‘mayat’ semut dlm air tu –ok…he he he

34 comments:

budak shams said...

akhirnya.. baru buleh paham entry kali nie.. entry yang lepas2 tak paham.. adess...

bro hamka...

spm 2oo6 tak lama lagi..

takutnyaa...

budak shams said...

bro hamka..
td ana usha blog hafizbar..
tak paham la ape yang die tu..

erm.. takpe2..

nanti ana try paham2kan diri ana

demonsinme said...

Akhi,

Betapa angkuhnya kita manusia tak mahu belajar dengan semut kan kan?

kakashi_sensei said...

salam...huhu~

U - sesuai untuk budak sekolah dan semua lapisan masyarakat, sory! post sebelum ni aku lupa taruk 18 SX he he he...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
saranan aku:pasni ko taip yg U jelahr wehr..

sbb nabi penah kate:Jika engkau tiada malu, buatlah sesuka hati kamu..(riwayat Abu Mas'ud, Uqbah bin Amru Al-Anshari Al-Badri r.a~check dlm hadith 40 Imam nawawi;hadith no 20)

theeeheee..jgn marah ek..

Hamka said...

budak shams

aku dah terperasan, engkau yg selalu komen kat blog aku tak de dlm post yg lepas, sungguh ‘suci’ dirimu…oh terharunya…

---------
demon..

benarlah tuan demon, org jepun dah muliakan semut tapi tak dapt pahalalah errrr
kamen rider black tu semut ke belalang? Warna hitam.. semut hitam kot he he..

-------------
kakashi…

terima ksih, malu sungguh…sampai pijak semut pun tak mati…sungguh berilmiah komen anda kali ini…

oh..semut-semut kakiku…

kLavu said...

"dengar cerita ustaz semut ni nanti Allah muliakan kat akhirat yang mana dia ni Allah tukar jadi manusia dan dapat masuk shurga serta dapat bersetubuh dengan bidadari"
ustaz mana ajar nie? mana sumber? tak pernah come across pon, nak gak blajo ilmu baru :P

Hamka said...

klavu

aku pun tak tahu, ustaz tu ceramah lagi dia cakap bukan setakat semut, anjing as habul kahfi, burung hud2 dan lain2 semuanya jadi manusia, lelaki pulak tuh dan dapat masuk shurga,..aku tak boleh nak tanya derect sebab takde kotak "comments" he he he. nanti aku tanye ye..insyAllah, kalua ustaz tu aku jumpa...

ps: kenapa kau nak belajar ni? sebab ada perkataan berse****h
HA HA HA HA HA

hitomi said...

em, patutla byk researcher di institut aku nie buat research psl semut...rupanya semut nie antara haiwan yg mulia di sisi Allah...
kajian aku mengenai primates...haiwan nie tergolong dalam golongan mana ah??? any idea???

kLavu said...

*buat muka bengis tenung hamka* oitt bukan yg 'tu', pasal binatang jd manusia tu yg aku heran. Tapi klo yg 'tu' ada kat kitab nak gak tgk :P

Hamka said...

hitomi..

aku tak pandai bab2 primates, ni yg aku tahu ada satu kaum(engkau pun tahu..) kena bala bertukar jadi makluk primate...wallaualam...
"planet of the ape"
primates tu apa?

---------
klavu

HAHA HA HA HA HA
((( pasal binatang jd manusia tu yg aku heran.)))
apa nak heran ni, baru betul2 primates ha ha ha(aku pun tak tahu:()

mayat hidup said...

orang kata kalau minum air yang dah dimasuki semut tak elok untuk ingatan. btul ke?

ustazah rock said...

wow.,,kalau gitu bestla yek semut-semut tu.,,

Hamka said...

bakal mayat

betul tak betul, ni nak kena tanya pakar hadith nie, (kakashi, betul ke?)
tapi aku pernah dengar dato Fadzilah Kamsah pernah cakap macam tu.

dan ada memeber aku bagitahu dia pernah dengar ustaz dia bagitahu boleh minum air yg ada semut, just buang semut tuh...

dan memang ada hadith pasal binatang dalam air yakni lalat, jika lalat dlm air, selamkan lalat tu baru buang dan baru minum...

dan satu peringatan, semut makluk Allah, haram membunuh semut dengan sengaja...ada satu pak haji tauke kedai makan, telah marah2 satu org mamat yg bela burung dlm sanggkar, menyiksa binatang katanya...

mamat kata: saya okey apa pak haji, binatang ni cukup makan, dan minum ,yg pak haji lap meja ngan tuala basah, berpuluh2 ekor semut mati...berdosa tu pak haji, semut2 tu sedang berzikir...

aku kata: masyaAllah....no komen...

ps: aku nak belajarlah dengan org yg 'pijak semut pun tak mati'...he he he

blackpurple said...

Baru nak melawat2 blog ni..... Entry2 yang menarik......

hehehe

Hamka said...

mayat hidup...

eh silap bakal mayat dengan mayat hidup ni org yg sama ke?

he he he...

-----------
ustazah rock

apa yg best? sungguh dlm apa yg best tu hi hi hi

Hamka said...

black...

selamat 'naik'(datang) kErEtAmAyAT...
tak naik pun teap jadi mayat hi hi...

baru nak sign out...dtg coment2 yg menarik hihihi

hitomi said...

primate tu golongan monyet...ape tu termasuk dalam primate la juga...

hamka said...

manusia pun termasuk jugak kan? kan? kan?

budak shams said...

hehe..
result spm skolah ana thn nie menurun.. takde dpt straight a1..

tahun lepas ade sorang..

erm..

camne la ana tahun nie yer..
berdebar jugak nak jawab spm tahun nie..

nk konngsi satu kenapa lalat kalau dah jatuh dlm air atau makanan kite kena celup lalat tu baru buang and then baru bleh makan makanan tu..

sebabnye.. kat sebelah sayap lalat tu merupakan racun.. dan sebelah lagi merupakan penawarnya.. sebab tu laa.. kalau kite celup dua dua.. jadi neutral.. hehehe..

p/s: jangan sampai ade yang makan lalat pulak ye.. hehe..

Hamka said...

belajar rajin dan betul2..insyaAllah, aku doakan kau berjaya..amin

thanks pasal info tu..betullah tuh...

kakashi_sensei said...

salam..huhu~

dalam badan semut ade asid formik
asid formik x baek utk otak..
di mana ia bole melambatkan perjalanan sinaps iaitu penghantaran isyarat elektrik ke otak..

tapi sbb asid formik dalam air tu hanya asid lemah..(ak x buat research lg pasai ni so x brani sambung ayat ni..tp mmg asid formik+ air akan jadi asid lemah pun)

Adapun bangkai binatang yang tidak mempunyai darah mengalir seperti semut, lebah dan lain-lain, adalah dianggap suci dan bukan najis. Jika ia jatuh ke dalam sesuatu seperti minuman, dan ia mati di sana, maka tidaklah menyebabkan minuman itu bernajis.

Ada ulama yang menyebutkannya sebagai najis yang dimaafkan, maknanya tidak dikira sebagai najis sekalipun ia adalah bangkai, kecuali sehingga keadaannya itu merubah keadaan air atau makanan itu daripada asalnya, maka ia dikatakan bernajis.

Kalau sekadar seekor semut terjatuh dalam air minuman kita dan ia lalu mati di dalamnya, buangkan saja bangkai semut itu dan air itu bolehlah diminum. Wallahu'alam.

namun para huffaz yg syadid akan buang air yg ada semut mati di dalamnya mungkin dikhuatiri air tu shubhah,menganggu hafalan (semut mati jadi bangkai)


p/s:semut mati dlm air bukanla jadi punca utama korang lupe/cepat lupe.muhasabah diri balik sbb ilmu x mau lekat kat org2 yg buat dosa byk.sbb dosa kite cepat lupe.jgn slhkn shemut.wallahu'alam

doa besh: Ya Allah,kurniakanla bagiku daya ingatan,pemahaman dan penumpuan yg kuat,hafalan para nabi dan rasul serta ilham para malaikat muqarrabin..ameeen ya rabbal alameeeeeen~

Hamka said...

wah-wah...semut-semut lagi kakiku membaca komen engkau, terima kasih...

korang semua, apa kata kita memuliakan semut yg Allah muliakan ini dengan bercerita pasal semut...

lagi2 info pasal semut:

1.Nabi sulaiman pernah ambil tanggungjawab nak bagi semut makan, lalu membekalkan makanan sebiji gandum untuk sebulan, tapi semut makan separuh saje kerana takut nabi sulaiman lupa...moral: semut tak yakin ngan makhluk

2. jika makan semut boleh jadi bodoh, ini bermakna perkataan 'bodoh macam lembu' perlu di tukar kepada 'bodoh macam tenggiling'..isk!

3. di terengganu, istilah semut-semut di panggil: SERBAN!(BETULTAK USTAZAH ROCK DAN BUDAK SHAMS HE HE HE)

4. dulu, masa aku kecik2, aku pernah memelihara semut, aku ambil tanah letak dlm botol, dan letak sekempulan semut, dan bagi beberapa sudu gula..tak lama kemudia semut tu mati, mungkin kerana mengambil kadar gula yg berlebihan isk..isk...

5. bila korang jadi mayat, semut akan mengerumi mayat korang ha ha ha!

blackpurple said...

...dalam maknanya lirik lagu SEMUT HITAM - God Bless ini....

semut-semut hitam yang berjalan
melintasi segala rintangan
satu semboyan di dalam tujuan
cari makan lalu pulang
yok .. ikut langkah yang terdepan
yok .. ikut ke kiri ke kanan
semut-semut seirama
semut-semut yang senada
nanyikan hymne bersama
makan ! makan ! makan !

semut hitam 2x
ooo...
maju jalan ....
semut-semut bagai sisa-sisa
toleransi peradaban dunia
sementara yang katanya manusia
makhluk paling bijaksana
oh .. halalkan segala cara
oh .. menipu soal biasa
semut-semut menyaksikan
semut-semut mendengarkan
teriakan jerit makian

gila ! gila ! gila !

Hamka said...

black...
(nama engko macam penyanyi)

dalam..sungguh dalam...

aku pun ada 'syair' dari BPR, lagu aku muda2 dulu...
aku hanya serangga...

"Mengapa aku tak dapat melupakanmu
Antara perjalanan
Suci menangkap waktu
Membuat aku rindu

Bukannya aku tewas dalam perjuangan
Membelai impian
Sebentar tadi aku
Lihat sinar matamu

Meronai garis-garis kesetiaan
Semakin kelam dan amat panjang
Bagaimana aku hendak melupakanmu
Dalam keheningan pagi sering bertemu

Untuk esok biarlah ia berlalu
Lantas membuang mata fikirku
Dalam kenangan begitu payah melupakanmu
Mungkin untuk selama-lamanya

Jadilah aku pengingat yang setia
Setelah aku tahu
Aku hanya 'serangga'
Di taman belantara

budak shams said...

betul tu.. serbannn

Anonymous said...

:)

bicara surah2 dlm Al-Quran adalah suatu ketentuan 'tauqifi' dari Allah s.w.t. kepada hambaNya dan RasulNya.. yg membawa makna ianya telah ditentukan oleh Allah s.w.t. sahaja tanpa campurtangan mana2 hambanya.

Sekiranya mengikut logik manusia, mengapa perlu dinamakan dengan surah An-Naml(semut)[27: 1-93].. dan mengapa tidak dinamakan Sulaiman sbgai mengambil nama nabi Sulaiman a.s. yg lebih mulia dari semut tersebut? Sesungguhnya, perkara ini merupakan salah satu tanda2 keagungan dan rahsia Al_Quran (mukjizat yang masih ada sehingga kini) untuk diikuti dan diamalkan secara total.. dan ianya bukan datang dari ilham dan perancangan nabi. Muhammad s.a.w.

Al-Quran itu mengandungi segala macam rahsia.. sama ada yang mampu dirungkaikan oleh manusia atau yang hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

wallahu'alam

+ akhie +
(p/s: ni yg ana dapat dari tok guru ana )

Hamka said...

budak shams

pembetulan: bukan serban, SERBANGGG!

hihihi

-----------
+akhie+
terima kasih..rasa macam dlm masjid!

blackpurple said...

hamka: Ni satu lagi lirik yang ada SEMUT...hehehe..

Siapa Semut Siapa Lebah - kristal

Kita orang semut dan lebah
Suruh kerja kita pun kerja
Tak pandai nak melawan
Apatah lagi nak derhaka
Kita orang semut dan lebah
Siang kerja malam pun kerja
Tak pandai nak menulang
Apatah lagi mogok lapar
Suruh saja gunung mana nak dipindah
Gula madu mana nak dipunggah

Sedia... setia menjunjung perintah
Biarpun langsung tak munasabah
Tak kira kitakan mencuba
Ke akhir ikhtiar
Ke akhir nyawa

Siapa tuan siapa hamba
Tanah liat lebih berharga
Kerja untuk hidup
Hidup untuk kerja
Sama sahaja



hehehe.....

budak shams said...

hehehe... ye.. betul tu.. serbang...

entry baru takde ke?

hehe..

gitartong said...

first time jengok. entry yang baik. macam mana aku nak 'describe'ko ni, errmm.. tulisan ko segar-segar belaka! tahniah! ustaz moden..

budak shams said...

sbenarnye.. ana pun ada blog.. tapi.. malu nak kongsi.. blog yang ntah ape ape je..

hitomi said...

kalo menurut teori darwin, mmg manusia dikatakan dari keturunan monyet...apapun, yg sebenarnya walaupun kita sebenarnya mempunyai leluhur yg hampir sama dgn monyet, tapi kita bukanla dari species monyet ;)

Hamka said...

black

sungguh dalam lagu tu black...eh salah bukan lagu, err lirik..eh bukan2 err syair, ya syair..sungguh dlm...(ada minah yg tegur aku katanya lagu haram ke ke ke yg tak haram syair.., betullah minah oi..kat sini semuanya syair...yg ni syair dari kristal...)

-------
budak shams

tak payah malu...kalau malu kau email je kat aku...hihihi

-------
gitartong

selamat datang kedunia 'mayat-mayat'
macam best jer nama engko, mesti terer main gitar..aku dah lama tak main gitar...he he
terimakasih..
aku bukan ustaz moden..
aku 'bapa' kemodenan ha ha ha!
dan aku berharap dapat menjadi bapa kepada ustaz dan ulama..amin../

-----
minah email(nama di rahsiakan)

kepada minah yg tegur pasal lagu haram, lagu?, err lirik..eh bukan2 err syair, ya syair..

aku ada 'santau' nak tuju kat engkau
ha ha ha..bukan dari aku, tapi dari tam spider...

Kau saja
Buat sarang labah-labah
Kau saja
Buat susah aku baca

Satu cerita banyak pecahan
Bersambung-sambung
Tak nampak kesudahan
Hujung simpang bertemu serampang
Bagi buih dihanyut gelombang

Tanpamu ku berdiri
Tanpamu kugagahi
Merempuh hidup di sini
Di alamku sendiri

Ooo... kawan katakanlah
Kau pun tak tahu
Ooo... kawan katakanlah
Kau juga buntu
Ooo... kawan katakanlah
Kau masih ragu

Kau saja
Mahu orang tengok handal
Kau saja
Belum tahu engkau bebal
Sampai bila nak terus berkhayal
Di kala malam tidur berkongsi bantal
Satu selimut beribu tampal
Awan lalu nak dipintal

Tanpamu ku berdiri
Tanpamu kugagahi
Merempuh hidup di sini
Di alamku sendiri

Ooo... kawan katakanlah
Kau pun tak tahu
Ooo... kawan katakanlah
Kau juga buntu
Ooo... kawan katakanlah
Kau masih ragu

he he he...

Hamka said...

hitomi...

dah siap tesis belum?hihihi
ni ada satu yg bukan teori..perempuan akan berubah menjadi senjata shaitan jika tidak di jaga ngan betul...wallaualam..